En stilstudie i arrogans

Reinfeldt lät helt kort meddela att “FRA-lagen inte kommer att rivas upp“, varpå han gjorde sig onåbar resten av dagen.

Den här människan förstör ju det borgerliga regeringsalternativet för en hel generation framöver. Maken till katastrofalt ledarskap tror jag inte att jag sett någon gång (och då är ändå ledarskap ett av mina specialintressen).

Detta samtidigt som Ingvar Svensson (kd) meddelat att “jag förstår att ingen av er begriper hur parlamentariska system fungerar“, FRA-chefen kallar medborgarrättsaktivisterna för “debattglada lekmän” och att förespråkarna för allmän avlyssning avfärdar alla motståndare med att “de bara inte förstått vad lagen går ut på”.

Det faktum att vi medborgarrättsaktivister har förstått exakt vad lagen går ut på och att det är just därför vi är okompromissbart motståndare till allmän avlyssning verkar inte ens ha föresvävat dem.

Den här hanteringen är en stilstudie i arrogans. Maken till politikerförakt, och nu menar jag politikers förakt för medborgarna, tror jag inte jag sett någonsin.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. smen

  Onekligen sant. Jag har alltid tillhört borgarnas kärnväljare. Numera konstaterar jag torrt att den dagen PP inte längre behövs, lägger jag mig på sofflocket, för borgerligheten kommer då knappast att få min röst igen.

 2. Drottningen

  Det är så märkligt alltihop. Vi har en regering som röstades fram och som nu infriar sina vallöften på löpande band och så gör de så här?? Visserligen är många förbannade över en regering som gör som de lovade, och det i sig kan ju tyckas lite lustigt. Men hur vrickat är det att mitt i rösta igenom sån här skit (som de glömde berätta om innan valet. så tokigt) rent ut sagt och försäkra sig om att bara sitta en mandatperiod? Smart, verkligen. Fredrik gillar nog inte att vara statsminister helt enkelt.

  Drottningen’s last blog post: Sila mygg och svälja tjockisar

 3. Jimmy

  Det har blivit en sammanblandning i debatten om att lagen ska gälla också tyskar vilket är fel.

  /ignore History

 4. Putte

  Se det från den positiva sidan. Statsministern tvingas att kommentera en folklig opinionstorm. Han skulle säkert ha velat ignorera frågan men kan inte det. (Ps. Naturligtvis är det vad en statsminister kommer att säga enda fram till regeringen svänger.)

 5. Johan Svensson

  Jag har redan sagt samma sak på Christian Engströms blog, men det här är exakt samma sak som (m) gjorde i valet 2002: de åkte på stordäng och sa sen “vi måste ha misslyckats med att nå ut med vår information.”

  Saken är snarare att de nådde fram, och ingen gillade vad de såg. Men den möjligheten var fullständigt oacceptabel för moderaterna, så det hette att “folk inte förstod” eller “folk inte fick vår information” i stället.

  Exakt samma race som alliansen kör nu.

  Det roliga i sammanhanget är ju att vi inte “förstår” för att de vägrar berätta en massa saker för oss och aktivt undanhåller viktig information.

  Johan Svensson’s last blog post: A Culture of Compromises

 6. Bo Larsson

  FRA att betrakta som en del av en internationell koncern. Ja, det är ju det som ligger närmast tillhands och då är det av största vikt att veta hur pass lagliga de andra aktörerna i den internationella koncernen är och kanske framförallt den ledande aktören, USA och dess NSA.

  Om man betraktar hela den globala bilden och maktutövningen och Bush regimens roll och ser till dess agerande, tar hänsyn till väl underbyggda misstankar om att de låg bakom 9/11, illegitima krig och ockupationer av Afganistan och Irak grundat på som nu framkommit medvetna lögner, med miljoner civila döda och nu Iran på gång, Guantanamo, Abu Grail, tortyr, militärdomstolar, olaglig kidnappning, bortförsel och tortyr i hemliga fängelser av EU-medborgare, inskrivet i lag att de har rätt att avlyssna allt och alla över hela planeten osv. Det är inte svårt att se hur allt detta hänger samman och varför FRA-lagen i det sammanhanget är så viktig och absolut måste tvingas igenom. Som en del av agendan.

