Gudmundson har humor

Per Gudmundson skriver idag om Piratpartiet på SvDs ledarplats.

Utöver att han pratar väldigt sakligt om regeringens och statsmaktens konsekventa repression och medborgarrättskränkningar, så inleder han så här om PP:

Piratpartisterna gör anspråk på att representera ett folkligt integritets­intresse mot statsmakten. Och vissa goda liberaler är beredda att hålla med, eftersom regeringen varit ganska klantig just på den punkten.

Så långt allt rätt. Men sedan fortsätter Gudmundson, inte helt utan humor:

Men tittar man närmare på piratpartisterna ser man att de inte är ett dugg representativa. Tvärtom tycks det vara ett intresseparti för medelålders män i kortärmade skjortor med datakonsultjobb och intresse för fildelningsnätverk.

Grattis. Om du är en av dem som vill att killarna på it-supporten ska få ännu större makt över din tillvaro så är piratpartiet något för dig.

Jag måste göra Gudmundson lite besviken, men de flesta av våra aktivister är faktiskt studenter. I “medelålders vita män i kortärmade skjortor med datakonsultjobb” har han rätt i bara en punkt: vi är starkt dominerade av män, även om just det håller på att svänga (balansen förbättras stadigt) så är det rätt i sak. Här är PPs fördelning av ålder och kön i medlemskåren, något som ligger helt öppet på hemsidan:

Piratpartiet ålders- och könsfördelning juli 2008

Toppen i medlemskåren ligger på personer födda mellan 1984 (heh) och 1991. De är alltså mellan 18 och 25 idag – studentålder. De har inte jobb ännu, men brinner för Piratpartiets medborgarrättspolitik.

(Det här är en åldersfördelning i medlemskåren som andra politiska partier skulle döda för. Vårt problem är snarast att ungdomar engagerar sig politiskt i alldeles för stor skala relativt medelålders och äldre.)

Pirater har nmed andra ord mycket mer gemensamt med 68-talets studentuppror för medborgarrätt, än vad de har med medelåldars nördar på IT-supporten som låst in sig i källaren utan fönster för att spela DOOM på en HP-28S.

Däremot är det sant att det finns en liten men väldigt stark kärna av tjejer i medlemskåren, en kärna som dessutom växer hela tiden.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Axel Hildebrand

  Hoppas du mailade den sammanställningen till den gode herr Gudmundsson. Han kan behöva tas ner på jorden något.

  Vem sa att statistik måste vara tråkigt 🙂

  Jag småfnissar lite glatt när jag läser hans inlägg och sedan sneglar på ditt inlägg här.

  //Axel H

 2. Winston

  Nog borde Du kunna få in den här repliken i SvD?

 3. Sidvind

  HAHA, jag kanske måste bli medlem, så det blir fler medelålders män! Fast jag är ju inte datakonsult…

  Sidvind’s last blog post: Pengar, jobb och mjöl i påsen

 4. Rick Falkvinge

  Winston: Nja, jag vet att Gudmundson sett just den där grafen, han kommenterade den i Almedalsbloggen.

 5. Anders Troberg

  Har någon portat Doom till HP-räknarna?!?!? Vill ha till min HP48!

 6. Rick Falkvinge

  Anders: Jag bara väntade på en sådan kommentar 🙂

  Nä, inte vad jag vet. Däremot finns det till C64 (och kräver diskdrive — inte för lagringen, utan för att det behöver processorkraften i diskdriven för att orka med).

 7. Johan

  Jättebra svar, men kan du få in den i tidningen? Annars kommer ju inte alla som läste hans inlägg att se det här och han kommer få sista ordet.

 8. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro

  Jag spelade DOOM (eller liknande) på min TI-83:a på gymnasiet, minsann! 😉

 9. Hampus Eckerman

  Minsann, den rubriken är minsann stulen från mig? Fast det tar jag med gott humör.

  Hampus Eckerman’s last blog post: FBI:s sommarläsning

 10. Rick Falkvinge

  Hampus: Åh? Great minds think alike. Hade inte sett din postning förrän nu.

Comments are closed.

arrow