Miljöpartiet gör årets självmål, vill ha FRA tillbaka

Tidigare idag gick miljöpartiet och socialdemokraterna ut i en gemensam pressrelease och meddelade att FRA-lagen ska rivas upp – och göras om, efter en utredning har sagt sitt. Miljöpartiet har därmed gjort ett totalt lappkast från att inte vilja ha FRAs allmänna avlyssning till att vilja ha FRAs allmänna avlyssning, så länge den gått igenom ytterligare en utredning.

Richie står precis bakom mig här och föreslår en rubrik:

“Maria Wetterstrand: -FRA, kom tillbaka, allt är förlåtet!”

Mona Sahlin pratar i Almedalen just nu och tog bland annat upp det här, hon sade att FRA-lagen ska rivas upp och det ska tillsättas en parlamentarisk utredning om hur den ska se ut. Socialdemokraterna har försökt få en uppgörelse till stånd med Alliansen hur länge som helst där de bara lägger till ett par extra kontrollstationer, myndigheter och nämnder. Medborgarkränkningar är helt okej, bara man har konsensus i en utredning om det. Eller åtminstone en majoritet i utredningen.

I klartext: Sossarna är skitförbannade för att de inte fått ha fingrarna tillräckligt långt ner i syltburken kring deras eget lagförslag. Och det är detta som Miljöpartiet nu skriver under på. Har de fullständigt tappat förståndet?

Så sent som i torsdags stod Maria Wetterstrand på vår bananrepublikfest på Mynttorget i Stockholm och gav ett solklart besked, som kopierat ur Piratpartiets partibok: Vi kommer aldrig att bilda regering med ett parti som vill behålla FRAs allmänna avlyssning, eller ord med samma innebörd. Hon var hur som helst väldigt tydlig med att medborgarrätt skulle vara ett absolut krav för att stödja en viss koalition i en regering, och fick åskande applåder.

Idag, mindre än en vecka senare, övergav hon den linjen för att få sitta på presskonferens tillsammans med socialdemokraterna. Hon övergav medborgarrättskampen och sålde ut. Jag är skitbesviken.

Det fick Piratpartiet att göra en sak vi aldrig gjort förut – vi gick ut i ett gemensamt pressmeddelande med Vänsterpartiet där vi båda talar om att Miljöpartiet sviker i FRA-frågan och att socialdemokraterna håller på med ett cyniskt dubbelspel.

För kompromissar, ja, det gör man om skattesatser och bidragsnivåer. Grundläggande medborgarrätt får aldrig vara föremål för kompromiss.

Se även Opassande som hann blogga om det här 90 minuter före mig. Jag ligger klart efter i debatten.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Bloggat om FRA de senaste 48 timmarna: Blågrön Röra, Kommunisternas blogg, Opassande, Sidvind, Stockholm enligt Ankersjö, Drottningsylt, Mina Moderata Karameller, Sagor från livbåten, Björn Wadström – ettan, Alltiallon, deep.edition, Sidvind igen, Björn Wadström – ettan igen, Opassande igen, Björn Wadström – on all sides, Expressenbloggen, Svensson, Björn Wadström – ettan #3, WitchBitch, Christermagister, jacksoncage, Mina Moderata Karameller igen, Peter Hultqvist, Dexion, Johanna Graf, Blågrön Röra igen, Kommunisternas blogg igen, Opassande #3, Sidvind #3, Stockholm enligt Ankersjö igen, Drottningsylt igen, Mina Moderata Karameller #3, Sagor från livbåten igen, Björn Wadström – ettan #4, Alltiallon igen, deep.edition igen, Sidvind #4, Björn Wadström – ettan #5, Opassande #4, Björn Wadström – on all sides igen, Expressenbloggen igen, Svensson igen, Björn Wadström – ettan #6, WitchBitch igen, Christermagister igen, jacksoncage igen, Mina Moderata Karameller #4, Peter Hultqvist igen, Dexion igen, Johanna Graf igen, Rick Falkvinge (pp), Mina Moderata Karameller #5, Svensson #3, Politiskt Inkorrekt, Tomas sida, Rick Falkvinge (pp) igen, Dexion #3, Tomas sida igen, Dick Erixon, Almedalsbloggen, Rick Falkvinge (pp) #3, Herr Klokboks Kollektion, Lennart Regebro, Oväsentligheter … ?? ???, Dexion #4, Sebastian Bay, Sidvind #5, Opassande #5, Björn Wadström – ettan #7, Signerat Kjellberg, Magnus Ahlkvist, Aspiebloggen, Mina Moderata Karameller #6, Svensson #4, Tomas sida #3, Nonsens, garrar och allt därimellan, Blogge Bloggelito, Blågrön Röra #3, jonas – en annan tid, Alltiallon #3, Hultins tankegång, Kulturbloggen, Henrik Sjöholm, johaneriksson.se, Oväsentligheter … ?? ??? igen, Kansliet, Resursbloggen, Magnus Ahlkvist igen, Johanna Sjödin, Kulturbloggen igen, Politruck, Björn Wadström – ettan #8, JörgenL, Expressenbloggen #3, Björn Wadström – ettan #9, Mina Moderata Karameller #7, Björn Wadström – on all sides #3

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Peter

  Bra skrivet. Det är ju fruktansvärt vilket svek som har kommit från MP, man blir helt matt. Vad är det som har hänt? Har MP fått ta del av de hemliga bevisen från Bush om att Saddam flyttade sina massförstörelsevapen till Sverige innan invasionen av Irak och att Al Qaidas ledare gömmer sig i Sverige? Man börjar undra…

 2. Peter

  Karl Rove var i Sverige och talade om problemet med bloggarna. Snart kommer väl CIA till Sverige och sätter blöjor på ett gäng bloggare, vartefter dessa skickas med enkel biljett till Egypten.

 3. FRA ser dig

  Det visar väl återigen att piratpartiet är det enda part man kan lita på. Återstår att se om detsamma gäller vänstern, eller om även dem vänder kappan efter vinden…

 4. Putte

  Jag lyssnade på vad Sahlin sa i TV. Hon sa att hon ville ha en bred utredning under stor öppenhet och där man ska lyssna på alla de som varit kritiska. I värsta fall blir det bara en “FRA Light” men man kan ju alltid hoppas att de kommer fram till att strypa ner det till nästan noll, där ingen trafik routas via FRAs superdatorer, men jag kanske önsketänker.

