Humlor, Samir och JO-anmälningar om FRA

Missa inte:

Enligt Min Humla har en lysande sammanfattning av FRA-debatten på vanligt språk.

Max Gustafson som teckar Samir har börjat med en serie strippar på ämnet.

För övrigt JO-anmälde PP imorse den åklagare som lade ner polisanmälan mot FRA.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro

  Se även den här JO-anmälan, som tar en lite annan synvinkel:

  http://forum.piratpartiet.se/FindPost114293.aspx

 2. Magusgus@AD

  Bra gjort att JO-anmäla åklagaren! Ett fullständigt obegripligt beslut hon fattade.

  Magusgus@AD’s last blog post: FRA-debatten – Statans mördares dimridå?

 3. Erik

  Även telebolagen borde kanske anmälas. Lagen om elektronisk kommunikation säger under delen om integritet:

  3 § Den som tillhandahåller en allmänt tillgänglig elektronisk kommunikationstjänst skall vidta lämpliga åtgärder för att säkerställa att behandlade uppgifter skyddas. Den som tillhandahåller ett allmänt kommunikationsnät skall vidta de åtgärder som är nödvändiga för att upprätthålla detta skydd i nätet. Åtgärderna skall vara ägnade att säkerställa en säkerhetsnivå som, med beaktande av tillgänglig teknik och kostnaderna för att genomföra åtgärderna, är anpassad till risken för integritetsintrång.

  4 § Om det vid tillhandahållande av en allmänt tillgänglig elektronisk kommunikationstjänst finns särskild risk för bristande skydd av behandlade uppgifter, skall den som tillhandahåller tjänsten informera abonnenten om risken. Om den som tillhandahåller tjänsten inte är skyldig att enligt 3 § avhjälpa risken, skall abonnenten informeras om hur och till vilken ungefärlig kostnad risken kan avhjälpas.

  Det borde väl inte idag kunna anses vara för dyrt att kryptera data som skickas via radiovågor, därför borde inte 4 § gälla utan 3 §. Om ändå 4 § så är det väl inget av bolagen som till slutkund informerar ordentligt om att trafik kan skickas via radiovågor och avlyssnas av vem som helst?

 4. Hans J

  Rickard Falkvinge
  Betr Edra medlemmar…

  VAR E’ BRUDARNA?

  VET DU VAR BRUDARNA E’?

  HAR NI FÄST, ÄLLER?

 5. Hans J

  Erik:

  Jag anser att du har rätt i vad du skriver!

  Stora ord om INTEGRITET – ETIK – MORAL !

  I själva verket verkar samhället hålla på att gå åt helvete utan spår av något av ovanstående.

  Så vackert formulerade meningar:
  “Den som tillhandahåller”…
  “Åtgärderna skall vara ägnade”…

  — skall, ägnade, beaktande —

  Vi har en snuskig liten klick av makthavare som tillskansar sig en helt oproportionerlig bit av det totala löneutrymmet – med saftiga fallskärmar, avgångsvederlag, hushållspigor, traktamenten – förutom gratis mat, drinkar, flygbiljetter, underhållning och entrébiljetter till allehanda spektakel… Skräckslagna för att stöta sig med den för tillfället härskande “Führern” i respektive parti. Det var bara 10 år sedan Reinfeldt fick smaka på timtals utskällning i sin “Parteigruppe”.. Han har själv vittnat om hur han utsattes för högläsning ur en bok han skrivit. 10 år senare och han är själv med om att (måhända passivt) piska skiten ur en “dissident” – Karl Sigfrid. Det var “Gleichrichtung” som gällde.

  Dom vill avlyssna folket – slöddret – populasen… “Alla tjänar på att debatten lägger sig”

  Självfallet borde telebolagen upplysa om att i stort sett alla avlyssnas eller åtminstone lätt kan avlyssnas – Av NSA, BND, Mossad, SÄPO, GRU, KGB, Securité… Man vill tom lagstifta om avlyssning.

  Tyvärr, möjligheten till framgång med ett åtal skulle nog, med ett uttryck från Tage Danielsson, vara “försumbar”.

 6. Macke

  Jag undrar om det finns möjligheter att JO-anmäla eller på andra sätt ifrågasätta hur den gigantiska superdatorn kunde införskaffas till FRA. Den köptes in innan lagen röstats igenom, istället för att, som verkar rimligare, beställas efter beslutet i riksdagen. Detta till enorma kostnader. Vet någon om det kan ligga någonting juridiskt oegentligt i detta groteska förfaringssätt?

 7. serenity

  Macke: FRA förnekar ju att den datorn ska användas till avlyssningen. Jag tvivlar förstås, men med hemlighetsmakeriet kring deras inköp lär vi inte få höra mycket om detta.

 8. Svenne

  Det är lite ironiskt men jag tror att hela FRA-frågan skulle klarna med ett sociogram. Man skulle nog bli rätt så trött, för att inte säga uppgiven.

Comments are closed.

arrow