På väg hem från Almedalen

På väg hem från Almedalen – jag tappar nätverk alldeles strax, båten gick nyss. Jag kommer att skriva mycket de närmaste dagarna – bland annat hur ordet “signalspaning” har gradvis ändrat sin betydelse i Sverige från “spaning på kommunikation hos främmande militära förband” till “systematisk kränkning av brevhemligheten inom Sverige”. Både det, och om hur förespråkarna faktiskt inte förstår vad det är som folk är upprörda över.

Jag var också mycket upprörd över Miljöpartiets utspel, som i stort sett såg ut som “allt motstånd ska upphöra, kablarna ska kopplas in, så fixar vi det här ett år efter avlyssningen har börjat, år 2010. Kanske.” Det är naturligtvis en helt oacceptabel inställning för en medborgarrättsrörelse. Till min glädje märkte jag att precis alla riksdagsmän och andra från mp har precis samma inställning som oss — massavlyssning ska inte förekomma, punkt slut. Jag förstår fortfarande inte varför partiledningen gjorde det där utspelet.

Det sägs att det var för att låsa s från att fulspela och göra upp med batonghögern – men s skulle inte betrakta mp som något mer än ett störande farthinder ifall de ville göra det. Något som låter som ett dovt “bump bump” när man kör över det, och mer än så skulle inte märkas. Styrkeförhållandena är allt annat än jämna.

Jag har tidigare skrivit att jag inte tror att samma partier kommer att sitta i riksdagen efter 2010 som sitter i riksdagen idag. Det har blivit än mer tydligt under Almedalsveckan 2008.

Så för att vara övertydlig:

Alla rykten om att motståndet mot kränkningarna ska upphöra är falska.

Piratpartiet kommer alldeles strax med nya initiativ. Dessutom ses vi allihop utanför riksdagen den 16 september. Då ordnar Piratpartiet gigantiska saker. Och alla andra medborgarrättskämpar. Tillsammans visar vi att vi inte stoppar ner knytnäven i fickan.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. klara

  Ordet “signalspaning” komplicerar det oerhört för sådana som mig som inte kan teknik. Till skillnad från andra påstår jag mig inte kunna utan sätter mig i stället in i det hela så gott jag kan. Jag misstänker att anledningen till att pp faktiskt har den i särklass mest kompromisslösa linjen är för att det är så mycket tekniker i partiet. Sakkunnigheten är enorm. Betvivlar faktiskt att andra partier har lika mycket teknisk kunskap ens tillsammans.

 2. Hans

  Får jag i all enkelhet bara tipsa om följande lilla skrift:

  http://periodista.se/FRA03_04.pdf

  Läs slutet långsamt!

 3. Hans

  eller om du hellre vill lyssna och se ett litet inlägg:

  http://periodista.se/Sigint.html

  (kräver quicktime)

 4. Oliver

  Maria Wetterstrand säger: “Ingen FRA light. Vi kan aldrig acceptera att det skapas möjligheter för massavlyssning av medborgares e-post och telefonsamtal. Inga s k samverkansnoder som ger staten möjlighet att scanna av all e-post och telefontrafik”.

  Det verkar som att du och miljöpartiet har olika uppfattningar om vad miljöpartiet vill. Vem man ska lita på är naturligtvis en bra fråga, men jag får känslan av att du har missuppfattat en del.

 5. HR

  Oliver: Det var inte det som Rick skrev om utan det att ta död på motståndet – vänta till 2010 och sedan riva upp lagen. Man kan undra om Partiet är Maria och Maria är Partiet.

 6. HR

  I det kalla Sverige vid polcirkeln började en medborgarrättsrörelse sprida sig. Gatorna var fyllda med kamrater när vi tågade mot parlamentet och fick makten att tänka om.

  Från Sverige kom det en medborgarrättskämpe till oss. Hans rörelse omfamnade oss och vi blev fler och fler i världen. Upp steg ett nytt Europa med demokratiska ideal och folken blev äntligen fria.

 7. Oliver

  HR:

  Ah, var fortfarande fast i ett av hans gamla inlägg. Mer till detta inläggets ämne då: Wetterstrand har sagt att mp röstar för en motion som river upp lagen hösten 2008 och tycker att en gemensam sådan mellan s, v och mp vore bra. Minns dock inte var jag läste det.

  Jag sällar mig till dom som undrar var problemet med ett vallöfte att riva upp lagen ligger. Det är ju inte inkompatibelt med en motion till hösten 2008 och jag ser inte riktigt varför debatten skulle stendö bara för att man utfärdar ett sådant löfte.

