PPs envetna kampanj för rätten till privatliv

Piratpartiet har länge drivit kampanj för rätten till ett privatliv, och särskilt nämnt FRA som ett problem. Där riksdagspolitikerna nu försöker plocka billiga poäng, så har jag inte sett dem prata om det här förrän det blev en proteststorm.

Det är det som skiljer agnar från vetet. Det är det som skiljer medborgarrättsaktivistser med principer, som av en slump också går att rösta på, från politiker som anpassar sig efter dagens opinion för att få en chans att vara med i TV.

Så här stod det i Piratpartiets valmanifest inför riksdagsvalet 2006 som publicerades i augusti 2006:

Låt inte FRA bli inrikesspionage. Försvarets Radioanstalt, FRA, har hittills ägnat sig åt militär signalspaning mot främmande makt. Det finns ett förslag om att utvidga FRA:s verksamhet till att övervaka all trådbunden trafik som passerar landets gränser. Detta skulle i praktiken omvandla FRA till ett inrikesspionage, eftersom en stor del av den normala internettrafiken vid något tillfälle passerar gränsen av tekniska skäl. Förslaget är olämpligt och ska inte genomföras.

Visa mig ett annat parti av de som nu försöker plocka poäng på FRA-frågan som gick till val på det här 2006. Visa mig ett annat parti som har hållit en konsekvent hållning för medborgarrätt och rätten till ett privatliv.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

UPPDATERAT: I och för sig vill jag ge cred till tre ungdomsförbund som har kampanjat med oss från första början mot FRA och datalagring. Det är Liberala ungdomsförbundet, Grön Ungdom och Ung Vänster. De går inte att rösta på, men de ska ha all cred för att ha stått med oss på barrikaderna i kampen för medborgarrätt.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Micke A

  Det var just detta som jag la min röst på PP 2006. Synd inte flera la sin röst på er då kanske denna FRA lag idag ej gått igenom.

  Fildelnings frågorna är intresanta och jag håller även med om dessa. Men ingen ting är i närheten av just Integritets frågorna på nätet som PP driver.

 2. Angelica

  Oj. Piratpartiet nästa val då 🙂 mitt första val ^^ så sött.

 3. butcher bird

  Jag har aldrig stött ett parti med pengar och inte engagerat mig politiskt tidigare… jag har fått rösta i 2 val och det har varit borgerligt och EU vänligt. Nu önskar jag inget hellre än att PP blir en svart varböld mellan de blå-röda skinkorna i riksdagen och i EU. För det är så de “etablerade” ser på liberalism och demokratifrågor… som något varigt, infekterat och äckligt som man helst blir av med snarast.

  butcher bird’s last blog post: JK, tänker du röka ut FRA:s whistleblower? (mail)

 4. Kjell G. Holmsten

  FRA agenter spionerar redan idag och har så alltid gjort på Sveriges folk!
  FRA lagen är skrämselpropaganda från staten!
  Samtidigt är det ett beställningsjobb från USA coh Israel med släptåg av EU!

  Kjell G. Holmsten’s last blog post: Komunals lightstrejk! En snålskjuts på skattebetalarna!

 5. Magnus Persson

  Vad är det för datum som gäller för demonstrationen i Stockholm. Först var det den 2:e sen var det den 3:e och nu står det den 4:e på Frapedia, Men Pirate Bay som länkar dit skriver den 3:e. Jag fattar ingenting, allt är en jävla röra.

 6. Rick Falkvinge

  Magnus: Torsdag den tredje juli.

 7. Mary

  Jag måste verkligen ge cred åt PP som står så starkt för den personliga integriteten. Det är för mig en av de absolut viktigaste frågorna.

  Moderaterna får kämpa lite om de ska återfå mitt förtroende fullt ut i just den frågan…

  Det blir en spännande tid framöver.

  Mary’s last blog post: Oh Boy… chatta med Tolgfors kl. 15.00 Expressen

 8. Tor

  FRA är faktiskt den första punkten i Centerns öppenhetsmanifests lista över hot mot integriteten:
  “Vi ser idag ett tilltagande övervakningssamhälle. Det gäller exempelvis förslag om trafikdatalagring, rätt för Försvarets radioanstalt att signalspana på trådbunden kommunikation”

  Centerpartiet gick alltså till val på att ta allvarligt på integritetshotet som FRA-lagen utgör. Se’n gick det ju som det gick med det…

 9. Rick Falkvinge

  Tor: Intressant, det visste jag inte. Och desto mer beklämmande.

