Äckligt hyckleri hos Centern

Centerpartiet har nu lagt upp en sida där de dunkar sig själva i ryggen för FRA-lagen. Sidan har titeln – håll i er – “Ja till ett starkare integritetsskydd”.

På sidan intervjuas Annie Johansson och Staffan “Blubb” Danielsson om hur bra det är att man har tillsatt både en kommitté och en nämnd, och att man “lyssnat på svenska folket”. Det här lär bli Annies första och sista mandatperiod. Blubb vet jag inte om han kommer tillbaka fler perioder, han är inte tillsatt på integritetsfrågorna.

Med jämna mellanrum pratar vi medborgarrättsaktivister om att samhället blir mer och mer likt 1984. Ibland känns det som om vi aldrig kan matcha partiernas eget vidrospinn. För krig är inte fred, slaveri är inte frihet, och allmän avlyssning är fanimej inte integritet.

Centerpartister som letar efter en utpost som faktiskt försvarar medborgarrätt kompromisslöst, i stället för att se ut att ta ledarskapet bara för att sticka in dolken bakifrån och vrida om, är välkomna till pp. Andra också, naturligtvis. Jag hoppas att jag har visat det i handling de senaste månaderna (t.ex. när jag valde att svika överdirektören-för-FRAs förtroende i stället för resten av folkets). Men det är inte bara f.d. centerpartister som upptäckt pp. Piratpartiet har fått nästan tusen nya medlemmar den senaste veckan; jag ska strax skicka ut ett nyhetsbrev för att hälsa dem extra välkomna.

Jag ser också att det knorrar ordentligt bland uffarna (de politiska ungdomsförbunden); det här ritar om relationskartan totalt. Där Magnus Andersson (cuf) hyllar Centern (och får välförtjänt… eh… feedback för det), så skriver tvärtom Niklas Wykman (muf) att han inte kan vara medlem i ett parti som vill avlyssna alla svenskars mejl och telefonsamtal. Där vill jag verkligen lyfta fram Niklas’ integritet – sådant får min fullständiga respekt; att inte prioritera karriären framför principer. (Sedan lyfter han iofs fram att riksdagsgruppen inte är partiet. Hur då?, kan man fråga sig. Men ändå.)

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , , , ,

Bloggat om FRA de senaste 48 timmarna (listan skrapad från bloggar.se): Same same but different, Sidvind, Politik, Funderingar och foton, Beta Alfa, Drottningsylt, rough.surface, Blogge Bloggelito, Magnus orerar, Mad World, El Rubio talar, Tomas sida, Rick Falkvinge (pp), Hultins tankegång, Klocklös i Tiden – Freudianska fel, Kulturbloggen – drottning, the real mymlan, Åsiktstorped, Mina Moderata Karameller, Hultins tankegång igen, Sagor från livbåten, Åsiktstorped igen, Oväsentligheter, Conjoiner, the real mymlan igen, jorgenmodin.net, Alliansfritt Sverige, Same same but different igen, Sidvind igen, Politik, Funderingar och foton igen, Beta Alfa igen, Drottningsylt igen, rough.surface igen, Blogge Bloggelito igen, Magnus orerar igen, Mad World igen, El Rubio talar igen, Tomas sida igen, Hultins tankegång #3, Klocklös i Tiden – Freudianska fel igen, Kulturbloggen – drottning igen, the real mymlan #3, Åsiktstorped #3, Mina Moderata Karameller igen, Hultins tankegång #4, Rick Falkvinge (pp) igen, Sagor från livbåten igen, Åsiktstorped #4, Oväsentligheter igen, Conjoiner igen, the real mymlan #4, jorgenmodin.net igen, Alliansfritt Sverige igen, Mina Moderata Karameller #3, rough.surface #3, Enligt Min Humla, Radikalen, Åke Nyhlen, Beta Alfa #3, Klocklös i Tiden – Freudianska fel… #3, Klura – funderingar om stort och s…, Opassande, Teflonminne, Forum För Frihet, Enligt Min Humla igen, Mad World #3, Steve Lando, Enligt Min Humla #3, yeslove, Rick Falkvinge (pp) #3, Mina Moderata Karameller #4, Opassande igen, Oväsentligheter #3, Alliansfritt Sverige #3, Stationsvakt, Se till vänster, där går en arab, Wilhelm Raab, Herr Klokboks Kollektion, WitchBitch, Bloggen Bent, Mad World #4, Med fingrarna i ekorrhjulet, Christermagister, Oväsentligheter #4, Drottningsylt #3, Drottningsylt #4, Poet OnTheRun, Hultins tankegång #5, Tomas sida #3, Konc i ett nötskal, Attila, annarkia, Rick Falkvinge (pp) #4, Tomas sida #4, Creativedirector.se, Thomas Hartman | In The Pendent, Radikalen igen, Motbilder, andra sidan, Lennart Regebro, Politik, Funderingar och foton #3, Basic personligt, djävulskattungen, Mina Moderata Karameller #5, Rick Falkvinge (pp) #5, Mina Moderata Karameller #6, Jinges web och fotoblogg, El Rubio talar #3, Det Progressiva USA, Oväsentligheter #5, Offentliga affärer, Beta Alfa #4, El Rubio talar #4, KATTKORGEN, Lars Andersson, heja världen, Roger Jönsson, Leiph Berggren, MissEvils svarta hjärta, rough.surface #4, Rick Falkvinge (pp) #6, Klocklös i Tiden – Freudianska fel… #4, Anthony Santinellis blogg, Mats Andersson – Ståuppkomiker!, Henrik Sjöholm, Mothugg, Nonsens, garrar och allt därimellan, Martin Nilsson