  Naomi Wolf har studerat alla totalitära regimer under 1900-talet och funnit i samtliga samma grundläggande strukturer och gradvisa föränringar för att omdana en demokrati till en diktatur där massavlyssning av befolkningen är en hörnpelare. Hon konstaterar nu att Bush-regimen gradvis har iscensatt dessa förändringar precis som Hitler och nu i praktiken har en struktur som en diktatur. Det enda som behövs är en kris så att Bush kan förklara martial law och sen är det kört på samma sätt som i nazityskland. Och FRA ingår som en del i den gemensamma underrättelse koncernen med denna “demokratiske” aktör. Trevligt!

  Redan i dokumentet Rebuilding Americas Defenses författat av Dick Cheney och andra ledande personer i Bush regimen ett år innan han blev vp beskrivs hur man eftersträvar absolut kontroll på alla plan över planeten och att man inte kommer att tillåta någon annan nation att utgöra ett hinder i denna totala globala maktambition. Detta är den egentliga bakgrunden till FRA-lagen. Syftet är precis på samma sätt som den tidigare olagliga avlyssningen av amerikanska medborgare och den nya avlyssningslagen att kunna kartlägga alla dissidenter som gör motstånd mot förändringarna i riktning mot diktatur så att man kan komma åt dem i senare skede när demokratierna tvingas ta nästa steg mot den globala diktaturstaten. Hur många CIA-agenter tror ni redan jobbar på FRA?

  Bildt är djupt insyltat i det här och förmodligen den som drivit på Reinfeltd och resten av alliansen så hårt och tvingat igenom FRA-lagen med skenargument om hot mot Sverige och andra löjligheter. Sverige är så hårt uppbundet till USA och därför säger nu Reinfeltd att de inte kommer att riva upp lagen. Han har inget val.

 7. Krister

  Bra Jobbat !

 8. Mary

  OK – Reinfeldt har inget val. Kommer en (s)-regering att ha något val?

  Mary’s last blog post: Lagen blir kvar – men blir regeringen kvar…

 9. Sidvind

  Förhoppningsvis kommer mp och v (samt kanske pp..) inte stödja en s-regering som inte river upp lagen. Kommer s då försöka driva igenom den med de borgerliga partierna bör s-regeringen fällas. Dvs enda sättet att ha lagen kvar blir att s regerar med m, vilket faktiskt skulle vara roligt att se…

  Sidvind’s last blog post: Porrfritt i Piteå?

 10. Bo Larsson

  Reinfeltd har inget val, han kommer att gå till botten med skutan när den sjunker, vilket svenska folket kommer att se till, men svenska folket har. Den blir ingen FRA-lag och alliansen kommer att gå till botten, Reinfeltd är en förbrukad politiker. Jag tycker faktiskt att vi skulle skramla till en minnessten över alla ja röstande ledamöter samt regeringen med alla deras namn ingraverade och vad de gjorde så ingen i framtiden kommer att glömma detta brott. Får man bara ut sanningen om 9/11, dvs att Bush regimen låg bakom kommer de också att falla men det lite bråttom, det får inte gå för långt. Jag tror faktiskt inte att de hade räknat med ett sånt här massivt folkligt motstånd i Sverige vilket visar vilken stark och frisk folksjäl svenska folket trots allt har. Kämpa på!! Ut med information om 9/11!

 11. Väderkvarnen

  Bo Larsson, nog blir det en FRA-lag alltid!
  Låt oss inte glömma att förlagan till lagen er fast förankrad hos Thomas Bodström.

  Och här är jag så fräck att jag länkar till min egen framtidsversion:

  http://vaderkvarn.wordpress.com/

  Väderkvarnen’s last blog post: Trygghetsdepartementet

 12. blondin-rikard

  Nu står Reinfeldt i TV och säger samma sak också. På SVT.

