Maud Olofssons tal, översatt till begripliska

Maud Olofsson höll ett långt tal idag i Almedalen. Hon ägnade en lång bit åt att prata om FRA och integritet. Jag har tagit mig friheten att översätta just den biten till begripliska, och postar den nu direkt (hon pratar fortfarande, men det här var biten om integritet).

Mina vänner,

Tillkallade stödpublik och övrig valboskap som vi slipper att betala för att vara här,

värnandet av den personliga integriteten är en av Centerpartiets hjärtefrågor. Var och ens möjlighet att styra över sina egna tankar och uppgifterna kring sin person är och förblir fundament i det öppna och demokratiska samhället.

Värnandet av den personliga integriteten är vad Centerpartiet gick till val på. Men vår möjlighet att styra över medborgarnas egna tankar och uppgifterna kring deras personer är och förblir fundament för att vi ska få sitta i regering hela mandatperioden. Detta är uppenbart ett överordnat mål.

Men alla länder måste också värna den gemensamma tryggheten. Hoten utifrån. Hotet idag är inte längre en invasion från en annan stat. Hoten kommer istället från sönderfallande stater, regionala konflikter, terrorism, spridning av massförstörelsevapen och IT-attacker som riskerar att förlama samhället.

Men vi måste också värna USAs inrikespolitik och de transatlantiska banden. Hotet idag är inte längre en invasion från Sovjetunionen. Hoten kommer istället från terrorism, terrorism, terrorism och spridning av massförstörelsevapen. Och terrorism.

Det är så jag ser de senaste veckornas debatt kring FRA-lagen. Som en stark målkonflikt mellan värnandet av den personliga integriteten och vår gemensamma trygghet.

Det är så folk berättar för mig om debatten om att avlyssna hela svenska folket. Som en stark målkonflikt mellan Centerns önskemål att sitta i regering, och våra grundläggande värderingar som vi gick till val på, och som medborgare röstade på oss för.

Väldigt få hävdar att vi enkelt kan välja det ena eller det andra. Vi var tvungna att väga av, snitsla en bana.

Det var enkelt att välja att sitta kvar i regeringen.

Därför är jag stolt över att leda det parti där debatten har varit som störst.

Därför är jag stolt över att ha lurat allihop. Väljare, medborgare, debattörer, och till och med våra egna riksdagsmän. Dumbommar allihop. Fetlång näsa som räcker hela vägen till Finland.

För Centerpartiet är ett liberalt parti.

För Centerpartiet är fortfarande ett parti.

Och vi ställer höga krav på värnandet av den personliga integriteten. Därför har vi också sett till att stärka integritetsskyddet på en rad olika sätt.

Och vi ställer höga krav på att fortsätta sitta i regering. Därför har vi tagit många åtgärder som ser till att vi kan fortsätta göra det. Dessutom kan vi ta cred för att ha lyckats med att genomföra FRA.

Visst vet jag att det finns många som tycker att vi borde ha gjort mer. Och som skulle gjort en annan bedömning och avvägning. Till er vill jag säga — det är bra att ni har höga krav på oss.

Jag har uppfattat alla era synpunkter, åtminstone de jag är intresserad av, och lovar att jag kommer att fortsätta bortse från dem med den allra största respekt.

Under den debatt som har varit lyssnade Alliansen. Det påverkade riksdagsbeslutet.

Under den debatt som varit och fortsätter vara har Alliansen gjort sitt bästa för att dyka ner under marken. Men det är väldigt trevligt att låtsas som motsatsen.

Därför spelar det roll att man debatterar. Både nu och framöver. Allt ert engagemang är välkommet.

Fortsätt ni att prata, så fortsätter vi att sitta i regering. Det är en bra deal.

För det här var inte den sista debatten. Det kommer fler. Integritetsdiskussionen kommer att fortsätta. Framför oss finns fler svåra gränsdragningar. Kring övervakningskameror, kontokort, arbetsgivares kontroll och PKU-register. Och då behöver alla goda krafter samlas. Internet och den tekniska utvecklingen har förändrat förutsättningarna för kommunikationern. Men också för insynen i privatlivet. Därför behöver Sverige se över sin integritetslagstiftning.

