Lage Rahm (mp) briljerar!

Liveblogging om riksdagen

Lage Rahm är nog den mest sakliga och pålästa talaren hittills. Kalle Larsson var en starkare talare, men det här är mer faktaspäckat.

Han konstaterar att den här lagen innebär att medborgare kommer att få alla sina aktiviteter kontollerade av staten.

Lage Rahm går vidare med att terrorister och motsvarande trivialt kan kryptera sin post.

I Sverige innebär detta en helt ny rättsprincip: “tvångsavlyssning av icke misstänkta utan domstolsbeslut”.

Meddelarfriheten upphör.

“Att kalla lagrådets yttrande ett godkännande är en överdrift, men de har sagt kanske någorlunda godtagbart utifrån grundlagen.”

“Ska vi verkligen anta förslag om vi är tveksamma om de strider mot Europakonventionen? Vad sysslar vi med? Det är bisarrt!”

“Det finns inget lagstöd för FRAs nuvarande verksamhet. Det är tjänstefel. FRAs verksamhet är brottslig — och vi är på gång att legalisera detta och säga åt dem att fortsätta!?”

Lage Rahm citerar slutstycket i min bloggserie om FRA. 🙂 Det normala när sådan här organiserad brottslighet har pågått på lång tid är inte att legalisera den och låtsas som det regnar. Det förväntade hade varit att omedelbart stoppa verksamheten och ställa de kriminella inför rätta.

Han fortsätter med att fråga sig vad poängen med en återremiss är. Varför ska man sätta in fler kontrollstationer för en myndighet som gång på gång har ertappats med skägget i syltburken med att fullständigt strunta i alla kontrollmekanismer?

Lage Rahm poängterar att signalspaningen inte alls är för att kartlägga yttre hot, utan är till stöd för svensk utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik. Han pekar på att spaningen kommer att användas för att spana på försörjningsproblem, valutaspekulation, etc. Saker vi i bloggosfären vetat om, men som politikerna inte har tagit upp hittills.

Prat om riksdagsordning och processer som jag inte förstår — när ledamöter kallas till möten och sådant.

“Man kommer att använda alla kryphål och alla synnerliga skäl som finns i riksdagsordningen för att kringgå den också.”

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Kit Sunde

  Det har varit många fantastiska talare från både vänstern och miljörpartiet men jag satt rakt igenom imponerad av Lage Rahm det var som han läste mina tankar och sen la till ett par stycken.

  Jag får applådera här hemma eftersom det uppenbarligen inte är tillåtet där :P.

 2. Jesper

  Karln var dessutom vitklädd. Ypperligt.

 3. Oskar

  Lage Rahm var fullständigt klockren! Allt jag velat säga fick han ur sig, på ett humoristiskt och sakligt sätt.

 4. Ludde

  Vackert! Äntligen någon som nämner hur lätt det är att kryptera, något som gör FRA ganska tandlöst.

 5. Gustaf Gustafsson

  Helt briljant och sakligt framläggande av Lage Rahm. Kul också att han kör på med vit kavaj.

 6. niclas

  Så bra på alla sätt!

 7. chall

  Nyckelfrågan blir väl ändå; dom som kan kryptera sig och “gömma sina skumma saker” kommer väl ändå inte att skriva “sökorden” tydligt utan man måste isåfall leta igenom allting … och då blir ju det att mejlet “tack för inatt snygging” och “hur ska vi lägga upp strategin för morgondagens förhandling” blir öppnade och tittade på. Inget olagligt men borde inte alla redan nu komma ihåg alla människor som fått sina liv/karriärer påverkasde oav ickeolagliga saker som andra uppelver som “omoraliska”??!!!

  Samtidigt kanske man ska se det som ett argument till varför demokrati är så svårt – folk är ju inte så smarta…

  chall’s last blog post: A wish about raising boys

 8. Daniel Wijk

  Jag måste säga att jag är förvånad hur insatta vänstersidan (undantaget Socialdemokraterna) faktiskt är. Dom har varit ganska oinsatta länge men har tydligen gjort ett hästjobb inför denna debatt!

 9. Nils

  Riksdagsordningen reglerar hur beslutsfattandet i riksdagen går till och intar en ställning nånstans mellan grundlagarna och de andra lagarna. Det verkar rimligt att alliansen måste tänja på gränserna om man ska pressa igenom det här så snabbt som det verkar.

  Nils’s last blog post: Federleys bidrag: Orwell light

 10. Anders

  Skönt med någon som är saklig och rakt på sak för en gångs skull. Irriterande och vilseledande tjafs fram och tillbaka varje gång jag ser live från Riksdagen. Det är så infekterat och krävande att följa ibland.

 11. A Nordh

  Wijk: Jag tänker inte hävda att det är så, men en tänkbar anledning till det skulle ju kunna vara att de vet att de har en relativt stor publik. Något som direkt inte är fallet vid varje riksdagsdebatt. Det är alltså ett tämligen smidigt sätt att nå ut till potentiella väljare.

