Driv en påle genom monstrets hjärta

(Det här är den första av flera postningar i serien Bloggosvärmen tänker som en varelse.)

Alla de senaste turerna kring FRA, och hur det kommit fram att de systematiskt har struntat i allt vad lagar och regleringar heter och har gjort vad fan de vill i skydd av hemlighet och elitism, har gjort mig mer och mer övertygad om att myndigeten inte kan tillåtas existera.

Mygel och vad som bara kan beskrivas som ett statskuppförsök från myndigheten har nu lett till ett lagförslag om att införa en allmän avlyssning av hela svenska folkets kommunikation, men inte bara kommunikation, utan allt vi gör på nätet.

Det här lagförslaget kan besegras på onsdag, med hjälp av ett par riksdagsledamöter som visar civilkurage. För ett par veckor sedan kändes det ganska uppgivet; då planerade jag för förlust och fortsatt strid. Sedan dess har kampen spritt sig som en gräsbrand och riksdagsledamöterna känner ett oerhört tryck. Nu planerar jag för seger. Jag tror att vi kan vinna det här på onsdag.

Men grejen är att det bara är ett fältslag i kriget. Ifall det blir ett nej på onsdag, så kommer precis samma förslag om allmän avlyssning att komma tillbaka med lite mer guldfolie i form av “kontrollstationer” och “instruktioner” att komma tillbaka om ett halvår, och då kommer både m och s att stå bakom bedrövligheten. Dåfinns det en riksdagsmajoritet bakom eländet på riktigt. Både m eller s ligger långt åt det bruna hållet på skalan om maktfördelning mellan stat och individ, de skulle egentligen inte ha svårt alls att komma överens om det här.

Ett sätt att klara demokratin långsiktigt är om fyra alliansledamöter hoppar över till pp; då skulle vi kunna använda en vågmästarställning för att sätta stopp för alla hot mot medborgarrätten. Annars finns det bara ett sätt att bevara demokratin långsiktigt från de här väldigt envisa och väldigt inflytelserika kuppmakarna, och det är att driva en påle genom monstrets hjärta. Att döda FRA. Att lägga ner myndigheten, avveckla verksamheten, och ersätta den med ingenting alls.

Peter J Olsson, JOCA, Christian Engström (pp), skribenter på Piratpartiets forum med flera skriver precis samma sak.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. JMB » Arkiv » Nåt på gång hos pp?

  […] Falkvinge flaggar för en ny artikelserie med inlägget “Driv en påle genom monstrets hjärta” och öppnar med att man inte alls borde reglera FRAs aktiviteter utan istället helt sonika […]

 2. John Smith

  De som röstar emot FRA-lagen och för demokratin blir hjältar, enligt statsvetaren:

  http://www.expressen.se/nyheter/1.1200896/statsvetaren-hjaltar-om-de-rostar-nej

 3. Centerpartisterna ska tvingas in i fållan | Svensson

  […] Kjell-Åke Persson, Catti hos Jonas Morian, Nikke Index1, Blogge Bloggelito, Nikke Index2, Projo, Rick Falkvinge1, Rick Falkvinge2, Vänstra stranden, Strötankar och sentenser, Åsiktstorped, Magnus Persson, […]

 4. steelneck

  Lätt OT, men ändå..

  Banhof visar kurage och aviserar civil olydnad!

  Citat:
  All kommunikation som passerar Sveriges gränser kommer att avlyssnas av Försvarets Radioanstalt – utan domstolsbeslut, utan parlamentarisk insyn och utan att det krävs någon brottsmisstanke. Det utgör ett fullkomligt orimligt intrång i Bahnhofs kunders privata sfär. Bahnhof vägrar följa den nya lagen.