Vi kommer att fortsätta att vara ett, eh, parti och fortsätta att driva frågan om att vi ska sitta kvar i en regering med Moderaterna, Folkpartiet Batongliberalerna och Kristdemokraterna av de Sista Dagars Heliga. Den frågan fordrar uppoffringar i t.ex gränsdragningar kring PKU-registret, som vi behöver insyn i. Därför behöver Sverige se över sin integritetslagstiftning.

Det är hög tid att den personliga integriteten ges en självklar plats i grundlagens skydd för mänskliga fri- och rättigheter.

Jag har  länge struntat i att Europakonventionen gäller som svensk grundlag (Regeringsformen 2:23), och tänker fortsätta strunta i att personlig integritet garanteras i Europakonventionens artikel 8, och därmed redan är kraftigt skyddad i svensk grundlag.Jag tänker också fortsätta strunta i vad som står i Regeringsformen 2:6, där det här redan uttryckligen skyddas. Annars kunde jag ju inte fortsätta piska våra riskdagsmän till att stifta grundlagsstridiga och kränkande lagar mot deras vilja.

Vi har redan ett skydd för den viktiga åsiktsfriheten. Men inte för den personliga integriteten. Likt länder i vår omvärkd måste den personliga integriteten grundlagsfästas.

Jag har som sagt ingen aning om vad som står i regeringsformen, en av Sveriges fyra grundlagar.

Det måste vara möjligt att pröva ny lagstiftning mot grundlagen. Människor ska kunna få sina grundlagsfästa fri- och rättigheter prövade i domstol. Det är Centerpartiets förslag till den grundlagsutredning som nu arbetar.

Det måste vara möjligt att pröva ny lagstiftning mot grundlagen, innan man struntar i vad grundlagen säger ändå, precis som vi gjorde med FRA-lagen. Människor ska kunna prövas i domstol, eller direkt av politiker eller mina kompisar på Försvarsdepartementet.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Peter

  Mauds vet att hon inte har några vettiga argument, hon talar till de väljare som inte använder Internet mer än nödvändigt. De väljare som använder Internet dagligen försöker hon inte övertala, eftersom hon är medveten om att dessa har kunskaper som hon inte besitter.

  Nu har tydligen Socialdemokraterna öppnat dörren för en uppgörelse innan riksdagen öppnar. Vi kommer nu att bli överkörda allihop. När riksdagen öppnar kommer det bara att handla om en formalitet att rösta bort våra rättigheter.

 2. Mikael Nilsson

  Mer här:

  http://www.expressen.se/nyheter/fra-lagen/1.1223697/olofsson-regeringen-har-inte-klarat-debatten

  “Men partiledningen har varit och är tydlig: Det är färdigkompromissat.”

  och sen

  “Det betyder inte att processen är slut”

  Nähä? Hur då?

 3. Leo

  “Nu har tydligen Socialdemokraterna öppnat dörren för en uppgörelse innan riksdagen öppnar. Vi kommer nu att bli överkörda allihop. När riksdagen öppnar kommer det bara att handla om en formalitet att rösta bort våra rättigheter.”

  Jag läste också precis det där, och blev riktigt mörkrädd…..

 4. Erik Laakso

  “Fortsätt ni att prata, så fortsätter vi att sitta i regering. Det är en bra deal.” är en riktigt ljuvlig, och dessvärre helt sann, bekripligska.
  Bra Rick.

 5. […] tagit dig vatten över huvudet där Maud. Beträffande hennes integritetsargumentation så tar Rick Falkvinge (pp) och Christian Engström (pp) och bemöter det på ett ganska syrligt sätt. För det är lätt att […]

 6. johannes

  Jadu, hon nämnde iallafall lagen, till skillnad mot Jan Björklund, som undvek helt och hållet årets hetaste politiska fråga.. nåja..

  johannes’s last blog post: Alliansen gräver sin egen grav

 7. Marcus

  “Hoten kommer istället från terrorism, terrorism, terrorism och spridning av massförstörelsevapen. Och terrorism.”

  Mitt i prick, utomordentligt skönt skrivet!

