Vi kan inte vänta till 2010 – och det vill ingen heller

Som alla vet reagerade vi tillsammans med vänstern på utspelet mellan mp och s i Almedalen.

Socialdemokraterna har länge försökt göra upp med borgerligheten kring FRA, något borgarna blankt nekat dem nöjet att göra. S har velat ha bara några småjusteringar av lagen här och där för att gå med på en uppgörelse över blockgränsen. Mona Sahlin har varit väldigt tydlig med att hon vill ha den här lagen, bara något annorlunda, och det har Thomas Bodström också varit.

Ett parti som släpper fram en justitieminister (Bodström) som vill registrera allas telefonsamtal och e-mail litar jag helt enkelt inte på. Därför blir jag väldigt skeptisk när ett parti som miljöpartiet gör gemensam sak med det partiet. Jag håller fortfarande med Alice Åström (v) i hennes analys om att det bara ser ut som ett cyniskt dubbelspel från socialdemokraternas sida — att de gett ett tydligt erbjudande till borgarblocket, och plötsligt ger ett helt annat erbjudande till mp.

Men det principiella var att det såg ut som om mp lade sig och tänkte förhålla sig passiva innan valet 2010 för att kunna hålla den här uppgörelsen med s, att de tänkte låta lagen gå igenom och avlyssningen införas som en nödvändig del av uppgörelsen. Det såg ut som ett “nu kan alla sluta protestera, vi fixar det här efter valet 2010.” Precis alla i mp, från Lage Rahm (mp) till Jakop Dalunde (gu), har sagt att de inte har en tanke på att vara passiva fram till 2010. Därmed kvarstår bara kritiken mot socialdemokraternas cyniska dubbelspel, precis som Alice pekade ut.

Nå. Vänstern kommer att lägga en motion i höst om att riva upp lagen redan innan den införs. Jag hoppas fortfarande att en sådan motion kommer att stödjas av mp och s. Åtminstone har de miljöpartistiska riksdagsmän jag pratat med i Almedalen sagt att det är så självklart att de röstar för att riva upp lagen vid varje tillfälle, att de inte förstår varför någon ifrågasätter det. Jag måste säga att det känns bra att konstatera att jag har underskattat trycket i den här medborgarrättskraften. All heder.

Erik Laakso har gjort analysen att vår reaktion på den här frågan primärt skulle vara cynisk manövrering för att få riksdagsplatser (Erik har skrivit mycket läsvärt i kommentarerna på mina bloggposter också, men jag länkar hellre till Eriks blogg). Den kopplingen blir hur som helst något av ett moment 22 i mina ögon — Piratpartiet har partistrategiskt allt att vinna på om massavlyssningen införs, eftersom det eskalerar konflikten i en fråga som vi är starkt profilerade i. Ett införande av FRA-lagen ökar pp:s chanser att komma in i riksdagen, inte minskar dem. Ändå jobbar vi starkt för att lagen aldrig ska införas, både genom offentliga utspel och privata samtal med riksdagsledamöter på alla håll.

Med det som bakgrund har jag svårt att förstå anklagelser om att det skulle vara cynisk partistrategi. I mina ögon vore det mest partistrategiska att manövrera under bordet för att få igenom lagen (den och andra liknande), samtidigt som vi protesterade på ytan. Det agerandet skulle maximera våra valchanser 2010. Men det är inte så vi agerar. Vi ser varje möjlighet för lagen att gå igenom som ett hot mot oss som medborgare i första hand. Alla i pp är medborgarrättsaktivister först, piratpartister sedan.

Opassande skriver om samma sak just nu, ser jag. Som vanligt ligger jag efter henne i debatten. 🙂

Nå. Jag ser utspelet i Almedalen som ett försök att tjuvstarta valrörelsen lite i smyg och tänker inte bry mig mer om det längre, nu när ungefär precis alla i mp varit tydliga med att de tänker stödja vänsterns motion om att riva upp skiten innan den införs, precis som vi tryckte på i vårt gemensamma utspel. Jag litar fortfarande inte på s, inte ett dugg, men mp och v har varit good guys hela vägen.

