Dags för Personligt Ansvar.

Nu är det dags att börja utkräva Personligt Ansvar, också.

Här är en lista med lagstiftare som avskaffade demokratin.

Titta igenom listan och se om du känner igen någon som bor i närheten av dig.

I så fall finns det affischer här. De kan med fördel sättas upp i områden som riksdagsledamoten och dennes bekanta rör sig i. Hemadresser är lätta att hitta på Hitta eller Eniro, så att man ser i vilket område de bor — så att man inte affischerar på andra sidan stan…

(Sätt dessutom gärna upp affischer mitt ute på stan för dina lokala riksdagsledamöter, även om du inte vet var han/hon bor…)

Varför ska man göra det här, då? Det finns två anledningar. Den första är uppenbar — att utkräva personligt ansvar av dem som svikit demokratin. Den andra anledningen är att FRA-lagen kommer tillbaka på återremiss någon gång i höst också. Just därför är det läge att påpeka att de har en möjlighet att bli folkhjältar i stället. Jag vet inte exakt vad det där med återremiss i höst innebär eller vad processen är, men för mig låter det åtminstone som om det blir en votering till. Någon som vet mer får gärna fylla i detaljer (jag vet att flera riksdagsledamöter från mp och v läser den här bloggen, till exempel).

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Separator line

UPPDATERING: Flera har sagt i kommentarerna att det här går över gränsen. Jag hade inte sett något som övertygade mig om det, förrän jag såg den här kommentaren på ett helt annat ställe:

I valrörelsen vågade en PP kille här nere inte tala på en skola för att hans bror gick där. Han var rädd för att hans bror skulle drabbas av repressalier.

Igår besöktes några riksdagsledamöter här nere, en av de blev rädd att hans barn skulle drabbas av repressalier när det satt sådana här lappar överallt i grannområdet.

Vill vi skapa ett samhälle med rädda människor? Vill vi leva där? Jag engagerande mig i piratrörelsen för att jag såg att musikindustrin betedde sig som maffian. Betala eller få ditt liv förstört.

Vi har som mål att värna rätten till ett privatliv, jag har ingen liberal bakgrund, men när vi ger oss in i människors grannkvarter och hänger ut vilka som är dåliga människor får jag associationer till bruna skjortor, davidsstjärnor och kristallnätter. Människor blir rädda. Rädda människor vill ha beskydd.

Jag vill ha ett demokratiskt fritt samhälle där människor inte är rädda att yttra sin mening. Sen om det är FRA, regeringen eller pöbeln runt hörnet som hotar människor spelar ingen roll. I stridens hetta blir man lätt överentusiastisk, jag minns själv att jag ville tala allvar med några riskdagsledamöter i förrgår, men detta hotar folk i deras hemmiljö. Därför är det inte förenligt med Piratpartiets grundläggande koncept om rätt till ett privatliv.

Den här kommentaren fick mig att tänka efter, och jag tycker personen har helt rätt. Att affischera i riksdagsledamöternas hemmiljö är att gå ett steg för långt.

Med det sagt kan jag inte hindra någon, och jag vet att det kommer att hända oavsett vad jag skriver eller inte skriver. Men det kan vara värt att tänka på kommentaren ovan (som kommer från en av våra distriktsledare).

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. strangeloop

  jag har en rolig bild på dig Rick, den finns på min blogg
  http://strangeloop79.blogspot.com

  strangeloop’s last blog post: Birgitta Ohlsson

 2. strangeloop

  Ursäkta att jag använder din blogg som reklamkanal men jag lagt upp en film från aktionen utanför riksdagen, bland annat dit tal är med.

  http://strangeloop79.blogspot.com/2008/06/filmat-frn-fra-aktionen-utanfr.html

  strangeloop’s last blog post: Birgitta Ohlsson

 3. Johan Husman

  Menar du att vi ska börja trakassera våra “förtroendevalda” i sina hemområden? Det låter onekligen som ett steg i fel riktning – vi har redan deras mailadresser och kommer förmodligen överösa dem med arga mail, så det kommer inte finnas någon tvekan om vad vi tycker. Att vi skulle leta upp deras hemadresser låter mycket obehagligt.

  Särskilt tänkvärt för någon som själv kanske en dag sitter som riksdagsledamot.

 4. Ulf

  Jag håller med föregående skrivare.
  Det är mycket viktgt att hålla isär sak och person. Oavsett hur rutten lagen är motiverar det inte att man går på riksdagsledamöter på deras fria tid.

  Då är vi andra inte bättre än de som vi kritiserar. Däremot skall naturligtvis lagen bekämpas och 143 personer ska bli arbetslösa senast 2010.

 5. Daniel

  Jag håller med Rick.
  Det är mycket viktigt att hålla ihop folkvaldas agerande och folktycke. Oavsett hur ruttet riksdagsledamoten kan må av det har han/hon någonstans sigsjälv att skylla för den position han/hon befinner sig i.

  Annars är vi inte bättre än de som är tysta eller underminerar demokratin. Däremot skall vi naturligtvis inte ta till våld eller hotelser.

 6. Rick Falkvinge

  Johan, Ulf: Jag tycker det är viktigt att markera att de representerar väljare. Jag tycker det är viktigt, otroligt viktigt, att bryta igenom den barriär som normalt utgörs av riksdagens väggar. Jag tycker också det är viktigt att markera att alla, alla, vet om hur de röstade.

  Det gör man inte genom att tala om för dem hur de röstade och vad det betyder. Det gör man genom att tala om för andra hur de röstade och vad det betyder.

  Att bryta igenom den skyddsmur som normalt finns runt riksdagsledamotjobbet är A och O för att utöva press som väljare och aktivist.

  Sedan är det klart att det kommer att upplevas som obehagligt. Det är ju för fan hela poängen. Att ge kraftig negativ feedback på att de underminerar demokratin.

 7. Fredrik

  DN skriver att “Det har funnits andra politiska frågor som lett till ännu större skörd i regeringskansliets elektroniska brevlådor de senaste åren”.

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=795598

  Låt oss ändra på det.

  Jag har också delat med mig av mina synpunkter i folkpartiets integritetsenkät som nämndes i en tidigare kommentar: http://www.easyresearch.se/s.asp?WID=695538&Pwd=92687945&key=64040,96

 8. Daniel A.

  Listan är iofs offentlig information. Hänvisningen till hur man hittar hemadresser är onödvändig och kommer antagligen att användas mot dig.