 8. Krille

  Jag gillar verkligen din oräddhet. Kör hårt 🙂

 9. Jonathan

  Mycket fin sammanfattning för de som inte förstår Politiska.

  Guide till Politiska:
  “Gör så” blir:
  “Vi ska ta i synnerligt beaktande då beslut tas till vad föregående ledamot sa i sitt anförande till motionen i fråga.”

  Jonathan’s last blog post: Swedish Supreme Commander speaks…

 10. […] från Rick Falkvinge: Maud Olofssons tal, översatt till begripliska,  Karin Enström (m): FRA lyssnar på svenskar,  Liberala […]

 11. A Dent

  Har som noob problem med PPs forum, så en snabb fråga här:

  Vad säger ni om att skapa tre tydliga hållpunkter för genomförandet av PPs principprogram. Såg att det även i 3.1 kommer att stå en begränsning av upphovsrätten till 5 år. Eftersom jag tycker det är lite mycket att ta in såhär till att börja med även om jag är ombord på övriga frågor skulle jag hellre rösta på er om ni sa att första fyra åren i riksdagen kräver vi en sänkning till 30 år. Andra fyraårsperioden kräver vi ner till 15 år osv. Samma tankar över hela linjen. Strama upp och närma er principprogrammets slutmål vartefter så blir det lättare att våga rösta på PP. Då kan de som tycker 30 år rösta in er första gången men hoppa av därefter. Dessutom slipper ni jämka ihop kärntruppernas övertygelse med de väljare som liksom jag själva är upphovsmän och inte vill gå riktigt hela vägen på en gång.

  Bara en tanke? Får väl ställa frågan på forumet så småningom också om det är så att kontot skall modereras.

 12. Sebastian Bay

  cred rickfalkvinge. Sjukt kul och intelligent. Din belysning av att Maud inte verkar fattat skit av vad som står i grundlagen är upplysnade!
  /Tack för det!

  Sebastian Bay’s last blog post: Vi skall inte avlyssna dig, vi ska skydda dig…

 13. Sebastian Bay

  För övrigt borde du puffa hårdare för att folk ska rösta på er i valet 2010 för att få stopp på denna Lex Orwell sörja.

  Sebastian Bay’s last blog post: Vi skall inte avlyssna dig, vi ska skydda dig…

 14. Emil Oldenburg

  Hoppas du fick glädje av talet på papper.

 15. robjoh

  och så undrar folk varför jag stödjer piratpartiet… UNDERBART!

 16. Rick Falkvinge

  Emil: Absolut – det var därför jag kunde posta det här en minut efter Maud hade avslutat den här sektionen, och fortfarande pratade! Tack igen.

 17. […] …att Maud Olofsson vill premiera de som cyklar. Själv föregår hon med gott exempel genom att vara fullständigt ute och cykla i grundlagsfrågor. […]

 18. johannes

  Dent: Tanken är god. Kom gärna in och diskutera den på piratpartiets forum. Vi har även för närvarande en brinnande diskussion om utvidgandet av partiprogrammet till att involvera t.ex. alla mänskliga rättigheter osv.

  johannes’s last blog post: Alliansen gräver sin egen grav

 19. klara

  Så klockren analys. Det läskiga är ju också att den stämmer! :O

 20. […] gör sina emellanåt verbala ideologiska akrobatkonster, blir det en intressant jämförelse att se partiledaren för piratpartiet sitta och kommentera talet, live, och posta inlägget innan hon ens hade talat […]

 21. Pimpinellan

  Maud vet mycket väl vad grundlagen och Europakonventionen innehåller. Hennes tal säger mig däremot att alliansen nu vill in och pilla direkt i grundlagen så att politikerna kan göra en override på grundlagsfästa rättigheter när helst de önskar. Som de just gjort genom FRA-lagen.

