Och nu: Angiverilagar!?

Via Hanna Wagenius och Dumheterna läser jag om alliansens senaste påhitt: något som kallas civilkuragelag, som åtminstone liberala Hanna Wagenius med rätta går i taket över.

Evolving Ape, Mary och Lennart Nilsson kommenterar också.

Det handlar alltså om att alliansen verkar ha kommit överens om att göra det brottsligt att inte själv ingripa mot brott, och att införa lagen under mandatperioden — före den 19 september 2010.

Ingen av de bloggarna verkar dock ha tagit ett steg tillbaka och se vad lagen innebär i ett större perspektiv, utan snarare bara stämplar det som “korkat” — visserligen är det korkat, men ändå. Det är värre än så.

Den föreslagna lagstiftningen gör det till ett brott att inte själv ingripa om du ser ett brott begås. Normalt tänker man då på våldsbrott ute på stan, att komma till sin nästas undsättning. Att hjälpa människor i nöd.

Men det är långt ifrån hela bilden. Det finns också många morallagar som i stort sett bara är brott mot staten. Föreställ dig att du kommer hem till en vän, en nära vän, som erbjuder dig hembränd snaps till en ledig och vänskaplig grillmiddag ute på bakgården. Bra hembränt, dessutom. Under den trevliga kvällen kommer det fram att hon aldrig förstått det där med att köpa på systemet, utan har gjort det till en konst att göra bra sprit hemma i källaren. Du är riktigt imponerad – spriten är bra, riktigt bra.

Plötsligt är du själv kriminell som inte ingriper mot hembränningen.

Eller mot grannens grabb som har en trimmad moppe. Eller mot den andra grannen som du vet jobbar lite svart vid sidan av. Eller mot din kompis som fildelar (kompis och kompis, hela jävla bekantskapskretsen). Eller mot din kompis som kör båge, som inte hållit sig under hastighetsgränsen sedan 1994. Eller mot … ja, säg mig en person i din bekantskapskrets som du inte vet bryter mot lagen på något sätt. Plötsligt blir du en brottsling om du inte anger dem.

Det här är inte en civilkuragelag. Det är nyspråk. Det är en angiverilag. Och den ligger föreslagen här i Sverige.

Högre makter, vad jag önskade att Piratpartiet inte behövdes. Men varje dag jag ser sådant här…

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Separator line

UPPDATERAT: Jag ser att Björn Fridén dragit samma slutsatser som jag med rubriken “Måste man angripa mot grannens skattefiffel?“. Han länkar också till andra som kommenterat: Krassman , Blackwater och Niklas Wykman.

Twinglande: DN.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Stefan H

  Det enda som saknas för att göra något dylikt perfekt är ett belöningssystem. Straff när du inte anger, belöning när du gör. Reda pengar. Helst ganska mycket också, iaf femsiffrigt. Den dolda brottsligheten skulle minska massor!

 2. huckelberryfinn

  FRA lagen tar ju bort anonymiteten helt om du skulle vilja anmäla brott du ser eller har vetskap om, antagligen viljan att anmäla brott oxå. Då måste det väl till en sådan lag eller?
  Nog bara början av lagar.

 3. Anonym fegis

  Det här ÄR alltså östtyskland, trots allt? Tjallarsystem och heltäckande övervakning. Både den förra och den här regeringen saknar helt omdöme när det gäller folkets rätt till privatliv och personlig integritet.

 4. X

  Ni får det att låta som att det är helt av en slump detta införs. Dags att vakna upp ur drömmen – Sveriges oskuld är sedan länge förlorad.

 5. Mind

  Det blir bara sjukare och sjukare. Tja, men det är ju rätt effektivt med angiverisystem, fråga Saddam Hussein.

 6. huckelberryfinn

  FRA lagen kräver massor av tilläggs lagar,angiverilag,krypteringslag,inloggningslag,datalagringslag,
  Nu börjar det.

 7. Jan Sjöholm

  Tack Rick, du är lika skarpsynt som vanligt!

  Med den här lagen kan myndigheterna få bukt med alltifrån oansvariga som går mot rött ljus till människor som fäller nedlåtande kommentarer om riksdagsmän och andra myndighetspersoner.

  Allt du säger kan (och kommer) att användas emot dig.

  Det blir lätt surealistiskt när man jämför med vad vår utrikesminister tycker är ett passande beteende.

  Jan Sjöholm’s last blog post: Rekomenderad podcast

 8. HR

  Alliansen kämpar hårt för att inte bli omvald. Innerst inne visste Reinfeldt att han inte blir omvald redan den första månaden i hans statsministerkarriär. Alliansregeringen passar då på att pissa på väljarna så mycket som möjligt.

 9. christoffer

  Om denna lagen går igenom så fins det en enda bra sak att göra.

