Go Richie

Till min glädje har Richie äntligen börjat blogga.

Det är en person som har förmåga att kondensera ner meterlånga fakta till ett par lättbegripliga meningar — och dessutom gör det roligt. Jag har delat lägenhet med den här mannen och det var lika spännande att komma hem varje dag, det var alltid något som hade ändrats någonstans. Småsaker som en skylt vid toaletten med texten “Spänn fast säkerhetsbältet medan ni sitter ner” på tre språk.

Richie var också den ende som kände till att Piratpartiet skulle grundas innan websiten kom upp den förste januari 2006.

Han har öppnat starkt med en postning där han sågar FRA som “civil” myndighet och en med något slags lägesanalys.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Mary

  Kul med nya bloggar… Jag kollade och fann den gamla fotobloggen som jag genast vidarebefordrade till min fotonördiga man…

  Men jag tittade in för att uppmärksamma på dagens nyheter om att Ryssland nu har surnat tillp å FRA-lagen

  Mary’s last blog post: Nu börjar Ryssland surna till…

 2. Hans J

  Du kan väl tipsa honom om att han INTE MÅSTE ge spridning åt den där skylten “på tre språk”. Åtminstone inte till Lovön!

  🙂

 3. Hans J

  Mary:
  Hittade bara:
  “Förvirrad man ville prata med Sahlin”
  fick för mig att det kunde vara Reinfeldt eller möjligen Tolgfors…

 4. Rickard Olsson

  Lögner och ont förtal, det var bara TVÅ språk, engelska och svenska. 😉

  Fasten seat belt while seated. Seat cushion is flotation device.
  Sätt fast säkerhetsbältet när ni sitter. Stolsdynan är ett flythjälpmedel.

  Jag räknar dessutom kallt med att det där är preskiberat nu, flygbolaget jag snodde den av finns inte ens längre.

  Jag håller för övrigt fortfarande på och tweakar siten, lägger till kul moduler osv.

  Rickard Olsson’s last blog post: Plan A

 5. Kiev

  Eftersom det inte går att kommentera anonymt hos Richie så gör jag det här. Säger åt honom att läsa Falkvinges tal “Effektiv brottsbekämpning eller demokrati”, i synerhet då delarna om anonymitet och vikten av möjlighet till det.

  Nej, e-post som hans sajt kräver “för vidare instruktioner” är något som inte kan användas i sverige längre om man är rädd om sitt privatliv. Webbsurfande kan göras anonymt utan statens snokande, men inte e-post eftersom e-post bara är “off limits” för andra än mottagaren. Man vill ju oftast att mottagaren både skall kunna svara privat och veta vem denne svarar till. Därmed är det inte längre privat för de som tillskansat sig tillgång. Jämförelsen med brev på posten är fullt relevant. Så e-post finns inte mer. Visst kan man kryptera, det döljer meddelandets innehåll, men det röjer fortfarande vem som har kontakter med vem, vilket nog är snaskigare information för FRA mfl. än vad som faktiskt sägs. Se t ex. de av HAX röjda dokumenten, de handlar mest om vem som talar med vem, inte vad som sägs, därmed kan man bli behandlad som en brottsling och utsättas för straffet elektronisk övervakning bara för att man postade ett recept på svenska köttbullar och lingonsylt till en brevvän i ryssland.

  Min e-post adress sades upp dagen efter omröstningen då privat kommunikation som koncept avskaffades i sverige. Allt sådant på nätet som kräver en fungerande e-post förvann givetvis i samma veva. Sådant existerar således inte mer i min värld, t ex. Richies blogg om han inte tänker en vända till.

  Jodå, jag känner till att det finns en del e-post tjänster som kan registreras anonymt, såvida man surfar anonymt när man gör registreringen. Men en sådan måste användas mycket restriktivt, för om det finns något som hårdbevakas så är det post till och från sådana adresser. Om man använder en sådan adress regelmässigt så tar det inte särskilt lång tid för den snokande myndigheten att kartlägga vem användaren är. Så återigen, e-post finns inte mer.

 6. Dragan

  Oj! Vilket tal det var det där som Kiev tipsade om i föregående inlägg. Absoult strålande. Fast man kunde ju inte kommentera det, jag ville nämligen tipsa om ett litet tillägg:

  Det observeras enklast genom att de flesta av oss låser dörren när vi går på toaletten.

  Tillägget:
  eller genom det faktum att elektronisk övervakning, tex. fotboja faktiskt är ett straff som brottslingar kan dömas till.

 7. Jörgen L

  @Kiev:

  Du har nog missuppfattat nåt… Det FRA mest av allt kommer att hålla koll på är sannolikt metadata, dvs vart folk surfar och i vilken omfattning, så att tro att det är “anonymt utan statens snokande” är helt fel.

  E-post på hotmail eller gmail eller nån annan webmailtjänst dit man kan ansluta med https känns dock fortfarande någorlunda OK, åtminstone gentemot svenska staten, vad USA sysslar med kan man aldrig veta.

  Kör man med https så kan FRA bara se krypterade paket, inte vilket konto eller innehåll i mailen, så har man ett konto där som inte kan bindas till ens person på nåt annat sätt så är man någorlunda skyddad från svensk avlyssning.

  Däremot vet vi ju inte vilken tillgång NSA har till Microsofts och Googles servrar, men det är ju som det alltid varit, dom kan antagligen läsa rubbet.

  För övrigt går det bra att posta anonymt på Richies blog, men det verkas som att han har satt upp den så att han ska godkänna anonyma inlägg innan de publiceras.

 8. Rickard Olsson

  Nej, det går att posta anonymt direkt. Däremot finns det ett spamfilter som bl.a. kollar antal länkar i poster osv.

Comments are closed.

arrow