Den saknade ledamoten i FRA-voteringen

Jag fick inte ihop matematiken i omröstningen kring FRA-lagen.

Med 143 ja, 138 nej och 1 avstår, så är det exakt en person som röstat nej i stället för ja. Vi vet att det var Camilla Lindberg.

Men det gör bara fem rösters övervikt på ja-sidan i stället för partilinjernas sju. Med Birgitta Ohlssons avstående borde det varit fyra (ett avstå i stället för ett ja). Jag fick inte ihop det riktigt, jag visste att min matematik inte stämde, så det var något av en lyckträff när det visade sig att en alliansledamot hade röstat nej, precis som jag misstänkte från siffrorna – även om jag visste att matematiken inte stämde.

Det fattades en planerad ja-röstare som i stället blivit frånvarande för att få siffrorna att gå ihop.

Nu har Hax upptäckt varför. Det var en ledamot som förmodligen var avsedd att trycka ja, men som inte klarade det. Lisbeth Grönfeldt Bergman (m) svimmade under voteringen (tidpunkten var fel), och fick föras bort i ambulans.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

UPPDATERAT: Folk på plats säger att detta skedde omkring 16:50 på dagen, alltså en bra bit innan den andra debatten ens hade börjat, och långt före voteringen kl 21:21.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. X

  Vem som helst kan knäckas av pressen som det innebär att man varit med och avskaffat Sveriges demokrati. Helt klart förståeligt.

 2. A Nordh

  När man hjärntvättar någon kan det slå slint. Försöker man sig på att göra något mot den personens bättre vetande händer det ibland att hjärnan “går i baklås” och följden blir då givetvis att man svimmar.
  Fullt förståeligt att Lisbeth gjorde det alltså.

  (Och givetvis ska ni inte tolka det här inlägget som medicinsk fakta.)

  A Nordh’s last blog post: Midsommaraftnar jag minns – 21 år och inspärrad

 3. king coma

  Jag har drivits till vanvett av denna fråga.

  Frågor i forumet har inte lett till någon klarhet.

  Jag är glad att du tar upp något som ingen tidning har nämnt, men du löser det _inte_.

  Från början +7 för Ja.
  En byter sida —> ytterligare -1 på Ja, +1 på Nej —> totalt +5 för Ja
  En avstår (Birgitta) —> ytterligare -1 på Ja —-> totalt +4 för Ja.

  För att få totalt +5 på Ja igen måste nu en planerad _Nej-sägare_ avstå sin röst.

  Nu är det ytterligare en Ja-sägare har avstått, så har endera mycket mera saker inträffat, eller så finns det någon form av riktigt invecklade regler.

 4. Tomas

  Hon svimma kanske inför anspänningen att hon tänkte rösta NEJ!
  Kolla hennes motioner:
  Motion 2007/08:N388 Fildelning (tillsammans med Karl Sigfrid):
  ‘…så att kopiering av immateriella verk för icke-kommersiellt bruk blir tillåtet’

  Motion 2007/08:Sk324 Avskaffande av personnumren:
  ‘Jag anser att det svenska personnummersystemet måste ses över grundligt med inriktningen att det på sikt avskaffas och ersätts med ett mindre integritetskränkande system …’

 5. king_coma

  Äntligen förstår jag hur detgår ihop!

  Lisbet svimmade. I och med det är det möjligt för rösterna att gå ihop om en Socialdemokrat också bytte sida och röstade Ja. Så det är såklart det som har hänt.

  Tack för det här inlägget Rick. Världsordningen är återställd.

 6. Jesper

  king coma: Jag tror det handlar om en s.k. utkvittering. Om en eller flera personer ur ett block som har annonserat att de ska komma blir sjuka eller måste frånvara brukar man från det andra blocket avstå att rösta med lika många. Jag har ingen aning om hur detta samordnas med tydligen är det kutym.

