Fastnat i bloggfiltret: "bevara FRA"

En speciell blogg om FRA fastnade i mina sökkriterier för bloggtrafikspaning, och noterades för manuell granskning av mina automatiserade filter. Ibland är verkligheten bättre än dikten.

Bloggen heter www.bevarafra.se och är precis vad det låter som — en blogg som argumenterar för att FRA inte ska läggas ner. (Ett tack går här till Johan Larsson på Knuff.se för hans fantastiska och ständigt vidareutvecklande service.)

Vi noterar här ett par saker direkt:

 1. Det finns ingen person bakom bloggen. Ansikten och namn som vill stå bakom är fullständigt frånvarande. Det är ett fenomen man annars bara hittar på websites som “Nordkoreanska vänskapsföreningen”, vars server av någon anledning står på Nordkoreas ambassad. Det första en bloggare annars lyfter fram är någon form av identitet — en idéprofil, en pseudonym, ett klatschigt namn på bloggen, vad som helst.
 2. Alla inlägg är direkt triggade av debattartiklar av Ingvar Åkesson, och kommenterar hur rätt de har. Alla utom det första, och ett som triggades av de femton borgarnas debattartikel. Bloggen reagerar alltså på gammelmediala debattartiklar och inte på bloggdebatt. Detta är en tydlig indikator på att de som driver bloggen inte förstår hur debatten fungerar över huvud taget.
 3. De enda länkar som finns går till gammelmediala debattartiklar, Borgerligt Nej och riksdagsdokument typ betänkanden, propositioner och liknande. Ingenstans till bloggosfäriska idédiskussioner. Dessutom skrivs alla länkar ut i klartext med sin URL (varför!?).
 4. Bloggen deltar alltså i övrigt inte alls i debatten eller bemöter det som andra bloggare skriver.
 5. Det finns inga Intressant-taggar eller annat som gör att bloggen går att hitta eller indexera.
 6. Trots #5 har flera pirater hittat dit och kommenterar (läs sågar).
 7. Ståndpunkten “lägg inte ner FRA”, alltså själva namnet på bloggen “bevara FRA” är intressant. Det visar rätt tydligt hur stridslinjen har flyttats från “för eller emot kraftigt utökat mandat för FRA” till “för eller emot att lägga ner FRA som myndighet”. Jag har känt det i luften, men det här var en tydlig indikator.

Slutsatsen blir att det här är orkestrerat av någon PR-firma som fanimej inte gör skäl för sitt arvode. De förstår inte ett dugg hur Internet fungerar. Framför allt går inte Internet att övertyga om att övervakning är för vårt eget bästa.

Låt mig avsluta med en liten historia om det amerikanska ordet astroturfing. Alla politiker har genuin respekt för gräsrotskampanjer — genuint politiskt engagerade medborgare.

Vissa PR-firmor i USA upptäckte att man kunde betala medborgare för att se ut som politiskt engagerade gräsrötter, något som naturligtvis var helt beroende av att de inte avslöjades för de betalda kampanjmakare de var.

Samtidigt finns det gott om sportgräsmattor av konstgräs i USA. Ett av de mest kända märkena heter Astroturf.

Därav att regisserat gräsrotskampanjande blivit känt som astroturfing. Och företaget som ligger bakom BevaraFRA.se är inte ens klantiga. De är bara sorgliga. De får förmodligen sina e-mail (de använder säkert sådana gammalmodiga saker som e-mail) utskrivna av inhyrda sekreterare från Manpower.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

The Internet will NOT listen to reason

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Jimmy C

  Kör man en whois på domänen får man fram att en viss Simon H verkar äga den:

  http://whois.loopia.se/?domain_name=bevarafra.se

 2. Arizto
 3. Rick Falkvinge

  Jimmy, Arizto: Ni har rätt, det verkar vara en privatperson som ligger bakom. Simon Hedlin Larsson.

  Då nedgraderas alerten från “astroturfing” till “plattnacke”.

