Den förbjudna detaljen i Birgittas artikel

Regementschefen för FRA, Ingvar Åkesson, går just nu ut i många debattartiklar, så fulla av desinformation att man baxnar. Dessutom finns det skäl att fråga sig varför en tjänsteman ska ha åsikter om den politiska inriktningen för sin verksamhet över huvud taget. Särskilt i den offentliga debatten.

Många har sågat honom förtjänstfullt jag ska inte göra det två dagar senare. Jag har inget att lägga till.

Birgitta Ohlsson (fp) svarar i en artikel att det är bättre att bygga fler ambassader. Hon verkar ha förstått var missförståndet ligger i debatten, det jag skrev om häromdagen, och dessutom poängterar hon Lagrådets inställning: privatlivet kränks när staten börjar titta i det, inte när staten väljer ut något som är intressant. Detta torde vara självklart för vem som helst.

Men det intressanta är att hon tar upp argumentet att spaning i kabel i Sverige kan användas för att rädda liv på vår trupp i Afghanistan. Detta är helt sant. Samtidigt är det helt uppenbart att motståndsrörelsen i Afghanistan inte kommunicerar genom Sverige.

Detaljen som varit allmänt känd, men som ingen vågat prata om på grund av dess explosiva innebörd av maktens svek mot folket, är att det finns ett led däremellan. Svenska staten säljer sina egna invånares privatliv till USA. Svenska militären får information om trupprörelser i Afghanistan i utbyte. Det är kopplingen till varför svenskar måste avlyssnas för att skydda svensk trupp i Afghanistan.

Birgitta Ohlsson tar upp det för första gången i den offentliga debatten:

Att talibaner inte skickar e-post till varandra som passerar FRA:s superdator före ett angrepp mot svenska soldater verkar rimligt. FRA-förespråkarna säger att vi behöver signalspana i kabel mot Ryssland för att kunna byta till oss information avseende förhållanden i Afghanistan.

Lägg detta till att FRA redan avlyssnar svenskar, och att staten alltså redan säljer sina egna invånares privatliv till USA för att få andra saker i utbyte när vi av någon helt obegriplig anledning för krig borta i Afghanistan under NATO-flagg, så har vi en väldigt otrevlig cocktail som jag vill ställa de ansvariga till svars för.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Wingchun Mike
 2. Wingchun Mike

  Jag håller med dig huvuden borde fanimig rulla.

  En revolution skulle vara på sin plats.

  Folk måste fanimig VAKNA

 3. Rickard Olsson

  Här följer ett utdrag från “Rapport till Journalistfonden för vidareutbildning” av Martin Jönsson 2005-02-07. Sidan 7:

  “Björn Eklind var förste analytiker på försvarets underrättelsetjänst och när Sverige storsatsade på signalspaningsfartyget Orion blev det Björn Eklind som fick befälet.

  Eklind var marinofficer och tillhörde alltså inte FRA. Själva spaningen från Orion skulle skötas av FRA:s egen personal. Han är en av dom få som haft tillträde till det allra hemligaste inom svenskt försvar. Och genom sitt arbete på Orion fick han en unik inblick i hur FRA arbetade och han menar att samarbetet med USA ofta var viktigare än svenska intressen. Bland annat prioriterade FRA att spana mot det sovjetiska försvaret mot amerikanska kryssningsmissiler.”…

  “Han berättar om en upptäckt han gjorde i FRA:s datorer på fartyget: ”De hade viktig information som de inte delgav oss. Vi höll på att utveckla motmedel mot sovjetiska sjörobotar för att skydda våra fartyg. FRA hade då detaljerad information om de robotarna. Info de förmodligen fått från amerikanerna. De gav oss inte den och det var för att skydda källan, NSA alltså. Viktigare att skydda den utländska samarbetspartnern än svenska liv och intressen.”

  FRA undanhöll alltså information från det svenska försvaret, enligt Eklind. Information som kunde räddat svenska liv i ett skarpt läge. Informationen skulle FRA fått i ett utbyte med USA. Och Eklind menar att man bör betrakta FRA som en del i en internationell koncern, snarare än som en svensk myndighet.”

  Det stämmer ju kusligt väl in i bilden av FRA som ett av NSAs lokala franchisebolag.