 8. Rick Falkvinge

  Oliver: Nu, ja. Hon hade inte sagt något i närheten av den innebörden innan vi och vänstern gjorde utspelet — då var den officiella linjen att fixa det 2010, efter kablarna hade kopplats in.

  Dessutom nämnde hon inget sådant i talet i Almedalen heller. Då höll hon sig strikt till uppgörelsen med s.

  Dessutom kan man ju fråga sig varför mp har gått med på att ha en utredning om hur FRAs massavlyssning ska se ut, när det då ska vara ett krav från mp att den inte ska finnas över huvud taget?

 9. HR

  Oliver:

  Nja, det är väl att Marias och Monas utspel gjorde att _vi_ har vunnit tack vare (mp) och _vi_ därför inte behöver protestera mera.

  Visst skall _vi_ protestera och debattera som Rick också säger. (även om jag själv inte kan närvara)

  Man kan säga som så att (mp) jobbar med saken i riksdagen, men (pp), än så länge, endast kan föra folkets kamp på gator och i nätet.

 10. HR

  Tillägg:

  Det kanske ingår i dealen med sossarna att miljöpartiet lovar att inte protestera ute på gatorna, utan skall som riksdagsparti hålla sig till riksdagen.

  Därför kanske Wetterstrand yttrade “självklart ska ni fortsätta protestera”. Alltså inte (mp) då….. hmmm

 11. Erik Laakso

  Rick, och en del andra. Är det okunnighet eller ren partitaktik som spelar på många andras okunnighet som ligger bakom din nyvunna hets mot Miljöpartiet?
  Berätta för dina partivänner och sympatisörer vilka som sitter i regeringen idag? Berätta sedan hur Miljöpartiet och Socialdemokraterna (och vänstern för den delen) ska kunna riva upp någonting om regeringspartierna inte ändrar sig?
  Du agerar nu som om det är Miljöpartiet som röstat igenom FRA-lagen och att de lovat att ändra sig efter nästa val. På vilket sätt gynnar sådan falsk historieskrivning, från dig, syftet?
  Jag ställer mig mycket tveksam till att göra gemensam sak med Piratpartiet i kampen mot FRA-lagen om det är på den nivån ni tänker föra kampen. Riktigt dålig stil skulle jag kalla det.
  Som jag ser det finns det bara en sak du kan göra nu, ta tillbaka dina sanslösa anklagelser mot uppgörelsen mellan MP och S, erkänn att det är bra att vallöftet är otvetydigt, erkänn också att det är bra att kampen för ett upprivande i så snart som möjligt är det primära och att ni där står sida vid sida med alla FRA-lagsmotståndare inom och utom parlamentet.
  / Erik Laakso.

  Erik Laakso’s last blog post: Okunnighet är en farlig motståndare

 12. Oliver

  HR:
  Dessutom kan man ju fråga sig varför mp har gått med på att ha en utredning om hur FRAs massavlyssning ska se ut, när det då ska vara ett krav från mp att den inte ska finnas över huvud taget?

  (mp) har inte gått med på en utredning om huR FRAs massavlyssning ska se ut — dom har gått med på att göra en utredning om hur FRAs verksamhet ska se ut. Citat Wetterstrand:

  “Vi vill ha en bred parlamentarisk utredning med uppgift att bedöma behovet av en lag utifrån hänsyn till integriteten, effektiviteten och proportionaliteten. Då gör vi det som Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg föreslagit”.

  Anne Ramberg föreslog i SVD dels införandet av en sanningskommission för att granska FRAs tidigare arbete, dels “en parlamentarisk utredning med uppgift att lämna förslag på lagstiftning som beaktar behovet, effektiviteten och proportionaliteteN” och dels upprättandet av en författningsdomstol för att “skapa ett effektivare skydd mot statens maktövergrepp” och för att “[e]tt förstärkt grundlagsskydd skulle kunna ha förhindrat den nya lagstiftningen.”

  Plus citatet jag skrev i första kommentaren: “Vi kan aldrig acceptera att det skapas möjligheter för massavlyssning av medborgares e-post och telefonsamtal”.

  Jag förstår ärligt talat inte hur du kan få det till att (mp) vill ha en utredning om hur FRAs “massavlyssning” ska se ut. Har jag missat något stort här?

 13. HR

  Laakso:

  Hur kommer det sig att _vi_ skall protestera och inte (mp)? (mp) verkar fjärna sig från _oss_ som protesterar, läser Frapedia etc.

