Belgien stämmer Sverige över FRA

Via projO och Helena ser jag att Belgien redan har beslutat att stämma Sverige inför Europadomstolen i Strasbourg för FRAs avlyssning (av belgiska medborgare).

ProjO skriver:

Den Belgiska regeringen är kraftigt upprörd över den svenska FRA-lagen. Man menar att FRAs övervakning riskerar drabba även belgiska medborgare och man kan inte tolerera att Sverige avlyssnar Belgiens medborgare.

Nu planerar därför den belgiska integritetskommisionen (Privacy Commission) en stämning mot Sverige i Strasbourgsdomstolen.

Tack Belgien!

ProjOs postning har också själva nyhetsklippet (7 minuter i belgiska nyheterna!) för den som kan flamländska.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

UPPDATERAT: De har tydligen inte alls bestämt sig för att stämma Sverige inför Europadomstolen, det var en språkförbistring. Däremot konstaterar en expert i rutan att avlyssningen inte skulle klara en sådan granskning. Pv2b har översatt klippet och subbat det, vilket går att se här. Men det är fortfarande notabelt att belgisk TV tar sex minuter i prime time.

Jag stör mig f.ö. på Blubb när han är i belgisk TV också.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Peter Hagström

  Så underbart att belgien reagerar kraftfullt mot detta helt i min egna linje denna lag skall inte EXISTERA jag slår vad om att den kommer att missbrukas mot tex vanligt folk i jakten på piratkopieringen.

  Så jag bugar åt belgien stå på er ni har en arg folkhop i sverige som hänger på anmälan =)

 2. aloof

  Det här låter riktigt lovande och ska bli intressant att följa. Forsätt kämpa!

 3. Mike

  Detta kan väl knappast bara beröra belgiska invånare????

  Ja skamligt , nu får regeringen ta och ge sig.

 4. Jakob

  Detta är utan tvekan en gynnsam utveckling i kampen mot FRA-lagen, men det bästa för samhället vore givetvis om lagen fälldes inte på grund av internationellt tryck utan genom det svenska folkets vilja.

 5. Joshua_Tree

  Heja Belgien!

  Joshua_Tree’s last blog post: Samlat motstånd

 6. PurpleFlagship

  Tack Belgien!

  Någon som kan trycka dit subs? Förslagsvis på engelska. Lättare att sprida internationellt då.

  PurpleFlagship’s last blog post: Leave me alone

 7. Arvin Johansson Arbab

  Underbart, man kan bara hoppas att fler länder stämmer sverige för detta sveket mot medborgarna!

 8. Marcus Wallin

  Go belgien, go!

  Sjukt najs!

 9. Holger Gravenstain

  Trevligt att någon reagerar!
  Själva är vi Svenskar oftast för passiva i våra protester och det leder sällan till något.

 10. Marcus Wallin

  Holger Gravenstain;

  Det är planerat att det ska vara demonstrationer i Malmö, Stockholm och Göteborg den 28/6.

  Mer info finns på flashbacks forum – eller så klickar du denna länk bara 😉

  https://www.flashback.info/forumdisplay.php?f=241

 11. Holger Gravenstain

  Tack för tipset Marcus 🙂

  För att se till att FRA får något att arbeta med i sina sökningar, så borde alla i fortsättningen se till så att all kommunikation via mail eller sms innehåller något av följande ord: al-Qaida, USA, Jihad, Attentat, Bomb, etc…

 12. Seisma

  Det är bra Belgien men:
  Det finns fortfarande en naiv tro hos svenska folket om att politiker ska kunna rädda dem. Därför talar människor fortfarande om det ena eller andra partiet, verkligheten är att det har ingen som helst betydelse vilket parti som sitter där och blir styrd. Svenskarna agerar precis som de har blivit utbildade till att tänka och handla. Vem ska de annars lita på när de inte längre har ett eget tänkande kvar. Det är en deprimerande situation som har visat sig i Sverige och i övriga världen, som påminner starkt om situationen som det kinesiska kommunistpartiet har skapat i Kina sedan 1921 och efter att de tog makten 1949. De som anklagas för att vara “Terrorister” är de som sedan länge har sett dessa odemokratiska krafter skapa terror och som hotar deras dolda agenda. Dessa s.k. “terrorister” önskar bara skyddar sina egna fri och rättigheter i sina egna länder. Om Sverige inte skulle följa dessa krafters agenda så skulle påtvingade terrorhandlingar existerat i lång tid i Sverige. DVS. om dessa verkliga terrorister som finns i ledande positioner i Sverige inte hade lyckats få igenom FRA-lagen så skulle de arrangera egna terrorhandlingar inom Sverige för att visa vikten och behovet av denna lag. För dem är inte ett liv eller 100 miljoner liv vara värt något bara det kan hjälpa dem att uppnå sina mål. Lagen kan därför inte vara för dem men ochså för dem eftersom ondskan inte kan lita på någon. Sverige har följt denna ondskas agenda och har därför skonats ifrån terror från dem, det är inte för att sverige har en speciell förmåga för att terrorhandlingar inte har skett här. Det är denna krassa verklighet Sverige befinner sig i. En slags gisslansituation har uppstått eller existerat lång tid. Många politiker är tyvärr inte ens medvetna om detta, de är för upptagna av sina egna personliga mål, att kunna stå på scen och tala, tala, tala….