Nu ser vi till att stoppa den här skiten.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Hans

  Jag, som inte sitter i styrelsen för Grön Ungdom eller Piratpartiet eller någon annanstans heller för den delen, får nöja mig med att följa debatten i TV, Radio, Tidningar och via bloggar.

  Efter att ha arbetat med IT-relaterade frågor RFC:er mm i många herrans år vet jag ganska på pricken hur de olika protokollen som används ser ut. Jag anser mig ha en hyffsat väl underbyggd uppfattning om hur filtrering mm kan gå till. Jag är väldigt intresserad av hur storebror bygger ut sin kapacitet (Jag gillar inte att det sitter 12! övervakningskameror på min närmaste T-banestation och den är jätteliten).

  I allt jag läst och hört, via bloggar, TV, tidningar mm angående överenskommelsen mellan S och MP, har jag bibringats exakt den bild och känsla som Rick Falkvinge ger uttryck för nämligen att vi nu kunde slå oss till ro och invänta nästa val. Då ju teleoperatörernas skyldighet enligt den antagna lagen innebär att dessa skall ha anslutit till “anslutningspunkter” redan i mitten av nästa år och då ju rekryteringsprocessen av personal redan dragit igång i full fart (jmf “platsannonserna” i SvD) så finns ingen anledning alls att slå av på takten. Det opinionstryck på politikerna som enligt någon annan här kan innebära en svängning består ju i en fortsatt stenhård “kamp”. Att då käbbla om vem som vill exakt vad är då tämligen ofruktbart. Rick Falkvinge’s känsla av den mediala konsekvens överenskommelsen medförde överensstämmer helt med min. Han såg det på plats i Almedalen jag endast framför dator och TV.

  Angelägenhet i att stoppa lagen överskuggar allt annat. Momentet får inte på något sätt tappas. Olympiska spelen kommer att i mångt och mycket döda den politiska processen och tiden får användas till förberedelse för den orkan av protester som skolstarten och veckan innan den behöver medföra. Gamla vattenfestivalen är död – varför inte en Integritetsfestival i Kungsan?
  Trycket inför 16 september behöver byggas upp och ingenting sker automatiskt!

 2. Stoffe

  Bra så. Hade ändå varit skönt – och helt rätt! – av miljöpartiet att klart och tydligt kungöra detta. Så vi vet. Vi som inte pratar direkt med ledamöter i Almedalen… Du vet, medborgarna. Folket. Den officiella linjen är ju trots allt fortfarande utspelets, oavsett vad som sägs privat.

 3. Oliver

  Stoffe:

  Har läst det på ett par ställen, bland annat Expressens chat:

  Johan: Kommer Miljöpartiet att rösta Ja till Vänsterpartiets kommande motion om att riva upp FRA-lagen redan i höst?
  MariaWetterstra: Mitt förslag är att vi lägger en motion alla tre oppositionspartierna tillsammans. Vi vill ju alla riva upp lagen. Sen hoppas vi på att någon av de borgerliga ledamöterna byter sida.

 4. Enligt Min Humla » Insert fyndig rubrik here

  […] inte att göra politisk karriär. Flera pirater jag diskuterat med resonerar likadant, inklusive kapten Falkvinge, och en av dem1 sa på Café Opera: Piratpartiets politik går ut på att inte […]

 5. Winston

  Tack för klargörandet.

  Får hoppas att även Laakso är nöjd med svaret.

 6. blondin-rikard

  Skräcken är väl att S ska backa *efter* valet och sätta (mp) i en taskig sits och sedan blir det en kompromiss igen för att bilda regering.