  Jag är också jävligt förbannad, men det är fan om man ska börja göra privat sak av det. Det räcker med att några tokskallar börjar med hot eller aktion mot person eller (ännu värre) familjmedlemmar, och så är helt plötsligt nej-sidan värre än ja-sidan.

 9. westby

  Det är inget fel med att sätta upp affischer med fakta på. Bra initiativ Rick.

 10. Rick Falkvinge

  Alla gör naturligtvis precis vad de vill. Men just det här kommer att hända oavsett ifall jag påpekar existensen av affischerna eller inte.

  Det finns massor av saker som kan användas mot mig. Dem har jag aldrig brytt mig om — jag står upp för det jag tycker, anser, och agerar på. Jag sticker ofta ut och det är klart att det finns folk som inte gillar allt jag gör.

  Personligen tycker jag, som sagt, att det är nödvändigt att göra privat sak av det. FRA-lagen påverkar MITT privatliv i allra högsta grad.

 11. gavrilo

  Men skärp er nu dumjävlar!

  Dessa demokratins dödgrävare som förvägrade oss rätten att rösta om något som rör oss så djupt och sedan smög igenom västmakternas (USAs) påbud om registrera allt vad vi gör från vaggan till graven, är offentliga personer och patologiskt kriminella sådana.

  Nu får de chansen att stå rakryggat för vad de gjort och jag tänker ge de den.

 12. Daniel A.

  Sätta upp affischer är en bra idé ja, men om jag skulle försvara ja-sidan skulle jag omedelbart fokusera på uttalandet “Hemadresser är lätta att hitta på Hitta eller Eniro”.

  Jag är säker på att Rick inte menar att man ska ge sig på någon fysiskt. Men uttalandet är godis för vilken som helst advokat, som kommer att kunna tolka det i värsta möjliga mening.

 13. anonyma apan

  Sorry för felpost.

  Hur vi gör demokrati i Malmö Skåne.

  Det hade aldrig vår regeringen vågat.

  http://sydsvenskan.se/malmo/article338074.ece

  Detta är demokrati. Jag anser det fungerar bra. Politiker har ofta ingen anning hur vanligt folk tänker. Detta har ju bevisas med denna vidriga lag.

  Jag anser att det helt korrekt att man skall kunna stå för sina val och röstningar. De väljs ut för sådant. Sådana vallöften. Att upplysa allmänheten hur våra politiker röstar kontra mot de säger är det enda sätt veta vilka politiker vi vill stöda.

  Vi är åndå fortfarande ett samhälle som skall ha ett öppen demokrati. Att vi har rätt med opnion att påverka våra politiker. Vi är ju ingen dikatatur där man bara får leva med valen makten ger.

  Det som felet med det svenska folket. Vi är vana att bli överkörda av makthavare. Vi har rättigheter. Det är inte förtal att säga hur någon rösta.

  Se på våran kvinnliga folk parti hjälte hon hyllas för vi vet hur hon röstade. Vi har också upplyst om det.

  Sedan att Fredrik fegerly blir skriken på är inte underligt. Vi har rätt till en åsikt. Han gjort sitt val. Det får han stå med.

  Som man bäddar får man ligga. Så är det för oss det vanliga folket också. Skrik rasista åsikter och bli då inte förvånad om dina utlänska grannar stirrar ilsket på dig.

 14. Rick Falkvinge

  Daniel: Givetvis menar jag inte att man ska ge sig på någon fysiskt. Poängen var att det går att hitta vilket område de bor i, så att man inte lappar andra sidan av stan.

 15. Rick Falkvinge

  De som tycker det är fel: Förresten, hur kommer det sig att ni inte tyckte det var fel att belöna Camilla som sade nej? Det här är precis samma sorts feedback.

 16. af

  Jag kommer att sätt upp affischer på de s.k. riksdagledamöterna från min valkrets.

  Någon anledning att ta reda på var de bor för att kunna sätta upp affischer i närheten av deras bostäder har jag inte. Det är i egenskap av valda representanter för folket på orten som de skall hängas ut, inte i deras egenskap av privatpersoner.

 17. anonyma apan

  Rick:

  Heh precis vad jag försökte säga. Tur att jag inte är en frontfigur. Jag behöver typ 20 stycken för säga det sa precis.

 18. Daniel A.

  Wow Rick, har du alltid – varenda gång i hela ditt liv – gjort precis vad du vill? UItan hänsyn till någon annan?

  Imponerande, och fruktande. Det låter ungefär som Reinfeldts modus operandi.

 19. Daniel A.

  Fast från motsidan förstås.

 20. Daniel A.

  Oops, här kommer svar osv fortare än man hinner följa med medans man skriver.

  Jag stödjer det du håller på med Rick. Vet bara av erfarenhet att man måste vara ganska försiktig för att inte bli lika ille som demonerna man slåss emot.

 21. Vi kämpar vidare - styrkta! « Christian Engström (pp)

  […] inte nu längre ). Vi har visat politikerna att tiden då de kunde undvika debatt genom att bara hålla sig undan är förbi. Vi har upptäckt att engagerade medborgare kan göra […]

 22. anonyma apan

  Förresten Rick du som lyssnar. Heh så ovant med en politiker som lyssnar. Jag och min polare vill ha tröjor med Piratpartiet och lite trevliga slagord.

  Detta kunde stödja partiet. Ha en webshop så man kan handla lite. Dessutom är det bra mot FRA lagen. Samt de skulle ge piratpartiet lite extra stålar samt vi skulle få roliga kepsar och tröjor

  Roligt dock. Min kompis har hittat piratpartiet på egen hand och blivit medlem. Han fick nog sa han.

 23. Daniel A.

  Bara sådär till orientering, och eftersom jag pratar till mig själv just nu, det var jag som översatte Copyright Finns Inte 😉

 24. Daniel A.

  Det tragikomiska är att min brorsa (som bor i Stockholm) ringde idag. Hej, sa han, hur blir det med flytthjälp?

  Hej, sa jag, vad tycker du om den fina lagen dom just röstat igenom?

  Eh… vilken lag?

  Jag räknade till tio.

 25. Mikael Nilsson

  Jag tror detta är ofruktbart och bara leder till skit i pp’s riktning. Om något händer kommer pp få del av skulden. Den risken har vi inte råd med.

  Fokus måste riktas mot partiledningarna – riksdagsledamöterna är småpotatis i sammmanhanget. Jag är för att man påminner folk om hur de röstade om detta, särskilt inför nästa val. Men nu måste vi ställa Maud och de andra till svars och mobilisera kritikerna inom partierna.

 26. Daniel A.

  @Mikael: känslorna svallar, och PP bör uppföra sig exemplariskt. Du har rätt i det.

