Vårt privatliv såldes för drinkar

Det här är något av en repris, eftersom vi skrev det för nästan 18 månader sedan, men nu skriver fler samma sak. Resumé för nytillkomna: vårt privatliv såldes för drinkar på fina amerikanska cocktailpartyn.

Aftonbladet publicerade för något tag sedan en tidslinje över det smutsiga spelet bakom FRA-lagen. I korthet:

 • FRA hade spelat ut sin roll som signalspaningsmyndighet och behövde nya arbetsuppgifter, t.ex. något riktigt saftigt att skicka till andra underrättelsetjänster.
 • En sådan sak skulle kunna vara all trafik som går i kabel i Sverige.
 • Ett avtal skrevs med USA för att säkra just det utbytet och garantera att svenska ministrar och FRA fick plats vid de fina borden.

Svensson har publicerat samarbetetsavtalet.

Det båda missar är den grundläggande analysen om varför de gör så här. Jag skrev i februari 2007 “Har Odenberg redan sålt vårt privatliv till USA?“. Det här postade Christian Engström på Piratpartiets forum den 28 februari 2007 apropå samarbetsavtalet om utbyte av spaningsdata:

Jag undrar om inte det här kan vara pusselbiten som förklarar varför regeringen insisterar så hårt på att få igenom FRA-förslaget till varje pris.

Tidigare har jag inte kunnat fatta varför borgerliga politiker som var väldigt kritiska till massövervakning när de var i opposition plötsligt vänt 180 grader så fort de kom i regeringsställning.

När Beatrice Ask blev justitieminister skrev Oscar Swartz positiva saker om henne, och uttryckte förhoppningar om att hon skulle stå upp för rätten till ett privatliv, eftersom hon tidigare hade varit bra på den punkten. Men efter bara några månader i regeringen har hon nu glömt allt vad privatliv heter, och stöder FRA-förslaget trots att hennes eget justitiedepartement är emot det.

Johan Linander är ett annat exempel på samma sak. Han sitter visserligen inte i regeringen, men det är ändå tydligt att han har blivit påverkad av närheten till makten på ett sätt som förvånar. Innan valet uppfattade vi alla honom som en bra kille som var på rätt spår i våra frågor. Nu, några månader senare, använder han sin blogg till att ivrigt försvara FRA-förslaget.

När jag har funderat på det här de senaste månaderna har jag fått känslan att det var någon pusselbit som saknades för att man skulle kunna förstå varför. Hur kommer det sig att politiker som tidigare i sin karriär har varit aktivt kritiska till övervakningssamhället, plötsligt lägger sig platt på rygg för USA:s syn på “the war of on terror” så fort de kommer i regeringsställning?

Att det varit amerikanska påtryckningar som satt agendan för regeringen tycker jag har varit klart från början. Så långt är det inget nytt eller konstigt. Det var precis likadant med den förra regeringen, så det handlar bara om vem som sitter i Rosenbad och får specialbriefingar av amerikanska tjänstemän och/eller lobbyorganisationer.

Men vad är det för piska eller morot som amerikanarna har använt? Den frågan har jag inte haft något bra svar på förrän (eventuellt) nu.

Direkta mutor i pengar? Nej, det tror jag inte funkar på svenska politiker på den här nivån. Vi har inte den kulturen i politiken Sverige, helt enkelt. Det känner jag mig övertygad om.

Löften om toppjobb när de lämnat regeringen? Inte heller så troligt. Har man lyckats ta sig upp till ministernivå är man i praktiken garanterad lämpliga reträttposter inom den svenska förvaltningen. Det är ingenting man behöver hjälp av USA med. Det är inte särskilt vanligt att svenska före detta toppolitiker går ens till det svenska näringslivet, och att någon av dem skulle gått vidare till en glasstillvaro inom den amerikanska storföretagseliten kan jag inte komma på något exempel alls på. Så jag tror inte att det är den typen av löften som fått politikerna i och nära regeringen att börja gå USA:s ärenden.

