Pridedagar: FRA kartlägger bögar och flator!?

Det här måste vara den mest foliehattiga rubriken hittills i FRA-debatten. Det groteska är att det finns fog för den. Det förstod jag när jag läste Anna Trobergs blogginlägg imorse, hon har gjort lite bakgrundsresearch.

Det finns en lag som heter Personuppgiftslagen, PUL, i Sverige. Den förbjuder register över personer baserat på politisk åsikt (åsiktsregister), baserat på etnicitet, baserat på medlemskap i fackförbund, baserat på religion, och baserat på hälsa och sexuella preferenser.

Sådana register får bara föras då det finns väldigt gott skäl för det (t.ex. får politiska förbund ha medlemsregister, även fast de då blir politiska åsiktsregister). Det lämnas inte utrymme för godtycke, utan undantagen är tydligt listade i PUL, denna spärr för vad man får och inte får registrera.

Men nu är det så att FRA har en egen variant av PUL. Ja, så kloka har de varit, politikerna, att just den registreringsbegränsande PUL ska inte gälla för vår käcka avlyssnings- och registreringsmyndighet, utan de får en alldeles egen variant av den.

I FRAs variant av PUL framgår det tydligt att sexuella preferenser får registreras av FRA.

Frågan som då omedelbart infinner sig är — varför skulle FRA få ett sådant undantag, om de inte använde det? Någon har bett om det undantaget, och det av en anledning.

Jag vet, konsekvenserna är bara himlastigande verklighetsfrämmande. Men det är vad som står i svart på vitt i lagtexten.

Anna utvecklar det här resonemanget:

Jag kan bara se en praktisk anledning till att FRA har rätten att snoka i folks sexuella läggning och det är för att använda informationen vid byteshandling. Och vilka är det som är intresserade av sådan information? Ja, inte är de länder där homosexuella har skapligt schysta grundläggande rättigheter i alla fall, för där är sådan information ointressant. Information om sexuell läggning blir bara intressant om den kan användas mot någon.

Det är dags att döda monstret som är FRA.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , , , , ,

UPPDATERING: Se även debattartikeln i Aftonbladet idag om just detta från 20 berörda personer.

