Centern fortsätter svika, tänker rösta igenom lagen idag

Vi kommer tillsammans med regeringen återremittera det här till utskottet med ett antal punkter. Sedan kommer ett nytt förslag och en lag kan röstas igenom i riksdagen imorgon eller senast på torsdag, säger centerpartiets gruppledare Roger Tiefensee till Dagen.

Den “omarbetade” versionen — som bara innehåller lite mer vackra ord på ytan — kan alltså voteras om redan idag eller på torsdag.

Enligt politikerbloggen kommer detta att införas:

 • Datainspektionen får ett nytt uppdrag. De ska följa verksamheten ur ett integritetsperspektiv. Datainspektionens granskning kopplas till en parlamentariskt sammansatt grupp och jobbar fram till kontrollstationen 2011.
 • Ytterligare en extern grupp tillsätts med uppdrag att “från sidan” följa FRA:s arbete ur ett integritetsperspektiv. Regeringen avgör vilka som ska sitta i den gruppen.
 • Försvarets underrättelsenämnd delas i två myndigheter. En som ger tillstånd och en som granskar. Det rör sig, enligt Politikerbloggens källor, om två självständiga nämnder.
 • Det kommer dessutom att tillkännages att regeringen “ska vara skyldig att ta integritetshänsyn” när de fattar beslut. Detsamma ska gälla FRA.

Detta kommer således inte att skrivas in i lagen:

 • Ett konstaterande om att en stat som avlyssnar alla medborgare hela tiden är en grov förolämpning mot medborgarrätt, allt vad liberala värderingar heter, Europakonventionen och hundra års demokratikamp.
 • Att det bara är larvigt att påstå att paramilitärer i Afghanistan kommunicerar med e-mail genom Sverige.
 • Att Sverige inte haft något terrordåd på 33 år och således inte har ett överhängande behov av att skydda däremot.

Detta borde skrivas in i lagen för konsekvensens skull:

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Foo

  Vad gäller säkerheten i Afghanistan så handlar FRAs uppgift inte om att avlyssna talibanerna eller al-Qaida, utan försvarets personal i Afghanistan. Största hotet där är nämligen de inkompetenta officerarna. Bland annat kommer FRA lyssna efter porrtrafik, för att identifiera vilka officerare som för tillfället är sexuellt frustrerade. Detta gör dem farliga för övrigt manskap, och när man sedan rapporterar in deras namn till Högkvarteret, så tillser de att officerarna får nödvändigt personlig service för att lösa problemet. Så här fyller avlyssningen en viktig funktion.

 2. […] och idag på morgonen har det skrivits väldigt mycket kritik om centerpartiets kompromiss att återremitera förslaget, dvs. […]

 3. Mr Profit

  Foo>> Ja, det där står ju verkligen i proportion till att massavlyssna alla medborgare i Sverige…

 4. Dodgy

  Vad jag undrar är bara varför det inte togs upp mer och görs något åt dom brottsliga handlingar som FRA redan gjort sig skyldiga till….

 5. Stefan Hållén

  Igår mailade jag Karl Sigfrid och hyllade och tackade honom. Idag skrev jag följande:
  “Vad är det som händer? Nytt förslag som inte egentligen utgör någon väsentlig skillnad alls som ska röstas om helt utan debatt och helt utan att analyseras av remissinstanser?

  Och kritikerna inom regeringen viker sig?

  Det här liknar en kupp. Jag menar inte att attackera dig personligen. Det verkar som att det system vi i Sverige har inte fungerar på grund av att människor inte är mer än människor och därmed går det driva genom saker som inte borde drivas genom då ingen är stark nog att vara “människa nog”.

  Det är en mörk dag idag.”

  Stefan Hållén’s last blog post: The Model

 6. PurpleFlagship

  Det är helt förkastligt att utöka deras befogenheter när så stora juridiska frågetecken kvarstår.

  Varför ska DatInsp bara jobba med det här fram till 2011? Och vilka sitter i datainspektionen? Ytterligare vad för grupp? Hur kommer dom ha makt att sätta FRA på plats, särskilt då denna grupp förväntas bestå av samma människor med befogenhet att beställa spaning?

  “Skyldiga att ta integritetshänsyn” – Låter bra, men med uppenbarhetsrekvisitet kan den ju förväntas vara verkningslös.

  PurpleFlagship’s last blog post: Endgame

 7. Lennart

  En fråga som kommit bort angående FRA och avlyssningen av svenska folket. Kan FRA döma ut främmande makts kompetens av signalspaning så det som FRA avlyssnat och registrerat inte i sin tur kan avlyssnas och registreras av främmande makt? Jag misstänker att FRA inte är de enda sinalspanarna och dataexperterna i världen.

 8. Skit

  Finns det någon officiell lista där man kan se hur de olika ledamöterna röstade, dvs när röstningen har skett?

  Jag vill gärna veta vilka som sålde ut Sveriges folks rättigheter för 30 silverpenningar, i mina ögon begår högförräderi.

  Högförräderi är enligt nu gällande svensk rätt brott mot rikets säkerhet i syfte att störta regimen.

  “Den som, med uppsåt att riket eller del därav skall, med våldsamma eller eljest lagstridiga medel eller med utländskt bistånd, läggas under främmande makt eller bringas i beroende av sådan makt eller att del av riket skall sålunda lösryckas, företager handling som innebär fara för uppsåtets förverkligande, dömes för högförräderi till fängelse i tio år eller på livstid eller, om faran var ringa, i lägst fyra och högst tio år.”

