Annie Johansson (c): återremittera eller avslå!

Liveblogging om riksdagen

Annie Johansson är en av de goda vi har hoppats på.

Hon pratar om sömnlösa nätter, och pratar om att hon har landat i ett ställningstagande. Till skillnad från Federley talar hon alltså om tydligt att hon redan har bestämt sig.

“Lagförslaget är inte tillräckligt balanserat. Det är bara inte min uppfattning, utan även [räknar upp massor av remissinstanser].”

Annie vill se ytterligare förbättringar av den personliga integriteten.

Hon påpekar att mycket kommer att ske genom förordningar, alltså att regeringen får egen makt att ändra i avlyssningen, och att detta innebär en demokratisk svaghet.

Sedan fortsätter hon att säga att man inte röstar mot regeringen utan vidare.

Annie säger att förslaget i första hand bör återremitteras (“göras om”). Hon vill kunna se sig själv i spegeln utan att skämmas. Oavsett alla andra argument, måste Annie leva med sig själv. Lojaliteten har en gräns.

Annie ställer stora krav på förändringar i det liggande förslaget, meddelar hon. Hon pekar också på att hon är vald på ett starkt personligt mandat.

“Detta förslag, det som nu ligger på bordet, är helt enkelt inte tillräckligt bra.”

Till socialdemokraterna: “Försök inte göra ett nummer av min eller någon annans röst imorgon. Det är ni som steg för steg har byggt upp Bodströmsamhället. Socialdemokraterna ska inte utmåla sig som integritetsvänner. Det är hyckleri.”

Centern kräver unisont en återremiss av hela förslaget!!

“Bland de över tvåtusen mail som kommit, runt sexhundra sista dygnet…”

“Det lagförslag som vi har att ta ställning till imorgon har allvarliga brister.”

Annie vill tillsätta en sanningskommission som ska se hur FRA har kränkt instruktioner och lagar.

Hon citerar också Benjamin Franklin, precis som tidigare talare.

Annie: jag yrkar återremiss. Blir det ingen återremiss kommer jag att rösta avslag.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Johan Pettersson

  Wow. Bästa talare idag?

 2. Ginochton...fisk

  Tack gode gud… och jag är ateist.

 3. Undrande

  Annie sa precis att pappret är på försvarsutskottets bord imorgon (onsdag). När vi firar midsommar röstas förslaget igenom. Hoppas era nubbar smakar!

 4. A Nordh

  Det jag undrar över är om det stämmer att C är ense?

  Ja, det gör det!
  Hon sa precis det va? 🙂

  A Nordh’s last blog post: Källkritik och skarvningar – Ett långt inlägg om Elisabet Höglunds lögner

 5. LibeRatio

  Starkt anförande av Annie!!

  Indirekt en väldig knäpp på näsan mot alla de i Alliansen som under debatten blint försvarat det usla förslaget.

 6. Nils

  Oj, redan imorgon ska kompromissen tydligen vara klar. Kommer förmodligen bli extremt genomtänkt. Nubbarna kommer sannerligen att smaka i moderatbunkern!

  Nils’s last blog post: Desperat försök att dra uppmärksamheten från FRA-lagen

 7. Lukas

  Hehe, Ayn Rand används som referens i Sveriges riksdag..oförväntat.

  Hur som helst, för mycket snack runt omkring – lika som Federley. Vad ska en återremiss hjälpa? Problemet är inte bra kontroll av FRA:s verksamhet. Problemet ligger redan i första steget då de odiskriminerat börjar söka i folks kommunikation.

 8. Ola Nyström

  Hon repeterar flera gånger “Centern kräver unisont en återremiss av hela förslaget”. Men så lät det väl inte på Staffan Danielsson när han talade tidigare idag?

 9. Daniel Wijk

  Bra att hon även tryckte till Socialdemokraterna!

 10. HQ

  Det politikerna inte begriper är hur lätt ett filter sätter folk i skiten, oförskyllt. Jag skall nu bevisa det genom att ge Rick en flagga TILL i statens register över syndare. Häng med.

  Recept på majsbröd;
  Blanda vatten, majsmjöl och salt till en smidig deg. Platta ut till en gul kaka, grädda i varm ugn.

  I och med detta recept triggar filtren på att Rick, och jag, och ni, letar efter råmaterial till kärnvapen. Gul kaka. Yellowcake. Det filter som missar den referensen är ett skitdåligt filter, och i det här fallet triggar det fel om det triggar på receptet, men det spelar ju ingen roll. Det ger ju en träff, vilket visar att filtret funkar och att FRA skall ha mer pengar.
  DET HÄR, är det som någon borde förklara för politikerna.
  Tack för ordet. Sorry, Rick, för att du blir avlyssnad från och med nu… :-/

 11. blondin-rikard

  Jag är inte alls lika entusiastisk som ni. Det hon säger är att man ska genomföra inkopplingen av fiber till FRA (och redan där är det kört) med lite tillägg.

  Hur kan man säga att det här är bra? Ett nej är något HELT annat imho

 12. Onsdag

  Hon kräver oberoende granskningar och kommittéer och rapporteringar. Inte ett ord om själva huvudgrejen – att FRA ska filtrera igenom all kabeltrafik som korsar gränsen.

  Det här känns mer och mer som ett sätt för henne och Federley att rädda ansiktet och samtidigt få igenom i princip samma förslag.