  Rickard Olsson’s last blog post: Privat kontra publikt

 4. RedLib

  1) *Om* Sverige ska sända trupp utomlands ska det vara under renodlat FN-mandat, inte uppblandat med tredje makts egenintressen.

  2) Det ska vara med kontinuerlig kontroll att mänskliga rättigheter respekteras – Iaktagna överträdelser ska inte läcka ut år efteråt.

  3) Att all underättelseinformation görs tillgänglig ska vara ett krav för att alls delta.

  Detta borde vara minimikrav. Så vi behöver inte kohandla med vår integritet.

  RedLib’s last blog post: En lösning på fildelning / kulturfinansiering.

 5. Wingchun Mike

  mm stämmer bra ihop med dom falska ubåtskränkningarna icensatta av Usa , Fn och Sverige mot ryssland i syfte att få oss i krig och massmörda massa svenska civila.

  Vilka dårar alltså Fyfan.

 6. Jan Sjöholm

  För 500.000.000Kr/År kan vi förmodligen hyra in tillräckligt många Indiska ghurka-soldater för att mer än väl fylla vår kvot av krigsaktiviteter för ett par generationer/År.

  Men de e klart, Calle B riskerar att känna sig lite underlägsen med polarna med en sån lösning.

  Jan Sjöholm’s last blog post: Rekomenderad podcast

 7. HR

  Jag läser på IDG: “Stor nätattack mot Georgien”

  Så fort Ryssland nämner Sverige i något tal, så pissar Carl Bildt på sig. Alliansen har eldat på det kalla kriget och sålt ut vår integritet på köpet.

 8. Hans J

  Carl Bildt och Maud Olofsson deltog i senaste Bilderbergermötet. Är det därför Maud Olofsson så kategoriskt kämpar för att FRA ska kunna övervaka all teletrafik?

  Om Maud Olofsson i verkligheten har en ECHELON-agenda vet i så fall Fradrik Federley om detta? Är det därför han har blivit så tyst? Skrämd till tystnad?

  Jag undrar hur som helst:
  Var är centerpartiet?
  Ligger man med örat tätt tryckt mot marken och “följer utvecklingen”?

 9. Peter Krantz

  Jag är tveksam till att vi behöver spaning för att byta till oss saker om förhållandena i Afghanistan. Om svenska soldater började dö i större omfattning där skulle opinionen för utländsk trupp vända snabbt. Detta vore förödande för USA som då skulle behöva spendera mer resurser på att upprätthålla säkerhetsläget. Rimligen borde det ligga i USA:s intresse att Sverige (och andra länder) får information om förhållandena i Afghanistan.

 10. Hans J

  Den lilla detaljen…

  En stilla undran inställer sig om FRA och regeringen med FRA-lagen avsåg att beskäftigt tillhandahålla information till följande utbyte?

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=798932

  I artikeln räknas information om detaljer upp som kan utbytas:

  – Pengaöverföringar
  – Resor
  – Internetanvändning
  – Ras- och religionstillhörighet
  – Politisk övertygelse
  – Hälsa
  – Sexliv

  Om du anser att du har blivit misshandlad har du heller ingen rätt att stämma amerikanska staten. Men det behövs väl heller inte? Du har väl rent mjöl i påsen?

  – Kablarna får inte kopplas till FRA!

 11. Jan Sjöholm

  @Hans J “- Kablarna får inte kopplas till FRA!”

  Du har alldeles rätt!

  Om FRA’s verksammhet blir laglig för aldrig så kort tid träder Odenbergs avtal i kraft, och ifall det finns ett projektavtal knutet till FRA så får det ett eget liv och kan enbart kan lösas upp av internationell FN domstol eller av vilkoren i sidoavtalet.(dom är förmodligen ej offentliga.)

  Se Article 20 subpara.4
  http://rickfalkvinge.se/2008/07/15/fra-skulle-bli-en-echelonnod/
  Har ni verkligen skrivit på? Del2 Jul 15, 2008 — 17:35

 12. Jan Sjöholm

  Snabb rättning av mig själv.
  Article 20 subpara.4 indikerar att andra avtal finnes, sorry.