 9. Anders W

  Från Nytekink
  FRA vill bli en supermyndighet

  http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article371272.ece

 10. Lasse E

  Det verkar finnas fler krav från kritikerna. Annie var mycket tydlig med att en granskningskommission måste tillsättas som synar FRA:s tidigare spaning.

  Fp vill också att lösningen med FUN skrotas. De kräver att ett helt nytt och oberoende organ skapas med domstolsliknande funktion. Fp kräver också att denna “underrättelsedomstol” ska förhandspröva spanng riktad mot personer i Sverige.

  Men grundproblemet kvarstår. Det blir en massavlyssning av nästan all vår kommunikation.

  Frågan är bara om saken hade blvit annorlunda med ett NEJ. Förmodligen hade slutresultatet blivit detsamma, men med viss tidförskjutning. Då hade man bara tagit ett liknande beslut som idag (ikväll?)någon gång under hösten i stället.

  Kritiken tycker jag i första hand ska riktas mot alla de falska liberaler som sagt ja och amen till detta förslag från första början. Jag har lite svårt att se vad Annie, Fredrick, Birgitta, Cecilia, Karl m.fl. hade kunnat göra annorlunda.

 11. It’s the end of the wold as we know it… | Konc i ett nötskal

  […] återremitteras och sen snabbt röstas igenom. Några exempel finns här, här, här, här, här, här och här. Vi har hört namn som Fredrick Federley, Annie Johansson och Karl Sigfrid bollas runt i […]

 12. Bo Larsson

  Om riksdagen röstar igenom lagen i strid med grundlagen, där folket som sista instans är de som egentligen avgör om grundlagen följs eller inte när ingen annan klarar av uppgiften, kan inte vare sig riksdagen eller regeringen anses vara legitima, de är ju kriminella som Lage Ram påpekade igår. Antar att detta, om lagen röstas igenom, är startpunkten för en stillsam revolution där demokratin och grundlagen kommer att försvaras och bevaras av svenska folket mot dessa brottslingar som ju faktiskt borde hamna i fängelse när de nu tycks vara så avtrubbade att de inte riktigt förstår vad de gör. Tänk om tyska folket hade gjort så med Hitler innan det gick för långt med urholkningen av den tyska demokratin. Den svenska demokratin fungerar inte ju i praktiken när sådana här övergrepp på grundlagen och svenska folket sker. Så låt oss nu genast organisera oss för att förnya demokratin ifall lagen blir verklighet!

 13. anonyma apan

  var jag förbannad igårkväll så är jag rasande idag. Nu målar de ut kräket fredrik federly till mammas pojke och hjäte.

  Jag luras inte!

 14. Stefan Hållén

  Jag förstår inte riktigt vitsen med att låta Datainspektionen “granska” FRA. De lär ju inte få några befogenheter direkt. Och heller inte någon vettig insyn i FRA’s verksamhet. Datainspektionen är antagligen emot FRA’s verksamhet i grund och botten så om de fick bestämma något i frågan så skulle FRA antagligen inte FÅ spana om det svenska folket hamnar i riskzonen för spaningen.

  Stefan Hållén’s last blog post: The Model

 15. Perty

  @skit

  Det är precis det som http://lexorwell.se är till för.

  Där kommer vi spika upp de skyldiga och kräva dem på ursäkter och förklaringar.

  Perty’s last blog post: Två spännande dagar

 16. CJ

  Går att se live-sänding från platsen utanför Riksdagen:
  [url=http://www.prfekt.se/]PRfekt.se[/url]

  CJ’s last blog post: Here we go again…

 17. CJ

  Jaja, klipp och klistra goddamnit! 🙂

  http://www.prfekt.se/

  Även om det är en sorglig dag blir man inte lite imponerad över den samling människor som står utanför Riksdagen och visar att man inte tar detta sittande ner.

  CJ’s last blog post: Here we go again…

 18. Ratcher

  saken är den att det är Ryssland som är intressant att lyssna på då Sverige har en strategisk postion geografiskt, samt att stor del av Rysslands (?) data trafik passerar våran gräns och således är relativt enkel att lyssna på nattetid i Sverige, vilket MUST och andra myndigheter kan använda sig av för att förhandla med andra länder samt pressa andra länder för det godis dom hittar i kabeln, se det “yttre” hotet verkar vara Ryssland således…

 19. Niclas

  Vissa ser inte så allvarligt på det hela:

  “– Jag har goda förhoppningar om att det inte ska bli något strul. 349 ledamöter vill ut på grönbete så jag tror vi alla är måna om att få det här avklarat idag, inklusive oppositionen. Sen om det blir seneftermiddag eller nattomröstning är svårt att säga, säger Rolf Gunnarsson (m), vice ordförande i försvarsutskottet till SvD.se.”

 20. Rickard Olsson

  157 röster för återremittering och det såg ut som en mängd Avstår på tavlan… En svart dag.

 21. PurpleFlagship

  Alla var väll inte där heller? Jag fick det bara till 311 när jag summerade ihop någon av de tidigare röstningarna.

  PurpleFlagship’s last blog post: Back to the drawingboard

 22. Dennis Nilsson

  Frågan är om det med detta innebär att förslaget kan klassa som ett nytt förslag och därmed kanske bordläggas ett år av oppositionen.

  Om det sker så finns det nog anledning att tro att bloggosfären kanske lyckas nöta ner ja-sägarna till förslaget i skosulorna under det närmaste.

 23. anonyma apan

  @Dennis,
  media berättar att de redan sminkat monstret, räkna med detta rösta igenoms idag eller imorgon senast.

 24. Per

  – “Frågan är om det med detta innebär att förslaget kan klassa som ett nytt förslag och därmed kanske bordläggas ett år av oppositionen.”

