Statsvetare: "Piratpartiet har ett försprång"

Lång artikel i DN och flera andra tidningar om hur Piratpartiet dragit ifrån kraftigt i och med våra (jävligt ihärdiga och rättmätiga) protester mot FRAs allmänna avlyssning.

Piratpartiet ställer upp i EU-parlamentsvalet nästa år. Antagandet av FRA-lagen gör att partiet har den politiska agendan på sin sida, menar en statsvetare.

Det har vi sagt länge. Det är skönt att fler börjar se det, även i etablissemanget.

Han menar dock att de etablerade partier har möjlighet att neutralisera det mer snävt inriktade Piratpartiet genom att i princip göra FRA-lagen grundlagsstridig med den planerade grundlagsreformen i höst.

Förr lär svenska riksdagen skicka en hamster till månen. Lagen är redan grundlagsstridig och det skiter politikerna och tjänstemännen i.

Dessutom: skulle samma majoritet som har antagit skiten göra den olaglig ett halvår senare? Not gonna happen. De går inte att lita på och behöver bytas ut, och en riktigt rejäl träpåle behöver drivas genom monstret FRAs hjärta.

Den myndigheten ska inte regleras, den ska läggas ner för gott.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. John Smith

  Rätt.

  Och med Piratpartiet i riksdagen blir det mer fokus på frågor kring personlig integritet, avlyssning och demokrati.

  Det är bra.

 2. Svamp

  Piratpartiet på bara 1-3% skulle göra ett bra arbete som “motivation” åt riksdagen att arbeta i bättre riktning.

 3. Mind

  Den äldre generationen vägrar fortfarande att ens läsa innantill vad vi står för tack vare partiets namn. Men trots det är jag stolt att vara aktiv medlem. Utan oss tror jag inte att t.ex FRA-frågan kommit fram i ljuset lika mycket som den gjort.

  Mind’s last blog post: Propagandamaskinen går igång

 4. Jonathan

  Det är synd att det krävs att en sådan här lag går igenom för att vi ska få den här uppmärksamheten.

  Vi ska egentligen inte ens behövas i en demokrati.

  Jonathan’s last blog post: French Fucktards fetches FRA…

 5. Hans

  Statsvetare: “Piratpartiet har ett försprång”

  menar denne att

  friheten har en chans?

  (som en snöboll i helvetet?)

 6. Anders Andersson

  Vilken planerade grundlagsreform? Svensk grundlag kan inte ändras utan två beslut med ett riksdagsval emellan. Handlar det om ett andra beslut för att fullfölja en redan tidigare planerad ändring, eller om att presentera ett nytt initiativ för att ändra grundlagen efter 2010?

  Ingetdera torde gjuta olja på några protester före den 31 december ens om det vore sant. Grundlagen ändras då och då i det lilla utan att någon tar minsta notis om det.

 7. Mattias Bjärnemalm

  Jag väntar fortfarande med spänning på nästa Sifo-mätning. Det vore märkligt om det inte skett ett hopp uppåt för kategorin övriga. Med tanke på den exponening vi fått på sistone och på hur politikerna med all önskvärd tydlighet visat att det finns ett starkt behov av Piratpartiet.

  Mattias Bjärnemalm’s last blog post: Bloggar och EU

 8. Morgan

  “Lång artikel i DN och flera andra tidningar” – det var nog första gången en text på 1 500 tecken kallats “lång”. Och varför inte ange källan? Det är ju en TT-text, som därmed gått ut till samtliga svenska nyhetsredaktioner.

 9. WysiWyg

  Jag ser nu! Nu förstår jag deras plan!

  De ska så klart bara ha FRA-lagen så länge som krävs för att bygga upp infrastrukturen för massavlyssningen, sedan ändrar de grundlagen så FRA-lagen blir olaglig (dvs upphör), så kan FRA fortsätta i sedvanlig ordning i skymundan och större delen av befolkningen kommer ta en djup lättnandets suck och fortsätta som om inget hänt.

  WysiWyg’s last blog post: Olympiaden.

 10. opassande » Blog Archive » Guldpirater och mailboxar

  […] att skrota lagen eftersom den är grundlagsstridig, står det i artikeln, vilket vore trevligt men inte särskilt troligt att det händer. På sätt och vis är det i alla fall häftigt att någon upplever piratpartiets […]

 11. Adam

  Grundlagsreform.

  Låter ju hur farligt som helst.

 12. Anders Andersson

  Om man tittar på ändringshistoriken för regeringsformen så ser man att regeringsformen (som är rikets främsta grundlag) har ändrats 1976, 1979, 1982, 1985, 1988, 1991, 1994, 1998 och 2002, med andra ord efter varje riksdagsval som ägt rum sedan den nuvarande regeringsformen infördes 1974.

