Jag chattar på Expressen kl 1530 idag

Expressen har just lagt ut en blänkare om att jag kommer att chatta med deras läsare idag kl 1530 om FRA, dagen efter Sten Tolgfors gjorde samma sak.

Något säger mig att vi inte har samma uppfattningar i frågan.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. johannes

  Varför nämner varken rick eller opassande årets vettigaste debattartikel i massmedia?

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1424243.svd

  johannes’s last blog post: FRA läcker som ett melittafilter

 2. Mats Dagerlind

  Om Tolgfors kör samma linje som Reinfeldt,d vs spelar dum så blir det ju som att hälla vatten på en gås

  Reinfeldt sade i rapport att det finns missuppfattningar om vad lagen innebär. -Det har blivit en sammanblandning i debatten om att lagen ska gälla också inrikes avlyssning vilket är fel, säger han.

  -Det är bara Säpo som får syssla med inrikes avlyssning, och det först efter domstolsbeslut, påminner statsministern och fortsätter:
  -Den nya lagen gäller utrikes hot och försvarsunderrättelser.

  Det borde vara straffbart att använda sådan retorik som regeringschef.

 3. Rick Falkvinge

  johannes: Dels för att det inte var något nytt i sak från Anne Ramberg, dels för att det händer såpass mycket hela tiden att man bara kan delta i tankeflödet — inte kommentera allt.

 4. Johannes

  rick: Sant att det inte var något nytt, men det var första gången på länge som någon med rejäl intellektuell respekt i sverige uttalade sig negativt om sakfrågorna. menmen

  Johannes’s last blog post: FRA läcker som ett melittafilter

 5. Rick Falkvinge

  Johannes: Såg att Opassande tagit upp det nu.

 6. Johannes

  rick: Jättebra!

  Nu är det dags att återgå till att klura ut knepiga frågor åt dig på expressen.se… “Vilket parti ska man rösta på om man tycker integritetsfrågorna är viktiga?”

  Johannes’s last blog post: FRA läcker som ett melittafilter

 7. Thomas Tvivlaren

  @Rick: En ingående beskrivning av hur “chattandet” fungerar vore intressant. Dvs hur selekteringen av vilka frågor som ska besvaras samt din (och Tomhylsans) möjligheter att själv välja/välja bort vad man önskar svara på.

  Thomas Tvivlaren’s last blog post: Demokrati à la fEUdalism

 8. Rick Falkvinge

  Thomas: Jag har blivit informerad om att jag får frågor skickade till mig av Expressens crew. Det är alltså de som screenar.

 9. Rick Falkvinge

  Thomas: Är inloggad på deras admininterface nu, det är som mediekontrollerade webchats brukar se ut — alltså att man har en hög inkommande frågor och får välja vilka man svarar på. Åtminstone ser det ut så nu, jag vet inte exakt hur Expressen använder det. Jag skriver mer efter chatten är över.

 10. Tommy

  Jag tycker du lät lite väl arg i några av dina svar. Lite synd, för det är en viktig fråga att debattera! Dessutom sa du emot dig själv, du sa att det var jättelänge sedan det var ett terrordåd i Sverige (1972, eller 1975 enligt en kommentar), men det var i vår nutid som regeringen åsiktsregistrerat befolkningen (1973, IB-affären). Eventuellt kan det hänga ihop med att du var (är?) lite arg?

  Hsh, vad jag egentligen skulle säga var att du borde ha uppmuntrat folk att fortsätta “chatten” på Piratpartiets forum! http://forum.piratpartiet.se/

  Bra att du kämpar på! Keep up the good work!

  /T

 11. scaber nestor

  Läste chatten.
  Bra och informativ.

  Men fanns det vekligen inte fler frågor från FRArespråkarnas håll?
  Det kändes som du “predikade för redan frälsta” sas.

  scaber nestor’s last blog post: Brittisk avlyssning brott mot Europakonventionens artikel 8.

 12. scaber nestor

  Anders Wallin som fick igenom mängder med frågor, är det samma Anders Wallin som är medlem i PP?

  scaber nestor’s last blog post: Brittisk avlyssning brott mot Europakonventionens artikel 8.

 13. LibeRatio

  Stark jobbat Rick!! Klara och tydliga svar till skillnad från gårdagens nonsensbabbel från tomhylsan. Bra att du även belyser några av de halmgubbar, t.ex. masslagringsargumentet, som förespråkarna kommer med.