  Läs mer om de “Nio kommentarerna om det kinesiska kommunistpartiet” som finns att finna på Epoch Times hemsida. När du läser dessa kommentarer tro då inte i din naivitet att det som står att läsa, inte angår din och dina barns framtid. Bli mer intresserad och försök att förstå mer om vad dessa Falun Gong-utövare har att berätta. Om inte annat så av ren självbevarelsedrift.

 13. Aldain

  Haha underbart! Kan bara hoppas att det är första landet av många.. detta gjorde praktiskt taget min dag 🙂

 14. Drottningen

  Alliansen vet verkligen hur man skaffar sig kompisar.

  Drottningen’s last blog post: Heja Nima!

 15. Etuxia

  Detta var fint att få veta 😀

  Mike: Klart det kan, om deras trafik råkar passera sverige.

  Etuxia’s last blog post: Kryptera, IM, Skaffa Jabber för att chatta.

 16. Magnus

  Manar till ALLA länder att sätta sig emot Sveriges FRA lag. De som kommunicerar med Sverige blir automatiskt avlyssnade av FRA. Tänk på allt du gör i det dagliga arbetet. Som Export chef så är det företagshemligheter som går idag via mail, telefon/fax mm. Detta kan brukas på fel sätt om någon kommer över informationen.

  Det finns annat att lägga sina miljoner på såsom poliser/skolor och vård mm.

 17. PurpleFlagship

  En bekant gjorde en slapp översättning och nämner att dom pratar om att belgien testat att genomföra en liknande lag, som EU rev upp för dom. Någon som har detaljer?

  PurpleFlagship’s last blog post: Leave me alone

 18. Karl sune

  Någon som vet hur man kontaktar myndigheten so gjorde anmälan? Det vore bra om de känner att de har ett stort folkligt stöd i ryggen.

 19. PurpleFlagship

  http://www.privacycommission.be/

  PurpleFlagship’s last blog post: Leave me alone

 20. Bo Larsson

  Seisma har en poäng. Man behöver samla allt folkligt motstånd och rikta den mot maktstrukturerna direkt, i första hand mot riksdagsledamöterna och låta den kraften tvinga bort FRA-lagen. Att gå till domstol och hoppas att man ska få rätt, trots att det är fullständigt uppenbart att man har rätt enligt lagen, kan vara en osäker väg att gå därför att om de som ytterst sitter och fattar domstolsbesluten är 1984-korrumperade(som alliansen är) kommer de att förvrida lagen på samma sätt enligt deviserna “krig är fred” eller “avlyssning är integritet” och motståndarna kan då säga:: titta vi fick rätt, avlyssning är integritet. Det är relativt lätt för de som är ute efter att skapa ett övervakningssamhälle att placera en av de sina på ledande positioner också i rättsväsendet och därigenom korrumpera hela rättsprocessen (Lagrådet är ett exempel). Därför bör folkets vilja samordnas i en kampanjorganisation med målsättningen att få bort FRA-lagen och riktas med full kraft mot riksdagsledamöterna tills de inser hur fel de handlat och tar bort lagen. Muf-ledaren och andra likasinnade bör absolut inte avgå utan istället verka med full kraft inom partiet för att få en ändring till stånd. Vad är politik? Jo att förändra och då bör man arbeta för att ändra partiets politik i första hand, i synnerhet om det har makt. Tack för att vi har så kloka ungdomspolitiker-det är glädjande att se att det finns moderater som inte är korrumperade och har förnuftet i behåll!

 21. Mary

  Jag har en idé om hur det här gick till. Det kallas Groupthink och är en teori kring Gruppdynamik. Det gick över styr helt enkelt…

  Väldigt dumt faktiskt. Men ger kanske en förståelse. Utan att man behöver tycka att det på något sätt är bra alltså.

  Mary’s last blog post: Vad händer i en grupp…

 22. oskar

  gör om lösenordet in till törnrosdalen från bröderna lejon hjärta:
  “all makt åt belgien, vår beriare”
  Om jag är spårlöst borta så finns jag antagligen i ett av FRAs förhörs rum! Men jag tänker itne stoppa ner min knutna näve!

 23. David

  Trevligt!

  Tänkte tipsa lite internationell press om detta, med en uppmaning om att andra länder bör göra detsamma, men hittar inga nyheter på engelska att referera till? Tog hjälp av Google Translate för att hitta en belgisk nyhetsrapport, men inga napp där heller. Hjälp?

  Rick, planerar du att skriva om detta på engelska?

