Därför ska FRA läggas ner, igen

Regementschefen för FRA, Ingvar Åkesson, går nu återigen ut och skriver propaganda om FRAs förträfflighet. Han skriver att FRA förhindrade ett mord, att de spanade på tjetjenienkriget, och att de kunde följa två flygkrascher.

Spaningen på tjetjenienkriget och flygkrascherna har ingenting med den massavlyssning som ligger föreslagen nu att göra. Det är sådant som FRA gjorde förut, innan de ställde om verksamheten till att lyssna på civila telefonsamtal, mail och surfvanor. Det är klassisk militär signalspaning. Sådan kan MUST (Militära Underrättelse- och Säkerhetstjänsten) sköta, de gör redan en hel del signalspaning. Det har inget med att koppla in kablar till FRA att göra, det har inget med spaning på civil kommunikation att göra. FRA har förbrukat sitt förtroende och ska läggas ner.

Men det som upprör mig mest är hur de säger att de förhindrade ett mord. Det är fruktansvärt. Den historien räcker ensamt för att lägga ner FRA omedelbart.

Varför är det dåligt att förhindra ett mord? Den frågan infinner sig omedelbart.

Faktum är att det här inte är en ny historia som Ingvar Åkesson går ut med. Hans företrädare Johan Tunberger gick ut i Aktuellt 21 den 16 januari 2007 och slog sig för bröstet för precis samma historia. Tunberger gav dessutom detaljen att mordet skulle skett på Söder.

Redan då reagerade jag, för det var mina värsta mardrömmar som bekräftades. Hela svenska folket avlyssnades för att se vad som fastnade i termer av vanliga polisiära brottsmål. Det här var något som inte hade med svensk säkerhet att göra, det var vanliga polismål.

Senare skulle det visa sig att FRA till och med hade uttryckliga instruktioner att undersöka ifall deras material, deras massiva spaningsmaterial från alla civila svenskars kommunikation, hade något som helst värde för polisen. I så fall skulle det lämnas över dit.

Ur MUSTs regleringsbrev om signalspaning (som också gäller FRAs signalspaning), min fetstil:

Information som saknar betydelse för myndigheternas försvarsunderrättelseverksamhet och, när det gäller Försvarsmakten, den militära säkerhetstjänsten skall, inom ramen för gällande bestämmelser, förstöras. Material som har ett sådant innehåll att det bör komma till polisens (säkerhetspolisen eller den öppna polisen) kännedom skall dock överlämnas dit.

Det här betyder i klartext:

 1. Alla avlyssnas.
 2. Ifall man pratar om något brottsligt, någonstans över någon kommunikationskanal, så skickar FRA det till polisen. Det behöver inte vara grova brott, det räcker att man pratar om hembränd sprit. Eller att man planerar att göra det. “Bör komma till polisens kännedom” behöver inte betyda att man pratar om ett fullbordat eller ens detaljplanerat brott.

Det här är fruktansvärt av tre anledningar. För det första, så betyder att samhället går från att konstatera att en brottslig gärning har begåtts och börjar leta efter gärningsmannen att bestraffa, till att istället börja bestraffa obekväma individer eftersom alla, precis alla, bryter mot lagen på olika sätt hela tiden. Plötsligt går detta att komma åt. Det kallas på medborgarrättsjuridiska för selective enforcement.

Den andra anledningen är ännu allvarligare. Det här är Minority Report. Vi har en myndighet som tar ära för att läsa folks kommunikation och försöker tolka deras tankar och åsikter, stoppar brott innan de inträffar, och tar sedan en massa ära för brott som aldrig har inträffat – och begär med ledning av det större befogenheter och högre budget. Det är fanimej exakt vad Åkesson gör i den här artikeln.

(Själv har jag en lyckosten här som förhindrar vulkanutbrott i Stockholm. Det har inte skett några vulkanutbrott i Stockholm sedan jag skaffade den, så bevisligen fungerar stenen.)

