Över 100 politiska karriärer tar slut på onsdag

Jag tror inte att alliansens riksdagsledamöter har förstått att det tryck som är på dem just nu inte tar slut på onsdag. Röd Libertarian säger observant och koncist att frågan som ställs till de individualla riksdagsledamöterna på onsdag kan förenklas till “Vill du begå politiskt självmord (ja/nej)?“.

På onsdag kommer hela bloggosfären, det lösa nätverk av helt vanliga medborgare som nu är i fullständigt uppror, att ta reda på vilka som tryckte på ja-knappen. Vilka enskilda riksdagsledamöter som tryckte på ja-knappen. Dessas namn och bild kommer att postas överallt, på webbsidor, i deras portuppgångar, i tidningsannonser, på flygblad, på affischer på stan, överallt. Och det kommer inte att ta slut. Inte innan valet 2010, åtminstone.

Affischerna är redan klara. Många har gjort egna affischer om precis det (uppdaterat: länk inlagd – tack, Onsdag).

Statsveteren Henric Oscarsson säger samma sak i Expressen:

— Federley och de andra har gjort karriär på att vara lite uppstudsiga. De är körda politiskt om de röstar mot sin övertygelse.

Över 100 politiska karriärer kommer att ta slut på onsdag. Det är förbannat tragiskt, men det är precis så det måste fungera.

Vi har kampanjat för rätten till ett privatliv i 18 månader och kommer fanimej att fortsätta i mer än så till. De som trycker på ja kommer att upptäcka vad “personligt ansvar” innebär. Inte för att vi som organisation kommer att påminna dem om det, utan för att alla, precis alla, kommer att göra det. Precis som det är nu. Även om det är pirater som ursprungligen ligger bakom den här totala stormen som pågår just nu, så är det faktumet att vi kan kommunicera budskapet snabbare, effektivare och i större skala än några andra som gör skillnad. Vi hade inte gjort ett dugg skillnad om inte alla hållt med om budskapet som vi kan kommunicera. Till exempel gräsrötterna i Centern som gjort det enda rätta på sitt håll. Cred som fan till dem. Samma sak med alla andra gräsrötter som helt enkelt bara plockat upp bollen och sprungit med den. Cred som fan. Lika stora tasksparkar till Folkpartiet Batongliberalerna. “Liberaler”?? Checkade ni in civilkuraget i garderoben när ni blev medlemmar? Kom igen nu. LUF kan, gräsrötterna i partiet kan också.

*kort paus för att allsångsskråla We’re Not Gonna Take It här i bilen på väg från DreamHack* (ja, jag sitter alltså och bloggar från en laptop i bilen med 3G-dongel, och chattar f.ö. med folket i baksätet som sitter och gör samma sak)

Tillbaka till politiska karriärer. De riksdagsledamöter som röstar ja på onsdag kommer att vara med om en sådan skitstorm under resten av sina korta politiska karriärer att de aldrig kommer att förstå vad det var som hände — hur alla helt vanliga medborgare omkring dem i vardagen plöstligt vet om hur de röstade. Det är just det som är effekten av kommunikation i enorm skala. På valsedlarna 2010 kommer man att kunna konstatera en anmärkningsvärd avsaknad av alla dessa namn, helt enkelt därför att det är gräsrötterna — precis de gräsrötter som nu revolterar — som väljer namnen på valsedarna.

Då tar karriärerna slut, och det enda som återstår är namn och bild under rubriken “dessa ville avskaffa brevhemligheten”.

SVT har nu brutit storyn om att FRA har avlyssnat jävelolagligt, och dessutom sparat hela skiten, i åtminstone 18 månader och förmodligen 10-15 år. Rapportredaktionen med Sveriges förmodligen bästa grävande journalist, Filip Struwe, har dragit ner byxorna på FRA totalt och fullständigt. Det här kommer regeringen antagligen att utnyttja för att propagera för lagen, i betydelsen “här ser ni varför FRA måste regleras”. Själv säger jag att det ytterligare ett uppenbart skäl att driva en påle genom monstrets hjärta.

Uppdaterat: Jag ser att Pirat-Janne bloggade om samma sak medan vi satt och åt hamburgare på Max nyss. (Janne är distriktsledare för Stockholm i Piratpartiet, och sitter i partiledningen.)

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. blondin-rikard

  Ni som inte vet vilka “alla, precis alla” är kan ju titta på FRA-portalen som har en sida sedan igår med en lista på vilka som spontant sagt nej.

 2. Klaus

  Öh, var det inte FRA som inte skulle uttala sig? Fyfan vad vasst och snyggt gjort. Det finns iallafall en journalist som gör sitt jobb ordentligt!

 3. serenity

  Men då, 10 minuter efter att jag skickat mitt sista mail till svikarna. Har någon framfört detta till dem? Räkna inte med att alla förstår det själva…

 4. John Smith

  Filip Struwe är värd Stora Journalistpriset.

