FRA skulle bli en Echelonnod

Det var väl fanimej precis det jag trodde.

Efter att ha läst igenom det här dokumentet från 2003 som låg till bakgrund för ett Kalla Fakta-reportage, så läser jag bl.a. om ett avlyssningsnätverk i NSAs regi, där fem länder deltar:

NSA är betydligt större än CIA och inriktningen är signalspaning. NSA verkar över hela planeten genom avlyssningsstationer på marken, på flygplan, på fartyg och på satelliter. Genom en överenskommelse från början av Kalla kriget har man ett nära samarbete med Storbritannien, Kanada, Nya Zeeland och Australien. Ett av de gemensamma datorsystemen har kommit att felaktigt användas synonymt med hela avlyssningsnätverket: Echelon.

Samtidigt tittar jag tillbaka på artiklar om när Odenberg tecknade signalspaningsbuggningssamarbetet med USA, och ser att Sverige blir det sjätte landet i ett “exklusivt samarbete”.

Ur samma dokument som ovan:

NSA är centrum i det avlyssningssamarbete där även FRA deltar.

Vi vet också sedan tidigare att FRA är mer trogna mot USA/NSA är de är mot svenska myndigheter och svensk trupp. Som jag läser det här, så får alltså svenska skattebetalare betala runt en miljard om året för att USA ska få lyssna på allt de säger och skriver, alla tidningar de läser och all musik de lyssnar på.

Att bara jämna byggnaderna med marken verkar snart vara ett för skonsamt alternativ för den här korrupta “firman” till myndighet.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. astrid

  Hej Rick
  Apropå FRA. Domstolsverket spanar på dig idag. Jag var in och kollade.
  Ha det!

  astrid’s last blog post: Jag rekommenderar denna läsning

 2. Hans

  Vi hänger runt halsen på ett fruktansvärt vidunder:

  http://www.myaoc.org

  http://www.vikingroost.org

 3. Mind

  Intressant läsning. Jag diggar delen om hur han fick ut hemlig information på videobandet av misstag =)

  Mind’s last blog post: Leif GW Persson börjar blogga

 4. Putte

  Läs även Pär Ströms bok “Övervakad”. Han ägnar hela kapitel åt NSA och Echelon.

  De snoopar in all sorts information om alla, de har olaglgen köpt hela befolkningsregister från flera länder i Latinamerika, de åker runt till IT-företagen i Silicon Valley och kräver att dessa installerar bakdörrar i sina mjukvaror som NSA får tillgång till. Troligen finns detta även i Windows.

  De spionerar lika mycket på Tyskland och sina allierade som på Ryssland och skurkstater. De spionerar på Europeiska storföretag och hjälper deras konkurrenter från USA att vinna fördelar, de spionerar på aktivister som Greenpeace och Amnesty (och hjälper företag från USA att göra motdrag mot deras aktioner).

  Ett företag i Schweiz, Crypto AG var världsledande på krypteringsutrusting under Kalla Kriget. Över 100 länders regeringar köpte systemet från Crypto AG. Under hela denna tid försåg Crypto AG NSA med bakdörrar så att USA kunde tjuvläsa hemlig trafik från dessa länder.

  När det gäller Echelon är det ett hierarkiskt system som kontrolleras av USA. Om t.ex. Nya Zeeland skickar iväg intressant info till Echelon går denna först till USA som själva avgör om övriga medlemmar ska få tillgång till denna.

  Sektion 814 i Patriot-lagen i USA säger att om ett enda datapaket passerar USAs gräns under transporten på Internet så gäller amerikansk lagstiftning för hela denna kommunikation.

  Tanken att vi i Europa och USA är “på samma sida” var möjligen sant under Kalla Kriget men idag är det uppenbart att USA sätter sin egen supermaktsarrogans före lojaliteten med sina “allierade”.

  OM man nu ska ha hemlig underättelsetjänst borde Europa bygga upp en egen sådan, utestänga USA och NSA från Europa och absolut inte släppa in USA i denna Europeiska klubb. Sen borde Europeiskt kontraspionage ge högsta prio åt att kasta ut spioner från USA och koppla bort amerikansk snooping i Europa. Läs boken.