  Jag märker att luften har gått ur lite efter mp+s partitaktiska utspel. Folk har kanske semester eller har mp+s lyckats kyla ner saken åt Reinfeldt?

  Oliver: Jag låter Rick svara på det du kommenterar, det var skrivet av honom.

 14. Magnus Pettersson

  Nu skall jag säga vad jag tror kommer att hända om inte lagen stoppas innan valet.

  Jag tror att vi kommer att få se en regering med S och MP efter valet 2010. Den nya regeringen tillsätter en utredning medan FRA fortsätter signalspaningen i de redan inkopplade kablarna (man måste ju ha en ny lag innan den gamla skrotas). Utredningen kommer att få i uppgift att ta reda på hur man kan skydda den personliga integriteten istället för att utreda om kablarna skall kopplas loss. När utredningen är färdig så kommer MP inte att vara glada, men man kommer inte att vara beredd att fälla regeringen och låta den gamla regeringens lag bli kvar, därför kommer spaningen att fortsätta med bara kosmetiska förändringar.

 15. Erik Laakso

  HR, det känns lite som om ni suger åt er möjligheter att missförstå allt, lite väl konspirationsteoretiska för min smak.
  Ni ska självklart fortsätta protestera, detsamma ska Vi göra och det är närmast självklart att även Miljöpartiet kommer fortsätta. Det gynnar knappast kampen att övertolka varje tonfall och varje ordval på närmast fientliga vis. Sådant distanserar, inte förenar.

 16. Oliver

  HR: Ah, ledsen. Såg fel!

 17. Jörgen L

  Låt mig citera mig själv:
  “Uppmuntra alla initiativ som kan göra att socialdemokratin binds till ett nej till massavlyssning. Utan att låsa in (s) så är det mesta annat i längden poänglöst. Socialdemokratiska gräsrötter och organisationer kan göra detta genom intern opinionsbildning, miljöpartiet och kanske (v) kan göra detta genom överenskommelser som den häromdagen.”

  Genom att göra det tydligt att de rödgröna kommer att använda massavlyssningen som valfråga ökar också den enda möjligheten som realistiskt finns att riva upp lagen innan valet, dvs att Reinfeldt inser att han inte kan gå till val med det här hängande om halsen.

  (mp) tillhör “the good guys” i denna frågan, djävlas inte med dem i onödan. De har gett tydliga besked vad de avser att uppnå med överenskommelsen.

  MEN allting är helt och hållet beroende på att opinionen håller i sig, så Ricks uppmaning är valid, opinionsarbetet mot massavlyssningen måste fortsätta, annars blir (mp) precis som vi en lite vägbula att köra över.

  Jörgen L’s last blog post: Politisk analys; hur kan lagen rivas upp

 18. Rick Falkvinge

  Erik Laakso: En sak vi har är fingertoppskänsla för bloggosfärens reaktioner. När s+mp gjorde sitt utspel så togs det emot med känslan “motståndet kan upphöra”. Det gick inte att se som något annat än ett svek.

  Jämför Richies analys i forumet:

  Vi visste att vänsterpartiet tänkte lägga en motion redan i höst om att riva upp lagen och tillsätta en utredning på direkten och därigenom förhindra att FRA drar kablar och börjar massavlyssna, Alice sa det i riksdagsdebatten och de har upprepat det senare. Fram tills igår morse fanns det mycket goda möjligheter att få igenom en sån motion eftersom många av Alliansens ledamöter har uttryckt tveksamhet och kunde förmås att ändra sig, särskilt om man kunde vinkla det till att nya uppgifter framkommit som motiverar det.

  Det Mona och Maria gjorde igår var att totalt torpedera den planen. De har nu ett vallöfte om att riva upp lagen OM de vinner valet 2010.
  Hand upp den som tror att de kommer att kasta bort det valfläsket igen genom att rösta för vänsterpartiets motion. Hade de tänkt rösta för den så skulle de ha väntat med utspelet tills motionen behandlats.

  Tack vare miljöpartiet och socialdemokraterna så kommer nu FRA att få koppla in sina kablar 2009 som planerat och börja massavlyssna svenska folket. Tack Mona! Tack Maria!

  Det är det ena. Det andra är att vi inte vet hur direktiven för utredningen ska se ut, om de faktiskt vinner valet (det är över två år kvar och mycket kan hända) eller ens om miljöpartiet åker ur riksdagen… Vi har alltså bytt en rätt schysst plan A mot en skitsunkig plan B bara för att Mona och Maria ville glänsa lite i Almedalen.

