På ett tåg från Norrköping

Jag sitter just nu på tåget tillbaka från Norrköping, där jag varit i dubbla ärenden över förmiddag och lunch. Mitt under lunchen, när Anna och jag satt och åt grillspett, så pep telefonen till med ett SMS om att Hax hade fått tag på listan med de 103 avlyssnade helt vanliga svenskarna. I normala fall låter jag inte tjänstegrejer avbryta en lunch, men nu studsade jag i alla fall signalen vidare till ett par personer.

Så fort jag kom tillbaka från lunchen ringde jag dessutom ett par journalister som frågat efter den. Lokala journalister som ville se ifall någon inom deras tidningsområde hade blivit olagligt avlyssnad.

(Väl här på tåget hamnade jag snett mitt emot en person som är överlycklig över att berätta både för mig (och hela vagnen) om Opera Mini på hans mobiltelefon. Sedan började han prata om FRA. Det var lite oväntat att höra det som ett spontant samtalsämne från en främling på ett tåg. Med tanke på att syftet på att vårkampanjen gick ut på att tala om för allmänheten att lagen finns över huvud taget, så lyckades vi rätt bra. Det vet vi nu iofs redan, men jag visste inte att det var SÅ på allas läppar.)

Väl hemma är det dags att städa färdigt i arbetsrummet. Jag har fortfarande en Gigantisk Hög med papper att scanna in och slänga, men nu ser man åtminstone vilken färg det är på skrivbordet. Till min irritation har scannerprogramvaran dessutom slutat funka, den vägrar hitta scannern. Jag har en annan, men den sparar som PNG i stället för PDF. Nåja, det funkar det med. Nån som vet en bra programvara som sparar som PDF från en HP ScanJet Color 5500c med dokumentmatare? Den medföljande programvaran säger ett gäng felmeddelanden som kan sammanfattas med “skit ner dig, loser”.

Nu börjar jag åtminstone hitta saker som varit skrivbordsarkeologiskt förlorade…

Jag minns inte exakt när vi skulle komma fram till Stockholm men jag vet att hemresan från Norrköping skulle ta 1:45 eller så. Det gör att vi är framme om ungefär en kvart.

Ska ta och försöka boka lunch med Maria och Lasse nästa vecka också. Och så ska jag samla Mattias, Janne, Anna, Anna, Malin, Veronica, Emma, Erika, Mårten, Pia, Rebecca och Christian på nåt slags informell spånkväll kring noggrannare upplägg inför EU-valet.

Fotnot: jag skriver alltid förnamn. Ibland byter jag ut förnamnen. Ibland inte. Ibland använder jag andranamn i stället. Det är alltså för det mesta ingen idé att gissa vilka jag syftar på, mer än att när jag skriver “Christian” så syftar jag så gott som alltid på Christian Engström.

Nu är jag tydligen vid Flemingsberg. Jag är rätt kass på geografi söder om stan men jag tror att det är ganska nära Stockholms Central.

3G-dongeln funkar rätt dåligt i kass täckning. Den blinkar grönt när man inte autenticerat mot SIM-kortet, blinkar blått när den är klar att ansluta men inte ansluten, och lyser blått när den är ansluten. Nu blinkar den blå. Då är inte alls allt som det ska.

Snart hemma så att jag kan fortsätta städa. Suck…

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Daniel Gustafsson

  Vi har en sån scanner på skolan där jag jobbar som IT-tekniker, hmmm, jag antar du prövat att ta bort programmet helt och kört en ominstallation, annars kan vissa enheter om de ansluts via USB ibland flippa ut och så slutar de att fungera på den usb-porten, men på den intill fungerar de. vet ej varför, något i pyttemjuks usbnavs drivisar kanske ??

 2. Daniel Gustafsson

  Är det idag, vid 15 – 16 tiden flytten av PP’s servar skedde??? avbrott då nämligen.

