Sten Tomhylsa (m); paus i debatten; hög last

Liveblogging från riksdagen

Jag har extremt hög last på bloggen just nu (15, 24, 27). Det gör att svarstiderna är långa. Ibland får man inte kontakt alls. Inte jag heller. Det är sånt man upptäcker först när bloggen kommer under absurt fett med last.

Nu är det paus i debatten efter Sten Tolgfors (m) inlägg. Debatten återupptas 1800 och livebloggandet också.

Sten Tolgfors började med att prata om hur den allmänna avlyssningen i Sverige behövs för att svenska trupper i Afghanistan ska kunna skyddas. Är karln rubbad? Står han inför våra lagstiftare och hävdar att en paramilitär motståndare på andra sidan planeten sitter och planerar angrepp genom telefon och mail till Sverige? Hade jag gjort det inför mina trupper hade jag blivit utskrattad. Varför gör inte lagstiftarna det?

Han tar återigen upp skenmålet för debatten med lagring — att FRA omöjligen kan lagra hela trafiken på Internet. Det är ingen kritiker som ens påstått det. Det vi påstår är att allt avlyssnas. Lagringen är irrelevant. Och utförs förresten ändå, enligt uppgifter från Rapport igår.

“Finns inget intresse av att spana på svenska förhållanden”. Han har uppenbarligen inte heller läst nyheterna de senaste dygnet, där det kommit fram att det precis vad FRA redan gör.

Jag är inte imponerad. Den här mannen förtjänar inte lön från mina skattepengar.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Pia

  Precis det där du tar upp om att de fortsätter rapa om att det inte finns något intresse av att spana på enskilda svenskar reagerade jag också på. Vafan, har de varit i någon anna värld sedan igår kväll? Det är ju PRECIS DET de där jävlarna har gjort! Jag avskyr att sitta här i Gävle nu, jag vill vara där med er. Inte här ensam. Det är skit.

  Pia’s last blog post: Guldpirat.

 2. Jesper

  Jo men visst är du liiite imponerad av hans darr på stämbanden? Han får i alla fall mig att tro på att han tror på det han säger. Varför kom jag just att tänka på Arec Bardwin?

 3. Jakob

  Jag har aldrig varit med om maken. Nu lägger man in en paus på två timmar så att man kan ha nya gruppmöten och angripa dissidenterna. Det skulle inte förvåna mig om det blir nytt räfst och rättarting i natt eller alldeles före voteringen i morgon. Vad är det som händer? Vad är det för krafter i rörelse?

 4. Pia

  Jakob – word!

  Pia’s last blog post: Guldpirat.

 5. Martin

  De som åker ner till Kosovo “KOFOR” eller afganistan “ISAF” försätter ju sig själva i den siturationen varför ska vi vanliga medborgare i sverige lida för det?

  Jag lovar att denna lagen är bara ett stort svepskäl för något större som kommer att smusslas in i framtiden. USA kommer att dregla över de loggar som FRA kommer kunna tillhandahålla vilket kommer att ge dem och deras industi (hollywood bla) en större insyn i svenskas liv.
  Kanske inte nu men vänta bara till den politiska ändamålsglidningen ta fart vilket denna laggen med dess luddiga begrep öppna upp stor för.

 6. […] fullt med halvsanningar dock. Orkar inte skriva allt, läs mer hos livebloggarna: Rick Falkvinge, Opassande, Pirat-Janne, Anna […]

 7. Björn Wallström

  Jag som har varigt gammaldags och tittat på debatten på tv:n, där den inte kommer fortsättas sändas enligt vad jag förstår, undrar vart jag kan hitta en direktsändning av debatten 18:00.

 8. Anders

  Jag blir så arg att våra militärer används för att ta bort våra demokratiska fri- och rättigheter. Det är på något vis en omvänd militärkupp:
  ”Våra frihetskämpar i andra länder måste skyddas mot …. (sätt in valfritt påhittat hot på den prickade linjen) så alla ni svenska medborgare måste övervakas!”

 9. tomas_timelock

  Vad förväntar man sig tjäna på att stå och upprepa samma lögner om och om igen – mitt framför ögonen på det svenska folket – som nu dessutom känner till och kan identifiera alla de faktafel, glidningar och “lockfåglar” som skulle rättfärdiga beslutet att rösta ja.

  De största “yttre hot” som nu finns fö verkar ju rent statistisk vara olyckor och naturkatastrofer. Inte terrorangrepp! Och jag tror knappast FRA lyckats spana bort vare sig Tsunami- eller Estoniakatastrofen.

  Vad gäller IT-angrepp tror jag lagen är direkt kontraproduktiv. Lite som att väcka den björn som sover.

  tomas_timelock’s last blog post: STOPPA FRA-LAGEN!