  Frågan har dock politiskt gått igenom, så då är det KU -> Högsta Domstolen som kan göra något. Om man inte vill ta till väpnad revolution alltså.

  Alternativt Europadomstolen. Men jag hör att inklagan redan är på väg?

 27. opassande » Blog Archive » FRA-frågan är inte död

  […] ligger i, den gode partiledaren för piratpartiet och rapporterar att affischer har skapats, som folk kan skriva ut och klistra upp regionalt, med sina riksdagsrepresentanter på bild. […]

 28. NineK

  Innan dom har sitt “kosmetikaparty” i höst, tycker jag dom skall ta en titt i BB kap 19.

  Dom är väldigt nära gränsen till inte bara en utan ett par av dom paragraferna där, det borde väl säga en del om eftertanke.

  Men annars så måste vi hålla detta uppe under sommaren, regeringen räknar med att det skall svalna och det klart att det kommer att göra, men hur mycket det kommer att svalna och hur vart det fortfarande kommer att vara att ta i vid “kosmetikapartyt” är upp till oss.

 29. Pros

  Ska man skratta eller gråta över den artikelen? http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2727865.ab Handlar om att ett 20tal anställde FRAs agenter identitet har avslöjats och publicerats på nätet, citat”Dessutom är informationen högvaluta för underrättelsetjänster i andra länder,” är det inte just vad fra ska göra med svenska medborgare?

  Pros’s last blog post: Alla älskar DRM skyddad musik *not*

 30. Daniel A.

  Det känns ju alltid skumt tilfredsställande när de onda får smaka sin egen medicin…

 31. Kalle

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2725939.ab


  Strömmen av e-post är dock ännu inte på någon rekordnivå. Det har funnits andra politiska frågor som lett till ännu större skörd i regeringskansliets elektroniska brevlådor de senaste åren.

  Hmm.. mer mail.. !

 32. JörgenL

  Jag tror också att det är dålig politik att hänga ut enskilda ledamöter i PP’s namn. Tänk på vad synd det var om de borgerliga riksdagsmännen som röstade för försämringarna i sjukförsäkringen härom veckan, stora snyftvalsen i alla borgerliga tidningar och bloggar för att LO informerade deras grannar om vad de skulle rösta för…

  Nej, spar sånt här tills det gör nytta och det faktiskt är de själva som tydligt gör sig offentliga, dvs till valet. DÅ finns det all anledning att redovisa för allmänheten vad deras riksdagsmän går för. Att göra det nu kommer bara att uppfattas som mobbing och trakasserier. Förståeligt, iofs, jag har också lust att jävlas med dem, men vi riskerat att förlora opinion på det, och just nu måste alla krafter inriktas på att hålla debatten levande och inte på felpassningar som riskerar att dra uppmärksamheten från sakfrågan.

  Jag menar, i sakfrågan har vi ju så oerhört mycket på fötterna, så avlyssningsförespråkarna kommer att kasta sig över varje litet halmstrå som ger dem en chans att låtsas som att motståndarna minsann inte är några änglar. Då riskerar vi att den oinformerade delen av allmänheten kommer till nåt slags “lika goda kålsupare” slutsats.

  Nej, skit i såna här pseudokampanjer. Spara personangreppen till valet, och gör dom då på ett snyggt sätt. Små informativa lappar att sätta upp på intill personvalsaffisherna som talar om vad kandidaten röstade på tex.

  Det är effektivt och oantastligt DÅ, för då finns det ett legitimt sammanhang. Just nu handlar det bara om hämnd och ilska, inte några bra beslutsunderlag direkt…

  Rick, tänk en stund, och ta sen avstånd från detta, annars riskerar partiet det i nacken om ett par dagar.

 33. Erik

  Jag skickade precis mail till stats- och försvarsministern.

  Är det inte så att endast kablar som ägs av operatörer ska avlyssnas? I så fall kan ju operatörerna sälja kablarna över gränsen, med något villkorat avtal där de har rätt att nyttja dessa och köparen får inte sälja kabeln utan tillåtelse eller sådär. Då borde ju dessa inte omfattas av lagen, och operatörerna borde ju vilja, de sparar ju en massa pengar.

 34. Daniel

  Så så har man laggt in en auto överföring till PP på 198,4 kr
  Vi måste få in lite vettigt folk i regeringen nästa gång.. ! Fortsätter det som det gör lär det vara murar överallt snart..

 35. Daniel A.

  @Jörgen: jag instämmer. Som opposition måste man slå majoriteten med stil, i tillägg till det mycket undervärderade förnuftet.

 36. JörgenL

  PS. Vi har varit “the good guys” i media i en vecka nu. Medialogiken säger att det snart är dags att putta ner oss från pidestalen, ge dem inga onödiga öppningar för det… DS.

 37. zan

  Lite vanlig civil olydnad är också personligt ansvar, det alla berörda integritetskämpar och då även fienden till en kontrollstat bör göra är ta fram är enkla verktyg för folket att använda. Ett, två, tre installationer av krypto, proxy, krypterade tunnlar, enkla sätt att kryptera disk och mobil media. Allt som gör FRAs dagliga arbete helt meningslöst och totalt vanisnnigt – VÄRDIGT EN SVENSK MYNDIGHET!

  SÄPO, FOI och Rikspolisen sågade förslaget, expertis inom underrrätelse och insamlande av information! Lagen syftar enbart till att kontrollera folket och inget annat, våra liv är numera lika mycket virtuella som dom är verkliga. det har mans ett till genom att först aktivt arbeta fram internet samhälllet och nu den logiska följden, total massövervakning.

 38. Mikael

  LO har börjat med kampanjer där man riktiar in sig mot individer som enligt dom har misshagliga åsikter. Jag är EMOT FRA lagen men jag är också – på mycket samma grunder – EMOT att trakassera riksdagsledamöter. Den liberala tanken med personlig integritet innebär också RESPEKT för individen. Om vi nu kastar denna respekt åt sidan då är vi i FRA klass själva. Tänk på att dessa ledamöter många gånger har familj med barn, vad skall det vara bra för att börja tränga sig på dessa.

  Att skicka blommor till Camilla, på jobbet, är väl helt ok. Att hänga utanför hennes dörr, även med blommor, skulle INTE ok. På jobbet är hon en offentlig person, hemma är hon privat och har – otroligt nog (??) – även hon rätt till en privat sfär, eller vad var det nu hela denna FRA affär handlade om egentligen?

  Visst, du vill bryta barriärer. Men gör det då på deras arbetsplats, inte vid deras hem. Det finns lokala partikontor om man nu inte vill ta sig till Riksdagen.