 5. Mats Dagerlind

  Så här tyckte moderate riksdagsmannen Henrik von Sydow i en debattartikel i DN för ett drygt år sedan:

  “Försvarsministern satsar på att bygga en kontrollstat. Släng övervakningsförslaget i papperskorgen. All övervakning riskerar att medföra missbruk och läckage, en risk som ökar dramatiskt med försvarsdepartementets förslag. Därför bör förslaget, som är tänkt att diskuteras vid dagens regeringssammanträde, omedelbart hamna i papperskorgen”

  Hela artikeln här:
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=604363

  Någon som vet hur Henrik von Sydow tänkt rösta på onsdag?

 6. Kan Inte

  Den massiva exponeringen på tre stycken ledamöter men just bara tre kan passa alla bra.

  Dessa tre kan då rösta emot men proppen går igenom med minsta möjliga marginal, är i deras och regeringens intresse att media fokuserar på dessa tre så mycket som möjligt.

  På så vis vinner alla inom alliansen, även dessa tre som kan ses som hjältar.

  Inte för intet att just dessa tre ger uttalanden, bloggar men inte andra som tex Sigfrid, Malm, Von Sydow etc.

 7. Där dog FRA « My Weblog

  […] Läs även mer hos Rick. […]

 8. Stekspaden

  Fick följande svammel som svar av centern på mitt mail att jag aldrig mer skulle rösta på dom:

  Hejsan X

  Tack för ditt mejl även om det var tråkigt att läsa om ditt besked..
  Du är inte ensam om att vara bekymrad angående FRA-lagen. Men tyvärr verkar vissa saker ha blivit förvrängda om FRA-spaningen vilket tydligt märks på de reaktioner som lagen gett. Det kan vara så att många har svårt att förstå vilken teknik som skall användas och därför inte vet att det inte finns någon möjlighet att avlyssna eller läsa alla svenskarnas e-mail, telefontrafik eller annat ens om man skulle sysselsätta stora delar av svenska folket.
  Det är därför inte frågan om spioneri på medborgarna, tvärtom, all trafik från Sverige till Sverige kommer direkt att sorteras bort, även om den passerar utländska servrar.
  Det rör sig inte om någon massavlyssning utan om ett automatiskt system som inte får spara någon trafik, utan bara låter vissa signaler falla ut för granskning Det som kan fastna och läsas är fråga om yttre hot, det vill säga utifrånkommande, och som uppfyller högt ställda krav på specialkonstruerade sökbegrepp. Det övriga kan överhuvudtaget inte fastna i det helautomatiserade systemet. Det passerar utan att någon människa sett eller hört något. Sökbegreppen är en blandning av tekniska begrepp och andra begrepp som uppfyller vissa kriterier. Dessa skall senare granskas och godkännas av en parlamentarisk kommitté. Sannolikheten att en signal fastnar är ju mindre än att vinna högsta vinsten på ett lotteri. De signaler som fastnar i systemet p a att de uppfyller kriterierna skall granskas av ett begränsat antal personer på FRA som regelbundet är föremål för säkerhetsgranskning. Med kännedom om FRAs långa erfarenhet av signalspaning tror jag att dess personal är mycket bra rustad för uppgiften.

  Om man frågar allmänheten vill många ha skydd mot olika hot, och då inte bara militära utan också smuggling av narkotika, människohandel, sabotage mot IT-system, vattendammar, vattenverk, energianläggningar med mera. Fråga man kan ställa sig är vilket ansvar tycker du att statsmakterna skall ha, vilken organisation kan klara skyddet bäst och hur skall det göras? Vi ser FRA-lagen som ett bra alternativ. Signalspaning har bedrivits sedan andra världskriget till skydd för rikets säkerhet. Det som nu föreslås är en anpassning för att kunna säkra nödvändig information för landets säkerhet genom att också signalspaning i kabel blir tillåtet. Regeringen vill också ha tydligare lagstiftning om signalspaningen och skapa ett starkt skydd för den enskildes integritet.

