Mer om miljöpartiets svek

Igår gick alltså Miljöpartiet och Socialdemokraterna ut gemensamt och sade att de vill riva upp FRA-lagen 2010 och tillsätta en parlamentarisk utredning om hur den ska se ut istället.

Det här är ett gigantiskt svek från Miljöpartiets sida. Mona Sahlin har länge sagt att hon vill riva upp FRA-lagen i Alliansens version och ersätta den med en egen variant (som fortfarande innebär en massavlyssning av hela svenska folket). Det är den linjen som Miljöpartiet nu ansluter sig till.

Expressen formulerar det bra:

Vad innebär egentligen socialdemokraternas och miljöpartiets uppgörelse?

Att de lovar att tillsätta en “bred parlamentarisk utredning”. Men både Sahlin och Wetterstrand påpekar att Sverige behöver signalspaning och en fungerande underrättelsetjänst, något deras partiföreträdare i den heta FRA-debatten knappast skyltat med. Så i praktiken handlar det om en FRA-lag “light”.

Det var det här som vi gick ut om igår i ett gemensamt pressmeddelande med vänsterpartiet.

Så där vi i motståndsrörelsen mot FRA har tagit varenda chans att stoppa avlyssningen innan den införs, och det finns massor av sådana chanser kvar, så lämnar nu Miljöpartiet motståndet mot FRA. I stället tänker mp passivt se på när lagen träder i kraft den 1 januari 2009, och när avlyssningskablarna kopplas in den 1 oktober 2009, för att få tillsätta en parlamentarisk utredning tillsammans med socialdemokraterna om hur avlyssningen ska ändras, efter den redan är på plats.

Det är ett gigantiskt svek både mot medborgarrättsrörelsen och mot de ideal som miljöpartiet stått för. Dessutom gör man utspelet på ett sätt så att det ska få tyst på debatten, i termer av “vi fixar det här år 2010, om ni bara röstar på oss”. Sveket är alltså dubbelt: man lämnar motståndsrörelsen, och dessutom försöker få tyst på det som är kvar.

I klartext: miljöpartiets ledning gav just upp partiets ideal för att få sitta i regering. (Free The Mind har en längre läsvärd utläggning.)

För det är inte tillräckligt att vänta till 2010 och “se vad som händer”. Det är inte tillräckligt att “tillsätta en parlamentarisk utredning”. Framför allt är det inte tillräckligt att ansluta sig till “lita-på-oss”-lägret utan att säga mer än att “vi ska tillsätta en utredning”. Kablarna kopplas in den 1 oktober 2009 och innan dess måste vi ha satt stopp för detta.

Innan miljöpartiets utspel fanns det massor av vägar. Inte minst genom att det kommer åtminstone två tillfällen i höst där hela riksdagen återigen får rösta om FRA. Först när det kommer en tilläggsproposition, då riksdagsledamöter kan lägga “nej, vi ska inte ha skiten över huvud taget” som motyrkande, och dessutom under allmänna motionstiden, när flera riksdagsledamöter nästan garanterat kommer att lägga motioner om att riva upp eländet utan att ersätta det med något annat.

Det återstår massor av saker i arsenalen för att hindra den allmänna avlyssningen. Inte minst Europadomstolen i Strasbourg. Men att miljöpartiet nu har låtit sig köpas av socialdemokraterna för ett halvt löfte om att sitta i regering är djupt, djupt beklämmande. Det är inte så man slåss för medborgarrätt.

Det finns ett annat parti som där ledningen gett upp sina ideal i FRA-frågan för att få sitta i regering, på precis det här sättet, och det är Centern. Parallellerna med miljöpartiet nu är nästan totala. Jag har från flera oberoende källor fått reda på att miljöpartiets interna forum i praktiken detonerade igår och att det skrevs fler inlägg på en dag än någonsin förut. Jag har sett riksdagsledamöter från mp oroat fråga sig vad partiledningen håller på med. Jag har fått reda på att gräsrötterna i mp i praktiken anser att det här är ett svek mot vad mp står för. Precis som när centern flippade över och tyckte det var viktigare att sitta i regering.

Extra spännande är det att jämföra ungdomsförbundsordförandenas uttalanden vid tillfället. De är nästan identiska. Det som skiljer och gör mig väldigt glad är vad Jakop och Maria (språkrören för Grön Ungdom) skriver på sina privata bloggar:

Jakop:

Men det betyder självfallet inte att varken Grön Ungdom eller Miljöpartiet skulle stödja det som kommer ut ur den processen, oavsett innehåll.

