…och nu: nationellt DNA-register!

Knappt hann bläcket på FRAs allmänna avlyssning torka, förrän nästa chock stod runt hörnet:

Sedan 1975 har det tagits ett blodprov på alla nyfödda för att användas i medicinskt forskningsändamål. Det är, ur forskningssynpunkt, något av en nationalskatt och en fantastisk tillgång. Det är det så kallade PKU-registret — ursprungligen avsett för forskning kring phenylketonuri (PKU). Men det är också, till sin natur, ett gigantiskt DNA-register över alla födda efter 1975.

Nu aviserar regeringen en utredning om hur man ska kunna konfiskera hela DNA-registret till polisen. Det blir i så fall utan konkurrens världens största DNA-register över en civil befolkning.

Jag saknar ord. Precis när man tror att det inte kan bli mer repressivt och demokratifientligt så drämmer en sådan här sak ner i bordet.

Expressens ledare tar också upp det hela.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. toba

  Hur du kräver utträde ur PKU-registret

  Skriv till PKU-registret och begär att ditt blodprov ska förstöras.

  Exempel på brev:

  Jag (NAMN) återkallar härmed mitt tidigare samtycke för använding av mina vävnadsprover.
  Enligt 6§ lagen om biobanker i hälso- och sjukvården (SFS 2002:297) ska därmed vävnadsprovet omedelbart förstöras eller avidentifieras.

  Din moders namn och personnummer, ditt födelsedatum och på vilket sjukhus du är född.

  Din underskrift.

  Skicka till:

  PKU-laboratoriet
  Huddinge Universitetssjukhus
  141 86 Huddinge

  toba’s last blog post: Todays frontpage

 2. Anonymous

  Du har väl på din mobiltelefon herr Falkvinge, någon vill veta var du befinner dig och kunna övervaka din mobila kommunikation och bygga sociogram.

 3. e2npau

  Som heliga jungfru maria säkert skulle ha sagt, VAD I HELVETE!

  Snart är gränsen med råge passerad. Vart jag inte förbannad när FRA-lagen debatterades så blev jag det definitivt nu!

 4. Gabriel

  Om man har invandrat till Sverige, finns det är det möjligt att de har ens blodprov då också? För om så är fallet, tänker jag skriva till dem och be dem förstöra mitt på en gång.

 5. Gabriel

  Är det möjligt, menar jag förstås. Oops.

 6. M.

  Det är tydligt att regeringen är det största hotet mot Sverige och svenska medborgare just nu. “För allt vad det är värt har Sverige fallit, och alla medel är därför tillåtna – det är krig, det är revolution.”

 7. Etuxia

  Bah, det dags att göra något åt detta SNARAST!

  Etuxia’s last blog post: Kryptera, IM, Skaffa Jabber för att chatta.

 8. Mr Profit

  Begär utträde nu! Begär tillräckligt många utträde så får Regeringen en ordentlig smäll på fingrarna och skulden för att ha skrämt bort viktig forskningsdata.

  Jag skickar en omformulering av tobas utmärkta brevmall ovan:
  “På grund av det hårdnande övervakningsklimatet och demokratiunderskottet i Sverige vill jag meddela att jag, NAMN, härmed återkallar mitt tidigare samtycke för användning av mina vävnadsprover. Enligt §6 lagen om biobanker i hälso- och sjukvården (SFS 2002:297) ska därmed vävnadsprovet omedelbart förstöras.”

 9. […] möjligheten att polisen ska få tillgång till 3,3 miljoner svenskars blodprov i det så kallade PKU-registret som ursprungligen var avsett för forskning kring phenylketonuri (PKU). Sedan 1975 har nyblivna […]

 10. Jimmy

  Vilken tur att man krävde sitt utträde ur PKU-registret för ett gäng år sedan då =)

 11. RedLib

  Det går snart inte att bortförklara att en regelrätt stadskupp pågår. Ett gäng förslag som är av den omfattningen att de är hot mot demokratin var för sig.

  Nån där uppe måste väll förstå den sammanlagda effekten?

  Även om de flesta verkar vara kompletta idioter 🙁

  RedLib’s last blog post: Tor, ett skydd mot FRA!

 12. Tvivlar

  Ja, “liberalismen” skördar nya framgångar i sverige… Jag önskar att jag kunde säga att jag blir förvånad, men tyvärr inte. Väl i regeringsställning blir det roligare att leka stat än att försvara enskilda människor.

  Tvivlar’s last blog post: Liberalerna har lämnat byggnaden, del 1

 13. Konc

  Det är helt klart dags att begära utträde ur PKU-registret.

 14. Magnus Gustavsson

  Känns overkligt på något sätt.
  Men de kör väl på som om ingethade hänt.
  Backar man från den inslagna vägen nu så måste man ju även riva upp Lex Orwell för att det hela inte skall se konstigt ut.
  Alltså hävdar man att opinionen inte förstått dessa kompliceade frågor.
  Men 2010 är det val.

 15. scaber nestor

  Stig-Björn Ljunggren anser att vi är en slags stureplanselit.

  “- Att övervaka folk på detta sätt i jakten på terrorister har ett brett folkligt stöd. Men här har regeringen retat upp en annan grupp, någon slags Stureplanselit som är väldigt ideologiskt driven.”