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Svenskt rekord i hyckleri | El Rubio talar

  […] kommentarer Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Äckligt hyckleri hos Centern on De ansvariga med bild och adressRick Falkvinge (pp) » Blog Archive » […]

 2. Erik

  Jag måste hålla med Niklas Wykman här om att riksdagsgruppen inte är partiet, eller i alla fall inte hela partiet. Jag tror dessutom att det är bättre att de flesta partimedlemmar som är emot den här utvecklingen stannar kvar och försöker förändra sina respektive partier. De flesta människor kommer nog rösta som de alltid har gjort i nästa val, även om det kanske kommer bli onormalt stora förflyttningar. Därför måste ju de etablerade partierna förändras.

 3. Leave me alone « The Purple Flagship

  […] Rick Falkvinge – Äckligt hyckelri hos Centern […]

 4. isecore

  Undrar vilken verklighet Centerpartiet lever i? För de verkar uppenbarligen inte existera i samma som övriga svenska folket.

  Eller så är det helt enkelt så att makten har stigit dem åt huvudet, precis som hos vissa diktatorer som lever så långt åtskilda från folket att de skapat sin egen verklighet och sedan blundar för allt annat.

 5. Joshua_Tree

  “Blubb” lär inte heller få några fler mandatperioder om centern inte får några röster. När Mehmet Kaplan stod i talarstolen i onsdags och frågade “Blubb” varför man har så bråttom att införa lex Orwell, så ville jag dessutom inflika: Varför har man så bråttom att gräva sin egen grav?

  Joshua_Tree’s last blog post: Samlat motstånd

 6. […] och att direkt försöka förhindra någon från att uttrycka sig. Det finns all anledning att peka på hyckleriet. Att be förespråkare för massavlyssning att dra åt helvete är ännu så länge inte […]

 7. […] nämnder och kontrollorgan, och motståndet föll samman i sista minuten genom manövrerande av Centern, av alla partier. (De som lät sig köpas har just nu… intressant kontakt… med […]

 8. Centern och yttrandefriheten « Tvivlar

  […] gärna över varför det är så otroligt viktigt att våga ifrågasätta, att våga tycka, att våga yttra […]

 9. blondin-rikard

  Även om Partiet inte är riksdagsgruppen så verkar i vart fall Partiledare Mugabe anse det och köra över resten.

  Utom i fallet (c) så verkar allt tyda på att riksdagen är i behov av ett generationsskifte. Sutte jag i riksdagen för alliansen idag skulle jag frukta väljarna och ungdomsförbunden. Finge Partiet åter väljarnas stöd vete fan om inte ungdomarna blir de som kommer toppa listorna nästa val. Om inte fler statskuppsliknande rokader genomförs, vill säga.

  (c) kan vi uppenbarligen klara oss helt utan.