  Mycket mycket intressant. Isåfall är det en vinst och vi har tid att organisera oss.

  Flera av sveriges idag yngre generationer kommer att få sota för vad som händer härnäst.

  Jag är inte politiskt aktiv på något sätt men denna fråga engagerar och jag är minst sagt upprörd.
  Men mycket glad att se att alla politika partier och större delen av svenska folket är enade i denna fråga. Vi vill inte ha FRAlagen!!!!!!!! (utom de som ska rösta, uppenbarligen)

  Tack alla ni som engagerar er och står upp för demokratin. innerligt.

 25. […] Det var mäktigt, och lika mäktig var besvikelsen när alla till sist måste inse att vi blivit grundlurade av den svenska regeringen. Åter-remissen röstades igenom, 157 röster för och alla andra […]

 26. C2

  Om det nu röstas igenom, är det då FRA eller opperatörerna som kommer bryta mot grundlagen?

  I vilket fall ska quislingarna få höra hur mycket deras sju silvermynt är värda!

  C2
  F.d. piratmoderat, blivande piratpartist

 27. Mattias

  ok, då cc:ar jag mina privata mail i framtiden till [email protected], [email protected], [email protected]

 28. zen

  Tilläggen och kontrollen av FRA är tandlös, eftersom det rör rikets säkerhet kommer ingen att ha någon insyn i hur signalspaning bedrivs förutom FRA själva. Att SÄPO. FOI och Rikspolisen sågar lagen visar också vad underättelse expertis anser om lagen och jag tror faktiskt det inte handlar om revirtänkande i det här fallet.

 29. måns

  Jag fick en ide om att det faktiskt kan funka för FRA att spana främst på “utländska förhållanden”. Sen kan Sverige förstås tradea sin superspaning över danskar till Danmark, i utbyte mot att danskarna ger sin superspaning om svenskar till Sverige, men det är förstås en helt annan sak. På så sätt fixar man biffen och alla blir nöjda och glada och superövervakade. Funkar även om Sverige och Danmark skulle slås ihop, så länge det finns åtminstone två stater kvar. Typ USA och Irak?

 30. A(u)ktionskammarens framfart | Alter Ego Resonerar

  […] DeepEdition, Hultin, Swartz, Falkvinge,Witchbitich, Mary, […]

 31. Stefan Hållén

  Skrev precis följande kommentar på IDG där någon menade att “joo, det är samma i USA, fast inte ‘lagligt”:
  “Tvingas varje operatör i USA att dra kabel till CIA/NSA’s datainsamlingsstation?

  Och att verksamheten är olaglig är bättre än att den är laglig. Ser inte hur jämförelser med t.ex. USA’s avlyssning på något vis kan hjälpa till argumentationen FÖR FRA-lagen.”

  Ok, det där “hjälpa till argumentationen” kanske inte blev så bra…

  Stefan Hållén’s last blog post: The Model

 32. Staffan

  Lasse E:

  Du skriver att du inte vet vad de “liberala” ledamöterna kunde gjort annorlunda? De kunde RÖSTAT NEJ till förslaget om den mest omfattande övervakningen någonsin. Gå inte på den politiska teater som centerpartiet nu spelar upp. Avlyssningen kommer att genomföras. Kontrollinstanser är, som så många redan fattat, en futtig make-up på ett förslag som är fel i grunden. Vi BEHÖVER inte bli massövervakade. Det vet Federley, Olsson, Sigfrid och alla andra svikare som nu sätter sina politiska karriärer framför svenskarnas privatliv. Lyssnade du på Federleys tal igår så borde du ha fattat vad det handlar om: regeringen satsar all sin prestige på det här förslaget och Federley vågar inte reta upp Reinfeldt genom att rösta med oppositionen. Svikare!!!

 33. Jesper

  Vänsterpartiet KU-anmäler FRA-lagen
  http://www.politikerbloggen.se/2008/06/18/9171/#more-9171

  Någon som vet om det kan påverka något?

 34. Johan

  Vet inte om detta nämnts, men verkar som en av de folkpartister som från början tänkt rösta nej också viker sig för det “nya” förslaget.

  “Folkpartisten Cecilia Wikström skulle också röstat nej om förslaget inte hade omarbetats.”

  “Folkrörelsen har i slutändan lyckats med många saker som den kanske inte tänkte sig från början, ansåg hon, och förstod också att demonstranterna utanför riksdagshuset möjligen ändå inte var nöjda. Detta därför att de jobbat så hårt med frågan, trodde hon.”

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=795072

 35. anonyma apan
 36. steelneck

  @måns: Inser du inte att det är just precis det som är meningn med FRA-lagen, sverige är bara början. De vill döda Internet, diktaturens kretur har i alla tider varit rädd för folks kommunikation.

 37. Martin

  Vad händer med copyright på verk när FRA-spaningen införs?
  Om jag mailar mina upphovsrättsskyddade dikter till någon, och FRA tar en kopia av mitt mail, kan jag då anmäla dem för brott mot upphovsrättslagen eller dyligt?

 38. Nils2

  Skulle inte en ny minoritetsbordläggning vara möjlig?

