Piratpartiet sista utposten för privatliv

Innan jag går och lägger mig vill jag notera att det faktiskt ser ut som om piratpartiet inte bara är den starkaste, utan även den enda försvararen av personlig integritet.

Ja, det är sant att vänstern och miljöpartiet var vältaligt kritiska idag. Det här förslaget togs fram av en regering som de stödde med hull och hår.

Du kan bli medlem i Piratpartiet här. Själva medlemskapet kostar inget, men vi uppmuntrar till frivilliga donationer.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Rickard Olsson

  Om de inte lyssnar på våra röster när vi ropar åt dem så lär de lyssna när vi lägger dem i valurnan.

  Piratpartiet står när andra faller och vi ställer upp i EU-valet 2009. Vi kommer aldrig att sälja ut ditt privatliv.

  Rickard Olsson’s last blog post: PRESSMEDDELANDE: Piratpartiet flyttar sin ledning till DreamHack

 2. Stoffe

  Redan medlem. Håller med. 🙂

 3. Aldain

  Var tvungen att gå med i PP pga detta.. ömsom rosenrasande, ömsom illamående över hur vår “demokrati” fungerar.

  Orkar inte ens raljera om det, vill bara lägga mig ner en stund och vara ledsen. Usch. Så besviken.

 4. AToTheK

  Jag är också medlem sedan några veckor, när jag först fick reda på att denna lagen inte dött.

  Kommer PP ställa upp i EU valet-09 ??

  Inget riksdags parti kommer få min röst igen nu är det PP som gäller!!

 5. Rickard Olsson

  Ja, Piratpartiet ställer upp både i EU-valet 2009 och riksdagsvalet 2010.

  Rickard Olsson’s last blog post: PRESSMEDDELANDE: Piratpartiet flyttar sin ledning till DreamHack

 6. Daniel Wijk

  Välkomna till PP!

  jag hoppas att ni även sprider ordet om vad vi står för och varför det är ett bra val.

  Vi måste alla tillsammans stoppa den här typen utav sjuka lagar som hotar såväl demokrati som frihet i landet.

 7. Magnus Ahlkvist

  Nej du, den gubben går inte.

  Regeringen – läs Bodström – beredde förslaget. Vänsterpartiet satt inte i regeringen, utan samarbetade i budgetfrågar med sossarna. Förslaget var inte i Riksdagen under förra perioden. Vänsterpartiet lovade att göra allt för att skjuta förslaget i sank, oavsett regeringsmajoritet.

  Tack vare Vänsterpartiet blev det ett års bordläggning och tid för opinionsbildning. Vänsterpartiet och Ung Vänster har försökt väcka opinion mot förslaget. Men som du vet själv har inte borgarmedia skrivit en rad om det här förrän senaste veckan, trots ganska ivrigt kampanjande från många håll.

  Samma historia med Miljöpartiet.

  Ta gärna credit för den opinionsbildning PP har ägnat sig åt, det ska ni självklart ha all heder av. Men det är inte särskilt hederligt, och ärligt talat heller inte särskilt smart att försöka sätta knivar i ryggen på de två allierade partier som finns i Riksdagen. Eller är det bara popularitetspoäng du är ute efter, inte bundsförvanter för integriteten?

  Magnus Ahlkvist’s last blog post: Vi som möjliggör eller stjälper FRA-lagen: Kalle Larsson (v)

 8. Anya

  Magnus Ahlkvist, var det inte så att det var några ledamöter ifrån mp, v och c som röstade för bordläggning. Att V och mp hade som partilinje att FRA skulle skrotas i första hand och bordläggas i andra hand, har jag inget minne av.

 9. Daniel Nyström

  Hej!

  Imorse gick jag ur FP p.g.a. det enorma sveket mot den svenska demokratin.

  Jag mår illa när jag tänker tillbaka på min röst i förra valet. Jag trodde att jag la den för liberalism och frihet, men så var tydligen inte fallet.

  Sedan i eftermiddags är jag medlem i PP och jag ser fram emot att aktivera mig i partiet inom kort!