 10. AToTheK

  Verkar som att du, emma, swartz mfl av bloggosfären har haft en del besök av myndigheterna på eran blogg.

  http://gnuheter.com/creeper/senaste

 11. Joshua_Tree

  Atothek: Eller så är det de själva som surfar från riksdagens ip-adresser just nu. 😉

  Joshua_Tree’s last blog post: Man vet att världen är galen när…

 12. serenity

  Joshua_Tree: Mjo, men det såg likadant ut igår, och förra veckan för den delen. 🙂

 13. RedLib

  Det går inte att lagra all data, men det går att laga all trafikdata, SvT har avslöjat att man gör det och det är en masiv integritetskränkning. Det betyder säker att får de ‘träff’ så kommer data att sparas för alla ‘runt omkring’ också.

  Tycker det kommit bort i debatten än även om Alice Åström och Peter Rådberg har varit drägliga.

  RedLib’s last blog post: Varför frågar ingen om trafikdata!

 14. Oskar

  Jag har inte läst alla kommentarer så det är säkert någon annan som redan påpekat att det går att själv följa debatten i riksdagen på kanal 2. Den börjar igen kl 18.00. Även Rick har säkert poängterat, där jag inte tittade. I övrigt var det en sak som togs upp i debatten, det enda vettiga som jag tyckte från ja-sidan; frågan om vi överhuvudtaget skall ha någon signalspaning. På några villkor alls? Skall den här typen (någon slags avlyssning) av underättelser samlas in på något sätt alls? Jag vet inte vad jag tycker..

 15. AToTheK

  @ Joshua_Tree
  Ja det kan iof vara så 🙂 tänkte inte på det.

 16. blondin-rikard

  Nu i pausen så tar vi alla varandra i handen och sjunger: Ett, två, tre: We shall overc….

  Eller, vänta. Nej. Vi gör det inte.

  Men nästan. Hoppas Annie och Fredrick står ut med Guantanamo-förhören. Först depraverar vi dem deras sömn med överläggningar halva natten, sedan kör vi good cop bad cop. Och en del andra saker vi i Centern lärde oss på studiebesöket på Gitmo.

 17. AToTheK

  http://www.idg.se/2.1085/1.168493

  Tydligen så går rysk trafik över Sverige på natten och detta ska tydligen vara en drivande orsak till FRA lagen

 18. Matti

  Hur länge kan de hålla på efter kl 18.00? (När MÅSTE debatten avbrytas?)

 19. zen

  Både FOI, SÄPO och Rikspolisen anser inte att lagen är effektiv eller ens bra i nuvarande form. Det borde väl ge en ganska klar bild över vad expertis inom underrättelseverksamhet har att säga om FRA lagen, lägg till det stark folklig opinion mot, flera tunga akademiker inom juridik som också är emot av helt andra skäl, EFF USA är emot den och länder ute i Europa anser inte heller den vara speciellt bra. Ja vad mer krävs.

  “Forskaren Magnus Norell: Det finns ingen hotbild mot Sverige som kan motivera FRA-lagen. Dessutom kommer systemet inte att fånga upp några terrorister.”

  Dagens Nyheter.

 20. Johannes

  Hahaha, underbart inlägg, keep it coming!

  Johannes’s last blog post: FRA lovar att skydda oss mot ett icke existerande hot

 21. Mats Dagerlind

  Det är onekligen rafflande detta, verklig suspense thriller att inte veta om det verkligen ska bli några borgerliga avsteg från partipiskan.

  Sedan tycker jag oppositionen missar att slå hål på den del av ja-sidans argumentation som handlar om att förslaget syftar till att hänga med i den tekniska utvecklingen, så enkelt är det inte – eller som jag avslutade min egen bloggartikel om detta:

  Huvudproblematiken i detta är att integritetsfrågan i samband med signalspaning under det kalla krigets tid inte utgjorde något stort problem, helt enkelt därför att den enskilde medborgaren då knappt i någon utsträckning alls kommunicerade elektroniskt. Sedan dess har vi upplevt en IT-revolution som innebär att allt mer av det vi gör i vardagen innefattar någon form av elektronisk trafik. Vare sig vi talar om trådlös eller trådburen kommunikation så står privata, arbetsrelaterade och andra civila elektroniska aktiviteter som är helt ointressanta ur säkerhetsspaningssynpunkt för en stor majoritet av trafiken. Och vi befinner oss ändå sannolikt bara i IT-samhällets barndom. I framtiden kommer någon form av elektronisk kommunikation att ingå som en integrerad del i ännu mycket fler av våra privata och yrkesmässiga dagliga aktiviteter.