  Säger han i Dagens Media.

  http://www.dagensmedia.se/mallar/dagensmedia_mall.asp?version=173977

  Stig-Björn hävdar alltså, trots den massiva folkstorm bestående av samtliga ungdomsförbund, journalistförbundet, remissinstanser och en samlad opposition, att avlyssningsförslaget har ett brett folkligt stöd och vi som är mot den är en slags stureplanselit.

  Jag ifrågasatte detta på hans blogg så här

  “Har du verkligen sagt detta i dagens media “Att övervaka folk på detta sätt i jakten på terrorister har ett brett folkligt stöd. Men här har regeringen retat upp en annan grupp, någon slags Stureplanselit som är väldigt ideologiskt driven.”
  I så fall kräver jag en ursäkt, att kalla mig och hela bloggsverige för stureplanselit är riktigt jävla oförskämt.”

  och fick svaret
  “Du är en fjant. Om du blir ursinnig på något du läst i en tidning – och därmed visar att du tillhör gruppen medietroende – så har du problem som inte kommer att lösas av att det inte blir några FRA-lagar, det är nog ganska klart. ”

  Är Stig-Björn medveten om vad det är han säger?

  scaber nestor’s last blog post: SBL, är alla hemma?

 16. nils2

  Man undrar vad det är som händer. En borgerlig regering med s.k. liberaler lägger förslag efter förslag som stinker unken gammelkommunism. Plötsligt har Vänsterpartiet blivit partiet som försvarar liberala värden. Var gick det fel?

  nils2’s last blog post: Stasi 2.0 merchandise shop

 17. PKU-registret « Dexion

  […] Publicerat 20 juni, 2008 av Sophia Blomqvist Det pratas om ändamålsglidning vad gäller PKU-registret (det DNA register som byggts upp genom blodprov från […]

 18. Max Rådelius

  ok, hur blir vi av med vår nuvarande regering?
  nån som har koll på hur det gå att få igenom en “vote of nonconfidence” som det så fint kallas?
  verkar lite dumt att vænta till 2010, ær trots allt 2 hela år på vilket våra fina borgerliga vænner kan krossa den fina demokratin vi lever i.

  Kænns som att piratpartiet bør vara ledande i en sådan om det ær møjlig…

 19. X

  Bara riksdagen kan misstroendeförklara, och jag tror det krävs majoritet. Vi vet ju alla hur det ser ut med majoriteten i riksdagen..

 20. Glenn

  Problemet är att även om man skulle få nuvarande regeringen att falla, vad har vi att sätta dit istället ? ett gäng lika korrupterade sossar ? ..jag är ganska säker på att det skulle bli precis lika illa.

  ..Angående PKU så hade jag krävt att mina DNA-prov skulle förstöras, om det inte var så att jag var född innan 1975, och jag därmed inte finns i registret.

  Men det är som flera andra sagt, detta känns overkligt, hur kan detta hända i sverige, med en borgerlig regering dessutom, helt ofattbart.

 21. Mr Profit

  scaber nestor>> Oroa dig inte för datorilliterata blockmongon som Stig-Björn. Han är en typisk åsidosatt wannabe som försöker göra sig hörd i debatten genom att vara tvärtom i allting.

 22. Magnus Gustavsson

  Även om en folkomrösting aldrig kan bli bindande annat än vid grundlags förändringar (eehhh..), så vad är reglerna för att få till stånd en fönedrande folkomröstning om regeringens politik, eller mer specifikt, om LexOrwell?
  Antar att de satt underskriftsribban rejält högt, men vi börjar ju bli många..?

 23. RS

  Det enda som hjälper är en folklig revolution,
  vänster eller höger : samma skit
  sossarna ville få igenom fra lagen
  borgarna slutförde det åt dem
  Om tio år är sverige en anarki..

 24. Max Rådelius

  men måste ju finnas något som svenska folket kan gøra før att stoppa dessa mænniskor?! Bør finnas en klasul i grundlagen om detta? eller ja om att ifall folket mister totalt førtroende før regering OCH riksdag så finns det en væg att gå som inte kræver en revolution. oavsett vilket så tror jag att om nuvarande regeringen føll, så skulle inte sossarna våga driva deras politik vidare, det ær ju som sagt redan bevisat utan tvivel att deras politik inte ær folkstødd.

 25. mattias

  ja jag vet inte, kanske man kan snacka med utredaren personligen.

  Margit Kärrström
  Adress
  Grevebergsgatan 15
  426 56 VÄSTRA FRÖLUNDA

 26. Max Rådelius

  frågan ær ju spelar det nån roll ifall du snackar med utredaren? risken finns ju att om hon ger ett negativt svar så utser dom en ny utredare som ær mer positivt (?!) instælld. vet att detta inte borde vara møjligt i ett demokratiskt land… men ær ju klart det bør inte allmæn avlyssning heller vara…

 27. blondin-rikard

  Glenn:

  Vid ett nyval så skulle vi ha en unik möjlighet att avkräva de nya kandidaterna (de gamla är ju till stor del helt inaktuella, de har ju just avlivat sina politiska karriärer) löften om vissa centrala principer för hur man som överhet förhåller sig till folket.

  Kanske är det helt enkelt så att det är dags för ett generationsskifte när ungdomsförbunden är de enda som står upp för folket.

  FRA, sedan DNA och som jag sagt så många gånger förut snart kommer krav på ID-kort och vad är nästa steg?

  Frågan är inte vad ska vi ersätta dem med? Frågan är, kan det verkligen bli värre än det är just nu?