  Daniel Nyström’s last blog post: Semi-good news

 10. Lukas

  Jag skulle gå med, jag skulle rösta för PP i integritetsfrågan men då PP inte respekterar rätten privat egendom (i formen av intelektuella rättigheter) som är en lika fundamental rättighet som den till integritet kan jag inte göra detta.

  Jag är inte en särskilt stor beundrare av musik- och filmindustrins taktik men det ni förespråkar är en storleksordning värre. Ni vill med lag (dvs genom statens våldsmonopol) förbjuda dem att på den fria marknaden sälja de produkter de skapat på de vilkor de, producenterna, själva ställer. Det är ett grundläggande förakt för den kanske mest fundamentala individuella rättigheten: privat egendom. Utan rätten till privat egendom finns ingen grund för andra rättigheter. Om staten kan frånta dig frukten av ditt arbete kan de frånta dig vad som helst. Så även om jag delar er uppfattning om integritet till 100% är ni antagligen ett av de sista partier jag skulle rösta på.

  Varför finns det inget klassiskt liberalt parti i Sverige? Varför måste man välja mellan en eller en annan form av individuella rättigheter?

  Hur kan jag överhuvudtaget motivera för mig själv att hjälpa finansiera en stat som jobbar för att göra livet svårare för mig?

 11. Anonyma apan

  Jag gick med i PP pga FRA. Jag är redan sur över den övervakning som redan existerar.

  Sedan att de på sant vis menar “att de inte skall jag en hel ungdoms generation” gjorde bara mig postivare.

 12. Tobias Oldegren

  Hej allihopa!

  Efter den senaste tiden har jag känt mig både besviken och förrådd, ångrar starkt mitt val 2006, synnerligen då det var första gången jag fick välja…

  Så, sedan någon minut sedan, så är jag medlem i Piratpartiet, och ni kan räkna med min röst i de kommande valen, samt att jag ska se till att sprida ordet vidare.

 13. Magnus Gustavsson

  Det finns ett parti till, som desutom helt saknar maktkoncentration till partistyrelse och ordförande…

 14. Magnus Ahlkvist

  Anya: Nej, så är det inte. Vänsterpartiet röstade för bordläggning därför att den frågan tas upp före själva behandlingen om sådant yrkande finns. Skulle Vänsterpartiet istället ha röstat NEJ till bordläggning, så skulle förslaget ha klubbats igenom redan för ett år sedan.

  Vänsterpartiets linje har hela tiden varit att förslaget ska stoppas. Det finns inget mer att utreda. Hade vi velat ha mer utredningar hade vi begärt ÅTERREMISS, inte BORDLÄGGNING.

  Skälet till bordläggningsbeslutet var alltså bara taktiskt, för att vinna tid för opinionsbildning under ett år, så att pressen på de partier som vill genomföra lagen ska bli så pass stor att de tvingas stoppa lagen.

  Bordläggningen genomfördes väl av S, V och MP? Centerpartiets främsta påläggskalv lade såvitt jag minns ned sin röst.

  Magnus Ahlkvist’s last blog post: Vi som möjliggör eller stjälper FRA-lagen: Kalle Larsson (v)

 15. Daniel Wijk

  “Jag skulle gå med, jag skulle rösta för PP i integritetsfrågan men då PP inte respekterar rätten privat egendom (i formen av intelektuella rättigheter) som är en lika fundamental rättighet som den till integritet kan jag inte göra detta.”

  Privat äganderätt fungerar ypperligt vad gäller materiella ting men saker i din hjärna är inte något du kan ha äganderätt på. Det säger sig själv hur jobbigt ett fritt samhälle skulle bli om alla skulle kräva full äganderätt till allting dom sa eller tänkte…

  Upphovsrätten är, faktiskt, ett undantag till den privata äganderätten om du ser till lagen. Om du undersöker saken närmare så kanske du inser att vi är -mer- för privat äganderätt än FPs ledning iom våran ståndpunkt i just denna frågan.