 5. astrid boman

  Karl Roves besök visar tydligt på samarbetet med de neo-konservativa. Det är ju för tusan neo-konservativ politik moderaterna bedriver. Inte konstigt då att många moderater lämnar partiet därför att de inte känner igen den moderata politiken.Stampar vi inte ned foten hårt och obönhörligt mot FRA-lagen åker vi snart till Egypten i blöjor som Peter skrev. Och går Lissabonfördraget igenom har vi dödsstraff också. I händelse av krigshot, krig, uppror och upplopp, finns i en fotnot till en fotnot. Och upplopp lär det bli om moderaterna får härja på ett tag till.Men jag litar inte längre på något parti. Jag litar på folket och på bloggarnas upplysningskampanj. Besvärligt för herr Rove och hans gelikar.
  MVH al-Astrid bin-Boman

  astrid boman’s last blog post: Maud i Almedalen

 6. Shaun

  Det skulle “ske i enlighet med Anne Rambergs förslag”. Om det menas hela hennes förslag:

  •För det första: Tillsätt en sanningskommission, i likhet med Säkerhetskommissionen, med uppdrag att granska vad FRA och FUN, Försvarets underrättelsenämnd, har ägnat sig åt. Om och hur effektiv FUN:s granskning har varit.

  •För det andra: Tillsätt en parlamentarisk utredning med uppgift att lämna förslag på lagstiftning som beaktar behovet, effektiviteten och proportionaliteten. En sådan analys skulle bland annat kunna undanröja misstanken att den nya lagen utgör ett sätt att legitimera de åtgärder och den verksamhet som hitintills bedrivits utan lagstöd.

  •För det tredje: Förstärk grundlagsskyddet för integriteten och inför en författningsdomstol. Ett förstärkt grundlagsskydd skulle kunna ha förhindrat den nya lagstiftningen. Den extra kontroll som ett införande av en författningsdomstol innebär skulle därtill bidra till att skapa ett effektivare skydd mot statens maktövergrepp, även när partipiskorna viner.

  Så ser jag inte riktigt hur man ska kunna få till nån FRA-lag över huvud taget efter upprivningen. Sen kan man ju undra om de skulle våga försöka införa en ny FRA-lag…
  Men jag tror mest att det är ett utspel för att sätta press på alliansen. Jag tror inte att Mp redan har bundit upp sig för samregering med S. Det är förhoppningsvis bara Maria Wetterstrand som lite ogenomtänkt svalt S-betet. Övriga Mp ska väl säga sitt och jag tror inte alla är lika sugna på det här förslaget.
  Jag är inte så besviken eller orolig. Än.

 7. Lennart Regebro

  “Vi kommer aldrig att bilda regering med ett parti som vill behålla FRAs allmänna avlyssning”

  Bilda regering nä. Dom kommer inte bilda regering alls. I nästa val kommer “pratarna” och alla liberaler ha flytt alliansen. Det må bara vara 5% av befolkningen, men det innebär att det blir en socialdemokratisk minoritetsregering.

  MP behöver inte oroa sig för att bilda regering med nån som vill ha kvar FRA-lagen. Dom behöver inte oroa sig för att bilda regering alls, nämligen. Men dom kommer inte hälla fälla en regering som gör det, även om dom kan. Bland annat för att det inte finns nåt alternativ.

  Lennart Regebro’s last blog post: Regeringen är usla lögnare

 8. Björn Wadström

  Nu är du ute och seglar lite Rick. Flytta betonskutan socialdemokratin är ingen enkel uppgift men nödvändig. Allianspartierna har redan gått på grund och skjunkit i kontrollträsket. Självklart skall vi hålla koll på socialdemokraternas ubåt:)
  Piratpartiet har mycket bra på sitt program som jag ställer upp på när det gäller frihet men just nu är du helt vilse på det stora havet.
  Jag trodde innan jag läste ditt inlägg att du faktiskt stred för frihet och inte för en egen riksdagsplats.
  När du fyrar av dina kanoner siktar du nog åt fel håll:)
  Men inget ont i det, vi seglar vidare tills avlyssningen av våra telefoner och epost upphört. Så kamma till dig och kom ut på plan igen!

 9. Sidvind

  Håller med Björn m fl. Tyvärr tror jag att det nu finns en risk att FRA-motståndet splittras, vilket skulle kunna vara förödande. Mp har inte gett upp sin integritetslinje genom det här samarbetet med s. Tvärtom. Jag ser det som att Sahlin behöver mp för att s ska kunna vara mot FRA med trovärdighet. Skulle Sahlin gått ut med det här själv skulle ni alla sagt: ja men vi vet ju hur sossarna är och Bodström osv och det här tror vi inte på. Nu kommer mp garantera att det faktiskt blir upprivet och en ny utredning som tar hänsyn till integriteten och mycket väl kan leda till något helt annat. Mp kommer inte att gå med på allmän avlyssning, de har aldrig gjort det och kommer inte att göra det nu heller.
  Så om ni nu tolkar det här utspelet på sämsta tänkbara sätt kommer effekten bara bli att ni splittrar motståndet och framstår som stollar.
  Det GÅR att ha NÅGON form av signalspaning under kontrollerade former, under uppsikt av författningsdomstolar och dylikt, precis som de flesta andra länder har. Det är inte en allt-eller-inget-fråga, däremot är det det när det gäller den nuvarande lagen utan insyn osv…
  Försök vara realistiska!

  Sidvind’s last blog post: Sahlin enas med mp om FRA

 10. klara

  Kolla kommentaren på Lage Rahms blogg.

  “Jag ska börja med att säga att jag inte har mer koll på uppgörelsen än ni andra men att jag inte ser att det finns någon delegation till språkrören att göra uppgörelser som inte är partiets politik. Sådan delegation har möjligtvis partistyrelsen eller riksdagsgruppen men något sådant beslut har inte fattats så vitt jag vet.

  Jag tolkar det jag läser som att FRA-lagen ska skrotas helt och sedan ska det tillsättas en utredning om hur vi ser på frågan och vad varje parti har för uppfattning i den utredningen är väl upp till varje parti i det läget gissar jag. Men då får vi ju alla chansen att övertyga och ta en bra diskussion och sedan får vi verkligen hoppas att S kommer fram till en bra linje där.

  Eller har jag missat något stort jag verkligen borde se??”

  Han är alldeles uppenbart förd bakom ljuset av sitt eget parti!!