 10. serenity

  Var nu lugna! Titta bara vad jag fick från ett (sent!) svar på ett FRA-mail till (c): “PS. Du kan lugnt fortsätta att rösta på Centerpartiet. Det är tack vare oss som förslaget har förbättrats avsevärt jämfört med det ursprungliga förslaget från socialdemokraterna. Vi kommer även framöver att ligga i framkant när det gäller integritetsfrågor. DS”

  Klart som korvspad, bara rösta på… 😉

 11. Svensk politik ifrågasätts, både inom- och utomlands « pekare

  […] och att direkt försöka förhindra någon från att uttrycka sig. Det finns all anledning att peka på hyckleriet. Att be förespråkare för massavlyssning att dra åt helvete är ännu så länge inte […]

 12. Erik Rune

  Detta att centerpartiet har lyckats göra ett dåligt förslag mindre dåligt – istället för att rösta ner det – är partiets huvudargument. Det visar att centerpartisterna inte vet någonting om förtryck och hur ett sådant organiseras. De välmenande förbättrarna av den av dem såsom oundviklig betraktade förtrycksapparaten är i själva verket denna apparats förutsättning. Det är genom att normalgoda människor kan förmås att delta som en förtryckande organisation kan fungera. Utan dem uppstår personalbrist pga att antalet onda är för litet. De kan delta i förtrycket om de ges tillfälle att “mildra” det. Den möjligheten finns alltid. Då blir de humanitära lägervakter men likafullt lägervakter, kugghjul i förtrycksapparaten. Centerpartiets huvudargument öppnar för partiets fortsatta stöd åt övervakningssamhälle eller ännu värre saker som de kan rösta ja till bara de får betalt i kontrollstationer och annat liknande. Jag har tagit upp det här:

  http://blogg.aftonbladet.se/3180/perma/863252

  Erik Rune’s last blog post: De borgerliga ungdomsförbunden har en allians ihop

 13. Håkan

  Det som är mest fantastiskt är ju det faktum att dom verkar tro att vi nu kommer att ha mer integritet än tidigare.

  Hur dom får ihop det övergår mitt förstånd !!!

 14. […] över FRA (Rick Falkvinge (pp) Svensk politik ifrågasätts, både inom- och utomlands (opassande) Äckligt hyckleri hos Centern (Rick Falkvinge (pp) FRA: Tag ledigt 16 september 2008 ! (Oscar Swartz :: […]

 15. Magnus

  Kan du vara vänlig att ta bort länken till min blogg, eftersom jag är för FRA-lagen (som jag nu i delar läst och kommer att fortsätta utreda) och tror du delvis av egen vinning är inne i denna kampanj, vilket bl a mitt inlägg handlar om.

  Jag skrev just nedanstående lilla kommentar i Federlerys blogg, men hans kommentarsfunktion strulade nu:

  När det gäller FRA tillåter inte lagen sökning på person och den tillåter inte sparande av material med personuppgift i: (“Om uppgifterna berör en viss fysisk person, får rapporteringen endast avse förhållanden som är av betydelse i de hänseenden som anges i 1 § den lagen.”) om inte denne person utgör ett direkt hot mot rikets säkerhet, enligt 1 § i 2000:130.

  Det om radering börjar i 8 §, men har inte kolalt allt där än.

  Vidare (jag läste just de första sidorna i lagen och tänker läsa allt): “4 § Försvarsunderrättelseverksamheten får inte avse uppgifter som enligt lagar eller andra föreskrifter ligger inom ramen för polisens och andra myndigheters brottsbekämpande och brottsförebyggande arbete. Inom försvarsunderrättelseverksamheten får det inte vidtas åtgärder som syftar till att lösa uppgifter som enligt lagar eller andra föreskrifter ligger inom ramen för polisens och andra myndigheters brottsbekämpande och brottsförebyggande verksamhet.”

  Vidare: “5 § För en myndighets närmare inriktning av signalspaning enligt 1 § första stycket krävs tillstånd, om inte inriktningen har angetts av regeringen eller Regeringskansliet. Ett tillstånd får ges för högst sex månader från dagen för beslutet och kan efter förnyad prövning förlängas med högst sex månader i taget. Tillstånd får endast ges för inriktning som är förenlig med lagen (2000:130) om försvarsunderrättelseverksamhet. Tillstånd får endast lämnas om syftet med inriktningen väger klart tyngre än det integritetsintrång som inhämtning i enlighet med inriktningen kan innebära och detta syfte inte kan tillgodoses på ett mindre ingripande sätt. Tillstånd får inte lämnas om inriktningen endast avser en viss fysisk person.”