  Det är lätt att snacka.

 10. Linda Lundahl

  Läste precis ett inlägg som löd “Stekare mot FRA – utläggningen”
  WTF?! Det verkar vara rätt seriöst dessutom. Kolla själva: http://www.finest.se/userBlog/?uid=6&beid=1009278

 11. Rick Falkvinge

  Linda: Jadå, det är vårt folk som ligger bakom det också. Se mitt tidigare blogginlägg där det presenterades.

 12. johannes

  Missa inte Sten Tolgfors chatt @ expressen:

  Ken Rabelius Hej. Vilka hotbilder finns mot sverige som är så stora så de gör FRA försvarbart? Jag vill även att du talar om var jag kan hitta bevis för att dessa hot finns och är så pass stora. Utan hotbld behövs inte FRA, vare sig med eller utan kosmetiska kontrollorgan.
  StenTolgfors Verksamheten syftar till att upptäcka hoten innan de förverkligas, så att vi slipper få dem “bevisade”.

  http://81.92.65.172/expressenchat/

  johannes’s last blog post: Börjar opinionen vända mot oss?

 13. Jan Sjöholm

  Han är ju kul!

  Ställde en fråga, lyckades på andra försöket

  TestarIgen Hej, hur ser du på risken att en framtida regering ändrar lagen och på så sätt åstakommer en ändamålsglidning?
  StenTolgfors Det är riksdagen som stiftar lag i Sverige. Inte regeringen.

  Det var det vi såg den 18 Juni.

 14. johan

  vet inte om man ska skratta eller gråta när man bevittnade den chatten,han duckade ju allt som var viktigt…han begrep nog inte att det var rena självmålet,ingen kan garantera att det inte sker en ändamålsglidning…vilket man kan erkänna istället för att ducka frågan….vi ses den sextonde september,min röst i nästa val är helt självklar i dagsläget…och den tillfaller inte tomhylsan eller några av hans kompanjoner…

 15. johannes

  Nu då chatten stängts kan man läsa utdraget här:

  http://www.expressen.se/nyheter/fra-lagen/1.1217121/las-chatten-med-sten-tolgfors

  johannes’s last blog post: Börjar opinionen vända mot oss?

 16. Peter

  Nu har Bodström uttalat sig i Expressen om hur vissa delar av Socialdemokraternas kränkning av folket kommer att vara utformad. För mig personligen, spelar det ingen roll hur lagen utformas, jag är emot själva inkopplingen av FRA i kabelnätet. Jag tror att om kablarna kopplas in så kommer man inte att göra samma misstag igen, man kommer istället att göra små förändringar av lagen med jämna mellanrum för att undvika dessa våldsamma protester och till slut så har vi samma förslag som nuvarande regering. Tony Blair var skicklig på små förändringar och blev kallad för grodkokaren.

 17. Marcus

  Om det Bodström menar med socialdemokraternas nya förslag, är att domstol först besluta vilka IP-adresser dom vill avlyssna, och ISP först därefter börjar skeppa berörd ip-trafik till FRA baserat på det, så är jag nöjd med den nya lagen.

 18. blondin-rikard

  Som jag nämnde för dig som hastigast på demon utanför parlamentet, jag har till och med slutat sluta rösta på grund av PP som enda vettiga och nädvändiga alternativ när riksdag och regering för oss mot avgrunden.

  Jag hade det som en mycket stark princip att inte rösta alls pga de små skillnaderna mellan blocken och den repressiva demokraturens brister. Så seglade ni upp mitt framför ögonen på mig.

  PP ftw!

 19. Krille

  Jag har märkt lite “vi är originalet”-tendenser hos dig på sistone. Kom ihåg att det är frågorna som är viktiga, inte partiet i sig. Det är väl bättre ju fler partier som ställer sig emot FRA-lagen? Finns ingen anledning att känna konkurrenskänslor, tänk i stället på att PP faktiskt lyckas otroligt bra med sitt syfte, jag vill verkligen framhäva att jag tycker du gör ett kanonjobb. Visst kan man anta att oppositionspartierna troligen inte skulle vara lika resolut emot lagen ifall de själva satt i regeringsställning, men det är väl bättre att fortsätta fokusera på målet än att lägga så pass mycket energi på att baktala dem? Troligen tjänar vi och du på att inte göra det, som sagt ju fler samarbetspartners desto bättre.