  Själv hade jag gärna sett att vänsterblocket hade brustit en smula i etiketten just den här gången om det innebar att vi fick behålla vårt statsskick.

 7. Mikael

  Jag räknade ihop de frånvarande och det är 34 från vänsterblocket och 33 från alliansen. Om vi räknar bort Lisbeth får vi alltså 34 mot 32. Låter som om någon sosse kvittade sig mot någon mp/v…? Skumt.

 8. Jonas Lihnell

  Oavsett hur lisbeth ämnat rösta har vi valt att ge henne “benefit of doubt” och avstår från att affischera upp hennes ansikte i samband med affischeringskampanjen som just gått igång i göteborg.

 9. Anonymous

  Det skall dock ha skett ett missförstånd, den äldre kvinnan trodde omröstningen gällde indragandet av utlandstraktamenten och fria luncher, när hon såg en klar majoritet för klarade hon inte av det längre och svimmade.

 10. Anonymous

  Det vore nämligen ett hot mot demokratin och yttrandefriheten. Lars Danielssons favoritkrog i Bryssel, http://www.lamaisonducygne.be . George Orwell har även skrivit en annan intressant bok utöver 1984, Grisfarmen, en allegori.

 11. Joshua_Tree

  Liksom king coma ser jag att gåtan inte alls är löst. Dessutom svimmade Lisbet flera timmar före omröstningen, enligt en kommentar hos HAX och bör alltså enligt konstens alla regler ha kvittats. Mikael har nog faktiskt löst det: Det var 34 frånvarande ur oppositionen mot bara 33 i Alliansen. Någon måste ha räknat fel när det skulle kvittas hit och dit. Då stämmer det, för då skulle vinstmarginalen ha blivit åtta röster om alla närvarande ätit sin partibanan som väntat.

  Joshua_Tree’s last blog post: Samlat motstånd

 12. Erik

  Nu har Centern påbörjat att ta bort yttrandefriheten genom att försöka få arbetsgivare att ta itu med de som inte tycker att massövervakningslagen är bra:

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=796130

 13. Tomas

  Eftersom hon kanske tänkte rösta NEJ gick det ju inte att kvitta ut henne!
  Antalet kvittade röster måste ju alltid vara ett jämt antal.
  Alltså återstår en okvittad frånvarande: Lisbeth pga svimmning (pga partipiskning?)

 14. Meidi

  Ah, jo, jag var där när hon fördes ut och önskade intensivt att det inte var en nej-röstare. Hah.

  Meidi’s last blog post: Johnny bloggar om FRA-demonstrationen

 15. Tomas

  Jag kolla just och det stämmer att oppositionen hade 34 frånvarande och alliansen 33. Det betyder att
  Om det var Lisbeth som inte blev utkvittad verkar det som två i oppositionen kvittat ut varandra….
  Det skulle betyda att det finns en JA-sägare i oppositionen …

 16. Onsdag

  Finns det inga kvittningsprotokoll? Jag har kollat runt på riksdagen.se men inte hittat något. Det verkar ju helt absurt ifall ledamöter kan göra upp med varandra och slippa få sina röster offentliggjorda.

  Onsdag’s last blog post: Affischer

 17. L

  Jag säger som jag sade när vi fick veta att hon hade svimmat…samvetskval 😉

  L’s last blog post: Manifestationer på G

 18. king coma

  Om någon skulle snubbla in här och bli förvirrad av alla uträkningar så blev jag tvingen att gå igenom rösterna.

  Följande gäller:

  Alliansen:
  143 Ja
  1 Nej
  1 Avstår
  33 borta
  = 178 Totalt

  Oppositionen:
  137 Nej
  34 Borta
  = 171 totalt

  Som det ska vara alltså.

  Lisbeth som den här tråden handlar om blev alltså bortkvittad, eller hur man nu definierar det. Eftersom Oppositionen fortfarande hade en mer frånvarande så fick det den praktiska effekten att en i Oppositionen lade ned sin röst också.