Hot om handelsanktioner mot Sverige om regeringen inte gör som USA vill, då? Ja, det förekommer givetvis, men det är mer en naturlig del av det politiska spelet mellan länder. När man hotar med handelssanktioner är en stor del av poängen att man gör det högljutt och öppet, för att skrämma den allmänna opinionen. Exempelvis genom att ge Sverige ett “Special Mention” i rapporter som ligger till grund för amerikanska beslut om handelssanktioner.

Men det känns ändå inte som om den faktorn förklarar att borgerliga politiker vänder 180 grader på några månader när de kommit i regeringsställning. Hot om handelssanktioner är egentligen ganska tomma. I vart fall så länge Sverige är en del av EU kan USA inte göra så mycket mer än några symboliska strafftullar på några svenska profilprodukter, som inte påverkar ekonomin i stort något nämnvärt. När USA var jättearga på Frankrike vill jag minnas att de införde imporrestriktioner på gåslever. Det överlevde Frankrikes ekonomi. Därför tror jag inte att enbart hoten om handelssanktioner räcker som förklaring, även om de förstås ingår som en komponent.

Men det här samarbetsavtalet tycker jag fungerar bättre som förklaring. Det har troligen inte varit särskilt känt utanför regeringskretsar och de inblandade myndigheterna. Det förklarar varför borgerliga politiker ser saker annorlunda nu när de är regering, mot tidigare när de bara var riksdagsmän.

Det är också lätt att se hur det hägrande avtalet kan ha utövat lockelse på regeringspolitikerna. Möjlighet att få amerikanska investeringspengar ur den (ofantliga) budgeten för Homeland Defense, vilket kan leda till positiva tidningsrubriker när nya projekt startas upp i Sverige. Det finns ju inget som politiker hellre vill än att ta åt sig äran för nya storprojekt som ger jobb.

Sedan tillkommer faktorn att vara med i den inre kretsen, med bara sex utvalda länder förutom USA. Att få inbjudningar till konferenser och cocktailpartyn som bara är för de riktigt stora grabbarna. Eftersom USA lägger så mycket fokus på terrorfrågan är det inte orimligt att tro att svenska ministrar kan bli sedda som välkomna vänner på mycket hög nivå genom ett sådant här samarbete. Om Odenberg drömmer om att kunna berätta för sina barnbarn att han en gång skakade hand med Amerikas president, är det den här frågan som avgör hur det blir med den saken. Det kanske låter larvigt, men jag tror faktiskt att det är här förklaringen finns.

Skulle man hårdra det skulle man säga att den svenska regeringen är beredd att sälja ut medborgarnas intressen och gå främmande makt tillhanda för några cocktailparty-biljetter. Men så ser de själva förstås inte saken. Jag tror att de är bländade av känslan att ha en chans att få sitta med vid de riktigt fina borden i storpolitiken. Tyvärr verkar det som om det har räckt för att de skulle glömma alla argument som de själva har framfört mot att införa ett kontrollsamhälle byggt på massövervakning. Människan är ett bräckligt kärl.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , ,