  Själv känner jag att det går en gräns här, börjar några gå över denna gräns tappar även ni mycket av det stöd som framkommit de senaste dagarna. Tagga ner.

 39. A Nordh

  Jag instämmer med Jörgen. Jag ansåg att det var fel när LO gjorde det, och jag anser att det skulle vara lika fel nu.
  Ok, detta vore möjligen inte riktigt lika illa då det inte är direktutskick till deras grannar, men nära nog.

  A Nordh’s last blog post: ?

 40. serenity

  Instämmer även jag med Jörgen. pp har ett relativt dåligt rykte bland många (ja, det är sant!) och detta lär inte göra det långt bättre. pp behövs i nästa riksdag, och siktet bör ligga där istället för att hänga ut den nuvarande. Håller dock med om att det måste påminnas mycket om detta inför valet.

 41. Anne
 42. Daniel R

  Rick: Den Daniel som var kommentar #5 här, var några andra i kommentarerna så lade till en bokstav. Förstod att du inte uppmuntrade till obehagliga konfrontationer annat än affischeringen. Det såg bara ut som att folk lätt kunde tolka det sådant. En disclaimer hade inte varit slöseri på text.
  Sen passade meningen in i min kommentar som var en omskrivning av kommentar #4.
  Och medan jag har din uppmärksamhet: Tack för att du finns.

 43. Rick Falkvinge

  Jag är lite förvånad över det där med att det skulle göras i PP’s namn — såvitt jag vet har affischerna ifråga inte över huvud taget gjorts av en piratpartist, utan bara av en bloggare bland många?

  Det här är inte alls i PPs namn, i mitt tycke. Det här är som medborgare.

  De här politikerna klistrar själva upp sina nunor över hela staden när det är val och de vill ha medborgarnas förtroende. Då är det inte mer än rätt att vi medborgare gör samma sak när de sviker det förtroendet.

 44. Gustaf

  Jag måste nog instämma med de som menar att det här är fel väg.

  Det man gör med affischeringen är att piska upp en “dom är onda”-stämning, som bara riskerar att leda fel i slutändan. På samma sätt som de 400 kommentarerna på federlays blogg i alltför stor utsträckning kom att handla om personangrepp snarare än saklig argumentation.

  För att citera JörgenL, vi har så oerhört mycket på fötterna. Låt oss använda det sakövertaget, och lämna överdrivet pathos-argumenterande till de som inte har någon vettig grund för sina åsikter.

 45. Johan

  Oavsett om det står pp eller inte på affischerna så kommer det att sammankopplas med “de där som verkar emot FRA-lagen”. Jag tycker att detta är dålig publicitet för hela piratrörelsen. Låt ynkryggarna få det lugnt hemma i sin privata sfär – gör ni något annat så ger ni bara igen med deras egna medel, som ni ju kämpar emot. Öga-för-öga känns så… gammaltestamentligt.

 46. Bo Larsson

  Regering och alliansen bryter mot grundlagen och gör sig därmed till brottlingar i och med att de nu drivit igenom lagen. I mina ögon är de inte längre en legitim regering och legitima riksdagsledamöter. Med andra ord, det är faktiskt brottlingar som nu sitter vid makten som borde sitta i fängelse därför att detta är ett oerhört allvarligt brott.

  Varför har vi en grundlag? Den är naturligtvis mycket viktigare och mer oantastlig än andra lagar. För saken är den att det spelar ingen roll hur mycket åtgärder för att skydda integriteten som föreläggs, i samma ögonblick som en FRA-tjänsteman läser ett privat email genom övervakningsystemet, oavsett om det sen förstörs eller inte läcker, så har man brutit mot grundllagen. Detta är ett obestridligt faktum. Svenska folk, åtala regeringen!! Det är vi medborgare som i grund och botten är garanter för demokratin och att grundlagen följs. Till aktion!!

 47. Daniel Arnrup

  Jag står väl fram med fullt namn då, för att undvika förvirring. Samt säda lite flera korn på FRA’s åker.

 48. Daniel Arnrup

  Förresten: dom enda som klistrar upp jobbiga affischer i lokalsamhället är främlingsfientliga partier. Med enbart lokalt och knapphälligt stöd.

  Måste man knäla ned till den nivån? När man nu ser att bloggningen gör jobbet mycket bättre?

 49. Daniel

  De förtjänar utan tvekan detta. Men, det riskerar att skada PP med sådana här uppmaningar här. Spelar ingen roll att det är du som privatperson som bloggar. Media och allmänhet gör ingen skillnad.

 50. Daniel F.

  Tydligen fler Daniel här. Det var jag som skrev förra inlägget.

 51. Johan

  Att dessutom piratpartiets partiledare går ut på sin blogg och uppmanar folk att sätta upp affischerna gör ju inte att det bara är privatpersoner som gjort detta. Rick, du kan inte säga till media att det var privatpersonen Rick Falkvinge och inte partiledaren Rick Falkvinge som uppmanade folk att sprida dessa flygblad. Jag tycker att det ger piratpartiet mycket dåligt anseende. Nej, skynda dig att göra en pudel och dra tillbaka kampanjen. Partiet vinner inget på detta. Fortsätt blogga, skriv insändare, skicka mejl, prata med vänner och ovänner. Det ger säkerligen bättre resultat.

 52. Daniel Arnrup

  Bra att vi har kommit överens om vilka Danielar vi är.

  Utöver det räknar jag det som uppenbart hur sanslös denna lag är. Min fråga till alla är: hur mycket kan man tro på att Konstitutionsutskottet (KU) och/eller Europadomstolen kan reda ut det?

 53. Michael Byrin

  Såg att en namninsamling “Vädja till EU Parlamentet att stoppa FRA” har kommit upp:

  http://www.namninsamling.com/site/get.asp?eu_stoppafra

  Michael Byrin’s last blog post: Rorschachtest [d010]

 54. Daniel Arnrup

  Man behöver inte någon namninsamling för att klage till Europadomstolen. Men det hjälper självklart om någon viktig person börjar.

 55. Rick Falkvinge

  Jag ser att många verkar vara oroliga för pp:s rykte när jag säger en sån här sak — men jag måste säga att jag står helt och fast vid att det här är precis vad medborgarna behöver göra: att visa att riksdagsledamöterna inte kan komma undan ansvar (accountability) för sina handlingar. Vare sig positiv eller negativ accountability.

