Liberala identitetskriser

Just nu sitter jag på ett säkerhetspolitiskt seminarium i Almedalen. Mängden varmluft är närmast överväldigande, särskilt från Karin Enström (m).

Därför driver tankarna iväg till intressantare saker.

Jag har fått reda på att det inte bara är Piratpartiet som har fått avhopp från LUFs förbundsstyrelse. Det är också Miljöpartiet som nu suger upp de liberala påläggskalvarna från Liberala Ungdomsförbundets högsta ledning.

Folkpartiet blöder. Att de så totalt övergett sina liberala ideal att människor i deras ungdomsförbunds högsta styrelse — Folkpartiets allra viktigaste påläggskalvar — lämnar organisationen och byter block, visar att organisationen kommer att vara irrelevant inom ett par mandatperioder. Samma identitetskris har också drabbat Centern — deras omvälvning fick många storstadsliberala väljare att byta parti för första gången i riksdagsvalet 2006. Samma väljare finner sig nu pissade på inför öppen ridå, och de kommer att byta parti igen. Frågan är vart. Det är inte alls säkert att de går tillbaka.

Och mitt i denna situation har vi ett kd som ligger och hovrar runt den magiska fyraprocentspärren, och ett sd som gör likaledes från andra hållet.

Det enda jag är intill visshet säker på just nu är att vi inte kommer att ha samma partier i riksdagen den 20 september 2010 som vi har den 18 september. (Nästa riksdagsval är den 19 september 2010.)  Men vilka partier riksdagen kommer att bestå, av det är i dagsläget ganska öppet. Det enda jag är säker på är att m och s sitter kvar.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Sophia

  Vilka avhopp? Källa tack!

  Sophia’s last blog post: Erixon också vilse i pannkakan?

 2. Gustav N

  http://sydsvenskan.se/lund/article343566.ece
  Anders Englund från folkpartiet f.d liberalerna hoppar av partiet. Anders satt i styrelsen..

  Gustav N’s last blog post: Piratpartiet i Almedalen 2008

 3. Rick Falkvinge

  Jag fick åtta namn alldeles nyss av en av dem, men jag minns tyvärr inte alla i detalj. Johanna Nylander, författaren till Liebling, och sex namn till.

 4. Lennart Regebro

  Jo, jag har spekulerat om det du hintar om. http://lennartregebro.wordpress.com/2008/06/18/sveriges-politiska-framtid-sa-har-blir-det/

  Vi kommer få en socialdemokratisk minoritetsregering i nästa val, och *minst* 12 år till.

  Lennart Regebro’s last blog post: Regeringen är usla lögnare

 5. Fal

  Det enda viktiga är att det blir en regering som tvingas av sina samarbetspartners att riva upp FRA-lagen. Blir dessa partners inte stora nog så skiter S i allt som har med “riva upp” delen sina löften att göra.

 6. Anders Andersson

  Det avgörande för socialdemokraternas agerande är inte huruvida deras samarbetspartners är “stora nog”, utan huruvida de är beredda att byta sida och stödja en borgerlig regering om inte FRA-lagen rivs upp.

  S+V+Mp är enligt aktuella opinionsmätningar tillräckligt stora för att utgöra regeringsunderlag, och det är den enda storleken som betyder något. Att Vänsterpartiet i det läget skulle medverka till en borgerlig regering betraktar jag som uteslutet. Miljöpartiet kan vara mindre ideologiskt bundet, men har betydligt fler frågor än FRA-lagen att ta hänsyn till när riksdagen efter valet 2010 skall utse statsminister. Hur stor är chansen att de borgerliga partierna (vilka det nu blir) kommer att locka till sig Mp med löften om både skrotad FRA-lag och en mer offensiv miljöpolitik än socialdemokraternas? Jag är skeptisk.

  Det är inte storleken som är det viktiga. Det är antalet stödpartier att ta hänsyn till, och sakinnehållet i deras respektive program, som betyder något.

 7. Winston Smith

  Man ska väl ändå inte utesluta möjligheten att Mp står på sig när det gäller att riva upp FRA-lagen och att S rent av blir ganska tacksamma över detta. Men vill man vara säker på sin sak så ska man förstås försöka få in Piratpartiet i vågmästarställning i riksdagen.