  Att sossarna gör upp förvånar väl ingen? Minns ni när Tiger Woods svärmor i förra sosseregeringen lät undslippa sig att “Mänskliga rättigheter är ju individuella!”, det vill säga att de gäller bara vissa människor ibland? (Och absolut inte flyktingar som det vid detta tillfälle var fråga om.) Dumfan till intervjuare följde inte ens upp den kommentaren. Det gjorde inga andra journalister heller. Amazing…

 22. Manne

  Haha, underbar översättning! XD

 23. […] bloggar som skrivit om FRA & FRA-lagen den sista tiden: Valfritt.se, Blogge Bloggelito, Rick Falkvinge, Opassande, JJ.n, Björn Wadström, Syrrans granne, FRA-Optimering.se, Projo, Mina Moderata […]

 24. Rickard Olsson

  A Dent, det var precis vad vi gjorde inför valet 2006 och troligen kommer att göra inför både EU-valet 2009 och riksdagsvalet 2010. Läs mer i vårt valmanifest: http://www.piratpartiet.se/politik/sjokort_for_upphovsratt_och_kultur

  Det delades upp i tre delar, det här är delen om upphovsrätten där vi bl.a. skrev “Sänk skyddstiden till det lägsta som de internationella konventionerna tillåter (livstid+50 år).” under mandatperioden.

 25. Stefan Hallgren

  Jag är centerpartist sedan ett antal år och har trivts med det, men den här frågan har till sist gjort att jag blev tvungen att skriva och rikta en koncentrerad artikel direkt till Maud.

  http://insidestefan.blogspot.com/2008/07/nej-maud-nej.html

  Stefan Hallgren’s last blog post: Nej. Maud. Nej.

 26. Marcus

  Väl skrivet. Kämpa på i Almedalen, så ses vi den 16:e september!

 27. […] bloggar om politik, FRA, FRA-lagen, massavlyssning, övervakning Inspiration: JorgenL, Falkvinge, […]

 28. Mind

  Den enda möjligheten alliansen har att sitta kvar vid makten nästa år är genom valfusk, nån annan möjlighet ser jag inte. De är så körda så de förstår nog det inte själva. Det enda de kan göra för att lyckas sitta kvar är att genomföra en false-flag operation mot Sverige.

  Mind’s last blog post: Memes igen

 29. Mind

  Det enda YTTERLIGARE de kan göra ska det givetvis stå.

  Mind’s last blog post: Memes igen

 30. johan

  helt underbart,så mitt i prick och ruggigt roligt skrivet…de har inga argument och kommer aldrig att ha det,det är ju rena rama rappakaljan…”vi värnar om den personliga integriteten”..tack för kaffet!

 31. […] Falkvinge (pp), Maud Olofssons tal, översatt till begripliska  » Nyckelord: FRA, POLITIK, ALMEDALEN, MAUD OLOFSSON  » Bloggar som […]

 32. Pia

  Rick. Du är mästerlig.

  Pia’s last blog post: Så mycket lust, så lite hud.

 33. Mary

  Haha…

  Mina fem cent är att ingen har någon riktig koll just nu utom fixeringen på det här att behålla makten och sitta i regering. Det är nog överordnat allt annat skulle jag tro.

  Mary’s last blog post: Bloggstrategi låter som en självklarhet eller…

 34. Sned

  Underhållande läsning, men medge att du sätter eld på en halmgumma. http://wikipedia.org/wiki/Strawman

 35. Daniel R

  Gött skrivet 🙂
  Ett jävla känslosvall med den här demokratiavvecklande politiken, är sur, arg, ledsen, road till hånskratt om vartannat.
  En ny anledning till att investera i antidepressiva på börsen.

 36. Qer

  Skitbra! Heja Rick, vi ser fram emot fler analyser av våra betongpolitiker. 😀

 37. Bengt Svensson

  ”Alltså, vi måste stoppa denna bäverkvinna innan hon har byggt upp vartenda trygghetssystem som myndigheter kan få i ett land.”

 38. […] bland annat på Piratpartiets kapten, förlåt, ordförande Rick Falkvinge. Han satt och bloggade frenetiskt med vad som visade sig vara en översättning av Olofssons tal till […]

 39. […] gått man ur huse för att enligt manus försvara FRA. Inte bara Reinfeldt och Tomhylsan alltså. Maud Olofsson, Karin Enström … till och med Nyamko Sabuni kommenderas ut för att sätta ett nytt ansikte […]

 40. drf

  Bravo Rick. Och tack för genomgången, även tack till Emil som – om jag förstått det rätt – bistod med en kopia av talet.