Bloggat om FRA de senaste 48 timmarna: Rick Falkvinge (pp), Svensson, Steve Lando, Världen utanför mitt fönster, As Good as it gets, Herr Klokboks Kollektion, Mina Moderata Karameller, udd.be, Isabella Lund, Cattis blogg, Udda Nyheter med Mickey J Barczyk, Mina Moderata Karameller igen, Rasmus Lenefors, Opassande, Björn Wadström – ettan, deep.edition, Radikalen, Trottens Betraktelser, Hultins tankegång, Henrik Sjöholm, Frihetens vingar, Bravepeople.se, Björn Wadström – ettan igen, Mad World, Tomas sida, Rick Falkvinge (pp) igen, Svensson igen, Steve Lando igen, Världen utanför mitt fönster igen, As Good as it gets igen, Herr Klokboks Kollektion igen, Mina Moderata Karameller #3, udd.be igen, Isabella Lund igen, Cattis blogg igen, Udda Nyheter med Mickey J Barczyk igen, Mina Moderata Karameller #4, Rasmus Lenefors igen, Opassande igen, Björn Wadström – ettan #3, deep.edition igen, Radikalen igen, Trottens Betraktelser igen, Hultins tankegång igen, Henrik Sjöholm igen, Frihetens vingar igen, Bravepeople.se igen, Björn Wadström – ettan #4, Mad World igen, Tomas sida igen, Cattis blogg #3, Mina Moderata Karameller #5, Christermagister, Nonsens, garrar och allt därimellan, Tomas sida #3, Opassande #3, ..:: josephzohn | gås blogger ::.., Basic personligt, Mina Moderata Karameller #6, Alltiallon, Svensson #3, Din ledamot i riksdagen – Göran Pe…, Världen enligt Jah Hollis, Sagor från livbåten, deep.edition #3, annarkia, Jörgen Boström, lambda ship-state, Klocklös i Tiden – Freudianska fel…, Tomas sida #4, Din ledamot i riksdagen – Göran Pe… igen, Mina Moderata Karameller #7, Björn Wadström – ettan #5, Steve Lando #3, Mina Moderata Karameller #8, Konsumentbloggen, Expressenbloggen, Klura – funderingar om stort och s…, Klura – funderingar om stort och s… igen, Björn Wadström – ettan #6, Mat och politik, Rick Falkvinge (pp) #3, Alltiallon igen, Offentliga affärer, xzpq, Hannes Persson, Björn Wadström – on all sides, Blogge Bloggelito, deep.edition #4, Kulturbloggen, Steve Lando #4, Bloggtidningen, Svensson #4, mymlanthereal.wordpress.com, Ledarblåggen – ST.nu, Politruck, Bloggen Bent, Andrea Doria, Beta Alfa, Hultins tankegång #3, Dexion, Drottningsylt, Mina Moderata Karameller #9, Jonas Morian | PromeMorian, Björn Wadström – ettan #7, Tomas sida #5, Björn Wadström – ettan #8, Tomas sida #6, annarkia igen, Kulturbloggen igen, Basic personligt igen, Creativedirector.se, Björn Wadström – on all sides igen, Expressenbloggen igen, Oväsentligheter … ?? ???, Opassande #4, Rick Falkvinge (pp) #4, Blogge Bloggelito igen, Din ledamot i riksdagen – Göran Pe… #3

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Jan Sjöholm

  Tänkvärd analys, jag tror att du börjar att skjuta in dig.
  Lägger man till några löften om inköp av krigsmateriel samt att sverige får vara med på NATO övningar så börjar slagordet “ett aliansfritt sverige” att få en ny innebörd.

 2. Angelica

  Låter klokt de han skriver karln. De tror vi på.. åh, ta bort fra bara. hur kan dom göra så här mot folket när ingen jävel vill hare så? Några få människor i sverige som vill (men inte är helt säkra ens på de i början) och de ska förändra för hela folket? fast ingen annan vill hare så..

 3. […] fortsätter att rota i avtalet mellan EU och USA om personuppgiftshandel. Rick drar fram en gammal kommentar av Christian Engström (pp) som spekulerade i hur politiker bedåras av […]

 4. nosweet

  Ja redan de gamla grekerna..

  Hur är den tyranniska människan beskaffad?

  Är det nu inte så, att dylika människor som enskilda personer — innan de kommo till makten — ha följande karaktär: antingen vilja de vara tillsammans med smickrare, som äro beredda att lyda dem i allt, eller också, om de själva ha behov av något, ödmjuka de sig och tveka ej att spela vilken roll som helst för att markera sin förtrolighet, men när de väl ha fått, vad de ville, stå de där som främlingar?

  I högsta grad.

  I hela sitt liv äro de således aldrig vänner till någon, utan äro alltid antingen en annans herrar eller en annans slavar. Men sann frihet och sann vänskap får den tyranniska naturen aldrig smaka.

  Förvisso.

  Kunna vi ej ha rätt att kalla dylika personer för opålitliga?

  Jo visst.

 5. nosweet

  Redan de gamla grekerna..