Nyligen bloggat om FRA (skrapat från bloggar.se): Björn Wadström – ettan, louisep.com | frihetspropaganda, Trottens Betraktelser, Björn Wadström – ettan igen, Blogge Bloggelito, deep.edition, Surgubben, ProjektPåRiktigt, Saccard.se – Inget är heligt, Opassande, Se till vänster, där går en arab, Björn Wadström – ettan #3, Opassande igen, Motbilder, Basic personligt, Fritänk, deep.edition igen, Blågrön Röra, Daniel Carlstedts finurliga tankar, Conjoiner, Dexion, ProjektPåRiktigt igen, Per Westberg – Kyrkoordnaren, Jinges web och fotoblogg, Tomas sida, Din ledamot i riksdagen, Svensson, Johans tankar, Svensson igen, Drottningsylt, Enligt Min Humla, Opassande #3, Rick Falkvinge (pp), andra sidan, Opassande #4, Rick Falkvinge (pp) igen, Drottningsylt igen, Enligt Min Humla igen, Drottningsylt #3, Opassande #5, Henrik Sjöholm, satmaran, Lakes lakonismer, Björn Wadström – ettan #4, Motbilder igen, Mina Moderata Karameller, Drottningsylt #4, andra sidan igen, Din ledamot i riksdagen – Göran Pe… igen, Jonas Morian | PromeMorian, Trottens Betraktelser igen, SEO-SEM, Conjoiner igen, louisep.com | frihetspropaganda – igen, Oväsentligheter, Fria vingar, Framtidstanken, satmaran igen, ProjektPåRiktigt #3, Opassande #6, Svensson #3, Tomas sida igen, Jonas Morian | PromeMorian igen, Isabella Lund, Jinges web och fotoblogg igen, Som jag bäddar, Opassande #7, Rick Falkvinge (pp) #3, Herr Klokboks Kollektion, Steve Lando, Johans tankar igen, Tankar från Martin Henriksson, Sagor från livbåten, Kommunisternas blogg, Gester…med ord, deep.edition #3, Beta Alfa, UD/RK Samhälls Debatt, Blågrön Röra igen, Fria vingar igen, deep.edition #4, Se till vänster, där går en arab igen, Se till vänster, där går en arab #3, Cynism, Expressenbloggen, Opassande #8, Rick Falkvinge (pp) #4, Blogge Bloggelito igen, deep.edition #5, Rick Falkvinge (pp) #5, Cynism igen, Trottens Betraktelser #3, Opassande #9, annarkia, Svensson #4, Dexion igen, AlterEgo Resonerar, Kulturbloggen, Världen utanför mitt fönster, Törnebohms Hotspot, Creativedirector.se, AlterEgo Resonerar igen, Stockholm enligt Ankersjö, Cattis blogg, Bloggtidningen, Trottens Betraktelser #4, Jonasanderson.se, Mad World, Framtidstanken igen, Mina Moderata Karameller igen, Rick Falkvinge (pp) #6, Björn Wadström – ettan #5, Tomas sida #3, Motbilder #3, Din ledamot i riksdagen #3, Tobias Lindqvist, Kulturbloggen igen, Mina Moderata Karameller #3, Sultans politiska blogg, Cattis blogg igen, Jinges web och fotoblogg #3, Pasteys Plats, Ledarblåggen – ST.nu, Beta Alfa igen, Gester…med ord igen, Björn Wadström – ettan #6, Dexion #3, Mina Moderata Karameller #4, Tomas sida #4, Lakes lakonismer igen, Dexion #4, Trottens Betraktelser #5, Nonsens, garrar och allt därimellan, Olofs blogg, Tomas sida #5, Kim Müller, annarkia igen, Mina Moderata Karameller #5, JörgenL, Alltiallon, Tomas sida #6, Nonsens, garrar och allt därimellan igen, Jinges web och fotoblogg #4, Svensson #5, Jonas Morian | PromeMorian #3

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Jan Sjöholm

  Det kan bara finnas två möjliga anledningar;)

  Antingen var det en önskan från den talibaniserade kristna högern från landet i väster, eller också var det ett krav från Ingvar Svensson (kd)
  http://svenssonbloggen.blogspot.com/2008/06/svansen-styr-fra-hanteringen.html

  (roande inlägg tills man kommer på att karln faktiskt har suttit i Konstitutionsutskottet i 10år (kan kanske förklara en del av de lagförslag som vi har sett den senaste tiden;))

 2. Anders

  Pedofiler?

 3. B110

  @Anders, vad menas?

  “Pedofil” måste vara det näst mest urvattnade begrepp som finns i den här debatten, slaget enbart av “terrorist”

 4. Anders

  Med det menas att sexuell läggning inte nödvändigtvis innebär homosexualitet. Det kan lika gärna handla om personer som pysslar med pedofil verksamhet. Det kanske till och med är mer troligt.

 5. Krikelin

  @Anders: De som sysslar med pedofil verksamhet, och inte bara fantiserar perverst, sysslar med brottslig verksamhet, övergrepp på barn. Supprise, det är redan brottsligt och är en sak för polisen, nästa supprise är att det inte behövs någon ny lag för att avlyssna skäligen misstänkta brottslingar. Då återstår att du använder försvarslösa barn retoriskt i syfte att motivera ett statsmakts-övergrepp på hela befolkningen. Skäms!