 20. Rick Falkvinge

  Krille: Det som irriterar mig är när framför allt Socialdemokraterna försöker plocka poäng på att de tänker riva upp lagen, och jag vet att det är det sista de tänker göra.

 21. Krille

  Rick: Just ja, Mona Sahlin sade ju för en vecka sedan att hon vill “riva upp FRA-lagen”. I själva verket handlade det om “mer insyn för medborgarna, och så vill hon skärpa kraven på vad FRA ska få söka efter” (SvD 24/6). Så som du säger, det lär inte hända att socialdemokraterna river upp den lagen, nej… Jag fick associationer till telefonförsäljare när jag läste hennes uttalande, av någon anledning. “Jovisst, vi vill riva upp FRA-lagen, självklart kommer du få ut 24Mb/s där du bor, inga problem.”

 22. Anders

  mp är, och har alltid varit konsekventa när det gäller medborgarrätt, och kampen mot storebror. Visa mig istället en gång då mp har röstat mot den personliga integriteten. Visst, de stödjer sossarna, men det är lätt att tracka ned på ett parti för det när man själv sitter utanför riksdagen, och inte sitter i valet och kvalet mellan att ställa ultimatum och kanske inte få någon makt alls, eller att kompromissa och i alla fall kunna påverka saker i rätt riktning.

  Anders’s last blog post: Peace, Love & anti-FRA demonstration

 23. Mary

  Å andra sidan så är det som Bodström säger rätt. Jag funderar över om det är för att han är jurist som han begriper det hela med personlig integritet trots allt. Tolgfors har en annan ingånsvinkel. Dessvärre lika von oben som tidigare och tycker att andr ahar missförstått. Det tycker jag är synd.

  Mary’s last blog post: Tsunamibanden på gång igen…

 24. Fredrik
 25. Fredrik

  vart*

 26. Mats Dagerlind

  Rick: Visst kan det kännas irriterande som du säger när Mona försöker ta poäng på FRA-debatten, men å andra sidan vore det väl närmast att betrakta som tjänstefel om hon inte försökte. Det är ju ett ypperligt tillfälle att ta tillbaka en del gamla sossar som befann sig vacklande mellan blocken förra valet men som då vacklade till höger till slut och dessutom vinna över ett antal nya besvikna liberaler som ligger i mittzonen – socialliberala folkpartister t ex.

  Jag tycker inte det är så smutsig politik och retorik som mycket annat faktiskt. Men när valet börjar närma sig och om väljarnas minne inte är kort så kommer ditt parti, junlistan, vänsterpartiet, sverigedemokraterna osv kunna suga åt sig många väljare på att mena något mer med “riva upp” än vad Mona menar.

  Men förhoppningsvis är vi av med denna skitlag innan dess. Om Obama vinner presidentvalet och några av de värsta hökarna försvinner tillsammans med Bush och republikanerna kanske också terrornojan och trycket på EU-minskar och det blir lättare för de där bal- och cocktail-glada svenska politikerna att ompröva FRA-lagen. Då kanske priset att gå emot svenska folket blir för högt och inte riktigt uppväger vinsten längre.

 27. Dennis Nilsson

  Ja, då är steget inte långt till att införa uppgifter att denne person är “förståndshandikappad” och annat “nice”.

  Det var sådant de höll på med på rasbiologins tid.

  (o)lustigt nog så lades grunden till detta med rasbiologi av Carl von Linné, han var inte bara botaniker utan även rasbiolog, det var en av hans mörka sidor som man inte talar så mycket om.

  Efter honom kom ett antal andra “förnäma” rasbiologer som sedan lade grunden till det Svenska sällskapet för rashygien och Statens institut för rasbiologi.

  http://www.google.se/search?hl=sv&q=Rasbiologiska+institutet&btnG=S%C3%B6k&meta=

  Kända personligheter som Ellen Key, Selma Lagerlöf, Anders Zorn och Verner von Heidenstam uttalade sitt stöd för bildandet av institutet.

  Fredagen den 13 maj 1921 fattade riksdagen utan omröstning beslut att upprätta ett Statens institut för rasbiologi. Bakom riksdagsbeslutet fanns en motion, som hade framförts i riksdagens båda kammare den 13 januari 1920 och undertecknats av ledande politiker som högerns Arvid Lindman och socialdemokraten Hjalmar Branting. Upprättandet av det rasbiologiska institutet hade starkast möjliga politiska stöd.