  Hur är den tyranniska människan beskaffad?

  Är det nu inte så, att dylika människor som enskilda personer — innan de kommo till makten — ha följande karaktär: antingen vilja de vara tillsammans med smickrare, som äro beredda att lyda dem i allt, eller också, om de själva ha behov av något, ödmjuka de sig och tveka ej att spela vilken roll som helst för att markera sin förtrolighet, men när de väl ha fått, vad de ville, stå de där som främlingar?

  I högsta grad.

  I hela sitt liv äro de således aldrig vänner till någon, utan äro alltid antingen en annans herrar eller en annans slavar. Men sann frihet och sann vänskap får den tyranniska naturen aldrig smaka.

  Förvisso.

  Kunna vi ej ha rätt att kalla dylika personer för opålitliga?

  Jo visst.

 6. Blubb

  Glöm sen inte att FRA sen 2007 har stöd i lagen för att lagra fakta om din etnicitet, medlemskap i fackföreningar, sexuell läggning och annat om de tycker att de behöver. FRA har nämligen en alldeles egen personuppgiftslag som har nummer (2007:259).

  Citerat från http://felten.yi.org/blog/?p=38

  “i 1 Kap 11 § står det klart och tydligt att FRA får registrera och indexera (göra sökbart) personuppgifter som avslöjar ras eller etniskt ursprung, politiska åsikter, religiös eller filosofisk övertygelse, medlemskap i fackförening eller som rör hälsa eller sexualliv. Visserligen med förbehållet att det skall vara ‘absolut nödvändigt för syftet med behandlingen’”.

 7. Blubb

  1 kap i FRAs personuppgiftslag står det även att
  “15 § Regeringen meddelar föreskrifter om vilka myndigheter som får ha direktåtkomst till uppgiftssamlingar.”

  Dvs regeringen behöver inte ens fråga riksdagen om lov, för att kunna börja skicka FRA-info kors och tvärs till myndigheter i Sverige.

 8. Blubb

  Här är Överenskommelsen USA-Sverige om infoutbyte – punkt för punkt:

  http://www.stoppafralagen.nu/node/93 och http://www.regeringen.se/content/1/c6/08/04/93/90057dc9.pdf

  För den som inte orkar läsa hela avtalet så finns lite utdrag här: http://www.stoppafralagen.nu/node/93#comment-922

 9. Blubb

  Här kan man läsa mer om överenskommelsen USA-Sverige om infoutbyte – punkt för punkt: http://www.regeringen.se/content/1/c6/08/04/93/90057dc9.pdf
  Avtalet länkas från regeringens hemsida på detta ställe: http://www.regeringen.se/sb/d/8663/a/80486

  För den som inte orkar läsa hela avtalet så finns ett utdrag här: http://www.stoppafralagen.nu/node/93#comment-922

 10. Blubb

  oops, sorry för dubbelposten…

 11. Markus "LAKE" Berglund

  Har jag fallti bort eftersom jag inte taggar mig i bloggar? Jag har ändpå skrivit ett helt gäng inlägg om FRA och vårt lokala Centerupprop

  http://lakonism.blogspot.com/

  http://www.centeruppropet.se/

  Markus “LAKE” Berglund’s last blog post: Centeruppropet i riksmedia

 12. Rick Falkvinge

  Lake: Ja, du förtjänar verkligen att vara med i bloggmolnet utifrån din ansträngning — men det är autogenererat utifrån dem som taggar sina bloggposter på Intressant med “FRA”.

 13. Jan Sjöholm

  Salt i såren

  Några pärlor från “Rapport till Journalistfonden för vidareutbildning” av Martin Jönsson 2005-02-07
  periodista.se/FRA03_04.pdf

  Sid10
  Att bättre amerikanska underrättelsetjänster sannolikt kunnat stoppa 11/9-attackerna står klart i hans senaste bok A Pretext for War. Men Bamfords viktigaste budskap är att det inte kan stoppa terrorismen.
  ” Höj flygsäkerheten och de spränger ett tåg. Bästa sättet för länder runt om i världen att skydda sig mot terrorism är att ta avstånd så mycket som möjligt från USA och dess utrikespolitik.”