Den tredje anledningen är den allvarligaste, och det är att samhället plötsligt kan förhindra alla brott. Då stannar samhällsutvecklingen som om någon drog i nödbromsen. För att ett samhälle ska utvecklas, så måste människor faktiskt ha möjlighet att bryta mot lagen och komma undan med det. Jag har en keynote på ämnet som heter effektiv brottsbekämpning eller demokrati?. Ett exemplet är att homosexualitet faktiskt var kriminellt för inte så länge sedan. Hade alla brott kunnat förhindras, så hade homosexualitet fortfarande varit kriminellt. Våra lagstiftare har inga behov av att ändra på lagarna för att följa samhället, om man kan få samhället att följa lagarna hundraprocentigt i stället.

Och det är allt det här som FRA nu säger att de sysslat med, när de säger att de förhindrat ett mord. Det är av den anledningen som det är rent horribelt att FRA har hindrat ett mord. Eller åtminstone påstår det.

FRA har förbrukat allt förtroende. De har börjat lyssna på vanliga civila svenskar under parollen att “luften är fri”. De har spanat åt både polis och säkerhetspolis under parollen “men just då är det inte signalspaning”. De har tagit vårt förtroende, pissat på det och spolat ner det, böjt varenda regel tre varv runt våra egna halsar och nu vill de ha mer pengar och ännu mer förtroende.

I helvete heller att de ska få mer förtroende eller skattepengar. FRA ska läggas ner och bommas igen.

Se också Richie och Opassande som redan har hunnit såga Åkessons artikel.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Hans J

  “Opassande” har en utmärkt analys idag som går ut på att det inte ens tillkommer Åkesson och FRA att debattera detta. Dom filtrerar enligt “Opassande” allmänhetens och regeringens debatt vilket är en POLITISK debatt. Släpp fram regeringen!

  Åkesson har missuppfattat ämnet i artikeln i SvD idag. Han skulle inte ha fått godkänt på en uppsatsskrivning ens i grundskolan. Björklunds “flumskola” måste bort så vi slipper se sånt här i framtiden.

  Tyvärr men ändå tack-och-lov (kan inte bestämma mig) så verkar alstret vara allt som regeringen-övervakningsmyndigheterna klarar av att åstadkomma i desinformationsväg. Att regeringen fegar ur och lämnar Åkesson i sticket är talande för fegheten i politiska kretsar.

 2. Mathias Hellsten

  Som sagt var, det är ett bra svar på en annan fråga.

  “Vad dessa fyra exempel inte visar på är varför FRA skulle ha rätt att övervaka all svensk kommunikation. Dessa fyra fall har det gemensamt att de knappast har åstadkommits genom att man övervakat datorkommunikation över våra gränser. Såvida mordpatrullen inte satt och mailade några kompisar i Skövde om vilken rutt man tänkte ta för att slå ut sitt mål, eller ryssarna satt och skröt för sina kollegor på ambassaden i Stockholm över hur man behandlade tjetjenska fångar och så vidare så har den här kommunikationen infångats utomlands.”

  http://boxbreaker.blogspot.com/2008/07/fra-ger-bra-svar-p-fel-frgor.html

  Mathias Hellsten’s last blog post: FRA ger bra svar på fel frågor

 3. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro

  “Information som saknar betydelse för myndigheternas försvarsunderrättelseverksamhet och, när det gäller Försvarsmakten, den militära säkerhetstjänsten skall, inom ramen för gällande bestämmelser, förstöras. Material som har ett sådant innehåll att det bör komma till polisens (säkerhetspolisen eller den öppna polisen) kännedom skall dock överlämnas dit.”

  Menar du att det här är utdrag ur en lagtext för en lag som gäller idag?

  Menar du att FRA idag har rätt att lämna ut “överskottinformation” till Polisen för att bekämpa inhemska “mindre” brott?

  Skrämmande, i så fall…..

 4. cobb

  Detta att övervaka alla och sedan lämna saker man finner misstänkt till polisen kommer garanterat att tysta befolkningen. Att bli kallad till rättegångar för att vittna efter att man skvallrade med kompisen om grannens svarta köksbygge eller någons väns hashrökning på efterfesten blir väl vardagsmat i framtiden.