Jag tror snarare att motsatsen kommer ske, och att de Gröna kommer behöva försöka blockera en uppgörelse mellan S och något annat parti. Som jag nyss sa till Expressen, jag är nöjd men inte naiv.

Maria:

Precis som Jakop skriver är vi nöjda men inte naiva. Vi gröna vill fortfarande riva upp FRA-lagen oberoende av vad utredningen som tillsätts kommer fram till. Massavlyssning är ALDRIG ett alternativ.

Bra. Precis så ska det låta. Inte att “vi ska tillsätta en utredning efter år 2010, som ska komma fram till ett ändringsförslag för den massavlyssning som vi redan låtit ske”.

Det är nu vi måste ta förnyade krafter. Det är nu vi måste visa att det inte är okej att vänta till 2010. Det är nu vi måste agera för att stoppa lagen innan kablarna kopplas in. Striden står nu. Att säga att man ska göra något 2010 är att försöka få tyst på motståndsrörelsen på ett otroligt svekfullt sätt.

Vänsterpartiet kommer att lägga en motion i höst om att stoppa lagen innan den införs. Det är man gör om man menar allvar med att stoppa FRAs massavlyssning. Man ger alla riksdagsledamöter en ny chans att säga nej till lagen som helhet, och ger den pakt av alliansledamöter som fanns inför 18 juni en ny chans att formas. Fram till igår behövdes det fortfarande bara fyra alliansledamöter som sade nej nu i höst. Den ekvationen har mp nu ändrat på.

Istället positionerar sig mp nu på ett sätt som gör att de inte tänker hindra något innan 2010. De vill kunna tillsätta sin parlamentariska utredning efter 2010, efter sitt gemensamma utspel med s, och ett krav för det är ju att lagen finns kvar då. De säger “rösta på oss ett år efter kablarna är inkopplade”.

När får vi miljöpartiuppropet?

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. HR

  Det är inte säkert att vänsterpartiet stödjer en s+mp regering efter mp:s svek eller ens tanken på en regering bestående av s+mp. För att få makten så måste det alternativet få majoritet i riksdagen.

  shit happens

 2. Mårten Angner

  Jag undrar vad Maria och miljöpartiet fick för besväret? Eller kanske är det så att lägga sig platt är kanske bara en bekväm lösning på problemet.

  Mårten Angner’s last blog post: FRA: När började reglera betyda att släppa fritt?

 3. Rick Falkvinge

  Mårten: Förmodligen ett halvt löfte om platser i regeringen (spekulationer från min sida). De har strävat efter regeringsplatser länge nu, och i valet mellan 1) att få fler väljare men inte kunna använda väljarunderlaget eftersom de gjort s förbannade, och 2) att alliera sig med s men inte få fler väljare på den här frågan, så valde de alternativ 2.

 4. Bo Larsson

  Håller helt med Rick. Fokuset nu måste ligga på att få partierna som helhet att inse att folket egentligen inte vill att lagen ska gå igenom överhuvudtaget och att detta ska tvinga partiledningarna att ändra sig. Är det ngn som vet när nästa partistämmor är för de aktuella partierna s, mp och c? Om det finns tillräckligt med motstånd inom partierna kommer sossar, mp och kanske centern att tvingas rösta för vps motion i höst och så är det slut på eländet. Jag hoppas verkligen att ungdomspartierna SNABBT hoppar på detta och SNABBT mobiliserar motståndet inom resp parti så att det här utspelet blir en ynklig parantes.

 5.  

  Är det nu inte så, att dylika människor som enskilda personer — innan de kommo till makten — ha följande karaktär: antingen vilja de vara tillsammans med smickrare, som äro beredda att lyda dem i allt, eller också, om de själva ha behov av något, ödmjuka de sig och tveka ej att spela vilken roll som helst för att markera sin förtrolighet, men när de väl ha fått, vad de ville, stå de där som främlingar?

  I högsta grad.

  I hela sitt liv äro de således aldrig vänner till någon, utan äro alltid antingen en annans herrar eller en annans slavar. Men sann frihet och sann vänskap får den tyranniska naturen aldrig smaka.

  Förvisso.

  Kunna vi ej ha rätt att kalla dylika personer för opålitliga?

  Jo visst.