  Punktmarkera ALLA riksdagsledarmöter. Och varje gång de INTE ingripper mot ngt (tex ser en bil som kör mot rött ljus genom sammanträdesrummet) så polisanmäler man dem för brott mot lagen.

  för riksdagsledarmöter ska ju föregå med gott exemempel elelr hur ? 🙂

  /C

  christoffer’s last blog post: 87.96.134.19

 10. Hans J

  Är då Regeringen i fullständig panik?

  Har man nu förstått att man inte har en chans att bli återvalda och vill införa så mycket man bara hinner under den återstående tiden av sin mandatperiod?

  Det har många gånger talats om den fruktansvärda faran med folk som vet att de snart ska dö. De har liksom ingenting att förlora och i och med vårt sekulära samhälle har man inget “liv efter detta” att se fram emot heller. Vad kan en strålningsskadad person, med bara ett par dagar kvar i livet, tänkas ta sig till?

  Inom kriminalvården säger man att det måste finnas en möjlighet för den intagne att rymma annars kan han/hon löpa amok fullständigt, totalt.

  Som Regeringen nu!

  Under Naziregimens, i Tyskland, sista månader vid makten utbröt fullständiga orgier i mördande av gamla ovänner, stöldräder, utlevande i sexuella excesser som nästan inte liknar någonting tidigare i historien. Man skyndade sig att avrätta så många man bara hann med i koncentrationslägren.

  Regeringen tiger som muren samtidigt som man, synbarligen helt okontaktbara, kör ångvält över hela samhället!

  Vi borde vara rädda – MYCKET RÄDDA!

 11. arnold

  Men så bra! Då är vi alla skyldiga att ingripa genom att JO-anmäla den åklagare som lade ner polisanmälan mot FRA eftersom också vi vet att hon begick ett brott. Rick är en duktig medborgare med civilkurage som gör rätt redan innan den nya lagen finns på plats.

 12. Stefan H

  Om man ser ett brott begås och ser att massa folk inte ingriper, måste man då ingripa mot samtliga brottslingar? Det kan ju vara t.ex. hela Ullevi…

 13. Mikke

  Rätta mej om jag har fel men visst är det så att Polisen ofta, VÄLDIGT OFTA, ger rådet att INTE ingripa mot en våldsman. De flesta skulle nog hellre se att polisen fick höjda anslag och att de slutade jaga fildelare och istället visade sej lite mer “ute på stan”, dvs lite omfördelning av resurserna.
  / Mikke

 14. Stefan H

  Mikke: Vad har “de flesta” med något beslutsfattande att göra? 🙂

 15. Oscar Swartz

  Hmm, har inte läst förslaget. Gäller det verkligen alla brott månntro, inte bara brott över ett visst straffvärde? Intrång i upphovsrätt? Intressant blir det ju verkligen för den som säljer sexuella tjänster helt lagligt i så fall. Den som köper begår ju ett brott idag, (bisarrt nog, eftersom det rör sig om en ömsesidigt överenskommen handling mellan vuxna personer). Men om säljaren nu inte genast ringer och anmäler köparen begår hon eller han ett brott då …? I förarbetena till sexköpslagen var man tvungen att explicit undanta sexsäljaren från att begå ett medhjälpsbrott vilket ju vore det naturliga och logiska. Men man var tvungen att bryta logiken för att få lagen att passa moralismen.

  Oscar Swartz’s last blog post: 87.96.134.19

 16. Rick Falkvinge

  Oscar: Tror inte förslaget är mer än en alliansöverenskommelse i dagsläget. Björn Fridén noterade att kd tidigare hade en lista på vilka brott som skulle omfattas, men den listan är borta nu.

  Och ja, i sexualrepression blir följderna nåt alldeles särdeles virriga. Räkna inte med att kd kommer att lägga några fingrar emellan för att förvärra situationen där…

 17. Arizto

  Vart går gränsen för att ingripa? Om svensk tull/polis inte registrerar alt prioriterar att gripa en utländsk artist som är påverkad av narkotika. Skall då tex hela publiken “tvingas” ingripa mot denna artist?

  En lagöverträdelse under en direktsändning?
  Blir det straffbart att stänga av TV:n eftersom det kan ses om man blundar för brottet.

  Om det bara gäller vissa brott och att andra fortsättningsvis blir ok att blunda för. Skall enskilda medborgare utbildas för att kunna göra en “korrekt” bedömning av ett ärendes prioritet samt eventuella strafföljd innan man ingriper?

 18. huckelberryfinn

  Klart du måste ingripa mot 100 huliganer som slår sönder skylfönster annars tar polisen dig som delaktig i upploppet. Tur den inte fanns under Göteborgskravallerna när jag försökte ta mig hem efter jobbet.

