Döljer du något, medborgarjävel?

Ok. Nu har det berömda men skitfarliga argumentet dykt upp igen i en kommentar på den här bloggen: “Den som inte har något att dölja har inget att frukta”. Dags att förklara, kanske med en bild, vad det argumentet innebär i praktiken:

Rick tatuerad

Det här är en tatuering jag funderat på att skaffa länge. Den som säger “den som inte har något att dölja, har inte heller något att frukta” förstår inte vad det innebär att inte kunna dölja något, att inte dölja något. Att vid varje gatukorsning höra en barsk stämma som säger “Papieren, bitte”.

På vår bananrepublikfest dök det upp två killar utklädda till FRA-vakter (vilka var det? genialt!) som gick omkring och frågade alla efter legitimation. Det var också de som släpade ut mig efter mitt tal.

Snabbkurs i samhällslära, allt man behöver komma ihåg i sammahanget:

Demokrati förutsätter att medborgarna har rätt till ett privatliv, och att makten går att granska. Alla samhällen där motsatsen har varit sann — där maktutövandet skett bakom stängda dörrar, och där medborgarna har kunnat granskas och rannsakas utan orsak — har varit riktigt otrevliga platser att leva på.

Mer än så behöver man egentligen inte komma ihåg. Det räcker som svar på varför man behöver ha rätt att dölja saker, varför man behöver ha rätt till ett privatliv. Men det finns mycket längre och detaljerade svar också.

(Kuriosa: ja, det är en riktig streckkod för mitt personnummer, och jag kan dessutom rita den utantill.)

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Uffe

  Ja men så drar man in ECPAT i diskussionen igen, klart man måste skrämma med barnpornografi.

  Från nämnda kommentar: “När ni motarbetar FRA, så stöder ni pedofiler barnsexhandel och moraliskt förfall.”

  Då tycker jag istället så här:
  Alla som inte anser att alla män skall utrustas med en erektionssensor (tillsammans med en inopererad kamera i ena ögat) som direkt är kopplade till polisens datorer stödjer pedofiler, barnsexhandel och moraliskt förfall.

  Alltså, den kommentaren borde inte behövas bemötas men kan ju inte låta bli.

  (På den viktorianska tiden så var det visserligen inte helt ovanlikt med en liknande anordning som plingade i en klocka i föräldrarnas sovrum om sonen fick en erektion men jag skulle inte direkt kalla det moraliskt förfall att detta system slopats…?)

 2. Rick Falkvinge

  Ecpat är medborgarrättsfientliga kräk. Det finns ingen rim och reson i att jag ska ha fängelse bara för att jag och min teoretiska 17-åriga älskarinna fotograferar varandra. Än mindre att hon ska ha det så fort hon fyller 18.

 3. Uffe

  Jodå, det är vi många som har förstått. Det blir ju inte bättre av den kristna kopplingen, citat som nedan retar upp mig ganska bra:

  “men den som lever ett rättfärdigt liv har inget att frukta”

  Rättfärdigt, efter vems normer? De då styrande (i.e. kristna) normerna har ju ställt till ett och annat tidigare i världshistorien. Om vi tidigare hade en religon som tycket det var ok att ge sig ut och slakta de orättfärdiga så borde vi istället känna sympati för de (eventuella) religioner som i dag gör samma sak.

 4. Putte

  Alla radikalt nya värderingar och opinioner har till en början mött intensivt motstånd från de som haft makten och riskerat att förlora något på dessa förändringar. Så var det med de första frikyrkorna, så var det med suffragetterna, så var det med de pacifister som utmanade militarismen. Bara att ha dessa åsikter gjorde att man blev ett hot mot makthavarna. Det var bara existensen av en privat sfär dold för myndigheterna som gjorde att dessa opinioner kunde växa och vinna debatten.

  Tro inte att dagens makthavare är mer toleranta mot åsikter som VERKLIGEN skulle hota det bestående. Exempel: avskaffa upphovsrätten, släpp alternativmedicinen fri, legalisera narkotikan.

  1. B

   eller införa medborgarlön

 5. Pros

  DN har en artikel att Eniro tagit bilder så att man kan urskilja byggnader och därför har man valt att pixla bort dom byggnaderna (http://www.dn.se/content/1/c6/80/40/82/flygpixel448.jpg) blir det då inte uppenbart att här döljs något av intresse?