 16. zen

  Google sponsar TOR (ett opensource distribuerat anonymiseringsnätverk) och det får väl anses vara ett bra initiativ, de ställer således upp för frihet och integritet. Någon som minns debatten kring internet och Kina för ett tag sedan, var finns dessa röster idag ?

  “Google funds an auto-update for Vidalia”
  https://blog.torproject.org/blog/google-funds-auto-update-vidalia

 17. Mikael

  @Lukas
  Du har helt missuppfattat PP’s åsikter om privat egendom. Äganderätten har vi ingenting emot och vi tänker absolut inte förbjuda någon att sälja produkter på en fri marknad. Däremot är vi motståndare till de extrema monopol som inrättats på s.k. intellektuella rättigheter.

  Blanda inte ihop äganderätt med immaterialrätt (såsom musik- och filmindustrin älskar att göra). De är även med nuvarande lagstifting helt väsenskilda och har helt olika villkor.

  Du är helt fel ute med att beskylla oss för att vilja frånta någon frukten av deras arbete. Du kan gärna diskutera detta mera på vårt forum.

 18. Daniel Wijk

  “Ni vill med lag (dvs genom statens våldsmonopol) förbjuda dem att på den fria marknaden sälja de produkter de skapat på de vilkor de, producenterna, själva ställer.”

  Helt felaktigt förstått. Vi vill upphäva en privat monopolsituation som finns på marknaden idag.

  Jämför gärna med exempelvis STIM som har laglig rätt att kräva in avgift från dig även om du enbart spelar din egen komponerade musik i din affärsrörelse.

  Den typen utav sinnessjuka lagar är vi emot.

 19. Anders Öhlund

  @ Lukas
  Way off topic.

  Intelektuell egendom är inte detsamma som materiell egendom. Intelektuell egendom är ett form av konstgjort monopol medan materiell egendom handlar om ägande.

  Materiell egendom handlar om att behålla de materiella ting man innehar.

  Intelektuell egendom handlar om rätten att hindra andra att inneha kopior av de abstrakta koncept man inte förlorar genom att dela.

  Det senare är i mina ögon en rätt rejäl inskränkning i personlig frihet för att skydda något konstgjort till skillnad från att skydda en individs faktiska trygghet som det föregående är.

 20. Karl-Fredrik Blixt Hagholm

  Lukas, även om jag inte tror att jag kommer kunna övertyga dig så måste jag dock be dig läsa igenom PP:s partiprogram noga (läs om de tre stora frågorna högst upp på piratpartiet.se). Det är även skillnad på privat egendom och upphovsrätt. Det är dessutom inte så att PP tycker att man inte ska få tjäna pengar på kultur, det är dock så att för att upphovsrätten som den ser ut idag (där även icke-kommersiellt mångfaldiganed inbegrips) ska kunna kontrolleras måste mekanismer liknande det som beskrivs i FRA-lagen upprättas vilket är den springande punkten. Jag tror många med mig inom PP vill att folk ska kunna tjäna pengar på kultur (jag gör själv musik) men att vi inte kan acceptera att detta resulterar i massiv övervakning. Så läs gärna på hemsidan så hoppas jag att en djupare analys av det som står där kan hjälpa dig att komma närmare piratpartiet och att du därigenom ser att vi som första prioritet jobbar för ett skyddat privatliv.

 21. Ratcher

  Det här händer nu: Klockan 09.00 röstar riksdagen

  • Klockan 09:00 onsdag röstar riksdagen om återremitteringen till försvarsutskottet. Det krävs en tredjedels majoritet för att yrkandet ska gå igenom.

  • Försvarsutskottet har planerat att återuppta frågan vid 13-tiden. Sedan följer justeringsarbete, som man hoppas kunna klara av redan under dagen.

  • Ambitionen är att en ny version av propositionen ska kunna lämnas till riksdagen för ny debatt i kammaren redan under eftermiddagen eller kvällen. I värsta fall i morgon.