  Regeringsformen (SFS 1974:152) 2 kap. Grundläggande fri- och rättigheter:

  12 § De fri- och rättigheter som avses i 1 § 1-5 samt i 6 och 8 §§ och i 11 § andra stycket får, i den utsträckning som 13-16 §§ medgiver, begränsas genom lag. Efter bemyndigande i lag får de begränsas genom annan författning i de fall som anges i 8 kap. 7 § första stycket 7 och 10 §. I samma ordning får mötesfriheten och demonstrationsfriheten begränsas även i de fall som anges i 14 § första stycket andra meningen.
  Begränsning som avses i första stycket får göras endast för att tillgodose ändamål som är godtagbart i ett demokratiskt samhälle. Begränsningen får aldrig gå utöver vad som är nödvändigt med hänsyn till det ändamål som har föranlett den och ej heller sträcka sig så långt att den utgör ett hot mot den fria åsiktsbildningen såsom en av folkstyrelsens grundvalar. Begränsning får ej göras enbart på grund av politisk, religiös, kulturell eller annan sådan åskådning.
  Förslag till lag som avses i första stycket eller till lag om ändring eller upphävande av sådan lag skall, om det ej förkastas av riksdagen, på yrkande av lägst tio av dess ledamöter vila i minst tolv månader från det att det första utskottsyttrandet över förslaget anmäldes i riksdagens kammare. Utan hinder härav kan riksdagen antaga förslaget, om minst fem sjättedelar av de röstande förenar sig om beslutet.
  Tredje stycket gäller icke förslag till lag om fortsatt giltighet i högst två år av lag. Det gäller ej heller förslag till lag som enbart angår
  1. förbud att röja sådant, som någon har erfarit i allmän tjänst eller under utövande av tjänsteplikt och vars hemlighållande är påkallat av hänsyn till intresse som angives i 2 kap. 2 § tryckfrihetsförordningen,
  2. husrannsakan eller liknande intrång eller
  3. frihetsstraff som påföljd för viss gärning.
  Konstitutionsutskottet prövar för riksdagens vidkommande huruvida tredje stycket är tillämpligt i fråga om visst lagförslag. Lag (1988:1443).

  Nils2’s last blog post: Därför uppfyller Reinfeldt definitionen på diktator

 39. anonyma apan

  FRA kommer ha sekertess skydd. Så insynen kommer bara sköttas aporna som övervakar dem.

  Självklart kommer inte FRA-förespråkarna vilja ha debatt eller att deras nya leksak skall granskas och kritiseras.

  Att SVT rapport kan rappotera det har brutit mot lagen lyser alliansen med sin frånvaro i kommentarer.

  Nej jag måste sluta engagera mig FRA, jag kommer snart bli så arg att mitt huve går i sönder

 40. Anders Öhlund

  Att införa några extra säkerhetsföreskrifter i FRA-lagen är som att legalisera våldtäkt men kräva att kondom används. Det är fortfarande ett våldsamt och oacceptabelt övergrepp till att börja med!

 41. Björn Wallström

  En tanke som kanske är lite väl extrem men ändå intressant tycker jag:
  Om FRA kommer att vara en del av rikets säkerhet iochmed detta lagförslag så innebär det ju att all kritik mot FRA är ett möjligt hot mot Sveriges säkerhet.
  Betyder detta då att ordet “piratpartiet” kommer att hamna i den hemliga listan och isåfall hur långt är Sverige då ifrån åsiktsregistrering?

 42. Karl A.

  Är det någon som har börjat jobba på en klagan till Europadomstolen, evt. börjat förbereda åtal för brott mot grundlagen ännu?

 43. Sic Semper Tyrannis | Dumheterna

  […] former. Däremellan skall de enbart hålla käften (SvD, SvD, SvD, SvD, AB, AB, AB, AB, DN, DN, DN, Falkvinge, […]

 44. anonyma apan

  Nu slingar sig fredrik på hans blogg:
  http://federley.blogspot.com/

 45. anonyma apan

  Jag garvar ihjäl mig just nu. Som Statsvetare kom jag precis tänka på Kina “Stora steg framåt”.

  Hemskt ironiskt att Fredrik nämner “ett stort steg framåt.” Är den hemliga agendan att Fredrik är Maoist?

  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Great_Leap_Forward

  “Ett stor steg framåt” skriver Fredrik Federly i sin blogg.

  http://federley.blogspot.com/

  Kinas övervakningsamhälle har kanske inspireat?

 46. Nils2

  Går det att minoritetsbordlägga ett återremitterat ärende? Någon som vet? Jag har googlat utan att finna svar.

 47. Sorgligt « Basic personligt

  […] för att samtliga borgerliga partier har låtit partipiskan vina så hårt, och med kohandel, lögner och teater förolämpat både vårt styrelseskick och konceptet med […]

 48. Nils2

  Ursäkta att jag spammar. Men nu fick jag svar från en riksdagsman som säger att det inte går att minoritetsbordlägga ett återremitterat ärende. Fast någon förklaring till varför det inte går fick jag inte.

  Nils2’s last blog post: Därför uppfyller Reinfeldt definitionen på diktator

 49. Kalle Larsson

  Hej,
  nej tyvärr kan inte ett återremitterat ärende minoritetsbordläggas om det varit bordlagt enligt den regeln tidigare. Det betraktas som samma ärende även vid återremiss och ett sådant kan bara minoritetsbordläggas en gång. Vår KU-anmälan kommer tyvärr inte heller den att hindra beslutet från att tas, utan i bästa fall innebära kritik i efterhand.

  Kalle Larsson’s last blog post: Vi KU-anmäler FRA-lagen

 50. Foo

  Rätt namn: Friedrich Federheil, Karl Siegfrid.

 51. Obsidian

  Saxat från DN:

  “Den diskussion som förs bland de svenska bloggarna (ofta med uttalade politiska intressen, ofta med lägre medelålder än gemene svensk) är på onsdagen het och infekterad.” Men vilka är det som har engagerat sig och vilka är det som kommer att få dra det stora skitlasset?