  Listan på organisationer, politiker, och privatpersoner som är emot övervakningssamhället kan göras otroligt lång. Det kan inte vara svårt att hitta kandidater till ersättare för svikarna i dagens parlament.

 28. Glenn

  blondin-rikard:

  Problemet är väl mer att större delen av sveriges befolkning ändå röstar “som dom brukar”, och hur ska man hindra befintliga politiker att komma till makten igen ?

  Visst, jag håller med dej i sak, att dom förbrukat sitt förtroendekapital, och det gör nog dom flesta som satt sig in i detta, men folket i stort kommer inte att tänka så, tyvärr.

  Skulle det bli omval idag skulle troligen S sitta vid makten och fortsätta på vägen dom startade, som borgarna fortsatte.

 29. Max Rådelius

  “Frågan är, kan det verkligen bli värre än det är just nu?” fanns ett annat folk som stælde sig den frågan… sedan kom de gula stjærnorna och arbetslæger…

 30. Gester

  Det går undan nu. Sedan håller ju KD på att försöka få fram en angiverilag också.
  Dvs alla medborgare skall ha en skyldighet att något sätt ingripa när de märker att någon håller på att begå brott.

  Gester’s last blog post: Sophantering inte lätt

 31. Glenn

  Är väl bara en tidsfråga innan man försöker driva igenom idiotlagen dom har i england också, där man kan sätta medborgare i fängelse om dom inte uppger nyckeln till deras krypterade data.

  Problemet är ju då att ingen kan avgöra skillnaden mellan 500gig randomdata och 500gig krypterad data, plötsligt har staten laglig rätt att fängsla vem som helst genom att påstå att personen vägrar att uppge kryptonyckeln, som inte ens existerar.

  ..Verkligheten överträffar ibland dikten..

 32. Kalle Vedin

  Det är helt overkligt. Under de sista tre åren har Sverige gått från en gulblå sommaräng till en mörk, dystopisk noirfilm. Det är som taget ur en film.

  Jag skriver ett brev med en gång. Det här fungerar inte.

  Dags att gå ut och dela ut flygbland igen då..

 33. Från FRA till PKU! | Dumheterna

  […] lägga rabarber på det så kallade PKU-registret [ wiki | susning ] för polisiära ändamål (E, Falkvinge). Tur att man redan fått sitt prov destruerat då (se rond ett och rond två av den […]

 34. Mary

  Jag blir lite extra knäckt av att just PKU-registret kom upp så snabbt. Jag har använt som exempel på ändamålsglidning under hela FRA-tjoflöjtet här.

  Det börjar likna Anka det här…

  Mary’s last blog post: Sluta mobba enskilda personer nu…

 35. A Nordh

  scaber nestor: Precis som han säger menar han förmodligen att du inte ska tro på allt du läser.

  Vad gäller Dagens Media håller jag dem på ungefär samma nivå som The Sun, Expressen och Aftonbladet.
  Antalet läsare och “skandaler” är för dem viktigare än att behöva begränsa sig till sanningen.

  (Jag noterar f.ö. att artikeln på Dagens Media är den näst mest lästa och den mest kommenterade.)

  Därmed sagt att just detta inte stämmer, det kan mycket väl vara så. Jag skulle dock inte utesluta den möjligheten.

  Å andra sidan vore det långt ifrån första gången som Stig-Björn Ljunggren ger sig in i en debatt utan att ha det minsta på fötterna. Exempelvis Leif G.W. Persson satte honom rejält på plats i ett avsnitt av Boston Tea Party.

  Summa summarum; Dagens Media såväl som Stig-Björn Ljunggren är s.k. attention whores och bör därför ignoreras i största möjliga mån.

 36. Rolf

  De andra 37 biobankerna då?
  Hur kul är det att finnas i dem?

  “Runt om i Sverige finns minst 53 miljoner prover sparade i 37 liknande arkiv. De kallas biobanker. Du finns förmodligen där”

  “Ett läkarbesök räcker. Ett borttaget födelsemärke, ett gynekologprov, vävnadsbitar från en operation. Allt sparas i biobankerna.”

  Artiklar från 99:
  http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/9904/10/cell.html
  http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/9904/11/arkiv.html
  http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/9904/11/biobank.html
  http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/9904/11/biobank2.html

 37. Konc

  blondin-rikard: “FRA, sedan DNA och som jag sagt så många gånger förut snart kommer krav på ID-kort och vad är nästa steg?”

  Jag tippar på utresetillstånd.

  Konc’s last blog post: Efter regn kommer sol, och efter FRA kommer PKU

 38. A Nordh

  Bra gissning Konc, men jag tror mer på att det ska bli olagligt att ej ingripa då ett brott utförs.
  Med lite ändamålsglidning kan man ju då sätta dit i princip sett hela svenska folket.

  A Nordh’s last blog post: Midsommaraftnar jag minns – 19 år och beroende av Aqua

 39. Peder Graas

  Detta är ju ingen nyhet i sig själv utan de har av myndigheter florat i motioner länge.

  har hm en del länkar som kan upplysa folket om hur de står till på min blogg.

  Peder Graas’s last blog post: världens största DNA-register över en civil befolkning.

 40. smen

  Jag ska testa att skriva ut ett par formulär och ta med till jobbet. Har väl ett tiotal personer där som är födda -75 eller senare. Kan vi måhända anordna en massflykt undan statens klåfingrighet?

 41. Obsidian

  Vad i HELVETE håller dom på med?

