FRAs anläggningar

Efter att Hax uppmärksammade Onsalaanläggningen, via Felten, som har diskuterats länge i PPs internkommunikationchattar (som t.ex. den troliga källan till Titandatat), så slår det mig att jag tar mycket intern kunskap för given och publicerad.

Därför tänkte jag skriva lite mer källdata om det.

FRAs huvudanläggning är på Lovön. Eniros kartor har tagit bort den från kartorna, men den finns tydligt på Google Maps. Bilden nedan från Google Earth.

FRA Lovön

Onsalaanläggningen är utförligt dokumenterad i det här dokumentet från 2003 som låg till grund för ett Kalla Fakta-reportage. Felten har kartlänkar till Eniro och Hitta — det var ny data, bra jobbat, Felten!

FRA Onsala

Det finns dessutom en anläggning på Gotland, som jag inte hittat på några kartor.

…och precis när jag hade skrivit klart det här, så fick jag ett tips i våra interna kanaler om att det mesta av detta redan finns på FRApedia. 🙂 Gotlandsanläggningen finns också utpekad.

Om någon har färskare bilder på Gotlandsanläggningen, kanske någon av våra aktivister på Gotland, så tas sådana tacksamt emot.

Samma sak ifall någon känner till fler anläggningar.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Hans J

  Förlåt om detta ligger ute någon annanstans…
  Hittade den via Herr Felten…

  Något av det mest sanslöst träffande jag sett!
  Vilka detaljer!

  http://knolfoda.blogspot.com
  (Min favorit är Kabelläggare! Reinfeldt)

 2. B110

  Men nej! Nu kommer ju terroristerna och tar de stackars tokFRAnsarna för att du avslöjat deras superduperhemliga anläggning!

  Ärligt talat, vilket jävla James Bond-komplex man måste lida av om man på allvar tycker det verkar som en bra idé att be Eniro photoshoppa bort ens byggnader från sina kartor. Vad är poängen liksom?

 3. B110

  Och dessutom – anläggningen i Sthlmstrakten har en busshållplats som heter Rörby FRA, men berätta inte det för någon. Hemligt hemligt.

 4. Jimmy

  Är det bara jag som tycker det är lite ironiskt att FRA påstår att de ska skydda från “yttre hot”, men det är det svenska Eniro som de tvingat “sudda ut” anläggningen från sina kartor, medans amerikanska google earth visar den hur tydligt som helst 😛

 5. Hans J

  Rätt ironiskt är bara förnamnet…

  FRA och det otroligt effektiva svenska försvaret kanske utgår från att ryssarna INTE har satelliter som kan ta bilder med betydligt mycket högre upplösning än dom däringa “amatörbilderna” på Google…

  När inspelningarna på ubåts-uttrarna eller vad det var överlämnades till ryssarna – AV STATSMINISTERN fortsatte de att vara HEMLIGA för svenska folket – man ville väl förhindra att de kom i ryssarnas händer?!? Va?

  RENA LEKSTUGAN!
  och vi betalar barnkalaset via skattsedeln!

 6. Hans J

  dessutom ..
  genom att maskera dom på foton på det sättet så UPPLYSER man ju “FIENDEN” om vad den speciellt ska titta efter?

  Snälla Regering .. det är bra att skatterna minskar – var nu konsekvent och ta i ordentligt är ni snälla!

 7. Putte

  Apropå FRApedia. Vi är bara ca 10 stycken som bidrar aktivt så om fler personer vill lägga ner tid vore det jättebra. Strukturen är ganska rörig nu och det är svårt att navigera.

 8. Jocke

  Nu har tydligen en person på 103-listan gjort en anmälan till JK.

 9. Sven

  Litet kompletterande information om bildmaterialet runt FRA-anläggningen på Lovön:

  Eniro och Hitta är skyldiga enligt svensk lag att dölja (eller göra otydliga) skyddsobjekt.