 5. Jan Sjöholm

  Har ni verkligen skrivit på? Del2

  För Del1 se kommentar:July 8th,at 1:11 am
  http://opassande.se/index.php/2008/07/07/almedalsrapport-maud-olofsson-c/
  (valda kommenterade artiklar ur NSA-avtalet)

  Enligt min mening så måste man nog vara i det närmaste hjärndöd för att skriva under ett liknande avtal, med tanke på styrkeförhållandet mellan NSA och svensk underättelsetjänst!

  Dessutom så medför avtalet faktiskt att man kan ifrågasätta ifall Sverige fortfarande kan hävda sin neutralitet om man inte lägger ned FRA och startar en ny organisation som är garanterat fri från bindande sidoavtal.
  (Se ARTICLE 20 pos.4)
  samt
  http://rickfalkvinge.se/2008/07/10/darfor-ska-fra-laggas-ner/
  (kommentar Nr40,Disskuterar ni verkligen “rätt” fråga?)

  Dessutom kan man med bakgrund av vad som har kommit fram de senaste dagarna vända på hela resonemanget enligt följande:

  På sista sidan av ISTAR “ARMY FIELD MANUAL COMBINED ARMS OPERATIONS”
  http://file.sunshinepress.org:54445/uk-army-istar-2003.pdf

  Kan man läsa följande definition av Terrorism:

  The unlawful use or threatened use of force or violence against individuals or property in an attempt to coerce or intimidate governments or societies to achieve political, ethnic, religious or ideological objectives (AAP-6)

  Jag hävdar att FRA har begått våld på ett antal svenskars grundlagsfästa rättigheter, och därmed är man farligt nära ovanstående deffinition.

  (Jag vet, man skall nog inte hjälpa till att sprida vissa dokument, olagligt eller inte, men man skall nog inte reta upp större delen av en befolkning heller!)

  MVH

  Jan Sjöholm’s last blog post: Rekomenderad podcast

 6. klara

  Jodå, Sveriges band med USA har varit täta läääänge.

  Jag sammanfattade det hela rätt enkelt för en vecka sedan ungefär. Och jag har tipsat journalister som grävt i det. Men enligt dem handlar avtalet om naturkatastrofer och sådant. För FRA står inte med som enskild myndighet på beslutet. Här behövs mera gräv och mediesmarta människor som kan få ut det i stormedia. Det måste finnas mer än en människa som kan försäga sig i frågan och jag antar att även en och annan riksdagsledamot skulle kunna ha insyn. Inte minst Alice Åström. Men även Gudrun Schyman var ju insatt i försvarspolitik under sin tid i riksdagen. Avtalet som slöts mellan Odenberg och Chertoff var nämligen på gång redan förra mandatperioden, men då med s i spetsen.

  klara’s last blog post: Guillou sätter ner foten

 7. Dag Selander

  Rick, gott med din blogg om Echelon. Skrev själv om samma sak imorse, fast utan de dokument du refererar till.

  FRA är definitivt ingen inhemsk svensk fråga. FRA är en EU- och Echelonangelägenhet.

  Suveränt, Rick Falkvinge! Nu är det dax för Fas 2 i den suveräna FRA-kamp du dragit igång. Det här är mera än en valfråga för 2010 och mycket mera än en kioskvältare. //Dag Sr

  Dag Selander’s last blog post: FRA är Reinfeldts bidrag till EU och Echelon

 8. […] Rick Falkvinge luskar fram att avtalen med USA var tänkta att få Sverige att bli en del av Echelon. […]

 9. Marcus

  Echelon verkar ju iaf redan lyssna på all info som går i Telias kablar över atlanten. Sen följande intressanta film:

  http://www.youtube.com/watch?v=STZFkNuUSmw

 10. Butcher Bird

  Är det så jävla svårt för tidningarna att gräva fram detta? Att dra paralleller, fråga rätt frågor? Jag blir så jävla trött på att “medborgarjournalistik” verkar vara de som ska ordna biffen. Kredabiliteten hos en parti-bunden blogg som denna är ju låg hos alla som inte är parti-trogna, så är det ju, hur sant det än må vara.

 11. arnold

  Såg att James Bamford (som är en viktig källa för den rapport Rick hänvisar till) kommer att ge ut en bok i höst med titeln ”The Shadow Factory: The Ultra-Secret NSA from 9/11 to the Eavesdropping on America”, ISBN 0385521324. Eftersom det antagligen inte är en slump att den svenska och den amerikanska lagen kom samtidigt så kommer det att bli en mycket intressant läsning med många paralleller mellan storebror NSA och lillebror FRA. Håller med tidigare inlägg om att detta håller på att bli något större än en valfråga. Hade jag varit i Ingvar Åkesson kläder hade jag försökt få tag i en riktigt bra advokat…

  Fråga: Skulle det inte vara trevligt med ett seminarium med James Bamford i samband med att svenska folket välkomnar riksdagen tillbaka från sommarlovet den 16:e september? Han verkar vara synnerligen väl inläst på hur det hela funkar.