  Omyndigförklara folket som tyckt att FRA ska ha rätt till att övervaka oss!

 52. Björn Persson

  Är ni allihop medvetna om det senaste budet? Det sägs att mellan halv fem och fem väntas det bli ny debatt och därefter omröstning.

 53. Kjell G. Holmsten

  Att Svenska medborgare avlyssnas, buggas och filmas har skett i många år i det fördolda.
  Men nu blir det lagligt!! FRA lagen är tillsatt av politiker som går Supermaktsärenden i Sverige.
  Föräderiet är nu lagfäst?

  Kjell G. Holmsten’s last blog post: Cancer en gåta?!

 54. Jon

  Tycker manifestationen borde fortsätta och störa det framträdande Fredrik Reinfeldt ska göra för att köra sitt “pepptalk” till EM truppen ikväll.

 55. […] som var (eller inte var) där men som jag inte fick chansen att hälsa på: Rick Falkvinge, Inte så politiskt korrekt, Daniela Berg, Attila, Sixdays, Hax, Oscar Swartz, […]

 56. Jonas Söderström

  Argumentet om att “skydda svenska soldater utomlands” har naturligtvis inget med att “paramilitärer i Afghanistan kommunicerar med e-mail genom Sverige” att göra. Det förstår förstås till och med Tolgfors.

  Vad det handlar om är att svensk trupp i t ex Afghanistan är beroende av den amerikanska underrätelsetjänsten. De förser oss med den information som den lilla svenska troppen inte har möjlighet att ta fram själv. Och de kräver helt enkelt betalt för det.

  “Sure, vi kan dela med oss av vår information. Vi är ju polare. Men polare brukar hjälpa varandra. Vi skulle behöva lite hjälp med att tappa av den ryska nättrafiken…”

  Det är verkligheten bakom det synbarligen bisarra resonemanget om att skydda svenskar utomlands. Det är också skälet till Reinfelts låsning vid lagen: den måste igenom, för det verkliga beslutet har redan fattats i underrättelsevärden.

  NSA och CIA har betalat – och förväntar sig leverans enligt uppgjort kontrakt.

  Sverige gör drängtjänst åt supermakten. Idag som på 70-talet.

  Jonas Söderström’s last blog post: Rädda gamla data!

 57. anonyma apan

  Jag tänker aldrig glömma den 17:nde juni 2008, dagen då centerpartiet sålde våra privatliv till FRA med löftet att övervaka övervakarna!

  Jag ber andra, glöm inte 17:nde juni 2008. Nästa omröstning satsar vi på en äkta liberal regering.

  Jag tänker använda min röst för protestera. Jag hoppas alla kommer göra det. Vi har nu sett hur liberala våra liberala politiker är.

  Det är något ruttet med våra nuvarande politiker. Hade jag haft makten hade jag förespråkat nyval.

 58. Jerka^

  Fredrick Federley förklarar på sin blogg varför han inte har svikit sina väljare. Man vet inte om man ska skratta eller gråta.

  Okej, Fredrick. Du har inte svikit någon. Vi missuppfattade dig bara.

  Vi trodde nämligen du tyckte att det var en dålig idé att låta en myndighet övervaka hela svenska folket. Tydligen tyckte du idén som sådan var bra, men att förslaget behövde lappas och lagas lite innan det kunde röstas igenom.

  VI tycker att inga kompromisser duger. Vi tycker att det är en dålig idé att övervaka ALLA oavsett hur många kontrollinstanser man sätter till.

  Visst förstår vi att kompromisser är en naturlig del av politiken och en förutsättning för att saker och ting ska gå framåt. Så också nu – visst innebär lagen ett stort steg framåt. Framåt, men i fel riktning. Framåt mot övervakningssamhället.

  Det nya lagförslaget är ett skämt. Snälla, stoppa det innan det blir allvar!

 59. Gester

  > Jonas Söderström det är nog den dolda agendan, ja.
  Men årtalet stämmer inte riktigt det skulle stå Idag som på 50-talet och framåt.
  Glöm inte bort att FRA under 50-talet bedrev aktiv signalspaning med flygplan mot dåvarande Sovjetunionen. För det mesta gick det bra ibland inte.
  Sedan under den tidsperioden skickade vi in exilbalter till öst för att spionera lite. Det gick åt skogen varje gång.

  Dessutom kan regeringen direkt till FRA ge uppdrag vad de skall söka efter och det utan att gå via de sk kontrollinstanserna.
  Ett fullkomligt fantastiskt maktredskap för en regering.

  Gester’s last blog post: Det är nu det börjar

 60. Claes Nydahl

  Genom Fredrick Federleys och Annie Johanssons svek igår har jag helt tappat förtroendet för det svenska parlamentariska systemet. Vi måste få en mer direkt demokrati. Fruktansvärt ynkligt att försöka lura oss genom att rösta igenom en uppsminkat Lex Orwell = FRA-lagen. Den är precis lika horribel i grund och syfte som den var innan dagens sminkförsök av Tolgfors & Co. Kan man kryssa in ledamöter, ska de också kunnas kryssas ut även under innevarande mandatperiod!!! Ajö med er svikare till demokratin och som inte respekterar mänskliga fri- och rättigheter. Men det kanske fortfarande finns borgliga ledamöter som tar personligt ansvar och röstar NEJ till FRA-lagen? Hoppas det för Sveriges skull för det går inte att ha en skock ickedemokrater i parlamentet – valboskap. Vart är vi på väg egentligen????

 61. Nils2

  “Är ni allihop medvetna om det senaste budet? Det sägs att mellan halv fem och fem väntas det bli ny debatt och därefter omröstning.”