 13. blondin-rikard

  Väderkvarnen, du vet att Bodström är emot lagen och stoppade den när hans regering lade framn förra förslaget, va? Lagförslaget kom då som nu från försvarsdepartementet och kritiserades då som nu av justitiedepartementet.

 14. Mary

  Jag hörde just på TV-intervjun. Detvar intressant på så sätt att han isntrumentaliserar alltihop och fokuserar på bara en vinkel utan att ta hänsyn till hur tekniken fungerar, ändamålsglidning osv…

  Vad jag menade förut om inte den borgerliga regeringen kan sätta emot USa (om det nu är så det är) skulle då en (s)-regering kunna stå emot?

  Mary’s last blog post: Är det jag som är dum…

 15. B110

  Apropå arrogans, jag är säkert inte ensam om att ha fått mail från Roger Tiefensee där han försvarar lagen från alla våra sk missförstånd.

  Först skriver han:
  “Ett mejl mellan två svenska användare kommer inte som Expressen påstår att “avlyssnas av FRA” oavsett om det skulle passera landsgränsen.”

  …och sedan:
  “[…] Därför kan det inte helt uteslutas att inrikestrafik rent tekniskt skulle kunna bli åtkomlig för FRA.”

  Är människan blåst?

  Vidare:
  “[…] Det innebär dock inte att trafiken får inhämtas – för det krävs att trafiken är relevant för svensk utrikes-, säkerhets- eller försvarspolitik eller för kartläggning av yttre hot mot landet.”

  Hur fan ska man avgöra relevansen utan att faktiskt inhämta och granska trafiken, *avlyssna* den?! Är det ens möjligt att en riksdagsman är så här simpel?

 16. Tobias Oldegren

  Sicket sammanträffande! Fick också ett mail nyligen från den tomten. Jag petade ihop ett litet svar, om jag får något tillbaka av intresse så delar jag givetvis med mig.

  Tobias Oldegren’s last blog post: Faster than light travel – Subspace

 17. minata

  Det är historiskt sett inte varit sanmma förutsättningar när vi haft en moderat statsminister (Bildt, Reinfeldt) och socialdemokratisk dito (Ingvar Carlsson, Göran Persson). Socialdemokraterna var ensamt parti i regeringen och samarbetade med andra partier i riksdagen i olika sakfrågor. Med moderaterna samarbete i invandrarfrågan. Den socialdemokratiska regeringen kunde förlora en fråga utan att avgå (flykting, näringsliv). Troligen får vi en minoritetsregering 2010 med S+Mp i regeringen. FRA-lagen blir säkert en fråga som S och Mp måste vara överens om. Planen (som ej fullföljdes) från försvarsministern (S) var ju att få igenom FRA-lagen med hjälp av M och (och Fp kan minnas fel).

 18. Beta Alfa » Blog Archive » Reinfeldt: FRA-lagen skall vara kvar

  […] Rick Falkvinge skriver att hanteringen är en stilstudie i arrogans. När han chattade med Expressen läsare var det många som ställde frågor. Se även chatten med försvarsminister Tolgfors. […]

 19. John Smith

  Fick också samma svar från Roger Tiefensee. Maken till okunskap och arrogans får man leta efter.

  Jag svarade, och förklarade att all trafik _kommer_ att granskas av FRA, att de sen lovar att glömma det de inte tycker är intressant gör inte övergreppet mindre.

 20. johannes

  Jag passade på att skicka in ett tips till rapportredaktionen. Mitt tips var att sparka reportern i följande inslag: http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1187153&lid=puff_1187136&lpos=rubrik

  johannes’s last blog post: FRA läcker som ett melittafilter

 21. Tor

  @John Smith:
  Vem lovar att information ska glömmas? Lagen kräver att viss data ska förstöras, inte glömmas. Exakt hur förstörd men ihågkommen information får och inte får användas är jag fortfarande osäker på.

 22. John Smith

  Demonstrationen i Malmö torsdagen den 3 juli 2008.