  • Redan under tisdagkvällen började försvarsutskottets tjänstemän skriva på en ny
  text där tilläggen finns med.

  saxat från:
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1377823.svd

 22. Lukas

  “Privat äganderätt fungerar ypperligt vad gäller materiella ting men saker i din hjärna är inte något du kan ha äganderätt på. Det säger sig själv hur jobbigt ett fritt samhälle skulle bli om alla skulle kräva full äganderätt till allting dom sa eller tänkte…”

  Det är inte om saker i min hjärna eller vad jag säger utan den produkt som jag skapar – en bok, mjukvara eller en låt. Om jag skriver en bok är rätten till den min – utan mig skulle den inte existerat. Om jag vill lägga på DRM är det mitt val då det är min bok. Om folk inte vill köpa den för att den har DRM är det deras rätt att göra så. De har dock inte rätt att bestäma på vilka vilkor, till viklet pris och i vilken form jag säljer min produkt.

  I ett samhälle som respekterar individuella rättigheter är de ekonomiska relationerna mellan konsument och producent baserade på frivillig handel. Den fria marknaden är det enda systemet som inte har våld eller hot om våld som argument. Statens roll i ett sådant samhälle är att skydda medborgarnas individuella rättigheter – varken mer eller mindre.

 23. Niclas

  CenterQuislingarnas plan:
  http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=154654

  I morgon(onsdag) kl 9 röstas det om en återremittering till försvarsutskottet. Efter lunch förväntas försvarsutskottet ta upp frågan ingen och fila på formuleringar. Sanningen är ju att de började redan idag(tisdag em) samtidigt som skådespelet i riksdagen. Tänkt är att de ska bli klar under (ons)dagen. En ny version lämnas sedan till Riksdagen för lite mangel i kammaren. Den kan alltså röstas igenom imorgon kväll eller torsdag. Klart är att Quislingalliansen med Fredrik R och Maud i spetsen kuppar igenom en lag som så stora delar av folket inte vill ha. Kom ihåg det.

  källa: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1377823.svd

 24. Dave

  Jag är också medlem i PP sen en tid tillbaka. Kommer försöka vara mer aktiv och kika in i forumet i framtiden. Det känns som många skulle behöva göra det. Veta vad partiet de är med i verkligen står för.. Ska börja läsa på lite, så man kan prata självsäkert om detta samt värva medlemmar.

 25. Lukas

  Ok, jag ser att jag fått ett gäng svar här men jag vill inte ta diskussionen för offtopic då temat är FRA, så bara ett kortare svar:

  “Helt felaktigt förstått. Vi vill upphäva en privat monopolsituation som finns på marknaden idag.”

  Det enda problematiska monopolet är det som är påtvingat av staten. Anti-monopol lagar är direkta kränknigar av individuella rättigheter. Om du gör en produkt X som är unik på marknaden och alla vill ha den är det fråga om frivillig handel. Om staten förhindar dig från att sälja den eller tar dina pengar för att skapa en konkurrent förbryter den sig mot din rätt till privat egendom. Det är din produkt och konsumenterna kan välja om de vill köpa den eller inte. Om ett gäng företag går ihop och kommer överrens om prissättning är det samma sak – det är deras produkter och de har rätt att göra med dem som de vill. Vi har rätten att välja om vi vill köpa dem på de vilkoren. Om vilkoren är för dåliga kommer det komma upp konurrenter. Allt detta är självreglerande och utan att man behöver våldföra sig på varken producenternas eller konsumenternas rättigheter.

  “Jag tror många med mig inom PP vill att folk ska kunna tjäna pengar på kultur (jag gör själv musik) men att vi inte kan acceptera att detta resulterar i massiv övervakning.”

  Den biten kan jag hålla med om, men det är bara en bit av PP:s program. Den andra delen handlar om hur man inskränker producenternas rättigheter till deras egna produkter (tidsbegränsning på upphovsrätt, förbud mot DRM etc).