  Teknikutvecklingen medför ett behov av signalspaning även i kabel, eftersom allt mer av informationen sprids via kabel och inte via etern. Sverige måste bibehålla förmågan att avvärja och bemöta hot mot landets säkerhet. Signalspaning är en viktig metod för att kunna göra självständiga och bra omvärldsbedömningar till grund för regeringens utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik. Signalspaning kan ge avgörande information för deras säkerhet. Effektiv signalspaning bidrar till att möta alla yttre hot mot landet så som militära angrepp, omfattande gränsöverskridande terrorism, IT-angrepp och spridning av massförstörelsevapen.

  Vi vill också betona att Centerpartiet just genom att lyfta integritetsfrågorna har fått till stånd att en granskning av sök-begreppen skall ske inom en parlamentarisk kommitté och att en kontrollstation skall kolla hur det går 2011. Vi är angelägna om att ingen enskild person av misstag kommer att utsättas för integritetsintrång.
  Många frågar sig just om de som individ ändå bli föremål för signalspaning. Lagen är tydlig på att tillstånd inte får lämnas för signalspaning som endast avser en viss person. Inhämtningen måste avse något som kan utgöra ett yttre hot mot landet och som rör utländska förhållanden. Det finns tydliga kontrollmekanismer och funktioner för att se till att lagen följs.
  Centerpartiet kommer alltid att kämpa för att individens integritet inte kränks.

  Regeringen har gjort den svåra avvägningen mellan att acceptera signalspaning mot allvarliga yttre hot i noga reglerade former contra det integritetsintrång detta ju innebär. Resultatet är en tydlig lag som reglerar signalspaningen noga men som accepterar att den tyvärr behövs, som vår värld ser ut.

  Med vänliga hälsningar

  Centerpartiet

  Stekspaden’s last blog post: Murder s01e04

 9. Daniel

  Anställd avslöjar vad monstret redan gör:
  http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1175152&lid=puff_1175195&lpos=rubrik

  Den här omfattande insamlingen och lagringen av svenskars kommunikationer har alltså pågått länge, minst 18 månader enligt FRA:s generaldirektör och enligt Rapports källor kan det handla om 10-15 år för teletrafik och bortåt åtta år för IP-nummer.

  Bara spädder på vad Rick fick fram med sitt avslöjande

 10. Erik Hultin

  Som alla säkert har sett så är saken inte klar i Centerpartiet ännu. Vi är många som jobbar från insidan för att se till så att partiet står för de värderingar som gällt tidigare.

  F.ö. så kommer jag att vara med i Aktuellt ikväll med anledning av denna fråga. Bara att hoppas att det inte redigeras på något knasigt vis. 🙂

  Erik Hultin’s last blog post: Ett FRA-rep till Roger

 11. Daniel

  Samt interjuv med högsta hönshjärnan. Som smidigt bara säger att han inte får berätta hur FRA arbetar. Bekvämt att inte behöva svara hur man arbetar.

  javascript:SgOpenArgs(‘/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?&d=94133&a=1175190&lid=puff_1175152&lpos=extra_0′,’largevideoplayer’,790,600,’scrolling=no,resizable=no,status=yes’)

 12. Daniel
 13. tomas_timelock

  Så kom då den nyheten som alla väntat på – det som de naiva riksdagsledamöterna aldrig trodde skulle inträffa – att FRA LAGRAR (OBS! LAGRAR!) svenska telefonsamtal och mail – samt att data insamlingen är GENERELL!

  http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1175152&lid=puff_1175195&lpos=lasmer

  tomas_timelock’s last blog post: STOPPA FRA-LAGEN!

 14. Daniel

  Jag blir grymmt glad iaf SVT har gjort djupsökande journalistik här. För SVT är iaf inget man rycker åt axlarna åt.

  Men jag riktigt njuter hur FRA har skjutit sig i foten. Men jag är så cynisk att detta kommer inte påverka valet hemskt mycket.

  Enligt mig själv är denna omröstning den viktigaste i de 28 år jag har levt.

