Moderater mot FRA: helt rätt

Dagens Nyheter har en rejäl debattartikel idag där många tunga lokala moderater sågar regeringens hantering av FRA. I stort sett all argumentation de för fram är sådan vi sett i bloggosfären i månader.

Money quote:

Vi inser att frågan är komplicerad och i avvägningen mellan integritet och rikets säkerhet har regeringen inte prioriterat det förstnämnda tillräckligt. Den personliga integriteten är en fundamental fråga för oss moderater och om inte vi skyddar den ställer vi oss frågande till vilka som med trovärdighet då kan göra det.

För att lösa den uppkomna situationen om FRA-lagen och massavlyssningen borde regeringen ta ett steg tillbaka. Istället för att låta FRA börja använda de mycket långtgående befogenheter de fick genom den lag som Riksdagen röstade igenom i mitten av juni borde man stanna upp och ta fram ett nytt förslag med bred förankring.

Det kan innebära att FRA får bedriva spaning mot utländska radarstationer och militär radiokommunikation, men att det blir stopp för massavlyssning och avlyssning av personer som inte är misstänkta för brott.

Just så. Det är vad vi har sagt hela tiden i bloggosfären. Massavlyssning av civil kommunikation är inte acceptabelt, punkt slut. Möjligtvis håller jag inte med om att det går att lita på moderater i integritetsfrågor — de har snarare bevisat motsatsen hittills; FRA-frågan är inte den enda de svikit i.

Men kanske kan den tjäna som en väckarklocka.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Hans J

  De 14 moderata kommunalrådens artikel är välkommen men det verkar ändå som att man inte har förstått det VERKLIGT FARLIGA:

  Det är exakt då kablarna kopplas in (om dessa politiker inte kan få stopp på lagen) som integritetsbrottet sker men den enorma risken sker strax därefter!

  Man skriver:

  “För att lösa den uppkomna situationen om FRA-lagen och massavlyssningen borde regeringen ta ett steg tillbaka. Istället för att låta FRA börja använda de mycket långtgående befogenheter de fick genom den lag som Riksdagen röstade igenom i mitten av juni borde man stanna upp och ta fram ett nytt förslag med bred förankring.”

  Lagen måste upphävas innan ett sådant arbete påbörjas!
  Att överhuvudtaget låta FRA få tillgång till all internettrafik innebär en fruktansvärd fara för framtida utveckling, ändamålsglidning och “misstag”.

  Vidare skriver man:
  “Det kan innebära att FRA får bedriva spaning mot utländska radarstationer och militär radiokommunikation, men att det blir stopp för massavlyssning och avlyssning av personer som inte är misstänkta för brott.”

  FRA har under mycket lång tid bedrivit spaning mot radarstationer och militär radiokommunikation. Detta är det inga problem med. Men att ge FRA tillgång till ALL internetkommunikation genom att kopiera ALL sådan trafik till FRA får helt enkelt bara inte ske!

  Än allvarligare är hur ett sådant förslag överhuvudtaget har kunnat läggas fram. Detta är ytterst allvarligt. Det tyder på att regeringen inte ser allvarligt på det svenska folkets integritet. Det finns alltså anledning att fråga sig hur regeringen agerar i Europasamarbetet. En noggrannare genomgång av det arbetet kommer med nödvändighet att följa. Detta är beklagligt!

  – Kablarna får inte kopplas till FRA!

 2. blondin-rikard

  Centerpartiet försöker göra något liknande och misslyckas kapitalt i Kristianstadsbladet.

  De har fortfarande inte förstått skillnaden mellan signalspaning och massavlyssning och jag börjar tycka det är tragiskt. Antingen tror de att de är jävligt bra på att ljuga, eller så är de så korkade som jag misstänkt länge nu (sedan jag började läsa Staffans blogg i våras).

 3. Hans J

  @blondin-rikard:
  Man vill ju ändå tro att de verkar i “god tro” men då måste slutsatsen bli att de saknar något lite i kompetens. Detta är inget att skämmas för men att de inte tar in någon som kan aktuella RFC:er och kan berätta om hur paketförmedling går till och vad paketen innehåller är en stor miss.

  Signalspaning mot främmande makt i luften är OK.
  Massavlyssning i kabel i Sverige är INTE OK!

  – Kablarna får inte kopplas till FRA

 4. Jörgen L

  @Hans:
  De skriver dock tidigare i artikeln “FRA-lagen innebär att Försvarets Radioanstalt skall få en kopia av all elektronisk trafik. Att de inte i dagsläget har tid att manuellt gå igenom allas e-post, sms och telefonsamtal utan istället låter sina maskiner göra det håller inte som argument för att påstå att integriteten bibehålls. Kränkningen sker redan när staten får tillträde till teletrafiken. Karaktären av intrång förringas inte av att sökningen sker med automatiserad databehandling. Det är också kritik som även Lagrådet, det vill säga Sveriges högsta jurister, fört fram mot lagen.

  Det ser ändå ut som att de har fattat. Frågan är hur långt det räcker när det ska börja kompromissas.

  Reinfeldt måste få till nån ursäkt så han kan backa med ansiktet i behåll. Frågan är om Europadomstolen räcker till det? Kanske…
  “I ljuset av Europadomstolens utslag så har vi kommmit fram till att den modell som lagen utgår ifrån måste omarbetas och vi väljer därför att ta ett steg tillbaka och river upp lagen i väntan på en grundlig utredning.”, det skulle väl låta statsmannamässigt?

 5. Onsdag

  @Jörgen L:

  Men en fällande dom i Europadomstolen skulle ju ta hur lång tid som helst. Det tog väl 9 år för den brittiska lagen?