  En märklig sak är att det är olika regelverk för foton respektive kartor, så om ni använder Hitta och zoomar in med satellitfunktionen och tittar på FRA-anläggningen (den ligger längst upp åt norr om ni söker på Rörbyvägen Drottningholm och sedan följer Rörbyvägen) så är anläggningen mycket riktigt retuscherad till en träddunge utan någon som helst bebyggelse. Lantmäteriet har stått för “övermålandet” i detta fall, och råkade i hastigheten måla över en liten del av vägkanten också 🙂

  Skiftar ni till kartläge så kommer ni tydligt att se det vägnät som löper genom den orörda träddungen, och även huskropparna som finns där i “skogsdungen”. Att man kan se olika saker beror alltså på de skilda reglerna för foton och kartor.

  Men som sagt, via Google Earth så ser man allt. De lyder givetvis inte under svensk lag. Google Earth döljer också objekt: dels amerikanska skyddsobjekt, men även andra länders objekt, om länderna har tillräcklig politisk påtryckningsgrad på Google Earth.

 10. West

  Det är ju inte Bletchley Park direkt, men de där ställena ser rätt fina ut ändå. Det ska nog inte alls bli några problem att hitta nya hyresgäster när FRA läggs ner.

  West’s last blog post: nn404 Not FoundnnNot FoundnThe requested URL /commentluvinc/remoteCL5.php was not found on this server.nnApache/2.2.3 (CentOS) Server at http://www.fiddyp.com Port 80nn

 11. Pärs

  Det är också ganska festligt att om man zoomar ut lite lagom långt i hitta.se:s nya fina 3D-karta, så ploppar det helt plötsligt fram en liten by från ingenstans..

 12. RedLib

  West: hehe… Jag har fler gånger i tanken drägglat över FRA-idén. Tänk… En serverhall i ett bergrum med egen fiber till alla internationella internetanslutningar i sverige :-p … Men… hur kralligt det än låter får de helst lägga ner FRA innan kablarna är nergrävda.

 13. Arizto

  Några kilometer från anläggning på Gotland ligger en gammal försvarsinrättning(antagande) som är inhängnad med taggtråd. Den ligger precis vid kusten och om jag inte minns fel har den flera större master. På en av grusvägarna i närheten av Sysna. Någon som vet något om denna?

 14. Johan Öbrell

  Skyddslagen är tydlig i denna fråga.
  Det är förbjudet att fotografera, avbilda, beskriva eller mäta ett skyddsobjekt.

  Precis som Sven skriver så är det lagar som tvingar hitta/eniro att dölja anläggningarna på fotografier.

 15. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro

  Och nu diskuteras FRA-debatten även i filmrecensioner!

  http://www.aftonbladet.se/nojesliv/film/recensioner/article2966876.ab

 16. Johan Öbrell

  Det är nu vi står vid den viktiga punkten som kommer att bestämma hur vår framtid utvecklas.

  Blir det som 1984 mm eller kommer vi att få en mer Star Trek liknande framtid där individer och demokratiska värden som solidaritet och jämlikhet värderas högst.

  Sverige kan inte göra allt men vi kan leda vägen mot en ljusare framtid.

 17. RedLib

  Intressant idé… Skriva ett bildanalysprogram som laddar ner alla tillgängliga fria kartor, flygbilder och satelitbilder och söker efter olikheter. Sen något vikiliknande där avikelser kan diskuteras och klassificeras. Det som bara är nybyggnationer som beror på att datat är olika gamla kan döljas (men bör gå att få fram om man väljer det). Det blir lite av en ‘fattig mans underättelsetjänst’. Skulle nog komma fram en hel del ‘intressent’. geosecrets.org 🙂

 18. Hans J

  Vintern 1929-1930 satt en ung astronomistuderande vid namn Clyde Tombaugh och kontrollerade fotografier tagna av stjärnhimlen. Det gick till så att man tog ett fotografi av samma ställe av stjärnhimlen med ett par dagar, någon veckas, mellanrum. Sedan jämförde man bilderna i en “glimkomparator” – en blinkkomparator.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Blink_comparator

  Man visade växelvis bilderna från först den ena bilden och sedan den andra. Allt som hade rört sig tillräckligt därute i universum såg då ut att “hoppa” på bilderna. Ena gången vad den här den andra gången där. Så upptäcktes planeten Pluto. Den yttersta och mest svårupptäckta planeten den nionde i vårt planetsystem. Den är så liten och avlägsen så att astronomerna inte längre kallar Pluto för en ‘planet’. Vi har alltså nu – enligt definition – 8 planeter i vårt solsystem.