 11. yo mstuff! » nu hjälper inga lockande leenden, maria

  […] säger plötsligt miljömupparna att de kan tänka sig att “riva upp lagen för att göra om den“, mot att de får bilda regering med […]

 12. Det är mycket FRA nu… « Fritänk

  […] “Opassande” Emma är inne på samma spår. Rick Falkvinge tycker att Miljöpartiet gör årets självmål genom att vilja ha tillbaka FRA-lagen. Jag undrar om Maria Wetterstrand verkligen menade det. Jag tror Maria är smartare än så. Hon […]

 13. […] går ut med ett gemensamt pressmeddelande om att (mp) har svikit kampen mot FRA-lagen. Rick Falkvinge (pp) sparar inte på orden i sitt senaste blogginlägg, och även Anna Troberg och opassande är inne på samma linje. Själv tycker jag att det är […]

 14. Mind

  Jag tror förklaringen är väldigt enkel. Miljöpartiet är inte nog insatta och har helt enkelt blivit lurade.

  Mind’s last blog post: Memes igen

 15. Hans

  Det finns nog minst ett par olika sätt på vilka man kan betrakta det där sättet att uttrycka sig som Maria Wetterstrand har gjort.

  1. Det kan handla om att överhuvudtaget få socialdemokratin att vilja riva upp förslaget. MP kan resonera som så att bara man kommer överens om att riva upp förslaget alls så har man åtminstone vunnit något år. Utan att socialdemokratin gör detta finns inga utsikter till någonting. Gör man en ordentlig genomgång av alla förutsättningar och konsekvenser för och av en lag så bör farorna med integritetskränkning och risk för framtiden kunna spela en helt annan roll än hitintills. Man kan göra bedömningen att man kommer att med opinionens hjälp kunna i ett andra steg omöjliggöra en lag om scanning.

  2. Man kan vara manipulerade av socialdemokratin. Det kan vara så att miljöpartiet väldigt gärna vill sitta i en regering för att kunna få genomslag för andra, som man tycker, angelägna frågor. Man anpassar sig då.

  Lika klart är att S + MP + VP inte behöver mer än 50% av rösterna i nästa val för att kunna bilda regering. Det räcker om man tillsammans med ett Piratparti som fått över 4% av rösterna kan göra detta. Detta är ju då också en garanti för att inte denna viktiga fråga glöms bort. Man kan då riva upp FRA-lagen och bilda regering. VI kan i ett sådant läge vara säkra på att frågan inte senare sopas under mattan av några partitaktiska skäl.

  Vi vill väl
  1. att FRA-lagen rivs upp.
  2. att någon scanning och avlyssning av VÅRT internet aldrig kan komma ifråga.

  Det är inte statens internet. Det är VÅRT internet!

  Vi kan hoppas på både Miljöparti, vänsterparti och kanske socialdemokrati…

  Men vi kan inte LITA PÅ på något parti annat än Piratpartiet.

 16. Snild

  Tråkig uppgörelse, måste jag säga. Lage Rahm och mp plockade många poäng hos mig i riksdagsdebatten. Om den här uppgörelsen blir den breda partilinjen kommer de att tappa stort.

  klara: Jag har googlat runt lite men lyckas inte hitta något färskt blogginlägg av Lage Rahm. Länk? 🙂

  Förresten.. Usch. Jag sitter här och är 210 minuter efter Emmas postning. Den här debatten är ju typ stenålder nu. 🙂

 17. […] om detta: Opassande, Falkvinge, PP & V pressmeddelande, Blogge […]

 18. klara

  Snild: kommentarerna [url=http://lagen.net/index.php/2008/06/sveket-som-text/#comment-35253]här[/url]:

  Han har alltså inte gjort något nytt inlägg idag, bara svarat på min kommentar i hans kommentarsfält.

  Det första jag gjorde så fort jag fick se nyheten på sr i morse då det fortfarande bara var ett rykte var att gå till Lage och fråga. Och det han sagt i sitt svar citeter jag alltså i min kommentar här ovanför, och [url=http://kurvigheter.blogspot.com/2008/07/miljpartiet-har-frt-sina-egna-bakom.html]här[/url]

 19. Erik Laakso | På Uppstuds » Fel att riva upp FRA-Lagen?

  […] riva upp den om det blir ett regeringsskifte? Det låter så om man läser vad Piratpartiets ledare Rick Falkvinge skriver om den uppgörelse som presenterades i Almedalen idag. Han verkar mena att den Socialdemokratiska […]

 20. Hans

  En mycket stor risk med den gemensamma pressreleasen är att arbetet på att få stopp på marschen in i storebrors-samhället redan den 16 september nu riskerar att få sig ett rejält skott i sidan. Miljöpartiet lägger då ned mycket av sin kraftkoncentration för detta i väntan på nästa val.

  Denna fråga får inte släppas. Den skall upprepas om och om igen. De folkvalda representanter som hotades att inte rösta efter sin övertygelse i frågan måste få chans att göra detta. Vi kan inte acceptera ett pöbel och översittarvälde i riksdagen.

  Lagen ska bort redan i september. Varför skulle vi vänta med att riva upp denna grundlagsvidriga lag till efter nästa val? Har vi hål i tänderna väntar vi väl inte i 2 år med att gå till tandläkaren?

 21. […] Rick Falkvinge (pp), är där snabb på hanen och påpekar detta. […]

 22. […] Anna Troberg, Alltid rött, Dexion, Motpol, Björn Wadström, Enligt min humla, Blogge Bloggelito, Rick Falkvinge, Jinge, Kulturbloggen, Andra bloggar om: FRA, FRA-lagen, Övervakning, Integritet, Avlyssning, […]

 23. Hans

  Om man studerar de 28 förändringspunkterna som försvarsminister Tolgfors presenterat märks:

  “11. förstöringsskyldigheten omfattar också meddelanden mellan en misstänkt och dennes försvarare”

  “14. precisering av förbudet mot rapportering av överskottsinformation om enskilda”

  “21. krav på tillstånd för användande av sökbegrepp direkt hänförliga till fysiska personer i Sverige”

  Då avsikten med lagen enligt statsministern är att hålla koll på potentiellt hotfulla ”utländska företeelser av diffus art”
  så får man anta:
  – att punkt 11 gäller mellan t ex afganska advokater och deras klienter. Det kanske inte är så noga med integriteten för dessa? För det kan väl inte gälla svenska advokater och svenskar?!? Tolgfors menar att man speciellt måste påpeka att kommunikation mellan advokater och deras klienter intar en särställning. Kanske bäst att passa sig extra om man får besök av en advokat i ett häkte. Samtalsrummet kanske är avlyssnat?
  – punkt 14 visar att man inte ser så noga på om det slinker igenom lite personliga grejer som man ju då kan passa på att rapportera om. Och då kan man ju förstå att man vill scanna hela svenska folkets kommunikation. Vem vet hur mycket överskottsinformation detta kan ge. Det kan ju bli rena guldgruvan!
  – punkt 15 måste ju gälla personer som bara är här på kortvarigt besök eftersom det ju skulle spanas på utländska företeelser. Det behövs alltså bara ett litet tillstånd men inte alls någon ny lag så kan man köra på med “fysiska personer i Sverige”.