 5. […] 16 06 2008 Det är ju inte så att jag är förvånad, men som både Janne och Rick påpekar; den senaste nyheten kring FRA borde sänka både FRA som sådant och lagförslaget […]

 6. tvivlar

  En karriär tog slut redan i morse, i mina ögon. Karin Enström (m) sänkte sig själv i P1. Jag har skrivit ut en kort bit av intervjun, och länkat till sr.se

  tvivlar’s last blog post: Ridå

 7. Daniel

  skoj:

  http://www.youtube.com/watch?v=WSF2bJWwDCQ&feature=related

  FRAs-nationalsång “Du gammla du ofria” /English subs

 8. […] minns vi fortfarande Rick Falkvinge konstaterar att över 100 politiska karriärer tar slut på onsdag. Förhoppningsvis får han […]

 9. […] Nyköpingsbloggen, Trottens Betraktelser, Rasmus Lenefors, Peter J Olsson, Peter J Olsson igen, Rick Falkvinge (pp), Svensson, Hultins tankegång, Syrrans Granne, Magnus Berg, Burgsvik, Sagor från livbåten, […]

 10. Onsdag

  Var det de här affischerna du tänkte på?

  http://onsdag.wordpress.com/2008/06/13/personligt-ansvar/

  Jag tänkte slänga upp ODT och PDF när jag kommer åt datorn efter omröstningen (och förhoppningsvis efter att ha klippt bort minst fyra sidor).

 11. WInston Smith

  Jag är med HELA vägen! Varenda en ska stå till svars! Federley är körd om han röstar JA! NOLL förtroende, varenda en därtill också! VARENDA EN SOM RÖSTAR JA KOMMER ATT VARA POLITISKT KÖRDA FÖR ALL FRAMTID!! UTAN TVEKAN!

 12. […] människor hellre går till de partier som ännu inte gjort bort sig i riksdagen. Genom att rösta för FRA-lagen och genom att vara tyst i debatten så öppnar de befintliga partierna dörrarna för nya partier. […]

 13. […] Falkvinge » Över 100 politiska karriärer tar slut på onsdag: […]

 14. […] ett berättigande. Varenda en av de som kommer att trycka på ja-knappen på onsdag kommer – som Rick Falkvinge skrev igår – att begå politiskt självmord, de blir kamikazepiloter i en fråga som, om den bifalles, kommer […]

 15. […] bor emellertid ganska mycket allvar i detta. Digital kommunikation är en verklighet, att liveblogga från en politisk händelse kan man väl iofs anse vara offentlig, men att skicka ett privat mail […]

 16. M

  ZOG vill ta ett järngrepp om vårat land stoppa detta vansinne nu. Den orwellska världen vi lever i måste förändras!

 17. Lars Adelskogh

  Helt rätt bedömt, Rick: de allianspolitiker som röstar ja i morgon kommer att jagas som folkfiender på tusentals bloggar resten av sin förmodligen och förhoppningsvis korta återstående karriär. Men jag skulle vilja göra det tillägget att det är belastande även för dem som visserligen röstar nej i morgon men har visat vacklan och tvekan. ALLT ANNAT ÄN ETT KLART OCH TYDLIGT NEJ FRÅN FÖRSTA BÖRJAN BORDE DISKVALIFICERA FÖR FORTSATT POLITISKT ARBETE. VI SKALL INTE HA GETABOCKAR I DEMOKRATINS TRÄDGÅRD, INTE RÅTTOR I LIBERALISMENS SKAFFERI!

 18. […] Nyköpingsbloggen, Trottens Betraktelser, Rasmus Lenefors, Peter J Olsson, Peter J Olsson igen, Rick Falkvinge (pp), Svensson, Hultins tankegång, Syrrans Granne, Magnus Berg, Burgsvik, Sagor från livbåten, […]

 19. Rick Falkvinge

  Onsdag: Ja, precis! Tack.

 20. rolle

  Varför inte göra en hemsida där man publicerar namnet på alla som röstade igenom förslaget. Är ju lättare att sålla vid valet då.

 21. Gubben

  Nu är det klart – På rekordtid har FRA-lagen fått en liten fasadrenovering och nu lär alla riksdagsmän rösta ja. Diskussione återupptas i riksdagen i kväll.
  Vad säger det i så fall om de tidigare så kritiska riksdagsmännen (Federley m fl)?