 6. Bo Larsson

  Även om Rick har helt rätt i just den här frågan tycker jag att debatten och motståndet mot FRA-lagen har fått helt fel vinkel. Regeringen och riksdagsmajoriteten har faktiskt redan BRUTIT mot grundlagen liksom att FRA redan har brutit mot lagen i och med att de olagligt avlyssnat svenska folket och lagrat informationen sen 10 år tillbaka. De är kriminella. Att sitta i regeringsställning och bryta mot grundlagen är ett oerhört brott.

  Detta är ett faktum och bör vara en av de huvudsakliga utgångspunkterna för fortsatt debatt. Visserligen kan frågan avgöras om Vps motion i höst går igenom men vi är i allmänhet alldeles för underdog och beskedliga. Läs en av Oscar Schwartz senaste bloggar om detta och att regeringen också kan betraktas som förrädare med möjliga livstids fängelsestraff för Reinfeldt och Bildt mfl.

  http://swartz.typepad.com/texplorer/2008/07/fra-full-fart-mot-stupet-och-fängelse.html

  Det är också detta Anne Ramberg är inne på med en Sanningskommission och andra delar av hennes förslag, vi måste NU innan något annat görs (och definitivt innan någon FRA-lag sätts i sjön) med folkets stöd TVINGA fram en utredning om huruvida FRA redan begått brott vilket är alldeles uppenbart att de gjort och att FRA-lagen är ett sätt att förråda Sverige till utländsk makt. Och de 10 år av olaglig lagring av svenska folkets kommunikation som de redan har måste omedelbart förstöras.

  Men man bör inte gå till Europadomstol och liknande som tar tid utan istället samla folket bakom detta och andra perspektiv som gör att den rena kraften från folket helt enkelt tvingar fram förändringar som i bästa fall kan leda till fängelse för regeringen. Vi behöver tydliggöra detta för svenska folket. Alliansen kan inte betraktas som demokrater längre utan har kört över svenska folket. De har brutit mot det mest fundamentala i vår demokrati och inte genomfört folkets vilja vilket är deras uppgift.

 7. Bo Larsson

  För att tydliggöra mitt senaste inlägg än mer: svenska folket borde inte tillåta en regering och ett parlament som brutit mot grundlagen att sitta i regeringsställning en sekund till. En regering som bryter mot grundlagen ÄR INTE Sveriges regering längre. De som nu sitter i Rosenbad gör det olagligt och borde dömas. Åtminstone om folket insåg sin makt och att det är deras vilja som ska råda. Det parlamentariska systemet fungerar inte när sånt här händer och det är folkets uppgift att rätta till det.

 8. Audi A3 SB 2.0T Quattro

  Nu är jag med, och kampen fortsätter. Nu även inom Miljöpartiet. Det är skönt att Grön Ungdom förstår det här, tråkigt att Miljöpartiet lägger sig.

  Tack för klargörandet Rick!

  Lagen måste stoppas INNAN den träder i kraft.

  Stoppa FRA!

 9. serenity

  Jag fattar inte. Hur är Grön Ungdoms ståndpunkt bra?
  http://www.gronungdom.se/article/2284 säger: “Knappt en vecka senare, har nu Mona Sahlin och Maria Wetterstrand gått ut gemensamt och bekräftat att Grön Ungdoms krav kommer uppfyllas.

  – Jag är nöjd att socialdemokraterna går med på våra liberala krav på personlig integritet, säger Maria Ferm, språkrör Grön Ungdom.

  – Vårt parti har gått från klarhet till klarhet i den här frågan. Jag är mycket stolt över att vara grön just nu, säger Jakop Dalunde, språkrör Grön Ungdom.”

  Jag trodde att “vi” OGILLADE det förslaget som de gillar, dvs en “ny” FRA-lag 2010? Är det inte det som de gick ut med?

 10. Putin! « Aktivdemokrati’s blogg

  […] Mer om miljöpartiets svek “Det här är ett gigantiskt svek från Miljöpartiets sida. Mona Sahlin har länge sagt att hon vill riva upp FRA-l…” Rick Falkvinge (pp) 3 timmar sedan » Intressant? […]

 11. Audi A3 SB 2.0T Quattro

  Det är nog de här uttalandena som åsyftas:

  Maria:

  Precis som Jakop skriver är vi nöjda men inte naiva. Vi gröna vill fortfarande riva upp FRA-lagen oberoende av vad utredningen som tillsätts kommer fram till. Massavlyssning är ALDRIG ett alternativ.