 41. Anna Ardin

  Fast långt var det väl inte, det var exakt 22 minuter, och det skulle jag säga var väldigt kort.

  Anna Ardin’s last blog post: Jag slog Lennart Sacredeus i Almedalen

 42. Rick Falkvinge

  drf: Yup, vi fick en kopia av talet på papper ungefär en timme innan Maud började prata. Det var precis tillräckligt för att posta precis när den här delen av talet var färdig.

  Vilket leder oss till en intressant fråga. Eftersom Emil är journalist, gäller meddelarfriheten och källskyddet även när journalister lämnar material till medborgare?

 43. Cec

  Aaah! NU förstår jag vad hon menade!! Tack Rick!! 🙂

  Cec’s last blog post: Åt helskotta med stressen

 44. […] morgon: Jag tror att Rick Falkvinges översättning av Maud Olofssons tal till begripliska gör det den del av talet som behandlar FRA-debatten betydligt mer begripligt. Egentligen sa hon […]

 45. Angelica

  baaaahahahahagaaahhahahaha <3 kärlek!

  Angelica’s last blog post: they’re coming to take me away ha haa

 46. […] Piratpartiets Rick Falkvinge har översatt vad Maud sade. Bra översättning. Läs resten här. […]

 47. […] Bloggat: Falkvinge, Engström, Opassande, Alliansfritt, Borgarmedia: SVD, SDS, E24, Läs även andra bloggares […]

 48. […] Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Maud Olofssons tal, översatt till begripliska (tags: sweden politics humour) […]

 49. Joshua_Tree

  Suveränt! När regimen tar nästa logiska kliv mot DDR-visionen och förbjuder övriga partier kan du alltid försörja dig som översättare.

  Joshua_Tree’s last blog post: Bilder från bananrepubliken

 50. Madmax

  Snyggt Rick. Det var det roligaste jag läst på länge.

 51. Anders Andersson

  Rick, tystnadsplikten enligt 3 kap. 3 § TF gäller bland annat “den som har tagit befattning med tillkomsten eller utgivningen av tryckt skrift eller med framställning som var avsedd att införas i tryckt skrift”.

  Jag ser ingen ytterligare avgränsning av vilka som kan beröras till exempelvis yrkesverksamma journalister, utan såvitt jag kan se gäller tystnadsplikten även mig, om jag före en planerad publicering i tryckt skrift eller radioprogram får ta del av källmaterial som skall ligga till grund för sagda publicering, till exempel om jag känner journalisten eller någon som i sin tur skall lämna dessa uppgifter till journalisten, eller om jag själv ombeds bidra till publiceringen.

  Detta kan förstås bara gälla om båda parter är införstådda med den förestående publiceringen när informationen överlämnas. Om du och jag sitter och småpratar i allmänhet, och du säger något som jag blir upprörd över och överväger att gå till tidningen med, så kan du knappast hindra mig genom att hänvisa till källskyddet i TF; det är nämligen jag som är tidningens källa, inte du. Inte heller kan du belägga mig med munkavle genom att snabbt hävda att du själv inom kort kommer att låta publicera delar av ditt yttrande.

  Därför brukar jag, när jag pratar med journalister, vara noga med att fråga huruvida samtalet kommer att leda till publicering, dels för att avgöra vilka uppgifter jag lämnar öppet respektive under anonymitet, dels för att undvika att ta del av källmaterial som jag inte behöver för att själv kunna medverka. Tystnadsplikten gäller även efter publiceringen, vare sig det material jag erhållit i förväg publiceras i sin helhet eller ej.

  Så, var den skriftliga versionen av Maud Olofssons tal i Almedalen avsedd att publiceras i tryckt skrift eller radioprogram? Tystnadsplikten enligt TF eller YGL gäller inte för manus till tal som hålls på offentlig plats innan de publiceras. Dessutom kan din källa ha medgivit att du röjt hans identitet, och är du löst från tystnadsplikten.

 52. Anders Forsman

  Underbart Rick! Trevlig läsning och kämpa på – vind i seglen nu!