  Gubben’s last blog post: Turistfällan

 22. jimmy

  Fler än hundra blev det allt som röstade ja:
  Acketoft, Tina fp
  Andersson, Jan c
  Andersson, Yvonne kd
  Andrén, Gunnar fp
  Anger, Staffan m
  Appelros, Staffan m
  Arkelsten, Sofia m
  Asplund, Lena m
  Attefall, Stefan kd
  Axén, Gunnar m
  Backman, Hans fp
  Bengtson Skogsberg, Eva m
  Bengtsson, Finn m
  Berg, Ulf m
  Bergheden, Sten m
  Bergkvist, Anna m
  Bergström, Sven c
  Bill, Per m
  Blix, Gustav m
  Bouveng, Helena m
  Brodén, Anita fp
  Brännström, Katarina m
  Carlsson, Ulrika c
  Cederbratt, Mikael m
  Cederfelt, Margareta m
  Danielsson, Staffan c
  Davidson, Inger kd
  Eldensjö, Kjell kd
  Elinderson, Lars m
  Engblom, Annicka m
  Engström, Hillevi m
  Enochson, Annelie kd
  Enström, Karin m
  Ericson, Jan m
  Eriksson, Erik A c
  Ertsborn, Jan fp
  Fahmi, Mahmood m
  Federley, Fredrick c
  Flyborg, Eva fp
  Garstedt, Inge m
  Gerdau, Mats m
  Granbom, Karin fp
  Gunnarsson, Rolf m
  Gustafsson, Holger kd
  Gustafsson, Lars kd
  Habsburg Douglas, Walburga m
  Hagberg, Liselott fp
  Hamilton, Björn m
  Hamilton, Carl B fp
  Hammar Johnsson, Ann-Charlotte m
  Hammarbergh, Krister m
  Hansson, Anders m
  Hedquist, Lennart m
  Henriksson, Emma kd
  Hjälmered, Lars m
  Holm, Christian m
  Jernbeck, Isabella m
  Johansson, Annie c
  Johansson, Bengt-Anders m
  Johansson, Jörgen c
  Johansson, Mats m
  Johnsson, Jeppe m
  Jönsson, Christine m
  Khelili Dylami, Reza m
  Kierkemann, Marianne m
  Kihlström, Dan kd
  Kinberg Batra, Anna m
  Kjellberg, Bertil m
  Kjellin, Margareta B m
  Kornevik Jakobsson, Maria c
  Krantz, Tobias fp
  Larsen, Sofia c
  Larsson, Nina fp
  Lavesson, Olof m
  Leivik, Björn m
  Levi, Lennart c
  Lilliehöök, Anna m
  Lindblad, Göran m
  Lindblad, Lars m
  Lindén, Lars kd
  Lindgren, Else-Marie kd
  Lundgren, Kerstin c
  Lundqvist-Brömster, Maria fp
  Löfgren, Ulla m
  Löfsjögård, Malin m
  Malm, Fredrik fp
  Malmberg, Betty m
  Montan, Göran m
  Nilsson, Karin c
  Nilsson, Mats G m
  Nilsson, Nils Oskar m
  Nilsson, Rolf K m
  Nilsson, Ulf fp
  Norlén, Andreas m
  Olsson, Kent m
  Oscarsson, Mikael kd
  Pehrson, Johan fp
  Persson, Sven Gunnar kd
  Persson, Sven Yngve m
  Pethrus Engström, Désirée kd
  Pettersson, Göran m
  Pettersson, Lennart c
  Pilsäter, Karin fp
  Plass, Maria m
  Polfjärd, Jessica m
  Pourbaix-Lundin, Marietta m
  Qarlsson, Annika c
  Rivière, Helena m
  Roszkowska Öberg, Eliza m
  Rothenberg, Hans m
  Runegrund, Rosita kd
  Sacrédeus, Lennart kd
  Sander, Mats m
  Schulte, Fredrik m
  Sellén, Birgitta c
  Sjösten, Ulf m
  Staxäng, Lars-Arne m
  Sundell, Ola m
  Svantesson, Elisabeth m
  Svensson, Ingvar kd
  Sydow, Henrik m
  Ternström, Solveig c
  Thalén Finné, Ewa m
  Thingwall, Göran m
  Tiefensee, Roger c
  Tjernberg, Gunilla kd
  Tobé, Tomas m
  Tornberg, Stefan c
  Tysklind, Lars fp
  Wachtmeister, Peder m
  Wallmark, Hans m
  Weibull Kornias, Marie m
  Westerholm, Barbro fp
  Widegren, Cecilia m
  Widman, Allan fp
  Wigström, Cecilia fp
  Wikström, Rune m
  Winbäck, Christer fp
  Vänerlöv, Ingemar kd
  Västerteg, Claes c
  Zander, Solveig c
  Åkesson, Anders c
  Åsling, Per c

  jimmy’s last blog post: Varför snygga till Lex Orwell? Lägg ner FRA!

 23. […] 178 borgerliga riksdagsmän är inget bra facit. Det är nog ganska uppenbart att det här blev den sista mandatperioden för ganska många av alliansens riksdagsmän. Väljarnas dom kommer att bli hård i nästa val. […]

 24. […] Samma sak rapporterade SVT den 16 juni i år (avslöjandet av databasen “Titan”), något som nämns i artikeln i DN, och jag bloggade även om det. […]

 25. […] ett berättigande. Varenda en som kommer att trycka på ja-knappen på onsdag kommer – som Rick Falkvinge skrev igår – att begå politiskt självmord, de blir kamikazepiloter i en fråga som, om den bifalles, […]

 26. […] Falkvinge förklarar konsekvenserna på ett utmärkt sätt. På onsdag kommer hela bloggosfären, det lösa nätverk av helt vanliga […]

Comments are closed.

arrow