  Jag vet att många ser mig som pp:s partiledare först. Själv ser jag mig som medborgarrättsaktivist först och främst — såpass engagerad att jag också blivit partiledare för ett parti som sysslar med just precis medborgarrättsfrågor.

  Däremot uppdaterade jag formuleringen om hemadresser lite.

 56. Daniel Arnrup

  Tack Rick. En symbolisk handling som likaväl betyder mycket när det gäller princip.

 57. Daniel Arnrup

  Jag ser förresten på dig som människa först, och pp:s partiledare i andra hand. Eller nej vänta… först människa, så medborgarrättsaktivist, så partiledare. Logiskt eller?

 58. Daniel Arnrup

  Och ansvar för sina handlingar verkar ju försvinna när man blir medlem av en större grupp. Som t ex riksdagen. Så hur ska du garantera att du blir lika cool när du väl sitter bekvämt?

 59. Anonyma Apan
 60. Daniel Arnrup

  Eh… med den gamla postningen ville AA se om jag fortfarande var online…?

 61. JörgenL

  Rick, jag håller med om att man ska avkräva ansvar, och i princip tycker jag att varje riksdagsman ska vara beredd att bli ifrågasatt och vara beredd att försvara sin ståndpunkt närhelst en väljare begär det.

  MEN en sån affischkampanj är inte bara det, det är i praktiken, under ytan, i sin effekt, någonting som sprider rädsla, eftersom _skulle_ kunna finnas en och annan paranoid galning som skulle kunna inspireras till våld av något sådant. Sannolikheten är kanske inte så stor, och syftet är inte heller att sprida rädsla, men lik förbannat blir det effekten av en sådan kampanj.

  Vi vill inte att riksdagsmän ska vara rädda för att få stryk när dom går ut bland folk, men till en del riskerar det att bli effekten. Inte att de nödvändigtvis får stryk, men att de blir rädda.

  Vi vill snarare att riksdagmän ska röra sig så mycket som möjligt bland folk så att de får kontakt med den verklighet de är satta att styra över.

  Om vi tror på yttrandefrihet så är det nånstans vår förbannade skyldighet att inte använda rädsla som ett medel att hämnas på de som hyser en annan åsikt.

  Jag tror inte att din intention är något i den vägen, men resultatet kan mycket väl bli detta, och då tycker jag att du som piratpartiets partiledare ska hålla dig för god att ens riskera den debatten.

  Speciellt som jag inte begriper vitsen med det. Ingen riksdagsman kommer att bli mera övertygad om att vi har rätt av en sån kampanj, det skapar snarare bara onödig antagonism och att de sluter sig till “de sina”.

  Vi har det moraliska övertaget, vi vill att de ska inse det och känna sig skamsna över att de har företrätt den omoraliska ståndpunkten.

  Inte att de ska få taggarna utåt och sluta sig inom riksdagens väggar och klappa varandra på ryggen och berömma varandra och tala om de onda människorna i piratpartiet som försöker hetsa folk att slå dem på käften, för så kommer det att kännas för dem tror jag. Rädda människor tänker inte speciellt klart, det har vi ju sett de senaste dagarna i riksdagen…

  Vi ska inte använda samma metoder, det behöver vi inte, vi har argumenten på vår sida.

 62. Daniel Arnrup

  Highfive @ JörgenL.

 63. zan

  Bo Larsson,

  USA har sin Constitutional Law, dock har de drivit igenom vissa temporära undantag från denna sedan september 2001, men de är tidsbestämda. Nu krävs det en regering som tar initivativ till en förändring av klagen eller dess upphävande och sedan en riksdag som röstar om det.

  Instans före nästa regeringsskifte är EU, där bör man driva frågan vidare antar jag.

 64. Damien

  Det här ger mig en känsla av hela LO’s tramp i klaveret, vi vet ju hur “populär pressen” skulle lägga upp det här.
  Nu kör vi på, blommorna till Camilla Lindberg gav gott om pluspoäng och en öppning i redaktioner där det inte var populärt att skriva om FRA-lagen.

  Yarrr

 65. zan

  s/klagen/FRA-lagen

 66. Johan

  Jag håller helt med JörgenL.

 67. Markus G.

  “Om vi nu kastar denna respekt åt sidan då är vi i FRA klass själva.”

  Om dem så lättsamt röstar bort våra mänskliga rättigheter så får dem skylla sig själva.

  Smakar det så kostar det.

 68. Thomas Tvivlaren

  Det här är snudd på pinsamt och en stor jäkla skam och en fruktansvärd påminnelse om att allt som är svensk inte är bra. Men för att först stämma i bäcken från början så rör det här sig INTE om att vi ska trakassera någon med betydelsen hota, misshandla, ofreda etc. Vi utnyttjar vår demokratiska frihet medan vi har den…och i dessa tider verkar det vara på upphällningen.

  Vad de fega krakarna i Riksdagen har gjort sig skyldiga till är i mina ögon en hårsmån från landsförräderi. Givetvis kan man ha synpunkter på de många och ofta hätska invektiven mot Fegerley men inser ni inte att troligtvis de flesta kommentatörer på frihetsquislingens blogg uttrycker bedrövelse över något ofattbart? Jag är fullkomligt övertygad om att de allra flesta som använt starkare invektiv än vad som är brukligt och civiliserat INTE skulle göra det i normala fall.

  Det här ÄR inget “normalt” fall. Det här är vad Erich Honecker INTE gjorde. Det här är vad Stalin INTE gjorde. Det här är vad Hitler INTE gjorde. De hade nog gärna velat däremot… Sverige har m.a.o. överträffat dessa bottennapp i den frihetliga historien!

  Och ändå så läser man halledudane-mig-vad-synd-det-är-om-våra-folkvalda när dessa, eller majoriteten av dessa, just avrättat demokratiska fundamenta som i dess analoga form är grundlagsskyddade! Skärpning!

  De har gjort sitt val. De har inte tagit sitt ansvar. Nu är det dags att möta konsekvenserna av detta.

  Avslutningsvis, se för sjutton hakar till att dessa quislingar möter konsekvenserna på ett trots allt juste sätt. Inga övertramp, inga brunskjortefasoner eller faktiska trakasserier. Vi behöver inte sådant och vi ska inte hemfalla åt dylikt.

  Snarast möjligt måste Federley och Johansson ställa sina platser till förfogande. Helst ska hela jämrans Alliansen falla. DET om något kan skicka en stark signal till de krafter inom oppositionen som inte har något emot ex. FRA-övervakningen…för de finns där och de tiger förbannat still för stunden. Beslutet om FRA-övervakningen ska vara upprivet innan året är slut. Det måste det vara och så ska det bli!