  OM de menade allvar med sitt utspel kunde de ju helt enkelt ha väntat till efter vänsterns motion (kanske tom förhandlat fram en gemensam motion för att öka tyngden) och SEDAN gått ut med valfläsket, om det misslyckades. Det hade ju fortfarande funits TVÅ ÅR kvar till valet att göra utspelet på.

  Timingen på det här syftar alltså endast och enbart till att splittra motståndet och döda debatten.

 19. Hans

  Det vore väl alldeles utmärkt om Maria Wetterstrand och Miljöpartiet kunde förtydliga hur dom tänker sig fortsättningen på kampen mot FRA-lagens införande. Vi är ju många som inte tycker att MP:s inställning är solklar.

  1. Lagen skall rivas upp och tas bort redan i höst.
  2. Inga kablar installeras.
  3. I den mån anslutning redan gjorts till uppsamlingspunkter ska dessa avlägsnas.
  4. Inga anställningar av ytterligare spioner/analytiker görs. Har några hunnit göras sägs dessa upp.
  5. Inget inköp av ytterligre superdator görs
  6. En utredning angående FRA:s misstänkta tidigare kriminella avlyssning ska göras.
  7. Först därefter påbörjas en utredning om huruvida signalspaning behövs och i så fall i vilken form denna ska bedrivas. Rollfördelning mellan SÄPO, KPI, MUST osv

  Birgitta Ohlsson har ju nu uttalat att om hon skulle rösta i dag så skulle hon rösta för ett avslag
  Camilla Lindberg lär ju stå kvar med sitt nej
  Fredrik Federley och Annie Johansson bör ju ges chans att rösta efter sin övertygelse och inte tvingas vika sig för någon partipiska.
  Det finns ytterligare personer som säkert vill följa sin övertygelse.

  FÖRST om detta inte fungerat så rivs lagen upp efter nästa val om möjlighet då finns + att kablar mm omedelbart demonteras i väntan på ytterligare utredning.

  Det vore ju bra om Miljöpartiet kunde klargöra att det är någonting liknande som är deras plan.

  Piratpartiet ska naturligtvis fortsätta att driva opinion och folkupplysning om integritetsfrågor och kryptering osv. Enligt många så är vi ju utsatta för annan avlyssning!!! FRA själva tycker ju att det är bra om vanligt folk krypterar, Mats Tolgfors anser ju att Sverige inte är värst osv… Låt hela Sverige vara med!! Denna fråga är för viktig för att överlåtas till inkompetenta politiker!

 20. Jörgen L

  Man kan också se det som att de genom överrenskommelsen kanske i sista stund satte stopp för sånt här http://www.expressen.se/nyheter/fra-lagen/1.1223930/s-vill-forhandla-om-fra-andringar

  Jörgen L’s last blog post: Politisk analys; hur kan lagen rivas upp

 21. Erik Laakso

  Rick, jag är ledsen men jag håller inte med om den fingertoppskänslan i det här fallet. Ni rusade åstad baserat på missförståelser och intern oro. Det Richie skriver i erat interna forum är inte opinionen. Det går inte att utlova ett vallöfte om att riva upp lagen vid ett maktskifte och samtidigt rösta emot sådana motioner under pågående mandatperiod. Det fungerar inte så i politiken och det är där ni missar grovt just nu. Som Jörgen säger, MP hör till the Good guys i den här frågan varmed Piratpartiets misstänkliggöranden splittrar opinionen.
  Jag är fullständigt övertygad om att det inte finns några politiska taktiker som suger på ett vallöfte så hårt att man samtidigt röstar emot sådana intentioner för att få behålla sitt löfte, det är korkat, otaktiskt och orealistiskt. OM ni verkligen tror att så är fallet så ifrågasätter jag det politiska omdömet. Nu tror jag att det finns ett politiskt omdöme i hyfsat skick och därför belyser jag Piratpartiets egenintresse i frågan. Ni tror nu att genom att misskreditera miljöpartiet och använda ett högt tonläge så kommer ni behålla opinionsyttringarna för er själva. Det är ett högt politiskt spel som förstås siktar på egna riksdagsplatser. Jag har förståelse för det men att gömma sig bakom massavlyssningsopinionen, bloggbävningen och protesterna för det syftet är precis lika osnyggt som det ni anklagar miljöpartiet för. Dessutom tror jag inte ni lyckas med det, det enda ni förmår är att splittra opinionen, tvinga de protesterande att ta ställning för er eller för miljöpartiet och andra motståndsgruppper istället för att fortsätta rikta opinionen mot de verkliga skurkarna här. Jag kommer fortsätta sätta press på “mina” politiker, jag kommer fortsätta delta i opolitiska aktioner och jag kommer fortsätta hålla tryck på opinionsarbetet men jag ställer mig mycket tveksam att medverka på aktioner som Piratpartiet arrangerar eftersom det väntar pilar i ryggen när ni bedömer opinionsläget efter inlägg i ert interna forum. Det är riktigt trist, jag trodde faktiskt bättre om dig och om er.