 6. af

  Så här står det i FRA-PUL:s 11 §:

  “11 § Personuppgifter får inte behandlas enbart på grund av vad som är känt om personens ras eller etniska ursprung, politiska åsikter, religiösa eller filosofiska övertygelse, medlemskap i fackförening, hälsa eller sexualliv.
  Om uppgifter om en person behandlas på annan grund får de kompletteras med sådana uppgifter som avses i första stycket när det är absolut nödvändigt för syftet med behandlingen. Uppgifter som beskriver en persons utseende skall alltid utformas på ett objektivt sätt med respekt för människovärdet.
  Vid sökning får personuppgifter som avslöjar ras eller etniskt ursprung, politiska åsikter, religiös eller filosofisk övertygelse, medlemskap i fackförening eller som rör hälsa eller sexualliv användas som sökbegrepp endast om det är absolut nödvändigt för syftet med behandlingen..”

  Lagen skiljer alltså från PUL på så sätt att möjligheten till undantag för s.k. känsliga personuppgifter är uttryckt i ospecificerade termer, vilket du påpekar. Anledningen till utformningen är antagligen helt enkelt att att man har velat ge FRA ett vitt spelrum, men hyfsat till det lite på pappret när det gäller frågan om s.k. känsliga personuppgifter. En av anledningarna till det vidare spelrummet jämfört med PUL kan naturligtvis vara att sådana uppgifter kan komma att behövas för byte.

  Du har gjort och gör ett fantastiskt arbete när det gäller kampen mot bl.a massavlyssningen. Det är säkert många utanför ditt parti som i likhet med mig hyser den största respekt för detta. Detta inlägg ser jag dock inte som något bra bidrag. Tvärtom påminner vinklingen (fokuseringen på enbart sexuella preferenser och slutsatsen att någon bett om just det undantaget) mest om usel s.k. kvällstidningsjournalistik.

 7. Anders Andersson

  Som af skriver, så räknar 1 kap. 11 § FRAPUL upp precis samma kategorier av känsliga personuppgifter som 13 § PUL; det är fråga om själva definitionen av “känsliga personuppgifter”.

  Jag tror inte heller att FRA har uttryckt ett specifikt intresse av att registrera uppgifter om personer med avvikande sexuell läggning, men lagstiftaren har valt att göra en juridisk helgardering för att inte råka lägga hinder för FRA:s framtida uppföljning av något spaningstips.

  Det är som när riksdagen häromåret gjorde en liknande juridisk helgardering och genom den nya 8 a § PUL på ett bräde gav regeringen mandat att vid behov införa precis varje undantag som Artikel 13 i EG-direktivet om personuppgifter tillåter medlemsstaterna att göra. Den enda avvikelsen är att man i den svenska lagtexten har valt att dela upp ett av undantagen i två stycken, d) och e) (se gärna den officiella svenska översättningen av direktivet för att jämföra den exakta ordalydelsen i bestämmelserna).

  Jag får intrycket att lagstiftaren inte har orkat sätta sig in i vad alla bestämmelser i PUL betyder i sak, utan närmast viljelöst inför alla de bestämmelser och undantag som står i EG-direktivet, vare sig de är förenliga med svensk rättstradition eller ej. I stället för att fråga “är det här ett önskvärt undantag” verkar riksdagen säga “äsch, det här är för svårt för oss, vi låter regeringen (eller den myndighet regeringen bestämmer) avgöra saken när frågan blir aktuell i framtiden”.

  Lagstiftaren har i praktiken abdikerat, och överlämnat lagstiftningsarbetet på delegation till regeringen. Regeringen har i sin tur delegerat vidare den grannlaga bedömningen av vilka undantag från internationella fördrag som Sverige skall utnyttja till en myndighet som inte ens tål att granskas offentligt. Heja demokratin, heja.

  Den dag EU tillåter medlemsstaterna att under särskilda omständigheter införa dödsstraff, så kommer väl riksdagen att delegera också det beslutet till regeringen, “för enkelhets skull”.

