Memeth Kaplan (mp) är duktig!

Liveblogging om riksdagen

Memeth börjar med att prata om hur många som har engagerat sig i frågan.

Därefter gör han något så ovanligt som att läsa innantill ur Dagens Nyheters ledare “Den som söker finner“. Småfnitter ute i kammaren. Den ledaren är välskriven. Detta av ledaren läste han innantill:

Propositionen med den diskreta rubriken “En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet” har många formuleringar med litterära kvaliteter:

“Sökbegreppen får inte vara direkt hänförliga till en viss fysisk person om det inte är av synnerlig vikt för verksamheten.”

I klartext: Eftersom allt som Storebror uppmärksammar per definition är viktigt måste du räkna med att man kan söka även på ditt namn.

“Tillstånd får endast lämnas om syftet med inriktningen väger klart tyngre än det integritetsintrång som inhämtning i enlighet med inriktningen kan innebära och detta syfte inte kan tillgodoses på ett mindre ingripande sätt.”

I klartext: Kör så det ryker.

“I brådskande fall får inriktning anges utan att tillstånd har lämnats.”

I klartext: Tjuvlyssna först och fråga sen.

“Signalspaningsmyndigheten får, enligt regeringens närmare bestämmande, etablera och upprätthålla samarbete i signalspaningsfrågor med andra länder.”

I klartext: Dina ord kan hamna var som helst.

“Upptagning eller uppteckning av uppgifter som inhämtats enligt denna lag skall omgående förstöras om innehållet berör en viss fysisk person och har bedömts sakna betydelse för verksamhet som avses i 1 paragrafen.”

I klartext: Eftersom inget saknar betydelse i kampen mot en osynlig fiende, eller i arbetet med att utveckla signalspanarnas kompetens, behöver inget heller förstöras.

Han går vidare med att konstatera att lagstiftare är lekmän. Ingen är expert. Ingen vet faktiskt vad som är sant och inte, utan måste förlita sig på experterna.

“När experterna lägger fram sådana här texter vill jag åtminstone läsa dem tre gånger, fråga andra om det, och åtminstone sova på saken. Vad regeringen gjort enastående är just att sova på saken.”

Han påpekar att försvarsministerns retorik går ut på att FRA inte kan lagra allas kommunikation, för att de inte har råd. Det enda hindret för att de ska lagra allas kommunikation är att de inte har tillräckligt med pengar.

Talmannen påpekar återigen att åhörarna inte får påverka kammaren på något sätt.

“Varför ska FRA få utökade befogenheter?”, frågar sig Memeth. Han pekar på att vanliga människor aldrig har kommunicerat genom etern, så vad är det för trafik som FRA skulle ha förlorat? Varför ska de få rätt att spana på vanliga människors telefonsamtal och kommunikation? Det har de aldrig haft!

“När vanliga människor kommunicerade via brev, vad gjorde FRA då? För om man hårdrar det resonemang som majoritetens företrädare tar upp, så innebär det att FRA skulle ha öppnat varje brev som gick in i och ut ur Sverige?”

Han citerar SÄPO som konstaterar att FRA-lagen är ett större integritetsintrång än buggning och preventiva tvångsmedel tillsammans. “Vi var emot båda dessa förslag. Vi är jättemycket mer emot den här lagen.”

Memeth är dessutom en oerhört duktig talare. Han har blicken högt, tydligt och kommunikativt kroppsspråk, klar röst, och är dessutom såpass säker att han kan vara rolig i ett sådant här allvarligt ämne. Sådana talare är en på miljonen.

“Federley visade att han är beredd att stå för det han tror på. Det är han värd respekt för. Men tyvärr tror jag att priset är för lågt. Han kommer att bli köpt för mycket mindre än han är värd.”

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Jesper

  Väldigt bra av Memeth – duktig, vass och korrekt, speciellt jämfört med det intill-läsande stolpskottet från (m) som säger att “integritet är en personlig egenskap”. Det var synd att han verkade behöva harkla sig, men han var väl upprörd, något som man ändå får förstå.

