Vad innebär en återremiss?

En “återremiss” innebär, i all korthet, att lagförslaget arbetas om. Det blir några fler kontrollstationer och några fler kontrollnämnder som inte kommer att bry sig om vad FRA gör.

Samma skit en gång till fast med lite nya rosetter på, alltså.

DET DUGER INTE.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. e2npau

  Det som retar mig mest är den enorma intelektuella ohederlighet som flera borgerliga ledamöter uppvisar. Där de på allvar verkar försöka få oss att tro att signalspaning i sverige skall skydda trupp i afganistan.

  Federley och Annie har gjort så gott de har kunnat inom det system de är satta att verka.

  Det är dock, precis som du säger, inte tillräckligt.

 2. Andreas

  Låt oss hoppas att det är ett sätt att låta eländet självdö.

 3. Lukas

  Precis. Det är inte fråga om ytterliggare kontroller – det är frågan om att läsa av all trafik. Redan avläsningen är ett brott mot integriteten.

 4. Misha

  miljöpartisterna har tagit beslag skogsmaskiner från amazonas och fullständigt skövlar sönder fra-lagen 😉

 5. Daniel Wijk

  Det är bara att fortsätta bearbeta frågan från vårat håll till dom förstår det!

 6. Tobbe

  Instämmer helt. Det enda som kommer hända är att lagen skrivs om lite så att ledamöterna förstår ännu mindre nästa gång.

  Tackar för livebloggningen! Det gör stor skillnad för mig som är i USA just nu och inte kan följa debatten live på tv.

 7. Onsdag

  @en2npau:
  De har inte på något sätt gjort “så gott de har kunnat” förrän de har sett till att FRA INTE kan tråla igenom all kabeltrafik. Det finns ingen anledning att försvara dem bara för att resten av deras partier är ännu större idioter.

  @Andreas:
  Om meningen var att låta förslaget självdö så skulle de ju knappast sätta igång med återremitteringsarbetet redan imorgon.

  Onsdag’s last blog post: Allan Widman och terroristerna

 8. butcher bird

  Ärligt talat… nu säger Politikerbloggen att FRA-lagen omarbetats under dagen så att Alliansen kan godta den… är det ens lagligt med Ad-Hoc-lagstiftning?

  http://www.politikerbloggen.se/2008/06/17/9163/#more-9163

 9. Anders

  @ tobbe

  Spana in riksdagens webb TV
  http://riksdagen.se/templates/R_SubStartPage____4935.aspx

  Anders’s last blog post: Direkt webb tv idag

 10. Fredrik

  Hej Rick,

  Tack för det du gör för Sverige.

  /Fredrik

 11. Nordh

  En återremiss är farlig. Det kan innebära att (s) ställer sig på Ja-sidan om de får in ett par förändringar.

 12. Daniel Wijk

  Från DN:
  “För när Johan Pehrson får frågan om varför kritiken och invändningarna mot FRA-proppen inte diskuterats inom alliansen under det år när förslaget legat vilande i riksdagen svarar han:

  – I huvudsak därför att det inte pågått någon omfattande kampanj på Sveriges bloggar.”

  Så dom varken diskuterar eller försöker se eventuella brister med sina förslag pga att ingen utomstående ser på?

  Vad fan är det för klåpare vi har i Sveriges riksdag?!?!

 13. Undrande

  http://www.politikerbloggen.se/2008/06/17/9163/#more-9163

  Vad var det jag sa? Ta en nubbe medan förslaget röstas igenom.

 14. Nils

  Nja, om det ska hastas igenom redan imorgon tror jag inte att socialdemokraterna kan ställa upp på det. Däremot om det får ligga och skvalpa till augusti. Men om det blir imorgon är det oerhört!

  Nils’s last blog post: Federleys bidrag: Orwell light

 15. Kan Inte

  Jahadu, nu blir det intressant och se hur fort det här kommer att gå.

  Kuppa igenom det kan ju vara en tanke…. Votering på midsommarafton? 😉

 16. DS

  En återremiss behöver ju inte betyda att den faktiskt kommer tillbaka till riksdagen. Det kan vara en taktik för att bli av med det hela med så lite prestigeförlust som möjligt.

 17. Lasse E

  Kuppen fortsätter in i det sista. Detta ska till varje pris drivas igenom så fort som möjligt.

 18. Snille

  En tanke som min bror gav mig (han hade läst det i någon blogg tror tror jag), är ju att om nu FRA får all denna informationstillgång blir de då inte VÄLDIGT intressanta att “attackera” på alla sätt? Dvs. Blir inte FRA i sig en magnet för terrorister för att åt deras “informationstapp”, som i ju faktiskt kommer vara total. Har detta ens diskuterats alls? De skapar själva ett mål för just den grupp de vill bekämpa!?!

 19. Mats Dagerlind

  Sannolikt blir det återremiss eftersom det skulle rädda ansiktet på såväl regeringen som de borgerliga ledamöter som är emot förslaget.

  Det är bättre än ingenting men under en nya remissrundan krävs i så fall att debatten i sanhället inte somnar in så dekommer undan med lite kosmetiska skrivningar men i allt väsentligt sedan presenterar samma förslag ändå.