 42. opassande » Blog Archive » Den svenska modellen — glasbur

  […] känns därför lite kymigt att sitta här att inse att listan antagligen måste uppdateras, med ändå fler integritetskränkande åtgärder regeringen […]

 43. […] i first read about this news here (Site in Swedish, let google translate loose on the page.). addthis_url = […]

 44. […] Monika Ringborg Läs här … Jag orkar inte längre kommentera, inte just nu i allafall. rickfalkvinge och mina moderata karameller skriver om det på ett bättre sätt. […]

 45. Bo Larsson

  En sak är säker, den här regeringen måste fällas och det fort! Någon med förslag på hur man gör?

 46. […] Andra bloggare om detta: Thomas Tvivlaren, Opassande, Mothugg, Rick Falkvinge (pp), […]

 47. Bo Larsson

  Vi behöver en Ron Paul revolution också här i Sverige!! (Se youtube snutten på Oscar Schwartz blogg) Vem är Sveriges Ron Paul??

 48. JörgenL

  Jag funderar på ifall det här inte kan vara ett sätta att få folk att splittra uppmärksamheten, att få oss att springa på en annan boll.

  Det här är hanterbart, det är än så länge bara att avanmäla sig, deltagandet i registret bygger på frivillighet. Med tiden ska vi kanske köra en kampanj med färdiga blanketter för avanmälan eller nåt, men det är inte på långa vägar så allvarligt som FRA-lagen så länge ingen föreslår att det ska vara obligatoriskt deltagande i ett nationellt DNA-register.

  Glöm ite FRA för detta alltså!

 49. JörgenL

  Nu gör jag en extra postning så att min blogglänk blir rätt…

  JörgenL’s last blog post: En feg utväg

 50. Bo Larsson

  Det kan leda till att galna människor använder den här informationen för att på ett eller annat sätt skada våra medarbetare. Det kan vara allvarligt, säger Ingvar Åkesson till TV4 angående at FRA-agenter hängts ut. Man kan travestera detta angående att regeringen drivit igenom FRA-lagen: Det kan leda till att galna människor (alliansen) använder den här informationen för att på ett eller annat sätt skada våra medarbetare (svenska folket). Det kan vara allvarligt, säger Bo Larsson till TV4.

 51. Chris Arnold

  Att skriva ur sig ur registret är en sak, men glöm inte att maila berörda myndigheter och fråga om hur man gör etc. Allt denna korrespondans diareförs och förhoppningsvis blir det ännu en artikel om folkstormen.

  Vi behöver så mycket publicet det bara går i dom här frågorna!

  Chris Arnold’s last blog post: A new integrity hostile Swedish law on it’s way?

 52. Svensk Sexualpolitik Idag » Därför bör du gå ur PKU-registret

  […] Mallen är lånad från en kommentar av ‘toba’ på Rick Falkvinges blogg. […]

 53. Infokrigaren

  Ni som inte vet vad som händer runt omkring er, till er rekommenderar jag att läsa boken eller se filmen Brave New World av Aldous Huxley.. Detta är vad som försigår i alla länder, just nu..

  Vetenskaplig diktatur är vad som sakta byggs upp..

 54. ElexirRasmus

  känns som att snart så kommer de antagligen att ge FRA tillstånd att singnal spana även inom sverige

 55. Marco Baxemyr

  VAD I HELLVETE! [Ursäkta uttrycket men att de änns har mage så här snart efter FRA-lagen gör mig ordentligt förbannad]

  Marco Baxemyr’s last blog post: Rest In Peace, Privacy!

 56. Stoffe

  Till de som undrar över hur man blir av med regeringen, så är det helt riktigt så att det bara är riksdagen som kan göra det och med majoritet: http://sv.wikipedia.org/wiki/Misstroendef%C3%B6rklaring

  Fat chance, med andra ord, eftersom flera då måste vara med och avsätta sig själv.

  Det är lite intressant att folket faktiskt i en sån här situation (majoritet) inte har möjlighet eller rätt att avsätta de folkvalda. En variant hade t.ex. varit att X personer (tusentals så klart, kanske ännu större mängder) måste kräva detta samfällt via t.ex. namnunderskrift i första hand och att det i så fall går till folkomröstning. Otroligt vanskligt dock. För litet antal kommer det att missbrukas och är antalet för stort så kommer det inte hända ens när det är folkstorm som nu.

 57. Fridolf

  Ett sätt att försvara demokratin är att starta ett parti “Aktiv Demokrati” vars riksdagsrepresentanter har till uppgift att enbart föra fram motioner och trycka på knapparna enligt vad gräsrötterna har röstat fram på webben. På så sätt kan vi få bort det toppstyrda polariserade styret. Jag tror många Svensson är beredda att lägga sin röst på ett sådant parti. Se ex.vis:
  http://www.aktivdemokrati.se/

 58. A Nordh

  Fridolf: Problemet är givetvis att det kräver att gräsrötterna sätter sig in i vad som ska beslutas om.
  Med tanke på att medlemssiffrorna inom de flesta partier sjunker har jag tämligen svårt att se att många Svenssons skulle vara beredda att lägga sin röst på ett sådant parti.

  Det är en sak att säga något på en kafferast. Exempelvis att bensinskatten är i helvete för hög, men en helt annan att verkligen sätta sig in i problematiken kring varför den ligger på den nivå den gör.

  Jag hoppas dock att jag har fel i mitt inlägg, men sorgligt nog tror jag inte att så är fallet.