  För övrigt är det en grej som är helt fantastisk med communitytänk. Man kan plantera ett litet frö av intressant information, och genast fylls det på av andra människor…

  Han är född den 5 januari 1988, och betecknar sig intressant nog som liberal. Hur han får det att gå ihop begriper jag inte. Dessutom är han kompis med Frida Johansson Metso (ordföranden LUF). Ännu konstigare att stå för allmän övervakning, om man rör sig i sådana cirklar…

  …jag är fortfarande inte övertygad om att det inte är en PR-firma som står bakom. Så dåligt kan bara inte någon som är född ’88 blogga.

 4. Någon

  Näe man kan inte övertyga Internet, och detta av samma anledning som att man inte kan övertyga en tryckpress. Tala inte om Internet som om det var en person eller en organisation, det blir bara snurrigt då.

 5. Pros

  i inlägget skrev du att dom “de använder säkert sådana gammalmodiga saker som e-mail” då undrar jag vad är det nya sättet att kommunisera?

  Pros’s last blog post: Suspect Nation

 6. Rick Falkvinge

  Pros: Fråga vilken tonåring som helst, och de svarar att det bara är gamlingar som använder mail.

  Själv märker jag att jag använder mail som en fallback för när inget annat finns tillgängligt. Oftast använder jag olika IM – framför allt MSN och Skype.

 7. Johan Svensson

  “Själv märker jag att jag använder mail som en fallback för när inget annat finns tillgängligt. Oftast använder jag olika IM – framför allt MSN och Skype.”

  Som användare av MSN och Skype är du beroende, och eventuellt kontrollerad, av de respektive organen. MSN läser uppenbarligen vad du skriver, eftersom vissa saker filtreras bort (såsom länkar till vissa domäner och .exe-filer). Känner vi inte igen detta förfarande någonstansifrån? Något som vi aktivt vill motarbeta?

  Som användare av e-post (SMTP och POP/IMAP) är du fri att välja en operatör du litar på, och om någon sådan inte existerar kan du ha din egen server. Mig veteligen finns det bara ett IM-protokoll som ger dig samma frihet att vara oberoende, och det är XMPP (Jabber).

  Ursäkta att jag offtopicar, men jag reagerade på att du, som faktiskt är insatt i hur bitarna hänger ihop, förespråkar tjänster som MSN och Skype.

 8. Mr Profit

  Äh, troligtvis bara någon som vill rida på FRA-stormen för att driva trafik till en sajt. För att vara en ny sida som ska verka ideell så har de varit förvånansvärt snabba med att få upp reklamen. Är nog bäst att bara ignorera och inte länka till.

 9. satmaran

  “men den gamle lobbyisträven Larsson”
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=435023&previousRenderType=1

  Rick:
  du var nära….
  han går kanske i pappans fotspår?

  lite annat också:
  http://bakomrubrikerna.se/vinn08_simon_hedlin_larsson.asp
  http://www.sourze.se/Simon_Hedlin_Larsson_10508740_a.asp

 10. Hans J

  nära?

  Ja, du Rick du bor bara 1966 meter från honom!
  mätt på Google Earth så det kan fela en 3-4 meter…

 11. notme

  “Som användare av MSN och Skype är du beroende, och eventuellt kontrollerad, av de respektive organen. MSN läser uppenbarligen vad du skriver, eftersom vissa saker filtreras bort (såsom länkar till vissa domäner och .exe-filer). Känner vi inte igen detta förfarande någonstansifrån? Något som vi aktivt vill motarbeta?”

  Det är frivilligt att använda MSN eller inte. Alltså ingen problematik att de har en sådan “feature” i sin service. I fallet FRA är det inte fråga om något frivilligt och kan likställas med våldtäkt.

 12. Eric

  E-postat idag:


  Detta meddelande är attenderat till Länskförsäkringars PR-chef. Vänligen vidarebefodra detta.

  Är ni medvetna om att ni visas som sponsor till bloggsidan http://www.BevaraFRA.se med stor banner tvärs över den websidan mellan articklarna?

  Om det är så att ni tycker detta är i sin ordning vore jag glad att få veta det. Jag kan nämligen inte på något vilkor tillåta att ni använder mina pengar till att sponsra de som propagerar för ett nedrustande av demokratin i Sverige.

