Alla i debatten tycks överens om att det är bloggar som är den nya demokratiska arenan för vitalisering av demokratin. Det syns på ledarsidor, på bloggar (naturligtvis) och i debatten i övrigt. (Det är bara få undantag som jag inte ens tänker länka till som med en otrolig übermenschton hävdar motsatsen.)
Så det jag inte förstår är vad de andra partierna håller på med. Titta på topplistan hos Knuff över vilka bloggar som är mest lästa och dominerar debatten (räknas genom referat och inlänkar):
- Opassande pirat
- Rick Falkvinge (pp) pirat
- Politikerbloggen skvaller
- Henrik Alexandersson skriver mycket om piratfrågor
- Blogge Bloggelito skriver mycket om piratfrågor
- Ledarredaktionens blogg på SvD – liberal ibland, konservativ ibland
- Svensson vänsterdebattör
- Oscar Swartz skriver mycket om piratfrågor
- Mina Moderata Karameller moderat, sågar mest regeringen
- Anna Troberg pirat
Om man sedan tittar ner över topp-50 så har pirater eller folk som ofta syns i piratkretsar dessutom positionerna #13, #16, #23, #29, #30 och #31. (Listan hoppar runt i realtid, så försök inte tolka vem jag pekar på. Det är avsiktligt som jag bara skriver ungefärliga positioner.) Själva partiet finns med på #29, som enda parti på listan.
Moderaterna har sin högsta bloggplacering på #9, och det är Mary som med rätta mest kliar sig i huvudet över vad regeringen egentligen håller på med. Inte direkt en lydblogg för regeringen. I övrigt har det statsbärande partiet en enda blogg på Topp-50, Blondinbella på #28 (som ofta pratar om att hon är med i MUF). Intressant image partiet skaffar sig.
Folkpartiet har… ingen.
Centern har Bent på #15 som dock mest (och med rätta!) kritiserar Centerns brist på privatlivsvärderingar. På #17 kommer en av två borgerliga bloggar på topp-50 med en partifunktionär som lyder partiledningen, i form av Federley (c). Den andra är Annie Johansson på #33. Centern har dessutom positioner #35, #48 och #50 med fristående centerbloggare.
Kristdemokraterna har… ingen.
Socialdemokraterna har ett par bloggar med personer som är öppet s. Jag ser #21, #22, #25 och #37.
Miljöpartiet har… ingen. (Vilket är synd. Jag vet flera i mp som skriver skitbra.)
Vänstern har en blogg på topp-50 på #39. Plus #44, påpekade Blogge i kommentarerna.
Sverrarna har ingen. (Ingen som vill länka till dem.)
FI har ingen.
Junilistan har ingen.
Så för att summera partitillhöriga bloggar på topp 50 (inom parentes skriver jag bloggar som skriver om sakfrågorna utan att markera tillhörighet) – uppdaterad efter Blogges kommentar:
PP – #1 #2 (#4) (#5) (#8) #10 #13 #16 #23 (#24) #29 (#30) (#31)
M – #9 (som mest är kritisk mot regeringen), #28
FP – inga
C – (#15) #17 #33 #35 (#46) (#48) #50
KD – inga
S – #21 #22 #25 #37
V – #39 #44
SD – inga
JL – inga
FI – inga
Det finns också ett par oberoende liberaler utan markerad partitillhörighet på topplistan. Dit skulle jag räkna #4, #5, #11, #14 och #27. Motsvarande oberoende socialist är Svensson på #7.
Det intressanta med den här listan är nu inte vilka bloggar som jag tolkat som vad, för jag har säkert gjort några enstaka misstag (och därav att jag skriver placering och inte namn). Det intressanta är mönstret och helheten. Att PP totalt dominerar diskursen på bloggar, följt av oberoende centerbloggare (som startade ett upprop mot partiledningen).
Har inte riksdagspartierna gjort den här analysen? För jag har inte sett eller hört någon politiker i riksdagspartierna reflektera över vilka bloggar som dominerar diskursen.
Är de helt oförmögna att kommunicera politik på ett intressant sätt så att folk läser den och refererar till den? För det är så, och bara så, man stiger i den här rankinglistan. Det går inte att styra diskursen. Det går bara att prata om saker som är intressanta för vanligt folk. Här räknas de som driver sakfrågorna lika mycket som de med officiell partihatt.
Så frågan måste bli: har riksdagspartierna helt förlorat förmågan att prata om sin politik med vanliga människor?
Pingat på Intressant. Andra bloggar om politik, bloggar, piratpartiet, vänsterpartiet, moderaterna, socialdemokraterna, miljöpartiet, centern, centerpartiet, folkpartiet, kristdemokraterna, diskurs
Genom att styra media går det att styra diskursen. Det är därför bloggar är så “farliga” – de går inte att styra.