  A Nordh’s last blog post: Midsommaraftnar jag minns – 19 år och beroende av Aqua

 59. Fridolf

  Nu tycker jag det är värre med polarisationen vänster/höger och parti-piskor som tvingar t ex Federley och Annie att böja sig inför toppstyret. Makten blir inte längre folkligt representativ. Med en viss gräsrotsandel i riksdagen hade t ex FRA-lagen fallit där 85% på webben tycker att den skall bort. I stora frågor som kärnkraft, EU, trafiktullar och FRA-lag kommer Svensson att vilja påverka och rösta. I de mindre frågorna är det de mest berörda som kommer att rösta. Jag är beredd att lägga min röst på ett sådant parti för att kunna ha en chans att påverka också mellan valen. Inte bara vart fjärde år och sedan känna sig sviken och överkörd.

 60. Fridolf

  FRA-lagens genomförande är ett praktexempel på hur man lätt kan påverkas av att låsa in sig i ett rum med toppstyret, diskutera fram en kompromiss och glömma att följa gräsrötterna och sin inre vilja. Allt för att sin plats och lön står på spel.

 61. […] Falkvinge hamnar jag på Expressens ledare och sätter andan i halsen: I det tysta öppnar nu regeringen för […]

 62. A Nordh

  Google Reader berättade att det fanns ett nytt inlägg att se på SuddKluddBlogg.

  Jag antar att inte alla här följer den, men jag tror nog att de flesta här vill se det senaste inlägget.

  http://suddkludd.blogspot.com/2008/06/ctrl-samhllet.html

  A Nordh’s last blog post: En bild angående FRA-lagen

 63. Erik Rune

  Skriver en hel del om FRA-skandalen här:

  http://blogg.aftonbladet.se/3180

  Erik Rune’s last blog post: Var ej en federley

 64. Rick Falkvinge

  Fridolf: Aktiv Demokrati har försökt absorbera Piratpartiet tidigare. Jag tror inte på konceptet.

  Aktiv Demokrati fick 81 röster, Piratpartiet 34918. Ändå betraktas Piratpartiet som ett litet utmanarparti som kämpar mot jättarna.

  Jag är i den här matchen för att vinna. Det är bara röstkvantitet, inte kvalitet, som räknas.

 65. TomTwärtom

  Vill ni ha ännu mer stryk på självaste midsommarafton?

  Varsågoda:
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=796036

  – Another one sir …?
  – No, thank you, I’m pissed!

 66. rough.surface » Blog Archive » Är partipolitikens tid över?

  […] Och nästa steg i utveckligen har redan börjat… […]

 67. C.

  Jag har också tänkt tanken att PKU-registret är en avledningsmanöver. I vilket fall är det arrogant att köra igång med det så snart efter “segern” i onsdags. Man undrar varför denna brådska…

  Hur som, jag föreslår att man istället för att gå ur direkt först kontaktar forskningsvärlden och talar om att man om lagförslaget godtas kommer att gå ur. (Är inte insatt, om det finns något som är högsta ansvarig för forskningen inom Sverige?)

  1. De har ett intresse av att bevara PKU-registret och skulle kanske protestera.
  2. Jag tror att det skulle ge mer uppmärksamhet i media.
  3. VIKTIGT: Det här måste ut från internet. Bloggarna har varit ett fantastiskt sätt att snabbt sprida ordet, men nu måste diskussionen ut i “dagsljus”. Det finns många människor som de här frågorna inte kommer att nå om de bara stannar på internet. Att väcka forskarvärlden innebär indirekt att informationen sprids till högskolor och universitet.

 68. […] utan måste ge sig ut och leta, som jag gör – så finns information om FRA och vad som händer hos rickfalkvinge.se. Där finns också länkar till bloggare som har en del att säga i frågan. Sök, klicka och läs […]

 69. Olle

  Det kanske är dags att införa ett krav på kvalificerad majoritet beträffande lagförslag av denna typ som inskränker våra mänskliga och medborgerliga rättigheter?

 70. Bovar vill utträda ur DNA-bank « Badlands Hyena

  […] Mina moderata karameller #2, Motbilder, Opassande, Oväsentligheter, Perskull’s, Projos blog, Rick Falkvinge, rough.surface, Salubrin Online, Scaber Nestor, Stolpe ut, Sundevall, Svensk sexualpolitik idag, […]

 71. Bertil Wennergren

  Se upp med att vänta tills lagen har gått igenom. Det kan tänkas att det då inte längre är möjligt att gå ur registret. Den slutliga lagändringen tar förmodligen bort den möjligheten.

  Ärligt talat så tror jag inte att det är möjligt nu heller. De som försöker gå ur flyttas nog bara till FRAs hemliga version av PKU-registret. Hursomhelst så hamnar de förstås på diverse listor över misstänkta terrorister och kan inte längre flyga till USA.

  Fast om vi lyckas se till att halva befolkningen hamnar på de listorna så kanske det hela faller pladask. Värt ett försök…

 72. A Nordh

  Henrik Alexandersson skriver om det här: http://henrikalexandersson.blogspot.com/2008/06/efter-fra-pku.html

  Delar av inlägget:
  “Vad regeringen inte riktigt tycks ha förstått är att det handlar om just blodprov.

  Jag har inte siffran i huvudet (jag skall återkomma med den) – men jag vill minnas att det skulle ta ungefär 30 år och kosta flera miljarder att lägga upp en sökbar DNA-profil på alla blodprover i PKU.”