  Sid 13
  ”Sweden appears to be engaged in a substantial
  Echelon programme of its own.” Det var
  Echelonavslöjaren, journalisten och
  avlyssningsexperten Duncan Campbells reaktion
  på mina uppgifter om Västkuststationen.

  Matthew Aid, fd NSA, säger att han antagit att det
  borde finnas en satellitavlyssningsanläggning i
  Sverige, men att den skulle vara så här stor, det
  trodde han inte. Något som han ser som en
  indikation på att amerikanerna och/eller brittiska
  GCHQ är djupt involverade.

  Sid 16
  Fd underrättelseofficeren och fartygschefen på Orion; Björn Eklind säger så här:
  ”Kanske FRA är en svensk organisation, som i begränsad omfattning samarbetar med utländska underrättelsetjänster.
  Eller är FRA en del av en internationell avlyssningskoncern som i begränsad omfattning samarbetar med svenska myndigheter. Problemet är att det är bara FRA som vet vilket.”

  Vad skall man tro?

 14. Trottens Betraktelser » EU har ett övervakningsavtal med USA

  […] Betraktelser » Polisen jagar FRA-läcka on Protesterna mot FRA – en betraktelseRick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Vårt privatliv såldes för drinkar on Polisen jagar FRA-läckaEU sluter avtal med USA om underrättelser | Svensson on Polisen jagar […]

 15. Mathias S.

  Ja, om, som det verkar, den starkaste instinkten för t.ex en partigruppsmedlem i riksdagen, är att vika sig för grupptrycket och sluta upp kring de stora killarna i gänget, så funkar det förstås så även på en större internationell skala. Piska och morot- utfrysning eller cocktails – funkar i de flesta lägen.

  Sen är ju intrycket man får ju fler fakta som kommer i dagen, ofrånkomligen det att FRA och CIA/OSS, NSA etc. har ett samarbete som går tillbaka 65 år i tiden, till själva bildandet av organisationen.
  Och att ett djupgående intimt umgänge under täcket, s.a.s. är inbyggt i själva grundstrukturen för organisationens verksamhet.

  Och detta, att ha – för att tala klartext- Neo-cons Gestapo grävande i ens personliga liv och därigenom dikterande den svenska yttrandefriheten och livsutrymmet, blir ju i så fall inte bara, för att citera Ingvar åkesson, “en vidrig tanke” utan fastmer en vidrig ***** verklighet. Som jag aldrig kan acceptera- inte minst för våra barns skull och det samhälle de ska leva i.
  Här är några ilskna humorteckningar kring detta ämne m.m.:

  http://www.knolfoda.blogspot.com/

  Mathias S.’s last blog post: Spin-occhio

 16. Signalspaning i FRA:s historia « Christian Engström (pp)

  […] är klart att FRA rutinmässigt bryter mot lagen, och mycket tyder på att allt handlar om att sälja ut det svenska folkets privatliv till främmande makt, då är det ännu mer skäl för en granskning. […]

 17. Blubb

  Jan, det var en mycket intressant synvinkel…finns det risk att FRA inte alls står på Sveriges sida, egentligen? Jag hade inte ens tänkt den tanken.

 18. Anders Andersson

  Under kalla kriget spreds framför allt i USA (men i viss mån även i Sverige, antar jag) en myt om “fienden mitt ibland oss”, alltså att Sovjetunionen värvade agenter i stor mängd i olika länder med enda syfte att infiltrera näringsliv och offentlig förvaltning för att sprida kommunismen och i övrigt gå Moskvas ärenden. Dessa agenter var födda i landet de väntades förråda, talade dess språk utan rysk brytning och hade fullkomligt vardagliga namn och yrken.