  Min bror som tågluffade i österopa efter murens fall hade en lång diskussion med en konduktör på ett nattåg. Han sa att den största lättnnaden var att man plötsligt kände att man ägde sitt eget liv. Pengar och mat gick alltid att skaffa men att inte kunna tala fritt var det som plågade honom mest.

 5. Rick Falkvinge

  Audi: Följ länken, det är ur MUSTs regleringsbrev, den del som även täcker FRAs avlyssning/signalspaning. Visserligen från 2001, så det HAR åtminstone varit så, vet inte opm det är så idag.

  Och jag menar inte att FRA har rätt att lämna ut överskottsinformation, utan att de är beordrade att göra det. Eller åtminstone har varit.

 6. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro

  Rola Brentlin har idag ringt FRA för att försöka få ut handlingar som styrker Åkessons påståenden idag i SvD.

  Det fick hon inte, de var hemligstämplade. Trots det går Åkesson ut med info i SvD.

  I o m att handlingarna inte går att få ut, går det inte att verifiera Åkessons argumentation.

  Brentlin kommer inom kort ut med pressmeddelande med mer info, och vad som kommer göras härnäst!

  http://brentlin.blogspot.com/

 7. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro

  Rick:

  Skrämmande. Mycket skrämmande.

 8. drottningsylt » Blog Archive » Vad ett liv är värt

  […] kring Åkesson idag är min egen lilla humla, Anna Troberg, moderatgodisarna, polymeriska tankar, Rick Falkvinge och dagens namnsdagsbarn. Alla läsvärda […]

 9. […] bloggar om FRA och teledatalagen: Falkvinge, Anna Troberg, Sagor från livbåten, […]

 10. syrrans granne » Med ständigt fruktan…

  […] Ingvar Åkesson egentligen försöker säga är som vanligt höljt i dunkel, men det kanske är som Rick Falkvinge skriver att FRA vill avlyssna människors kommunikation för att sedan tolka deras intentioner och […]

 11. Kritikerna är överens « Tomas sida

  […] i SvD för stå emot hård kritik. Henrik Alexandersson, Anna Troberg, opassande, Enligt min humla, Rick Falkvinge, Richie, med flera sågar artikeln totalt, med full rätt. Jag tyckte ju inte heller att den var […]

 12. Mikke

  Bra skrivet Rick. Bra att du håller tonläget högt tills vi lyckas få bort detta monster.

  Läste att Norge plötsligt specifierat sin “flygplansbeställning” så att det passar det amerikanska alternativet bäst. Bomb och anfalls specifikt plan. vad ska Norge med det till frågar sej de flesta.

  Det framgår mer och mer att den fria världen är under attack. Inte utav Bin Laden ( Hej FRA! Nothing to see here, move on ) utan vi är under attack av USA’s extremister. Det har gått upp för amerikanarna att de inte klarar av, ekonomiskt, att kriga överallt i världen. Så därför håller de på att knyta till sej allt fler länder som får kriga åt dom. Billigt o bra för dem.

  Du gör ett viktigt jobb i denna fråga Rick! Bra jobbat! Jag försöker att föra ut frågan på golvet bland arbetskompisar och vänner så att så många som möjligt förstår frågan. Det jag snappar upp här är bra att använda.

  / Mikke

 13. Tvivlar

  Klokt resonerat kring 100% brottsförhindrande.

  Jag hittade förresten dokumentet om att FRA INTE ska hantera mordförsök, finns på min blogg.

  Tvivlar’s last blog post: FRA: Katt-och-råtta-lek med sanningen

 14. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro

  Och då har jag också försökt få ut dokumentationen från de här händelserna som refereras till i SvD idag av Åkesson.

  Pratade precis med Michaela Dráb på FRA i telefon, som nekade mig tillgång med hänsyn till sekretess. Jag begärde ett officiellt myndighetsbeslut.

  Brentlin planerar redan att gå till kammarrätten med det här, vi får se vad jag gör av det.

