Tekniskt strul just nu

Jag har lite strul med bloggen just nu i samband med att jag flyttar den till en ny server — mer specifikt funkar inte länkar till specifika poster eller RSS-feederna.

Det gör också att det tyvärr inte går att kommentera just nu…

Det verkar vara något problem med mod_rewrite, men jag kan inte komma på vad. Jag har kopierat databas och filkatalog komplett med rättigheter från förra servern, kopierat alla Apachedirektiv från den virtuella servern, och mod_rewrite kör åtminstone delvis (den rättar t.ex. www.rickfalkvinge.se till rickfalkvinge.se), men sedan blir det generalknas…

Eller så funkar mod_rewrite utmärkt och det är någon annan anledning till att posterna 404:ar.

UPPDATERING: Fixat. Det berodde på att .htaccess inte hade kommit med i tarbollen. * plockar inte med .-filer i current directory, men däremot i underkataloger, lärde jag mig just.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Rolle

  Man lär sig någonting nytt varje dag. Men nu vet du det till nästa gång =D

 2. serenity

  Hmm, stämmer bra det. Men, om man kör utan * (tar cfv test.tar test/) så funkar det bra 🙂

 3. Hans

  * tar inte med underkataloger (eller .* filer i underkataloger). Det är tar eller ls eller grep eller någon annan applikation som när den ombeds jobba rekursivt plockar med precis allt (inklusive .-filer) om man ber den att göra det.
  * expanderas av ditt skal och åtminstone i bash så beror det på inställningar huruvida .-filer tas med eller ej.

  Från `man bash’:

  The GLOBIGNORE shell variable may be used to restrict the set of file names matching a pattern. If GLOBIGNORE is set, each matching file name that also matches one of the patterns in GLOBIGNORE is removed from the list of matches. The file names ‘‘.’’ and ‘‘..’’ are always ignored when GLOBIGNORE is set and not null. However, setting GLOBIGNORE to a non-null value has the effect of enabling the dotglob shell option, so all other file names beginning with a ‘‘.’’ will match. To get the old behavior of ignoring file names beginning with a ‘‘.’’, make ‘‘.*’’ one of the patterns in GLOBIGNORE. The dotglob option is disabled when GLOBIGNORE is unset.

  Testa echo * för att se vad skalet tar med och inte tar med i *. Sen kan man ju leka med ovanstående options och se skillnaden.

  Gamla DOS lät applikationerna expandera * själva och det kanske är därför som många tror att det är likadant i UN*X miljöer än idag.

 4. Hans

  Dedär blev lite hafsigt. 🙁 Hos opassande så har man typ 5 minuter på sig att ändra sin kommentar efter att man postat den. Hint, hint! 🙂

  “om man ber den göra det” skall strykas från andra meningen. Jag formulerade om det och glömde givetvis sudda bort den gamla texten, nu leder dom orden nog mest till förvirring.

  Vidare: Då GLOBIGNORE sällan används per default så borde väl det relevanta stycket ur ‘man bash’ egentligen vara

  SHELL BUILTIN COMMANDS
  […]
  shopt [-pqsu] [-o] [optname …] – Toggle the values of variables controlling optional shell behavior.

  samt

  The list of shopt options is:
  [….]
  dotglob – If set, bash includes filenames beginning with a ‘.’ in the results of pathname expansion.

 5. Japan

  Haha. GAMBATTE, Rickard.
  (se Google)

 6. Patrik

  För övrigt verkar det som att trackbacks räknas som kommentarer. I och för sig så är dom väl det, men man kan väl tycka att “X kommentarer to _____” (borde väl vara “till” där istället för “to”, dessutom? 🙂 ) borde syfta till dom direkta kommentarerna på sidan?

 7. Stefan

  Litet tips från en gammal Unix-mupp:

  Om man vill matcha all filer och directoryn som börjar med ‘.’ och inte vill ha med ‘.’ och ‘..’ och inte har sitt shell inställt på att göra “rätt”[1] enligt ovan så är det himla käckt att globba med .??*, nackdelen är att att den kräver minst två tecken efter första punkten.
  Har man filnamn som har bara ett tecken efter punkten så funkar det ännu bättre med .[!.]*, men det är lite meckigare att skriva…[2]

  [1] Vilket jag IMnsHO anser vara fel…
  [2] Om man har ett shell som har ärvt ! för jobcontrol från csh (exvis zsh) så måste man skriva .[!.]* istället

 8. Unixtönt

  Håhåjaja, en sån massa krångelsnack om punktfiler, kataloger, globbing och elände. Det enkla sättet att lösa problemet är naturligvis att stå en katalog högre upp och be “tar” att packa ihop *den* katalogen. Då slipper man konstiga kommandon och beror inte på specifika inställningar i skalet.

  Att be tar att packa ihop “.” går förstås också bra, men det är inte snyggt att göra så eftersom tar-arkiv i Unix-kulturen inte brukar innehålla flera saker på “toppnivån”. Men det är en kultur- och stilfråga.

 9. Hans

  Mjo det finns ju goda anledningar till att tar-arkiv och motsvarande brukar innehålla just en ensam katalog i “toppnivån”. Inte minst så är det förbaskat smidigt när man packar upp arkivet elle rättare sagt helt enkelt skitjobbigt när man packar upp arkiven om det skulle se ut på något annat sätt. Sen slipper man ju förståss Ricks problem med att vissa filer “försummas”. Men denna gången var det ju tur att Rick gjorde bort sig litegrann för då fick han lära sig något nytt och framförallt så fick vi denna tråden att nörda oss i. 😀

 10. Stefan

  Vill man uttrycka sig effektivt och precist så kan det se lite krångligt ut. Jämför med att peka-klicka på ett hundratal filer… 😉

  Om man vill ha en distribution av något så funkar det bra att köra tar från katalogen ovanför, men när man använder tar för systemfiler så blir det sällan så enkelt eftersom de oftast är spridda på olika ställen och man vill att den ska packas upp på rätt ställe utan handpåläggning. Personligen brukar jag för det mesta använda find och cpio i de fallen men YMMV.

Comments are closed.

arrow