Haha, lydblogg. Nej kanske inte det. Det är väl mest i FRA-frågan jag sågar regeringen. Annars är jag i hjärtat moderat. Inte är jag någon ungdom heller, inte kille mellan 18-35.
Jösses, passar inte in i modellen. Självständig röst, men jag tror att det finns de som lyssnar.
Mary: Visst finns det de som lyssnar. Och jag tror du är i samma situation som många som är centerpartister i hjärtat — och som undrar vad sjutton partiledningen håller på med…
Hax publicerar rätt mycket EU-kritiskt material och skulle med din logik kunna klassificeras som Junilistare.
Martin: Möjligt, men jag vill framför allt inte diskutera var omärkta “hör hemma”, utan det är mönstret som sådant som jag tycker är intressant.
Dessutom tar ju knuffs lista död på myten om att bloggar bara handlar om mode och “personliga dagböcker”.
Jag är dock inte helt säker på att man ska dra allt för många paralleller till just partipolitik. Piratpartiets sakfrågor är ju även just sakfrågor, som föddes och diskuteras i huvudsak i och med Internet. Men inte desto mindre relevant för det! I tidningarnas begynnelse var yttrandefrihetsfrågor högst upp på agendan. Att gammelmedierna har glömt detta är skrämmande.
#6 Ledarredaktions blogg är konservativ, typ
#12 Jinge är vänsterpartist.
#19 Dick Erixon vet jag inte vad han röstar på, men jag ser honom som stockkonservativ och inte det minsta liberal (FRA-anhängare, frihandelsmotståndare och gud vet vad).
#18 Kulturbloggen har socialdemokratiska värderingar
#28 Isabella Löwengrip är aktiv moderat
#44 Kamferdroppar är vänsterpartist
Intressant, men Knuffs lista bygger på att bloggosfären länkar till varandra i just bloggvärlden. Har någon försökt jämföra absoluta trafiksiffror eller Pagerank? Det riktigt intressanta är ju om någon blogg får massor av länkar från hela webben, inte bara från den svenska bloggvärlden.
Ps. Det finns bra bloggar av hög kvalitet som inte kommer med på listan (jag tänker på Pär Ström och Karl Sigfrid). De postar inte så ofta och vad jag sett så länkar de inte till andra knuff-indexerade bloggar.
Ps2: Mer om totalitära tendenser, nu fastslaget som officiell politik i USA:
Travelers’ Laptops May Be Detained At Border
No Suspicion Required Under Department of Homeland Security Policies
Washington Post, Friday, August 1, 2008
http://www.washingtonpost.com/wp-srv/content/article/2008/08/01/laptops.html
PS3. Det här har säkert de flesta redan sett men arkivet till Pär Ströms nyhetsbrev är utmärkt som info-källa:
http://www.atomerochbitar.se/bbb/
PS4. Har PP funderat på ett valsamarbete med Junilistan i EU-valet?
Blogge: Rätt, när du säger det känner jag igen flera av de där. Jag uppdaterar åtminstone för Blondinbella (som visat tydligt att hon är med i MUF), Erixon och Kamferdroppar. Jag minns inte att Jinge pratat om att han är v?
Putte: Ja, jag håller med om att jag tycker det finns massor som skriver bra men som ändå inte kommer med på listan.
Johan Ingerö är folkpartist.
Lake är centerpartist
Carl Bildt ska vi förstås inte glömma. Han har väl en av de största bloggarna och är väl inte direkt lydig han heller. Men å andra sidan så är han jsut nu utrikesminister…
Men han har bloggat och kommunicerat hur länge som helst.
Sen tycker jag att vi kan glädjas med varandra. Alla vet att Knufflistan inte är något konstant alls.
Så – alla är bra 😉
Martin: Jag räknade med Lake, och nej, Ingerö har lämnat fp (under ganska stor uppståndelse) och är nu oberoende liberal.
Givet registrering av bloggar och annat som diskuteras är det kanske inte så konstigt att politiker aktar sig för att skriva blogg och finns det inte bloggar kan de ju inte hamna på topplistan…
Svensson är väl med i socialistiska partiet? Inget mainstreamparti kanske, men “oberoende socialist” låter inte riktigt rätt.
Alexa (Sweden):
opassande.se 1465
rickfalkvinge.se 959
politikerbloggen.se 3037
henrikalexandersson.blogspot.com 1468
tianmi.info/blogge 2941
blogg.svd.se/ledarbloggen (svd.se 55)
zaramis.nu/blog 4524
swartz.typepad.com/texplorer 2403
minamoderatakarameller.blogspot.com 4832
rosettasten.com 3561
Ett par andra exempel:
jinge.se 2809
blondinbella.se 165
Rick har den senaste veckan 0.00073% av den globala trafiken och Blondinbella 0.005%. 7 gånger mer…
Intressant iakttagelse att riksdagspartierna, jämfört med pp, är dåligt representerade i svenska bloggosfären.