  För att citera Fegerley, “nu fortsätter arbetet”.

  Thomas Tvivlaren’s last blog post: Med frihet följer ansvar

 69. Mikael

  Det finns absolut inget negativt med att satta upp affischer som informerar om vilka landsförrädarna är. Jag håller fullständigt med Rick här. Självklart skall dessa personer få klä skott för vad de gjort oss. Affischera!

 70. Louise

  Jag är dålig på politik, det erkänner jag. Men det här… jag har inte ens några ord för den här lagen, så illa tycker jag om den..

  En god vän till mig sa precis någonting: “jag ville ha en tyst minut för demokratin idag”. Varför inte? Det vore kalas att på något vis samordna (inte för att jag vet hur, men det är en grym idé!) massvis med folk på lämplig plats och bestämd tidpunkt för att sedan ha en gemensam mass-variant av tysta minuten för demokratin.

  Louise’s last blog post: FUCK FRA!

 71. Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats

  Gästinlägg à la kopimi…

  Dags att krama kudden men innan jag gör det tog jag mig friheten att kopiera en av kommentarerna till Fegerleys inlägg Ett stort steg framåt. Signaturen Robert skriver:

  “Fredrick, jag vet att du skyller på den press du har utsatts för att rö….

 72. Ni har vårat fulla stöd.

  Sverige, lika demokratiskt som det låter. Snart är Pol Pot en förebild. Starka politiker vi har, sviker majoriteten av folket. Politiker som hellre ser sin karriär viktigare än vad som gav dem jobbet, “vi andra”. Jävla landsförrädare!

  Oskyldig men övervakad. Brottsling men övervakad. Det var bättre förr!

  Sweden, just as democratic as it sounds. Soon Pol Pot is an example. Strong politicians we have, betraying the majority of the people.
  Politicians who would rather see their career more important than “what” gave them the job, “we, the others.” Fucking land of traitors!

  Innocent but supervised. Criminals but supervised. It was better before!

 73. Fredrik

  JörgenL och Daniel Arnrup:

  Det är väldigt få medborgare som har tagit till sig vad som sägs i bloggosfären (hatar ordet!). Anslag som tydligt säger vad som beslutats och vem som ligger bakom beslutet kan väcka eftertanke hos många – personifiering och ansvar! Skall det vara så jävla svårt att stå upp mot överheten?!?

 74. JörgenL

  Läs vad jag skriver, jag skulle också tycka det var skitkul att sätta upp dom där affischerna. MEN med tanke på hur media och en massa medborgare reagerade på LO-breven så är det dålig politik.

  Det är helt OK att skriva insändare och namnge dem, att skicka mail till dem och (på ett civiliserat sätt…) tala om vad man tycker om deras agerande. Men “Wanted dead or alive”-och “vi vet var du bor…”-stuket kommer förr eller senare att explodera i ansiktet på oss som är emot avlyssningen.

  Vi kan liksom inte i ena stunden argumentera mot vuxenmobbingen av Karl Sigfrid och sen i nästa rekommendera våra sympatisörer att göra liknande saker själva.

 75. FrEDa

  Det finns främst ett problem i att täcka landet med bilder på riksdagsledamöter. Det största problemet är att endast 0,1% av landets befolkning skulle känna igen dem, även om de är grannar sedan 20 år.

  Kärnpolitik har varit död sedan 40-talet. Men nu när effekterna av *vår* slapphet och arrogans visar sitt fula tryne i riksdagens maktfullkomlighet så pyr det i stugorna.

  Att publicera bild på person utan tillstånd får endast registrerade utgivare göra, och då endast om det ligger i allmänhetens intresse. Dessa är våra så kallade folkvalda, publika personer som får och bör publiceras. Detta till trots, bör man i god sed, utse en publikatör om man ämnar genomföra en sådan kampanj, enligt min mening. De som sänkte svensk demokrati kanske önskar vara annonyma, men vi som vill kämpa för den bör inte skrämmas till att vara det.

  Informationen är fri, men FRA kommer flagga dig om du söker den.

  /F

 76. Fredrik

  JörgenL:

  Det är inte vuxenmobbing – det är fakta och tydliggörande för vanligt folk! Det vore en annan sak om bilderna vore karikatyrer eller om texten påstod något annat än det de den 18 juni. Om det skulle råka uppstå en obekvämlighet för fascisterna att få sina ansikten uppvisade tillsammans med vad de faktiskt gjort i sin närmiljö (observera skilladen från hemmet), så reducerar det förhoppningsvis risken för att vi råkar ut för dylika avarter igen. Vi har inget brett stöd hos vanligt folk än, och frågan hamnar längre och längre ned på tidningarnas löp. Vi måste sprida denna kunskap till så många som möjligt, så fort som möjligt.

  FrEDa:

  Visst, vore kanske bra om stoppafralagen.nu stod bakom kampanjen och plitade dit sin URL på alla sidor. Men, i dess frånfälle så är detta bättre än ingenting. Vakuum är det farligaste som finns när det repressiva samhället är i antågande.

 77. Astrid Lindgren

  http://www.youtube.com/watch?v=KN9uXBji0co

  This is what i love and can’t stop loving. Get wasted at politics 9 to 7 in the morning. I live for the politics, rolling blunts, feeling hie, getting loaded or take some pills and go to “lala land”.
  Spending all my money on dope and extreme high price tickets, but in the in the end it’s all worth it. I like to live my own world. Fuck a regular life, fuck a 9-5 job, i’m thought to enjoy every
  moment, every our, every minute that’s what i do on fridays and saturdays. Why should i take life so seriously? I just want to do what i want i like to to do, be far from reality, coz i can’t stand society
  it’s my own world, i just want to hear the politics. I think the whole system fucking sucks, everybody is working their fucking ass off during the week, getting totally fucking stressed out, so what’s wrong
  and what’s right, i live for weekend, i live for politics baby. (showtec for original text. music/hardstyle changed to politics for some reason)

 78. Tor

  Jag instämmer med Mikael Nilsson, att propagera mot enskilda personer är inte rätt väg att gå. Uppmärksamma fler på frågan, propagera mot partierna, förespråka alternativ, men gör inte så här. Det ligger för nära LO:s ganska osmakliga kampanj.

 79. RS

  skit ska skit ha

 80. RS

  btw, ni som tycker synd om dessa förrädare, va fan gnäller ni då för om fra lagen?
  dubbelmoral är vad det är….