 12. TTime

  För den som är intresserad av Echelon, så finns den tre kvarts långa dokumentären “Echelon – The Most Secret Spy System”, som sänts på History Chanel.

  Del 1 av 5 på Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=iMbrmkPazcE

  (Torrent: http://www.mininova.org/tor/325604 )

 13. Bo Larsson

  Tack Rick för den informationen! Nu börjar det hela gå i rätt riktning. Som jag skrivit tidigare är det bakomliggande motivet till FRA-lagen att den utgör en pusselbit i utbyggnaden av USAs globala övervakningssystem.

  För att ännu bättre förstå vilka bakomliggande motiv USA har för detta kan man läsa dokumentet Rebuilding Americas Defenses, författat av bla Dick Cheney och andra ledande personer i Bush administrationen och utgivet året innan Bush kuppade till sig presidentämbetet.

  http://www.informationclearinghouse.info/article3249.htm

  http://www.informationclearinghouse.info/pdf/RebuildingAmericasDefenses.pdf

  Där framkommer att man har ambitioner att skaffa sig total och oinskränkt kontroll över världen vilket bla innefattar ett globalt och totalt övervakningssystem. Man talar också om nödvändigheten av ett nytt “Pearl Harbor” för att lättare kunna genomföra sina planer.

  Som av en händelse (!) så får man just ett nytt “Pearl Harbor” i och med 9/11 ett år senare och kan därmed starta “kriget mot terrorismen” och i snabb följd genomdriva bla Patriotic Act och ockupationerna av Afganistan och Irak (vilka för övrigt var planerade redan innan 9/11), Guantanamo, militärdomstolar, tortyr, olaglig avlyssning av amerikanska medborgare, kidnappning, bortförande och tortyr av EU-medborgare, hemliga fängelser i Europa, Homeland Security (det departement som skrev avtalet med Odenberg! (I nazityskland hette dess motsvarighet Reichssicherheitshauptamt vilket kan direkt översättas till Department of Homeland Security (!) och utgjorde huvuddelen av SS)), mm, mm, allt med 9/11 som förevändning

  Intressant att notera att just Dick Cheney satt i en bunker och ledde en försvarsövning för precis det som hände vid exakt samma tidpunkt den 11 september 2001 (!). Därför fanns inget stridsflyg i området vilket under normala förhållanden hade tvingat ner de fyra planen som lämnat sina normala rutter.

  På det hela taget har USAs maktstruktur sen 9/11 genomgått liknande förändringar som nazisterna genomförde med riksdagshusbranden som förevändning på samma sätt som 9/11 använts av Bush-administrationen.

  Författarinnan Naomi Wolf har studerat hur diktaturer skapats genom omvandling av fria samhällen de senaste 100 åren och funnit att de alla följt samma mönster. Hon konstaterar nu att Bush administrationen i praktiken genomfört dessa, delvis i smyg, och att USA skulle i händelse av en attack och införande av martial law ha de strukturer klara som behövs för att omvandla landet till en diktatur.

  http://www.guardian.co.uk/world/2007/apr/24/usa.comment

  Som en absolut nödvändig del i denna omstrukturering till diktatur ingår massövervakning och total kontroll av medborgarna. Utan massavlyssning är det inte möjligt att bygga upp upprätthålla en diktatur:

  4. Set up an internal surveillance system

  In Mussolini’s Italy, in Nazi Germany, in communist East Germany, in communist China – in every closed society – secret police spy on ordinary people and encourage neighbours to spy on neighbours. The Stasi needed to keep only a minority of East Germans under surveillance to convince a majority that they themselves were being watched.

  In 2005 and 2006, when James Risen and Eric Lichtblau wrote in the New York Times about a secret state programme to wiretap citizens’ phones, read their emails and follow international financial transactions, it became clear to ordinary Americans that they, too, could be under state scrutiny.

  In closed societies, this surveillance is cast as being about “national security”; the true function is to keep citizens docile and inhibit their activism and dissent.