 19. Någon

  Du glömde sätta ut namnet på den pådrivande fascsisten, adress också så att folk kan skicka brev. Ja brev, snigelpost. Det duger inte längre med e-post, spelar ingen större roll att det kommer så mycket att riksdagens e-post servrar knäar, det är på sin höjd bara en lätt irritation. Tänk er samma mängd med riktiga brev, det är en rejäl belastning av rätt stora mått. Så, sluta e-posta. Riktiga brev, riktiga möten öga mot öga. Knacka dörr om ni bor i närheten. Det måste börja bli riktigt djävla obekvämt. Konfrontera dem IRL med alla deras påhitt, gärna inför grannar familj, vänner o bekanta. Massavlyssning, angiverilagar, datalagring, mobiltelefoner som nyttjas som statliga spårsändare, hemliga tvångsmedel, tillåtande av brottsprovokation osv.. Precis vem som helst i deras bekantskapskrets känner till en lång rad mindre smickrande epitet på politiker som föreslår allt detta. De måste få börja ta konsekvenserna och börja skämmas inför sin familj och vänner nu.

 20. isecore

  Som redan har påpekats i många andra bloggar (jag är för trött/förvirrad för att leta rätt på länkar just nu) finns den här lagen redan i t.ex. Frankrike, och där missbrukas den friskt av människor som inte tycker om varandra.

  Om det blir brottsligt att inte ingripa när ett brott begås är det jättelätt att orsaka problem för någon man inte tycker om. Det räcker med att lyfta luren och säga nåt i stil med “Jag såg min granne inte ingripa när [nånting] hände häromdagen!”

  Poff så har grannen problem med att förklara varför han inte ingrep mot detta komplett fiktiga brott.

  isecore’s last blog post: 87.96.134.19

 21. anders

  I USA betalar man istället sina informatörer. För att konditionera folk att gilla konceptet med angiveri och man börjar så klart med barnen.
  http://www.youtube.com/watch?v=dg879C8S-jE

  anders’s last blog post: 87.96.134.19

 22. Andreas

  isecore: “Om det blir brottsligt att inte ingripa när ett brott begås är det jättelätt att orsaka problem för någon man inte tycker om. Det räcker med att lyfta luren och säga nåt i stil med “Jag såg min granne inte ingripa när [nånting] hände häromdagen!”

  Poff så har grannen problem med att förklara varför han inte ingrep mot detta komplett fiktiga brott.”

  Hur fungerar det? Anmäler man först ett fiktivt brott själv, och sedan anklagar man andra för att inte ha anmält? Verkar ju vara relativt lätt att kolla upp det och utdöma AVSEVÄRDA straff för falskanmälningar.

  Därmed inte sagt att det är ett bra lagförslag, vilket det naturligtvis inte är.

 23. huckelberryfinn

  Anders har rätt,där börjar man, barnen ska anmäla föräldrarna om de inte får som de vill.
  Sen blir det ju ett nytt effektivt mobbing verktyg i skolan. Att anmäla varandra för illegal fildelning.

 24. Putte

  Bakgrunden till detta var ett resonemang som Göran Rosenberg förde i Moderna Tider någon gång på 90-talet.

  Han resonerade kring vad han uppfattade som
  bristen på “medborgaranda” i Sverige och att folk struntar i att hjälpa medmänniskor i nöd. Han hade ett exempel på en man som höll på att drunkna i en 10 cm djup vattenpöl. En annan person stod bredvid och såg på utan att lyfta ett finger. Rosenberg tyckte att den passive åskådaren skulle straffas för detta.

  Sen har det förvridits och hamnat hos kd i en helt annan skepnad.

  Även om jag tycker att förslaget är fel finns det en anomali i det svenska rättsväsendet som man borde diskutera i samband med detta: Att människor som ingriper mot pågående brott löper stor risk att själva straffas pga av den extremt snäva tolkningen av nödvärn i Sverige. Istället för kd:s förslag kunde regeringen gärna lägga fram ett förslag som uttryckligen skyddar rättrådiga ostraffade medborgare som vid ingrepp mot pågående brott tar till för mycket våld i handgemänget.

 25. Stefan H

  Isecore: Men om man själv inte är offret för handlingen som grannen inte ingrep mot, hur kan man då undvika att bli misstänkt själv? Såg man att grannen inte ingrep, men man själv såg inte brottet i fråga? 🙂

 26. Henrik Holst

  Eftersom man inte kan hela lagboken utantill så måste man alltså börja anmäla folk för saker som man tror kan vara kriminellt också eftersom man ju inte vill råka illa ut om man inte gjorde en anmälan. Och det är väl ungefär då som det börjar trilla in anmälningar till polisen om “han tycker inte om Reinfeldt” och liknande.

 27. Jan Sjöholm

  Det här är ju det första riktigt bra förslaget som kd har kommit med.
  Dom har förmodligen insett att det här med FRA inte kommer att funka riktigt som det var tänkt.
  Så istället så litar dom på alla talibaniserade ordningsmän i vårt sammhälle och spar på så sett en herrans massa pengar som myndugheterna kan använda till att bygga fler anstalter med.