 3. […] Fler om detta: Falkvinge, […]

 4. Rickard Olsson

  Nä, först blåskärmade SQL-servern på Ricks balkong, sen slog åskan ut web- och ircservern hemma i mitt garage.

  Not a good day.

 5. HR

  Är det till Stockholm som webservern skall transporteras?

  Är lite nyfiken på hur den isåfall skall transporteras…

 6. Adam

  Appropå scanna, kör du in allt med OCR eller bara som bilder. Hur blir det sökbart?

 7. Rick Falkvinge

  Det blir sökbart på filnamnen, där kommer det enda som är relevant. Ett exempel är att en fil kan heta “2008-04-12 Faktura Eurocard”.

  Visa mig någon med ett manuellt pärmsystem som kan slå in Eurocard och få upp alla sina fakturor på någon sekund…

 8. Rick Falkvinge

  HR: Ja, servern ska flyttas till Stockholm. Först flyttas de interna systemen inom Stockholm, och sedan flyttas resten.

 9. Stefan

  Rick, är du säker på att det är ett mjukvaruproblem?

 10. Thommie

  Jag använder iallafall Abode Acrobat blaha blaha.. finns som senaste version på piratebay(såklart).

  Men jag behöver något slags arkiveringsprogram för alla pdf-filer man lyckats skrammla på sig genom tiden.

  Det är iallafall väldigt skönt att ha allt som pdf’er, så man kan se hela sitt skrivbord 😉

 11. Rick Falkvinge

  Stefan: Ja, för exakt samma hårdvara fungerade innan en ominstallation av Windows (jag har en enda burk som kör Windows, och det är den här).

 12. Jan Sjöholm

  Ifall du inte hittar någon windoze pgm.
  Pröva linux live DVD ex. ubuntu edyl. med sane och png2pdf.

 13. Gurra

  Apropå 3G. När man ska koppla upp det så startas 2st program, ett av dem heter(tror jag) wilog.se, det tar upp kanske 25 meg internminne, och man kan stänga av det utan några negativa konsekvenser. Är det nån som vet vad det är för något? Jag blir lite paranoid… 🙂

 14. AlterEgo

  Så synd att jag inte visste att ni var här så skulle jag bjudit på lunch.
  Ska bli intressant att se om det skrivs något i tidningarna här, har mailat dem och ifrågasatt varför de inte skriver något om FRA, helst kring denna lista eftersom det åtminstone är tre namngivna boende i Norrköping

  AlterEgo’s last blog post: Ärligheten ligger i betraktarens öron

 15. Stefan

  Jan: Verkar vara riktigt dåligt med fria alternativ till just den apparaten, inte ens vuescan som i övrigt hanterar det mesta native klarar det utan windows eller mac drivisar. (Inte för att vuescan är på något sätt fri men den kan vara käck att jämföra hårdvarustöd med)

  Rick: Jo Fönster är lite äckligt… Vissa drivrutiner kan vara lite underliga och bara funka om apparaten sitter på samma USB-port som man installerade prylen på, det har bitit mig mer än en gång.

  Nu ska jag ta ett tag i min nyligen ominstallerade äckel-burk så jag kan scanna bilder i helgen…

 16. Rickard Olsson

  Får jag gissa namn? (oskyldig min 😉

  Web- och ircservern klarade åskan med blotta förskräckelsen, däremot avled den hotswapkassett jag hade satt dit för att vara tuff så nu sitter diskarna internt inuti burken igen.

 17. Shaun

  Flempan!
  Mycket intressant område. Fult? Javisst! Men där ligger Huddinge Sjukhus (ett av landets största och huvudförvarare av PKU)
  Sedan valdes ju Södertörns att läggas där. Det borde finns något gott med området…

  Angående dataproblem vet jag inget, förutom att man ofta får snabba och hyfsat snälla svar via flashback.

 18. Markus

  Förjävligt att folk kan bli avlyssnade sådaär av dem som borde representera oss medborgare.

  Markus’s last blog post: Miljöpartiets förslag blir verklighet

Comments are closed.

arrow