  Först är det “signalspaning” det gäller. Man ska spana efter signaler (ifall det är nåt eller så). Men bara utländska alltså! (fattar väl varenda männska?) Förresten så gäller det ju inte några “vanliga” svenskar (Se upp Rick Falkvinge och andra ovanliga svenskar – t ex såna som heter Karim, Mohammed ellerJasmine)

  Man kallar det “Signalspaning” men det är AVLYSSNING!
  FRA kommer inte att läsa nåt brev alls – det låter man datorerna göra, och då har man ju inte gjort något! Vad har man emot en tidsinställd bomb egentligen? Det var ingen som gjorde nåt – det var ju bara bomben själv!

  FY FAN viket nyspråk och vilka dimridåer man vräker ut och nu ska väl OS plocka musten ur all kvarvarande opposition mot lagen. Låt skolstarten bli signal till en informationskampanj av aldrig skådat format! Varför inte starta anti-FRA föreningar på varenda skola i hela Sverige?

 24. klara

  Följ Lage Rahms bloggkommentarer som sagt, mycket intressant sägs där. Bland annat att han inte litar på s.

 25. Infokrigaren

  Flikar in en nyhet om vad Mark Klein, en fd AT&T-anställd “visselblåsare” har för uppfattning om massavlyssning i USA..

  AT&T Whistleblower: Spy Bill Creates ‘Infrastructure for a Police State’
  http://blog.wired.com/27bstroke6/2008/06/att-whistleblow.html

  “The surveillance system now approved by Congress provides the physical apparatus for the government to collect and store a huge database on virtually the entire population, available for data mining whenever the government wants to target its political opponents at any given moment—all in the hands of an unrestrained executive power. It is the infrastructure for a police state.”

 26. Intensifier » Hur jobbar Mp i FRA-frågan, egentligen?

  […] miljöpartister, och partiet, de är snälla, smarta och etiska). Men det hörs några oroväckande viskningar om kohandel kring FRA med […]

 27. Erik Laakso

  Lite förundrande att läsa kommentarerna här, ja även själva inlägget till stor del.
  Vilken grund har ni för att hävda att miljöpartiet inte följer den linje de haft hela tiden? Kan inte släppa känslan att det plötsligt blev partipolitik även från piratpartisternas sida.
  Att det inte är rimligt att oreserverat lita på Socialdemokraterna köper jag, vi är många partimedlemmar som kommer följa processen på ett irriterande närgånget sätt. Men kanske ska man inte heller lita oreserverat på Piratpartiet?

  Om FRA-lagen inte rivits upp innan valet 2010 och om det blir en vänstermajoritet så kommer den rivas upp då. Är verkligen inte det tydligt nog? Att det därefter behövs en säkerhetspolitisk utredning om hur svenskt försvar evenuellt ska kunna spana på just yttre hot (och med fokus på militärt yttre hot) utan att massavlyssna och kränka svenskars integritet, tycker inte jag är så konstigt. Snarare vore det oansvarigt att inte göra en sådan utredning. Men var står då Piratpartiet i den frågan? Är svaret på integritetskränkningarna endast att FRA-lagen ska bort och FRA-myndigheten läggas ned som det skanderades på Mynttorget?

  Nej Rick, här är det nog ett misshugg från din sida. Vi alla som slåss tillsammans för att få bort det här missfostret till lagstiftning tjänar nog mer på att uppskatta alla goda intentioners framföranden. Där tjänar vi mer på att stå enade över parti- och blockgränser än att kasta allt för mycket misstänkliggöranden över de som i alla fall försöker hitta bra vägar till förändring.

  Erik Laakso’s last blog post: Fel att riva upp FRA-Lagen?

 28. Björn Wadström

  Ett litet inlägg tillägnat Rick i all vänlighet.
  http://wadstrom.blogspot.com/2008/07/lite-klokord-till-piratpartiet.html

  Nu fortsätter vi med det vi höll på med. Frihet från avlyssning. Frihet från inskränkningar av vår integritet. Ordning i båten och sluta kivas;)

  Björn Wadström’s last blog post: Bush lånar ut hjärnan till Reinfeldt

 29. Audi A3 SB 2.0T Quattro

  Jag måste nog tyvärr till viss del hålla med Wadström och Laakso här, även om jag är inbiten piratpartist.

  Kanske var man lite för ivrig ut med pressmeddelandet?

  Vi behöver stå enade mot FRA. Man kan kanske fråga vad (mp) egentligen vill?

  Vill de verkligen riva upp lagen, eller vill de riva upp lagen och sen införa en liknande, lika integritetskränkande?

 30. Mikael Nilsson

  Det mp har gjort, som jag ser det, är att se till att vi vet att lagen kommer att rivas upp. Vad som händer därefter vet ingen.

  Jag kan se mycket gott i det. Och det är helt säkert att mp inte kunde komma längre med s. Frågan är – är det ett problem att man kom så här långt?

  Jag kan förstå kritik om att mp inte inser att de blir en bricka i spelet i och med detta. Jag har svårare att se hur mp kan utmålas som svikare.

  Instämmer i att pressmeddelandet ser ut mer som partipolitik än medborgarrättskamp. Menmen, det kommer fler chanser.

 31. Infokrigaren

  Tror ni verkligen på oberoende etablerade politiska partier?

  Ni tror inte att dom gör upp bakom låsta dörrar när det i efterhand har visat sig att dom verkar göra upp agendor över blockgränserna, sossarna började med Lex Orwell och moderaterna genomförde och avslutade den ( tillsammans med alla andra samhällsförsämringar ), moderaterna får sen bära dumstruten så att sossarna kan kamma hem valsegern 2010.. Good Cop , Bad Cop eller “kontollerad opposition” kallas det..

 32. Mikael Nilsson

  Vill tillägga att jag vänder mig emot karaktäriseringen av mp’s position som om den ny vore att massavlyssning är ok. Det kan man faktiskt inte slutleda av utspelet.

  Resten – kritiken av s, motionen i höst, etc, är förstås helt i sin ordning.