  Får det gå till på det här sättet? För att fatta väl avvägda beslut måste ju riksdagsmännen få tid på sig att fundera. Finns det månne någon paragraf att luta sig mot för att hindra den här katastrofala handläggningen?

  Nils2’s last blog post: Därför uppfyller Reinfeldt definitionen på diktator

 62. Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats

  Vi lever i en historisk tid – Del 2…

  Innan jag hunnit publicera detta så nås jag av nyheten att förslaget horsminkats i all hast och ändå kommer att röstas igenom. Vilket gigantiskt svek. Ät skit Reinfeld! Federley, du har lagt ännu ett smeknamn till dina andra. Hädanefter så …..

 63. Anne

  Ja, inte trodde jag att jag som “tant” skulle överväga att rösta på ett parti som kallar sig pirater. Men tack för att ni finns och jobbar för detta. Jag mailar själv en del och hoppas på att någon tar sitt förnuft till fånga.

 64. partilös

  Remember, Remember the 17th of June,
  the Center treason and plot
  I see no reason, why the Center treason
  Should ever be forgot.

 65. zen

  Remember, remember the 5th of November
  http://en.wikipedia.org/wiki/Guy_Fawkes_Night

 66. Foo

  Federheilsamhället? Bodström startade det, Friedrich Federheil slutförde.

 67. Niclas

  Förslag, kan någon duktig ta fram en banner i stil med “Tänk på att allt du skriver, söker och skickar på nätet i Sverige lagras, avlyssnas och läses av Staten” Gärna länkad till en sida med namn och bild på dem som drev igenom hastverket medan svenska folket firade midsommar och såg fotboll. Den bannern kan vi sedan alla ha högst upp på våra hemsidor, bloggar, i mail osv.

 68. Rickard Olsson

  “Jag googlade på talmannen och hittade “talmannen representerar svenska folket” och “Riksdagens talman är därmed principal i förhållandet statsminister – talman och talmannen representerar Riksdagen när denna inte kan församlas.”

  Och så ringde jag runt lite. Slutsatser:

  Huruvida kammaren kallas till debatt och beslut avgörs av talmannen. Det finns möjligheter för en rikets företrädare att i ett samrådsförfarande (med övriga fyra talmän och/eller gruppledarna) avgöra om det finns *skäl* att sammankalla riksdagens ledamöter till kammaren för debatt och beslut. Efter kallelsen (som går ut per mail, anslag, SMS, etc) så godkänner kammaren kallelsen.

  Alltså: två instanser kan besluta om hastverket ska klubbas igenom idag eller genomgå en grundlig debatt. Jag tror det är tjänstefel att kalla kammaren när beslutsunderlaget är KU-anmält. Nån journalist som kan fråga om det?

  Källor: Barbro Aronsson – kammarkansliet, Anna Lena Hanell – biträdande kammarsekreterare/enhetschef ”
  http://rosettasten.com/2008/06/18/ku-anmalan-och-ny-omrostning/#comments

  Dessutom har det framkommit att det kan finnas en möjlighet att hänvisa ärendet till ett annat utskott (särskilt lämpligt efrersom FRA påstås vara en civil myndighet, vad fan gör de under Försvarsutskottet?) enligt Riksdagsordningens 10 §: “Kammaren får även hänvisa ärendet till ett annat utskott för ytterligare beredning.”

  Rickard Olsson’s last blog post: PRESSMEDDELANDE: Piratpartiet flyttar sin ledning till DreamHack

 69. NineK

  Gnäll inte på stackars Annie och Federley, dom lyder bara order…

 70. Humlan

  De sa de som vred om kranen i gaskammaren oxo.

  Humlan’s last blog post: Köp inte FRA i säcken

 71. Jon Severinsson

  Jag vet inte huruvida det är relevant, men jag har försökt läsa riksdagens kalender, och läser att “på onsdag är det också avslutning i kammaren inför sommaruppehållet”. Och mycket riktigt, i morgon torsdag finns inte den annars universala punken “Debatt och beslut om förslag” på dagordningen.

  Så något är skumt med citatet “en lag kan röstas igenom i riksdagen imorgon eller senast på torsdag”. För på torsdag kan de omöjligt rösta, såvida inte 115 ledamöter begär att bryta sommaruppehållet förstås.

  Så om de inte hinner idag så kanske vi får hela sommaren på oss att påverka igen!

  Jon Severinsson’s last blog post: Men kom igen, vi van ju faktiskt!

 72. anonyma apan

  Nu visar det sig att det var Folkpartiet som låg bakom återremissen. Centerpartiet som värnar och har sig. Allt var ett spel. Fredrik och Annie spelade bara snyggt i debatten. Allt var planerat för rädda ansiktet på dem.

  Här följer ett läckt mail ifrån folkpartiet:
  Nyhetsbrev från Erik Ullenhag
  Juni 2008 [Image]

  Vänner,

  Under gårdagen hade riksdagsgruppen långa och respektfulla diskussioner kring den nya FRA-lagstiftningen. För liberaler är frågan självklart svår. Vi inser nog alla att signalspaning behövs för Sveriges säkerhet, men spaningen kan också innebära stora integritetsingrepp.

  I folkpartiets riksdagsgrupp var många tveksamma och därför samlade vi ihop alla de förslag som fanns för att stärka integritetetsskyddet. Vi kom fram till att det behövdes göras ett antal förändringar för att öka kontrollen och ytterligare skydda den personliga integriteten.