  Pros’s last blog post: Suspect Nation

 6. Jörgen L

  “kan dessutom rita den utantill.” 😀
  Bara en sån sak… Enligt vilken standard? 🙂

  Jörgen L’s last blog post: Okritiskt gullande med FRA-Ingvar

 7. Rick Falkvinge

  Jörgen: Interleave 2 of 5. Det tog lite tid att förstå hur standarden fungerar, siffrorna läggs till parvis, ena siffran vit (mellanrum) och andra svart (tryckfärg) i streckkoden…

  Det är samma kod som används på baksidan av körkort.

 8. Rick Falkvinge

  Jörgen: Hmm, jag får nog korrigera mig lite. Jag kan rita den, eller vad som helst annat i Interleave 2/5 när det behövs. Jag har inte lärt mig just mönstret för mitt personnummer utantill, men kan rekonstruera det.

 9. Winston

  Äsch. Kom tillbaka när du klarar PDF417 eller Datamatrix, Rick 😉

  Man måste få skoja lite såhär, i de här mörka FRA-tiderna.

 10. Putte

  För att lägga till: Hela argumentationen om att “har du inget att dölja så, …” handlar inte om rätten att begå kriminella handlingar eller vara otrogen utan om möjligheten till aktivism och att utmana makten.

  Antag att du bor på en liten ort där alla är beroende av jobben från ett företag – en kemisk fabrik. Antag att du missttänker att fabriken förgiftar invånarna och att de lokala myndigheterna ser mellan fingrarna med detta. Företaget har tidigare sparkat de som opponerar sig och alla dina släktingar jobbar på fabriken. du vill försöka ta kemiska prover och samla in bevis på detta fusk. Hur skulle du klara det om du var elektroniskt totalövervakad?

 11. X

  I många fall blir ju att utmana makten också att vara kriminell. Det är just det som är tanken, också. Man kriminaliserar det som inte ingår i normen. Kika runt lite så kan du se att media har skapat en sådan attityd i väldigt många svenskar.

  Vad man istället borde fråga sig är om förbud verkligen tar bort det oönskade beteendet.

 12. Stoffe

  Förutom just det uppenbara som redan tagits upp om att friheten i stort sett upphör när någon kan se vad man gör, så har jag massvis med annat – inte nödvändigtvis åsikter – som jag absolut vill dölja. Trots detta är jag vare sig terrorist eller kriminell. Hur i hela världen kan detta gå ihop?

  Jo, så klart finns det en massa, fullt lagliga aktiviteter som man ändå inte vill att någon vem som helst ska ha rätt att läsa, vare sig jag skäms över det eller inte (oftast inte). Banktransaktioner. Bokinköp. Surfvanor. När jag är online, när jag inte är det. Flirtar. Kärleks-SMS. Osmakliga skämt. Lösenord. Affärshemligheter. Och så vidare. Allt fullt normalt, lagligt och inte det minsta samhällsomstörtande.

  Och egentligen tror jag inte att jag vare sig kommer råka ut för att någon läser mina grejer, eller om det hände att det skulle betyda något. Det är bara för osannolikt. Men själva principen är helt vidrig. Och det kommer finnas människor som råkar illa ut på grund av det.

 13. Bo Larsson

  Egentligen behöver man konstatera vad som står i EU.konventionen och FN-stadgan om mänskliga rättigheter, att man har rätt till ett privatliv utan insyn.

  Det har inget att göra med om man har rent mjöl i påsen, det är en rättighet som är absolut i sig som man har rätt till även om man inte har något att dölja.

  Se för övrigt min kommentar på Jörgens blogg om förnyelse av demokratin.

  Bo Larsson’s last blog post: Okritiskt gullande med FRA-Ingvar

 14. Rick Falkvinge

  Själv utgår jag från att min telefon är avlyssnad nu, eftersom mina antagonister kan göra det under massor av täckmantlar (metodutveckling, säpo, etc). Om det går att dölja, vilket det gör, så kommer det att göras. Därför pratar jag inte längre om känsliga saker på okrypterade linjer.

 15. Rick Falkvinge

  Bo: När man diskuterar hur lagen ska se ut, är det då inte lite underligt att hänvisa till vad som står i lagen (Europakonventionen etc)? Blir inte det ett cirkelresonemang?