  Med ett undantag: Regeringsformen har ännu inte ändrats efter 2006 års riksdagsval. Lugnet före stormen? Det känns ungefär som om vi har passerat ett solfläcksmaximum (en cykel med perioden 11 år) utan att ha sett ett enda norrsken…

  Jag undrar huruvida den “planerade grundlagsreform” som statsvetaren nämner möjligen har elektriska strålkastare och snart kommer farande mot oss från tunnelns andra ände, på väg mot Tel Aviv. Är det någon som är pigg på att dö under ett tåg till det heliga landet?

 13. Jan Sjöholm

  Vad finns det för argument emot att vi har en “författningsdomstol” i sverige, det känns som vi har ett ganska stort behov av en fristående myndighet som kan sätta ned foten när politikerna blir för kreativa.

 14. Rene

  Socialdemokraterna är nog bland de största motståndarna till en författningsdomstol. Jag skulle gissa att det beror på att man vill att Sverige i toppen ska styras av (folkvalda) politiker och inte av tjänstemän/domare. En författningsdomstol får ju per definition en ganska stor makt.

  Om jag får spekulera och hårddra det lite gissar jag att det inom svenska folket finns en stor generationsklyfta angående en författningsdomstol. Bland de äldre litar man mer på att politikerna och staten i slutändan ändå vet bäst. Det har ju ändå gått relativt bra för Sverige tidigare, vi har klarat oss genom två världskrig, kalla kriget osv osv och har våra politiker att tacka för det.

  Vi yngre litar mindre på politiker och “det goda folkhemmet”. Vi ifrågasätter auktoriteters försäkran att de bara vill oss det bästa. Tack vare internet kan vi lätt träffa på likasinnade och är inte beroende att traditionella medier matar oss med åsikter.

 15. Jan Sjöholm

  Vi borde kanske kräva att regeringen börjar att titta på frågan, den senaste tiden visar att vi nog behöver något dyligt.

 16. Hans

  Tittar man närmare på:

  http://www.gnuheter.com/creeper/name/Försvarshögskolan

  så ser man att någon/några vilt ser sig om efter andra arbeten och att andra läser själva loggen på gnuheter..

  Man har alltså ingenting att göra på jobbet och då är det ju helt logiskt att FRA ser till att få GIGANTISKA MÄNGDER data som behöver tjuvläsas. Nu står det på FRA:s web att de inte har några vakanser så paniken sprider sig upenbarligen inom försvaret så här i fredstider.

 17. Peter

  Såg dig i Rapport 19.30, Det var ditt bästa framträdande, även om det var kort. Du var hård, bestämd och självsäker.

 18. serenity

  Rapport? Var? 🙂
  Det verkar inte ligga uppe än i varje fall, eller har jag fel? (http://playrapport.se)

 19. Onsdag

  @serenity:

  playrapport.se är specialredigerad för oss otåliga nätnördar som inte klarar av nyhetsinslag längre än två minuter. Hela sändningen, med några kommentarer av Rick, finns på http://svt.se.

  Onsdag’s last blog post: Jag är inte hemma i detta land men detta land beter sig som hemma i mig

 20. Mårten Fjällström

  Man kan se hela rapport 19:30 här eller här.

 21. serenity

  Hm, jag kanske är blind, men jag hittar inget ändå. Var letar man? Samt vad var det för inslag som jag letar efter?

 22. serenity

  Mårten: asx-länken var en 404. Nåja, hittade på det nu! Till er andra: gå till svt.se, klicka Rapport under “Nyheter, sport och väder” (till höger på framsidan), sen är det bara att välja sändning.

 23. David J

  Jag tror inte det är så farligt att FRA lyssnar på oss. Det som är farligt är lagen som gör det det minsta lilla tillåtet. Det enda den gör är att öppna vägar för missbrukande av den information som insamlas. Så länge ingen FRA-lag finns så måste de vara jävligt försiktiga med övergrepp. Som jag redan påpekat så tror jag inte att FRAs metoder är speciellt funktionella, men om de vore det hade jag inte haft något emot att bli avlyssnad så länge ingen lag funnits som tar bort rädslan för den meidiala uppmärksamheten om det skulle komma ut att de har agerat där det inte varit berättigat. Ärligt talat så gör FRA att jag känner mig tryggare förutsatt att de saknar lagligt stöd för sin verksamhet. För det innebär att de inte skulle våga handla förrän de verkligen hittat -och bekräftat- ett reellt hot mot rikets säkerhet. Fra får gärna finnas, men inte minsta lilla lag som stödjer dom .

 24. Mats Dagerlind

  David J: problemet är ju att man inte vet hur “farlig” som du uttrycker det FRA:s avlyssning kommer att bli, att detta är upp till FRA:s godtycke och vår tillit till dem.