 12. Jakop Dalunde

  Från Maria Wetterstrands tal imorgon i Almedalen:

  Jag är stolt över att vi fått med oss Socialdemokraterna på att en rödgrön regering kommer att riva upp FRA-lagen efter nästa val. Genom den uppgörelsen blockerar vi möjligheten till överenskommelser mellan sossarna och övervakningshögern. Vi är garanten för att lagen rivs upp och inte bara omarbetas.

  Miljöpartiet har alltid kämpat för integriteten. Som ett grönt parti kan vi aldrig acceptera någon lag som ger rätt till massavlyssning.

 13. Kalle Larsson (v)

  Jakop – vad skall ni med utredningen till om ni inte vill ha någon FRA-lag?

  Kalle Larsson (v)’s last blog post: MP och S öppnar för FRA-light

 14. Björn Felten

  Kalle, inte skapa förvirring nu med logiska invändningar! 🙂

  PS. Kan du inte försöka fixa en riktig blogg? Den du använder nu är totalt värdelös. Jag har försökt kommentera där flera gånger (framför allt för att gratulera dig till ett fullkomligt briljant framträdande i FRA-debatten i riksdagen) men får bara allsköns konstiga felmeddelanden varje gång. DS

 15. FRA och underrättelsetjänst « Fritänk

  […] Signalspaning i etern har varit en stor del av Sveriges underrättelseverksamhet. Man har bland annat lyssnat efter radarstationer och deras “signaturer” i Ryssland och försökt lokalisera dessa. Sådan information är av betydande militär vikt och naturligtvis guld värd i utbytet med andra säkerhetstjänster. Man har även lyssnat på militär och civil radiotrafik. Det är denna radiotrafik som har avtagit med åren och flyttat ner i internet-kablarna och just detta är ett av huvudargumenten att FRA ska få spana i kablarna också. Men, kablarna innehåller till största delen civil trafik och för att sortera ut den trafik som man vill åt så måste man läsa all trafik. Detta görs naturligtvis av datorer med FRAs beryktade sökbegrepp men redan här gör man ingreppet i korrspondansen vilket, med vissa undantag, är förbjudet i artikel 8 i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Undantaget låter som följande: “Offentlig myndighet må icke störa åtnjutandet av den rättighet med undantag för vad som är stadgat i lag och i ett demokratiskt samhälle är nödvändigt med hänsyn till landets yttre säkerhet, den allmänna säkerheten, landets ekonomiska välstånd, förebyggande av oordning eller brott, skyddandet av hälsa eller moral eller av andra personers fri- och rättigheter.” Som jag visade tidigare så kan idag helt laglig och oskyldig underrättelsetjänst ge information som skyddar mot “yttre säkerhet”, “allmän säkerhet” och “ekonomiskt välstånd”, “hälsa och moral”. Vid misstanke om brott eller förberedelse till brott så finns det också möjligheter att avlyssna kabeltrafik. Detta är polisens uppgift. Det är också polisens uppgift att skydda andra personers fri- och rättigheter. Med andra ord så är FRA-lagen ett oproportionerligt stort ingrepp i medborgarnas rätt till privat kommunikation och borde därför snarast rivas upp. […]

 16. Intensifier » Mp och FRA - High stakes

  […] Wetterstrand och Lage Rahm lovar att de aldrig kommer att tolerera massavlyssning. Piratpartiet verkar inte tro på er. Jag tror fortfarande på att ni är på rätt sida. Jag vill tro för att jag gillar er. Ni är […]

 17. Stoffe

  Försök inte Jakop! Partilojalitet i all ära, men vi har nyss sett precis vad för stor vilja att ursäkta de egna leder till…

  Se till att ditt parti klart säger ifrån istället för det där otydliga, löfteslösa politiker-mumbo-jumbot som bara leder till mer förakt. Folket har tröttnat helt på det!