  Jan Sjöholm’s last blog post: 87.96.134.19

 28. Erik W

  Så, betyder det här att en FRA-anställd som analyserar mail från ‘vanliga svenskar’ (som, förstås, av misstag har hamnat i filtret) och finner något brottsligt måste anmäla det hela innan han förstör bevisen? Det börjar bli komplicerat nu…

 29. Johan Svensson

  Tomtarna som föreslog det här kommer väl snart börja backa vilt med argument som “men det ska bara gälla för vissa grova brott!”

  Ska det bli lag på att man memorerar Svea Rikes Lag så att man vet vilka brott som är grova, då?

  Johan Svensson’s last blog post: 87.96.134.19

 30. huckelberryfinn

  Nu ska polisens resurser och utredningar styras över på fildelning och folk “som saknar civilkurage” Men hallå vad är det för politiker vi har. Strunta i att lägga skattepengarna på småsaker, satsa på våldsbekämpning för det är ju så att om jag hindrar ett våldsbrott som vanlig Svennson så är chansen stor att jag åker i fängelse tillsammans med våldsverkaren.För mer våld än situationen krävde som lagarna ser ut.

 31. Johan Öbrell

  Henrik, visste inte du att det är din skyldighet att känna till lagen?
  Alla som vistas i Sverige har den skyldigheten (för att man inte ska kunna begå en massa brott och sen skylla på att man inte visste det var olagligt).

  Detta luktar dock IFPI/MPAA lång väg. “Tänk vad underbart om internetoperatörerna blev straffbara om de inte förhindrar/anmäler fildelning.”

 32. huckelberryfinn

  Detta luktar dock IFPI/MPAA lång väg. “Tänk vad underbart om internetoperatörerna blev straffbara om de inte förhindrar/anmäler fildelning
  Visst gör det.Plus att skolbarn anmäler varandra för att djäklas.Om polisen tar datorn i beslag för undersökning i ngn månad så känns det.Antagligen skulle man lyckas betydligt bättre än Antipiratbyrån dessutom.
  Cyniskt? Efter FRA tror jag det värsta om våra politikers förslag.

 33. Patrik BP Andersson

  Um, ni kanske borde vänta litet tills förslaget är utarbetat innan ni dömmer ut det?
  Troligen blir det ungefär samma formulering som i nödvärnsrätten (som *inte* täcker vare sig fildelning eller skattebrott).
  Vidare skulle en sådan lag hindra arbetsgivare, hyresvärdar och andra välmenande fånar från att förbjuda sina anställda/hyresgäster från att ingripa.
  Slutligen, att ingripa betyder inte nödvändigtvis att du själv ska bunta ihop AIK-klacken som går bärsärkargång. Att be pojkarna lugna sig lite, eller bara leta reda på en telefon och ringa polisen är också ett ingripande.

  Däremot står det fullt klart att det så småningom framlagda förslaget borde och skall lusläsas, särskilt med tanke på vad regeringarna redan gjort för att skapa Bodströmsamhället.

 34. Sidvind

  Jag tror nog att ni överreagerar lite. Om lagen utformas så att det blir brottsligt “att inte hjälpa människor i nöd” och inte “att inte ingripa när brott begås” så är det en bra lag. Det här handlar ju inte bara om brottsoffer. Den kan ju lika väl vara någon som håller på att drunkna och ingen ingriper.
  Många länder har den här typen av lag, alltså att man måste hjälpa människor i nöd, och det är helt okontroversiellt och har inget med angiveri att göra. Det handlar bara om att lagen formuleras på rätt sätt!

  Sidvind’s last blog post: 87.96.134.19

 35. Caspian

  Men ingripa och angiva är väl olika saker? Om det är krav på att man ska ingripa borde jag alltså om jag ser en kompis ladda ner upphovsrättsskyddade filer stoppa honom/henne, till exemel genom att sno datorn, dra ut kontakten, trycka på Avbryt eller liknande? Eller skulle jag behöva ringa polisen också?

 36. Stefan H

  Sidvind: Det kan ju vara så, men det är ju inte direkt sådant man pratar om när man pratar om civilkurage, vilket Hägglund gärna gör.

 37. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro

  arnold!

  Då har i alla fall jag gjort min civilkurageplikt! 😉

 38. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro

  Erik W,

  Nej. FRA kan inte göra fel.

 39. oskar

  okej… dom kan börja arrestera hela svenska folket med en gång

 40. Tuneld

  Det är ett absurt och ogenomförbart lagförslag som Kd vill driva igenom. Dock är det inte utformat på det sätt du vill få det till. Lagen som de pratar om ska var till för att hjälpa medmänniskor i nöd, något som i sig borde vara en självklarhet för de flesta och jag tror inte fler skulle få modet att ingripa bara för att det kom en lag som pekar på att de är skyldiga.
  Inger Davidsson och Peter Althin presenterar tydligare vad lagen handlar om i en debattartikel den 16e juni i Aftonbladet(http://www.aftonbladet.se/debatt/article2680114.ab).
  Det handlar alltså INTE om en angiveri-lag.