 81. Martin

  Det är helt korrekt på alla sätt att affischera upp där respektive riksdagsledamot bor. Det är dessa enskilda personer som röstat igenom denna lag och dom är personligen ansvariga för sina handlar. Det är varken aggressivt, attackerande, eller hotfullt på något sätt att sätta upp lite affischer och visa vem som röstat igenom VAD.

  Ni som inte fattar detta saknar civilkurage och har en mycket skrämmande “Får-mentalitet”. Ni står inte upp nu och gör något aktivit och ni vågar antagligen inte göra det sedan heller. Tragiskt och patetiskt.

 82. JörgenL

  Tack för uppdateringen, Rick!

  Jag är stolt över att vara med i ett parti vars partiledare är tillräckligt prestigelös för att våga stå för att han tänkt en gång till och kommit fram till en ny slutsats.

  Hade tex. centern haft det så tror jag inte FRA-lagen hade gått igenom.

 83. Bo Larsson

  Vi måste inse att alla som är emot FRA-lagen är försvarare av grundlagen och demokratin och står därmed över regeringen och riksdagsmajoriteten som numera inte längre kan betraktas som legitima efter att ha brutit mot grundlagen. Vi måste därför agera SOM OM VI HADE MAKTEN med den klokskap, värdighet, auktoritet och organiserande förmåga som anstår de som leder och tar ansvaret för grundlagen, demokratin och samhället vilket samtidigt består i att åtala och utdöma straff. Att underminera demokratin och också på det sätt som skett genom manipulationer i riksdagen är mycket allvarliga brott, kanske de allvarligaste man kan begå överhuvudtaget. Nu när det står definitivt klart att alliansen (lägg märke till att jag skriver med litet a) är att betrakta som organiserad brottslighet måste man ta itu med det på det sätt som en stat gör Vi behöver lämna underdogmentaliteten och se alla oss som insett hur demokratins fundament försökts slås undan som verkliga statsmän och ta ANSVAR med värdighet, handlingskraft och konstruktivitet. Vi skall alltså organisera oss och agera som om vi vore staten, Frågan är då, hur gör man det? Börja tänk tanken som om du nu tar över ansvaret för landet eller en del av landets funktion, hur skulle du agera, vad skulle du göra, hur skulle du organisera det hela. Tänk sedan, vad ska vi göra med dessa kuppmakare? Naturligtvis ett domstolsförfarande men då i en fristående oberoende domstol (känner några några kvalificerade jurister som skulle kunna fungera som domstol?) eftersom nuvarande domstolssystemet precis som riksdagen inte är pålitligt. Vi har ännu så länge inte möjlighet att direkt verkställa fällande domar men genom att genomföra ett seriöst domstolsförfarande visar man för folket vad som egentligen är rätt och fel och kan man då få folkets stöd för detta kan en förändring ske och domarna verkställas på sikt. Det finns ett stort politikerförakt som troligen växt sig rekordstort dels i och med alliansen allmänna politik och i synnerhet efter FRA-lagen. Med det som bas och folkets stöd kan man genom att vara konstruktiv skapa en nyordning för demokratin. Vi behöver tänka ut, hur vill vi att demokratin ska fungera egentligen, vilka är mekanismerna? Vi behöver ta fram mekanismer och former som verkligen fungerar och få folkets stöd för dessa. I mitt tycke är grundformen att regeringen och riksdagen ska vara, precis som uttrycks i grundlagformuleringen “all makt utgår från folket” och i riksdagsförordningen “riksdagen skall vara representanter för och uttrycka folkets vilja”, vilka riksdagsledamöter och regering brutit mot, ännu ett brott mot grundlagen!), instrument för folket, inte som nu toppstyrning där riksdagsledamöterna tror att de är de som bestämmer efter vad de själva för stunden tycker i sin lilla hjärna. De ska lyssna på vad folket vill och samordna detta i riksdagen. Det är deras uppgift. Det behöver skapas former så att så kan ske på ett smidigt och omedelbart sätt och kontrollmekanismer så att riksdagsledmoten följer folkviljan i varje stund. Partipiskan är ju ett totalitärt instrument i sig och raka motsatsen till demokrati och borde omedelbart förbjudas. Alla typer av påtryckningar likaså och allt detta borde beläggas med stränga straff eftersom det direkt förhindrar den demokratiska processen. Det är i närmast ofattbart att det fått förekomma och bli så accepterat. Tänk om vi skulle ha samma system i riksdagsval, dvs att du riskerar att bli utfryst och inte komma någon vart i din samhällskarriär om du inte röstar på ett visst sätt. Fullkomligt oacceptabelt. Ofattbart. Ett annat avgörande problem för demokratin är media. Visserligen har de vaknat och delvis ställt sig bakom kritiken mot FRA-lagen men generellt sett är media styrd och går hand i hand med makten även om det på ytan ser ut som en “fri debatt”. DN bestämmer t ex i stor utsträckning vad som “får” och “inte får” debatteras och vad som ska finnas på agendan. Media ger också intyck av att stå för objektivitet men det är långt ifrån sanningen. De filtrerar och bestämmer vad folk “ska tycka” om saker genom detta och på vilket sätt de presenterar information. Varför presenteras t ex USA som en demokrati och varför kallas Bush för president i media? Han är inte mer president än någon diktator i en bananrepublik, som tog makten genom en dold statskupp tack vare att hans bror manipulerade röstsiffrorna i sin delstat och Högsta domaren, kompis med och tillsatt av pappan gav honom makten, vänskapskorruption. Varför kallas i media palestinier för terrorister och Israel för demokrati när det är tvärtom? Varför har inte sanningen om 9/11 presenterats eller åtminstone det faktum att mer än hälften av amerikanarna inte tror på den officiella förklaringen? Varför hör vi inte ett knäpp om den stora och snabbt växande 9/11truth rörelsen i USA? Varför har inte de absoluta fakta kring 9/11 som visar att det är Bush-administrationen som ligger bakom 9/11 presenterats? Locket på! Inte ett knyst! Vem är det som lägger locket på? Är det samma krafter som vill ha FRA-lagen? Om sanningen om 9/11 kom ut skulle FRA-lagen vara väck i samma ögomblick eftersom det då blir klart att terroristhotet i själva verket kommer från Bush administrationen! Förhoppningsvis kanske det har påbörjats en förnyelse i media också genom FRA-lagen men säkrast är nog att arbeta på att skapa en ny form av gammelmedia som är kopplad till weben och vice versa. långt ifrån alla åsikter TILLÅTS få utrymme i media.