 26. I vitt mot regeringens kupp « Christian Engström (pp)

  […] som än händer kommer Piratpartiet att ställa upp i valet till EU-parlamentet om precis ett år, i juni 2009. Därefter i riksdagsvalet 2010. Folkvalda som […]

 27. Kalle Vedin

  Jag HATAR politikerna som gör detta. På riktigt. Jag kommer aldrig någonsin att känna mig tvungen att följa lagen igen. Den är ju stiftad av idioter och kräk utan ryggrad.

 28. Jonas

  Detta är extremt ohederligt skrivet av dig. Det är tack vare vänstern och miljömupparna vi inte sitter med lagen redan idag.

 29. Anya

  Magnus Ahlkvist, mitt dåliga minne 😛

  Men en del frågor har dykt upp i mitt huvud, hoppas att du har bra korta svar. Är ganska trött på politikerblubb efter debbaten 😛

  Röstade ni emot S-regeringen i varje annan fråga tills FRA-lagen var placerad i papperskorgen? Värderade ni demokratin högre än alla era partifrågor? Jobbade ni på att bilda opinion? Bad ni S-regeringen att flytta till Kina så fort de lade fram lagförslaget?

 30. Daniel Wijk

  Lukas: Gå in och diskutera detta på PPs forum om du vill ha debatten. Jag tror att den är på fel ställe nu.

 31. Rick Falkvinge

  Jag ser att några försvarat v och mp här.

  Jag vidhåller det jag sagt tidigare. “V samarbetade med s i ekonomiska frågor”, skriver någon. Ja, och i utbyte mot det krävde man INTE personlig integritet, och valde att INTE fälla den socialdemokratiska regeringen när den drev igenom förslag efter förslag om Bodströmsamhälle.

  Samma sak med mp. Där ville man hellre ha biltullar än personlig integritet.

  Det är lätt att snacka. Det är lätt att säga nej när man sitter i opposition. Det är till och med precis vad oppositionens uppgift är. Men vare sig v eller mp har gjort mer än att prata och rösta emot de här hårresande förslagen, trots att de haft alla maktbefogenheter i världen att faktiskt utnyttja. Både v och mp hade makten att fälla den socialdemokratiska regeringen, att plocka undan sina stödpinnar från statsministerstolen.

  De valde att låta bli. Annat var viktigare än personlig integritet. Som procent i skatteskalorna. Och biltullar.

  Då har man gjort sitt val.

  Det är lätt att snacka om vad man tycker och vill. Det är något annat hur man agerar i handling.

 32. Rick Falkvinge

  Kontentan är fortfarande att alla sju riksdagspartier idag är skyldiga till det vi ser spelas upp framför ögonen.

 33. Undrande

  Det blir återremiss på morgonen, behandling i försvarsutskottet före lunch och förslaget antas strax efter lunch.

 34. Nordh

  Oj, det här var en jobbig natt med mardrömmar om framtiden. Jag drömde om hur jag var rädd för att lyfta telefonen för att svara, och när jag vaknade hade jag den där jobbiga känslan i magen, var det bara en dröm?

  Förstår fortfarande inte vad som just hände. Sverige sålde precis ut den demokrati vi levt i. Vad lever vi i för värld egentligen när politikerna snackar om att det är typen av övervakare av övervakarna som är skillnaden mellan personlig integritet och kränkning?

  Vad krävs för att något ska gå till folkomröstning? Känns som att det och uppror är de enda sakerna som nu kan stoppa storebror.

  Vi syns vid riksdagen om ett litet tag.

 35. Thomas Novin

  OBS att registrering i Piratpartiet ej fungerar.

  “Mailkontot finns inte” påstår den.

  Tror ej registeringsprocessen är graylisting-kompatibel.