  Vårt förslag till de andra allianspartierna blev att FRA-förslaget skulle återremitteras till utskottet och att riksdagen bland annat skulle fatta beslut om att en ny myndighet utformad som en domstolsliknande nämnd inrättas som prövarillståndsgivningen, att regeringen ska ha skyldighet att ta integritetshänsyn vid fattande av inriktningsbeslut och att den domstolsliknande nämnden ska fatta beslut om huruvida “synnerliga omständigheter” föreligger för sökning på person.

  Dessutom föreslog vi att riksdagen ska fatta ett formellt beslut om de förbättringar av skyddet för integriteten som återfinns i försvarsutskottets utlåtande.

  Vi blev sent i går eniga inom allianspartierna om att återremiss till försvarsutskottet kommer att ske i dag och att utskottet ska återkomma med ett förslag till riksdags-beslut där våra förslag till förstärkningar av integriteten återfinns.

  Försvarsminister Sten Tolgfors deklarerade dessutom bland annat i debatten att datainspektionen ska följa FRAs verksamhet ur ett integritetsskyddsperspektiv fram till kontrollstationen 2011 och att en kommitté av parlamentariker också ska följa FRAs arbete fram till 2011. Den senare kommittén ska också tillsätta ett integritets-skyddsombud som ska bevaka att integriteten för personer bosatta i Sverige garanteras.

  Genom att allianspartierna under gårdagen blev eniga om förslag till förstärkt integritetsskydd kunde folkpartiets riksdagsgrupp sent i går kväll besluta att rösta ja till förslaget om återremiss och dessutom besluta att rösta ja till FRA-förslaget med detta förstärkta integritetsskydd.

  Få frågor har vi diskuterat så intensivt som frågan om signalspaning och beslutet är problematiskt för oss liberaler. Genom hela processen har folkpartiet drivit på för starkare integritetsskydd och Allan Widman har i försvarsutskottet gjort en stor insats för att se till att värna integriteten.

  Med de tillägg som allianspartierna blev eniga om i går kan vi konstatera att folk-partiet sent i processen lyckades få in ett antal integritetsskyddsförbättringar som möter mycket av den kritik som riktats mot förslaget. Samtidigt kommer vi nu lyckas nå en riksdagsmajoritet som gör att vi kan ha en lagreglerad signalspaning som är mycket viktig för Sveriges säkerhet.

  Erik Ullenhag
  Partisekreterare (fp)

 73. Claes Nydahl

  Monika Saarinen i Ekot kl 16.45 när hon redgjorde för beslutsgången om den nu omsminkade FRA-lagen som ska klubbas ikväll.

  Ungefär så här berättade hon att hon hört från någon källa i riksdagshuset:

  – Det är bråttom nu att få igenom förslaget till ikväll (080618). Det är ju en viktig fotbollmatch ikväll!

  Våra ledamöter tar verkligen LRA-lagen på allvar. Bordlägg rubbet till i höst!

 74. Obsidian

  Angående anonyma apans uppgifter.

  Tipsa gammelmedia någon?

 75. Jons reflektioner » Blog Archive » Här gick det fort

  […] rök min teori om att vi skulle få sommaren på oss att […]

 76. Jon Severinsson

  Min teori att riksdagen inte kunde ta upp frågan i morgon stämde visst inte. Her talman i riksdagen sa just att riksdagen i kväll ska esluta om huruvida de får besluta om FRA-lagen i kväll, eller om de ska använda den reservtid som uppenbarligen fanns schemalagd i morgon klockan 09:00 i stället.

  Uppenbarligen så läggs reservtid inte in i kalendern på riksdagens hemsida

  Jon Severinsson’s last blog post: Men kom igen, vi van ju faktiskt!

 77. Esse

  Offentligt nu på FP’s hemsida

  http://www.newsdesk.se/pressroom/folkpartiet/pressrelease/view/ullenhag-fp-staerkt-integritetsskydd-fp-framgaang-223341

  Det var Folkpartiet som föreslog samtliga ändringar som ledde till återremissen. Annie J och Federley gjorde inte ett skit förutom att stå där och hålla med.

  Federley visste alltså EXAKT vad som stod i Tolgfors förslag innan han ens ställde frågan i slutet av sitt anförande.

  Både Federley OCH Annie J visste EXAKT vad svaret skulle bli och bägge hade sin reträtt klar långt innan de ställde sig i talarstolen.

  Sök in till Scenskolan Federley och Annie J, för som politiker är ni slut.

 78. Thomas Novin

  Bahnhof kan nog vara en bra ISP om man vill undvika FRA, se http://xyz.pp.se/ttt/2008/06/18/att-undvika-avlyssningen/.

  Hoppas att fler ISPer följer efter deras goda exempel. Som mailleverantör är det ju enkelt att tvinga alla sina användare att använda kryptering och sätta servern utomlands. Då minimerar man mailen som FRA kan fånga.

  Thomas Novin’s last blog post: Att undvika avlyssningen

 79. NineK

  Dessa “liberaler” kommer kallas kommunistliberaler i framtida skolböcker.

 80. Jerka^

  Ullenhag missar två saker i sitt pressmeddelande:

  1) Signalspaningen är inte viktig för rikets säkerhet. Tvärtom är sannolikheten extremt låg att man någonsin fångar en enda terrorist med metoden.

  2) Putsen förändrar inte det faktum att man tänker spionera på hela svenska folket, vilket var största anledningen till klagomålen. Förslaget bör röstas ner, inte röstas igenom med extra lull-lull.