 8. Frank

  Hmm, när jag tänker FRA tänker jag spioner, och när jag tänker spioner och homosexualitet tänker jag direkt på värvande av spioner på ambassader och dylikt. Det kan inte om man nu gissar på det mindre uppseendeväckande vara så att det finns ett register någonstans på personer som är lätta att övertala på grund av hemligheter som i deras hemland skulle ses som skamfulla? Jag tänker då på ambassadpersonal och dylikt. Det låter för mig mer troligt… Jag menar, nog för att politiker och militärer kan göra saker ibland som verkar konstiga eller rent ut sagt vidriga, men de gör aldrig något utan att ha någon slags anledning – hur fel nu den anledningen än är. Jag kan förstå om de vill registrera potentiella spionämnen. Men till vad skulle de ha ett register över svenskar med avvikande läggning? Avvikande läggning är ju mer norm än normen i dagens läge, så det har de ju inte stor nytta av.

 9. Anton

  Vänta lite nu… sa inte Tomhylsan att man skulle använda “tekniska variabler” när man avlyssnar folk.
  Sexuell läggning är alltså en teknisk variabel. En flagga i IPv6-headern kanske?

 10. Tobbe J

  Jag är också inne på samma spår som Frank. Med tillägget att FRA förmodligen ämnar bedriva spaning på vissa länder (läs Iran) där utlevd homosexualitet är belagd med hårda straff, eller till och med dödsstraff, och att sådana uppgifter därför kan vara högst relevanta ur spionagesynvinkel. Av samma amnledning är det förstås fullständigt livsfarligt att låta FRA lagra sådana uppgifter, eftersom folk kan stryka med om de läcker.

 11. Säpos register är fullt med nonsens | Svensson

  […] Ingestad on Blondinbella-debattenGZ on Blondinbella-debattenBen on Blondinbella-debattenRick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Pridedagar: FRA kartlägger bögar och flator!? on FRA-förespråkarnas […]

 12. Arizto

  “Vår frihet är hotad”, debattartikel i Aftonbladet ang FRA och dess utbyte av information med främmande stat.

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article3001080.ab

 13. Hampus Eckerman

  När jag gick hem från min affär,
  såg jag en man som ej var där.
  Han var inte där igen ida’,
  jag tror han är från FRA.

 14. […] Nord, Blogge Bloggelito, Björn Wadström, Fritänk, Annie, Jinge, Tomas, Louise P, Anna Troberg, Rick Falkvinge, Opassande, Badlands Hyena, Sagor från livbåten, Björn Wadström, Svensson, Deep:Edition, […]

 15. Filur

  Om jag förstått saken rätt ska FRA enbart spana mot yttre hot mot rikets säkerhet. Information om vanlig brottslighet som mord och sexuella övergrepp ska tydligen inte skickas vidare till polisen. Är det någon som kan bekräfta eller dementera detta? Informationen kommer från utfrågning på FRA som publicerats av Frapedia, men lagen kan sedan dess ha omarbetats.

 16. Rick Falkvinge

  Filur: “yttre hot” är en irrelevant bisats i lagen. Det väsentliga är att FRA ska spana till stöd för Sveriges utrikes-, försvars- och säkerhetspolitik (samt i övrigt efter yttre hot).

  Det går alldeles utmärkt att t.ex. spana på svenskar till stöd för vår utrikespolitik.

  De påstår att information om “vanlig” brottslighet inte ska skickas vidare, men det spelar ingen roll, när de skryter med att ha gjort precis det. Dessutom kvarstår faktum: de vill lyssna på allt, och det ska de inte få göra.

  Problemet är inte vad de vill eller får göra med allas våra privatliv. Det är att de vill ha informationen till att börja med.

 17. B

  Sverker Åström blev ju registrerad av SÄPO i många år därför att han var gay. Delvis var det väl på grund av homofobi inom SÄPO, men det fanns faktiskt också en rationell förklaring till att han sågs som en säkerhetsrisk, nämligen risken för utpressning från Sovjets sida. I dåtidens samhällsklimat hade ett hot om “avslöjande” från KGB:s sida kunnat sätta ganska stor press på Åström, som satt ganska strategiskt till inom UD.