 36. […] och idag på morgonen har det skrivits väldigt mycket kritik om centerpartiets kompromiss att återremitera förslaget, dvs. slänga på några […]

 37. Rickard Olsson

  Tomhylsan efterlyste “alternativ” till FRA-lagen hela tiden igår. Jag har alternativet här:

  1. Lägg ner FRA.
  2. Tillsätt en sanningskommission som ska granska FRAs verksamhet 40 år bakåt i tiden. Kommissionen skall vara brett parlamentariskt sammansatt av vänsterpartister, miljöpartister, piratpartister, jurister och minst en kompetent och aggressiv åklagare.
  3. Eventuell kompetens inom FRA som kan vara till nytta för riket överförs till MUST, RPS och SÄPO.
  4. Uppdraget att utföra den signalspaning på främmande makt som det kan finnas ett verkligt behov av överförs till MUST.
  5. FRAs datorer överförs till Nationellt Superdatorcentrum för att hamna i den allmännyttiga forskningens tjänst.

  Rickard Olsson’s last blog post: PRESSMEDDELANDE: Piratpartiet flyttar sin ledning till DreamHack

 38. Arvin Johansson Arbab

  Ni har glömt KLP.
  http://liberalapartiet.se/

  Sedan så har Befriarna satsat tid och pengar på att trycka upp och dela ut flygblad!
  http://befriarna.net/bilder/aktivis/fralagen2.jpg
  Så det finns fortfarande några RIKTIGA liberaler i Sverige.

 39. Micke A

  Jag röstade på PP senaste valet men det är väll dags att bli pirat meddelm också för nu är det fan på alvar… JAG ÄR SÅ FÖRBANNAD över det övergrepp som sker på våran demokrati nu och PP är som sagt det enda alternativet. Fildelningsfrågor osv är intresanta men inget kan komma i närheten av vad integritets frågorna är och hur vår regering totalt ignorerar dessa iom denna nya lag.

 40. LibeRatio

  Jag gick med i Piratpartiet igår. =)

  Men jag är tveksam till att lägga min röst på partiet av samma skäl som Lukas. Å ena sidan tycker jag det är helt fel att staten ska jaga fildelare. Å andra sidan anser jag att musiker, filmmakare, programskapare, m.fl. ska ha rätt till ersättning för sitt arbete.

 41. Tobias

  Det finns inga opartiska rapporter som någonsin kommit fram till att fildelning skadat musik- och filmskapare. Tvärtom finns det mycket som tyder på motsatsen. De enda som förlorar är giriga olag som utnyttjar artisterna för att göra enorma vinster

 42. Hampus Eckerman

  Jag tror jag ska använda samma groteska logik som Falkvinge. För inte har piratpartiet blokerat Sveavägen i protest mot FRA? Inte har de stoppat alla tunnelbanor och finlandsbåtar? Inte har de kedjat fast sig vid fotbollsarenorna? De har alltså värderat trafik och fotboll som viktigare än avlyssning.

  Kontentan är fortfarande att piratpariet idag är skyldigt till det vi ser spelas upp framför ögonen.

 43. LibeRatio

  Tobias, för mig handlar politik mycket om grundläggande principer. Jag ifrågasätter inte rapporterna. Det låter faktiskt ganska sannolikt att fildelningen ur ett ekonomiskt perspektiv är försvabart för de flesta inblandade. Men det ger inte mig rätten att kopiera och sprida någons verk utan att ge dem någon form av ersättning. Fast det är bara för egen del jag frånsäger mig den rätten. Att andra fildelar struntar jag högaktningsfullt i. Problemet är bara att när ett parti driver frågan för att få den upphöjd till allmän lag, så KAN jag inte rösta på dem. Däremot kan jag ge dem mitt fulla stöd i många andra frågor. =)

 44. Krandy

  När V och MP ställer sig upp och försvarar liberalerna mot övervakning får de ändå bara skit för det av liberala bloggare.

  När några enstaka centerpartister säger “Vi är emot övervakning men är tvingade att rösta JA” betraktas de som hjältar.

 45. Rickard Olsson

  LibeRatio, grejen är att för att kunna upprätthålla upphovsrättslagen som den ser ut idag så måste vi införa ett kontrollsamhälle. Hur ska du annars kunna beivra att Kalle och Sara skickar låtar mellan varandras mail eller musikmobiler?