  Rävsaxen blir då att polsk riksdag ligger i ena vågskålen och kompromissen i den andra. Visst, folkets dom skulle bli hård men då sitter de en hel mandatperiod med kompromissad FRA-lag…

  mp borde komma med mycket klara förtydliganden om sina krav för att ingå regering. FRA-lagen är ingen kohandelsvara.

  Låter det tjurigt och pessimistiskt? Jag håller nuvarande regering och riksdagsmajoritet skyldiga för att jag ytterligare förlorat tron på politikerna sedan 18/6.

 7. Erik Laakso

  Rick, jag tackar för det här inlägget. Jag är glad att du lyssnat på kritiken och backat. Det tyder på något bra, att du inte styrs av prestige.
  Jag kommer jobba stenhårt för att även S röstar för Vänsterns motion, förhoppningsvis blir det till och med som Wetterstrand sagt, en gemensam motion från MP, S och V. Sedan får vi se när den motionen kommer upp, det kan mycket väl ta ända fram till hösten 2009.
  Men chansen ska ges till tvehågsna borgerliga ledamöter att trycka på rätt knapp och jag hoppas de ges chansen väldigt snart.
  Vi ska också fortsätta sätta press så att regeringen kan släppa sin prestige och dra tillbaka lagen, jag håller det inte för troligt men möjligheten finns ju.
  Som sista steg finna alltså livlinan, valet 2010, där ett regeringsskifte kommer innebära att kablarna kopplas ur igen och lagen rivs upp. Sedan är det bra om det kommer en signalspaningslag som stadgar att det är förbjudet att massavlyssna i kabel oavsett vad man kallar avlyssnandet.

  Winston, jag är mycket nöjd med klargörandet.

  Erik Laakso’s last blog post: Okunnighet är en farlig motståndare

 8. Gudrun Svensson

  Ärade Bloggare!

  Jag förstår att många är upprörda och jag ser själv problemen med den personliga integriteten, men den som lever ett rättfärdigt liv har inget att frukta.

  Den personliga integriteten är viktig, men inte viktigare än att stoppa terrorism och andra hot. För att skapa trygghet för vanliga människor, måste vi ge FRA de verktyg dem anser sig behöva. Vi behöver FRA om polisen skall kunna stoppa de pedofiler som numera kommunicerar via hemliga nätverk på Internet. Med den nya lagen kan vi få stopp på de pedofiler som bygger internationella nätverk. ECPAT som jobbar mot sexuellt utnyttjande av barn klarar idag inte av att stoppa pedofilerna, man saknar helt enkelt de rätta verktygen. När ni motarbetar FRA, så stöder ni pedofiler barnsexhandel och moraliskt förfall.

 9. Jörgen L

  Fniss! Snacka om trollvarning…

  Jörgen L’s last blog post: Centern vrider sig som en mask

 10. Erik

  Kära Gudrun Svensson

  Du skriver det själv (och verkar vara ovanligt insatt i frågan): “som numera kommunicerar via hemliga nätverk på Internet”

  De kommunicerar med andra ord krypterat, och kommer därvidlag ej att fångas av FRA-lagen.

  Jag önskar dig all lycka med att fortsätta leva ditt rättfärdiga liv.

  Själv önskar jag få fortsätta leva i ett land där ett av demokratins grundfundament fortfarande finns kvar: Rätten till att få ha sitt rena mjöl i sin påse utan att staten är där och inspekterar mjölet dagligen och stundligen.

  Riv upp FRA-lagen.

  ErikS

 11. Winston

  Kära Gudrun!

  Du låter nästan som någon jag debatterade med på Expressen idag – där lät det såhär:

  Är du emot FRA-lagen är du antingen helt blåst i huvudet eller så är du pedofil.

  Jag vill klargöra att FRA-lagen inte på något sätt får användas (enilgt lag) för att lagföra inhemsk brottslighet, som t ex pedofiler, mördare eller andra.