 13. Putte

  Apropå Skype. Skype har en mycket stark kryptering och så länge Zennström var chef kunde man lita 100% på att Skype skyddade sina kunder. Men nu när Skype ägs av ett företag från USA (eBay) kan man möjligen misstänka att de fått besök från NSA med order om att installera bakdörrar i mjukvaran.

  Är det någon teknikkunnig som vet om Skype + Skype IM är känslig för detta eller är P2P topologin robust nog? Skype släppte en ny uppgradering av sin programvara för några veckor sedan så man kan bli lite orolig.

  En orsak till Englands politiska dominans under 1800-talet var att nästan alla sjö-telegrafkablar passerade London, vilket gav de brittiska myndigheterna möjlighet att tjuvlyssna.

  Att frigöra sig från alla former av mjukvara från USA borde ligga i alla staters, företags och privatpersoners vitala egenintresse.

  USAs mjukvaruindustri kommer att få betala ett extremt högt pris för att de har givit efter för NSAs krav på att visa “patriotism”.

  (Detta är inga fantasier. Tillverkare av färgskrivare gick med på att bygga in hemliga id-taggar som följde med i utskrifterna i syftet att få fast sedelförfalskare.)

 14. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro

  Alternativt

  http://www.liberalis.se/

  Jag hittade sajten för någon dag sedan och har försökt att få Simon att ge sig tillkänna, utan resultat.

 15. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro

  Simon Hedlin Larsson är för övrigt med i Folkpartiets ungdomsförbund LUF – i Distriktstyrelsen i Stockholm:

  http://www.luf.se/index.php?show=3963_SWE&&page_anchor=http://www.luf.se/p3963/p3963_swe.php

 16. Adlern

  Vad jag vet är det förbjudet för svenska myndigheter och institutioner att använda sina anslag (skattepengar!) till politisk propaganda. Förrförra mandatperioden gick den borgerliga majoriteten i Stockholms landsting ut med en informationskampanj om robin-hood-skatten och att det skulle vara den och inte deras skattesänkningar som var huvudorsaken till budgetunderskottet i Stockholms Läns Landsting (huruvida det var så kan debatteras, särskilt beroende på vilken sida av höger-vänster-skranket man står), men de fick ordentligt smäll på fingrarna av (tror jag) riksrevisionsverket för den.

  Om FRA har anlitat PR-firma för att propagera och man kan påvisa det kan det nog bli en rätt FET skandal.

  Observera att t.ex. Systembolaget är ett statligt företag utan anslag (skattemedel) och därför kan bedriva sin propaganda/informationskampanj fritt.

 17. Rick Falkvinge

  Adlern: Det där var intressant, det ska vi hugga direkt på i så fall. Har du något lagrum eller ett prejudikat som går att referera till (typ ett dokument eller liknande till fallet du beskriver)?

  Någon annan som vet mer?

 18. Adlern

  Min google-fu är usel idag (kan bero på de fyra öl jag druckit), jag får bara fram vänsterpartistiska bloggar och insändare/ledare i tidningar, ingen substansiell information, tyvärr. §:c( Det hände 2002 eller 2003, dne borgerliga majoriteten i Landstinget i Stockholms Län satte upp en större kampanj i tunnelbanan (bl.a.) om utjämningssystemet och att dertas miljardunderskott berodde mer på det än skattesänkningarna och fick massiv kritik för att de använde skattemedel till propaganda. Kanske någon annan är mer framgångsrik än jag?

  Adlern’s last blog post: Korrläsning commence!

 19. HR

  Första svaret på min förfrågan i usenetgrupperna swnet.politik,swnet.juridik:

  Thu, 24 Jul 2008 21:15:30 +0200, HR ba:
  > Jag eller Rick Falkvinge himself vill veta någon lagtext man kan använda
  > till att sätta dit FRA för att den myndigheten användar skattemedel till
  > att föra politisk kampanj.