  Jan Sjöholm’s last blog post: Rekomenderad podcast

 13. anonym

  …dessutom bedrivs underrättelseverksamhet redan på plats i Afghanistan.

  I Kabul finns nämligen en NIC (National Intelligence Cell) som stödjer både Isaf (där svenska personalen ingår) i stort och den svenska insatsen med underrättelser.

  På Isafs högkvarter tjänstgör även några svenskar i olika stabsbefattningar.

  http://www2.mil.se/sv/i-varlden/Pagaende-insatser/Afghanistan/

  (Cred till den som först vaskade fram länken, det var inte jag.)

 14. johannes

  Ja, det är intressant att ingen närmare funderat på vad detta “spaningsutbyte” går ut på. Jag läste någonstans att det mest handlade om metodutveckling och att sedan sälja/byta metoderna. Men vad händer med personuppgifter, säljer man dessa också till andra länder? Till vilken nytta?

  johannes’s last blog post: När ska vi få en debatt om sakfrågorna kring FRA-lagen?

 15. Jocke

  @johannes: Det framgår av det FRA-dokument som Rapport publicerat att FRA utbyter trafikdata med sina utländska motsvarigheter (partner). Trafikdata är personuppgifter. Användningen torde vara ungefär densamma som polisen ägnar sig åt: kartläggning av kontakter, trafikmönster, surfvanor etc. Det kallar man för “metodutveckling” eller “information om signalmiljön” i den nya lagstiftningen.

 16. kalle

  En spekulation om “metodutveckling”:

  FRA:s “metodutveckling” låter som en kreativ omskrivning för en väldig mängd olika verksamheter, både vad gäller inhämtning, lagring, bearbetning (t.ex. data mining), manuell analys, presentationsformer, beslutsstödssystem, etc. Det skulle inte förvåna mig om definitionen av begreppet metodutveckling är medvetet vag och luddig, så att nästan vad som helst kan stoppas in där. Antagligen finns det inga direkta tidsbegränsningar, så en viss sorts verksamhet borde kunna pågå under åtskilliga år, bara den kan klassas som metodutveckling. Och då faller den per definition utanför stora delar av det övriga regelverket för FRA (som gäller för deras ordinarie verksamhet).

 17. […] Till och med de kritiker som gärna skulle se FRA läggas ner, är faktiskt inte främmande för att Sverige skall ha signalspaning. Önskan att se FRAs svanesång handlar mer om att man vill se något annat, något som inte kan misstänkas vara en lokalavdelning av Echelon. […]

 18. Jocke

  @Kalle: Du har säkert helt rätt. Anne Ramberg har pekat på samma sak och Oscar Swartz tar upp det i sin senaste Timbrorapport. I signalspaningslagen kan man läs om eländet på s. 72 i propositionen (avsnitt 7.3.2).

 19. Putte

  Sverige måste vara världens mest fjantiga och fega förhandlare. Om vi erbjuder oss att skicka trupp till Afganistan borde det vara ett självklart krav att få fullt skydd av de med större underrättelseresurser i området (läs USA). USA ska var j-vligt glada att vi överhuvudtaget skickar trupp dit. De har ingen som helst rätt att kräva att vi DESSUTOM ska ge dom Intell. om Ryssland.

  Jag tog det för självklart.

 20. HR

  Rick! skicka ett mail eller ring dessa folkpartistiska “dissedenter”! Vi måste rekrytera dessa till Piratpartiet, alla sex! Lova dom att dom kommer att stå på valbar plats om dom går över till PP.

  Då får PP vågmästarställning och ett misstroendevotum leder inte till nyval direkt då det finns majoritet i kammaren för Mona Sahlin som statsminister.

  Vi har alltså bytt regering snabbast möjligt och FRA-lagen rivs upp ASAP.

 21. Anders Andersson

  HR, ett parti utanför riksdagen kan inte erbjuda någon kandidat “valbar plats” på sin valsedel, eftersom det uttrycket syftar på antalet mandat partiet väntas ta i kommande val, vanligen baserat på hur många mandat partiet redan har (under Piratpartiets första valkampanj 2006 var det någon som refererade till plats nummer 19 eller liknande på partiets valsedel för Stockholms stads valkrets som “valbar plats”; det var det givetvis inte).