  Erik Laakso’s last blog post: Okunnighet är en farlig motståndare

 22. Jakop Dalunde

  Om någon nu skulle tvivla på oss, och fortfarande tror att vi skulle ha svängt om FRA-lagen, så förklarar försvarsminister Sven Tolgfors tydligt att så inte är fallet:

  “- Jag förväntar mig betydligt mycket mer ansvar för landets säkerhet av ett parti som aspirerar på att vara regeringsbärande. Det som Mona Sahlin i dag i pressmeddelandet med Maria Wetterstrand presenterat är en uppgörelse av tomhet. Socialdemokraterna är överens endast med miljöpartiet – alltså inte med vänsterpartiet – och endast om att riva upp lagen.

  – De presenterar ingen uppfattning om säkerhetspolitiken i sak. Överenskommelsen har inget konkret innehåll och man berättar inte vad som ska komma istället för den lag som riksdagen fattat beslut om, eller ens om det ska finnas en lag som reglerar signalspaning och stärker integriteten. Det enda man säger är att man ska utreda behovet.”

  Det ENDA som är överenskommet är att riva upp lagen, och utreda behovet. Och alltså INGENTING om vad som skulle komma sen. Det är Sven Tolgfors mycket tydlig med, och han har helt rätt.

  Någon annan som var mycket tydlig och hade helt rätt var Maria Wetterstrand, när hon sa så här i sitt Almedalen-tal:

  Jag är stolt över att Miljöpartiet har arbetat emot FRA-lagen ända sedan de första förslagen lades på bordet.

  Jag är stolt över att vi fått med oss Socialdemokraterna på att en rödgrön regering kommer att riva upp FRA-lagen efter nästa val. Genom den uppgörelsen blockerar vi möjligheten till överenskommelser mellan sossarna och övervakningshögern. Vi är garanten för att lagen rivs upp och inte bara omarbetas.

  Miljöpartiet har alltid kämpat för integriteten. Som ett grönt parti kan vi aldrig acceptera någon lag som ger rätt till massavlyssning.

 23. Hans

  Erik Laakso!

  Piratpartiet startade motståndet. ALLA är självklart välkomna att ansluta sig eller själva kämpa emot det annalkande STOREBRORSSAMHÄLLET! Det är DU som försöker bryta det MOMENT som rörelsen NU har!

  Lagen ska BORT NU!

 24. Bo Larsson

  En storm i ett vattenglas! Lägg ner svärden och arbeta vidare tillsammans med alla övriga motståndare mot en gemensam strategi för att knäcka lagen redan i höst. Det bör vara det allt överskuggande fokuset. Rick har en viss poäng i att det kan av vissa uppfattas/missförstås som att man från mps sida inte fokuserar tillräckligt på att bekämpa ondskan i nuet utan skjuter det på framtiden av valtaktiska skäl, men samtidigt är det tydligt att mp vill få bort lagen så fort som möjligt.

  Viktigare än allt annat är att gå samman och ena allt mostånd i en gemensam laserstråle som bränner bort den fula FRA-vårtan snabbt som ögat.

  Och det är inte svårt. Partiernas ungdomsförbund kan jobba ihop med lokala partiavdelningar som också är emot för att stödja och driva igenom en gemensam motion till hösten från s, mp och v och några från alliansen för att slutgiltigt fälla lagen.

  De på allianssidan som röstar emot lagen kan alltid säga att de har tagit intryck av folkets vilja (vilket gör att de upplevs som goda demokrater till skillnad från övriga übersitters) och bla gör det för att försöka rädda alliansen från en solkar förlusti nästa val förutom att de naturligtvis följer sitt samvete och värnar om integriteten. En bra vinkling på det hela där nejsägare på allianssidan kommer att få pluspoäng från stora grupper inom partiet vid nästa partistämma och nästa val.

  Vad säger Jakop, kan ni verka för att få moderpartiet att gå samman med v och s för motionen som kan slakta lagen redan i höst och dessutom jobba med de andra ungdomsförbunden för att hitta, stödja och knyta upp tveksamma alliansledamöter så att de gemensamt röstar för motionen?