  De uttalade kommunisterna utgjorde uppenbara syndabockar, men det fanns inte tillräckligt många av dem i USA för att injaga skräck i den amerikanska befolkningen, så man beskyllde snart sagt varenda kotte som inte tydligt stödde regeringen för att hysa dolda kommunistiska sympatier. Det var detta som var kärnan i senator Joseph McCartys häxjakt på oliktänkande under några år på 1950-talet.

  Under samma decennium producerades ett antal skräckfilmer på temat “ulv i fårakläder”, såsom Invasion of the body snatchers där främmande psyken antar vänners och släktingars kroppar för att sedan försöka övertala de återstående frihetskämparna att ge upp och “byta sida”. Just den filmen behöver inte ha producerats med kommunismen i åtanke, men den och andra filmer av det slaget underblåste på ett metaforiskt vis ovannämnda myt. Vem som helst kunde vara en spion – din granne, din kollega, till och med din hustru som du tror dig ha känt i 20 år!

  Det är intressant att läsa hur en svensk marinofficer tycker sig se tecken på att en svensk myndighet med egna tentakler in i Rosenbad styrs mera av amerikanska intressen än av svenska. Samtidigt säger regeringens ministrar och allierade riksdagsledamöter att de litar mer på sagda myndighets experter än på de “debattglada amatörer” som uppenbarligen har missförstått allting.

  Lek nu med tanken att marinofficeraren hade sett tecken på ryska snarare än amerikanska intressen i FRA:s sekretesshänsyn. Är det underligt att de debattglada amatörerna uttrycker viss oro för vad som pågår, oavsett politisk färg på konspirationsteorierna?

  Vad spelar det för roll att både Anders Wik och Ingvar Åkesson har svenska namn och talar perfekt svenska? Vad säger det om deras egentliga uppdragsgivares identitet?

  För den delen, vad säger mitt namn och mitt språkbruk om mina avsikter? Vems ärenden går jag egentligen, när jag formulerar en sådan här konspirationsteori, ens om jag inte säger mig tro på den själv?

  Just därför vill jag inte tro på konspirationsteorier, för det går inte att motbevisa dem utan att helt förinta det spöke man tycker sig se.

  Kanske är påståendena om amerikansk inblandning bara en myt, ett genuint missförstånd som uppstått på grund av att vi medborgare, i likhet med tjänstemannen på Vägverket som inte vet vad Rick beställer sedan han parkerat bilen utanför en bar, inte vet varför Sverige och USA har tecknat ett avtal om underrättelsesamarbete, och på grund av avtalets natur inte heller kan få veta det utan att äventyra rikets säkerhet. Skall vi ändå kräva att hela klabbet rivs upp med rötterna, med risk för att vi saboterar en fullt legitim underrättelseverksamhet?

  Ja, jag är rädd för att vi måste det, precis som tjänstemannen vid Vägverket måste företa husrannsakan på baren och begära ut kassakvittot om han skall få reda på vilken dryck det var som Rick hällde i sig innan han satte sig bakom ratten. Att titta på övervakningskameran och se att Rick åtminstone inte vinglar märkbart på sin väg till bilen, eller lyssna till Ricks egna försäkringar några dagar senare, räcker inte för att skapa visshet.

  Skillnaden är att i ena fallet kränks en levande människas privatliv och en näringsidkares affärsrörelse, men i det andra hotas en myndighets fortsatta existens. Jag kan till nöds acceptera kränkningen av affärsrörelsen, men i valet mellan en myndighet och samtliga människors privatliv väger privatlivet helt klart tyngre.

  Det lär dröja innan jag förespråkar handgriplig rivning av grindarna på Lovön, men jag förväntar mig nu ett betydligt bättre svar på ovanstående frågor än “lita på oss”, vare sig svaret uttalas med engelsk, rysk eller svensk brytning.

  Det må vara ett moraliskt framsteg att inte längre bränna häxor, men det är inget intellektuellt framsteg att sluta bränna dem bara för att vi inte längre tror att de finns, när de trots allt kanske gör det!

  Säger den konfunderade statstjänstemannen med både vallonska och österbottniska anor

 19. klara

  Jag har inte ett dugg svårt att tänka mig att det räcker med drinkar för att sälja ut demokratin. Människor är precis så billiga. Och det är bra att vi faktiskt vet om det och har med det i beaktningen.