  För övrigt tycker jag det är för tidigt att diskutera valsedelns utformning för riksdagsvalet 2010, precis som det är för tidigt att diskutera regeringens sammansättning efter valet med anledning av FRA-frågan. Mycket kan hända på de två år som återstår, och till dess gör FRA-motståndarna inom Folkpartiet nog bäst nytta där de sitter, som alliansens dåliga samveten med rätt att motionera. Som avhoppade politiska vildar har de bara rätt att motionera, men inget inflytande alls i sitt gamla parti.

  Med dagens opinionssiffror tar Mona Sahlin ändå över rodret 2010, och varför skulle hon riva upp FRA-lagen om socialdemokraternas maktövertagande inte hänger på det? Piratpartiets eventuella inträde i riksdagen är hur som helst av sekundär betydelse; det primära just nu är att hjälpa de FRA-kritiker som redan sitter där att riva upp lagen, varefter vi har valet 2009 att tänka på och förhoppningsvis dansar in i EU-parlamentet med braksuccé och flaxande.

 22. minata

  Anders Andersson:

  …det primära just nu är att hjälpa de FRA-kritiker som redan sitter där att riva upp lagen…

  En som löpte linan ut var folkpartisten Ture Königsson.
  Hans nedlagda röst var avgörande för att Socialdemokraternas ATP-reform fick majoritet.
  Ture Königsson fick givetvis inte plast på valsedeln i nästkommande val.

  Detta är vad som hänt historiskt, att studera för dessa sex folkpartister.

  I modern tid har vi bara haft ett nyval (extraval) Och det var i ATP-striden.

  Även folkomröstning i samma fråga.

  Ska dessa sex folkpartister fälla regeringen?

  Socialdemokraterna förlorade i praktiken i en flyktingfråga i förra mandatperioden.
  När loppet var kört för S gällde kompromisser. En näringslivsfråga där Miljöpartiet
  röstade mot S-regeringen (som S förlorade). Okey, vi verkställer beslutet,
  sa S-regeringen, och regerade vidare.

  Vad gör Alliansregeringen om den förlora i FRA-frågan i höst?

 23. FRA-spaning räddar liv i Sverige « Badlands Hyena

  […] ingen någonsin tar upp är den förbjudna detaljen. Nämligen: hur ska vi kunna skydda svenska liv på rikets huvudstads gator, i synnerhet området […]

 24. Hans J

  GRATISÄTARNA HAR BLIVIT RÄDDA

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=807057

  Nu vågar man sig fram!
  Man vill springa med den skenande vagnen för att se om den går att styra en liten aningens grand i den riktning man själv önskar.

  Dessa personer har verkligen FÖRSTÅTT vartåt det barkar och vill inte vara på sidan med moraliska ‘loosers’. Annat var det för bara

  någon månad sedan men nu gäller det gäller att vara mjuk och följsam – den som inte är flexibel bryts. Detta är isflaksjumparnas

  paradis.

  Det riktiga eldprovet kommer emellertid senare när
  – trafikdatalagringsdirektivet ska genomföras (lagring av alla medborgares telefonsamtal, sms, mail, fax mm)
  – PKU-registret debatteras (Du FÅR inte gå ut registret?)
  – RFID (små sändare i nästan allt man tar i)

  ska debatteras

  DÅ FÅR VI SE HUR DESSA ‘RESAR’s MORALISKA KVALITET VERKLIGEN STÅR PALL !

  Det finns även en hel rad andra lagar och beslut som kommer att tas där vi kommer att få arbeta som bävrar för att få en dräglig framtid. Frihetens och demokratins dödgrävare arbetar ju övertid – av någon sjuk anledning !

 25. Tvivlar

  Du skriver “många har sågat honom…så jag ska inte göra det…”
  Vill bara uppmana dig att inte släppa taget. Åkesson m.fl. ägnar all sin arbetstid till att vinna ett marknadsföringskrig. Ett sätt är att debattera något helt annat än det som är kritiken. Så du som viktig debattör får inte släppa taget. Bemöt och såga varje dag om det så behövs. Och använd även gammelmedia. Skicka in debattartiklar!

  Tvivlar’s last blog post: FRA: Svarar inte på kritiken – som vanligt

Comments are closed.

arrow