  Det är i detta ljuset tillsammans med USAs globala och totala maktambitioner man ska se FRA-lagen. Dvs man kan tolka det som att deras diktatoriska maktambitioner inom USA inte kommer att stanna vid landets gränser utan på sikt omfatta hela planeten. De håller alltså på att bygga upp ett globalt övervakningssystem där FRA ingår, vilket på sikt ska utgöra en av hörnstenarna i en global diktaturstat under USAs hegemoni. Men man gör det på ett bedrägligt sätt genom att hela tiden använda ord som frihet och demokrati vilket för många människor bakom ljuset (inte minst alliansledamöter).

  Det är ett tecken på livskraftighet att det blivit käppar i hjulet i denna utveckling genom att FRA-lagen nu ser ut att falla. Nu behöver det här tas upp på en internationell nivå och principerna i Europakonventionen hävdas med krav på att Echelon och andra massavlyssningssystem ska släckas ner.

  Vidare bör en internationell oberoende utredning rörande skuldfrågan för 9/11 tillsättas för att klarlägga om Bush-administrationen var inblandade, vilket allt fler anser och framlägger tunga indicier för. Därigenom kan det bli möjligt att definitivt kunna sätta stopp för den övervakningshysteri som fått härja fritt sen 9/11.

  http://9-11.se/blog/?p=173

  http://tvnewslies.org/html/9_11_-_all_the_proof_you_need.html

 14. Bo Larsson

  h

 15. Rick Falkvinge

  Uppdatering: Jag ser nu att jag inte hade riktigt fog för att vara tvärsäker på det här, listorna med länder i samarbetena stämmer inte helt överens. Jag är fortfarande övertygad om att det är på det här sättet, men kan inte belägga det med annat än indicier.

 16. Winston Smith

  Rick, diffen mellan listorna observerade du själv redan i februari 2007:

  http://forum.piratpartiet.se/FindPost71272.aspx

  😉

 17. Winston Smith

  Ett annat land som skulle kunna platsa i de anglofila ländernas spionorganisation är Indien:

  http://forum.piratpartiet.se/Topic94180-110-1.aspx

 18. Markus

  “7 § Uppgifter får lämnas ut till en utländsk myndighet eller en internationell organisation, om utlämnandet tjänar den svenska statsledningen eller det svenska totalförsvaret.”

  Ur Förordning (2007:261) om behandling av personuppgifter i Försvarets radioanstalts försvarsunderrättelse- och utvecklingsverksamhet

  Tycker ordvalet “statsledningen” är intressant, det skiljer sig nämligen en smula från Sveriges medborgares intressen, eller det svenska folkstyrets intresse.

 19. Bo Larsson

  Arnold, kanske inget dumt förslag att ha ett seminarium med James Bamford runt den 16 september.

 20. Mikke

  Skrämmande uppgifter. Det enda raka är att lägga ner hela FRA och ställa de ansvariga inför rätta! / Mikke

 21. Bo Larsson

  Man behöver gå längre än så Mikke, man behöver ställa krav inom EU och internationellt på att lägga ner Echelon på samma sätt som vi gjort motstånd mot FRA-lagen i Sverige. Kampen har bara börjat och behöver spridas över världen.

 22. arnold

  Bo, själv har jag ingen aning om vad som planeras för den 16:e och om det är piratpartiet eller någon av tankesmedjorna som hanterar eventuella seminarier. Men det känns som om James Bamfords medverkan skulle kunna hjälpa till med att placera in FRA på rätt plats på den politiska kartan, och få ut det i media. Är det någon som vill spinna vidare på denna tanke och kontakta någon lämplig arrangör vore det bra!!!

  Att betrakta FRA-lagen i perspektivet Echelon-nod hjälper åtminstone mig att först varför frågan hanteras på ett så märkligt sätt från de styrandes håll. Men FRA-förespråkarna har redan begått det fundamentala misstaget att försöka få laglig legitimitet åt en verksamhet som av naturen måste vara hemlig och stå över samhällets övriga lagar och regler. Nu är det upp till politikerna att så fort som möjligt göra sig av med eländet för att minimera skadan…

 23. Hampus Eckerman

  Läs även Europaparlamentets rapport om ECHELON:

  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+REPORT+A5-2001-0264+0+DOC+PDF+V0//EN

  Som man då såg som extremt oroande. Har skrivit om det här:

  http://motbilder.se/2008/06/19/fra-echelon-federley-och-bergspredikan/

  Hampus Eckerman’s last blog post: Ladda inte in nya wordpress!