 81. Bo Larsson

  FRA-lagen bryter mot grundlagen och är kriminell i den mening att det finns vissa oantastliga fundament i en demokrati och är därför inskrivna i grundlagen. Tas dessa bort i praktiken, även om de på papperet synes finnas där, rasar demokratin. Detta är fallet om FRA-lagen drivs igenom. Det fanns ett rättssystem i nazi tyskland också men saknade dessa oantastliga fundament som Adolf hade monterat ner med förevändningen tyskland skulle skyddas mot yttre och inre hot. Alla argument som förts fram för att “skydda den personliga integriteten” inklusive de tillägg som nu föreslagits är som att klä upp en kriminell person i kostym så att han ska se mer trovärdig ut och många kanske går på det och upplever att den kriminelle som trovärdig men han är lika kriminell för det. Det handlar om principer. Man bryter inte under några omständigheter mot dessa fundament. Därför anser jag som försvarare av demokratin och dess grundvärden varken att regering eller riksdagen är legitima församingar längre, de är brottslingar i mina ögon och bör samtliga dömmas till livstids fängelse. Det här är inte bara retorik, jag menar verkligen det här. Målsättnngen är att de ska i fängelse så fort som möjligt. Det här är en statskupp som alliansen står för men många av riksdagsledamöterna är så förda bakom ljuset att det inter förstår det själva. Jag hoppas svenska folket ställer sig enat upp och tar hand om dessa förövare. Det skulle tyska folket ha gjort med nazisterna innan det var försent. Ok gott folk, låt oss organisera en motståndsrörelse på nätet med målsättningen att regeringen och riksdagsalliansen i fängelse så fort som möjligt. Folket har talat!!

 82. Jon Severinsson

  jag tittade på riksdagens live-feen och det kom just exakta klockslag för beslut och debatt från Talmanen.

  Då utskottets nya betänkande ännu inte kommit i tryck så ajonerades kammaren till klockan 18:25.
  Klockan 18:25 så beslutar kammaren om de ska ta diskussionen och beslutet i dag eller i morgon.

  Det innebär att debatten antingen börjar klockan 19:25 i kväll eller 09:00 i morgon.

  Jon Severinsson’s last blog post: Här gick det fort

 83. Glenn

  Fast det är ett väldigt tjat om alliansen, precis som om det skulle varit annorlunda om S hade suttit vid makten ? kom ihåg att det är ett socialdemokratiskt initiativ från början, hade vi haft en S eller S+V regering idag hade vi haft exakt samma problem.

  Visst, vänstern är emot, men dom gör ju alltid som sossarna säger ändå när det kommer till kritan, det är ju bara att titta bakåt.

  Dom enda jag egentligen kan ge någon respekt här är miljöpartiet, tyvärr för dom i övrigt en förkastlig politik enligt mitt synsätt.

 84. Bo Larsson

  Kanske ska tillägga att man i nazi tyskland var väldigt noga med att stifta lagar om allting så att det skulle ge intryck av att vara “lagligt”. t ex att misshandla och avliva judar. Bara för att man har lagar innebär det inte att de är “lagliga” som i FRA-lagens fall. De måste vara baserade på demokratiska oantastliga fundament inskrivna i grundlagen för att kunna anses vara “lagliga”. Det är folkets plikt och skyldighet att bevaka att grundlagen efterlevs om de vill säkra demokratin. Ett Lagråds försäkran att FRA-lagen är förenligt med grundlagen är inte värt mycket, de kan ju vara lika korrumperade som regeringen. Nu måste vi agera snabbt för att återta demokratin. En skuggregering, skuggriksdag, skuggmyndigheter och ett skuggdomstolsväsende behöver bildas för att kunna ersätta de illegitima motsvarigheterna och bygga upp en ny demokrati baserad på värn om svensk grundlag.

 85. Bossel

  Allt babbel om vem, var, hur och när i detta FRA politiska skådespel är fullständigt meningslöst.

  Har ni fortfarande inte fattat vad Sverige bygger på sen 1500 talet? Konsensus och samförstånd. Ytterst för samtliga partier så är landets stabilitet en fundamental sak minsta tecken på avvikelse så kan man implementera vilken konsensus baserad idiot lag som helst.
  Makten är parti lös. Det är exakt som Dennis Töllborg har beskrivit det en feodal demokrati.

  FRA’s aktiviteter sedan 8-10 år tillbaka kommer att legaliseras vare sig ni vill eller inte vad ni SKA göra nu är att planera för hur ni från och med idag skall kunna sabotera FRA’s signal spaning och göra livet surt för dem som från början gjorde det möjligt att snoka i dina privata telefonsamtal och email.

 86. Sorgligt « pekare

  […] för att samtliga borgerliga partier har låtit partipiskan vina så hårt, och med kohandel, lögner och teater förolämpat både vårt styrelseskick och konceptet med […]

 87. Jens

  Allvarligt talat – kommer ni som brukar rösta borgerligt att i nästa val kunna rösta på något av de partier som röstar för denna avskyvärda lag? (Jag vet att sossarna knappast är bättre)

 88. Digge Fredriksson

  Nu har regeringen lyckats rulla bajs i pärlsocker. Fler dumma förslag finns på http://www.organet.se

 89. […] AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, AB6, Dagen, HD, SDS Bloggat: Svensson, Mullvaden, Proletärbella, Jinge, Rick Falkvinge, Opassande, Alesia, Zac, Stationsvakt, Alliansfritt Sverige, Badlands, Kulturbloggen, Demofon, […]

 90. Den nya ordningen at andra sidan

  […] axplock: Opassande, Rick Falkvinge, Oscar Swartz, Anna Troberg, Enligt min humla, Basic personligt, Erik Hultin, deep.edition, HAX, […]

Comments are closed.

arrow