 24. Rick Falkvinge

  David: Det är lite på väg, vi försöker bara hitta någon som kan översätta flamländskan 🙂

 25. Magnusgus@AD

  Haha…
  Voine, voine, herr Sturmbahnführer på övervakn..jag menar regeringskansliet…

  Magnusgus@AD’s last blog post: Bredbandsflirt

 26. Belgia stevner Sverige for Europadomstolen : hildring

  […] Les mer: Rick Falkvinge […]

 27. Daniel

  David: The Local har skrivt en del, kanske kan hitta nåt där.

 28. smen

  Men osar det inte katt här. Att regimen inte brydde sig om att förankra övervakningen hos folket vet vi ju alla, men, att övervakningen inte skulle vara förankrad i EU har jag svårt att tro. Det måste ju ha stått klart redan från början att FRA-lagen skulle hamna i Europadomstolen. Endast en blind politiker kan läsa lagen och missa hur illa den bryter mot de mänskliga rättigheterna.

  Jag skulle gissa att detta bara är ett spel för gallerierna, och snart nog sitter varje EU-land och spionerar, för det duger ju inte att bara Sverige vet vad en grekisk Eu-kommisionär mailar sina kolleger om. Sådan kunskap ger ju Sverige ett övertag i Bryssel.

 29. Per

  Dn fick precis detta i sin brevlåda för nyhetstips..


  Ett tips till nyhet. Er smala nyhetsrapportering gör mig mörkrädd. När Fotbolls-EM tar upp mer plats på er första sida än det faktum att JAG INTE KAN VARA ANONYM LÄNGRE i detta BREV till er.

  Belgien förstår dock.

  http://projo.se/2008/06/21/fra-belgien-staller-sverige-infor-strassbourgsdomstolen/


  Mvh
  —————————
  Per

 30. Kverulant

  Själv skickade jag ett webmeddelande till den EU-kommisonär som jag tolkade det som har ansvar för den här typen av frågor och frågade vad han gör att skydda min integritet med hänsyn till EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna.

  Har inte fått något svar ännu.

 31. Ola

  Var och vem ska man vända sig till om man vill skriva och tacka belgarna för det här?

 32. A Nordh

  Tyvärr verkar det inte vara riktigt korrekt att Belgien ska stämma Sverige.

  Swartz skriver:
  “I samma artikel länkar Rick till projo som har ett filmklipp från belgisk TV där det sägs att Belgien skall stämma Sverige. Men så funkar det inte (eller, tja kanske om någon belgisk person/myndighet/företag så småningom kunde visa att Sverige har inkräktat på dennes rättigheter genom att avlyssna kommunikation kanske, jag vet inte hur den juridiska gången skulle fungera). Erik Josefsson ringde och berättade mycket riktigt att klippet INTE säger att Belgien skall stämma Sverige. Datainspektionens motsvarighet säger tydligen i klippet att de förutsäger att den svenska lagen skulle upphävas om den i framtiden kommer att prövas i Europadomstolen.”

  http://swartz.typepad.com/texplorer/2008/06/fra-riksdagen-16-sep-2008-och-annat-p%C3%A5-g.html

  A Nordh’s last blog post: Julklappstips till fröken Ödmjuks sambo

 33. A.R.Yngve

  Så Julius Caesar hade rätt ändå: Belgarna ÄR det tappraste folket.

  (Asterix-internskämt)

 34. FRA-lagen innebär att man skapar ett svenskt CIA | Svensson

  […] Bloggat: Opassande, Falkvinge, Projo, Thomas Tvivlaren, Beta Alfa, DeepEd, Borgarmedia: AB1, AB2, IDG1, IDG2, Andra bloggar om: […]

 35. […] som bloggat om Belgien och FRA: Belgien stämmer Sverige över FRA (Rick Falkvinge (pp) Svensk politik ifrågasätts, både inom- och utomlands (opassande) Äckligt hyckleri hos Centern […]

 36. Johan Frick » FRA-lagen klubbad och regnet faller ned

  […] är helt vansinnigt det här. Förstår ni inte det? Belgien verkar […]

 37. Ja, den här bloggen… « Slutstadium

  […] konflikt uppdaterar: Det senaste om FRA-lagen är: att Belgien beslutat sig för att stämma Sverige, att ungliberaler drabbats av aktivistsjukan och planerar dåd och […]

 38. David

  Rick: Tack!
  Daniel: Nja, kan inte se något där om integritetskommissionens yttrande?

  Men nu verkar det väl ändå bekräftat att det inte blir någon prövning på Belgiens initiativ?

  Däremot läste jag först idag att TPB verkar rusta för det:
  http://www.thelocal.se/12554/20080619/

 39. Patrik

  Konstigt att belgien reagerar.. med alla pedofiler som finns där..

  Nåja. Huvudsaken är ju att någon reagerar överhuvudtaget.

 40. Därför är FRA viktigt! | El Rubio talar

  […] eller sympatisörerna, så bryr det sig om att företagen flyr landet eller att Sverige blir stämda av andra länder. Det enda viktiga för guvernör Reinfeldt i den 51:a delstaten är att hålla husbonden i vita […]

Comments are closed.

arrow