Riksdagen, 2008: Direktrapportering totalförbjudet!

En delegation av livebloggare dök imorse upp vid riksdagen för att sitta på åhörarläktaren hela dagen och rapportera live vad som hände i riksdagen. Vi hade med oss allt som behövdes: laptops, 3G-donglar, kameror med olika objektiv både för att kunna fota rumsbilder och inzoomade talare. Vi hade till och med tagit med grenuttag och utrustning för att sätta upp ett tillfälligt WiFi-nät, eftersom vi räknade med att det inte fanns ett publikt Wi-Fi för livebloggare på åhörarläktaren.

Väl framme var det totalstopp. Man får inte ha datorer på åhörarläktaren (!). Inte heller något annat tekniskt än en kamera. Direktrapportering från riksdagen av medborgare är strikt förbjuden. Vill man skriva något måste det ske med papper och penna.

Det här är skitilla. Visserligen långt ifrån så illa som lagförslaget vi var där för att bevaka, men en väldigt påtaglig indikator på riksdagsförvaltningens anakronism.

Det här är en demokratibrist på riktigt om inte medborgarjournalister kan sitta och rapportera från diskussionen hos våra folkvalda lagstiftare. Det här är en av många saker där riksdagen bara är helt i osynk med hur samhället ser ut med medborrgarjournalistik och att gammelmedia har förlorat sitt informationsförmedlingsprivilegium.

(fasen – här får jag reda på att Emma, som sitter bredvid mig, hann före mig med att posta om det här!) 🙂

Hör upp, riksdagens förvaltning: det här får ni ändra på, med eller utan påtryckning från oss.

Nu sitter vi i närheten, på Riksdagsbiblioteket, och livebloggar debatten genom en storbilds-TV i stället. Med rapportstationen uppsatt och människor som sitter och livebloggar precis som planerat, tyvärr inte från åhörarläktaren med egna ögon, men åtminstone fortfarande i riksdagens lokaler.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. anon

  Det känns minst sagt udda, särskilt när debatten sänds live via internet.

 2. herrgurka

  Finns det möjlighet att fixa en bild på “högkvarteret”? 🙂

 3. Johan Pettersson

  Om det är godkänt med mobiltelefoner kanske någon med en iPhone eller annan smartphone kan rapportera över den? Lite knepigare än med laptop, men det går ju. Dock känns det bisarrt med sådana restriktioner när allt sänds i tv etc.

 4. -

  Tips: Debatten går också att se på tv. På tvåan (SVT 24).

 5. pv2b

  Johan Petterson,

  Mobiltelefoner är tillåtna så länge som de är avstängda.

 6. Jesper

  Hoppas att ni kan få ut lite bilder därifrån ändå, jag är så grymt nyfiken på debatten ur ett piratpartiperspektiv!

 7. Jonas

  Foton???

 8. Pelle

  Det här verkar ju vara snäppet än mer galet än självaste FRA-förslaget.

  Menar du att inte ens en iPhone eller annan mobiltelefon vore tillåten? Annars skulle det ju åtminstone vara möjligt att (mikro)blogga/bambusa via dem.

  Enda anlendingen till att en dator inte vore tillåten skulle väl kunna vara att dess blotta storlek och komplexitet kan dölja ett potentiellt fysiskt säkerhetshot – men det vore väl lite paranoit? Å andra sidan beslagtar de ju AA-reservbatterier där pga säkerhetsrisken med dem…

  Pelle’s last blog post: A perspective on jQuery 1.2.6’s performance

 9. dr hossmo

  meh… WTF liksom… Det som verkligen behövs på lite sikt är att gubbarna ska ut och lite nytt blod in, som är med på hur samhället funkar.

  Jag tror att en enda åtgärd skulle göra sjukt stor nytta, nämligen besluta om en vettig åldersfördelning i riksdag och regering. Med det i balans skulle nog mkt av alla konstiga saker försvinna från debatten.

 10. Andreas

  Går det att skicka blommogram till riksdagen?

  Vore det inte kul att beställa in sjukt mycket blommor till de som eventuellt går emot?

 11. klara

  Hmm det där borde man kanske ha talat om på förhand. Journalist som jag är anade jag att så skulle vara fallet, men tänkte att ni nog hade kollat upp på förhand. Men ja, visst är det knäppt.

  Läktaren i plenumsalen är helt enkelt tyst och klinisk. Hela det är ju en analogi i sig om hur svåra besluten egentligen är att påverka.

  Hela gången är ju egentligen förutbestämd. De verkliga debatterna sker i gruppmötena som allmänheten inte har tillgång till. Och när det väl är dags vinner ändå alltid det block som vann valet, oavsett vad folkopinionen säger. Vi får hoppas att det där visar sig vara falskt idag när den intressanta debatten börjar…

  klara’s last blog post: Det handlar inte om höger eller vänster

 12. Raz

  Staten vill kanske kunna komma åt alla som laddar illegalt. Dags att kryptera Torrent trafiken…

 13. Klart

  Det kanske ses som konkurrens med Riksdagens eget förträffliga webtv-system.

  Det är en extremt knackigt Real-ström, kan jag meddela.

 14. Arne Lindström

  Publicera så mycket som möjligt av debatten, så att man kan rösta bort de politiker som inte lyssnar på opinionen.

 15. longman

  Vi läser dina brev för att hålla dig säker -> longman.se

 16. Slutkörd

  papper och penna :/

  Hur många är ni som är där på ett ungefär? Det var väll idag alla skulle vara vitklädda?

  Slutkörd’s last blog post: FRA

 17. Klart
 18. Rick Falkvinge

  Jonas: Foton kommer.

  Slutkörd: Det är imorgon som den stora samlingen är. Utanför riksdagen, klockan åtta, klädd i vitt.

 19. Erik Laakso | På Uppstuds » Jag polisanmäler FRA

  […] om det är i det knä som Reinfeldt satt sig i, som det gungar. Följ livebloggandet via Emma och Rick under dagen.Bilderna ovan lånade utan vederbörligt tillstånd från kampanjsajten Stoppa […]

 20. Bertil Wennergren
 21. AToTheK

  Det är ju riktigt underkänt att man inte får ha teknisk utrustning i salen. Låter lite som ett klassrum.

Comments are closed.

arrow