  Vi tror helt enkelt det är bättre att det paradigmskiftet sker under ordnade former så skaparna får en sportslig chans att byta affärsmodeller än att vi ska stoppa skallen i sanden tills det är för sent.

  Rickard Olsson’s last blog post: PRESSMEDDELANDE: Piratpartiet flyttar sin ledning till DreamHack

 46. Olle

  Alltså, för att under hela diskussionen ha hävdat att man ska ha koll så tycker jag att skitsnackandet om vänsterpartiet och miljöpartiet känns som om man har sämre koll. Vad menar ni att man skulle ha gjort, alltså, rent konkret, mot en socialdemokratisk regering som i säkerhetsfrågor hade medhåll från borgerligheten?

  I ren jävulskap röstat mot uppgörelser om ekonomisk politik? Väckt misstroendevoteringar som borgarna hade satt sig emot? För faktum är ju att det aldrig har funnits nån uppgörelse mellan de förra samarbetspartierna om nånting kring säkerhetspolitik, liksom det för den delen inte har funnits kring EU eller utrikespolitik. Där har socialdemokraterna istället stött sig på borgarna, ytterst moderaterna. Det ni säger är att man borde utnyttjat sin makt över den ekonomiska politiken till att se till att istället för Bodströmlagar och ekonomisk politik till “vänster”, hade fått FRA och ekonomisk politik till höger, eftersom sossarna då tvingats söka samarbeten även i den ekonomiska politiken med centern och folkpartiet. Det känns som en ovanligt frasradikal och populistisk lösning när resten av bloggen har varit så bra. Dessutom blir det ju extra löjligt då vänsterpartiet, miljöpartiet och inte minst ungdomsförbunden till dessa två varit de som hårdast drivit på mot den här lagstiftningen utanför parlamenten. Jag tänker tex på Ung Vänsters “vill ni ha det som i sovjet”-paroll. Och det utomparlamentariska arbetet startade INTE med den borgerliga regeringen, utan fördes hela tiden även under den socialdemokratiska. Nej, låt bli att kasta skit på era allierade i den här kampen.

 47. Martin Björnsson

  Även om det är viktigt att kunna kritisera varandra, tycker det är lika viktigt att behålla nyanserna i det hela, så man kan skilja dem som är 100% svarta och bör rensas ut i nästa val från de som är 99% vita och bör samarbetas med. Sikta framåt och kämpa kompromisslöst för *idéerna* i stället för partierna – är det inte just det partipolitiska manövrerandet som lett oss till såna här situationer där våra folkvalda glömmer idealen för partiets (och därmed också den egna karriärens, som beror på partiets) betydelse?

  Nu är det nämligen dags att göra allianser för att bli av med det här fanskapet, och i den processen ta fram kunskap och metoder för att bli av med många andra fula fanskap som också verkar ha fastnat i väggarna med åren. Jag har längtat efter den här dagen länge, när det äntligen börjar rassla loss och vi fattar att vi måste engagera oss och inte kan lämna nåt så viktigt som politik åt politikerna. Jag tror inte vi kommer att känna igen Sverige om tio år, och jag tror att det kommer att bli till det bättre. 🙂 Tack för er kamp och gnista, Rick och övriga! Nu börjar det!

  Martin Björnsson’s last blog post: Om beslutskvalitet och FRA-lagen

 48. […] från Piratpartiet låtsas att Vänsterpartiet inte varit konsekventa, när han säger att Piratpartiet är sista utposten för privatliv. Rick Falkvinge VET att Vänsterpartiet konsekvent varit mot FRA-lagen, och att Vänsterpartiet, […]