  Det är mycket anmärkningsvärt att Åkesson i eget politiskt syfte nyttjar hemligstämplade uppgifter, som inte går att granska.

 15. Trottens Betraktelser » FRA-chefen erkäner brott i media

  […] DN, SvD1, SvD2, AB, SdS, SdS, SVT, Bloggat: Anna Troberg, Opassande, Rick Falkvinge, Blogge, Farmorgun, Henrik Alexandersson, Tomas, Syrrans granne, Politikerbloggen, Blågrön röra, […]

 16. Hans J

  Audi:
  Dráb kanske nekade dig tillgång till de uppgifter som Åkesson refererar till i SvD idag för att Åkesson BARA talar med tidningar (gammelmedia). Du och jag och andra här betyder inte mer än stenarna som vi står på. Tidningar är man däremot skräckslagna inför…

  Hur som helst så söker FRA “analytiker” enligt deras egen hemsida. De inkomna ansökningarna är enligt vad de själva skriver på sin hemsida “allmän offentlig handling” och ska alltså lämnas ut om man begär det. Dessutom ska en begäran att få ta del av en allmän handling “prövas skyndsamt av myndigheten”.

  FRA:s hemsida:

  FRA söker analytiker:
  Man vill ha ansökan senast 2008-08-31 den ska vara märkt med dnr 16 322:3824/08 och sändas till “[email protected]” eller till FRA, Box 301, 161 26 Bromma

  “Ansökan till FRA är en allmän offentlig handling.”

  – KABLARNA FÅR INTE KOPPLAS TILL FRA

 17. Aldain

  Det där med 100% brottsförebyggande var faktiskt mycket intressant sätt att se på det, hade jag ärligt talat inte funderat så mycket på 🙂

  Och visst är det så, alla begår något litet småbrott ibland, vare sig man vill erkänna det eller ej. Och i och med att polisen saknar resurser att utreda hela sveriges befolkning skulle man alltså få ta ett axplock.
  Akta vad du säger i telefon, på någon chat, via MSN, du kanske åker dit för det..

 18. cobb

  100% brottsförebyggande är en otäck tanke. Hur mycket rent mjöl du änn själv har i påsen så blir det att hålla munnen stängd. Om man skvallrar med kompisen på mobilen om andras tillkortakommanden så blir du väl dömd för skyddande av brottsling om du inte berättar allt du vet till polisen först.

 19. Mördande effektiva reformer : Motbilder

  […] bloggar: Webhackande om en doubleplusboolean, Falkvinge om en vulkanstoppande lyckosten och Tvivlare om atomkryssare som kommunicerar med SMS Tags: […]

 20. Stefan

  Äsch, ta det lugnt. Det enda som har hänt är att FRA sannolikt har köpt konsulttjänster av en PR-firma, och därför nu lyckas anlägga lite moteld i debatten.

  Stefan’s last blog post: Amerikansk folkhumor

 21. Rick Falkvinge

  Stefan: Moteld? Jag tycker mest de skjuter sig i foten, laddar om, och skjuter sig i andra foten också…

  I skrivande stund är det 62 kommentarer till debattartikeln som är indexerade på Twingly. Jag ser ett (1) positivt.

 22. Hans J

  Helt oavsett om dom skjutit sig i båda fötterna så ska ni med ett myndigt uttryck lånat av Mikael Odenberg och uttalat i Visby under Almedalsveckan:

  ha “jävligt klart för er”, att ALLT MOTSTÅND ÄR LÖNLÖST!!!

  Ingvar Åkesson har nämligen OMRINGAT oss!!!