 24. Magnus H

  Har ni sett det här dokumentet?

  http://www.regeringen.se/content/1/c6/08/04/93/90057dc9.pdf

  Extra kul om man tittar på Dokumentegenskaper, där står det inte Sweden utan Australia i titeln… En rak kopia på tidigare avtal alltså.

 25. Putte

  Magnus, jag hittade inte “Australia”. Har de hunnit ändra i dokumentet? Detta är sensationellt. Du bör lägga upp originaldokumentet på Wikileaks med en kommentar om “Australia”.

  När det gäller den 16e kommer vi att få media i Sverige även utan Bamford. Däremot vore det jättebra att få hit Bamford om syftet är att få mediebevakning på global och på Europanivå. Men i så fall bör vi försöka få ett gemensamt arranemang med internationella organisationer som EFF etc. (som kan hjälpa till att betala Bamfords flygbiljett, lokalhyror etc.). Bamfords förläggare kanske ser detta som bra PR för hans bok på den Europeiska marknaden.

  Ps. Jag är fortfarande inte helt övertygad om att vi skulle få samma höga status i Echelon som de fem grundarstaterna. Det verkar lite ologiskt att Sverige skulle få högre status än ett helt gäng andra Nato-länder. Snarare en filial.

 26. Stefan H

  Putte: Gå på dokumentegenskaper. Det står att titeln är “AGREEMENT BETWEEN THE GOVERNMENT OF THE UNITED STATES OF AMERICA AND THE GOVERNMENT OF AUSTRALIA ON COOPERATION IN SCIENCE AND TECHNOLOGY FOR HOMELAND/DOMESTIC SECURITY MATTERS”

 27. Rick Falkvinge

  Magnus: Det var som i helvete, du har rätt.

  Frågan är om det spelar så stor roll att de tecknar samma avtal med Australien som Sverige. Jag ser det mer som extremt graverande att de inte vet hur man hanterar känslig information.

  Jag lyfter upp det här som en egen bloggpost, det var intressant.

 28. […] kommentar på min förra postning av Magnus H länkade till regeringens dokument om samarbetsavtalet mellan Sverige och […]

 29. Erik

  Det står faktiskt AUSTRALIA!

 30. Hans

  Ja det står AUSTRALIA!

  Ska man gråta eller skratta? Vilka amatörer!!!

 31. […] jag ändå håller på vill jag lyfta upp den här kommentaren på samma postning också, av signaturen Markus: “7 § Uppgifter får lämnas ut till en […]

 32. […] utlämnandet tjänar den svenska statsledningen… Detta har noterats av kommentatören Marcus på Rick Falkvinges blogg men det är värt att uppmärksamma i sin all sin gloriösa […]

 33. http://www.magnushammar.blogspot.com/

  Varför skulle FRA vara mer lojala mot amerikaner än mot sina uppdragsgivare och mot de som de ska skydda (svenska folket)?

 34. Rick Falkvinge

  Magnus Hammar: Det är en väldigt bra fråga, men det länkade dokumentet visar just att de är det.

  De hade information som svenska försvaret behövde riktigt illa, men valde att inte lämna ut det för att skydda amerikanerna (som de fått informationen ifrån).

 35. Bo Larsson

  Magnus, detta stödjer misstanken att FRA egentligen står under amerikansk kontroll och att syftet med FRA-lagen är att bygga ut Echelons nätverk till att omfatta Sverige precis som Rick indikerar.

 36. […] direktdemokrati, Echelon, FRA, GPS, hemlighet trackback Nu börjar det kännas riktigt otrevligt. Vi får reda på att Sverige var tänkt att bli den sjätte noden i det världsomspännande nätverk…. (Intressant 46 minuters dokumentär om Echelon finner man som bit-torrent här) Avtalet som […]

 37. Signal tapping and stupidities redux « The Ironism

  […] out, Sweden as an Echelon node by Rick Falkvinge (leader Swedish Pirate Party). Now, I’d be the first to admit that it feels […]

 38. The Ironism » Signal tapping and stupidities redux

  […] out, Sweden as an Echelon node by Rick Falkvinge (leader Swedish Pirate Party). Now, I’d be the first to admit that it feels […]

Comments are closed.

arrow