  Låter inte det här väldig bekant (läs FRA-lagen)???

  Det var där nazisterna fick näring till sina ideér om rasbiologi, som sedan omsattes till tysk effektivitet med koncentrationsläger.

  Idag vet vi att det finns inga “raser” inom mänskligheten. Vi är mer lika inombords än utombords, så att säga.

  Mänsklighetens saga börja för ca 75 000 år sedan vi blev tvungna att emigrera från Afrika, på grund av klimatförändringar, som gjorde att havsytan sjönk med ca 100 meter. Vi hade valet att dö ut, eller anpassa oss och flytta.

  Sådan tur för oss att våra förfäder fattade detta kloka beslut. Annars hade inte vi funnits till.

  Så låt oss fortsätta nyttja vår intelligens till något nyttigt och inte destruktivt.

  Kolla in gärna National Geographic: The Genographic Project, om detta.

  https://www3.nationalgeographic.com/genographic/

 28. Rick Falkvinge

  Anders:

  mp är, och har alltid varit konsekventa när det gäller medborgarrätt, och kampen mot storebror. Visa mig istället en gång då mp har röstat mot den personliga integriteten.

  Det är sant, men det räcker inte att inte rösta mot. Pp tar konceptet ett sjumilakliv längre, och säger till regeringspartierna att om de röstar igenom privatlivskränkningar även utan oss, så upphäver vi stödet till regeringen i alla andra frågor också. Vi tar alltså inte frågorna en och en, utan säger rakt ut att vi fäller regeringen för en sådan här sak.

  Miljöpartiet var glada med att få igenom ett par biltullar, och sedan lät man regeringen hållas med sådant här. Allt är en fråga om vilka frågor man prioriterar. Det är jättelätt att sitta i opposition och förklara tydligt vad man tycker, men det är i regeringsförhandlingarna som man visar vad man faktiskt är intresserad av. Och då har inte privatliv stått speciellt högt på listan.

  men det är lätt att tracka ned på ett parti för det när man själv sitter utanför riksdagen

  eller i opposition för den delen, det är ingen större skillnad i praktiken

  och inte sitter i valet och kvalet mellan att ställa ultimatum och kanske inte få någon makt alls, eller att kompromissa och i alla fall kunna påverka saker i rätt riktning

  hmm, precis de där orden känner jag igen från Centern…

 29. Markus "LAKE" Berglund

  Rick och Tor, varför tror ni at vi i CenterUppropet.se är så uppretade på vårt parti för? De har ju en skitbra politik, men så gör de tvärt om, helt idiotiskt!

  Markus, Centeruppropet.se

  Markus “LAKE” Berglund’s last blog post: Centeruppropet: Går Centerpartiet att rädda?

 30. Hans

  Varför detta gnäll om att Centerpartiet inte skulle ta Integritetsfrågor och kontrollsamhället på allvar? Centerpartiet lämnade i oktober 2005 in en partimotion till riksdagen i detta ärende

  http://www.centerpartiet.se/templates2/NewsPage.aspx?id=9514&mq=integritet

  CITAT

  Frihet – inte kontrollsamhälle
  – Det behövs åtgärder i grundlagen när det ropas högt på hårdare tag eller snabba lagstiftningsprocesser. Därför att annars riskerar vi få ett kontrollsamhälle med lagrade uppgifter om dig och det du gör – uppgifter som riskerar att kunna användas på fel sätt, sa Kerstin Lundgren, Centerpartiets ledamot i Konstitutionsutskottet när hon presenterade partimotion om integritet.

  SLUT CITAT

  Själva motionen
  http://www.centerpartiet.se/upload/Centerpartiet/Aktuellt/Nyheter/Motioner/c002_integritet.pdf