 16. Mary

  Om man redan börjar fundera på vad man ska säga i sin telefon som du Rick eller som jag börjar fundera över vad jag egentligen kan skriva så är det ganska ruttet… Det innan lagen trätt i kraft.

  Nej det här är inte roligt…

  Mary’s last blog post: En blogg är inte en tidning…

 17. Bo Larsson

  Rick, ursäkta mig men jag förstår inte riktigt vad du syftar på. Jag försökte bara visa på att detta argument “att har man inget att dölja har man inget att frukta” är ett irrelevant argument hur man än vrider och vänder på det då själva privatlivet redan är skyddat i Europa-konventionen.

 18. Rick Falkvinge

  Bo: Du skrev att “Det räcker att hänvisa till Europakonventionen om mänskliga rättigheter”. Men det är ju en lagtext.

  …nu läser jag igen. Så skriver du inte alls. Du skriver att man behöver konstatera det som ett faktum och reflektera över det, inte hänvisa till det dokumentet. Det är något annat. Sorry.

 19. Kolingen

  Mån tro hur den som använder argumentet om rent mjöl ställer sig till övervakning som straff, t ex. elektronisk fotboja?

  Rick: en annan av dina texter du kan hänvisa till som längre förklaring är det där talet du höll om Effektiv brottsbekämpning eller demokrati?.

  Ett annat sätt att se på det hela: Övervaka gärna objekt och brottsmisstänkta, inga andra, då kränker man inte oskyldighetspresumtionen. Tänk dig att du är en sprängarbas med flera anställda under dig. Att sprängämnena övervakas är givetvis en självklarhet, allt annat vore mycket oansvarigt. Således övervakar du objektet, inte de anställda, för de anställda som hanterar sprängämnena måste du kunna ha förtroende för. Detta på samma sätt som polischefen som tillåter konstaplarna att bära skarpladdade vapen. Fundera bara en liten stund på motsatsen, att du skulle känna behov av att övervaka de anställda. Det skulle ju betyda att du inte fullt ut litar på de anställda, och hur i hela fridens namn skall man kunna bedriva en verksamhet med folk man inte litar på, i synnerhet inte en där man hanterar sprängämnen. Det går liksom inte. Tänk dig in i situationen att som sprängarbas ha en anställd som du inte betror att hantera sprängämnen.. Det finns bara inte! Det är bara två vägar här, byt ut den anställde till någon du kan ta ansvaret för, eller upphör med verksamheten.

  Applicera nu detta mycket handfasta säkerhetstänk till samhället, hur passar allmän övervakning in då? Politiker o tjänstemän kan bytas ut ifall de felar, precis som en snurrig chef på ett företag. Men samhället kan inte upphöra som en verksamhet, och det går inte att göra sig av med allmänheten som en opålitlig anställd.. Allt annat påverkar bara beteenden, vilket ofta erkänns när det är tal om kameraövervakning på allmän plats, men för skötsamt folk är påverkan nästan uteslutande negativ. De skötsamma är ju redan skötsamma, och om någon känner sig tryggare så är det bara en falsk trygghet eftersom övervakning inte kan ingripa, och använder man det som grund agerar man på rädsla, en fantasi, där rädslan givetvis inte är mer sann än vad andra drömmar är.

  Det negativa för samhället hittas dels på ett socialpsykologiskt plan och sådant är oerhört svårläkt (tar generationer att hela), och dels på att folk börjar censurera sig sjäv (FRA-förslag och datalagring) och sina handlingar (kameror), folk börjar anpassa sig till hur de tror att det som görs, sägs och skrivs kan tolkas av andra, och det är en form av frihetsberövande på orättfärdig (panopticon)grund eftersom de inte är skäligen misstänkt för något. Det är skadligt för saker som förtroenden, ansvar och den fria åsiktsbildningen som utvecklar samhället och demokratin genom hur det förändrar konsensusverkligheten. Att inte vara övervakad är att vara fri, och på det psykologiska planet leder det till handlingsfrihet. Ja tom. fångar på våra fängelser har en viss rätt till privatliv. Att vara övervakad är att inte vara betrodd, och när man inte är betrodd av hela ens omvärld som i fallet med den stat man lever under, då är det ett mycket hårt straff.

  Förresten, blir det inte dragigt och bullrigt med de där fläktarna i ventilations-rutan?

 20. Per F Pettersson

  Argumentet om rent mjöl i påsen används även av folk som borde veta bättre, nämligen Stig Bergling i Expressen.