  Vidare så anser Polisen istället att FRA-lagen kan _försvåra_ för dem i deras arbete. Läs här, tex:

  http://www.polistidningen.se/document/viewdocument.aspx?redir=1&redir=1&redir=1&portalareaid=30&documentid=467

  Istället är det nog så att när du förespråkar FRA, så medverkar Du till att nedmontera den personliga integriteten, meddelarskyddet och brevhemligheten i Sverige.

  Lagen du förespråkar bryter mot svensk grundlag, mot EKMR och mot FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Jag skulle tro att även ECPAT borde bry sig om även de här grundläggande demokratiska rättigheterna.

 12. Anya

  Kära Gudrun Svensson

  När du motarbetar stängandet av alla vägar, så stöder du Värdetransportrån och trafficking.

  puss <3

 13. Plastipåsen

  Som om mitt porr mail till frugan skulle vara av intresse för FRA? Naturligtvis Gudrun så måste
  FRA kolla mitt krypterade porr mail till frugan för att kunna avgöra om det är ett porr mail eller ett Al Queda mail. Sådana grundläggande
  saker vill du inte förstå naturligtvis.

  Så där har du integritets problemet på udden
  av en spik.

  Problemet med FRA lagen är att innan den ens har gått i affekt leder till självcensur dvs den motarbetar sig själv.

 14. Peter Karlberg

  Självklart måste ett åtagande att avskaffa FRA-lagen efter valseger 2010 betyda att man också utnyttjar varje tillfälle fram till dess för att åstadkomma samma sak. Allt anat vore ju politiskt självmål, vilket i och för sig ibland händer men som kan förhindras genom idogt arbete av alla motståndare tillsammans.

  Peter Karlberg’s last blog post: Uanför vadå?

 15. cnab

  Spionen och landsförrädaren Stig Bergling försvarar i dagens Expressen i en debattartikel FRA-lagen. “Har man bara rent mjöl i påsen, så …” Tungt!!!

 16. Hans

  Med det där tunga inlägget från Stig Bergling borde ju nu även sveriges pensionärer kunna mobiliseras mot FRA!

  (ledsen men denna finns inte – ÄNNU)
  http://www.seniorermotfra.se

 17. Winston

  Någon med IP-insyn

  Anya = Gudrun? =)

 18. Bo Larsson

  Gudrun Svensson låter som ngn som alliansen anlitat för att sprida propaganda för FRA-lagen i bloggosfären enligt Karl Roves recept. Eller så är det t ex KD:s Ingvar Svensson som gör ett eget förtäckt försök.

  Mycket bra svar från alla som obarmhärtigt och snärtigt avslöjar de inåliga och smått groteska argumenten från allianspropagandisten Gudrun.

  FRA-lagen är så förvriden i sig, det finns helt enkelt inga rationella argument för den trots ihärdiga försök att det är enkelt att punktera alla ev argument för. Men blir det fler inlägg av det här slaget så kan man konstatera att de är del av en smutsig propaganda kampanj a la Karl Rove och inte värda att bemötas utan bör etiketteras för vad de är och ignoreras.

 19. Winston

  Gudrun Svensson kanske ingår i regerings nya bloggstrategi, regisserad av Karl Rove?

 20. notme

  Såg just på expressen att en spiondömd man tycker FRA lagen ska vara kvar och om man har rent mjöl i påsen så hade man väll inget att frukta. Äuhm:

  http://www.youtube.com/watch?v=i8z7NC5sgik

  därför har man alltid något att dölja!

 21. wertigon

  Jag tycker miljöpartiet och piratpartiet borde gå ut i en gemensam pressrelease där de förklarar att allting var ett missförstånd. Rätt ska vara rätt, neh?

 22. Mårten Angner

  Gudrun Svensson: Sven Tolgfors säger uttryckligen i chatten med Expressens läsare att informaiton om enskilda personer och deras allämnna brotslighet kommer att förstöras och inte användas alls. Så mycket för din pedofilbekämpande myndighet.

  Detta innebär att de måste kliva ur sina befogenheter och göra grova lagöverträdelser om den effekt du efterfrågar ska komma till sin rätt.