 18. farmorgun

  Tyvärr är det sånt som händer när någon vill börja dra fördel av den opinion, som vi skapat tillsammans, för sin egen del. Jag förstår verkligen att du är fly förbannad!!! Men, här som i andra livets skeden är det den, som vill ha hand om förståndet, som måste använda det. Därför hoppas jag att du snabbt kan slicka såren och ta nya tag – vi måste hålla ångan uppe! Vi är flera som är av den uppfattningen. Så kom igen! Slösa inte kraft på internt käbbel då har Moderaterna lyckats eftersom de vill göra FRA till en höger-vänster fråga. Ta utspelet för vad det är; Mona friade och Mp såg en chans att, som de tror, frälsa oss från FRA. Vi, som tror oss veta bättre, jobbar på. Vi har mycket att göra bl a en namninsamling Brev som brev och mobilisering inför höstens aktiviteter. När det gäller Brev som brev har jag en idé som jag dock vill utbyta med dig per mejl.

  farmorgun’s last blog post: En sanndröm?

 19. Mark

  Är det någon som vet om socialdemokraterna och miljöpartiet vid en valseger kommer att 1) omedelbart riva upp FRA-lagen och avbryta FRA:s signalspaning i kabel i avvaktan på den parlamentariska utredningen och ett eventuellt nytt lagförslag eller 2) låta FRA fortsätta signalspana i avvaktan på den parlamentariska utredningen och ett eventuellt nytt lagförslag.

  Jag misstänker att mp skulle svara enligt alternativ 1 medan socialdemokraterna skulle vägra svara för att sedan köra enligt alternativ 2. Är det någon journalist som ställt frågan på detta sätt?

 20. Fal

  Du kan själv ställa den fråga till mp idag som chattar på aftonbladet kl 15.15

 21. Mark

  Jag har redan skickat ett mail till socialdemokraterna respektive miljöpartiet.

 22. […] Larsson (v) skriver i en kärnfull kommentar på den här bloggen: Vad skall ni med utredningen till om ni inte vill ha någon […]

 23. Fritänk på SvD Synpunkt « Fritänk

  […] [2] [3], ProjO [1] [2] [3], Henrik Alexandersson [1] [2] [3] [4] mm Rick Falkvinge [1] [2], Oscar Swartz, […]

 24. blondin-rikard

  Jag är personligen lite glad för politikernas svek. Dels så fick de mig att faktiskt bestämma mig för att börja rösta igen, dels så stärker de mig i mitt val att göra så på pp. Tack för att ni gör det enkelt!

 25. Fortsatt attack på S och MP från V och PP

  […] Larsson (v) skriver i en kärnfull kommentar på den här […]

 26. Mona & Maria gör en Saddam… « Tankebrott

  […] och hoppas på att någon gång få chansen att sitta i regeringsställning. Rick Falkvinge har en gedigen genomgång av situationen med Miljöpartiet som är väl värd att gå […]

 27. /M

  Behövs det inte en ny utredning för att öppna för riktad “spaning” i kabelbunden trafik mot individer som det finns misstankar mot då? Eller finns det redan lagrum för det?

  Wetterstrand verkar ganska tydlig om miljöpartiets ambitioner, men Sahlin svävar på målet med diffusa formuleringar. Tror hon på allvar att (S) kan komma undan gräsrötternas vrede med semantiskt hårklyveri 2010?

  /M’s last blog post: Fler asshats

 28. […] var också mycket upprörd över Miljöpartiets utspel, som i stort sett såg ut som “allt motstånd ska upphöra, kablarna ska kopplas in, så […]

 29. Jakop Dalunde

  Här nedan kommer försvarsminister Sven Tolgfors åsikt om uppgörelsen s+mp. Och han har förstått den precis som det ligger till, uppgörelsen går ut på att (1) riva upp lagen och (2) utreda behovet. Inte ett ord mer.

  “- Jag förväntar mig betydligt mycket mer ansvar för landets säkerhet av ett parti som aspirerar på att vara regeringsbärande. Det som Mona Sahlin i dag i pressmeddelandet med Maria Wetterstrand presenterat är en uppgörelse av tomhet. Socialdemokraterna är överens endast med miljöpartiet – alltså inte med vänsterpartiet – och endast om att riva upp lagen.

  – De presenterar ingen uppfattning om säkerhetspolitiken i sak. Överenskommelsen har inget konkret innehåll och man berättar inte vad som ska komma istället för den lag som riksdagen fattat beslut om, eller ens om det ska finnas en lag som reglerar signalspaning och stärker integriteten. Det enda man säger är att man ska utreda behovet.

 30. […] 12, 2008 Som tidigare nämnt har ung vänster och piratpartiet fått en del saker rätt rejält om bakfoten, när det gäller de gröna och sossarnas uppgörelse […]

Comments are closed.

arrow