 41. Civilkuragelag | Dumheterna

  […] Rick Falkvinge hänger ut lagen som en direkt angiverilag. Bra tänkt där. Dit kom jag själv först efter en […]

 42. Aldain

  Detta är verkligen skrämmande, nästan lika illa som FRA. Beroende på exakt hur lagtexten formuleras kan det mycket väl bli att folk kan straffas helt godtyckligt, och hur långt bort är då möjligheten att “obekväma” personer får många anmälningar på sig..

  För en vecka sedan satt jag och väntade på en buss, när en ung tjej vart lite smått trakasserad av ett par uteliggare som drev runt i vänthallen.
  De jävlades med henne i kanske en minut och drog sedan vidare, inget fysiskt utan slängde bara käft. Skulle jag enligt denna lag straffas för att jag inte ingrep? Det satt även 4-5 personer till där.. om jag hade ingripit och inte de, skulle då de straffas? Eller skulle vi alla 6 ha ringt polisen?

  Tror nästan som du Rick, att alliansen insett de kommer åka ut efter nästa val och därför ska så många förslag och lagar som möjligt igenom innan dess. När publiciteten inte längre spelar roll kan man dra fram de riktigt ljusskygga grejerna..

 43. Aldain

  Ber om ursäkt, det var Hans J som framförde den tesen jag nämnde på sluttampen 🙂 Det verkar i alla fall rätt vettigt..

 44. Hans J

  Jag kör Windows (man skäms)…

  Hur som helst så finns det något som heter “återställningspunkter” i detta operativsystem. Detta är sparade “tillstånd” som datorn befann sig i vid olika tidpunkter för att man ska kunna återgå till ett tidigare tillstånd om allt “gått åt pipan”.

  Det är dags att skapa en sådan “återställningspunkt” i det svenska samhället nu så att när ett regimskifte kan komma till stånd så avskaffar man ALLA lagar som skapats efter denna i ett enda svep.

  NEJ FÖRRESTEN, sätt återställningspunkten till 17 juni 2008. Direkt vid ett regimskifte avskaffar man samtliga lagar som tagits efter denna tidpunkt. Sedan går man igenom i lugn och ro vad man kan återinföra OM det finns något värt att spara.

  Det vi nu genomlider liknar ju en sådan där mardröm som man inte kan vakna ur!

  – Avlyssnade vanliga svenskar
  – Regeringen verkar ha abdikerat
  – Förslag på rena lotterilagar framförs
  – En enskild generaldirektör sköter hela “demokratin”

  Sätt en återställningspunkt till 17 juni 2008
  – Kablarna får inte kopplas till FRA

 45. Patrik BP Andersson

  “nte direkt sådant man pratar om när man pratar om civilkurage”

  Hur stort mod krävs det för att tipsa Skattemyndigheten om skattefiffel?
  Hur stort mod krävs det för att säga åt grabbarna att inte slå sönder busskuren?
  Hur stort mod krävs det för att ställa sig ivägen när någon sparkar på en liggande människa?
  Hur stort mod krävs det för att skrika “fildelning är stöld!” och springa till Antipiratbyrån?
  Hur stort mod krävs det för att hoppa i strömt och kallt vatten för att hjälpa en drunknande?

  Fundera lite på vilket/vilka som faller under “civilkurage”

 46. huckelberryfinn

  Fint att det finns folk som tror att lagar stiftas i ett gott syfte. Tyvärr tror jag mer på ändamålsglidning av allt fler lagar, om vi inte hade det så skulle Pirate Bay aldrig åtalats. Myndigheter har tolkningsföreträde.

 47. Patrik BP Andersson

  Att det finns ändamålsglidning och andra idiotier är en sak, men att därifrån måla fan på väggen innnan det ens finns ett utkast till ett lagförslag är fortfarande övermaga.
  Allt hänger på hur “ingripa” och “mot brott” definieras.

 48. Ruotsissa suunnitteilla ilmiantolaki « Larkon havaintoja

  […] puheenjohtaja Rick Falckvinge mainitsee lukuisia muita esimerkkejä laittomuuksista, jotka kansalainen olisi velvollinen ilmiantamaan ehdotetun lain kirjaimen […]

 49. Pierre Eriksson

  Kd kanske ska föreslå att införa kyrkoplikt igen och bikt. FRA spanar givetvis på biktstolarna. Sedan räcker inte fängelserna till och man får ersätta dem med arbetsläger.

 50. Mary

  Jag tror för min del att detta är ännu en lag som inte satts in i ett större sammanhang. God tanke men fungerar nog inte i praktiken. Att folks borde ha mer civilkurage är en annan sak, borde vara lättare att få tag på en polis när det behövs också.