 20. […] #3, Offentliga affärer #5, Elin Nordén -humorbloggen!, Rick Falkvinge (pp) #3, Tomas sida #3, Rick Falkvinge (pp) #4, Kulturbloggen, Rick Falkvinge (pp) #5, Svensson #3, Steve Lando, Världen utanför mitt […]

 21. Blubb

  Anders, tack för ett mycket intressant inlägg. Är det en sådan “fienden mitt ibland oss”-tanke som råder nu även inom FRA och regering?

  Här är en länk som presenterar ytterligare ideer till varför vi får denna lag: nämligen för att kunna få ett lägre oljepris i framtiden. Vad tror ni? http://mikael660.bloggspace.se/601614/Deras-hemliga-agenda/

 22. Blubb

  Sen, för att vara ärlig, så tror jag att om USA vill övertyga och skrämma regeringen till att tro att vi HAR en fiende mitt ibland oss, så har de full kapacitet att producera falska bevis om företeelser de sett i Sverige. Tillräckligt för att skrämma upp både denna regering och den förra, och att det är det som lett till att hon bytt sida. Hjärntvättning skulle man kunna kalla det jag är rädd har hänt.

 23. Blubb

  hon = Beatrice Ask i det här fallet

 24. Betraktelse över FRA-lagen. « Jan Sjöholm’s Weblog

  […] http://rickfalkvinge.se/2008/07/01/vart-privatliv-saldes-for-drinkar/ Vårt privatliv såldes för drinkar July 1, 2008 – 08:58 Av Rick Falkvinge (pp) —————————— […]

 25. Blubb

  Angående vems sida FRA står på egentligen, så kommer här ytterligare ett utdrag ur Rapport till Journalistfonden för vidareutbildning. Jan, det är ditt inlägg på http://opassande.se/index.php/2008/06/28/ska-vi-strunta-i-politikerna-och-lita-pa-fra-istallet/
  jag hoppas du inte har något emot att jag citerar det här:
  ——-
  Sid7

  “Björn Eklind var förste analytiker på försvarets underrättelsetjänst och när Sverige storsatsade på
  signalspaningsfartyget Orion blev det Björn Eklind som fick befälet.

  Eklind var marinofficer och tillhörde alltså inte
  FRA. Själva spaningen från Orion skulle skötas av FRA:s egen personal.
  Han är en av dom få som haft tillträde till det allra hemligaste inom svenskt försvar. Och genom sitt arbete på Orion
  fick han en unik inblick i hur FRA arbetade och han menar att samarbetet med USA ofta var viktigare än svenska
  intressen. Bland annat prioriterade FRA att spana mot det sovjetiska försvaret mot amerikanska kryssningsmissiler.”…

  “Han berättar om en upptäckt han gjorde i FRA:s datorer på fartyget:
  ”De hade viktig information som de inte delgav oss. Vi höll på att utveckla motmedel mot sovjetiska sjörobotar för att
  skydda våra fartyg. FRA hade då detaljerad information om de robotarna. Info de förmodligen fått från amerikanerna.

  De gav oss inte den och det var för att skydda källan, NSA alltså. Viktigare att skydda den utländska samarbetspartnern
  än svenska liv och intressen.”

  FRA undanhöll alltså information från det svenska försvaret, enligt Eklind. Information som kunde räddat svenska liv i
  ett skarpt läge. Informationen skulle FRA fått i ett utbyte med USA. Och Eklind menar att man bör betrakta FRA som
  en del i en internationell koncern, snarare än som en svensk myndighet.”

 26. Du är kartlagd « Aktivdemokrati’s blogg

  […] #3, Offentliga affärer #5, Elin Nordén -humorbloggen!, Rick Falkvinge (pp) #3, Tomas sida #3, Rick Falkvinge (pp) #4, Kulturbloggen, Rick Falkvinge (pp) #5, Svensson #3, Steve Lando, Världen utanför mitt […]

 27. Anders Andersson

  Nej, jag tror inte att FRA räds “fienden mitt ibland oss”. Jag tror att det möjligen kan vara FRA som är fienden mitt ibland oss, om det nu skulle finnas en sådan fiende.