  Nej du Gudrun. Någon massavlyssning kommer inte tillrätta med problemet du beskriver. Det enda som kan göra denna och annan typ av grov brottslighet är traditionellt polisarbete inom ramen för rättsstaten. Det innebär angivare innifrån och vanliga medborgare som du och jag som anmäler svinen som håller på med sånt så att polisen kan få användning av de avlyssningslarar som redan finns.

  Massavlyssning ala FRA-kommer inte att ha någon som helst verkan på den grova brottsligehten!

  Så de så!

  Mårten Angner’s last blog post: FRA: När började reglera betyda att släppa fritt?

 23. Mary

  Jag utgår ifrån att ni sett att jag försvarat er piratpartister idag.

  “Piratpartiet är också en del av missnöjesfloran enligt Gudmundson. Men tittar man närmare på dem så är de inte alls representativa utan består mest av “medelålders män med kortärmade skjortor med datakonsultjobb och intresse för fildelningsnätverk” (ibid). Det är nog lite orättvist trots allt för att inte säga ett något snävt antagande. Min erfarenhet av IT-konsulter är att de är rätt klyftiga faktiskt. De vet en hel del vad de snackar om.”

  Gudrun Svensson en “Bloggsordin” kanske?

  Mary’s last blog post: En blogg är inte en tidning…

 24. Jesper

  Jag är lite stolt över att rösta på ett parti som har som främsta mål att driva en förståelse för sina egna frågor till den grad att den berömda poletten förhoppningsvis trillar ner i de andra partierna och att partiet således kan upphöra att existera eftersom behovet också har gjort det. Vem, förutom möjligtvis vissa miljöpartister, kan säga det?

  Piratpartiet är oerhört pragmatiskt och måldrivet. Sånt är skönt. Politruckande med strategiskt planerade utspel för optimal och maximerad opinionssvänging inför vart fjärde magiska år blir man trött på. Det kanske är ett nödvändigt ont, och politikerna kanske faktiskt brinner för sina frågor, men det känns i vilket fall oerhört falskt. Fullt ös så länge frågorna finns (med behövliga andhämtningspauser, givetvis) är bevisligen en rimligare strategi för Piratpartiet.

  Håll kursen! Det tar sig, sa mordbrännarn.

 25. […] Nu har det berömda men skitfarliga argumentet dykt upp igen i en kommentar på den här bloggen: “Den som inte har något att dölja har inget att frukta”. Dags […]

 26. Stefan H

  Mårten Angner: “Sven Tolgfors säger uttryckligen i chatten med Expressens läsare att informaiton om enskilda personer och deras allämnna brotslighet kommer att förstöras och inte användas alls. Så mycket för din pedofilbekämpande myndighet.”

  Fast, eh, det säger väl ändå inte FRA-lagen? Förespråkarna har varit väääääldigt duktiga på att påstå att lagen är något den inte är just samtidigt som de säger att motståndarna påstår att lagen är något den inte är (trots att motståndarsidans argument grundas stenhårt på vad som faktiskt står i FRA-lagförslaget).

 27. Björn

  Amg. att inte vänta till 2010. Maria Wetterstrand svarade på Expressens chat häromdagen på frågan om mp kommer att rösta för V:s riksdagsmotion i höst: hennes eget förslag var att de tre oppositionspartierna skulle kunna lägga en gemensam motion om att riva upp lagen. Låter väl som ett utmärkt förslag, som (s) borde kunna pressas att stödja och som sedan sätter press på borgerliga riksdagsledamöter

 28. […] ledamot i riksdagen – Göran Pe…, Enligt Min Humla #3, Hultins tankegång igen, Gabrielles blogg, Rick Falkvinge (pp), Hultins tankegång #3, Opassande #4, Oväsentligheter #3, Johanna Sjödin igen, Almedalsbloggen […]

Comments are closed.

arrow