  Anders Forsman’s last blog post: Powermeet måste upplevas i en raggarbil

 53. […] sig representera mig i riksdagen är tiofaldigt loop-de-loop fruitcake-on-your-head frickin’ galna. Tecknen som avslöjar dem är inte tecken längre, det är hugget tydligt i sten och stirrar oss […]

 54. IDG.se: FRA

  […] ni att prata, s

 55. Peder Grass

  Rick En träffande översättning på vad hon pratar eller skall vi använda riktig svenska kanske ?

  Dravlar om :
  ‘Politiker har kronisk diarre men istället för gå den naturliga vägen verkar de komma ut från munnen’
  En annan synonym på detta o mindre kritisk e “Krokodil käften” används inom slutna grupper inom Politiken.
  ……………………………

  För de som inte vet så är FRA lagen en förlängning på USA’s HOMELAND SECURITY.

  Läs och ‘ ja vet inte men ja de allvarligt’

  AGREEMENT BETWEEN THE GOVERNMENT OF THE UNITED STATES OF AMERICA AND
  THE GOVERNMENT OF THE KINGDOM OF SWEDEN ON COOPERATION IN SCIENCE AND
  TECHNOLOGY FOR HOMELAND SECURITY MATTERS

  Dokumentet finns här :
  http://sverigelyderusa.blogspot.com/
  eller Regeringen
  http://www.regeringen.se/content/1/c6/08/04/93/90057dc9.pdf

 56. Eric

  Kämpa på! Vi är många som ställer vårat hopp till PP. Vi följer varje steg härifrån, bakom våra skärmar, anonyma framför våra tangentbord. Vi kanske inte syns annat än i besöksstatistiken på forumen, men vi är många och vi är vakna.

 57. […] igen, Mina Moderata Karameller #4, Peter Hultqvist igen, Dexion igen, Johanna Graf igen, Rick Falkvinge (pp), Mina Moderata Karameller #5, Svensson #3, Politiskt Inkorrekt, Tomas sida, Rick Falkvinge (pp) […]

 58. Rosemari

  Så bra, så bra. Sådana här översättningar borde göras oftare av politikernas tal.

  Rosemari’s last blog post: Reinfeldt med kumpaner: ett skolexempel i elitism

 59. […] apropå bloggar och FRA-lagen: läs Rick Falkvinges underbara översättning av Maud Olofsson tal i Almedalen. Det behövs mer sådant: mer tala om vad politikerna egentligen […]

 60. […] var länge sedan jag läste så trevlig och, är jag rädd för, träffsäker politisk satir som Falkvinges översättning av Olofssons tal i Almedalen till […]

 61. [email protected]

  Ruskigt bra, Rick!

 62. […] Falkvinge (pp), Maud Olofssons tal, översatt till begripliska  » Nyckelord: FRA, POLITIK, ALMEDALEN, FRA-LAGEN  » Bloggar som kommenterar […]

 63. […] (c) tal. Förutom att hon, liksom många andra politiker, talar på politiska i stället för begripliska, så har hon antingen ingen aning om vad som står i svensk grundlag, eller så ljuger hon rakt ut. […]

 64. Reza Javid

  -“Därför är jag stolt över att ha lurat allihop. Väljare, medborgare, debattörer, och till och med våra egna riksdagsmän. Dumbommar allihop. Fetlång näsa som räcker hela vägen till Finland.”

  Det här absolut den mest sanna delen. Centerpartiet vet nu att deras egna väljare har vänt dem ryggen och att de endast är skenliberaler. Fortsätt Rick med ditt mycket viktiga och beundransvärda engagemang! Vi måste få stopp på vansinnet!

 65. […] I ett underrättelsearbete tillsammans med utomstående lysande språkexperter har vi lyckats översätta citaten till begripliska: […]

 66. […] storligen kring några av de resultat jag ser. En sökning på Maud Olofsson visar dels en bloggpost från partiledaren i Piratpartiet på en bra placering och inte långt efter hittar man Maud Olofssons sida på satirsajten […]

 67. […] Översättningen på Falkvinges blogg » […]

Comments are closed.

arrow