  CITAT

  Det krävs inte mycket fantasi för att förstå att ett register med data om när du har ringt,
  till vem, vilken tidpunkt och uppgifter om varje sida du besökt på Internet skulle vara
  extremt känsligt ur integritetssynpunkt. Detta skall ses i ljuset av att det knappast går att
  peka på ett enda register som inte har ”läckt” eller missbrukats. I dagarna kom Postoch
  telestyrelsen (PTS) med stark kritik mot teleoperatörer som lämnar ut skyddade
  uppgifter. Det innebär alltså att hemliga personuppgifter om människor som särskilt
  anmält att deras uppgifter inte får lämnas ut läcks till upplysningsföretag och andra.
  PTS uppskattar att de får in omkring tio regelrätta klagomål om integritetsfrågor varje
  månad och då skall man hålla i minnet att det är de fall som har upptäckts vilket innebär
  att det i realiteten måste röra sig om mångdubbelt fler överträdelser.
  Centerpartiet menar att det är glädjande att europaparlamentet nu har satt stopp för
  förslaget om datalagring och instämmer med parlamentets ledamöter, som vill se
  proportionella regler för brottsbekämpning och ansåg att förslaget var ett hot mot
  medborgarnas personliga integritet. Vidare ifrågasatte europaparlamentet förslagets
  rättsliga grund och åtgärdens proportionalitet. Det är viktigt att vi från Sveriges sida,
  efter att med en socialdemokratisk regering i spetsen varit drivande för att genomföra
  datalagringsförslaget, nu tar till oss av europaparlamentets yttranden och ser till att
  förslaget om datalagring inte blir något som en socialdemokratisk regering försöker
  driva igenom i Sverige.

  SLUT CITAT

  Centerpartiet ville inte att förslaget om datalagring inte skulle bli “något som en socialdemokratisk regering försöker
  driva igenom i Sverige.” MAN VILLE GÖRA DET SJÄLVA!

  “det knappast går att peka på ett enda register som inte har ”läckt” eller missbrukats” VAD MENAR DOM MED DETTA? BETTAN ÄR VÄL SÄKER

 31. johannes

  Jag tror vi förlorar på att göra detta till en blockpolitisk fråga. Se bara på Tolgfors nya sätt att bortförklara FRA-frågan på:

  Enligt Demoskopundersökningen har FRA-anhängarna ett litet övertag över kritikerna i moderaterna och centerpartiet.
  Det räcker för att Sten Tolgfors ska hävda att regeringen har sina egna väljare med sig.
  – Det har blivit en höger-vänster-fråga, i och med att socialdemokraterna, som själva satte i gång arbetet med den här lagstiftningen, väljer att rösta nej och inte presenterar ett eget förslag, säger han.

 32. johannes

  PST. Missa inte Anne Rambergs replik på Ingvar Åkessons debattartikel i SvD: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1424243.svd

 33. Rick Falkvinge

  Mary: Bodström låter sansad i den här frågan, men problemet är just att han är jurist och inte tekniker. Han tror att det går att avlyssna bara en person på Internet. Det gör det inte.

 34. […] Karameller #6, Alltiallon #3, Opassande #3, Offentliga affärer #5, Elin Nordén -humorbloggen!, Rick Falkvinge (pp) #3, Tomas sida #3, Rick Falkvinge (pp) #4, Kulturbloggen, Rick Falkvinge (pp) #5, Svensson #3, […]

 35. Anders Andersson

  Jag hyser inget hopp om att Bodström skall inse skillnaden mellan att automatiskt avlyssna miljoner telemeddelanden för att hitta en namngiven misstänkt att “granska”, och att manuellt identifiera den misstänktes anknytning för att sedan avlyssna enbart den.

  Jag hittar inte något citat just nu, men när Bodström tillfrågades om det inte var kränkande gentemot ett stort antal män i Umeå att DNA-topsa allihop i jakten på en ännu oidentifierad våldtäktsman, så svarade Bodström ungefär sålunda: “Våldtäkt är också en kränkning, och i jämförelse med det är ett helt smärtfritt salivprov ingenting att bråka om.”

  Som om det skulle vara provtagningsmetoden som var kränkande. Inte att männen i praktiken betraktades som misstänkta till dess att polisen fått tillgång till deras genetiska profiler och kunde avföra dem från utredningen?

  Jag kan upplysa Bodström om att hemlig teleavlyssning är ännu mer smärtfri än ett salivprov; det känns faktiskt inte alls. Likafullt är avlyssning kränkande för den som utsätts, och för den som befarar sig vara utsatt. Kränkning handlar inte nödvändigtvis om medicinska ingrepp eller annan fysisk kontakt; det handlar om brist på förtroende.

  Sedan verkar alla, inklusive Bodström, glömma att signalspaningslagens uttalade syfte inte är att leta efter enskilda brottslingar, utan att leta efter upplysningar till stöd för regeringens utrikes-, försvars- och säkerhetspolitik. Det etiska dilemmat gäller vad FRA skall göra med den överskottsinformation som uppsnappas och som avslöjar brottslig verksamhet – skall FRA ignorera den, eller lämna den vidare till polisen?