 14. Rick Falkvinge

  scaber nestor: Jag har ingen aning, jag hade ärligt talat inte en tanke på avsändarnamnen utan fokuserade på frågorna. Därför blev det nog så att vissa intensiva avsändare kunde få fler frågor besvarade.

  Tommy: Attentatet mot tyska ambassaden 1975 skedde av tyskar, på tysk mark, mot tysk ambassad, om än i Sverige. Därför räknar jag inte in den.

 15. Mikke

  Mkt bra svarat på frågorna Rick! Din kunskap och argumentation är lysande.

  / Mikke Kalmar

 16. ErikS

  Jag håller med Mikke.

  Det var en mycket bra chat, med bra och informativa svar. Dessutom omfattande svar och inte en-menings-svar. Det innebär att chatten blev en hel lektion!

 17. Rick Falkvinge

  Tack för berömmet, alla!

  Chatten fungerade så att Expressens crew gjorde en första screening, och sedan skickade vidare frågor till mig. Sedan kunde jag välja vad jag ville svara på; jag läste igenom frågorna som var ställda och svarade på dem så fort jag hade ett vettigt svar klart för mig. Trots att jag skrev så tangentbordet glödde (jag vet att jag skriver ganska snabbt) så hann jag inte svara på allt; här är de frågor jag inte hann med, frågepoolen när klockan ringde (skamlöst klippt från Expressens webchatinterface):

  Vad kommer du att göra annorlunda när du ringer, SMSar, surfar om FRA lagen går igenom?

  Tror Du på allvar att Reinfeldt kommer att lyssna på folket och lägga ner allt ??

  Har du hört något från näringslivet, detta borde vara ett stort hot mot ett affärsdrivande företag

  Eftersom det har varit känt länge att lagen förmodligen skulle gå igenom, varför finns det då inte redan en stämmning inlämnad till europadomstolen?

  Varför tror du att man beslutade om att införa FRA-lagen?

  Borde inte införandet av FRA-lagen i själva verket ha inneburit en grundlagsändring?

  Vad händer om vi inte kan göra något som det verkar? Fredrik Reindfelts uttalnde om att lagen ska vara kvar? Kan man avsätta regeringen för att kränka demokratin?

  Om lagen går igenom, vad kommer du göra annorlunda för att säkra dig från FRA?

  Skrämma medborgarna till tystnad…nu får du väl ta och ge dig…

  Rick, du kallar terror ett Spöke! Är 11 september 2001 ett spöke? Skall sådan inte stävjas?

  Hur kommer det sig att ni som värnar om den personliga integriteten har medlemmar som skiter fullständigt i denna ? Lex. FRA anställda…

  Stödjer du civil olydnad

  Hej! Skulle det inte vara en bra grej att byta namn på partiet!? Folk ryggar liksom bakåt så fort man säger piratpartiet. Det låter lite Kalle-Anka liksom… I övrigt låt nu inte debatten i FRA-frågan dö ut! Lagen skall bort! Jag kommer nog leva hela mitt liv utan att någon på FRA läser min trafik (manuellt), men jag kan inte vara säker och är därför mentalt alltid avlyssnad!

  Finns något som helst possitivt argument att FRA skulle kunna vara någonting bra?

  Tror du att det är okunskap hos politikerna som drivit igenom denna lag? Varför tror du att vi har fått FRA-lagen?

  Jag hörde att det diskuterades i EU att införa lag på att registrera Bloggare? Det låter också som ett hemskt led i kontrollerandet. Har vi inte åsiktsfrihet längre? Hur ser du på utvecklingen?

  Vad tror du är grunden till att regering röstade JA för FRA-lagen om det nu innebär ett direkt hot mot demokratin och våran (läs: svenska folkets) intergritet ?

  Newsflash, Året är varken 1908 eller 1972 och hoten är andra nu. Varför ska vi inte hålla åtminståne jämna steg med farliga grupperingar? Menar du på fullaste allvar att det inte finns terrorister som är kapabla att attackera sverige?

  Kan man komma att åka fast för fildelning lättare med denna lag?

  Vad är det för skillnad på att FRA får smäll på fingrarna först efter att de brytit meddelarskyddet och att en bankrånare inte hamnar i fängelse förrän efter hon rånat en bank?