  Det är säkert hemligstämplat i så fall…

  > Förrförra mandatperioden gick den borgerliga majoriteten i Stockholms
  > landsting ut med en informationskampanj om robin-hood-skatten och att
  > det skulle vara den och inte deras skattesänkningar som var huvudorsaken
  > till budgetunderskottet i Stockholms Läns Landsting (huruvida det var så
  > kan debatteras, särskilt beroende på vilken sida av
  > höger-vänster-skranket man står), men de fick ordentligt smäll på
  > fingrarna av (tror jag) riksrevisionsverket för den.

  Kanske det är lämpligt att fråga RRV efter paragrafen i så fall?

  > Om FRA har anlitat PR-firma för att propagera och man kan påvisa det kan
  > det nog bli en rätt FET skandal.

  Det är många myndigheter som har bedrivit egna konstiga kampanjer. och det
  är flera ledarskribenter som har uppmärksammat saken. Jag antar att någon
  rask MUFare hade stämt myndigheterna om det hade varit möjligt. Så länge
  en myndighet har regeringen bakom sig verkar det vara svårt att komma åt
  den.

  Charlie.

 20. Martin

  Jag tror att http://www.bevarafra.se är triggat av den amerikanske strategen som var i Almedalen. Han tyckte ju tt regeringen skulle ha en bloggstrategi. Nu har den kommit.

 21. Katinka

  Nja, om det är Carl Roves strategi man tänkt följa (effektiv för att mobilisera egna men inte för att vinna nya) har man missat halva budskapet. Han sa visserligen att man skulle ut på bloggar men att man alltid skulle göra det öppet, visa vem man företrädde. Det senare var, vad jag förstod, själv nyckeln till deras framgång.

 22. Sidvind

  Bevarafra verkar nu ha börjat kommentera inlägg på andra bloggar också (iaf på min?), så de kanske har läst och förstått vad Rick skrivit i sitt inlägg. he he he…

 23. Kanon

  Vad är det ni försöker dölja. Jag anser att FRA:s verksamhet är en nödvändighet för att leva i ett säkert land.

 24. Titta, han lever! « Tomas sida

  […] gör bäge två svåra att ta på allvar, eftersom man har svårt att värdera deras uttalanden. Rick Falkvinge har en bra genomgång om varför det är svårt och passar på att såga lite av den ena bloggens […]

 25. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro

  Kanon!

  Vi människor är inte födda till att leva i glashus – det är ingen slump att panopticon var ett fängelse. Det kan finnas tusen och en orsaker till att en människa inte vill få detaljer om sitt privatliv utlämnade, men hon har ingen som helst skyldighet att motivera sig. Bara obehagskänslan räcker. Rätten att ha sitt privatliv för sig själv är garanterad i både Europakonventionens och FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Frågan ”Vad har du att dölja?” är ojust, den indikerar en auktoritär människosyn hos frågeställaren, och därför är det motiverat att svara ojust, kanske med motfrågan ”Varför låser du om dig på toaletten?”.

  (Tack, Pär Ström)

 26. Oscar Swartz

  Ett säkert land? Med en statlig avlyssningscentral dit hela folkets kommunikation kopieras? Ett sånt land är osäkert. För folket.

  Oscar Swartz’s last blog post: FRA: Vi vill skydda Sultanen, inte Sverige!

 27. Stefan H

  Kanon: Tycker du Sverige är väldigt osäkert just nu? Tycker du att total säkerhet är önskvärt?

 28. Kanon

  Sorry grabbar, hur kan ni försvara en sådan som Falkvinge. Hans absurda argument, att FRA inte får uttala sig, det är politikernas sak, håller inte. Eftersom han liksom många andra hoppar och stampar på myndigheten och dess anställda så har generaldirektören en skyldighet att förklara. Men se, det som alla vill veta och kräver att FRA ska redovisa, det stoppas ned i halsen på generaldirektören.

  – Håll käften generaldirektören. Jag snackar bara med okunniga politiker, jag vill inte att insatta personer talar om för svenska folket hur det egentligen förhåller sig.

  När Falkvinge spelar upp ett band med fd överdirektören på ett torg i det egotrippade Stockholm, då skall det alltså inte få bemötas.´FRA skall tryckas ned, stampas på, beläggas med yttrandeförbud och bara säga:

  – Tack för en saklig debatt.