 15. […] SVT har nu brutit storyn om att FRA har avlyssnat jävelolagligt, och dessutom sparat hela skiten, i åtminstone 18 månader och förmodligen 10-15 år. Rapportredaktionen med Sveriges förmodligen bästa grävande journalist, Filip Struwe, har dragit ner byxorna på FRA totalt och fullständigt. Det här kommer regeringen antagligen att utnyttja för att propagera för lagen, i betydelsen “här ser ni varför FRA måste regleras”. Själv säger jag att det ytterligare ett uppenbart skäl att driva en påle genom monstrets hjärta. […]

 16. Jonas

  Äntligen! En liten smula granskande journalistik. Ytlig och tafatt, men ändå!

  Jag vet inte vad jag ska skriva mer, jag är så uppspelt. Det kan fan gå! Det måste gå!

  Denna jävla statskupp! För det är precis vad det är!!! En liten klick män har konspirerat mot landet och försökt omkullkasta statsskicket.

  Om detta går vägen då ska vi fira! Då har vi räddat demokratin i kanske något år till.

 17. JMB » Arkiv » Angående FRA-inslaget i Rapport

  […] idag skrev jag att jag var skeptisk till Falkvinges utspel om att helt lägga ner FRA. Efter kvällens inslag i Rapport är alla mina tvivel […]

 18. […] ska det bara drivas en påle genom monstrets hjärta. Om de har några extraliv i bakfickan så håller de på att ta slut snabbt. Nu är läget helt […]

 19. steelneck

  Det är bara att hålla med hon Ramberg(?), det behövs en sanningskommission. Alternativt att åtala dem. Sanningskomission är således betydligt lindrigare. Som verksamheten verkar se ut nu så måste den helt enkelt upphöra, för den skadar sverige.

  Så till den som ställer den retoriska om hurvida sverige skall ha signalspaning, så kan man nog med fog säga nej, inte såsom den verkar ske nu eftersom det är brottsligt. Framförallt måste hela ledningen avsättas. Alla de element som upprätthåller dagens ordning måste bytas ut mot folk med normal rättskänsla och respekt för sverigen befolkning.

 20. Inte konstigt att SD kommer in i riksdagen. | El Rubio talar

  […] Drottningsylt, Anna Toss & C:o, Svensson igen, djävulskattungen, Mina Moderata Karameller, Rick Falkvinge (pp) igen, Roya och Matildas blogg, The Power Glove, Björn Wadström – on all sides igen, Stockholm […]

 21. Erik Laakso | På Uppstuds » Jag polisanmäler FRA

  […] Drottningsylt, Anna Toss & C:o, Svensson igen, djävulskattungen, Mina Moderata Karameller, Rick Falkvinge (pp) igen, Roya och Matildas blogg, The Power Glove, Björn Wadström – on all sides igen, Stockholm […]

 22. FRA, regeringen och galenskap « Fritänk

  […] föregå Miljöpartiet och Socialdemokraterna och tillsätta en parlamentarisk utredning som får driva en påle genom bestens hjärta precis som Sanna Rayman skriver i sin ledare i […]

 23. Fritänk på SvD Synpunkt « Fritänk

  […] föregå Miljöpartiet och Socialdemokraterna och tillsätta en parlamentarisk utredning som får driva en påle genom bestens hjärta precis som Sanna Rayman skriver i sin ledare i […]

 24. :)

  DrääääääääP :pPPPppPPPpppPPPP

 25. ;)

  Drääääääp!1oneoneeleven |fEsT:pPppPPPp|

 26. Camp

  Dräääääp!!1oneoneeleven |fEsT:pPpPPPPp|

 27. […] karriärer tar slut på onsdag 1+1 dag kvar tills riksdagen kan stå upp för svenska folket Driv en påle genom monstrets hjärta Min gamle vän kommunalrådet… FRA har samlat data i tio år Centern tvekar om FRA-lagen […]

Comments are closed.

arrow