  Här har vi alltså ett system där Eniro och kartverket ändrar bilder och fotografier för att dölja känsliga verksamheter och byggnader. Till och med Google har andra fotografier än de där svenskt säkerhetstänkande retuscherat bort hela byggnader ja hela byggnadssystem. Att hitta skillnader är då en barnlek – tom svensk underrättelsetjänst skulle klara detta.

  Jag läste någonstans att man till och med har börjat leta svartbyggen på detta sätt. Man tar två bilder på samma område. med något års mellanrum. All nybyggnation “blinkar” då om man visar bilderna “överlagrade” den ena efter den andra.

  Vad “Ivan” i vårt fall behöver göra är att skaffa sig egna satellitbilder på samma områden som Eniro har fotografier på.

  Och HÄPP-BLINKKOMPARERA…

  Nämen se! ALLA skyddsobjekt BLINKAR JÄTTEFINT! Det man vill dölja ANNONSERAR man istället ut!

  Varför har man då gjort sig omaket med att retuschera i alla dessa bilder? Svaret är vi har en fullständigt föråldrad hemlighetskultur. Under andra världskriget då det inte fanns satelliter så var enda sättet att få sådana översiktsfotografier att ta dom från flygplan. Och att fotografera från flygplan var förbjudet utan tillstånd. Nu tas fotografier från satelliter och ingen frågar efter tillstånd längre.

  Mycket av säkerhetstänkandet på våra myndigheter och underrättelseorganisationer härstammar från en svunnen tid. Vi har mycket att vinna på en TOTAL ÖVERSYN av säkerhetstänkande och organisationer.

 19. Mr Profit

  Tack Hans J för din intressanta kommentar!

 20. Savaric

  Appropå filmrecensionskommentaren ovan….inte bara där nämns FRA:

  Handbollsförbundet dras visst med nån skandal eller nåt (nån sportintresserad får väll fylla i vad det rör sig om, men i alla fall)

  http://www.expressen.se/sport/handboll/1.1242978/forbundet-startar-utredning-da-blir-stjarnorna-rasande

  “Landslagskaptenen Kim Andersson är inte heller road:
  – Lite av en häxjakt, tycker jag. Det blir lite FRA över det hela. Att det ska kollas och kontrolleras.”

  Så FRA håller på att bli synonymt med “Häxjakt” i folkmun. Intressant.

 21. Intensifier » Panspektronfylum i kinesiska taxibilar

  […] (föregripande). FRA tillhör samma fylum och är ultrasnabbt (des centralbord är placerat på Lovön). Just snabbheten har gjort att olika arter av panspektriska teknologier har blivit hemskt […]

 22. Kent Agent

  Jaha, intressant är att MUST har sin verksamhet för tillverkning (tryckeri) av nycklar förlagd till lokaler ute på Lovön, just det det, hos FRA…. När MUST går över till elektroniska nycklar så kommer verksamheten att omlokaliseras, förmodligen till FOI’s lokaler i Kista.

 23. […] går en arab igen, Se till vänster, där går en arab #3, Cynism, Expressenbloggen, Opassande #8, Rick Falkvinge (pp) #4, Blogge Bloggelito igen, deep.edition #5, Rick Falkvinge (pp) #5, Cynism igen, Trottens […]

 24. Erik Laakso | På Uppstuds » En ny clown i FRA-debatten

  […] går en arab igen, Se till vänster, där går en arab #3, Cynism, Expressenbloggen, Opassande #8, Rick Falkvinge (pp) #4, Blogge Bloggelito igen, deep.edition #5, Rick Falkvinge (pp) #5, Cynism igen, Trottens […]

 25. Nisse Hult

  Tjenare!

  FRA-mupparna skall ha någon anläggning “station” i närheten av Ystad. Någon som vet vart på kartan?
  Nisse

 26. […] till exempel på kartbilderna över Rörvik (om det inte fungerar med vare sig Eniro eller Hitta så har Rick klippt ut en bild här), och särskilt då terrängen väster därom. En suverän allmänning med goda campingmöjligheter […]

Comments are closed.

arrow