 29. Mr Profit

  Kanon>>
  Utgår inte makten från folket? Ska man med tvångsmonopolets hjälp först beslagta pengar från folket under flaggan “välfärd”, och sedan använda dessa pengar till att påverka vad människor ska tycka? Det är bara skendemokrati. Vi vill inte bli avlyssnade, och då ska staten exekvera den önskan, inte försöka övertala oss till att svälja skiten.

 30. Mr Profit

  Om nu massavlyssning är en sådan förträfflig idé för att göra det otrygga Sverige (lägst hotnivå på SÄPOs lista) säkert, så föreslår jag några andra ingrepp också:
  * Obligatorisk kroppsbesiktning vid alla flygplatser och tågstationer. Ja, har du rent mjöl i påsen har du inget att dölja, för du är väl ingen terrorist?
  * Obligatorisk kameraövervakning i sovrummet. Ja, det begås en icke oansenlig del misshandel och våldtäkter där, du har väl rent mjöl i påsen och är ingen våldtäktsman?

 31. Mr Profit

  s/kontroll/kropps/

  [Jag korrigerade enligt önskemål. /Rick]

 32. RedLib

  Sverige är i grunden ett värdekoncervativt land. Från höger till vänster är det samma grundkoncept. Politiker ser inte sitt jobb som att genomföra det folket vill. De ser inte sin rätt att påverka vad folket vill begränsad till debatt och aggitation. De ser staten som ett legetimt verktyg för att tvinga folk att sitta vakert. Rättspositivism är värsta avarten – Då man stiftar lagar utan stöd för att med brutalt våld tvinga folk till underkastelse. Att den politiska kulturen vill kunna kontrollera folket in i detalj är föga överaskande. Det är dags för folket att säga STOP!

  RedLib’s last blog post: Tolgfors har fortfarande inte förstått nått!

 33. Kanon

  Eftersom ni inte svarat på något jag skrev så skriver jag det igen:

  Sorry grabbar, hur kan ni försvara en sådan som Falkvinge. Hans absurda argument, att FRA inte får uttala sig, det är politikernas sak, håller inte. Eftersom han liksom många andra hoppar och stampar på myndigheten och dess anställda så har generaldirektören en skyldighet att förklara. Men se, det som alla vill veta och kräver att FRA ska redovisa, det stoppas ned i halsen på generaldirektören.

  – Håll käften generaldirektören. Jag snackar bara med okunniga politiker, jag vill inte att insatta personer talar om för svenska folket hur det egentligen förhåller sig.

  När Falkvinge spelar upp ett band med fd överdirektören på ett torg i det egotrippade Stockholm, då skall det alltså inte få bemötas.´FRA skall tryckas ned, stampas på, beläggas med yttrandeförbud och bara säga:

  – Tack för en saklig debatt.

 34. Jesper

  Kanon: Ju mer FRA redovisar om sin faktiska verksamhet, desto mer blir det kristallklart att FRA har förbrukat sitt förtroende och överstigit sitt mandat och existensberättigande. Att Rick använder dessa fakta för att stödja ett argument torde emottagas på ett annat sätt. FRAs struktur genom detta mandat är att vara opolitiskt och att just “hålla käften och göra sitt jobb”; när inte ens detta efterlevs ibland många andra förbrytelser kan man börja undra hur enskilda syjunt-, öh, bevakningsråd ska kunna leverera någon egentlig säkerhet från FRA.

  Tack, indeed, för en saklig debatt, där ditt inlägg hittills har varit att påpeka hur FRAs yttranden inte tolkas som något positivt. Det kanske finns bra anledningar till detta, enär “stackars Stasi” inte var den allmänna uppfattningen i DDR heller.

 35. Mr Profit

  Okej då, här kommer svar på din fråga:
  “hur kan ni försvara en sådan som Falkvinge[?]”
  För han verkar vara den ende som står upp för grundläggande demokratiska värden, istället för att schackra bort dem mot några procentsatser hit eller dit i någon skatte- eller bidragsfråga.

 36. Mr Profit

  “- Håll käften generaldirektören. Jag snackar bara med okunniga politiker, jag vill inte att insatta personer talar om för svenska folket hur det egentligen förhåller sig.”