  Vad är din åsikt om Karin Enströms inlaga i debatten från idag. “Det finns hot mot svenska intressen. – Ett ansvar som staten onekligen har är att skydda svenska medborgare och svenska intressen, inte minst i fredsfrämjande insatser. Det kan vara svenska ambassader, eller humanitära eller biståndsinsatser. Alla förväntar sig att staten tar ansvar för att skydda medborgarna både inom och utom Sveriges gränser, signalspaning bidrar till det arbetet.”

  Om inte uppphovsmännen ska kunna tjäna pengar på sina alster, är det då rimligt att någon annan gör det genom reklam på en torrentsida?

  Rent lagligt, hur skulle processen behöva gå för att kunna riva upp lagen?

  Finns det något med FRA-lagen som du tycker är bra? Tycker du att all signalspaning är onödig?

  Hur går det ihop att ni piratpartister som är så måna om att skydda medborgarnas integritet samtidigt brinner för att reformera (i praktiken försvaga) upphovsrättsskyddet som ju också är ett integritetsskydd. Jag letar personligen efter ett parti som står upp mot övervakningssamhället (tack för det), men varför vill ni t.ex. i praktiken avveckla möjligheten för upphovsmän av digitalt media att själva bestämma om / hur de vill distribuera sina produkter?

  Tror du att FRA kommer att föra någonting bra med sig?

  Tycker du att någon form av signalspaning vore okej, om det till exempel reglerades bättre med insatserna?

  Hej Rick, kan du forklara varfor Regeringen anser att det finns ett behov av FRA lagen, och hur Piratpartiet mosatter sig detta?

  Ser du öht några fördelar med signalspaning?

  Vad är själva målet med att avlyssna sveriges befolkning?

  Hej Rick! Är du för eller emot en egenförd svensk säkerhetspolitik?

  En del av frågorna (“borde inte Piratpartiet byta namn?”) var jag inte så intresserad av att prata om inför Expressenpubliken, andra kände jag var upprepningar av tidigare frågor. Jag ville inte gå in jättemycket på fildelning heller, det var inte ämnet för dagen.

 18. Anders Andersson

  “Vulkanutbrott i centrala Stockholm?”

  Den var mitt i prick! Och jag tycker inte alls att Rick lät otrevligt arg; man skall vara arg och ge uttryck för det när varenda medborgare håller på att bli fråntagen sitt privatliv på det här sättet. Hårda (men sakliga) ord är betydligt mer konstruktiva än hårda gatstenar, och det tror jag att läsarna förstår. Det är deras eget språk, inte politikernas.

  Det enda jag tyckte såg en smula oklart ut var kravet på positivt lagstöd, som alltså kommer från Europakonventionens artikel 8 i just den här frågan, inte från exempelvis svensk förvaltningsrättslig praxis (mig veterligen). Det är dock juridisk överkurs.

 19. Thomas Tvivlaren

  Instämmer med Anders Anderssons kommentar om vulkanutbrottet. *sitter fortfarande och småflinar*

  I övrigt, grym insats! Riktigt bra balans och du föll inte i fällan att överdriva det negativa (om nu det går i detta fall?) utan höll dig neutral.

  Mr. Falconwing, douze points!

  P.S. Minns du när de flesta av oss uttryckte förtvivlan och vanmakt över att “våra” frågor inte uppmärksammades i media? Man har att glädjas åt vad gäller detta…åtminstone. Nu fortsätter vi skriva historia! D.S.

  Thomas Tvivlaren’s last blog post: Demokrati à la fEUdalism

 20. Mind

  Bra svar på allting, och ja, vulkanutbrottet var en liknelse värd sin symboliska vikt i guld :P. Underbar, satt och flinade åt den en lång stund.

  Mind’s last blog post: Propagandamaskinen går igång

 21. Björn Persson

  Med tanke på att ekologisk obalans har nämnts bland hoten som massavlyssningen ska skydda mot så skulle det inte förvåna mig om någon väntar sig att FRA ska förutsäga vulkanutbrott också.

  Förr spådde man i kaffesump, inälvor, stjärnor och så vidare. Numera spår man tydligen i datatrafik.

 22. gesundheit

  Sehr wertvolle Informationen! Empfehlen!

Comments are closed.

arrow