Sverige anmält till Europadomstolen för FRA

Centrum för Rättvisa hann först, och till min glädje klagar de även på det faktum att FRA spanar på luftburen trafik redan idag.

De torpederar med andra ord inte bara FRA-lagens kraftigt utvidgade avlyssningsmandat, utan även FRAs nuvarande illegala avlyssning. Det var precis så jag hade tänkt att ett klagomål från Piratpartiet skulle se ut.

Läs hela klagomålet här. Det siktar in sig på artiklarna 8 (rätten till ett privatliv) och 13 (rätten att få kompensation vid kränkningar).

(Via Frendo.)

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. FRA-lagen nere för räkning! « Fritänk

  […] för rättvisa har anmält FRA-lagen till Europadomstolen. Efter att ha studerat domen mot Storbritannien har man kommit fram till att lagen strider mot Europakonventionen om de […]

 2. Fritänk

  Som sagt, FRA-lagen är nere för räkning! Det ska bli intressant att se regeringens reaktion på detta…

  Fritänk’s last blog post: FRA-lagen nere för räkning!

 3. […] om detta: Falkvinge, Opassande, […]

 4. Rick Falkvinge

  Fritänk: Extra positivt är det att det nu finns momentum för att mota alla de andra repressiva förslag som står vid grinden (IPRED1, datalagring, IPRED2, etc).

 5. Mary

  Vilken grej – hoppas vi att detta ger effekt då… Det måste helt enkelt kunna spanas på de yttre hoten på annat sätt…

  Mary’s last blog post: Europadomstolen kanske kan reda ut vissa omständighter…

 6. robjoh

  Härligt, börjar kännas som om att vi kommer att klara att stoppa den här lagen snart!

 7. Bo Larsson

  Rick, jag tycker man också bör inrikta in sig på att längre fram (eller kanske redan nu) tydliggöra att all avlyssning av svenska medborgare, alltså även det som t ex Echelon och NSA och andra underrättelsetjänster sysslar med, strider mot svensk grundlag och Europakonventionen. NSA bryter t ex mot svensk lag när de avlyssnar kabeltrafiken och svensk kommunikation.

  Därför borde den svenska regeringen tillsammans med andra drabbade länder verka för att detta upphör. Statens uppgift är att skydda svenska medborgare och det är egentligen än värre att en främmande makt avlyssnar. Även om det i praktiken kanske inte ger en direkt effekt är det viktigt att hävda principen och tydliggöra för medborgarna vad som pågår. Folk kommer troligen att bli minst lika berörda och upprörda som med FRA-lagen.

  Det är alltså viktigt att klargöra detta och med kraft hävda principen på den internationella scenen, att ingen har rätt att avlyssna medborgarna på det sätt som nu sker eller skett.

  Detta borde spridas till bloggosfären i andra länder och kanske i synnerhet till USA så att samma motstånd som uppkommit i Sverige i samband med FRA-lagen kan skapas internationellt. Det skulle kunna bli en hörnsten i fortsatt integritetskyddsarbetet världen över nu när den tekniska utvecklingen möjliggör alltmer avancerad och heltänkande övervakning av människor.

  Sen vore det ju önskvärt om FRAs verksamhet omgående kunde kriminaliseras och avbrytas och all lagrad information förstöras. Det är ett minimikrav.

  Den svenska bloggosfären har visat sig ha en enastående kompetens och är en frustande kraft att räkna med. Om samma sak kunde ske inom den internationella bloggosfären skulle de demokratiska värdena vitaliseras på ett välbehövligt och nödvändigt sätt.

 8. Butcher Bird

  @Bo Larsson: Svenska fildelare bryter mot amerikansk upphovsrättslagstiftning, och jänkarna gör allt för att göra deras lag applicerbar även här, genom att hota våra folkvalda till underkastelse. Jag tycker gott vi kan se om vårt eget hus och EU istället!

  @Rick & CFC: ÄNTLIGEN! Fröjdefull läsning till sista stavelsen!

 9. Tjo å Tjim

  Centrum för rättvisa formligen smular sönder FRA, jag råder alla att läsa igenom deras klagan. Jag kunde inte hitta att de missat någon aspekt, de har verkligen lyckats med att visa hur vidrig lagen är ur alla aspekter. Sverige kommer att bli fällt, utan minsta tvekan, och detta även om FRA-lagen dras tillbaka på grund av vad FRA sysslar med redan idag.

  Bo Larsson: Nej, det är betydligt värre att den egna staten kränker ens privatliv, detta eftersom den har så oerhört mycket större möjlighet att skada dig i din vardag än vad någon annan stat har. De grundläggande fri- och rättigheterna är till för att skydda människor från den stat de lever under, inte skydda stater från folk. Du kan i stort sett säga hur elaka saker du vill om diktatorn i långtbortistan som är känd för att dräpa kritiker (så länge du inte reser dit), men de som lever under dennes regim kan inte det, och de saknar just alla de där fri- och rättigheterna. Visst, man kan tycka att den svenska staten är god och rättvis idag, men så fort vi börjar nagga fri och rättigheterna i kanten så minskar oddsen för att den är det i morgon. Demokrati är nämligen något i grunden instabilt, den bygger ju på att opposition finns och är tillåten, och därför måste lagstiftaren alltid utgå ifrån att de “verkyg” denne skapar kommer att falla i den värsta motståndarens händer.