  Stämmer det så vore det oerhört korkat ur fler aspekter än enbart integritetsaspekten att använda registret till en sådan sak.

  A Nordh’s last blog post: (1) Infödd kompis man ser

 73. Bo Larsson

  FRA-lagen är en avlyssningslag men om man föreställer sig att det skulle vara en övervakningslag där man på något tekniskt sätt kunde få möjlighet attt se in i folks lägenheter istället så skulle FRA-lagen innebära att det fanns möjlighet för FRA att närsomhelst kunna titta in i t ex vemsomhelsts sovrum för att se om där pågår någon verksamhet som kan utgöra ett “hot” mot riket. Alla skulle då veta att närsomhelst kan någon på FRA titta in i mitt sovrum utan att jag vet om det. Men jag kan ju vara lugn för att detta inte utgör något intrång i min personliga integritet för om det är någon på FRA som tittat in för att de använt en sökord som inte var tillåtet eller någon som läcker det de sett så kan det bli en rättsprocess som skyddar mig. På ett sätt är det mest skrämmande med FRA-lagen att det finns så många riksdagsledamöter som är så förledda och så saknar inre demokrati-kompass, kort sagt är så utan common sense, att de röstar igenom lagen. En annan aspekt är att hela Sverige är emot och egentligen också en riksdagsmajoritet men genom toppstyrning så lyckas ändå några få personer manipulera processen till sin egen fördel. FRA-lagen kommer med säkerhet från USA och det militär industriella komplexet som implementerats här genom deras representant Carl Bildt(erberg) som satt press på Reinfeldt som satt press på alliansledarna som pressat gruppledarna som pressat ledamöterna. FRA-lagen är en trojansk häst där alliansledamöterna öppnat portarna. Men de kommer inte att lyckas för nu vänder vi hela situationen med hjälp av svenska folket och allt motstånd!!

 74. Peter

  Fyf*n. Skrev ett mail till Göran Hägglund direkt, det här är ju helt sjukt..

  Jag har 3 små pojkar på 7år 5år och en liten bebis på 1 månad. Polisen ska f*nimig inte ha tillgång till mina söners DNA.. Hoppas han tar sig tid och läsa dom mail han kommre få nu och att allt inte bara hamnar i papperskorgen direkt.

  Brev till Göran Hägglund. Socialminister

  Hur kan du överhuvudtaget släppa igenom ett utredningsdirektiv om att använda PKU registret för att söka brottslingar?. Räcker det inte att vi medborgare redan är övervakade i allt vi gör genom den nya FRA-Lagen ni nu röstat igenom imot svenska folkets vilja?

  PKU testet gav jag tillåtelse till sjukvården att ta på mina söner för att se att mina pojkar inte hade några sjukdomar och för framtida medicinisk forskning. INTE för att polisen ska ha ett DNA register på mina pojkar att söka i.

  Jag är uppriktigt förbannad och oroad över den utvecklingen sverige styr imot. Ett övervaknings samhälle där staten har insyn i mitt privatliv och nu även som föreslag att ha en biologisk karta över min kropp.

  Att regeringen ens funderar på att använda PKU-registret inom brottsbekämpning gör att jag som Pappa funderar allvarligt på att inte tillåta sjukvården att ta PKU testet på mina kommande barn..

  Testet var till för mina söner. Att hjälpa dom om det behövdes, inte att stjälpa dom.

  Snälla, ta ditt förnuft till fånga. Skada inte mina barn!

  Mvh: en oroad Pappa till tre små pojkar

 75. PKU - DNA och yttrandefrihet « My Weblog

  […] meningen. Emma postade lite om vad jag hade skrivit men jag måste erkänna att texten kom från en kommentar hos Rick Falkvinge som jag dock modifierat lite till sen dess. Så här ser texten ut nu (det borde göra det […]

 76. drf

  Det är tamigfan en fullständig katastrof, jag vill inte bo här längre 🙁

 77. Wei

  Detta är en manöver från regeringen för att föra bort uppmärksamhet från FRA-lagen!

  Gå inte på detta!

  Det är klassisk strategi att få bort uppmärksamhet till något annat. Man lägger fram något lockbete.

  Gå inte på detta.

  P.S. Protestera genom att göra en bekännelse:
  http://styggasvenskar.se/ D.S.

 78. Mike
 79. Åke Isacsson

  Jag har två grabbar, en på 16 och en på snart 18. Kan dom begära utträde själva eller är det jag som förälder som måsta göra det om dom nu inte är myndiga? Nån som vet vad som gäller?
  Det här är ju helt sjukt.

 80. Itne

  Kan man inte göra en gemensam aktion och åka till registret och kräva att få sitt blodprov i handen?

 81. […] FRA-lagen var som kanske bekant inte det enda alliansen hade på gång. Nästa förslag går ut på att göra ett DNA-register av miljontals svenskars blodprov, det så kallade PKU-registret avsett för forskning. “Det blir i så fall utan konkurrens världens största DNA-register över en civil befolkning”, skriver Rick Falkvinge. […]

 82. delade | “Ett samhälle som vi inte vill leva i”

  […] FRA-lagen var som kanske bekant inte det enda alliansen hade på gång. Nästa förslag går ut på att göra ett DNA-register av miljontals svenskars blodprov, det så kallade PKU-registret avsett för forskning. “Det blir i så fall utan konkurrens världens största DNA-register över en civil befolkning”, skriver Rick Falkvinge. […]

 83. Saied Mehdizadeh

  Nej detta är inte ett sätt att distrahera oss ifrån FRA, utan nästa steg i deras lagstiftning för att centralisera makten.