 84. FRA - Personligt ansvar! | Dumheterna

  […] är ett par bra sätt att utkräva ansvar! Börja affischera! Folk skall veta att de bor granne med en landsförrädare! […]

 85. JörgenL

  @RS, Martin mfl.:

  Det ni inte verkar förstå är att den som skickar ett budskap har ansvar för hur det uppfattas. Det är inte tanken bakom som räknas, utan hur det uppfattas av allmänheten.

  Även om man vill “straffa” riksdagsledamöterna så är det korkat att sätta igång nåt som slutar med en stor debatt om hur synd det är om dem och deras barn, för det döljer den viktiga debatten, den om massavlyssningen.

  Det har inget med “får”-mentalitet att göra, det är en fråga om att undvika debattmetoder som skrämmer bort potentiella sympatisörer i sakfrågan.

 86. opassande » Blog Archive » Den svenska modellen — glasbur

  […] men ska nog akta oss för att skrämma enskilda att tro att deras liv är i fara, eller värre, deras familjer. Bättre att de förstår att deras politiska karriärer befinner sig på ett gungfly istället. […]

 87. Erik Nordström

  Vill bara ge cred till Rick i sitt engagemang och som skiter i prestigen. Känns som pp har lyft demokrati till en högre nivå och att de andra partierna ligger lååångt efter. De gamla grekerna borde känna igen sig…

 88. Kit Sunde

  @Bo Larsson
  Paragrafer kanske skulle lyfta fram “sanning” om 9/11.

 89. Anders

  Jag skrev i alla mail till riksdagen att de var PERSONLIGT ANSVARIGA för vad de gör och beslutar. Detta är bara en förlängning av deras personliga ansvar, de vet vad som gäller, och att informera andra vad de gjort hör till detta ansvar.

  Om någon är rädd att något ska hända deras barn för hur de beter sig i riksdagen, då borde de tänka efter lite innan de avskaffar våra demokratiska och mänskliga rättigheter.

 90. JörgenL

  @Anders:
  “Om någon är rädd att något ska hända deras barn för hur de beter sig i riksdagen, då borde de tänka efter lite innan de avskaffar våra demokratiska och mänskliga rättigheter.”

  Det där är en korkad, facistoid och odemokratisk inställning.

  En demokrati kan inte fungera överhuvudtaget om politiker är rädda för att rösta på det de tror är rätt.

  JörgenL’s last blog post: Verktyg för att hitta riksdagsledamöternas mailadresser

 91. A Nordh

  Jag har kanske missat det, men är det klart än vem som var den 67:e personen som inte deltog i omröstningen?

  Jag antar att det var 33 + 33 ledamöter som kvittade ut sig, men vem var den 67:e personen?
  Gjorde den ett aktivt val i likhet med Birgitta O eller berodde det på något helt annat?

  A Nordh’s last blog post: (1) Infödd kompis man ser

 92. Anders

  @JörgenL

  Jag är rädd för vad mina barn kan bli utsatta för med en facistoid regering vid makten.

 93. A Nordh

  Och svaret på min fråga fick jag nu under morgonen på Henrik Alexanderssons blogg.

  “Efter några par paket cigg, hinkvis med kaffe och efter att ha läst hundratals och åter hundratals mail i ämnet var det i vart fall en riksdagsledamot som klappade samman under FRA-voteringen – Lisbeth Grönfeldt Bergman (m).

  Hon svimmade innan hon han trycka på voteringsknappen och fick föras iväg i ambulans.”
  http://henrikalexandersson.blogspot.com/2008/06/tt-stmning.html

  A Nordh’s last blog post: (1) Infödd kompis man ser

 94. Omöjlig distinktion « Basic personligt

  […] är bloggosfären där. Några tycker personval är bra, några tycker det är dåligt. Några vill sätta upp affischer med ja-sägarnas bild och namn, några vill vänta tills nästa val. Men i slutändan vill vi […]

 95. Groo

  Är inte politiker i tjänst dygnet runt?
  Det är ju deras standardförsvar när deras ekonomiska förehavanden ska försvaras.

  Är du i tjänst dygnet runt, står du till svars dygnet runt.

  http://onsdag.files.wordpress.com/2008/06/fra.pdf

  Tejp & papper finns på 7/11. Just Do It!

 96. […] Forum För Frihet, Enligt Min Humla igen, Mad World #3, Steve Lando, Enligt Min Humla #3, yeslove, Rick Falkvinge (pp) #3, Mina Moderata Karameller #4, Opassande igen, Oväsentligheter #3, Alliansfritt Sverige #3, […]

 97. Axel Hildebrand

  Jag har inget problem med att avkräva personligt ansvar av mina riksdagsledamöter dvs dom moderater jag röstade på. Det är ju tack vare mig dom sitter där. Att dom sen våldför sig på mitt förtroende och min personliga sfär genom denna verdevärdiga kränkande lag gör att det för mig känns helt ok att tapetsera alla väggar jag ser med deras ansikten.

  Jag är fan minst lika ledsen över att få min personliga sfär kränkt genom FRA som dom bör bli av att se deras ansikten sittandes på affischer på stan som utmålar dom som dom svikare av demokratin och liberalism som dom är.

  //Axel Hildebrand
  Gävleborgare och arg högerliberal

 98. blondin-rikard

  Beror det inte väldigt mycket på vad man skriver på affischen?

  Står det: “Hon ska dö!” eller “Landsförrädare!” så är det inte så trevligt, tycker jag.

  Men i valrörelsen brukar många personvalskandidater själva tapetsera med sina ansikten i sina närområden.

  För mig så beror det helt på vad man skriver och var man sätter upp lappen. Och lite vem det är. Är det t ex Fredrik Malm (fp) så förtjänar han en antipersonvalskampanj där hans vallöften ställs mot hans agerande i FRA-omröstningen. Han bad om det.

  Men vi kan ju inte trycka upp lappar med otrevligheter eller kränkningar, det är varken lagligt eller speciellt trevligt. Och som sagts förut, man kommer mycket långt med humor jämfört med ilska och hotelser. Så varför inte en affisch p Fredik Malm med någon fiffig formulering som visar hans hyckleri.

  Förtjänar de att bli uthängda och hånade eller hotade? Nej. Förtjänar de att ställas till svars för vad de lovat kontra hur de handlat? Ja.

 99. ANON

  De är bara skådespelare i den korrupta världspolitiken – låt dem vara, den enda som kan göra en märkbar förändring är DU.

 100. ANON

  Det räcker med att sprida budskapet om frihet och villkorslös kärlek, samt leva i nuet.

  Läs David Icke, Deepak Chopra, Eckhart Tolle och andra mindre kända anti-NWOförfattare.

Comments are closed.

arrow