 25. johannes

  Håller helt och hållet med Erik Laakso i den här frågan.

  johannes’s last blog post: Alliansen gräver sin egen grav

 26. Rick Falkvinge

  Erik Laakso:

  Jag är fullständigt övertygad om att det inte finns några politiska taktiker som suger på ett vallöfte så hårt att man samtidigt röstar emot sådana intentioner för att få behålla sitt löfte, det är korkat, otaktiskt och orealistiskt.

  Ok. Vi bedömde motsatsen. Uppenbarligen gjorde v också det. Och Expressens politikredaktion.

  Jag var på plats i Almedalen, och känslan som gick var helt och fullständigt otvetydigt “S och mp dödade just debatten”.

  När vi fick en chans att snacka med riksdagsmännen från mp blev det å andra sidan helt solklart att de tänkte rösta för en motion att stoppa lagen innan den trätt i kraft. Grön Ungdom var också snabbt ute att påpeka det.

  Och jag håller med, mp har varit good guys i den här frågan. Lage Rahm och Mehmet Kaplan fullständigt briljerade i debatten i kammaren.

  Så när t.o.m. erfarna politikerredaktioner på gammelmedia gör precis samma tolkning som vi, så tycker jag att det är lite oförskyllt att säga att vi gjorde en fullständigt orimlig tolkning i Almedalens hetta.

  OM ni verkligen tror att så är fallet så ifrågasätter jag det politiska omdömet. Nu tror jag att det finns ett politiskt omdöme i hyfsat skick och därför belyser jag Piratpartiets egenintresse i frågan. Ni tror nu att genom att misskreditera miljöpartiet och använda ett högt tonläge så kommer ni behålla opinionsyttringarna för er själva.

  Miljöpartiet och vi spelar på olika arenor. Du har helt rätt i att det fanns ett politiskt syfte med utspelet, naturligtvis, men det var snarare det här budskapet:

  Alla rykten om att motståndet ska upphöra är falska.

  Nu blev det snabbt solklart från alla jag pratat med inom mp att de inte har några avsikter att slå sig till ro. Under dagen för utspelet såg det ut som om de höll på att göra en Centern rakt av, men så var inte fallet.

  Det är ett högt politiskt spel som förstås siktar på egna riksdagsplatser.

  Det kanske låter otroligt men vi har faktiskt inte börjat planera för riksdagen. Vi lägger allt trä bakom en enda pil i organisationen nu, och den pilen pekar mot Bryssel.

  det enda ni förmår är att splittra opinionen, tvinga de protesterande att ta ställning för er eller för miljöpartiet och andra motståndsgruppper istället för att fortsätta rikta opinionen mot de verkliga skurkarna här.

  Jag var på plats i Almedalen, och snacket som gick där var helt otvetydigt.

  Jag kommer fortsätta sätta press på “mina” politiker, jag kommer fortsätta delta i opolitiska aktioner och jag kommer fortsätta hålla tryck på opinionsarbetet

  Vi också. Nu jobbar vi på att försöka få till stånd en gemensam motion under allmänna motionstiden från oppositionspolitiker (inkl s) för att riva upp FRA-lagen genast.

  men jag ställer mig mycket tveksam att medverka på aktioner som Piratpartiet arrangerar eftersom det väntar pilar i ryggen när ni bedömer opinionsläget efter inlägg i ert interna forum.

  Alla bloggare vet att vi bedömer läget med långt fler känselspröt än så — och visst, om du tror det kommer pilar i ryggen: jag kan ärligt säga att om du gör anspråk på en roll som ledare för motståndet och sedan gör upp med motståndarsidan, i vad som ser ut att vara i utbyte mot något, och alla (inkl media) läser situationen som att du har svängt, så kommer jag att bli heligt förbannad. Det gäller alla som agerar så.

  Jag citerade Richies text i forumet för att den var en koncis formulering av läget just då. Richie var på plats i Almedalen, vi sov t.o.m. i samma rum (vi hade hyrt in oss på ett vandrarhem).

  Nu gav det här utspelet ingen effekt på striden, särskilt eftersom mp-folk står fast på barrikaderna (något jag respekterar dem högt för), men under nästan ett dygn såg det ut att göra så.

  Så lika snabb är jag med att ge cred till alla som fast och tveklöst markerar att de står kvar på barrikaderna. Det hoppas jag är tydligt.