 51. drf

  Jag vet inte om jag är felinformerad här, men jag hade för mig att en del av den blodiga skatten jag betalar varje månad gick till att upprätthålla polismyndighetens arbete. Detta är tydligen på dekis nu? Jag ska bli straffad om jag inte gör polisens jobb? Ouch.

 52. Thisorder

  Låter helt ok för mig. Med en sådanhär lag bör ju självklart alla i sverige få runt 19000 per månad i medborgarlön (lika lön för lika arbete, i det här fallet polisens).
  Är det den nya definitionen på “polisstat”?

 53. Mårtensson

  Nu gäller det att debatten hörs så vi hinner stoppa eländet innan det blir.
  Det är inte ok att “land ska med lag byggas även om det blir fel”

 54. Enligt Min Humla » Osten har halkat av regimens kex

  […] (som man envisas med att kalla det när man menar spridning av upphovsrättsskyddat material) har nämnts. Jag tänker dock spontant på […]

 55. blondin-rikard

  Jag vill invända mot namnet! Är det verkligen fortfarande civilkurage om man ingriper för att man är skyldig att göra så?

  Om det var frågan om civilkurage så behövdes ingen lag, är det tvång via lag är det inte civilkurage imho.

  Så brottsanmälansplikt låter bättre om tanken är främst att man ska anmäla brott. Är tanken att man ska försöka förhindra brottet så är ju konsekvenserna i många fall livsfarliga.

 56. Civilkuragelag är idiotiskt | Svensson

  […] Att vanliga människor inte skulle få blunda när man ser ett brott skulle innebära att vi får en angiverilag av värsta […]

 57. af

  Jag tycker den här diskussionen är lite konstig och alarmistisk när det gäller talet om angiverilag. Vi vet ju inte något om hur lagförslaget kommer att se ut.

  Om det kommer att bli straffbart att t.ex. inte anmäla (vissa) brott är de inte fråga om en helt och hållet ny princip i svensk straffrätt. Sedan mycket länge finns det en plikt att anmäla eller avslöja vissa planerade eller pågående brott som anses grova.

  I 23 kap. 6 § brottsbalken står följande att läsa:

  “Underlåter någon att i tid anmäla eller eljest avslöja brott som är å färde, när det kan ske utan fara för honom själv eller någon av hans närmaste, skall han i de fall särskilt stadgande givits därom dömas för underlåtenhet att avslöja brottet enligt vad som är stadgat för den som allenast i mindre mån medverkat till sådant brott; dock må ej i något fall dömas till svårare straff än fängelse i två år. I de fall då det är särskilt föreskrivet skall för underlåtenhet att avslöja brott ansvar enligt vad nu sagts ådömas jämväl den som ej insett men bort inse att brottet var å färde.”

  Man kan dömas för t.ex. oaktsam underlåtenhet att avslöja högförräderi, spioneri, landsförräderi eller landssvek. Exempel på andra brott som omfattas av bestämmelsen är mord, dråp, grov misshandel, våldtäkt, och grovt koppleri. Om dessa påbud kan man ha synpunkter, men det är vad som gäller idag.

  Liknande bestämmelser finns i annan lagstiftning. Det kan t.ex. vara straffbart att underlåta att varna om brand eller olycka respektive fara för brand eller olycka.

  Att kalla straffbeläggandet av vissa underlåtenheter för en lag om “civilkurage” är en bedrövlig misshandel och förvrängning av språket. “Civilkurage” kan naturligtvis inte tvingas fram. Skattelagarna är inte “givmildhetslagar”.

 58. Mind

  Ni som tycker vi är alarmistiska tror jag faller i samma fälla som de som inte förstår varför vi inte gillar FRA-lagen. Ni verkar se till syftet med lagen, vi ser till konsekvenserna. Glöm inte dessutom ändamålsglidningen som idag verkar vara regel snarare än undantag, i många fall innan ens lagen finns på plats. Tacka tusan för att vi ser det som en angiverilag istället för en civilkuragelag.

 59. Mary

  Trängselskatetn i Stockholm är ett underbart exempel på ändamålsglidning. Miljöavgift, miljöskatt, trängselavgift, trängselskatt, fritt för miljöbilar elelr ej, extra avgift för äldre bilar osv osv.

  Så fort systemet finns där – kamerorna så hittar man på användningsområden…

 60. Peter Andersson

  Är inte brist på civilkurage ett slags handikapp? Och är i så fall inte en lag riktat mot brist på civilkurage hets mot psykiskt svaga? Som får ett jobbigt livspussel ännu jobbigare om de skall ha ångest för att ens behöva se något fel om de går utanför dörren? Skulle inte den här regeringen TILLFÖRA psykvården resurser?

 61. Gelo

  @af:
  Som du så riktigt påpekar vet ingen hur ett förslag är tänkt att se ut och denna idé är redan genomförd för grova brott, som du också påpekade.
  Vilka brott blir då kvar att lagstifta om? Min slutsats är givetvis att det är just dom övriga småbrotten. Några andra finns ju inte kvar liksom.
  Om inte det är anledning att börja agera så vet jag inte riktigt vad du tycker är farligt nog när “våra” politiker sätter igång.