 33. Mind

  Men har inte Mona Sahlin inte för så länge sedan hävdat att lagen skulle igenom i någon annan form, men att bara den nuvarande skulle rivas upp?

  Det råder förvirring, har Socialdemokraterna nu bestämt sig för att permanent riva upp FRA-lagen eller vill de fortfarande få in en ny lite upp-piffad FRA-lag efteråt?

  Mind’s last blog post: Memes igen

 34. Anders W

  Socialdemokraterna vill ha sin “egen” FRA-lag därför är det lätt för dom att säga att dom skall riva upp denna FRA-lag… Att mp går ut och säger att dom stöjer sossarna verkar vara en kovändning mp måste ju förstå att sossarna vill ha en FRA-lag.

  STOPPA FRA!

 35. Dennis Nilsson

  Man måste tro på demokratin för att den skall fungera.

  Om man förväntar sig att den inte alls fungerar så gör den heller inte det.

  Så alla engagerade, kämpa på, det kommer att ge resultat.

  Våra barn och deras barn o.s.v kommer att vara lika tacksamma, som vi är idag för att våra förfäder kämpade och led, och till och med gav sina liv för den frihet vi har idag.

  Och den friheten skall vi inte ge upp, lika lätt som de, våra förfäder inte gav upp.

  Det finns en framtid, och det är den vi skapar idag.

 36. Piratpartiet - för gratis tortyrmusik? « Badlands Hyena

  […] tiger. Eller talar sig varma för att öka vår otrygghet. Trots att denna granskande artikel i skrivande stund ännu inte publicerats har […]

 37. delade | 8 jul, 2008

  […] Falkvinge (pp), Miljöpartiet gör årets självmål, vill ha FRA tillbaka  » Nyckelord: FRA, POLITIK, FRA-LAGEN, ALLIANSEN  » Bloggar som kommenterar […]

 38. johannes

  …och ingenting duger som vanligt för piratpartiet.

  johannes’s last blog post: Alliansen gräver sin egen grav

 39. Peter

  Smart utspel av MP och Sossarna. De skjuter frågan till efter nästa val och låter FRA fortsätta spana i kabel medan alltihop utreds. Om Sossarna och MP hade velat få stopp på FRA-lagen så hade man lagt en motion tilsammans med MP och V redan i höst. Genom att inte låta V vara med i uppgörelsen så avslöjar man sig. Undrar vad som krävdes för att få MP att svika? Kan det ha handlat om en plats i regeringen för MP?

 40. johannes

  läs gärna vad t.ex. lage rahm (mp) säger om FRA-lagen: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1443363.svd

  johannes’s last blog post: Alliansen gräver sin egen grav

 41. Mikke

  Jag instämmer i de som tycker att vi snabbt hoppat i fel tunna.

  Ta reda på vad MP menar först innan vi sågar dom längs med fotknölarna. Om MW kan tänka sej massavlyssning medelst eftervård för integriteten så är hon ju fel ute men det kanske hon inte vill alls. Hon kanske menar att signalspaning bara får ske i luft som nu.

  Omfamna att lagen skall bort.

  Fortsätt att jobba för att den ska bort INNAN 2010.

  my 2 cents.

  Jag får oxo lite fadd smak i munnen av reflexreaktionen som Rick visar i detta inlägg. Ibland måste man ta ett djupt andetag o tänka innan aktion.

  / Mikke

 42. FRA, MUST och det internationella utbytet | Svensson

  […] MUST och det internationella utbytet | Svensson on Avtalet som visar att USA ligger bakom FRA-lagenRick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Miljöpartiet gör årets självmål, vill ha FRA t… on ÖB svamlar om FRA-lagenRick Falkvinge (pp) » Blog Archive » […]

 43. Hans

  Rick’s “reflex”-reaktion är sund. Vi vill väl helst att lagen aldrig träder i kraft? Hellre det än att den “rivs upp” för att kunna återuppstå i “mjukare” variant?

  Hur blir det nu? Kan alla slappna av?

  Kommer FRA att få medel för att anställa 250 nya spioner?

  Hur blir det nu? Kan alla slappna av?

  Kommer FRA att få medel att inköpa ytterligare en superdator som de ju har sagt att de behöver för denna nya “signalspaning”-avlyssning?

  Rick’s reflex-reaktion är ett varningens skri om att inte ta supen så vi domnar bort i ett allmänt töcken om att allt nu är OK! Sluta inte kämpa! Ge inte upp kampen!

  Det är i det avseendet som MP + (s) uttalande är så bedövande sömnmedelsaktigt farligt.

  Vi ska inte ta ett lugnande piller när vi kör bil!

  BRAVO RICK!

 44. Erik Laakso

  Å ena sidan glädjer det mig förstås att så många tycks tro att alla svenska regeringar av naturen leds av Socialdemokraterna men jag tror det är värt att påminna att den regering vi har nu inte är en S-regering utan en moderatregering ledd av Fredrik Reinfeldt. Därför blir det lite roligt (=sorgligt) att ta del av förhoppningar att en uppgörelse mellan S & MP leder till omedelbara regeländringar i Sveriges riksdag.

  Erik Laakso’s last blog post: Fel att riva upp FRA-Lagen?

 45. S vill riva upp FRA? « Tomas sida

  […] av lagen känns också lite surt. Men vad gör man inte för att få sitta i regering. Läs även Rick Falkvinges (pp) kommentar om det […]

 46. Rickard Olsson

  Vi visste alla om att vänsterpartiet tänkte lägga en motion redan i höst om att riva upp lagen, tillsätta en utredning på direkten och därigenom förhindra att FRA drar kablar och börjar massavlyssna, Alice sa det i riksdagsdebatten och de har upprepat det senare.
  Fram tills igår morse fanns det alltså mycket goda möjligheter att få igenom en sån motion eftersom många av Alliansens ledamöter har uttryckt tveksamhet och kunde förmås att ändra sig, särskilt om man kunde vinkla det till att nya uppgifter framkommit som motiverar det.

  Det Mona och Maria gjorde igår var att totalt torpedera den planen. De har nu ett vallöfte om att riva upp lagen OM de vinner valet 2010.
  Hand upp den som tror att de kommer att kasta bort det valfläsket igen genom att rösta för vänsterpartiets motion. Hade de tänkt rösta för den så skulle de ha väntat med utspelet tills motionen behandlats.

  Tack vare miljöpartiet och socialdemokraterna så kommer nu FRA att få koppla in sina kablar 2009 som planerat och börja massavlyssna svenska folket. Tack Mona! Tack Maria!