 2. Nordh

  Nu var det dags för den andra riktigt intressanta ledamoten: Annie Johansson.

  Kom igen nu Annie!

  Nordh’s last blog post: Källkritik och skarvningar – Ett långt inlägg om Elisabet Höglunds lögner

 3. Johan T

  Han lyckades sammanfatta så många av invändningarna jag hört och tänkt själv. Synd att kammaren redan var nästan tömd, ingen vågade dock gå i replik med honom.

 4. Klaus

  Dessutom folklig på ett sätt som inte gick över gränsen.

 5. Krille

  Jag blev också imponerad av Memeth. Honom ska jag hålla koll på. Bra jobbat med den här livebloggen, förresten! Jag tycker du gör ett kanonjobb.

 6. Niclas

  Helena Rivière(m) måste nog vara det sämsta jag har hört på länge.

 7. Tobias Adersjö

  Memeth var verkligen en frisk fläkt i debatten, gillar honom starkt. (måste erkänna att jag är aktiv miljöpartist)

  Förövrigt underbart att följa din blogg idag, ta nu en massa borgliga röster 2010 så kämpar vi tillsammans mot övervakningen!

 8. Christian

  Håller med om att Memeth var väldigt duktig talare, och jag är verkligen inte miljöpartist. 🙂

 9. charlotte

  Mehmet impade på mig också.

  charlotte’s last blog post: Hjältinnor och hjältar

 10. Jimmy

  Det finns en väldigt massa formuleringar typ “Man får absolut inte gör det här…”…”Eller jo förresten det får man om man vill” i den här lagen.

 11. pv2b

  Memeth Kaplan äger konstaterar jag efter att ha hört hans anförande.

 12. Rag

  Äntligen någon som tar upp det faktum att FRA aldrig har haft rätt att öppna brev mm.. (Det är det de civila (Säpo) och militära säkerhetstjänsterna som har gjort)

 13. […] rapporter: Rick Falkvinge, Opassande, Projo  Posted on: tisdag, juni 17, 2008 at 21:17  Piratpartiet, Svenska. […]

 14. […] #3, johaneriksson.se, Rick Falkvinge (pp) #4, Opassande #4, Rick Falkvinge (pp) #5, Opassande #5, Rick Falkvinge (pp) #6, Dick Erixon, Drottningsylt, Gester…med ord igen, rstvideo.com – en blogg om film, m… […]

 15. Snygg taktik men jag går inte på det « WitchBitch

  […] #3, johaneriksson.se, Rick Falkvinge (pp) #4, Opassande #4, Rick Falkvinge (pp) #5, Opassande #5, Rick Falkvinge (pp) #6, Dick Erixon, Drottningsylt, Gester…med ord igen, rstvideo.com – en blogg om film, m… igen, […]

 16. Äcklad « Basic personligt

  […] #3, johaneriksson.se, Rick Falkvinge (pp) #4, Opassande #4, Rick Falkvinge (pp) #5, Opassande #5, Rick Falkvinge (pp) #6, Dick Erixon, Drottningsylt, Gester…med ord igen, rstvideo.com – en blogg om film, m… igen, […]

 17. deep.edition » De viktiga dagarna

  […] jag försökt följa debatten i riksdagen via livebloggande (opassande, Falkvinge – exempelvis den här, Anna Troberg aka Rosetta Sten och Projo mfl), mikrobloggskommentarer (exempelvis här och i massor […]

 18. Det är dags att emigrera « WitchBitch

  […] #3, johaneriksson.se, Rick Falkvinge (pp) #4, Opassande #4, Rick Falkvinge (pp) #5, Opassande #5, Rick Falkvinge (pp) #6, Dick Erixon, Drottningsylt, Gester…med ord igen, rstvideo.com – en blogg om film, m… igen, […]

Comments are closed.

arrow