 49. Hans

  Jag anser att det är av stor vikt att man gör lista med namnen på de som ej närvarade i Lex Orwell-voteringen 2008-06-18 omröstningen lätt tillgänglig (förmodligen finns ganska många socialdemokrater på den listan). Möjligen kunde man i samband med detta göra noteringar i listan om vilka som frånvarat mer konsekvent senaste dagarna (och kanske varit sjukskrivna eller haft annan rimlig orsak att inte delta).
  Visserligen kan åtminstone den inofficiella partilinjen vara att man vill ha igenom den lag som man själva är upphovet till och kan tänkas dra nytta av efter nästa val, och att därför inte alltför många skulle rösta mot den.
  I praktiken kan man ju inte rimligen betrakta en nedlagd röst annat än som en halv röst för förslaget.
  När en fråga bereds så snabbt efter en återremitering, så borde det enda naturliga vara att rösta nej, om man inte hinner sätta sig in i sakfrågan.
  Eventuella kvittningsförfaranden, där man ger ledamöter någon slags permission från voteringen (exempelvis att om 20 förvirrade ledamöter från ena blocket inte har tid att närvara eller klarar av att fatta ett välgrundat beslut, så kommer man överens om att de och 20 personer från det andra blocket kan åka hem och ha trevligt med sina familjer de också,
  sådana förfaranden (om de förekom) kan enligt min mening inte rimligen vara försvarbara när sådana här viktiga frågor avgörs.
  Man får nog nästan tycka att blodiga stadskupper är mycket ärligare än den här typen av skendemokratiska manövrer (låtsas-helomvändningar från C inräknade).

 50. Kalle Larsson

  Respekt till PP för att man variet en del av rörelsen som drivit denna opinion. Det viktiga nu är väl att inte dra partipolitiska poänger för egen vinningss skull utan istället att försöka hålla ihop rörelsen mot FRA och övervakningssamhället i stort för att samla krafterna och vinna nästa rond? I det ljuset är det ljuset är det lite tråkigt att här få läsa att alla andra egentligen är svikare och bara PP gäller. Dels stämmer det dåligt med verkligheten och dels splittrar det motståndet.

  Kalle Larsson’s last blog post: Vi KU-anmäler FRA-lagen

 51. Hans

  Som politiken har utvecklats, så har jag för egen del svårt att se att man skulle kunna rösta på ett etablerat flerfrågeparti, som kan tänkas ingå i en kohandel och alianser där man är beredd att kompromissa med sin övertygelse för att följa grupptrycket eller kanske få igenom några andra beslut av mer tveksam viktighet.
  Jag börjar vänja mig vid tanken på att en röst utnyttjas bäst om den för fram ett enfrågeparti som konsekvent röstar enligt sitt mandat och i frågor som uppenbart ligger utanför detta mandat antingen avstår eller röstar på avslag enligt någon princip som baseras på en kombination av beslutsunderlagets kvalite och sunt förnuft.
  Jag har ännu inte tagit tag i saken och blivit medlem i PP. Förmodligen ligger en sådan handling nu nära till hands, men jag borde väl ta en titt på partiprogrammet först, för att förvissa mig om att det matchar mina åsikter och att jag kan känna trygghet i att INTE medverka till makt som korrumperar (vilket ju är mänskligt och samtidigt ett välkänt fenomen).
  Men OK. Föregående kommentar-skrivare har väl rätt i att vi skall försöka tänka framåt också och kanske undvika att slänga alltför mycket generalla kängor riktade mot olika partibeteckningar.
  Förmodligen skall man som ett led i detta fokusera på att följa upp vilka enskilda ledamöter som inte har den kombination av grundtrygghet, starkt psyke och civilkurage som behövs för att tillvarata de intressen vi som röstberättigade medborgare kan ha och överväger att ge dem mandat att representera.
  Tyvärr måste man dock sedan sålla bort de partier som har många sådana ledamöter på valbar plats när man skall rösta, eftersom personvalsinslagete i det svenska valsystemet mest är skrattretande enligt min mening.

 52. Christian Engström: bloggat om FRA « Christian Engström (pp)

  […] till riksdagen på morgonen, gärna klädda i vitt. – Vad som än händer kommer Piratpartiet att ställa upp i valet till EU-parlamentet om precis ett år, i juni 2009. Därefter i riksdagsvalet 2010. Folkvalda som […]

Comments are closed.

arrow