  Gustav Adolfs torg

  Talare
  Preliminär talarlista
  Start ca 17.15, talen ~2 minuter/talare
  Timbuktu (conferencier)
  Sara Mohammadi från Ung Vänster
  Johanna Nylander (Frihet Fildelning Feminism)
  Daniel Sturesson från KDU
  Erik Hultgren från CUF
  Peter J Olsson Politisk redaktör, Kvällsposten
  Björn Hellberg från SSU
  Demonstrationståg (ca 17.50-18.30) från Gustav Adolfs torg, Södergatan, Stortorget, Lilla torg, Skomakargatan, Södergatan, Gustav Adolfs torg.
  Trafikregler ska iaktagas, hörnet stortorget/lilla torg gås på trottoaren, de som bär megafoner fungerar som demonstrationsvakter
  MUF
  Peter Sunde (brokep) från ThePirateBay
  Hampus Algotsson från Grön Ungdom
  Emil Strand från Liberala Ungdomsförbundet
  Snild Dolkow från Piratpartiet
  Timbuktu (Conferencier)

  http://frapedia.se/wiki/Demonstrationen_i_Malm%C3%B6_den_3_juli_2008

 23. Bo Larsson

  Väderkvarnen, det är uteslutet att det blir någon FRA-lag. Folket har vaknat efter en 40-årig törnrosa sömn och de kommer inte att tystna eller TILLÅTA lagen. Det kommer att bli allmän lynchning efter den 16 sept om de inte river upp lagen, var så säker.SVENSKA FOLKET KOMMER HELT ENKELT INTE ATT TILLÅTA LAGEN. Folket har talat!

 24. Mary

  I senaste Rapport alldeles nyss SÄPO undersöker FRA…

  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1187567&lid=puff_1187587&lpos=rubrik

  Mary’s last blog post: Är det jag som är dum…

 25. Tobias Oldegren

  Såg det på grannens text-tv, jag hoppas innerligt att något bra kommer ur det. SÄPO om några kan väl få ut något ur hemlighetsmakarna på FRA?

  Tobias Oldegren’s last blog post: A building made of arrogance and ignorance

 26. Mats

  Skandal, borgarna (och riksdagen) har gjort bort sig ordentligt och har inte förstått vilket starkt motstånd som finns.

  Jag har röstat borgerligt så länge jag haft rätt att rösta. Efter införandet av denna sanslösa lag (jag kan knappt tro att den faktiskt har antagits av Riksdagen!) har de i alla fall bränt sig hos mig för lång tid framöver.

  Jag hoppas Piratpartiet växer starkt nu för att få mandat i Riksdagen 2010 och säkra svenskarnas rätt till privatliv.

 27. scaber nestor

  Gå in på Aftonbladets debattsida och få ett gott skratt, det är ett forumstroll vid namn Ole Dahlberg som försöker krascha dina svar i chatten idag.

  http://forum.aftonbladet.se/thread.jspa?threadID=17568

  scaber nestor’s last blog post: Brittisk avlyssning brott mot Europakonventionens artikel 8.

 28. Tobias Oldegren

  Sett det trollet lite varstans, var på någon blogg (minns tyvärr inte vilken) där han gång på gång på gång liknade ett Sverige utan FRA vid att ha en dator utan brandvägg och antivirusprogram. Idiotin i just det argumentet gjorde nog mig en smula dummare temporärt.

  Tobias Oldegren’s last blog post: A building made of arrogance and ignorance

 29. scaber nestor

  Jo.

  det är hans egen blogg.

  Han kallar den “politikbloggen” vilket faktiskt är lite halvsmart, en del sökningar som är felstavade hamnar nog hos honom.

  scaber nestor’s last blog post: Brittisk avlyssning brott mot Europakonventionens artikel 8.

 30. FRA won’t be undone | Integrity Under Threat

  […] by Reinfeldt and the Riksdag, pushed off like one big misunderstanding.  Like Rick Falkvinge says: a perfect example of political […]

 31. Bo Larsson

  Den här Ole Dahlberg är med all säkerhet anställd av alliansen. De har naturligtvis någon PR-firma som utarbetat en strategi för att försöka förvilla folk så att de inte ska inse hur fel den här lagen är och där ingår säkert den här systematiska smutskastningskampanjen från Ole Dahlberg. Välkända knep importerade från Park Avenue i New York. Alliansen dom kan dom!