  Om kontroll av verksamheten är genuin och oberoende samt ger transparens kan jag inte se att det är omöjligt att ha en verksamhet under kontroll. Det gäller dock att vara noga med att säga nej till bred profilering och annat skumt. Att aktiva terrorister har en status i övervakningen om de har en viss hög misstankegrad av att arbeta med planering av, så visst. Även elektronisk kriminalitet mot svenska intressen kan finnas men naturligtvis är det vara upp till banker och myndigheter att ha säkra system, och banker hör ju till normal polisverksamhet och kan inte skyddas av FRA:s verksamhet.

  I lagen beskrivs rätt bra några få områden som är FRA:s uppgift, som alla har med sådant som militär verksamhet och yttre hot att göra men jag anser nog att de bör hållas korta, i synnerhet i verksamhetens omfattning.

  Att beskriva detta som att FRA är kommer att läsa alla mail och är intresserade av att övervaka alla, samt att Sverige från och med nu är värre än DDR och Sovjet, som jag läst överallt har inget med verkligheten att göra, men det är kanske liberalt (jag är själv inte liberal, då jag anser att liberalism inte har med verkligheten att göra; idealism är Platons idévärld, per definition skiljd från sinnevärlden).

  FRA är enligt lagförslaget skyldiga att omedelbart radera det nämnda om de av misstag skulle råka fiska upp det. Men det är såklart viktigt att access i systemet hindras och är begränsad, och att ett medvetet arbete med detta inom verksamheten finns. Lag och kultur måste betyda att det är bättre att FRA tummar på sina säkerhetspolitiska mål än på integritetsmål!

  Ett FRA är nog ofrånkomligt om inte, som i Danmark, försvar och t o m polis ständigt ska hänga på låset hos mobil- och Internet-operatörer, med befogenhet att ta ut allt, men riskmomentet för det öppna samhället är stort om myndigheten inte hålls i koppel. Den kontroll och transparens (i efterhand när det gäller känsligt underrättelsearbete) som Dennis Töllborg förordar måste till, med kompetent folk i kontrollfunktioner.

  Upprördhet över spårning på kommunikation är naturlig, men det gäller att begränsa den med strama tyglar och om man gör det riskerar knappast integritetsrisken (allting har risker) överstiga den nytta man får av signalspaningen inom ramen för lagen, dvs opersonifierad spaning rörande yttre hot (missas detta lagens syfte bör spaningen såklart avbrytas). Sen finns nog även en kostnad-nytta-“parameter” beträffande avvärjande av yttre hot som kan beräknas först sedan målet minimerad integritetsrisk nåtts. (Andra varianter finns alltså, där danska operatörer enligt lag utan dröjesmål måste släppa in poliser i deras loggar, men den kommunikation från Ryssland som FRA avser bevaka är alltså inte av polisiärt slag.)

  Alltså: En stram lag (som vi – vad jag hittills sett – åtminstone verkar ha i dag) jämte transparens hindrandes korruption, där bl a FRA inte kan fatta beslut om dess egen utveckling, t ex tekniskt eller övervakningsmässigt (t ex inte kunna införa av övervakningsprogram, profilering, delande av databanker med andra säkerhetstjänster med mera), borde kunna göra verksamheten okej inom ramen för en faktiskt oförstörd demokrati.

  Och något DDR (som hade miljontals spioner) eller Sovjet (som slumppmässigt förde miljoner till död eller tortyrläger) har vi inte ens varit närheten av genom att besluta oss för kabel-signalspaning. Det är iofs intressant att det ska behöva påpekas, och visar väl att det finns ett patos för integritetsfrågor (men kanske även samtidigt att historia eller förmågan till argument med pregnans inte är dagens skolas starkaste kort).

 16. Mikke

  Magnus Andersson

  Du kan dra åt helvete!

  Mvh Mikke Svensson Kalmar

 17. […] ser jag kommentarer på min blogg under postningen “Äckligt hyckleri hos Centern” från CUFs nuvarande ordförande, Magnus Andersson. Vad jag kan se är det åtminstone […]

 18. Magnus Andersson (CUFs ordförande)

  Jag hoppas det är ok att jag lägger ungefär samma bloggpost här. Jag är stolt över Annie och Fredrick. Det är partiet i övrigt som inte har skött sig, liksom alliansen.