 27. Rick Falkvinge

  bjorn (en nu raderad kommentar): Du skriver helt obegripligt, och dessutom off-topic, gör reklam för dina egna teorier om något helt annat, plus att du hetsar mot minoriteter. Jag har inte gjort det tidigare, men från och med nu kommer jag att börja ta bort kommentarer av den typen. Det är inte ok att skriva “etniskt skitfolk som inte tillför något” och liknande på det här forumet, det är bara brus i en i övrigt väldigt tung debatt.

  Vill du hålla på med sådana teorier får du hitta en annan arena för det.

 28. Erik Laakso

  Rick, då ser jag fram emot nästa blogginlägg där du tar tillbaka de värsta övertonerna mot Miljöpartitet och hedrar deras motstånd på det sätt det är värt istället för den misskreditering du ägnat ett antal inlägg åt nu.
  För övrigt är det inte så förvånande att en borgerlig ledarredaktion ser chansen att splittra oppositionen om de kan, oavsett vad de själva eventuellt tycker i sakfrågan.

  Erik Laakso’s last blog post: Okunnighet är en farlig motståndare

 29. Rick Falkvinge

  Erik: Fair enough. (Jag har ett innan som släpps under em idag, men well noted.)

  Samtidigt finns det de som, i likhet med dig, antyder att det här skulle vara ett partitaktiskt utspel från pp. Det är värt att påpeka att pp faktiskt skulle tjäna rent partistrategiskt på att lagen infördes, eftersom det eskalerar konflikten i en fråga där vi är väldigt profilerade. Trots det jobbar vi stenhårt på att den inte ska införas.

 30. anonyma apan

  Med tanke på hur politiker svänger. Centerns utsvävande är långt ifrån unikt i sveriges politik.

  Så har jag förståelse för att Rick reagerade. Jag blev svin syrlig i magen av bitterhet. Då jag tycke att Mona Stahlin bara försöker flörta med väljarna.

  Sen plockas rosetter, dans och leenden fram. Men vi kommer ändå massövervakas.

  Jag gillar inte alls vilken jeppe som helst ifrån Svedala kan ju läsa vilka FRAs uppdragsgivare är på deras egen hemsida:
  * Regeringen
  * Försvarsmakten
  * Rikspolisstyrelsen
  * Inspektionen för strategiska produkter
  * Tullverket
  * Försvarets materielverk
  * Totalförsvarets forskningsinstitut
  * Krisberedskapsmyndigheten

  Att sedan säga till polisen och tullen att de inte kan leka med detta fantastika verktyg. Dessutom behöver ju de inte fråga domstolen heller, de är ju numera lagligt att övervaka folk utan domstolsbeslut.

  FRA kommer granskas att de inte missköter sig. Men kommer någon att granska att uppdragsgivarna sköter sig. Trackrecord för svenska polisen förra året är de kringgick domstolen och bad direkt om uppgifter ifrån teleoperatörer. Inte en gång, men 10000 gånger.

  Jag var rädd att Miljöpartiet svalde hela grejen och blev kompis med de idioterna till sossar som älskar att kontollera svenska folket på alla möliga roliga vis.

  Inte för de “liberala” partier värnar om folket idag.

  Dock är jag fortfarande skeptiskt, jag litar sossar lika mycket som man litade på ryssen på 80-talet.

 31. Erik Laakso

  Gott så.

  Erik Laakso’s last blog post: Okunnighet är en farlig motståndare

 32. anonyma apan

  Ibland undrar jag om jag självdeskruktiv. Jag tänkte sätta FRAs pengar till förhållande till något jag tyckte gör nytta.

  Nu är jag skitförbannad igen. På MAS i malmö klarar de inte hantera patient flödena. Men visst fan tycker vår regering att värt pengarna att jaga terroister.

  http://www.skl.se/artikel.asp?A=8120&C=2749
  Primärvård
  Riket: 2 690 kr/inv
  Specialiserad somatisk vård
  Riket: 8 480 kr/inv
  Specialiserad psykiatrisk vård
  Riket: 1 510 kr/inv

  Nota 113 miljoner för de 1.2 miljoner vård tillfällen…

  FRA notan är på ca 550 miljoner, jag tycker prioteringarna är galna.
  Vi kunde haft 5 års vård tillfällen för samma pengar för den här massövervakning.

  Men det är nog viktigare skydda sverige ifrån massförstörelse vapen och terroister……

 33. Rickard Olsson

  Jag noterar att Erik gjort sig skyldig till exakt den hets och övertolkning som han beskyller oss för…

  Återigen, stämningen at the time var att mp+s dödade debatten, de första tongångarna var “vi behöver inte jobba mer nu, utan fixar vi bara en valseger åt mp+s så ordnar de alltihopa sen”. Det var DEN missuppfattningen vi agerade mot eftersom det tänket helt missade att kablarna kopplas in ett år innan valet om vi inte kan stoppa skiten innan dess.