Räknar du med tidningars ledare, krönikörer och insändare (som alla publiceras på nätet och ofta går att kommentera) kommer siffrorna över publika sympasitörer stämma bättre överens med fördelningen i riksdagen än om du bara räknar bloggar.
Dessutom kan ju knappast frånvaron av bloggskrivare räknas som oförmåga att “prata om sin politik med vanliga människor” eftersom det skulle innebära att inget politiskt samtal skedde innan 1997.
I min umgängeskrets är det ungefär en av tio som brukar läsa bloggar och då pluggar jag datainriktning på ett universitet. Kan mycket väl tänka mig att siffran är betydligt lägre bland arbetarna på golvet på Scania (men det är bara mina fördomar).
Att blogga och att läsa bloggar är jättekul. Så kul att man inte fattar hur man kunde göra någonting annat. Då är det lätt att tro att alla helt plötsligt gör det. Men det är en felaktig slutsats. Det är fortfarande betydligt fler som inte läser bloggar än läser bloggar.
Riksdagspartierna lyckas prata om sin politik med de grupperna. Har pp någon strategi för att göra det?
Rick, åtminstone moderaterna har upptäckt bloggosfären.
HAX är en suverän skribent och han har hållit sin egen politiska tillhörighet väldigt hemlig.
Men frågan är om han skriver om piratfrågor eller om det är så att många pirater håller med honom.
Jag skulle, som martin kl 16.03 insinuerade, önska att HAX bekände sig till junilistan, men mig veterligt så skriver bara junilistan på sin egen sajt och där “knuffas” det nog inte så mycket.
Vad är det här Alexa för nå´t nu då? Hur många räknare finns det egentligen?
Vad ska man tro på överhuvudtaget? Bloggportalen, Bloggtoppen, Knuff mm mm
Förvirring är förnamnet
Det finns en anledning till att bloggläsanadet i Sverige inte når ut till den breda massmarknaden.
De flesta svenska bloggar har en ganska rörig webbdesign, är svårnavigerade och ibland nästan visuellt svåra att läsa. Regelbundna besökare lär sig att navigera men nya läsare skräms lätt bort.
Sen håller många svenska bloggar en ganska ojämn kvalitet. För att hitta de lysande inläggen måste man vada igenom en massa brus som tar tid.
Resursbrist är ett annat problem för ett litet språkområde som det svenska. De stora globala bloggarna har anställd personal som ser till att det hela tiden uppdateras intressanta saker.
Svenska kvalitetsbloggare som Oscar Swartz orkar inte posta saker varje dag pga tidsåtgången av att skriva nytt och initierat.
Titta på The Guardians topp 50 lista över världens mest inflytelserika bloggar:
http://www.guardian.co.uk/technology/2008/mar/09/blogs
Nu är många av dessa “bloggar” mera “mass-market” envägs megafonmedia som inte alls har ambitionen att delta i en grävande faktagranskande elitdiskussion, men ändå.
http://www.alexa.com/
“The Web Information Company”
Den listar vilken webbsida som har flest besökare. Rättare sagt de användare som har installerat deras toolbar.
Lite oväntad så är Yahoo #1 och Google #2, man skulle kunna tro att Google var nummer 1, men icke.
http://www.alexa.com/site/ds/top_sites?ts_mode=global&lang=none
OK – jag har alltså inte installerat deras toolbar. Jag orkar bara inte mer nu…
När man tittar på Blondinbella och politik så har hon en helt annan målgrupp än de flesta av oss andra har. Jag lägger ingen värdering i det. För hon har enorm läsargrupp. Där i princip alla gillar DNs Lisa och tar avstånd från andra bloggare.
Putte, det är synd att se att – som du säger – att många på den listan är envägsmegafoner. Det är det gammelmedia sysslar med. En blogg har oftast fördelen att innehållet kan kritiseras och författaren försvara det han skrivit, något som te x en tidningsartikel inte kan.
Och hur var det här då? Åsiktregistrering?
Problemet med alexa är att det krävs att man antingen inte förstår vad det är man installerar eller att man inte har något problem med att ha spyware installerat. Jag skulle tro att den förra kategorin är vanligare än den senare och ingen av grupperna känns speciellt representativ. Jag har då aldrig sett eller hört talas om någon som har alexa installerat. Att dessutom yahoo skulle vara mer populärt än google är ännu en indicie på att något inte stämmer.
men du skriver om mest LÄSTA bloggar, vad jag förstår. vi är flera vänsterpartister som bloggar, men jag har tyvärr aldrig kommit över runt 100 läsare i veckan.
Youre so cool!…
the next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my choice to read, but I actually thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you coul…