  Man skulle kunna resonera så om all lagstiftning. Ge staten rätt att arkebusera mig och lita på att de inte gör det utan orsak och att sannolikheten att det ska drabba mig är väldigt liten. Jag vet inte hur det är med dig men jag vill nog ha lite starkare garantier än så.

  Min privata sfär är min och ingen kommer över tröskeln som jag inte har bjudit in – det vill jag ha stöd för i lagen – ovillkorligen, så länge jag inte är misstänkt för ett allvarligt brott.

 25. Väderkvarnen

  Mind skriver:
  Den äldre generationen vägrar fortfarande att ens läsa innantill vad vi står för tack vare partiets namn.

  Helt enig.

  Jag tror att pp hade fått dubbelt så många röster med ett annat namn. Själv tog jag inte pp på allvar alls just pga namnet, men jag råkade få ett flygblad i näven, och såg efter cirka 12 sekunder att den riktigt stora grejjen inte var fildelning (som namnet anspelar) utan personlig integritet. Ytterligare 12 sekunderoch sen var min röst deras.

  Väderkvarnen’s last blog post: Trygghetsdepartementet

 26. Rick Falkvinge

  Om vi hade haft ett annat namn hade vi inte brutit igenom bruset över huvud taget. Namnet och varumärket är så starkt att vissa lokalavdelningar hade affischer med texten “Piratpartiet: vi finns” inför valet 2006.

  Försök med det med något annat partinamn.

 27. Blubb

  Glöm inte överenskommelsen USA-Sverige om infoutbyte

  Sverige har skrivit på ett avtal med USA om att vi ska implementera just sådan här datainsamling som FRA-lagen innebär. http://www.stoppafralagen.nu/node/93

  I princip har Sverige lovat att utöka sin informationsinsamling och FRA-lagen är ett resultat av detta.

  Jag är helt övertygad om att när Tolgfors besökte USA för att träffa chefen för “Department of Homeland Security”, för den årliga uppföljningen av avtalet (http://www.regeringen.se/sb/d/10204/a/102857 ) så fick han en duktig uppläxning för att lagen inte redan gått igenom…men det är mina egna misstankar, jag har inget belägg för det.

  Glöm sen inte att FRA sen 2007 har stöd i lagen för att lagra fakta om din etnicitet, medlemskap i fackföreningar, sexuell läggning och annat om de tycker att de behöver. Se http://felten.yi.org/blog/?p=38 och http://www.stoppafralagen.nu/node/94

  Nuförtiden får FRA även lagra alla dina epostkontakter, se http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=1422283

  Lägg till detta att regeringen själv bestämmer vilka andra myndigheter, civila eller militära, i Sverige som ska ha direktaccess till FRAs register. Det är inget de behöver be riksdagen om lov för. Se http://www.stoppafralagen.nu/node/94

 28. Blubb

  Rick, jag såg inslaget på rapport, du var strålande! 🙂

 29. Väderkvarnen

  “Piratpartiet: vi finns”

  OK, men jag tror att kommer att jag då jag har lite mer energi kommer att återkomma med en grundligare replik, vad beträffar partiets namn. Jag tror tillsvidare att ett annat namn kunnat fungera lika bra. Jag röstade pp trots namnet, inte pga namnet.

  Väderkvarnen’s last blog post: Trygghetsdepartementet

 30. Väderkvarnen

  För trött. Menade fungera bätre.

  Väderkvarnen’s last blog post: Trygghetsdepartementet

 31. Fröken Fredrika Guldpirat

  Trots? Jag röstar på Piratpartiet oavsett partiets namn, pga deras politik.

 32. Anders Andersson

  Jag röstade också på Piratpartiet trots namnet, inte på grund av det. Och? Min röst räknades lika mycket för det. Det är likadant i riksdagen, ett tryck på ja-knappen är en ja-röst vare sig den som trycker gör det med stor iver eller med integritetsglasögonen på sig.

  Egentligen är det bättre med väljare som röstar Pp trots namnet i stället för på grund av det. I valet vill vi mäta stödet för vår politik, inte stödet för vårt namn. Väljare som inte förmår se bortom namnet kan man ändå inte lita på.

  Upp till bevis! Bilda ett nytt parti med ett “bättre” namn och besegra Piratpartiet i EU-parlamentsvalet 2009. Därefter är jag beredd att diskutera namnfrågan.

 33. […] och s…, Klura – funderingar om stort och s… igen, Björn Wadström – ettan #6, Mat och politik, Rick Falkvinge (pp) #3, Alltiallon igen, Offentliga affärer, xzpq, Hannes Persson, Björn Wadström – on all sides, […]

 34. […] förklara sig? Förbundskongressen och världen utanför Tror du verkligen att ditt mjöl är rent? Statsvetare: “Piratpartiet har ett försprång” Bolaget tjänade 270 000 på värvningarna Demonstration mot FRA samlade tusen Riksdagsman: […]

Comments are closed.

arrow