 62. delade | 25 jul, 2008

  […] Falkvinge (pp), Och nu: Angiverilagar!?  » Nyckelord: CIVILKURAGE, POLITIK  » Bloggar som kommenterar […]

 63. […] om angiverilagen: Falkvinge, Opassande, Frihet, Fildelning och Feminism, Tantrablog (riktigt bra), […]

 64. Andreas Viklund

  Jag säger ju det. I Sverige verkar det som en helt seriös möjlighet att politikerna skulle kunna kriminalisera fordonstrafik (alternativt riva alla vägar) för att förhindra såväl brott (fortkörning, rattfylleri, transporter av stöldgods etc.) som olyckor. Nollvisionen skulle bli verklighet. Och dessutom skulle det vara bra för miljön.

  Jag börjar undra vad som egentligen väntar oss. Jag tycker INTE om den här utvecklingen, det går rakt utför sedan länge nu.

 65. Insane Psycho Clowns

  helt plötsligt känns det precis som att någon har dragit tillbaka tiden och vi befinner oss i DDR…

 66. Henrik Holst

  >Henrik, visste inte du att det är din skyldighet att >känna till lagen?
  >Alla som vistas i Sverige har den skyldigheten (för
  >att man inte ska kunna begå en massa brott och sen
  >skylla på att man inte visste det var olagligt).

  Nej det är inte din skyldighet att känna till lagen, men det är dock inte godtagbart som förklaring i en domstol att du inte visste om att det var olagligt.

  Det är viss skillnad faktiskt.

 67. Johan

  Ok, du kan inte straffas för att inte känna till den.

 68. Andreas

  jag säger bara egenmäktigt förfarande… vart tog den lagen vägen? Och vad menas att med “ingripa”. Får jag preja de jävla idioter som inte vet vad högerregel är för något? Eller köra över folk som går mot rött (eller hålla fast dem om man är fotgängare).

  När jag tänker efter skulle lagen om inte annat göra världen jävligt spännande.

  btw, pratade inte bodström om just denna lag för ett tag sedan?

 69. Lucas

  Det här är inte en angiverilag utan nånting som finns i många andra länder – skylighet att hjälpa någon i nöd under förutsättning att det inte innebär en risk för dig.

  Majoriteten av människor behöver inte en sån här lag. Den är i praktiken värdelös och är en bart populistiskt nonsens som alliansen ger till de som röstade för dem och tyckte att det behövdes “mer disciplin” i skolorna – dvs. de så kallade batongliberalerna.

  Så den här lagen kommer antagligen ha noll praktisk betydelse. Den är dock frånstötande på ett generellare plan. Vad den säger är att du är ansvarig för andras handlingar vare sig du vill eller ej. Du hade inget val och ingen inverkan men staten kräver att du ändå agerar.

  Men, detta är dock inte något nytt. Skattesystemet följer samma princip. Om jag inte ger bort stora delar av mina pengar regelbundet till staten kommer beväpnade män och slänger mig i fängelse. Motiveringen är att jag är tvungen att hjälpa andra, inte för att de förtjänar det, utan för att de behöver det. Det är alltså inte fråga om något frivilligt avtal eller samarbete mellan människor utan om ett tvång med ett underliggande hot om våld. Även om vi anstränger oss för att inte se på saken på det viset handlar det kort sagt om tvångsarbete. Du tvingas mot din vilja att jobba för andras intressen. För solidaritetens och välfärdens skull, med en pistolmynning som slutligt argument.

  Detta förslag är således i exakt samma anda som skattesystemet om än i mycket svagare form.

  Jag tror på att hjälpa andra som är i omedelbar nöd och jag tror att de flesta håller med om att om det inte är någon större risk för en själv så hjälper man. I retur hoppas man att om man själv skulle befinna sig i nöd skulle andra hjälpa till. Jag tror dock inte på att med ett implicit hot om våld tvinga folk att hjälpa varandra.

 70. Vansinnet når nya lågvattenmärken at andra sidan

  […] jag här likt en glidmedelsinsmörjd kondom halka över i nästa juridiska galenskap, nämligen angiverilagen. Förlåt, civilkuragelagen heter den ju. Men som många har sagt före mig, själva idén rör sig […]

 71. Civilkuragelagen - Lag byggd på moral? « Tvivlar

  […] · Inga kommentarer Flera andra har pekat ut en del praktiska problem. Jag delar i stort DNs analys; En bra idé som blir en dålig […]

 72. Michael Gajditza

  Hej! Skrev nedanstående i min blogg 080608. Någon “riktig” angiverilag är det inte men absolut ett steg i den riktningen.

