Celebert besök och regeringens desperation

Liveblogging från riksdagen

Riksdagen pratar fortfarande om en utförsäljning av posten. Det betyder att riksdagen ligger ordentligt efter schemat redan innan FRA-lagen börjat debatteras. Just nu pratar Per Bolund (mp) med tre talare kvar på listan: Jan Andersson (c), Mikael Oscarsson (kd) och Eva-Lena Jansson (s). Jag fortsätter att ge löpande rapporter om vilka som pratar om vad innan FRA-lagen börjar debatteras.

Bloggkollegor kommer förbi och säger hej! Det är otroligt trevligt. Just nu är en statsvetare och en väldigt känd borgerlig gräsrotsbloggare på besök. Kom förbi! Vi sitter i riksdagsbiblioteket, alltså samma lokal som Riksdagens infocentrum, en kort bit in på Västerlånggatan från Riksdagen sett.

Bloggkollegan pekade på regeringens desperation på dagens DN Debatt idag. De fyra partiledarna går idag, dagen som FRA-lagen ska debatteras, ut i en gemensam debattartikel: Sänk skatten för fattiga pensionärer! På den dagen när alla, alla, alla pratar om FRA och den allmänna avlyssningen, så försöker regeringen med den absolut sista utvägen — de försöker byta ämne. Det är verkligen den absolut sista försvarslinjen hos någon som är desperat.

Oscar Swartz uppmärksammade igår att Reinfeldt sade häpnadsväckande saker i TV4 kl 22 igår. Jag tittade själv, och trodde inte mina öron: Reinfeldt säger i TV att all makt utgår från regeringen. Han säger att om inte riksdagen gör som regeringen säger, så går det inte att ha en regering. Reinfeldt har missat hur Sveriges demokrati är uppbyggd: Riksdagen är regeringens kontrollstation — riksdagens uppgift är att hålla regeringen i schack. Grundlagen är väldigt tydlig i sin formulering All makt utgår från folket (och inte från regeringen). Att en statsminister säger sådär, att riksdagen bara ska göra som regeringen säger, är ett häpnadsväckande uttalande från en statsminister. Frågan är om inte det uttalandet dödar det borgerliga regeringsalternativet i åtminstone en generation.

Emma sitter och knappar intensivt bredvid mig. Följ hennes livebloggande också!

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Daniel Wijk

  Snälla media slå Fredrik i huvudet med:
  “Regeringsformen 1 §
  ”All offentlig makt i Sverige utgår från folket […] den bygger på ett representativt och parlamentariskt statsskick och förverkligas genom kommunal självstyrelse.”

  Vet han inte var makten kommer ifrån så ska han heller inte sitta i regeringen. Då är han oduglig som statsminister!

 2. Andreas

  Det finns personer som har saknat Jan Guillou i debatten. I dagens Nyhetsmorgon deltog han: http://www.tv4.se/1.283438?videoId=1.505939

 3. Angelica

  ja, han är oduglig som statsminister. han är sämst! speciellt om han röstar ja. då hoppas jag han hädanefter tänker mem arslet, för de går nog bättre, eftersom de är han vi talar om.
  Rick, älskar dig fortfarande.

 4. pv2b

  Här finns en karta till Riksdagsbiblioteket om någon är intresserad.

 5. Angelica

  med*

 6. tomas_timelock

  Sitter och följer debatten på SVT:s webb och växlar fram o tillbaka mellan den o din blogg.

  Samtidigt ligger inbetalningskortet för medlemskapet i FP och stirrar på mig på köksbordet. Funderar starkt på vilket parti jag ska stödja om FP och C gör mig besviken i den här frågan.

  Det saknasverkligen ett VERKLIGT liberalt parti, som inte likt dessa låtsasliberaler missbrukar liberalismens hjältar för att driva samhället mot mer kontroll, mindre frihet och ett starkt konserverande och bevarande av gamla institutioner och organisationer.

  Vilket parti tror idag verkligen på människan som en god varelse?

  /tomas

  tomas_timelock’s last blog post: STOPPA FRA-LAGEN!

 7. Daniel Gustafsson

  Thomas Timelock: jag tycker du skall strunta i dessa partier och bli PIRAT istället 🙂

 8. Bertil Wennergren

  Sa han verkligen att all makt utgår från regeringen??!! (TV4s webbsajt funkar tydligen bara i Windows så jag kan inte kolla själv.)

 9. JOCA

  Tomas, där slår du huvudet på spiken!
  Ett riktigt liberalt parti, med fasta rötter i de liberala värderingarna… saknas idag.
  FP har länge varit “fascist-light” för mig. Centern seglade upp som ett starkt liberalt alternativ … och så detta.

  Du har helt rätt.

  Jag har länge undrat var partiledarna har varit i frågan. De har hållit helt tyst och inte sagt ett dugg, utan låtit de vanliga riksdagsmännen ta smällen. Och när Reinfeldt äntligen tar bladet från munnen, vad säger han? Jo, “gör som vi säger”!

  Va?!?

 10. Fredrik

  Guillous sågning i nyhetsmorgon var fin! Det handlar om att låta det “gamla fina FRA” få fortsätta känna sig viktiga. Det känns som om både s och m kommer att ha stora problem med det här för lång tid framåt, oavsett hur omröstningen går.

 11. […] av Reinfeldts uttalande i TV4-Nyheterna 22.00 den 16 juni 2008. Uttalandet (omnämnt här och här) gäller att alliansens riksdagsledamöter måste följa partilinjen i omröstningen om […]

 12. Billy Gellerstedt

  TV4’as nyhetsmorgon?

  Fixa länk.. letar efter ett clip från nyhetsmorgon men inte hittat någe so far.. =(

 13. Billy Gellerstedt

  ah.. hittade.. lol.. blindstyre man är..

  http://www.tv4.se/samhalle/nyhetsmorgon

 14. Respekt för Hollywood « Basic personligt

  […] att ha sett hos Rick vad Reinfeldt lyckades häva ur sig igår, har jag en annan, om än relaterad, teori. Om inte annat […]

 15. […] Härskar utan inskränkningar – Check! (Reinfeldt säger i TV att all makt utgår från regeringen)  […]

 16. Anders

  Ordentligt efter schemat var det…
  Moderaterna beordrade folk att prata på i evigheter för att få tid att kohandla med centern.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2730057.ab

Comments are closed.

arrow