 10. Frida

  Tack för din kommentar.

  Jag tror det framgår av mitt inlägg att jag syftar på samhällen i västvärlden som redan genomgått exempelvis den sociala revolutionen under nittonhundratalet. Jag säger inte att människor som får bomber i huvudet varje dag inte har någon att kämpa för och förbättra, jag menar att vi i vårt land inte har tillräckligt stora orättvisor för att göra en revolution (då man använder ordet “revolution” på det sätt jag definierar i inlägget)

  Frida’s last blog post: 219 år sen

 11. Jimmy

  Om lagen underkänns gör vi oss till åtlöje inför hela europa/världen… Särskilt eftersom sverige förut var känt som ett öppet och fritt land, ett land som respekterade mänskliga rättigheter, åsiktsfrihet o.s.v. När folk får höra vilka tokerier vi försökte få igenom iom FRA-lagen kommer de skaka på huvudet och undra vad som har hänt i abba-landet.

  Alternativ 2 är att lagen på något sätt klarar sig skulle rasera det lilla förtroende jag har kvar för EU.

 12. Shaun

  Fra-lagen kommer antagligen att skrotas.
  Att FRA som myndighet kommer att granskas i grunden ser jag som mindre troligt. Det bör ske, men kommer inte att göras, av “säkerhetsskäl”.

  Till skillnad från pp så tror jag att “signalspaning” – spaning på världsläget – är av nytta för inrikes- såväl som utrikespolitik, framförallt av UD. Denna spaning ska naturligtvis ske enligt gällande lagar och vara under samma insyn som övriga myndigheter.
  FRA får gärna skrotas, men att ersätta med “ingenting” tror jag är dumt. Det kan resultera i att politiker tar beslut om saker de inte vet så mycket om… Information är makt, och makten bör ha så mycket information som möjligt. (så mycket de får in i sina huvuden)

 13. Rick Falkvinge

  Jimmy:

  Alternativ 2 är att lagen på något sätt klarar sig skulle rasera det lilla förtroende jag har kvar för EU.

  Europadomstolen har inget med EU att göra. Europadomstolen är en domstol som dömer efter Europakonventionen om mänskliga rättigheter, som gäller som svensk grundlag (Regeringsformen 2:23) sedan 1995.

  Du tänker på EG-domstolen (den heter fortfarande så av någon anledning) som dömer om medlemsländernas uppfyllelse av EU-direktiv.

  Ja, de är skitlätta att förväxla. Och då har vi inte ens börjat prata om Haag och andra internationella domstolar…

 14. Rick Falkvinge

  Nu har jag läst igenom hela dokumentet från CfR igen. Det är otroligt välskrivet och det finns inte en chans att Sverige klarar det här.

 15. Stefan H

  Bo: “Statens uppgift är att skydda svenska medborgare och det är egentligen än värre att en främmande makt avlyssnar.”
  Va? Varför det? Det är helt tvärtom imho. Det är mycket värre att polisen/regeringen/FRA avlyssnar vanligt svenskt folk än att NSA gör det. De har inte alls samma befogenheter att sabba våra liv som svenska myndigheter och makthavare har.

 16. Adam

  Ekologiska obalanser… jag både skrattar och gråter.

  Om det kommer en manet med i ett fartygs barlasttankar och den sedan trivs här, skapar problem och inte har några naturliga fiender… så har FRA rätt att avlyssna hela folket?

  Stackars paranoida riksdagsmän och kvinnor.

 17. Onsdag

  Finns det någon anledning för piratpartiet, politiska ungdomsförbund eller andra organisationer att inte lämna in egna anmälningar, eller på något sätt ansluta sig till CfRs anmälan? Eller funkar det inte så i Europadomstolen?

  Onsdag’s last blog post: Jag är inte hemma i detta land men detta land beter sig som hemma i mig

 18. drf

  Nu minns jag inte riktigt var jag läste det igår, men hur som helst är ju det där med “Rätten till kompensation vid kränkning” tydligen ett väldigt flyktigt begrepp i dessa tider när man tittar på den stora krigsmaskinen i väst som i samband med införandet av sin egen allomfattande spaningslag friskrev alla teleoperatörer från skuld och kompensationsskyldighet efter att de olagligen avlyssnat medborgare efter 11/9.

  Om det skulle uppdagas att liknande skett här antar jag att precis samma sak händer. Jag menar “Funkar det i USA så kan vi förstås göra samma sak.”

  Glurg…

  drf’s last blog post: Vår piedestal á principus

 19. Anna Troberg » FRA smyglyssnar på Gud fader själv!

  […] å sido, så har Centrum för Rättvisa lämnat in en begäran om prövning av FRA-lagen till Europadomstolen. Mycket bra. Inte en dag för […]

Comments are closed.

arrow