Reflektion om FRA-argumentation

Fröken Fredrika Guldpirat för fram en intressant och väldigt relevant tanke i kommentarerna på den här bloggen som jag vill lyfta fram:

”Signalspaning är ett viktigt medel för att stärka säkerheten för de cirka 1000 svenskar som i varje given stund tjänstgör i internationella fredsinsatser.”

Det här argumentet används så bakvänt, så jag blir galen varje gång jag ser det.

För det första så är det inte en enda motståndare som ifrågasätter att signalspaning, som per definition bara kan utföras i etern, ska ske på plats i dessa områden där fredsinsatserna utförs.

Men debatten handlar om massavlyssning i Sverige, och det är under inga omständigheter den svenska civila befolkningen som ska tvingas ge upp sina mänskliga rättigheter, och rätten till fredad kommunikation, för att skydda soldaters liv utomlands, utan det är TVÄRTOM denna militära personal, som i yttersta fall, ska ge upp sina liv, för att skydda den svenska civila befolkningens mänskliga rättigheter.

Att detta groteskt ohederliga baklängesargument framförs i debatten är extremt märkligt, och lika märkligt är varför ingen hugger hårdare mot det?

Pelle Guldpirat svarar henne strax därefter i en egen kommentar, som delvis berör ett annat ämne, men som också är tänkvärd:

Det är egentligen ännu absurdare: Om vi sänder soldater utomlands och kallar dem fredsstyrka har de som uppgift att försvara lokalbefolkningen – och deras rättigheter, dvs vara beredda att dö för dem.

En ditsänd trupp som kränker lokalbefolkningens rättigheter kallas ockupationsstyrka och Sverige borde inte delta i ockupationer.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Mats Dagerlind

  Det är onekligen en rolig och talande vinkling Fredrika kommer med. Den är kanske inte så unik i ett större perpektiv dock. Många har påpekat i kampen mot terrorn att krav reses från våra ledare på att vi som ett led i den måte försaka de värden som kampen förment handlar om att försvara. Det kan vara yttrandefrihet, habeas corpus, privatlivets helgd, demokratisk transparens och mycket annat.

  Det är en paradox som visar att det bakom den officiella agenda döljer sig en annan och inte särskilt trevlig agenda, t ex att kampen mot terrorismen mer handlar om kampen om makten över oljan.

 2. X

  Kampen över oljan är att förenklad det – kampen över makten som helhet skulle jag säga.

 3. Johan

  Svenska truppers uppgifter utomlands är att stabilisera området och erbjuda säkerhet åt folket så att de kan utnyttja sina rättigheter till att rösta, jobba, studera mm utan att bli hotade och terroriserade av kriminella grupperingar (mestadels knarkrelaterat i Afghanistan).

  Jag har mycket emot att Utlandsstyrkan används som argument i FRA frågan men jag kan inte hålla med Pelle om att de skulle agera ockupationsstyrka. Det finns mycket att säga om situationen i Afghanistan men jag anser att Sverige behövs i internationella insatser för att inte USA’s styrkor skall vara det enda som folket i dessa regioner baserar sina åsikter om västvärlden och “demokrati-korståg” på.

 4. Rick Falkvinge

  Johan: Den svenska styrkans största säkerhetsproblem är inte att lokala folk tror att de är amerikaner. Det största problemet är att lokalbefolkningen tror att de är ryssar.

  Hur tänkte den människan som tyckte det var en bra idé att sätta in rysk trupp i FN-styrkorna i Afghanistan?

 5. Johan

  Förmodligen Ryssland som utövade påtryckningar och därmed fick haka på.

 6. yeslove

  En annan reflektion över rysk kontingens i Afghanistan.

  Asia Times:Russia throws a wrench in NATO’s works

  ” But cooperation with Russia involves NATO embarking on cooperation with CSTO and possibly with the Shanghai Cooperation Organization as well.

  What worries the US is that any such link up between NATO and CSTO and SCO would undermine its “containment” policy toward Russia (and China), apart from jeopardizing the US global strategy of projecting NATO as a political organization on the world arena.

  The most damaging part is that Russia-NATO cooperation will inevitably strengthen Russia’s ties with European countries and that, in turn, would weaken the US’s trans-Atlantic leadership role in the 21st century.

  By putting forth a bold blueprint of cooperation with NATO over Afghanistan, Russia has effectively challenged the US to make a choice. It is by no means an easy choice for Washington. How do you deal in the world of tomorrow with a country whose energy exports are close to reaching a milestone of US$1 billion per day?”

 7. Åke Ingvarsson

  Gästblogginlägg i kommentarsform, signerat Åke Ingvarsson! Får publiceras fritt precis var som helst som reaktion till detta inlägg:

  http://scabernestor.blogg.se/2008/august/ar-det-motstandet-som-ska-ta-fram-alternative.html

  —————-

  Hej! Jag har bestämt mig för att klippa av dig dina fingrar och sy igen din mun. Du skriver i din bloggsörja om saker som hotar FRA:s verksamhet och därmed utgör ett hot mot rikets säkerhet. Det hotet måste bekämpas genom kraftfulla och omedelbara åtgärder.

  Va? Protesterar du? Du verkar vara ganska oseriös… Men ge mig något alternativ då? Det måste uppfylla villkoren som jag har satt upp:

  – Du ska lida.
  – Du ska inte kunna skriva brev, SMS eller datortexter.
  – Du ska inte kunna prata med andra människor.

  Fortfarande inget alternativ? Men så töntig du är. Jävla foliehatt, som inte förstår hur stort hot du är. Räck mig handen nu, så ska…

 8. Jonathan

  Även jag har lite svårt att se Sveriges roll i Afganistan som en ockuperande makt då vi inte blev inblandade förrens allt var klart så att säga – och Svensk Trupp får inte användas offensivt även om det har hänt vid enstaka tillfällen.

 9. yeslove

  Jonathan: Det är lätt att rationalisera svensk truppnärvaro, här är en artikel jag tycker ger ett tydligt globalt sammanhang.


  Mahdi Darius Nazemroaya:Europe and America:Sharing the spoils of war

  “Penetration of the Eurasian core is underway. NATO is a bridgehead from Europe that is pushing towards Russia. An Asiatic sister-alliance of NATO is being forged against China.”

 10. Stugsittare tycker till om utlandsstyrkan « .Kaliber

  […] tycker till om utlandsstyrkan Rick Falkvinge lyfte fram två kommentatorer i ett eget inlägg igår. Det gällde utlandsstyrkans roll i debatten om FRA-lagen. Han tyckte kommentarerna var tänkvärda. […]

 11. […] | frihetspropaganda, Olofs blogg, Trottens Betraktelser igen, Se till vänster, där går en arab, Rick Falkvinge (pp) #5, Nonsens, garrar och allt därimellan, Fritänk #3, Mina Moderata Karameller #3, deep.edition […]

 12. Dynamic Man » Bajsmannen jobbar på FRA

  […] om ursäkt för den något oseriösa titeln. Men det skrivs så väldigt mycket bra om FRA-lagen att jag inte ens orkar länka alla inlägg jag skulle vilja – så jag […]

Comments are closed.

arrow