  Per F Pettersson’s last blog post: Fräls oss med räls

 21. […] FRA och inget annat som var på tapeten, oavsett var man befann sig, vilket inte minst de bloggande piratpartisterna som var där vittnat […]

 22. Mary

  Ett av de riktigt ruskiga sakerna är just att man inte själv får bestämma omm an har rent mjöl i påsen eller inte. Tolkningsföreträdet ligger långt bortom vår egen möjlighet att bedöma. Något annat sätt att försvara Sverige mot yttre hot måste finnas. Idéer någon?

  Mary’s last blog post: En inlyssnande chef…

 23. Hans

  Hm…
  Gräver med mina steganografiprogram efter signaturer i de minst signifikanta bitarna i bilden… 🙂

 24. Väderkvarnen

  Och ett annat kuriosa är att man av T-shirtens lila färg kan sluta sig till motivet på framsidan!

  Väderkvarnen’s last blog post: Hotet från Ryssland

 25. Hans

  FRA-lagen anmäld till Europadomstolen
  http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1195208&lid=puff_1195211&lpos=rubrik

  Inte en sekund för tidigt!
  Anmälaren “Centrum för Rättvisa” menar att vi blir helt rättslösa när det dels gäller de kontroller vi kan utsättas för men även totalt rättslösa om man blivit utsatt för avlyssning. Rätt till domstolsprövning har man inte och inte heller någon rätt till skadestånd.

  Fast detta är väl iofs helt logiskt för någonting som inte KAN inträffa?!?

 26. Hans

  Väderkvarnen:

  AHA det fanns ett dolt budskap i alla fall!!!

  Kunde man ge sig den på med dom här rättshaveristerna…

  🙂

 27. Väderkvarnen

  Exakt Hasse, det där med steganografi är ju till för alla paranoida kids.

  Väderkvarnen’s last blog post: Hotet från Ryssland

 28. Jante Klanten

  Det finns en sak som *ALLA* i ett demokratisk samhälle har att dölja.

  Det är helt enkelt hur man röstar.

  Varför annars röstar man i anonymitet?

  Faller just den hemligheten, så utsätter man demokratin för stor fara. Genom FRA och liknader lagar, så har man möjligheten att åsiktsregistrera, och därmed förfaller röstanonymiteten.

  Har Ni med rent mjöl i påsen fortfarande *INGET* att dölja?

  Tänk efter, innan det är för sent.

 29. Rick Falkvinge

  Jante: *hoppar upp och ger en stor kram* TACK!! Det DÄR var en silverkula!

 30. Rick Falkvinge

  Björn, det du skriver är helt obegripligt. Jag är ledsen om du inte har förmåga att uttrycka dig på annat sätt, men i framtiden kommer jag att ta bort kommentarer från dig från min blogg, eftersom det du skriver bara är störande utan att tillföra något förståeligt.

  Dessutom har du flera gånger tangerat förtal i de få brottstycken som går att förstå (“jävla pack som bor där, våldtar sina döttrar och söner”) — i just det här fallet var det inte förtal eftersom det är helt omöjligt att förstå vilka du skulle syfta på.

 31. CarlJ

  En annan sak som jag hörde om igår, som går att använda mot dem som tror sig inte ha något att dölja, är att ha shock-armband för flygresenärer. Tanken är att alla flygpassagerare har på sig ett armband för att, ja, om de skulle visa sig vara terrorister är det bara att ela dem för att de inte ska utgöra ett hot längre. Folk, som inte har något att dölja, borde ju såklart använda dessa, för det gör ju oss så mycket säkrare och ja, det är ju bara om man tänker ställa till problem med de vänliga vakterna som man kan få problem;)

  http://www.washingtontimes.com/weblogs/aviation-security/2008/Jul/01/want-some-torture-with-your-peanuts/

  Notera att det inte är USA:s stat som försöker få igenom det, bara ett företag. Hittade det via FTL:

  http://media.libsyn.com/media/ftl/FTL2008-07-09.mp3

 32. Anna Troberg » With friends like these, who needs enemies?

  […] blir han religiös”? Han har till och med mage att slänga fram det gamla slitna “rent mjöl i påsen“-argumentet. Ha, ha! Där satte jag morgonkaffet i halsen av ren fröjd. Kanske är det så […]

Comments are closed.

arrow