Tankar torsdag morgon

Torsdag morgon och mitt arbetsrum ser fortfarande ut som ett bombnedslag. När jag städar gör jag det på ett sätt så att det alltid ser värre och värre ut intill det allra sista: jag tar alla papper från skrivbordet, scannar in dem om jag vill ha kvar dem, och sedan slänger jag ner dem på golvet när jag är färdig med dem. Det allra sista momentet är alltså att tömma golvet. Fram till den tidpunkten ser det rörigt ut, och just nu ser mitt skrivbord ut som en arkeologisk utgrävning i ett 70-talsbyråkratiskt kontor på LSD. Man får ta lager för lager, varsamt, och borsta av det med en sån där liten arkeologpensel.

(Ironiskt nog innebär att jag hatar papper också att jag har pedantisk ordning på alla papper jag nånsin fått, eftersom jag scannar in och arkiverar dem. Jag avskyr papper som störningsmoment i mitt arbetsrum, men informationen finns kvar, sökbar, indexerad och arkiverad.)

Bloggposten om en T-shirt hos Little Gamers var läsvärd. Kinesiska flaggan med svenska färger är en solklar signal. Det är f.ö. samma tecknare som har designat Ung Pirats maskot (det första som dyker upp när man går in på sidan).

Richie tipsar om en video på FarCry 2. Ubisoft var och demade det på DreamHack när vi var där. Såg brutalt imponerande ut… Inte för att jag tänker installera det om det kräver Windows, men ändå.

Jag har fortfarande två bloggposter i huvudet som jag vill få ur mig. Den ena handlar om att avlyssningsförespråkarna fortfarande inte har förstått, vilket accentueras av fp:s utspel om att tillsätta ytterligare kontroller i efterhand. Den andra är mer en personlig hälsning…

Det märks att nyhetssverige saktar ner i mitten av juli. Siewert Öholm (av alla) går in och försvarar FRAs avlyssning i Gotlands Allehanda:

Suspekta ultraliberaler i Piratpartiet gör gemensam sak med Mona Sahlin och Svenska Journalistförbundet(!) i en ohederlig argumentationskampanj.

Ultraliberaler. Jaha. Jaja, jag borde vara van. Piratpartiet kallas allt mellan nyliberal och kommunist. Ofta samtidigt. Vi är nog rätt ensamma om just det… Annars är tajmingen rätt off, Siewert: Almedalsveckan var förra veckan, nu är det lite sent att få in debattartiklar i tidningar i Visby. Utöver att du helt tycks ha missat gårdagens reportage i Rapport när du skriver att “FRA inte ska lyssna på enskilda personer”. Eh, jo, det är precis vad de både har gjort och ska göra. Brandmän, pensionärer, mellanstadielärare.

Sedan har jag en rätt stor mängd kod att skriva också. Partiets servrar ska äntligen (äntligen!) bort från min balkong och in i bergrum. Det händer nästa måndag. Det funkade bra att ha dem på balkongen under vintern, men nu på sommaren har de börjat få värmefnatt. Det började bli löjligt när jag fick klä balkongen med folie för att reflektera bort det direkta solljuset… Fram till dess måste jag hur som helst ställa om servertopologin en hel del.

Imorgon kväll kommer Johanna hit. Lördag kväll har jag middag med ett par vänner.

Nu frukost.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Jesper

  Piratpartiets ordförande har alltså haft foliehatt på sin balkong, inrymmandes sina servrar, kort efter att FRA-lagen gick igenom.

  Ibland är verkligheten bra mycket bättre än dikten.

 2. Robert

  Fan, Jesper! Du hann före. Det var ju MITT superskojiga skämt(?) ju…

  Robert’s last blog post: När anser FRA att ett mail "rör utrikes förhållanden"?

 3. Johan Svensson

  Det där med att scanna papper borde jag fan börja med för att bli av med högen av döda träd på mitt skrivbord.

 4. AndersH

  “Piratpartiet kallas allt mellan nyliberal och kommunist. Ofta samtidigt. Vi är nog rätt ensamma om just det…”

  Tja, det där tycks vara något som alla nya politiska rörelser utan tydlig höger-vänster-identitet råkar ut för. Just nu är det Piratpartiet, men även miljörörelsen (Miljöpartiet, Stockholmspartiet) råkade ut för det i början.

  AndersH’s last blog post: 2008-07-11: "På den elfte smäller det."

 5. Lucas

  “Piratpartiet kallas allt mellan nyliberal och kommunist. Ofta samtidigt.”

  Har du inte undrat varför det är så? Ni kämpar för att folk ska ha rätten till sin egen information.. om inte informationen råkar vara musik eller film för då är den allmän egendom och man har inte rätt att kryptera den med DRM osv…

 6. Rickard Olsson

  Lucas, information som man beredvilligt släppt ut till miljontals människor är inte längre “sin egen”.

  Det är viktigt att förstå skillnaden mellan privat information och publik information och varför det alltid är en riktigt dålig idé att försöka tvinga information över gränsen, åt nåndera hållet.

 7. Rick Falkvinge

  Lucas: Jag vet varför det är så, och det är av två orsaker. Dels är människan ett socialt djur som sätter grupptillhörigheten högt, och dels är våra frågor helt blocköverskridande.

  Det gör att de som inte håller med oss i sak identifierar oss som det andra laget, och de som inte håller med oss i sak finns i båda lägren (men framför allt i äldre generationer).

  Därav att vi kallas nyliberal och kommunist samtidigt.

 8. Magnus H

  Rick, din attityd till papper är onekligen intressant. Har själv funderat på hur man ska bli fri från pappersberoendet.

  Vad använder du för hård- resp mjukvara för din arkivering? Man vill ju gärna ha något som funkar om 10-20 år också, samtidigt som man inte vill köpa nya hårddiskar varje vecka för att få plats med allt man scannar.

 9. flicyneal

  click to view and get big save and get big save

Comments are closed.

arrow