  För oss är, som Rick påpekade, sakfrågan viktigast. Jag är inte ens främmande för att donera till en ryttarstaty åt Reinfeldt om han bränner ner FRA i sömnen.

 34. Stoffe

  I stort sett alla som såg utspelet gjorde samma analys som Richie. Om den nu är fel så är det bara för Maria att gå ut förklara precis vad hon menade. Osannolikt, med tanke på att analysen troligen var precis spot on. Däremot visar som sagt övriga medlemmar i det partiet enorm integritet som tar avstånd från en sån uppgörelse!

  Jag tycker Erik överreagerar och verkar ha någon egen agenda, vilket är synd.

  Som sagt motverkar det ett syfte att få riksdagsplatser att vilja riva upp lagen genast, både för (pp) och för (mp) – men bara ett av dessa är beredda att ändå stå starka (enligt utspelet då) och faktiskt prioritera den faktiska frågan istället för mandat om några år.

  Motståndet upphör inte!

 35. Erik Laakso

  Rikard och Stoffe, Nota bene att jag inte befann mig i Almedalen, jag befann mig inte i er gruppering som stressade varandra till övertolkningar av ett tydligt budskap. Ta ett par djupa andetag och få lite distans till den ankdamm ni befunnit er i några dagar nu. Jag tror även de som befann sig på fastlandet men som använde almedalingar som huvudsaklig informationsinhämtare hamnade i samma stress, men se nu Ricks senaste inlägg och inse att det förekom en helt onödig diss av Miljöpartiet i den här frågan. Skitprat av det slaget som Stoffe ägnar sig åt är trist men inte oväntat. Jag om någon vet hur oerhört viktigt det är att behålla saklig press i den här frågan in emot det Socialdemokratiska partiet, att underminera de krav som Miljöpartiet sätter på Socialdemokraterna motverkar möjligheterna att se resultat efter ett maktskifte. Att sedan vi alla vill ha resultat innan valet är så självklart att det nästan blir en löjlig debatt av det hela.

  Erik Laakso’s last blog post: Okunnighet är en farlig motståndare

 36. Rick Falkvinge

  Stoffe var inte i Almedalen, bara som allmän info ifall någon missförstår det. Åtminstone inte i Piratpartiets eller Ung Pirats delegation.

 37. Erik Laakso

  Okej, my bad.

  Erik Laakso’s last blog post: Okunnighet är en farlig motståndare

 38. johannes

  Anonyma apan: 550 miljoner är notan just nu. Detta beräknas öka mot närmare 700 miljoner 2010. Plus detta så skall nya lokaler byggas på lovön för 400 miljoner, och ny “beräkningsutrustning” inskaffas för 175 miljoner kronor. ( läs gärna http://socialbidrag.blogspot.com/2008/06/fra-notan-tack.html )

  johannes’s last blog post: Alliansen gräver sin egen grav

 39. Jan Sjöholm

  — anonyma apan – Jul 12, 2008 — 12:23
  “Men det är nog viktigare skydda sverige ifrån massförstörelse vapen och terroister……”

  Dom har verkligen alla prioriteringar klara för sig, frågan är bara för vem?

  “Skälen för regeringens förslag: Säkerhets-
  polisens utgifter för terrorismbekämpning men
  också för annan verksamhet såsom personskydd
  och kontraspionage har ökat under 2008. Det är
  främst utgifter för personal och teknikstöd som
  har ökat. Mot den bakgrunden bör anslaget 4:2
  Säkerhetspolisen ökas med 100 000 000 kronor.
  För att bidra till finansieringen minskas anslaget
  4:1 Polisorganisationen med 75 000 000 kronor.”

  Jan Sjöholm’s last blog post: Rekomenderad podcast

 40. Emmi

  Det värker fin semmester i Almedalen för politikern, de har njutit av naturen och vädret. Alla känner alla, men apan känner …
  Jag todde förhopningsvis att de ska vara eniga för att ta bort FRA- spionering.
  Men de har så myckt penger att satsa på framtiden,”kasta pengerna i sjön” jag säger lycka till.

 41. […] Josephzohn, jonas – en annan tid #3, Oväsentligheter #4, Magnus Ahlkvist #3, Tomas sida #4, Rick Falkvinge (pp) igen, Bejconpire #3, Softtype, JörgenL igen, Mina Moderata Karameller #6, Tomas sida #5, Mad […]

Comments are closed.

arrow