  Onsdag’s last blog post: Allan Widman och terroristerna

 13. Ollebär

  Yeah, sossarna med thomas “storebror” bodström äcklar mig när de föröker tjäna politiska poäng på det här.
  Bra att de fick sig en känga!

 14. Onsdag

  @Ola: Nej. Centerns riksdagsgrupp hade väl ett möte under pausen.

  Onsdag’s last blog post: Allan Widman och terroristerna

 15. Undrande

  Nils,
  Kompromissen verkar ju redan färdig efter att alliansledarna utan ordentlig utredning sytt ihop något. Färdigt för antagande på midsommardagen. Är detta seriöst?

 16. Sven Svensson

  Bra tal, klart och redigt. Dock så vill hon fortfarande ha igenom förslaget men efter återremissen, när man lagt till ytterliggare förändringar.

  Jag hävdar att det inte spelar nog roll vad som ändras i nu liggande förslag. Det handlar ju FORTFARANDE om att samla in och filtrera internettrafik, jag kan inte se vilka förändringar som skulle kunna råda bot på detta faktum.

 17. niclas

  Varför kan Fredrick och Annie inte bara rösta nej i morgon? Det här börjar likna en taktisk reträtt. För den egna politiska karriärens skull. Tyvärr. Och Karl Sigfrid ska tydligen kvitta ut sig.

 18. blondin-rikard

  Sven Svensson:

  jag håller med. Det här är bara ett stunt för att vinna tid och rädda ansiktet på Centern som nu får säga nej men menar Ja.

  Förslaget måste skrotas och vi har laster med oppinionsarbete kvar att utföra. Jag tror de får räkna men mängder av mail en gång till och nu vill jag faan ha media med mig från början!

 19. Undrande

  Sven
  Media och bloggare tar ledigt över midsommar. Det kommer inte riksdagen att göra.

 20. kjello

  en av de goda? yeah right, lagen kommer ju att gå igenom. vad tror du tomtarna på datainspektionen kan göra?

 21. Nils

  Undrande: riksdagen kan inte sammanträda på midsommardagen och det går inte att stuva om i riksdagens planering hur som helst, särskilt inte när sommaruppehållet står för dörren och vårbudgeten ska behandlas. Så det får bli imorgon eller i augusti nån gång.

  Nils’s last blog post: Federleys bidrag: Orwell light

 22. Federley och Johansson | Svensson

  […] Bloggat: Trotten, Anna Troberg, Opassande, Falkvinge, Borgarmedia: AB1, SVD1, Läs även andra bloggares åsikter om FRA, FRA-lagen, Alliansen, […]

 23. […] utförliga rapporter från: Rick Falkvinge, Anna Troberg, Opassande, Projo, Rick Falkvinge (2), Anna Troberg (2)  Posted on: tisdag, […]

 24. […] #3, Eva-Lenas blogg, Blogge Bloggelito, Svensson, Åsiktstorped, Opassande #3, johaneriksson.se, Rick Falkvinge (pp) #4, Opassande #4, Rick Falkvinge (pp) #5, Opassande #5, Rick Falkvinge (pp) #6, Dick Erixon, […]

 25. Snygg taktik men jag går inte på det « WitchBitch

  […] #3, Eva-Lenas blogg, Blogge Bloggelito, Svensson, Åsiktstorped, Opassande #3, johaneriksson.se, Rick Falkvinge (pp) #4, Opassande #4, Rick Falkvinge (pp) #5, Opassande #5, Rick Falkvinge (pp) #6, Dick Erixon, […]

 26. Äcklad « Basic personligt

  […] #3, Eva-Lenas blogg, Blogge Bloggelito, Svensson, Åsiktstorped, Opassande #3, johaneriksson.se, Rick Falkvinge (pp) #4, Opassande #4, Rick Falkvinge (pp) #5, Opassande #5, Rick Falkvinge (pp) #6, Dick Erixon, […]

 27. Undrande

  Nils, tyvärr har du fel.

  Nils: “Undrande: riksdagen kan inte sammanträda på midsommardagen och det går inte att stuva om i riksdagens planering hur som helst, särskilt inte när sommaruppehållet står för dörren och vårbudgeten ska behandlas. Så det får bli imorgon eller i augusti nån gång.”

  SVT text:
  “Rolf Gunnarsson (m), vice ordförande i riksdagens försvarsutskott, räknar med att riksdagens behandling av den omstridda FRA-lagen kommer att bordläggas varpå ärendet hänskjuts till försvarsutskottet.

  Utskottet har planerat för att återuppta frågan vid kl 13.30 på onsdagen, enligt Gunnarsson. Därpå följer justeringsarbetet, som han hoppas ska bli klart samma dag.

  -Vi hoppas på att kunna lämna över propositionen till riksdagen i morgon eftermiddag eller kväll igen. Går det riktigt dåligt kan vi få ta torsdagen i anspråk också, säger han till TT.”

 28. Det är dags att emigrera « WitchBitch

  […] #3, Eva-Lenas blogg, Blogge Bloggelito, Svensson, Åsiktstorped, Opassande #3, johaneriksson.se, Rick Falkvinge (pp) #4, Opassande #4, Rick Falkvinge (pp) #5, Opassande #5, Rick Falkvinge (pp) #6, Dick Erixon, […]

Comments are closed.

arrow