  Det är det ena. Det andra är att vi inte vet hur direktiven för utredningen ska se ut, om de faktiskt vinner valet (det är över två år kvar och mycket kan hända) eller ens om miljöpartiet åker ur riksdagen… Vi har alltså bytt en rätt schysst plan A i närtid mot en skitsunkig plan B 2010 bara för att Mona och Maria ville glänsa lite i Almedalen.

  OM de menade allvar med att de ville riva upp lagen kunde de ju helt enkelt ha väntat till efter vänsterns motion (kanske tom förhandlat fram en gemensam motion för att öka tyngden) och SEDAN gått ut med valfläsket, om det misslyckades. Det hade ju fortfarande funnits TVÅ ÅR kvar till valet att göra utspelet på.

  Timingen på deras utspel syftar alltså endast och enbart till att splittra motståndet och döda debatten. Av en del kommentarer att döma så håller de på att lyckas…

 47. Mikke

  Ren spekulation Rickard. Hur vet du att inte S&Mp röstar för V’s motion? Om man ska hålla på och spekulera på det viset så kan man ju isåfall spekulera att Alliansen ser till att V’s motion går igenom så att Mp & S förlorar initiativet inför valet. Jeeeeez man får faktiskt steppa tillbax några steg o analysera lite nyktert innan man reflexmässigt dömer ut folk.

 48. Mikke

  “Timingen på deras utspel syftar alltså endast och enbart till att splittra motståndet och döda debatten. Av en del kommentarer att döma så håller de på att lyckas…”

  Om du läser igenom inläggen så reagerar folk på de reflexmässiga sågningen av Mp.

  Nu är det bekräftat att FRA-lagen skall dö om det blir röd/grön regering. Nu ska vi jobba för att se till att den dör tidigare än 2010. Helst idag.

  Jag har svårt att se vari problemet ligger?

 49. Today’s FRA Bullshit | Integrity Under Threat

  […] the meantime we see a 180 by the Green party, who now are not against the law anymore but want to redo it if they get elected, together with the […]

 50. Rickard Olsson

  Mikke, det är inte en reflexmässig sågning av mp. Vi har aldrig haft någon sådan reflex. Dessutom är det många miljöpartister som idag undrar vad Maria Wetterstrand håller på med, och om hon verkligen haft mandat att förhandla med socialdemokraterna i den här frågan. De håller på att få en intern svekdebatt av centerpartistiska proportioner, helt utan får inblandning. Fast du menar kanske att de miljöpartisterna “reflexmässigt” sågar miljöpartiet?

  Poängen är att om mp och s menade allvar med att de vill riva upp lagen så snart som möjligt så hade de hängt på vänsterpartiets motion i höst. Det hade funnits goda möjligheter att få med minst fyra borgare på den och lagen hade varit död innan kablarna kopplades in.

  Nu har de villkorat upprivandet: “Rösta på oss så river vi upp den, OM vi vinner valet”. De har alltså mycket att vinna på att vänsterpartiets motion INTE går igenom i höst. Reflektera på den, du.

 51. Infokrigaren

  Allvarligt, tror verkligen några att oppositionen kommer att döda FRA-lagen, dom kommer möjligtvis att riva upp den, konstruera om den och sen tillämpa den igen.. Kanske lägger dom till 1-2 till integritetsskyddande instanser men vad hjälper det?

  Politik handlar om att manipulera medborgarna, titta bara hur bra politiken har fungerat i USA, dom har manipulerat medborgarna sen 1:a Världskriget..

 52. Mikke

  @Rickard.
  Du tänker blåögt här ( lol ). Inte en chans att någon i Alliansen skulle rösta för V’s motion. Det är en sak att rösta ner regeringens motion. Det är em helt annan sak att rösta FÖR oppositionens ( och speciellt Vänsterpartiets ) motion. Så V’s motion är i mina ögon bara en manifestation. Reellt kommer den inte innebära nånting.

  Det vore rent politiskt självmord av en borgelig riksdagsman att rösta för ett vänsterförslag och som sagt speciellt om det kommer från Vänsterpartiet. Och speciellt i FRA-frågan.

  Jag tror oxo att OM S & Mp skulle rösta EMOT V’s motion i höst så förbrukar de sitt förtroende i FRA-frågan. Åtminstonde Mp gör det då jag inte har förtroende för S ivilketfall.

  Var står det att de inte vill ha bort FRA-lagen snarast. Vad är det som säger dej att de bara kan tänka sej att rösta bort lagen 2010?

  / Mikke

 53. Rick Falkvinge

  Mikke: Jag postade en uppföljning nyss. Plötsligt har mp lagt prestige i att få tillsätta en parlamentarisk kommitté i frågan tillsammans med s efter valet 2010.

  Vad gäller att det vore politiskt självmord att rösta för en motion från v, så är det snarare så att frågan är så laddad (speciellt inom centern) att det snarare vore politiskt självmord att inte rösta för den. I en idédebatt är inte avsändaren relevant.

 54. Bo Larsson

  Måste hålla med Rickard Olsson. Den här debatten och motståndet mot FRA-lagen har fått helt fel vinkel. Anfall är bästa försvar, Regeringen och riksdagsmajoriteten har redan BRUTIT mot grundlagen liksom FRA har brutit mot lagen. De är kriminella.

  Vi behöver tydliggöra detta för svenska folket. De är inte demokrater längre och har kört över svenska folket. De har brutit mot det mest fundamentala i vår demokrati och inte genomfört folkets vilja vilket är deras uppgift. Detta är ett faktum och bör vara en av de huvudsakliga utgångspunkterna för fortsatt debatt. Vi är alldeles för underdog och beskedliga. Läs en av Oscar Schwartz senaste bloggar om detta och att regeringen också kan betraktas som förrädare med möjliga livstids fängelsestraff för Reinfeldt och Bildt mfl.

  Det är också detta Anne Ramberg är inne på med en Sanningskommission och andra delar av hennes förslag, vi måste NU innan något annat görs (och definitivt innan någon FRA-lag sätts i sjön) med folkets stöd TVINGA fram en utredning om huruvida FRA redan begått brott vilket är alldeles uppenbart att de gjort och att FRA-lagen är ett sätt att förråda Sverige till utländsk makt. Och de 10 år av olaglig lagring av svenska folkets kommunikation som de redan har måste omedelbart förstöras. Och FRA läggas ner.

