Utländska medier om FRA

Via Mary hittar jag följande nyheter från en utländsk nyhetsrapportering, som pratar om hur Sverige kränker medborgarrätt:

Kritiker har kallat lagen för ett oacceptabelt intrång i privatlivet och en kränkning av medborgarrätt. Hundratals (det var tusentals, Ricks notering) protesterade utanför riksdagen på onsdagen, och flera delade ut kopior av George Orwells berömda bok “1984”, som handlar om en polisstat.

Den nya lagen kommer att ge svenska militärtjänstemän rätt att söka igenom internationella telefonsamtal, email och fax efter känsliga nyckelord utan ett tidigare domstolsbeslut.

Både det svenska telekomföretaget TeliaSonera och Google har kallat lagen den mest långtgående avlyssningsplanen i Europa.

Vilket land är det som kritiserar Sverige så hårt i nyhetsrapporteringen? Det visar sig att det är Kina.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. ErikS

  FRA verkar nu ha beordrats av någon regeringstjänsteman att gå ut med en charmoffensiv i media:

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1410935.svd

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=798756

 2. Jonathan

  ErikS, jag noterade det och har i min blogg svarat på båda.

  Jonathan’s last blog post: Anders Wiik in Dagens Nyheter….

 3. oskar

  länge leve kina:D hoppas fler länder ansluter i kampen mot FRA

 4. Thomas Tvivlaren

  Svensk ledare: “Ni måste ta mänskliga rättigheter på allvar!”

  Kinesisk dito: “Hur går det med FRA?”

  Vi får verkligen tacka våra folkvalda för den förtroendekris som detta inneburit för Sveriges rykte utomlands. Översatt i pengar är det nog inga små summor det rör sig om…

  Thomas Tvivlaren’s last blog post: Demokrati à la fEUdalism

 5. Joshua_Tree

  Om det inte vore för allvaret i det hela, och det faktum att jag ännu inte riktigt tappat förståndet, skulle jag skratta mig fördärvad åt ironin. 🙂

  Joshua_Tree’s last blog post: Bilden av folkligt stöd

 6. cnab

  Arghhh, piratkollegor! Jag är övertygad om att den här månghundraåriga analysen, säger mycker om vad som just nu pågår:

  Politikerna ger sig inte – de vill bara ha mer och mer makt! Det som den franske politiske filosofen Charles-Louis de Secondat Montesquieu, 1689-1755, skrev är grundläggande viktigt och gäller fortfarande: Ska en demokrati må bra måste lika balans råda mellan statsmakterna – den lagstiftande (riksdagen), den verkställande (regeringen), den dömande (domstolarna) och den granskande (medierna).

  Vad som sker just nu är att regeringen (och för all del även den gamla under Göran P) skaffar sig allt mer ökat inflytande över riksdagen (ex FRA-lagens genompiskning den 18 juni) och över domstolarna eftersom man själv utser landets högsta domare och använder sig av de osjälvständiga “egna” juristerna i lagrådet. I stället för att Sverige äntligen får en från politiker fristående Konstitutionsdomstol som självständigt ser till att grundlagarna och av Sverige undertecknade FN- och EU-konventioner efterföljs av lagstiftarna.

  Och vad gör då den granskande statsmakten? Inte ett smack! Enskilda journalister har upptäckt vad som håller på att hända och att obalansen i demokratin bara blir värre och värre. Men de har svårt att nå ut i egna medier eftersom deras chefer, ägarna mest är intresserade av annonsvinster och ger bengen i allt vad publicistik verksamhet heter. Eller så vill inte eller vågar ägarna vara politisk besvärliga. Men dom tänkande journalisterna/skribenterna finns där – idag som bloggare på nätet!!! Vi har med glädje lagt märke till det den senaste månaderna. Så länge det nu går innan FRA täpper till den vägen.

 7. Pros

  Kan rekomendera denna film, handlar om övervakningen i UK, vad som verkar oskyldigt vissar att ju mer man övervakas desto mer kan man kart lägga en människa.

  http://thepiratebay.org/tor/3575611/Suspect_Nation

  Pros’s last blog post: Alla älskar DRM skyddad musik *not*

 8. asdf

  Jag tycker man ska kolla in vad utrikessvenskar får se från svt om FRA. Den dagen har pinsamt nog försvunnit från de rapportsändningar som man kan komma åt via playrapport “av rättighetsskäl”. Trots att man rensar andra dagars inslag så tas hela dagen bort dagen då man kommenterar FRAomröstningen.

  Jag känner mig lite väl paranoid.

 9. Pros

  Kan rekomendera den här filmen, handlar om övervakningen i UK , vad som verkar vara oskyldig övervakning kan med tillräkligt många enheter kartlägga din vardag, vart du åker, vart du handlar och vem du pratar i telefon med, går du på ett konstigt sätt, kan du vara brottsling,

  filmen vissar brister i “ett säkertsystem”, allt för att stoppa terrorister.

  http://thepiratebay.org/tor/3575611/Suspect_Nation

  Pros’s last blog post: Alla älskar DRM skyddad musik *not*

 10. Avslöjade både i USA och här hemma « Aktivdemokrati’s blogg

  […] Utländska medier om FRA […]

Comments are closed.

arrow