  Winston Smith’s last blog post: stoppaFRAlagen.nu, FRApedia och Svart Måndag bildar gemensamt nätverk

 8. Välkommen till Stasi och KGB land - 12! « UD/RK Samhälls Debatt

  […] Och från Rick Falkvinge: Maud Olofssons tal, översatt till begripliska,  Karin Enström (m): FRA lyssnar på svenskar,  Liberala identitetskriser […]

 9. HR

  RD 2010:

  S 44
  V 6
  MP 8
  M 21
  FP 5
  PP 4,4

  C 3,7
  KD 3,1
  SD 2,6
  öv 2,2

 10. HR

  Blocken: 58%-26% 229-103 mandat
  +126 mandat blockskillnad
  PP: 17 mandat – ingen vågmästare, men kan jobba i utskotten etc.

 11. Ahruman

  Fal: man skall inte stirra sig blind på FRA. Det finns tyvärr andra Orwell-lagar som är precis lika viktiga.

  Ahruman’s last blog post: The Ubiquitous Wiretapping Bill

 12. Anders Andersson

  HR, vad har du för källa till din valprognos för 2010? Luften? 🙂

  I och för sig tror jag mer på dina siffror än på den opinionsundersökning som Björn Wadström genomför på sin blogg fram till sista augusti, där Sverigedemokraterna just nu är största parti. Piratpartiet finns av någon anledning inte med som valbart alternativ, men jag skulle anta att det är oss merparten av rösterna på “övrigt parti” avser.

  Om man analyserar Björns undersökningsresultat ur regeringsbildningssynpunkt, så antas vi få se en regering baserad på stöd från Pp+Mp+V+S (i den ordningen; därmed inget sagt om vilka partier som kommer att erhålla ministerposter), med Sd och M i opposition. Alternativet Sd+Pp tror jag inte på om vi skall planera för mer än en mandatperiod, samt av rent sakpolitiska skäl.

 13. Lennart Regebro

  “Det enda viktiga är att det blir en regering som tvingas av sina samarbetspartners att riva upp FRA-lagen.”

  Det blir det inte. Det blir en socialdemokratisk minoritetsregering. S stödjer avlyssningen. V kan inte rösta mot en sosse-regering, och MP’s hot att inte stödja S är bara trovärdigt om alliansen + mp kommer över 50%, och det är osannolikt i det här läget.

  FRA-lagen kommer inte avskaffas av svenska politiker.

  Vi får sätta hoppet till EU och till civil olydnad från ISP:er.

  Lennart Regebro’s last blog post: Regeringen är usla lögnare

 14. Sidvind

  Ni bortser möjligheten att alliansen spricker före valet. Det är fortfarande två år kvar och slitningarna är redan idag stora. C skulle mycket väl kunna tänkas göra sig av med Måd och fälla regeringen.
  Göran Persson sa på valnatten att det inte skulle förvåna honom om alliansen inte skulle hålla en hel mandatperiod. Det är inte omöjligt att karln får rätt en sista gång…
  Om det sker blir möjligheterna helt nya inför nästa val. T ex skulle det kunna bli s-mp-c utan v…

  Sidvind’s last blog post: Polisen: stick eller vi tar er i höst!

 15. Lars Pettersson

  Rättning..

  Vill bara komma med en liten rättning om att LUF blöder…

  Johanna Nylander lämnade luf för ganska längesen, efter att hon misslyckades med att få en plats i LUFs förbundsstyrelse…

  Jonna Ferm, var visserligen redaktionschef för Liebling tills hon bytte parti. Men hon blev mer eller mindre avsatt eftersom redaktionen misslyckades med att leverera en tidning. Hon har inte suttit i förbundsstyrelsen sedan sommaren 2007…

 16. Nixy Ji

  Jag skulle gärna se antingen ett helt nytt parti, som är någon blandning av socialt och liberalt tänkande som gärna samarbetar med miljöpartiet…

  En blandning av Miljöpartiet, KristD, Centern, Folkp och Piratp! Fast helt nytt, helst. Det finns bra idéer hos många partier men inget är helt perfekt egentligen…

  Nej, ett nytt liberalt parti med frihet och solidaritet plus ett nyskapande miljötänkande som fungerar i dagens samhälle.

 17. HR

  Tre block blir det:

  Regeringen (S+MP): 50%
  Borgerliga (M+FP+C): 30%
  Oberoende partier (V, PP, SD): 15%

  Utanför riksdagen: (KD 3,4% övriga 1,6%)

  Vänstern stödjer inte en regering där det själva inte ingår, så vi har de tre blocken färdiga redan innan riksdagsvalet 2010. Möjligen blir V ensam om det, om inte PP eller SD kommer in.

Comments are closed.

arrow