  Jag har krävt att partiet ska stoppa FRA lagen, jag har idag krävt att partiet ska utreda varför man bryter mot sitt öppenhetsmanifest och råda bot.

  Jag har dessutom varit med på demonstrationer mot lagen, varit med i svd, aftonbladet, expressen, ekot och TV 4 ett antal gånger. Ekot har du själv skrivit om en gång när jag, Shulte och Karl Sigfrid var med om inte jag minns helt fel.

  Det är med andra ord inte jag som skriver kommentaren under signaturen Magnus. Bara för att göra det klart.

  Magnus Andersson (CUFs ordförande)’s last blog post: Lång dag

 19. Mathias Haas

  Magnus:

  Tror du med handen på hjärtat att om FRA eller granskningsnämnden om ett par år skulle råka avlyssna/avläsa information om tung brottslighet – inte skulle lämna denna information vidare till polisen? Och när det väl är gjort, var tror du det slutar sen?

  Skulle du vilja överlåta all information som mailas från/till Sverige och alla samtal, SMS, MMS, webtrafik och så vidare till en handfull personer? Litar du så mycket på dessa människor att du tror att det aldrig kommer missbrukas? Litar du helt på att oskylidga inte kommer gripas? Litar du på att anställda på FRA aldrig kommer att missbruka sin enorma makt genom att de besitter ALL information?
  Ett scenario vore t.ex. en minister som är starkt kritisk mot FRA. Samla in alla information om denne och läck sedan strategiskt till media. Ett scenario av hundra…

  Och framförallt. Vad ska man med lagen till när allt man behöver göra är att skriva ett brev, stoppa det i ett kuvert och lägga det på lådan?

  Hört talas om Assymetrisk krigsföring? USA hade grymma problem med sin “Intelligence” för att de inte kunde avlyssna Al-Quaida, eftersom de använde sig av mun-mot-mun metoden samt skrivna lappar som vidarebefodrades.

  Tror du inte att det finns ungefär 120 sätt att lura FRA? Tror du FRA skulle lyckas fånga in ett brev skrivet på rövarspråket fast på Arabiska? (Fasen, nu gav jag dem en idé.)

  Med andra ord: Lagen är helt verkningslös. Varför då införa den när den bara drabbar den oskyldiga civilbefolkningen, det vill säga 99,99999999% procent av de svenskar som inte är potentiella terrorister. Varför? Känns det tryggare? I så fall är nästa steg dubbla kopior på alla nycklar till alla svenska hem. Varsågod att skicka in din först till FRA.
  Du har ju förmodligen ändå inget att dölja, eller hur?

 20. Mathias Haas

  Då ska min kommentar rikta sig till den Magnus som är ovanför.

 21. Monika Ringborg

  Magnus

  “men det är kanske liberalt (jag är själv inte liberal, då jag anser att liberalism inte har med verkligheten att göra; idealism är Platons idévärld, per definition skiljd från sinnevärlden).”

  Det kan så vara, men Platon menar också att man inte kan befinna sig hela tiden i idévärlden. För att kunna förstå idéerna eller formerna så måste man också befinna sig i sinnevärlden.

  Platons tänkande är alltså mer dialektisk än dualistiskt.

  Kritikerna kanske befinner sig i sinnevärlden och går upp ibland i idévärlden, medan dem som är “för” och förhåller sig okritiska FRA-lagen verkar befinna sig däruppe hela tiden, förblindade av det starka ljuset så att de inte kan se klart.

  Men det är ingen fördel att befinna sig heela tiden i sinnevärlden enligt Platon. Eftersom den bara är en skuggvärld och som vi vet är ju skuggorna endimensionella. För att kunna se ursprunget till skuggorna måste man komma i kontakt med idé/formvärlden. Dvs, för att kunna se djupet.

  Så om du Magnus nämner Platon, betänk då att enligt honom är det ingen fördel att befinna sig enbart i sinnevärlden, då den bygger på trosföreställningar om världen och ett ensidigt perspektiv, eftersom han menar att de som gör det är som fångar i en grotta som bara kan se åt ett enda håll då deras huvud är fjättrat.

  Lite utanför ämnet, men …

  Monika Ringborg’s last blog post: Mediakupp eller inte? Replikrätt blir det!?

Comments are closed.

arrow