  Aha, du menar han ska istället göra så här:
  “- Håll käften Amnesty! Jag snackar bara med Nordkoreanska nyhetsbyrån som pratar helt utan eget intresse, jag vill inte att insatta NGO:s ska tala om för oss hur det förhåller sig.”

  För generaldirektören talar ju inte alls i egenintresse. Och visst ja, alla exempel han har gett på hur FRA har räddat världen går inte att begära ut, för de är sekretessbelagda. Så… praktiskt. Varför berättar inte FRA då om hur de stoppade tredje, fjärde och femte världskriget när de nu ändå håller på.

 37. Rick Falkvinge

  Profit:

  Varför berättar inte FRA då om hur de stoppade tredje, fjärde och femte världskriget när de nu ändå håller på.

  Jag ser en rolig satirpostning ta form…tack för tipset. 🙂

 38. Stefan H

  Kanon: Även om jag i mycket, men inte allt, håller med Falkvinge så har jag inte försvarat honom här så vitt jag vet. Men du svarade inte heller på mina frågor, och jag vet inte vad du vill ha för svar på ditt inlägg riktigt 🙂

 39. Zohajar Imamou

  Jag har nu funderat en stund över
  Simon Hedlin Larsson, och undrar om det inte kan
  vara så att det står hans namn på papperen, men
  att det är någon annan som sköter själva sajten?

 40. scaber_nestor

  Det verkar som unge Simon H. på bevaraFRA är son till en välkänd lobbyist på svenskt näringsliv.

  Är svenskt näringsliv den PR-organisation det spekuleras om ska vara de som tvingat fram Åkesson och Tolgfors att uttala sig?

 41. Jonne

  Lite ironiskt är det att Simon har ett citat på sin facebooksida som lyder “Det spelar ingen roll vad du säger, det är vad andra hör som räknas.”.

  Förstår han inte att andra *kommer* att lyssna på *allt* han säger och bilda sig en uppfattning om vad han är för en kuf?

 42. […] Expressenbloggen, Opassande #8, Rick Falkvinge (pp) #4, Blogge Bloggelito igen, deep.edition #5, Rick Falkvinge (pp) #5, Cynism igen, Trottens Betraktelser #3, Opassande #9, annarkia, Svensson #4, Dexion igen, […]

 43. Erik Laakso | På Uppstuds » En ny clown i FRA-debatten

  […] Expressenbloggen, Opassande #8, Rick Falkvinge (pp) #4, Blogge Bloggelito igen, deep.edition #5, Rick Falkvinge (pp) #5, Cynism igen, Trottens Betraktelser #3, Opassande #9, annarkia, Svensson #4, Dexion igen, […]

 44. nils2

  Är http://norah4you.wordpress.com också ett projekt från PR-firman?

  Bloggen uppvisar likheter med bevarafra.se:

  * Höjer FRA till skyarna
  * Kommenterar enbart traditionell media och utredningar av olika slag
  * Bloggaren verkar ovan, alla URLer skrivs ut i fulltext och innehållet på about-sidan är postat som en kommentar
  * Norah4you är inne och kommenterar på bevarafra.se

  Likheterna mellan bevarafra.se och norah4you kan såklart vara tillfälligheter. Men följande talar emot det:

  Bloggen http://norah4you.wordpress.com skapades 22 juli – samma datum som domänen bevarafra.se registrerades.

 45. Hans J

  “Norah” verkar angelägen om att räddandet av integriteten går rätt till och hänvisar till Regeringsformen:

  Regeringsformen 8 kapitlet paragraf 17:

  “Lag får ej ändras eller upphävas annat än genom lag. I fråga om ändring eller upphävande av grundlag eller av riksdagsordningen äger 15 och 16 §§ motsvarande tillämpning.”

  Detta innebär att den aktuella lagen inte kan “rivas upp” utan att istället en ny lag som ogiltigförklarar den gamla måste antas av riksdagen! Lyckligtvis behöver en sådan lag bara vara några få rader!

  Stort tack till “Norah” för de kloka råden…

 46. Mary-Annjeffcoat

  hi

Comments are closed.

arrow