 32. Mathias S.

  Bo Larsson, bra sammanfattning!
  Den koncern som Björn Eklind- f.d. förste analytikern på försvarets underrättelsetjänst, i Martin Jönssons rapport- talar om bör väl gå att
  översätta rakt av till “det militärindustriella komplexet”. Det begrepp som, trots att det låter som en gammal vänsterklyscha, myntades av president Eisenhower vid hans avgångstal 1961, i en allvarligt oroad varning för en framtid där ett militär-finansiellt(inkl. underättelsetjänster av olika sorter) konglomerat skulle operera frigående från all reell demokratisk politisk kontroll.

  Och som det har visat sig, en gigantisk övernationell företeelese vars syfte, inte är att förhindra krig utan upprätthålla dem genom att driva multimiljardbusiness i krig och förstörelse.

 33. /M

  Man undrar onekligen hur pr-strategerna resonerar inom alliansen. Att följa hur regeringen hanterar frågan är som att läsa http://failblog.org

  Jag blir mörkrädd.

  /M’s last blog post: Little big rosenbad

 34. Väderkvarnen

  blondin-rikard
  Hmmm, jag trodde att det förra förslaget, under sosse regeringen, kom från Bodströms läger, men det kan hända att jag blandat ihop signalspaningslagen med datalgaringslagen…

  Väderkvarnen’s last blog post: Trygghetsdepartementet

 35. Calle Rehbinder

  Att FRA-förespråkarna försöker förlöjliga motståndarna är inget att förvånas över. Det är klassisk makttaktik. Men det visar också att vi börjar hota dem.

  Eller som den gamle Mohandas Gandhi sade:

  “First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you – then you win.”

  Så det är bara att fortsätta fajten. Förr eller senare kan de varken ignorera eller förlöjliga oss – då måste de slåss, och då kommer de att förlora. För vi måste vinna. Annars är demokratin död i Sverige.

  Så jävla enkelt är det.

  Calle Rehbinder’s last blog post: Moralisk upprustning – första stegen mot fascism

 36. Mikke

  Jag börjar skönja en bild genom dimman att våra politiker har skrivit på ett, hemligt, avtal om signalspaningsutbyte med USA.

  Detta avtal går inte att backa ifrån och därför ser vi denna reaktion från regeringen.

  Alla Partiledare säger att det är bra att vi diskuterar men NEJ LAGEN SKALL ( FÅR ABOLUT ) INTE ÄNDRAS.

  Kan det vara så här? / Mikke

 37. dr. no

  Det är jävligt fint att se hur optimismen sprider sig. Hur jävla pantade är ni? Det kommer fan inte bli bättre oavsett hur mycket det skriks.

  Vi är körda, hela bunten.

  dr. no’s last blog post: Amerikanska förebilder i Nederländsk media

 38. serenity

  dr. no: Bäst att vi låter oss bli överkörda utan motstånd, då blir ju saker bättre…

 39. Medlem

  @Mikke

  Den svenska underrättelsetjänsten är en lokalavdelning av den amerikanska. USA får redan allt de pekar på.

  De svenska försvaret har omorganiserats så det på ett effektivare sätt kan hjälpa USA att frigöra trupper så de kan starta nya krig på nya ställen.

  De svenska politikerna har redan gett bort Sverige till de verkliga terroristerna i Washing ton.

 40. […] att han inte kan få oss att hålla med honom. För att han inte har några argument. Bara bludder. En stilstudie i arrogans som Rick Falkvinge kallade […]

 41. Anna Troberg » Diffus x 3

  […] tala om för Fredrik att det som nu sker är något i allra högsta grad ovanligt och att hans arroganta besserwisserfasoner gör allt annat än kyler ner debatten. Det förvånar mig att han inte förstår att han, om […]

Comments are closed.

arrow