  Mot denna bakgrund borde det närmast vara självklart att diskussionen om reglering av en myndighet som FRA inte ska handla om att tillföra utökade befogenheter utan tvärtom om att begränsa, tydligare definiera och få kontrollerande insyn i dessa befogenheter. Det handlar alltså inte främst om att i takt med teknikutvecklingen göra signalspaningen teknikneutral och därmed återta förlorad mark så som lagförslagets förepspråkare och FRA själva vill göra gällande. Den centrala frågan är i stället hur man i det snabbt framväxande IT-samhället hanterar de integritetsproblem som uppkommer när FRA:s spaningsdomäner och medborgarnas privata domäner i allt större utsträckning sammanfaller.

  Oavsett vilka begränsningar det innebär för möjligheterna att bedriva signalspaning kan vi inte på ett så här långtågende sätt komromissa med varje laglydig medborgares grundlags- och konventionsskyddade rätt till ett privatliv. Gränserna mot den privata sfären måste vara så tydligt definierade, även i förhållande till staten, att ingen medborgare som inte ägnar sig åt olagliga aktiviteter ska behöva tveka över huruvida han eller hon är övervakad och registrerad hos FRA eller inte.

 22. Butter

  Jag planerade att rösta på vem det nu är som lovar höjda studiemedel för oss högskolestuderande snabbast i nästa val.

  Istället så har jag pekat om en hundring i månaden av mina mediokra studiemedel till piratpartiet och hoppas att (förhopningsvis) 4 pirater i riksdagen efter nästa valår sätter stopp för sådana här dumheter.

  Direktsändning finns för övrigt på svt.se för de som undrar.

 23. klara

  Jag undrar också hur man ska kunna titta på debatten från klockan 18. SVT sänder ju annat då 🙁 Och riksdagens egna kameror funkar inte.

  Ni kanske kan filma bibliotekets tv för att kunna lägga upp på youtube sen? 😉 Jag menar… man vill ju faktiskt gärna se exakt vad Federley säger å hur han ser ut när han gör det.

  klara’s last blog post: Rädslan är den gemensamma drivkraften

 24. Mats Dagerlind

  Om du har Windows Media Player ska väl denna länk fungera för att se resten av debatten i realtid – just nu är det uppehåll och man får se en fin vy av Stadshuset, riddarfjärden och centralbron som pausvinjett.

  mms://streaming1.riksdagen.se/riksdagen1

  Mats Dagerlind’s last blog post: FRA anmält för olaglig registrering – nu måste nya avlyssningslagen stoppas

 25. klara

  Mats Dagerlind: Tack! Nu fungerar det faktiskt. Det var direktlänken innan där man inte själv kunde välja program som strulade till det. Jag kör ubuntu å är inte helt 1337 🙂

  klara’s last blog post: Rädslan är den gemensamma drivkraften

 26. Claes Nydahl

  Den handfäktande farbrorn som öppnade debatten, Staffan Danielsson, c, fick mig att tänka på mycket saknade underhållaren Yngve Gamlin och hans suveräna satir om riksdagsledamöterna i revynumret Första Svamlaren från början av 60-talet. Övriga deltagare fram till pausen kl 16 höll ungefär samma låga klass, undantagandes Alice Åström som hade lite bett i argumenten. Hoppas det blir bättre fart och ordentligt klös när debatten kommer igång igen kl 18. Följer den i direktsändningen hos Ekot på http://www.sr.se. FRA-lagens vara eller icke vara är landets viktigaste fråga på decennier. Det skulle verkligen inte skada med en fristående Konstitutionsdomstol med större tyngd än nuvarna Lagrådet som ju politikerna själva tillsätter. En Konstitutionsdomstol skulle direkt konstatera att FRA-lagen strider mot vår Grundlag! Och de internationella konventioner om mänskliga fri- och rättigheter som Sverige skrivit under men ger f-n i att följa!

 27. kalle

  “Du vet ju att du kan, du vet att du vill och du vet att du borde. Chansen att vara en HJÄLTE kommer inte så många gånger, ta din chans. Snälla.”

  Skickat till Annie på 070-829 15 22

  Fick svar direkt;

  “Tack! Just nu går jag på tomgång. Hårt arbete, sent och tidigt. Ingen sömn och mitt tal blir först ikväll. Men jag ska hålla den liberala fanan högt.”

  Hon behöver stöd nu! Har hon tid att svara så får hon uppenbarligen inte tillräckligt med SMS-stöd. SKICKA!

 28. Niclas
 29. Kalle Larsson

  Lite sakupplysningar: Det är normalt med uppehåll i debatten för gruppmöten på tisdagar 16-18, och inget som lagts in särskilt nu. Klockan 18 återupptas debatten och den kan sedan hålla på till 23 eller eventuellt senare om så beslutas (fast det är inte troligt). Det lär betyda att debatten blir klar ikväll och omröstningen hålls som planerat klockan 09.00 imorgon. Debatten finns att se i efterhand på riksdagen.se och protokollet skrivs ordagrannt ner (med viss justering av talspråk) och finns tillgänglig också den på riksdagen.se från och med imorgon.

