Serietecknare mot FRA

Som jag noterade tidigare har Max Gustafson, tecknaren av Samir, nu börjat med en 20-strippars följetong om FRA.

Som ett extra plus låter han alla kopiera dem till sina bloggar, bara man länkar tillbaka. Sweet! Jag drar mitt strå till stacken i kategorin “missa inte det här”, här är de första tre som publicerats hittills:

Samir FRA 01

Samir FRA 02

Samir FRA 03

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

PS: Kopiera inte mina bilder vidare, de är nedskalade från originalets bredd på 800 pixlar till att passa den här bloggens 600 pixlar. Utgå från originalbilderna istället. Det här är lysande politisk satir, jag vill behandla den med respekt.

PPS: Jag vill också slå ett slag för Henrik Alexandersson, ordföranden för Frihetsfronten, ifall någon här inte känner till hans blogg. På sistone har han skruvat upp tempot kring FRA ordentligt. Han rapporterar dessutom från Bryssel, vilket är signifikant (Belgien har lika starkt meddelarskydd som Sverige, men det är också de enda två länderna jag vet som har så starkt meddelarskydd: i Belgien och Sverige är journalister skyldiga att hålla källor hemliga; i andra länder har de rätt att hålla källor hemliga.)

Separator line

UPPDATERING: Fler serietecknare. Lindström ger sig in också.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Någon

  Skala ned bilder och samtidigt behandla dem med respekt: När man skalar ned så tappar man både skärpa och detaljrikedom, det senare kan man av naturliga skäl inte göra något åt. Men det skärpetapp som uppkommer genom aliasing kan man till viss del göra något åt. Detta genom oskarp mask, en mycket gammal mörkrumseknik. I Gimp hittar du verktyget under Filter – Förbättra – Oskarp mask… Där ger du de ungefärliga värdena 0,4 för Radie* , 0,55 för Mängd och ett tröskelvärde på sisådär 0-10. Då skall du se hur mycket bättre det blir, framförallt texten i pratbubblorna blir mer läsbar. Ta dock inte i för mycket så att du får “halos” – en lätt gloria kring konturer – framförallt radien får man vara lite försiktig med.

  * 0,55 för radie blir bra för skärmvisning a 90-120 ppi, vid tryck i högre upplösning krävs ofta mer, dock med viss reservation för tänkt betraktningsavstånd.

  Ang. andra strippen och att missuppfatta/tolka saker fel eller allt för bokstavligt. Hört på kommunikationsradio:

  – Karina kom. (säger en manlig röst)

  – Ja (lätt stön) koommm.

  – Vänder du på dig så att jag får stoppa in den.

  Alla som hörde det, på den mycket sas. “manliga” arbetsplatsen, formligen kiknade av skratt, men till saken hör att det var två maskinförare som talade med varandra. Den manlige föraren av en hjullastare kom bärandes på en mindre container och den kvinnlige föraren var lite i vägen med sin maskin, och hennes lilla stön som hjälpte till att leda tanken kom av att hon just körde över en grop hon missat med sin traktor.

 2. Erik

  Kort fråga:

  Hur länge ska den tillsatte tjänstemannen på FRA få driva politik mot riksdagsledamöter i våra tidningar?

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1485649.svd

  Eller är det så att Regeringen har sagt åt Åkesson att, typ “-Nu får du försvara dig själv, och grejar du inte det så ryker du och halva ditt FRA”

 3. Anders

  Ännu ett serietips om bl.a. FRA

  http://bonton.se/

 4. Rick Falkvinge

  Erik: Jag var i Rapport om exakt det i går kväll. Vill de försvara FRA får de fanimej göra det på sin fritid, inte för skattemedel. Det har de inte mandat för.

  Anders: Tack! Uppdaterat.

 5. tvivlar

  Rick!

  Bra att du fick uppmärksamhet på det igår. I all ödmjukhet vill jag bara säga att det finns bättre argument än rent ekonomiska för att myndigheter inte ska driva politik. Jag har skrivit om det idag.

  tvivlar’s last blog post: Ska myndigheter opinionsbilda?

 6. butcher bird

  Ja, man kanske skulle damma av pennan och rita lite serier igen.

  Min anti-amerikanske serie blev NÄSTAN publicerad i högskolans tidning back in the days… 🙂

  http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.465319

  butcher bird’s last blog post: Bli inte ovän med FRA eller deras uppdragsgivare

 7. local

  Ytterligare en jämförelse

  http://www.thelocal.se/gallery/155/5/

 8. Patrik

  Han glömde en:

  Amerika, 26 Oktober 2001. USA PATRIOT Act antogs.
  För att “skydda staten genom att upptäcka och stoppa terrorism”.

  🙂

 9. […] Betraktelser #4, Jonasanderson.se, Mad World, Framtidstanken igen, Mina Moderata Karameller igen, Rick Falkvinge (pp) #6, Björn Wadström – ettan #5, Tomas sida #3, Motbilder #3, Din ledamot i riksdagen #3, Tobias […]

 10. Erik Laakso | På Uppstuds » En ny clown i FRA-debatten

  […] Betraktelser #4, Jonasanderson.se, Mad World, Framtidstanken igen, Mina Moderata Karameller igen, Rick Falkvinge (pp) #6, Björn Wadström – ettan #5, Tomas sida #3, Motbilder #3, Din ledamot i riksdagen #3, Tobias […]

 11. Asdf

  11 november 2013 var iförrgår. Inga terrormisstänkta blev gripna i Arboga.

Comments are closed.

arrow