  Jag tror att den “goda” motiveringen för att FRA fick specialtillstånd att spana på läggning var just perspektivet av möjlig utpressning mot sådana som inte kommit ut.

 18. Erik Werner

  Filur. Om du läser igenom propositionen så finns det ett flera sidor långt klargörande från regeringen att §4 INTE ska ses som ett hinder för att FRAs resurser utnyttjas till stöd för andra myndigheter. De regler som har satts upp mot spaning mot svenskar gäller när FRA ägnar sig åt försvarsunderättelseverksamhet, inte när de förser andra myndigheter med information (vilket de gör och regeringen uttryckligt vill att de ska fortsätta göra). Jag förutsätter att de inom den verksamheten bör omfattas av den reglering som gäller för de myndigheter på vars uppdrag de då spanar, vilket förmodligen innebär att det finns ett något bättre integritetsskydd. Men fan vet eftersom det inte finns någon insyn. Hursomhelst, §4 är var den nya lagen riktigt flummar ut (Jan Björklund får ursäkta) och jag tror personligen inte att politikerna fullt ut vet vad de där har skapat. Det sorgliga är att det verkar, till stor del, styras av något virrigt resonemang om att få valuta för pengarna på investeringarna som FRA nu måste göra, vilket inte reflekterar särskilt gott på nyttan som de kan tänkas göra inom försvarsunderättelsearbetet.

 19. Jessica Karlsson

  Givet hur luddigt de gjort alltihop med spaning riktad mot “yttre hot” är detta inte ett dugg förvånande. Jag stödjer det verkligen inte (jag kanske redan fått min moral korrumperad och utgör ett hot – vad vet jag?) och är inte oroad över några moraliska hot mot mig eller mitt land. Tar man sig en titt i Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna så blir det dock rätt tydligt varifrån tanken kommer:

  “Artikel 8 – Rätt till skydd för privat- och familjeliv
  1. Var och en har rätt till respekt för sitt privat- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens.
  2. Offentlig myndighet får inte inskränka åtnjutande av denna rättighet annat än med stöd av lag och om det i ett demokratiskt samhälle är nödvändigt med hänsyn till statens säkerhet, den allmänna säkerheten, landets ekonomiska välstånd eller till förebyggande av oordning eller brott eller till skydd för hälsa eller moral eller för andra personers fri- och rättigheter.”

 20. Allas vår frihet är hotad « Soundness in an unsound world

  […] Oscar Swartz uppmanade HBT-världen att reagera i en artikel i QX och Christian Engström har skrivit om detta tidigare, likaså Anna Troberg i sin blogg och Rickard Falkvinge i sin. […]

 21. FRA - En annan vinkel « Dexion

  […] På Up… på Kultur en del av samhäll…Markus “LAKE” Berglu… på GooglingarRick Falkvinge (pp) … på Kultur en del av samhäll…Lasse på Idag börjar du jobba för dig…Parodin […]

 22. Piratpartiet på Pride « Christian Engström (pp)

  […] PUL, som uttryckligen ger dem rätt att registrera bland annat sexuell läggning. Anna Troberg, Rick Falkvinge, Oscar Swartz, Christopher Kullenberg, Mary, Opassande, Veronica Svärd, Dexion, Fredzilla och Zac […]

 23. […] igen, Nyköpingsbloggen, Björn Wadström – ettan #4, scaber_nestor, Herr Klokboks Kollektion igen, Rick Falkvinge (pp) #8, Eva Hillén Ahlström, Fritänk #6, Oväsentligheter igen, Caught in the act, Alliansfritt […]

 24. Anna Troberg » Även välpolerade män ljuger FRApperande mycket

  […] ingår i den kategorin vet jag inte. Den sexuella läggningen finns med i special-PUL:en för att någon bett om det och jag tror inte ett ögonblick på att det är för att hjälpa homosexuella som söker asyl här. […]

Comments are closed.

arrow