  Att i signalspaningslagen skriva in bestämmelser om vilka personer som får avlyssnas är meningslöst, för då blir det bara ett duplikat av redan gällande bestämmelser för hemlig teleavlyssning, och polisen behöver inte vända sig till FRA för att få sådan avlyssning utförd. Signalspaning skall enbart utföras i etern, inte i privata kablar. Hemlig teleavlyssning får göras i kabel, men skall begränsas till enstaka utpekade abonnenter. Att blanda samman de båda verksamheterna inom samma myndighet eller i samma lag är livsfarligt.

 36. Jan Sjöholm

  Lite självhävdelse.

  Hej, jag har lagt upp mina kommentarer på en blogg.

  Kan innehålla några nyttiga länkar för den oinvigde.

 37. Eva Egelmyr

  Jag är helt emot FRA. Jag har varit avlyssnad via mobil och fast telefon i över 1 år och är även kartlagd med foto mm. Ni skall veta att det är så kränkande att veta att dom hört vad jag gjort i sovrummet mm. Detta är vad insats styrkan talade om för mig då dom kom hem till mig en sommardag för 1 år sedan.Vad jag gjort! Inget absolut inget, jag har inte ens parkeringsböter. Hur jag vet! När bärgaren får hämta polisbilen som kört fast i skogen och man hittar papper liggunderlag mm efter dom 100m från mitt hus. Sen att jag efter avslutat samtal hör poliserna sitta och prata med varandra genom min mobil, ja jag hörde dom när jag lagt på. Dom hörde allt jag gjorde hemma, jag menar allt. Avlyssning får inte göras om inte brottet ger minst 2 års fängelse och skall godkännas av åklagare. Men tro nu inte att dom följer lagen, dom gör redan precis vad dom vill. Dom gjorde allt detta för jag levda med en enkel pundare som aldrig sålde ett mikrogram ens och hans mor talade om att vi var livsfarliga med vapen mm. Vapnet var ett luftgevär. Med andra ord falsk angivelse. Men heder till insats styrkan från GBG som bad om ursäkt. Jag vill ha mitt privat liv privat men fan vet om det går. Fick flytta och isolera mig helt med goda vänner som står för mina tele nummer. Jag mår illa efter vad jag vet och lita på någon mer, aldrig.

 38. Du är kartlagd « Aktivdemokrati’s blogg

  […] Karameller #6, Alltiallon #3, Opassande #3, Offentliga affärer #5, Elin Nordén -humorbloggen!, Rick Falkvinge (pp) #3, Tomas sida #3, Rick Falkvinge (pp) #4, Kulturbloggen, Rick Falkvinge (pp) #5, Svensson #3, […]

 39. Blubb

  Eva, det du berättar om är fruktansvärt. Har du fått någon som helst kompensation eller upprättelse, utöver ursäkten för detta lidande? Finns det någon tjänsteman som erkänner att de gjort fel så att du kan få rätt till ersättning någonstans?

  Du har mina djupaste sympatier.

 40. Blubb

  Eva, jag gissar att det du utsattes för är konsekvenserna av buggningslagen och lagen om postkontroll (öppning av vanliga brev) som gick igenom 2007: http://www.proletaren.se/index.php?option=com_content&task=view&id=1102&Itemid=30

  “Detta innebär att alla typer av samtal och ljud i rummet kommer att avlyssnas, och det är därför troligt att långt fler än den som misstänks för brott drabbas av den nya lagen.”

  “Vänsterpartiet och miljöpartiet var ensamma om att rösta mot lagen. Socialdemokraterna röstade för lagen, men reserverade sig mot förbudet att avlyssna medieredaktioner.”

  “polisen kommer att kunna lyssna av telefoner och genomföra hemlig kameraövervakning och postkontroll i ”preventivt syfte”, det vill säga utan att det finns misstankar om att något brott har begåtts.”

 41. FRA, regeringen och galenskap « Fritänk

  […] Opassande. Han hävdar att förespråkarna för lagen diskuterar syftet med lagen. Motståndarna däremot diskuterar konsekvenserna av lagen. Man har helt enkelt väldigt olika syn på saken och […]

Comments are closed.

arrow