  Helt ensam dessutom!
  Det lilla “gänget” på skolgården har gett sig på det elaka folket och bloggosfären och så fort det började osa katt smet den ene efter den andre och bara Ingvar Åkesson stod kvar visserligen med sin Drábant men dom stora killarna stack sin väg. Så modiga och sturska var dom!

  http://sv.wikisource.org/wiki/Sven_Dufva

  Släpp ingen djävul över bron, håll ut en stund ännu!
  Det kan man kalla en soldat, så skall en finne slåss.
  Fort, gossar, skynden till hans hjälp! Den där har räddat oss.”
  Tillintetgjort fann fienden sitt anfall innan kort,
  Den ryska truppen vände om och drog sig långsamt bort;
  När allt var lugnt, satt Sandels av och kom till stranden ned
  Och frågte var den mannen fanns, som stod på bron och stred.
  Man viste på Sven Duva då. Han hade kämpat ut,
  Han hade kämpat som en man, och striden, den var slut;
  Han tycktes hava lagt sig nu att vila på sin lek,
  Väl icke mera trygg än förr, men mycket mera blek.”

 23. Putte

  Hej allihopa. Här är en ny URL att länka till.

  Nätverket “Borgerligt nej till FRA-lagen”

  http://www.borgerligtnej.se/

 24. […] nya folkhemmet”. Ingvar Åkesson gör ett märkligt försök att försvara FRA, skriver SvD. Rick Falkvinge och Motbilder tillhör de som […]

 25. Anino

  Ja för helvete! Dräp det där jävla odjuret.

  Jag har haft ett säkerhetsklassat jobb inom flygbranschen och är på väg att ta anställning i ytterligare ett. Jag har redan börjat passa mig för att säga vissa saker och tala om vissa ämnen över msn som gäller security. Jag har börjat censurera mitt tal över nätet, eftersom jag inte vill att mitt namn ska lämnas över till Säpo och att mitt tillstånd ska dras in när Luftfartsverket prövar min lämplighet. Är jag paranoid? Ja hur fan ska man veta det numera? Jag blir mörkrädd!

  Anino’s last blog post: “I will make a helper”

 26. Henrik Holst

  Det finns en liten aspekt på det sk mordförsöket till:
  “Eftersom attentatet misslyckades kunde vi även följa hur de förklarade sitt misslyckade för uppdragsgivaren”

  De sk mördarna har alltså inte lagförts, man verkar inte ens ha ansträngt sig för att lagföra dem (förberedelse till mord är ju kriminellt) utan man verkar enbart ha ringt till det potentiella offret och bett honom gömma sig ett par dagar.

  Kan det vara för att inte röja sina källor eller för att inte låta dessa männen veta att FRA har span på dem som man låter dem åka hit, misslyckas med att hitta sitt offer och sedan åka hem igen. Så att man nöjt kan avlyssna deras försvar inför sin arbetsgivare? Ville man inte offra spaningen då de kanske skulle ge sig på någon “viktig” person?

  De allierade signalspanarna under WW2 offrade tusentals liv för att inte avslöja att man kunde dekryptera Enigma. Kommer FRA att bete sig annorlunda?

  Kommer man t.ex att stoppa säg ett terroristangrepp mot ett fullsatt globen eller kommer man att låta det ske för att samma grupp eventuellt i framtiden kommer att planera en sprängning av Rosenbad?

  Vi vet ju redan hur mycket viktigare en politikers liv är än en vanlig svenssons. När en galning knivhugger en person som antagligen av ren slump råkar vara utrikesministern så var det plötsligt ett “hot mot demokratin”…

 27. Arizto

  FRA reviderar informationen på sin hemsida..

  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1201157&from=rss

  Ytterliggare ett bevis på att vad FRA kommunicerar ut enbart är en anpassning för att överleva diskussionen och inte någon form av klargörande gällande sitt arbete.

 28. Arizto

  Btw, är det någon som vet om Unibet/Expekt eller dylikt erbjuder spel på att Ingvar Åkesson ryker innan årets slut? Får nämligen snart semesterersättning..

 29. HR

  Kolla:
  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1201157
  Rick syns, Piratpartiet syns.
  Syns i Rapport 1930, på bästa nyhetstid!

 30. Putte

  Gratulerar till Rapport-inslaget, Rick. Ett genombrott på vägen för att bli tagen på allvar.