  Men man ska inte gå till Europadomstol och liknande som tar tid utan istället samla folket bakom detta och andra perspektiv som gör att den rena kraften från folket helt enkelt tvingar bort alliansen relativt omgående. De ska bort, de har ingenting att göra i riksdagen som de undergrävare av demokratin de är. De hör hemma i ett fängelse.

 55. En eller flera frågor « Arga bloggen

  […] medicinen lite till, för att se om den kanske går ner då, åsikter som han är långt ifrån ensam […]

 56. Mikke

  [b]Rick:[/b] Du brinner för din sak. Det är numera ovanligt för en politiker ( Camilla är riksdagens lysande undantag ). Jag tror tyvärr inte att nån Allianspolitiker skulle ge upp sin karriär för att rösta FÖR ett vänsterpartiförslag. No matter the cause.

  Jag har mailat 2 st Mp:are som svarade på FRA-debatt mailen för några veckor sen. Jan Lindholm resp. Anders Wallner. Jag vill veta först vad som menas med utspelet och om de kommer rösta emot FRA-Lagen vid de två tillfällena i höst innan jag dömer dem.

  / Mikke

 57. Mikke

  Sen tycker jag att det är högst orättvist att bara du kan skriva med fylligare text 😉 / Mikke

 58. V och PP gör gemensam attack på S

  […] Swartz :: Texplorer Jag förstår ju Rick Falkvinges frustration när Piratpartiet tillsammans med vänsterpartiet och Lars Ohly skickade ut ett gemensamt […]

 59. Anders Andersson

  Det är inte “partipolitik” av (pp) och (v) att fördöma uppgörelsen mellan (mp) och (s). Partipolitik är när man sätter partiet framför politiken, alltså att det blir viktigare vilket parti som får bestämma än vad de bestämmer. I detta läge är det (mp) och (s) som står för partipolitik och splittring av oppositionen, inte (pp) och (v).

  Framför allt (pp) har inget att vinna för egen del på att lagen rivs upp redan i höst, förutom möjligen en klapp på axeln från tacksamma liberaler för att vi drivit frågan. Fildelningsfrågan räckte inte för att (pp) skulle komma in i riksdagen 2006, och gör det kanske inte heller 2010. FRA-frågan har givit (pp) ny vind i seglen om man tittar på medlemstillströmningen (över tusen nya medlemmar sedan början av juni, och nu hundra nya i veckan). Kanske kan vi tack vare FRA klättra över fyra procent i valet 2010, och stödja den regering som då river upp lagen. Det är vi inte intresserade av. Inte om vi kan riva upp lagen redan i höst.

  Skulle FRA-frågan lösas i höst, så upphör det massiva motståndet mot den egna regeringen inom de borgerliga väljarleden, och betydligt färre av dem får anledning att rösta på (pp) i protest 2010, särskilt om de är ointresserade av upphovsrätt. Kanske kan de borgerliga rentav behålla regeringsmakten. Det kan vi acceptera; vi kan inte göra alla väljare glada med vår snäva politik. Vad vi inte kan acceptera är att kablarna kopplas in och massavlyssningen börjar bara för chansen att komma in i riksdagen och få lägga motioner om fildelning. Så viktig är inte den frågan, inte viktigare än att vi stoppar massavlyssningen nu.

  Vad gäller hur (v) resonerar, så har de förstås större chanser att sitta kvar i riksdagen 2010 än vad (pp) har att komma in, men i övrigt gäller samma förutsättningar för dem; (v) har väsentligen inga partipolitiska fördelar i kommande val att vinna på att Alice Åström m.fl. kör FRA-lagen i papperskvarnen redan i höst. Få folkpartister torde kunna tänka sig att rösta på Lars Ohly och mot en borgerlig regering enbart av tacksamhet för en två år gammal motion när lagen redan är historia. I dagsläget är ett sådant partibyte faktiskt tänkbart, men det är inte riksdagsval 2008.

  Vad gäller (mp) däremot, så har de partipolitiskt allt att vinna på att låta frågan infektera debatten i två år till, för att sedan locka unga väljare att rösta på dem mot löfte om avskaffad eller utredd massavlyssning, fri nedladdning men inte uppladdning, miljö och något mer, bara för att helgardera. Huruvida de kommer att få igenom alla sina krav 2010 återstår att se. Kanske får nedladdningen stryka på foten, kanske blir det en kompromiss i avlyssningsfrågan. Avstå från miljön? Never! 2010 står samtliga frågor på dagordningen. 2008 är det enbart FRA.

  Sannolikt kommer inte (s) eller (mp) att rösta mot Alice Åströms motionsyrkande i höst; det vågar de inte. Skulle yrkandet vinna riksdagens bifall, så får de se sig om efter en annan fråga att göra upp med (s) om; det är ändå hela två år kvar till nästa val. Därför är det extra besynnerligt att man kommer med ett vallöfte redan nu; kunde de inte åtminstone ha avvaktat till efter höstens FRA-debatt för att se om utspelet kommer att vara aktuellt 2010? Det hade ingen hängt dem för. Hur som helst, jag tror att de kommer att stödja ett yrkande om att riva upp lagen innan den träder i kraft nästa år.

  Men räcker det? Vi behöver stöd av minst fyra borgerliga ledamöter också. Kommer de att inse att deras “illojala” avvikelse från partilinjen krävs nu för att befria Sverige från massavlyssningen, eller föredrar de att sitta still i båten, förlora regeringsmakten 2010, och lita på att (s)+(mp)+(v) sedan gör vad de själva inte vågade göra? Enligt somliga bedömare är deras egna politiska karriärer redan slut; den lär i så fall inte ta mer slut beroende på hur de röstar i höst. 2014 står de själva inte ens på valsedlarna längre, men de borgerliga partierna kommer att ha kvar FRA-lagen som en black om foten vare sig den då är avskaffad eller ej.

  Därför är detta ren och skär partipolitik från miljöpartiets och socialdemokraternas sida, och fullkomligt idiotiskt ur ett långsiktigt perspektiv. Massavlyssning av telenätet är ingenting som man inför och sedan avskaffar hipp som happ, ungefär som biltullar eller bokmoms. De kunde lika gärna låta regeringen införa regelmässig husrannsakan av slumpmässigt utvalda medborgare, för att lova att både avskaffa och utreda fortsättningen av densamma efter nästa val. Det är en oansvarig lek med medborgarnas, och väljarnas, grundläggande rättigheter. De har inte förstått vad de gör.