  Spelar ingen roll var, när och hur, men när en regeringen stiftar lag mot friheten så är det enbart att centralisera makten.

  Och vi måste alla enas under frihetens flagga och bekämpa PKU och FRA. De är två delar av samma plan, låt oss slå ner båda två i ett svep.

  Använd uppmärksammheten FRA har nu och rikta den mot PKU registret också. Jag tror detta är en misskalkylering från regeringens sida och de som sitter bakom kulliserna och styr vår regering.

  Jag tror de först och främst inte räknade med att Svensson skulle bry sig tillräkligt mycket för att ge en riktig motstånd till FRA.

  Sen försöker de i samma svep få igenom nästa lag och hoppas på detsamma. De tror kanske detta ska splittra oss men det kommer göra oss starkare. Nu har vi två anledningar att slänga alla våra politiker ut ur riksdagen och in i finkan.

  Dags att avveckla PKU och FRA för alltid.

  Låt oss ta tillbaka du gamla, du fria…

 84. […] igen, the real mymlan #3, Åsiktstorped #3, Mina Moderata Karameller igen, Hultins tankegång #4, Rick Falkvinge (pp) igen, Sagor från livbåten igen, Åsiktstorped #4, Oväsentligheter igen, Conjoiner igen, the real […]

 85. Andre

  Vad spelar det för roll om det har din DNA?
  Jag ser bara positiva saker med det t ex:
  Identifiering vid dödsfall.
  Identifiering vid kriminalteknik

  Vad som skulle vara negativt:
  Ööööh… INTE ETT SKVATT?

  För övrigt finns det andra länder med större DNA databaser, men i procentantal så kommer Sverige bli störst. (dock så planerar portugal att skapa databas över HELA befolkningen)

 86. […] Men knappt hade röstknapparna i riksdagen kallnat, förrän riksdagen aviserade nästa chock:  PKU-registret ska kunna konfiskeras av polisen till ett nationellt DNA-register. […]

 87. Butter

  Kan man begära inträde till PKU registret?

 88. Putte

  Det intressanta är att dagen efter att FRA-
  förespråkarna dyrt och heligt lovat att systemet
  BARA ska användas för att bekämpa terrorism
  och “yttre hot” kommer en annan utredning och
  föreslår att man väsentligt ska ändra syftet
  med PKU-registret.

  Samma sak med den Europeiska Arresteringsordern.
  När den infördes sades det att den bara skulle
  användas för att bekämpa den grova organiserade
  brottsligheten (sen gick det knappt ett par år innan Frankrike använde den för att fängsla en svensk IT-direktör som möjliggör för fransmän att “gambla” utanför de franska spelmonopolet).

  När FRA-systemet är på plats är det bara en tidsfråga innan det kommer krav att tillåta avlyssning för nya “angelägna” områden:

  Skatteflykt, svenskar som gömmer pengar i utländska nätbanker, knarksmuggling, sexköpare, pedofiler, häleri, porrsurfare som tittar på bilder av folk under 18 år, fildelare, onlinekasinon, internationella vårdnadstvister,
  flyktingsmugglare, avvisade asylsökande som
  gömmer sig, miljöbrottslingar, svart arbetskraft,
  företag som inte följer kollektivavtal osv.

 89. Magnus

  Ser att det hadlar om att polisen går till PKU och frågar vid mycket grova brott, och att regeringen vill att det bör vara så att PKU i de lägena svarar ja.

  Oj, vad hemsk! tss-tss… Ser att läkare är för detta. Usch vad hemska läkarna är! tss-tss

 90. Onsdag

  @Magnus:

  Du tycker alltså at det är helt OK att myndigheter använder biobanker till helt andra ändamål än vad som angavs när de individer som bidrog med sina vävnadsprover gav sin tillåtelse till användandet?

  Onsdag’s last blog post: Affischer

 91. Demokrati eller Diktatur?

  […] händer i Sverige, jo, införande av FRA-lagen, överförande av forskningsregister med DNA till polisen, möjlighet till avlyssning utan brottsmisstanke, korruption av poliser utan […]

 92. Bertil Wennergren

  Jag skrev följande här de 21a juni: “Se upp med att vänta tills lagen har gått igenom. Det kan tänkas att det då inte längre är möjligt att gå ur registret. Den slutliga lagändringen tar förmodligen bort den möjligheten.”

  Det dröjde inte länge:

  “Rätt att återkalla samtycke till biobank kan avskaffas” http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2008/06/24/ratt-att-aterkalla-samtyck/index.xml

 93. Magnus

  Hörrni! Staten registrerar våra personnummer!!!

  Men de hindrar skolbespisningar och flygbolag att temporärt lagra fingeravtryck i slutna system…

  Vad göra?

 94. Magnus

  Bertil Wennergren: “Du tycker alltså at det är helt OK att myndigheter använder biobanker till helt andra ändamål än vad som angavs när de individer som bidrog med sina vävnadsprover gav sin tillåtelse till användandet?”

  Du kallar det “något helt annat”. Jag kallar det att det får användas i extrema situationer, t ex för att jaga en farlig mördare på fri fot.

  Ja, det är en ändring jag anser proportionerlig och acceptabel.

  Vidare är den “information” som PP, Ström och andra sprider om både detta och FRA helt åt skogen felaktigt.