 31. anonyma apan

  Jag fick faktiskt lite spya i munnen precis. Allvarligt. Detta påminner också om lag 1008 i boliva där man skall bevisa sin oskuld för att inte åtalas för knarksmuggling. En lag USA pressade Boliva att ta. Det anses 2/3 sitter på fängelsestraff, för de inte kunnat bevisa sin oskuld. Detta utan teknisk bevisning.

  Så om jag om jag argt säger på min nalle, msn, mail.

  “Fan va jag trött på den idioten, jag vill döda Lars…”

  Så kommer FRA att rappotera detta polisen och jag kommer kunna riskera anstiftan till mord. Ifall nu jag inte är en “vanlig” svenk. Säg att jag är muslim. Det står ju numera på FRA hemsida att “vanliga svenskar” kommer inte avlyssnas. Vi hamnar ett läge där vi måste bevisa att jag bara använde retrorik och överdriv.

  Då hamnar vi i läge då vår rättsäkerhet flyger genom fönsteret. Inte för jag tror vi har så stark sådan längre. Fri bevisning i svensk domstol.

  Sitter man i domstolen, spelar åklagaren upp,”Fan va jag trött på den idioten, jag vill döda Lars…”

  Hur gör jag då?

  Hur kan jag bevisa att jag inte menade det så. Då en åklagare kommer kanske dra upp massor med bevis om min dåliga relation till Lasse.

  Lasse är superskrämd, då FRA har ringt upp han sagt att bör gömma sig för han är mordhotad…

  Jag får nästan lust att skapa en blog och börja skriva av mig. Men Ricks blogg har blivit min ventlations lucka så jag inte sprängs av ilska och börjar hata istället för konstruktivt tänka.

 32. FRA:s Ingvar Åkesson börjar bli tröttsam | Svensson

  […] Bloggat: Opassande, Alliansfritt, Pasteys Plats, Falkvinge, Claes Krantz, FarmorGun, Borgarmedia: SVD1, SVD2, Andra bloggar om: FRA, FRA-lagen, Ingvar […]

 33. delade | 23 jul, 2008

  […] Falkvinge (pp), Därför ska FRA läggas ner, igen  » Nyckelord: FRA, AVLYSSNING, INGVAR åKESSON, LEX ORWELL  » Bloggar som […]

 34. Jörgen Larsson

  stöd nu när jag har skickat in anmälan mot FRA till JK. Ett j-vla liv blev det i alla fall i medierna, det har ringt hela dagen. Det jag är intresserad av är att ge ALLA drabbade svenska avlyssnade medborgare ett ansikte, jag kommer att ställa upp för dem och dra fram allt jag kan till ljuset för granskning. Så finns det fler drabbade, låt oss tillsammans slåss på barrikaderna för ett demokratiskt Sverige och ena oss mot dessa “Stasimetoder” som sittande regering vill legalisera. Sverige är ett av de ledande länderna gällande demokrati, låt oss befästa denna ställning och inte hemfalla till ett övervakningssamhälle med kränkning av vanliga svenska medborgare.

  Jörgen Larsson (en på listan)

 35. Rick Falkvinge

  Jörgen: Applåder och visslingar. Och jo, jag såg anmälan, jag har PDFen här, har inte hunnit blogga om den ännu bara.

  Allt var bortmaskat utom ort och datum, men det fanns bara en person från Vuollerim i listan…

  All heder. Hatten av.

  Vi ses på barrikaderna.

 36. Mind

  Jörgen: Bra bra! Vi ska nog se till att vända den här trenden!

  Mind’s last blog post: Avlyssningen blev personlig

 37. Dennis Nilsson

  I am Åkesson of FRA. Resistance is futile.

  Your life as it has been is over. From this time forward, you will service us.

  ———

  lite roligt måste man ha ibland….:-)

 38. Varför övervakningssamhällen är instabila « Fritänk

  […] det riktigt. Ändå misslyckas de värsta kontrollstaterna med just det. Rick Falkvinge skrev ett inlägg den 23:e juli där ett stycke fick mig att studsa till och börja fundera: Den tredje anledningen är den […]

Comments are closed.

arrow