  Ett nej vore bättre och egentligen det enda anständiga. Det är märkligt att ett sånt här förslag alls har nått så här långt. Det var nån som beskyllde Bodström för att skriva deckare i stället för att ägna sig åt det här förslaget under bordläggningstiden. Men om Bodströn skrivit deckare redan då, före valet när han var justitieminister, då hade han kanske aldrig fått tid att tänka ut och skriva det förslag som faktiskt är pappa till det förslag som nu ligger på bordet.

 20. A Nordh

  Jag antar att det är tämligen kört igen. Särskilt då som Sigfrid kommer att kvitta ut sig.
  Det omarbetade förslaget man kan läsa om på Politikerbloggen må vara något bättre än det liggande förslaget.
  Fast det är ju verkligen som att välja mellan pest och kolera.

  A Nordh’s last blog post: Källkritik och skarvningar – Ett långt inlägg om Elisabet Höglunds lögner

 21. Deprimerad

  Ytterligare trick från de som påstår sig representera folket; ett folk som uttryckligen visat att de inte stödjer detta förslag. Folket väger dock inte lika tungt som begäret efter mer makt – det enda som tillfredsställer politikerna. Hur lång tid kommer det att ta innan det blir obligatoriskt för alla medborgare att ha ett RFID-chip inopererat i kroppen? Tio år? 20 år?

 22. AToTheK

  Nu verkar det som att jag missat en massa sedan jag gick från jobbet. Hur fan ligger det till nu det verkade så hoppfullt innan pausen idag.
  Kommer Annie o Federley rösta NEJ? eller det gör dom bara om det inte återremitteras?

  Fattar inte hur fan JA röstarna tänker eller att dom som vill diskutera in lite fler “kontrollstationen”. För helvete ta o bränn denna lagen och alla som vill ha den.

 23. Gustav Wetter

  Detta är vårt kall; vi som bryr oss MÅSTE bekämpa den här lagen i vilken form den än kommer att återuppstå efter det så luddiga talet om ombearbetning. Nu förutsätter jag såklart att den inte antas i sin nuvarande form imorgon…

  Dagens debatt har tagit husihelvete runtom i landet. Låt det förbli så även framöver när nästa slätstrukne borgare/sosse försöker pracka på oss samma gamla skåpmat!
  Skrämselpropaganda rörande dylika lagars nödvändighet går kanske att intala 40-talister ute i stugarna att stödja. Nu utmanar dock etablissemanget fel generation väljare!

 24. Jerka^

  Frågan är varför det är så jävla viktigt att få igenom det här? Vem tycker att terrorhotet mot Sverige är så oerhört stort att man är beredd att ta till partipiskan, gå emot hela svenska folket och en enig journalistkår som alla påpekar det absurda i lagförslaget?

  Det finns ingen som gör det. Detta handlar om prestige och politik – att hålla ihop alliansen. Man har lagt ett förslag som i och för sig är dåligt men som man inte kan lägga ner nu när det har gått så långt.

  När det visar sig att prestigetänkande avgör den viktigaste frågan för Sverige i modern tid undrar man vart demokratin tog vägen.

 25. Undrande

  Annie sa på Aktuellt 21 att hon förutsätter att lagen antas före sommaren.

 26. Deprimerad

  Jerka^: det påstås att regeringen redan undertecknat konktrakt med externa makter (läs: USA) om informationsdelning… fick man inte igenom detta och inte kunde uppfylla sin del av upphandlingen skulle man skapa sig en mycket ‘farlig’ fiende.

 27. LibeRatio

  Nu känner jag mig dum. Jag trodde återremiss innebar att förslaget grundligt skulle omarbetas… Men några ytterligare kontrollstationer förändrar ingenting. FRA ska fortfarande få tillgång till all kabelburen trafik. Det finns bara ett sätt som en liberal kan rösta: NEJ till förslaget i sin helhet!!

 28. AToTheK

  Börjar fan nästan gråta o slita av mitt hår. Kanske slutar med att man själv blir terror stämplade om denna lagen går igenom.

 29. […] Falkvinge (2), Projo, Rick Falkvinge (3), Rick Falkvinge (4), Opassande, Anna Troberg, Projo (2), Rick Falkvinge (5), Anna Troberg […]

 30. […] utförliga rapporter från: Rick Falkvinge, Anna Troberg, Opassande, Projo, Rick Falkvinge (2), Anna Troberg (2)  Posted on: tisdag, juni 17, 2008 at 21:51  Piratpartiet, […]

 31. Jag är verkligen rädd för Lex Orwell. « Ur hjärtat

  […] med återremittering känns som en jäkligt feg väg ut, för precis som andra har sagt före mig (Rick, Emma, och Christian till exempel) så blir skit inte mindre skit hur mycket sidenband man än […]

 32. […] och idag på morgonen har det skrivits väldigt mycket kritik om centerpartiets kompromiss att återremitera förslaget, dvs. slänga på några fler verkningslösa kontrollinstanser och sedan rösta om […]

Comments are closed.

arrow