 95. Magnus

  Onsdag. Förra repliken var tlil dig, inte till Bertil W (som jag ber om ursäkt).

 96. Glenn

  magnus: Staten *GER* oss våra personnummer, om du nu inte har förstått det..

  ..Men jag skulle å andra sidan inte bli så förvånad om du inte hade förstått, det heller.

 97. Mind

  Magnus: Jag skiter i vad du kallar det. När Biobanken skapades var detta för forskningsändamål, inget annat. De som gett det mest personliga man har, sitt DNA, till denna bank har fått ett löfte om hur det ska användas.

  Om forskningen i framtiden ska kunna få motsvarande material från folk så gäller det ju att de kan lita på att det inte använda i fel syfte. Att bara ta över denna biobank nu gör att forskningen får lida för det.

  Förresten, vadå läkarna är för detta? Vad spelar det för roll? För övrigt är forskarna som handar registret nu emot detta.

  Mind’s last blog post: Definitionen av nyspråk

 98. post-FRA post « FREE WORLD ORDER CONSPIRACY

  […] konfiskera PKU-registrerat helt utan något som helst medgivande från deltagarna i biobanken (LÄNK) (LÄNK). PKU-registeret skulle användas till medicinsk forskning men sådana petitesser kan vi ju […]

 99. Från FRA till PKU « Bloggen blogg muthafuckas !!!

  […] bloggar också om detta: Thomas Tvivlaren, Opassande, Mothugg, Rick Falkvinge (pp), projO Inga kommentarer än så länge Kommentera RSS för kommentarer till det här […]

 100. Blabla bla

  Glöm nu bara inte att det ska bli förbjudet att stiga ur och obligatoriskt att vara med:

  http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2008/06/24/ratt-att-aterkalla-samtyck/index.xml

 101. […] Rick Falkvinge har också kommenterat attacken mot PKU-registret […]

 102. Wahrheit

  Andre some skrev vid 02:55 är ju självklart ett troll, eller en mycket vilseleden sömngångare.

 103. Wahrheit

  Detsamma gäller ju även Magnus.

 104. Putte

  Kostnaden för att testa alla 5 miljoner blodprov ligger troligen kring 5 miljarder kr. Det skulle ta åratal att genomföra.

  Källa (Pär Ströms intervju med G.W. Persson):

  http://www.bahnhof.se/wb379880/podcast/leif-gw-persson.mp3

 105. Ole Husgaard

  According to a ruling from yesterday by The European Court of Human Rights, this violates article 8 of the European Convention on Human Rights.

  http://www.out-law.com/page-9639

  Ole Husgaards senaste bloggpost: Landsretten stadfæster kendelsen om blokering af The Pirate Bay

 106. layelihib

  VeloPedia.ru – все о велосипедах и велоспорте

  Статьи и рекомендации на тему велосипедов и велоспорта.
  Все о велоспорте, велотуризме, велосипедах.
  Информация для всех, кто интересуется велоспортом, Тур де Франс и другими велогонками. Множество статей: по,бор велосипеда, для начинающего,
  Все что вы хотели знать о велосипедах и велоспорте — Все о велосипедах и велоспорте: история велосипеда и велоспорта; какие бывают велосипеды;

  !!!http://www.velopedia.ru/ – Велосипеды тут!!

 107. Berergoenerse

  МЕБЕЛЬ и комплектующие – цены
  http://www.plusmebel.ru – Продажа мягкой мебели

  variant1

 108. THURNEQUINE

  Hello
  http://www.rhythmmethodlive.com/ – lexapro no prescription
  Doctors and other professional nowadays recommend the same Lexapro drug to the patients who are suffering from depression.
  lexapro cost
  Doctors and other professional nowadays recommend the same Lexapro drug to the patients who are suffering from depression.
  lexapro cost
  And till now, it has successfully treated the disease as well.

 109. Juliana

  of course like your web site but you need to test the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I in finding it very bothersome to tell the truth on the other hand I’ll certainly come again again.

 110. scojkyqqt

  ???3-4 million kid nationwide have unacceptable guide levelin their blood Remind them to purchase a 3-6 month afford of firewood Steck, Ph From after on both my husband Kevin and I went aboard one everlasting roller coaster ride until that day not knowing what to anticipate how to knob ???[url=http://mediathatmattersfest.com/blog/wp-nb.php]ニューバランス 574[/url]
  with it [url=http://mediathatmattersfest.com/blog/wp-nb.php]ニューバランス スニーカー[/url]
  and more importantly, how would it ???[url=http://mediathatmattersfest.com/blog/wp-nb.php]ニューバランス 人気[/url]
  inspire our son?€?s life?On December 17, 2003 I went to the appointment with my son as Kevin was caring as our young daughter by home For instance it namely much harder for ADD/AEA folk to ignore noises that normal folk can ignore,or do ???[url=http://mediathatmattersfest.com/blog/wp-nb.php]ニューバランス レディース[/url]
  not even listen Put a flat chip of paper aboard it Try to beg to basic human instincts, acquisitiveness, curiosity, avarice, sexuality, ???[url=http://mediathatmattersfest.com/blog/wp-nb.php]ニューバランス1400[/url]
  thirst and so on With this big expanding mob and the truth that marketing and advertising can be done aboard the Internet so accessible and by only a fraction of the costs of traditional methods we swiftly have a fantastic opportunity to be successful surrounded online business18

Comments are closed.

arrow