  Kalle Larsson’s last blog post: I radiodebatt om tvångsavvisningar av barn

 30. […] menar att den kan rädda svenska soldaters liv så långt borta som Afghanistan. Det är väl ingen afghansk trafik som går över svenska […]

 31. Erik Starck

  80% av rysk internettrafik passerar Sverige. Man vill samla in denna för att byta till sig exempelvis afghansk trafik.

  Detta kan man såklart inte stå i Riksdagen o erkänna men det framgår rätt tydligt när man läser detta:
  http://www.idg.se/2.1085/1.168493

  Erik Starck’s last blog post: 80% av rysk internettrafik går via Sverige

 32. Lambda

  Är det ingen som finner det märkligt att Enström betonade att FRA är en CIVIL myndighet och att namnet bara är en gammal kvarleva, medan Tolgfors betonade att den MILITÄRA underrättelsetjänsten hamnar i ett “vakuum” om inte lagen får bifall.

  Lambda’s last blog post: Bättre sent än aldrig

 33. Johannes

  Vet någon var man kan se fortsättningen av debatten? Svt24 ska inte sända mer idag.

  Johannes’s last blog post: FRA lovar att skydda oss mot ett icke existerande hot

 34. Tuxie

  gaaaah, får inte mms://streaming1.riksdagen.se/riksdagen1 att funka med MPlayer.. “connection refused”. har även testat att forcera TCP och UDP. Funkar den för någon annan?

 35. Johannes

  (hittade på riksdagen.se)

  Johannes’s last blog post: FRA lovar att skydda oss mot ett icke existerande hot

 36. Staffan

  mms://streaming1.riksdagen.se/riksdagen1 funkar för mig, om än med avsevärt lägre kvalitet än SVTs utsändningar.

 37. Mary

  Tänk om man skulle vända på problematiken och tänka att det är viktigare än någonsin att värna alldeles extra kring den personlig aintegritetennu när tekniken skapar sådana möjligheter till övervakning?

  Jag avskyr det som pågår just nu. Politk när det är som sämst.

  Mary’s last blog post: Det ska fan vara politiker…

 38. Nils2

  För att titta med mplayer: “mplayer -cache 512 mms://streaming1.riksdagen.se/riksdagen1

  Nils2’s last blog post: Transkription av Reinfeldts uttalande i TV4-nyheterna

 39. steelneck

  Ja det är dravel som bygger på ologiskt tänkande, kanske inte direkt lögn.

  Hotet kommer antagligen från USA vars befäl trupperna i afganistan står under. – Ni kommer inte att få den intel ni behöver om ni inte inför det här och ger oss sådant vi är ntresserade av. Vi betraktar er som icke-samarbetsvilliga.

  Något i den stilen, det bekräftades också av nån tidigare chef på FRA i 21-nyheterna på SVT. Byteshandel med uppgifter. Har jag rätt så är det USA som hotar eftersom det är just trupper i afganistan som dras upp gång på gång. Det är bara det sådana här saker bäst motverkas genom att dra trollen ut i ljuset, de spricker då på en gång, för USA vill inte framstå som en hotande skurk i detta sammanhang, i synnerhet inte mot ett land som har trupper under dess befäl.

 40. […] Dexion igen, Tomas Melin, Lowdin.com i Bromma, SNUBBEN OCH HANS VÄRLD, Den osynliga bloggen igen, Rick Falkvinge (pp) #18, Tomas sida, Dexion #3, Opassande #12, Dick Erixon #4, CONtAQt, deep.edition, Rick Falkvinge […]

 41. Snygg taktik men jag går inte på det « WitchBitch

  […] Dexion igen, Tomas Melin, Lowdin.com i Bromma, SNUBBEN OCH HANS VÄRLD, Den osynliga bloggen igen, Rick Falkvinge (pp) #18, Tomas sida, Dexion #3, Opassande #12, Dick Erixon #4, CONtAQt, deep.edition, Rick Falkvinge […]

 42. Äcklad « Basic personligt

  […] Dexion igen, Tomas Melin, Lowdin.com i Bromma, SNUBBEN OCH HANS VÄRLD, Den osynliga bloggen igen, Rick Falkvinge (pp) #18, Tomas sida, Dexion #3, Opassande #12, Dick Erixon #4, CONtAQt, deep.edition, Rick Falkvinge […]

 43. Det är dags att emigrera « WitchBitch

  […] Dexion igen, Tomas Melin, Lowdin.com i Bromma, SNUBBEN OCH HANS VÄRLD, Den osynliga bloggen igen, Rick Falkvinge (pp) #18, Tomas sida, Dexion #3, Opassande #12, Dick Erixon #4, CONtAQt, deep.edition, Rick Falkvinge […]

Comments are closed.

arrow