Noteringar på söndag morgon

Gårdagen var en sån där dag man inte vill uppleva alltför många gånger.

En av partiets servrar som står på min balkong, och som ska in i bergrum nästa vecka, hade börjat blåskärma. Den datorn som har medlemsregistret, forumdatabasen och supportdatabasen för info- och pressadresserna. Den servern heter Blood. (De andra tre heter Hook, Sparrow och Roberts. Hitta temat.)

(Partiet kör en mix av Windows- och Linuxservrar. Vi migrerar allting gradvis till att köra under Linux.)

Igår skulle jag flytta över databaserna från Blood till Hook för att ta Blood offline för lite ordentliga reparationer. Jag hann precis påbörja migreringen av databaserna, innan den blåskärmade igen. Men den här gången kom den aldrig upp igen.

“Inaccessible Boot Device”.

Helvete.

Blood kunde inte komma åt sina egna diskar. Diskarna med medlemsregistret och hela forumdatabasen. Och den senaste backupen är ett par veckor gammal. Den fetvägrar att över huvud taget starta så att man kan kopiera data från den.

Efter ungefär fem timmar metodiskt slit och väl undertryckt extremt nervöst svett så var all data räddad och överflyttad till Hook, och alla system uppe igen. Jag bootade till ett annat operativsystem från en provisoriskt ditkopplad CD-läsare, monterade den ena av de speglade hårddiskarna readonly efter lite manuellt trixande, och lyckades extrahera allt från Blood. Sedan skulle det flyttas över till Hook, nya och korrekta rättigheter sättas, alla applikationer pekas om till att gå mot Hook i stället för Blood, etc. En hel del svett, men det värsta var över när jag visste att all data var okej.

Dessutom var jag tvungen att få bort servarna från balkongen igår lördag. Ja, få bort allt från balkongen, faktiskt. Sollentunahem börjar renovera den på måndag och då måste den vara tom. Det hade varit bäst att få in servrarna i bergrum redan under förra veckan, men under veckan som kommer är också okej — då står servrarna inomhus och väsnas bara i ett par dagar.

Klockan 0130 var jag klar med allt serverarbete.

Idag söndag gör jag en kort tur till Norge. Klockan ringde 0320, taxin hämtade 0430. Gissa hur mycket sömn jag fick.

Jag ska prata på Unge Venstres sommarläger, om “hur ska artisterna få betalt”. Den frågan har jag aaaaldrig fått förut, och min huvudpoäng kommer att bli att få Unge Venstre att inte försöka svara på den. (Venstre och Unge Venstre kopierade Piratpartiets partiprogram ordagrant förra året.)

Det är värt att notera att Unge Venstre är motsvarigheten till Liberala Ungdomsförbundet i Sverige. Det har alltså inte en socialistisk inriktning, utan liberal. Det är raka motsatsen politiskt till det svenska Ung Vänster, som vi f.ö. också är bra kompisar med.

För övrigt fungerar det väldigt bra att ta en öl innan man flyger. Man sover väldigt gott på planet då. Även om klockan är halvsex på morgonen.

Nu är det boarding. Hörs senare!

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Rickard Olsson

  Det intressanta med den där Inaccessible boot device var väl annars att den inte kom i början av bootprocessen där den brukar (dvs när Windows kernel drar in sina egna drivrutiner), utan strax innan inloggningen, när hela hårdvarurasket redan varit igång en stund.

  För övrigt hoppas jag att du har lärt dig att regelbunden (off-site) backup inte är ett frivilligt tillval, inte ens om man har speglade diskar. 😛

 2. Rick Falkvinge

  Richie: Det finns två sorters data: sådan man har backup på och sådan man inte har förlorat ännu.

  Ska skaffa ett litet raidarkiv att köra som offsite, som backar data från berget…

  Allting vi gjort har ju varit ståltråd och eltejp. Och mest tack vare en envetenhet på steroider har vi kommit undan med det… Det är väl först egentligen i och med bergrummet som vi gör som man ska.

 3. Rick Falkvinge

  Nu är jag f.ö. på Kastrup. Här ska jag vara till elva, ungefär.

 4. zwanzig

  Det faktiskt lite bra inombords att det åtminstone inte var en av våra GNU-servrar som dog.

 5. X

  Men Rick! Du måste se till att köra *nix! Windows ÄR inte säkert..

 6. blondin-rikard

  “Allting vi gjort har ju varit ståltråd och eltejp.”

  Heh, jag körde länge brandvägg mm på en burk på vilken cpu-fläkten satt fast med ciggfilter som distanser och ståltråd. Ingen eltejp dock. Får jag vara med ändå?

 7. HR

  http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=363369

  OCZ Solid State Disk 2.5″ 32GB SSD, SATA2 2.095:-

  Dom verkar bli billigare och billigare dessa underbara flashdiskar.

 8. Jörgen L

  @X:

  INGA datorsystem eller datasystem är säkra, det är bara frekvensen av totala sammanbrott som varierar något…

  Att bygga säkra system är som att leta efter den heliga graalen, lika futilt som att skriva ett program utan buggar.

  Allt som kan gå sönder, går sönder, allt annat går också sönder, men det kan ta lite längre tid.

  Optimism är f.ö. en blåögd förnekelse av verkligheten 😉

 9. Qer

  @Jörgen

  Så sant som det är sagt att inga OS är säkra, men jag har två Linuxservrar som går 24/7 och antalet krascher under mer än 5 år kan fortfarande räknas på ena handens fingrar (åska ej inräknat). Min nuvarande spelmaskin kör Windows XP har ensamt kraschat oftare än så på mindre än två år.

  I min värld är den skillnaden mer än “något”, men det innebär givetvis inte att man inte ska köra backup. Det gör jag med, till en annan Linuxmaskin som står i ett annat hus. Givetvis. 😉

 10. Hans

  Jag skulle vilja veta vilket annat parti som kan stoltsera med att deras ledare själv sköter datasystemen (för att inte tala om att han/hon över huvud taget förstår det minsta om dom) samtidigt som han/hon i nästa stund livligt deltar i samhällsdebatten.

  Måtte dom andra slemmiga krypen (Fredrik, Göran Maud…) skämma ögonen ur sig tredubbelt var gång dom tar ställning till någonting datarelaterat.

 11. Punta

  Just det Rick, det är inte politikers uppgift att svara på hur företag skall lägga upp sina affärsmodeller. Allt annat vore antingen gränsande till kommunism alternativt fascism.

  Politiker stiftar lagar.

 12. Mind

  Du är väl förmodligen den enda politikern som vet hur man använder en debugger skulle jag tro ;). Respekt.

 13. Johan

  @Qer
  Tar inte ställning till vad som är bäst här, men jag tycker att om man jämför mellan 2 operativsystem så ska man göra en rättvis jämförelse, inte en som passar det resultat man vill ha ut.
  Att jämföra en speldator med en server är lite orättvist, en server har ett par uppgifter den gör och får väldigt sällan nya uppgifter, en speldator får konstant nya uppgifter, och då även nya källor för fel, jämför istället en 2003 server med din Linux server under samma tid. Säger inte att du inte får samma resultat, men jämför inte äpplen och päron.

 14. Jesper

  Att temat är pirater är ju lätt, men The dreaded pirate Roberts är det ju inte så många som minns nu för tiden – “My name is Inego Montoya, you killed my father, prepare to die!”. Lysande.

Comments are closed.

arrow