 60. […] Falkvinge säger: “Så sent som i torsdags stod Maria Wetterstrand på vår bananrepublikfest på Mynttorget i […]

 61. Rickard Olsson

  Mikke, jag kan tipsa om taggarna em och strong. 🙂

  Anders, helt korrekt. Som vanligt uttrycker du det vi vill på ett närmast osannolikt koncist sätt. Jag har egentligen inget principiellt emot att mp och s gör partipolitik av frågan, men tidpunkten var synnerligen illa vald – om nu det ultimata syftet hade varit att riva upp FRA-lagen innan den hinner göra irreparabel skada.

 62. Mind

  Jag har en helt irrelevant fråga egentligen, men jag kom att tänka på den när nu mp hoppar i säng med s. Sverigedemokraterna, visst tar vi väl inte i dem ens med tång? Ponera att vi skulle få chansen att samarbeta med dem, skulle vi göra det? Jag hoppas inte.

  Mind’s last blog post: Leif GW Persson börjar blogga

 63. Anders Andersson

  Oavsett vad man tycker om (sd), så är de på grund av sin litenhet och oklara blockanknytning ointressanta som diskussionspartner för (pp). Vad jag vet sympatiserar de inte heller med oss i någon av våra frågor. Om (pp) kommer in i riksdagen, så förhandlar vi med de block som hoppas kunna bilda regering, inte med varje enskilt parti för sig. I den händelse (sd) skulle få för sig att stödja antingen det röda eller det blå blocket, så leder inte det till att Falkvinge behöver argumentera med Åkesson, utan han diskuterar ändå primärt med Sahlin och Reinfeldt. Om något av blocken är så angeläget om stöd från (sd) att de anammar delar av det partiets politik, då finns det nog goda utsikter att det andra blocket är berett att diskutera både fildelning och privatliv för att slippa se (sd) bakom regeringen. Om inte, tja, då är det nog fler partier än (pp) som kan klandras för att “samarbeta” med (sd), oavsett vilket block vi stödjer. Det är hur som helst inte upp till oss vilka partier som väljarna ser till att placera i riksdagen.

  När Ny Demokrati kom in i riksdagen 1991 lät de den borgerliga fyrpartiregeringen komma till makten genom att lägga ned sina röster. Mig veterligen skedde det utan att Bildt gjorde några utfästelser till dem (därav de nedlagda rösterna i stället för ja). De enda diskussioner mellan (nyd) och de övriga partierna som allmänheten fick ta del av ägde rum på valnatten i TV-studion, som Bengt Westerberg (fp) resolut lämnade när SVT släppte in “greven och betjänten” (Wachtmeister och Karlsson). Sedan överlade de förstås med talmannen, men det var väl ungefär allt.

 64. delade | 9 jul, 2008

  […] Falkvinge (pp), Miljöpartiet gör årets självmål, vill ha FRA tillbaka  » Nyckelord: FRA, POLITIK, FRA-LAGEN, MONA SAHLIN  » Bloggar som kommenterar […]

 65. […] på området så måste frågan ställas; I vems intresse ligger de reaktionerna? Jo naturligtvis i Piratpartiets egna intresse. Det pekar på att det är riksdagsplatserna som trots allt är viktigast, inte framgång i de […]

 66. Rickard Olsson

  Mind, det existerar mig veterligt inga tillräckligt långa tänger. Molekylkedjorna skulle brytas ner.

  Däremot ska både Sahlin och Hägglund ha cred för att de äntligen tar strid mot smånassarna. De har ridit på sitt inbillade martyrskap länge nog, nu är det dags att ta fram dem i solen och se hur de spricker.

 67. […] Andersson (pp) kommenterar uppgörelsen ännu mer sakligt och utförligt, med sedvanlig precision: Det är inte “partipolitik” av (pp) och (v) att fördöma […]

 68. Fortsatt attack på S och MP från V och PP

  […] Andersson (pp) kommenterar uppgörelsen ännu mer sakligt och utförligt, med sedvanlig […]

 69. Jörgen L

  @Björn:
  Du skriver fullständigt obegripligt. Det är möjligt att du har nåt viktigt att säga, med det går inte att bedöma…

  Jörgen L’s last blog post: Varför FRA’s filter inte kan funka, rent matematiskt.

 70. serenity

  Tänkte skriva ungefär samma sak. Förklara åtminstone vad du menar med “=”, för tecknet används inte normalt på det sätt du använder det, fattar inte ett ord.

 71. Arizto

  När det handlar om att MP har svikit så får man en lite annan bild idag när man läser Marias chat med “folket” på expressen.se samt aftonbladet.se. Dvs att hon önskar att alla tre(S+MP+V) lägger fram motioner under hösten och att några från allianspartierna vågar trotsa partipiskan så FRA-lagen rivs upp. OM detta inte lyckas kommer man tillsammans med S riva upp lagen för att sedan göra en genomsyn. Maria säger även att en regering med MP ALDRIG kommer att acceptera en FRA-lag som avlyssnar folk, inte en FRA-light, dock finns det en öppning för en ren “spionlag” vad jag kan tolka.

 72. farmorgun

  Enade vi stå – söndrade vi falla! Ser att mycket kraft går åt för att bearbeta det som hänt, men just nu (med allt som måste göras fram till riksdagsmötets öppnande) undrar jag om frågan: – Vem gör partipolitik av vad? är det viktigaste att klara ut. Jag förstår Ricks besvikelse, efter allt jobb han och hans partikamrater lagt ner, men, han måste nu snabbt slicka sina sår och fokusera på saken. Förutom namninsamlingen Brev som Brev en del annat samt att vi (med de goda råd som regeringen fått när det gäller bloggosfären) får räkna med en del besök där “seriösa” personer ska tala oss tillrätta 😉

  farmorgun’s last blog post: FRA – skälen okänt för utskottet!

 73. FRA-lagen rivs upp « Fritänk

  […] en motion om att riva upp FRA-lagen och tillsätta en parlamentarisk utredning, ungefär som Socialdemokraterna och Miljöpartiet kom överens om att dom skulle göra vid ett maktskifte 2010. Förmodligen är detta en framkomlig […]

 74. […] 1. Socialdemokraterna och Miljöpartiet är en ganska underlig kombination i den här matchen. Det var Socialdemokraterna som en gång förde upp FRA-lagen på agendan, så även om de kommer att göra om den nuvarande FRA-lagen, så betvivlar jag att skillnaderna kommer att bli så stora. Det blir lite mer pynt utan något större innehåll. Hur går det ihop med miljöpartiets tidigare löfte om att de aldrig skulle bilda regering med ett parti som vill behålla FRA:s allmänna avlyssning? […]

Comments are closed.

arrow