  Intressant nog så leder det här tillbaka det hela till den diskussion som startade det för mig en gång. Nämligen: varför hyllar man Birgitta men inte Karl Sigfrid? Som situationen ser ut så hade ju deras insats rent praktiskt samma effekt.

  Men det visste man kanske inte innan omröstningen.

  Nu undrar jag istället vad som skulle ha hänt om Birgitta och fem till från Alliansen istället hade varit frånvarande? Skulle vi ha fått oavgjort då?

  Jag inser att det är dags att jag allmänbildar mig lite om kvittning, istället för att förpesta herr Falkvinges mycket trevliga blogg.

 19. Mary

  Jag hyllar Karl Sigfrid…

  Mary’s last blog post: TNR 06212124

 20. Max

  bara en liten idé som slog mig.. har inte FRA någon sorts SPOC (Single Point OF Contact). Skulle kunna vara nice om alla stoppade den mail adressen i copy fältet och mailbombar dem med en kopia från alla Epost, om de ändå ska ha en kopia av våra mail varför låta dem bestämma exakt vart de får den? eller om nån kan skaffa mail adresser till anställda etc…

 21. Erik Rune

  Konsekvenserna inom och mellan de borgerliga ungdomsförbunden efter Fredrick Federleys och Annie Johanssons självförvållade nedstörtning i Gehenna väntar vi på. CUF-ordföranden Magnus Andersson har sagt sig vara stolt över sina partikamraters politiska och moraliska sammanbrott och nederlaget i omröstningen. Kommer MUF, LUF och KDU i fortsättningen att vilja ha med CUF att göra överhuvudtaget? Tonläget i den ungborgerliga bloggvärlden är förfärligt just nu. Det här måste leda till en omgestaltning av de inomborgerliga relationerna. Annat vore konstigt.

  Erik Rune’s last blog post: De borgerliga ungdomsförbunden har en allians ihop

 22. johannes

  Har ni sett Rätt&Slätts senaste inlägg om Fredrik Malm?

  http://rattochslatt.blogspot.com/2008/06/fredrik-malms-bevekelsegrunder.html

  johannes’s last blog post: BOMBA RIKSDAGEN – med blommor!

 23. […] rough.surface, Blogge Bloggelito, Magnus orerar, Mad World, El Rubio talar, Tomas sida, Rick Falkvinge (pp), Hultins tankegång, Klocklös i Tiden – Freudianska fel, Kulturbloggen – drottning, the real […]

 24. Mårten Fjällström

  king coma,
  tack för de uppställda siffrorna.

  Den som kvitterar ut sig gör att en blir utkvittad i motsatta blocket. Det gör att effekten av att kvitta ut sig är densamma som att rösta enligt partipiskan.

  Om Karl Sigfrid och fem till på borgerliga sidan hade varit närvarande och avstått, och oppositionen inte fumlat med kvittningen utan haft maximalt antal röster närvarande, hade ställningen blivit:

  Alliansen:
  143 Ja
  1 Nej
  6 Avstår
  28 borta
  = 178 Totalt

  Oppositionen:
  143 Nej
  28 Borta
  = 171 totalt

  Då hade därmed nej-sidan vunnit.

  På grund av kvittningsreglerna blir en som avstår en halv röst för andra blocket, medan en som inte är närvarande i allt väsentligt blir som en röst på den egna blocket.

  Något som vore spännande att veta är hur kvittningen går till i praktiken. Tänk om borgerliga sidan upptäckt att andra blocket hade en mer frånvarande och velat kvittera ut Camilla Lindberg. Vem är det då som bestämmer?

 25. Angelica

  “Uppdatering: Hon svimmade tydligen i god tid innan knapptryckandet och blev ersatt av en annan, tidigare utkvittad, ledamot. Så det kan inte vara hennes röst som är den som fattas för att få voteringssiffrorna att gå ihop.” såg i en annan blogg. bara så du vet.

Comments are closed.

arrow