  En proposition i riksdagen med det lätt byråkratiska namnet: Betänkande 2007/08:JuU24 där förslag till beslut består i ett ”Godkännande av rambeslut om kampen mot organiserad brottslighet” innehåller i Artikel 4 Bilaga 2 just ett sådant förslag inom ramen för Europeiska rådets rambeslut med samma namn.

  Det här ingår som en del i EU:s medlemsstaters gemensamma väg i dessa frågor och Artikel 4 är formulerad så här:

  Varje medlemsstat får vidta de åtgärder som krävs för att säkerställa att de sanktioner som avses i artikel 3 kan lindras, eller att gärningsmannen får undantas från sanktioner, om denne till exempel

  * avstår från sin brottsliga verksamhet, och:

  * förser administrativa eller rättsliga myndigheter med sådana uppgifter som de inte skulle ha kunnat erhålla på annat sätt och som hjälper dem att

  * förebygga, göra slut på eller mildra effekten av brottet

  * identifiera eller väcka åtal mot de övriga gärningsmännen

  * finna bevis

  * beröva den kriminella organisationen medel som erhållits på olaglig väg eller vinning av dess brottsliga verksamhet eller

  * förhindra att andra brott enligt artikel 2 begås.

  Spontant tycker jag illa om förslaget då massor av erfarenheter visar på kronvittnessystemets opålitlighet. Tänk på att det är en gripen som förhandlar om sin egen frihet i utbyte mot andras och det ligger nära till hands att en del uppgifter kan vara falska och andra uppförstorade.

  Jag tycker det har funnits goda skäl att inte ha detta system tidigare då jag menar att det i vissa delar utgör ett ytterligare hot mot en rättssäkerhet som blir mer och mer urholkad.

 73. Trottens Betraktelser » Fel att lagstifta fram civilkurage

  […] DN1, DN2, SR, Bloggat: Svensson, Rick Falkvinge, Alliansfritt Sverige, Opassande, Mina Moderata Karameller, Folkpartiet i Nacka, […]

 74. Stefan H

  Patrik BP: ““nte direkt sådant man pratar om när man pratar om civilkurage”

  Hur stort mod krävs det för att tipsa Skattemyndigheten om skattefiffel?
  Hur stort mod krävs det för att säga åt grabbarna att inte slå sönder busskuren?
  Hur stort mod krävs det för att ställa sig ivägen när någon sparkar på en liggande människa?
  Hur stort mod krävs det för att skrika “fildelning är stöld!” och springa till Antipiratbyrån?
  Hur stort mod krävs det för att hoppa i strömt och kallt vatten för att hjälpa en drunknande?

  Fundera lite på vilket/vilka som faller under “civilkurage””
  Jag vet inte vad din poäng är. För mig, och antagligen de flesta, faller endast fallen med vandalism och misshandel under civilkurage.

 75. Hans J

  Det är närmast orkan på Svenska Dagbladets debattsida (Tolgfors fortsätter lögnkavalkaden):

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1496131.svd

 76. Återhämtning « Tomas sida

  […] att det jag noterat mest är inlägg om den föreslagna civilkuragelagen. Eller angiverilagen som vissa väljer att kalla den. Och precis som med FRA-lagen så har regeringen inte med sig ens de egna […]

 77. Två icke-kompatibla lagar « Soundness in an unsound world

  […] tänker inte skriva generellt om varför detta är en så dålig idé, då så många andra före mig redan gjort det. Jag tänkte istället kommentera hur detta kan komma att påverka den så hett […]

 78. jonas

  AMMO BOX TIME!!!

  alltihopa måste stoppas på ett eller annat sätt. det får ta den tid det tar men det måste göras. Stor respekt till HAX, Falkvinge, Swartz, Camilla Lindberg och alla andra som offrar så mycket tid och energi på detta. Utan dessa personer skulle vi vara överkörda. Jag hoppas att ni orkar hålla ut hela vägen. /J.

 79. Ola

  Putte, du har så rätt. Det kommer att uppstå mycket märkliga motsägelser när mannen som försvarar sig själv och sina barn mot pågående knivangrepp i sitt hem straffas (http://goto.glocalnet.net/samhallskunskap) medan den som inte ingriper också straffas. Du kan bara förlora om du är i närheten av brott helt enkelt.

 80. Signal tapping and stupidities redux « The Ironism

  […] Falkvinge again, but this time on the idea that it would be a crime for a Swedish citizen to witness a crime without interfering. […]

 81. Makulerad

  Kristdemokraterna vet inte vad civilkurage betyder.
  Tro mig på mina ord, efetrsom jag vet bättre än de flesta hur Kristdemokratiskt civilkurage ser ut!

  Civilkurage är ingen medfödd egenskap utan en förvärvad. Civilkurage har med mod och dådkraft att göra. Man kan inte lagstifta att människor skall visa civilkurage eftersom många människor faktiskt är både rädda och ängsliga.

Comments are closed.

arrow