  Men som sagt, jag håller det som en intressant hypotes, snarare än ett troligt faktum. Nu är det upp till regeringen att visa att hypotesen är felaktig.

 28. Bo Larsson

  Eklinds utsaga konfirmerar ju det jag redan sagt, fienden finns mitt ibland oss och FRA-lagen är ingenting annat än en trojansk häst för att öppna upp landet för främmande makt med oinskränkta härskar- och diktaturambitioner. För den nuvarande kriminella regimen i USA med deras globala och totala maktambitioner där total övervakning är ett fundament utgör FRA-lagen en viktig pusselbit. Sverige valdes nog ut först för att vi ses som en symbol för demokrati och om vi kunde manipuleras till att skaffa en FRA-lag så kan den mycket lättare implementeras i andra länder.Strategi. Precis som Carl Bildt sa, (troligen därför att han är så insyltad att han vet vad som redan är planerat liksom FRA-lagen varit planerad ett tag tillbaka), så kommer FRA-liknande lagar att implementeras i många andra länder. Tala om högförräderi. I den innersta kärnan av FRA-frågan är det just exakt det det handlar om, att sälja ut Sveriges och svenska folkets totala kommunikation till främmande makt. Jag yrkar på åtal och livstids fängelse för samtliga inblandade.

 29. Jan Sjöholm

  Är verkligen benämningen “FRA-frågan” korrekt eller borde man byta ut ett par bokstäver?

  ARTICLE 15
  Entry of Personnel and Equipment and Material
  1. With respect to Cooperative Activity under this Agreement, each Party, in accordance with its
  national laws and regulations, and as appropriate, shall facilitate:
  18
  a) prompt and efficient entry into and exit from its territory of appropriate Equipment and
  Material, to especially include instrumentation, test equipment and Project Background and
  Foreground Information;
  b) prompt and efficient entry into and exit from its territory, and domestic travel and work of,
  persons participating on behalf of the Parties or Participants in the implementation of this
  Agreement;
  c) prompt and efficient access, as appropriate, to relevant geographical areas, information,
  Equipment and Material and institutions, for persons participating on behalf of the Parties, or
  Participants, in the implementation of this Agreement; and
  d) mutual logistic support.

  Samt

  ARTICLE 18
  Dispute Resolution
  1. Except for disputes concerning Intellectual Property and those procedures set forth in Article 14
  (Publication of Research Results), all questions or disputes between the Parties that cannot be
  resolved by the Agreement Directors arising under or relating to this Agreement shall be
  submitted to the Executive Agents. Such questions and disputes shall be resolved only by
  consultation between the Parties and shall not be referred to a national court, an international
  tribunal, or to any other person or entity for resolution.
  2. Resolution of disputes concerning Intellectual Property, shall be resolved as provided for in
  Annex I.
  3. Each Party shall ensure that any Sponsorship Arrangement that it enters into with a Participant
  includes provisions for dispute resolution consistent with paragraphs 1 and 2.”

  Kan någon förklara för mig hur FRA kan undvika att begå avtalsbrott ifall man får en “beställning” av motparten i detta avtal och FUN eller annan “kontrollstation” motsätter sig detta?
  (eller är det någonting som jag inte har förstått i denna populistiska fråga)

 30. […] verkligen benämningen “FRA-frågan” korrekt eller borde man byta ut ett par bokstäver? http://rickfalkvinge.se/2008/07/01/vart-privatliv-saldes-for-drinkar/#comment-6461 ” ARTICLE 15 Entry of Personnel and Equipment and Material 1. With respect to Cooperative […]

 31. […] har uppstått huruvida FRA till hundra procent verkligen verkar för Sveriges bästa. Här följer ett utdrag från “Rapport till Journalistfonden för vidareutbildning” av Martin […]

Comments are closed.

arrow