  Dock ska de ha en eloge för att de faktiskt är insatta.

  A Nordh’s last blog post: Källkritik och skarvningar – Ett långt inlägg om Elisabet Höglunds lögner

 12. blondin-rikard

  Det råder inte längre några tvivel: Vänstern och MP är de nya liberalerna. C, FP, KD och M har hökat bort sig och förtjänar förpassas till historiens glömska.

 13. steelneck

  Instämmer. Lite torr och tråkig kanske, ja nördig rent ut sagt. Men mycket påläst.

  Tyvärr tror jag dock inte han går hem på det viset som Federley och Alice gjorde. Känslor slår ofta fakta, framförallt när folk inte har kunskaperna. Ja det är ju faktiskt så frågan har kunnat komma så långt över huvud taget, fast då känslor om det motsatta, rädslor för något obskyrt och ont. Det var Federley och Alice som vände skutan idag. Det är dock inte över för det, det dras fortfarande i rodret.

 14. […] Rick Falkvinge (pp), Rick Falkvinge (pp) igen, Röd Libertarian, Cattis blogg, Opassande igen, Rick Falkvinge (pp) #3, Eva-Lenas blogg, Blogge Bloggelito, Svensson, Åsiktstorped, Opassande #3, johaneriksson.se, […]

 15. […] kommentarer: Opassande, Rick Falkvinge  Posted on: tisdag, juni 17, 2008 at 22:17  Piratpartiet, Svenska. You can follow any […]

 16. Snygg taktik men jag går inte på det « WitchBitch

  […] Rick Falkvinge (pp), Rick Falkvinge (pp) igen, Röd Libertarian, Cattis blogg, Opassande igen, Rick Falkvinge (pp) #3, Eva-Lenas blogg, Blogge Bloggelito, Svensson, Åsiktstorped, Opassande #3, johaneriksson.se, […]

 17. Äcklad « Basic personligt

  […] Rick Falkvinge (pp), Rick Falkvinge (pp) igen, Röd Libertarian, Cattis blogg, Opassande igen, Rick Falkvinge (pp) #3, Eva-Lenas blogg, Blogge Bloggelito, Svensson, Åsiktstorped, Opassande #3, johaneriksson.se, […]

 18. Carl-Johan Sveningsson

  Om Rahm briljerade så var det för att alla andra var ännu mindre tekniskt pålästa. Visst hade han rätt i mycket av det han sa, men han sa det på ett luddigt sätt där jag tror att vilken talare från “integritetspartiet” ( 😉 ) skulle briljerat mer i sansad tydlighet.

  Och som sagt, nördig och torr, och gav sig på att läsa lagar och dunka pappersbuntar på ett sätt som jag tror fick många att mest bli griniga på spolingen.

  Carl-Johan Sveningsson’s last blog post: No, this is the world’s coolest bike! (City Bike "Conference Bike")

 19. buddy jesus

  Missade just hans bidrag till debatten. Finns det någonstans det kan ses, typ Youtube eller Vimeo?

  buddy jesus’s last blog post: Rent mjöl räcker inte när man köper terror-klänningar

 20. A(u)ktionskammaren framfart | Alter Ego Resonerar

  […] ett tag, för det skrämmande för mig är att jag nyss insett att det miljöpartiets Lage Rahm, framställde, med ens blev […]

 21. nicklas eriksson

  Lage Rahm är en väldigt bra talare. Dessutom göteborgare och mycket trevlig. Vore han sen inte miljöpartikel vore allt mycket bättre.

  nicklas eriksson’s last blog post: Vad händer med F(RA)anskapet nu då?

 22. Det är dags att emigrera « WitchBitch

  […] Rick Falkvinge (pp), Rick Falkvinge (pp) igen, Röd Libertarian, Cattis blogg, Opassande igen, Rick Falkvinge (pp) #3, Eva-Lenas blogg, Blogge Bloggelito, Svensson, Åsiktstorped, Opassande #3, johaneriksson.se, […]

 23. Medborgarrättspartiet de Gröna « strötankar och sentenser

  […] håller med Rick Falkvinge, Piratpartiets ordförande, som skriver att Lage Rahm (mp) briljerade i gårdagens riksdagsdebatt. I sitt anförande, som han lagt upp på […]

 24. […] hoppas att Lage Rahm håller ett lika bra tal som han gjorde under […]

 25. Det är mycket FRA nu… « Fritänk

  […] Flera bloggare har tidigare varit inne på samma spår t ex Henrik Alexandersson samt här, Rick Falkvinge, Oscar Swartz, […]

 26. Medborgarrättspartiet de Gröna « Du gröna nya värld

  […] håller med Rick Falkvinge, Piratpartiets ordförande, som skriver att Lage Rahm (mp) briljerade i gårdagens riksdagsdebatt. I sitt anförande, som han lagt upp på […]

Comments are closed.

arrow