 6. Hans J

  @Jörgen L:

  Ja, det verkar som att de har börjat förstå…

  Jag undrar ändå om inte kärnan har förstått detta hela tiden och då är det allvarligt. Det får inte komma tillstånd en mild ändring i befintlig lag för knuten är ju:
  Inkoppling av kablarna eller inte inkoppling av kablar!
  Detta står det ingenting om i artikeln!
  Det står om “integritet” och om skydd mot “massavlyssning” men ingenting om framtiden eller ändamålsglidningar.

  Kopplas kablarna in är det ändå kört – Då har “Nollan” spräckts!

 7. Anders Andersson

  Jag reagerade på följande stycke i slutet av artikeln:

  Avlyssning av andra brottsmisstänkta än de som kan misstänkas för brott mot rikets säkerhet är dock inte en uppgift för FRA.

  Menar artikelförfattarna att avlyssning av personer misstänkta för brott mot rikets säkerhet är en uppgift för FRA? Eller menar de att spaning i etern efter “yttre hot” med stor sannolikhet kan beröra också personer som förbereder eller har begått brott mot rikets säkerhet, men att det inte gör den spaningen olaglig?

  Jag skulle tippa (och hoppas) på det senare.

  Brott som brott, säger jag. Det är väl Säpo som skall utreda brott mot rikets säkerhet idag? Och om Säpo får teknisk hjälp av FRA med att lyssna i etern, så är det i princip bara en organisationsfråga – om inte FRA funnes, så skulle Säpo antagligen kunna lyssna i etern helt på egen hand. Det är nog ganska få terrorister som använder egna rundradiosändare för spridning av propaganda i Sveriges närhet.

 8. opassande » Blog Archive » FRA och kontrollsamhället

  […] I Kristianstadsbladet kan vi läsa ett inlägg från (c) om hur integritetsförstärkande åtgärder gjorts med anledning av FRA-lagen. De har lyssnat på synpunkterna, skriver de, men de har nog hört fel någonstans. Allmän avlyssning anses vara självklart, och berörs inte, trots att det är det kritiken gäller. I DN skriver 14 moderata kommunalpolitiker som i sin tur även de säger sig ha lyssnat på sina väljare. Glädjande nog har kommunalpolitikerna hört rätt, eftersom just massavlyssningen ifrågasätts. […]

 9. Mary

  Jag kan säga att det känns skönt att inte vara nästan helt ensam på de moderata barrikaderna 😉

 10. Magnus W

  Jag stör mig på ordvalet, “stanna upp” istället för “riva upp”. Om “stanna upp”, innebär att man låter kablarna kopplas in medan man tjafsar vidare så kommer vi garanterat att bli massavlyssnade oavsett hur lagförlaget kommer att se ut. FRA håller på med olaglig verksamhet och ingen bryr sig, varför skulle man bry sig när kablarna är inkopplade.

 11. Arizto
 12. Hans

  @Arizto:

  SÅ skulle de 14 moderaternas artikel sett ut!!!

  Det som händer är att moderaterna säljer ut villaägarnas skattesänkningar!
  Vill villaägarna det?

  Tyvärr sker väl ingen förändring förrän regeringen sopas bort – JA sköljs bort av en flodvåg av protester. När HELA folket reser sig.

  Samtidigt försvinner då allt som de som röstat på moderaterna eller något av de andra borgerliga partierna röstat för! Vill de verkligen detta?

 13. Johan Öbrell

  Ja den debattartikeln var mer korrekt inriktad.
  “Så för 7 miljarder kronor förhindrar FRA ett mord.” – Dyrt värre det här med säkerhet, vilken tur att det verkligen behövs

 14. Johan Öbrell

  hmm, Bloggen tog bort min ironi-tag…

 15. FRA-revolten sprider sig « Fritänk

  […] och inte signalspaning) inte är förenligt med rättsstatens principer. Rick Falkvinge kommenterar debattartikeln och MinaModerataKarameller utropar ett “Äntligen” att andra moderater kommer ut ur […]

 16. Arizto

  Tolgfors fortsätter mässandet om att hela debatten grundar sig på missförstånd.

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=811596

 17. Ewigland

  Men nu får väl Tolgfors snart kasta in handduken. Hur många gånger i rad har han sagt EXAKT samma sak? Tycker mest synd om honom, som får sköta politikernas jobb medan Reinfeldt och de andra försöker gömma sig.

 18. Johan Öbrell

  Hmm, han har ju inte ens några argument. Han bara drar samma mening om och om igen.

  Det är som ett barn som hoppar och skriker.

 19. TTime

  “Försvarsminister Sten Tolgfors tycker att också den moderata kritiken mot FRA-lagen bygger på okunskap och missförstånd.”

  Har Tolgfors bestämt sig för att låta sin politiska karriär stå och falla med FRA-lagen?

 20. Johan Ronström » Blog Archive » Moderater mot FRA

  […] rätt! Ungefär så som vi sagt ett tag. Rick skriver också, och Oscar Swartz hade tydligen fått lite heads up om saken på […]

 21. Mathias

  Chatta med Ingvar imorgon på DN:

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2699

 22. Trottens Betraktelser » Moderater revolterar mot FRA

  […] SvD3, SvD4, AB, SdS1, SdS2, EX1, EX2, EX3, GP, SMP, Bloggat: Svensson, Opassande, Anna Troberg, Rick Falkvinge, Henrik Alexandersson, Farmorgun, Blogge Bloggelito, Mina Moderata Karameller, Jinge, […]

 23. pv2b

  De som kritiserar FRA-lagen har antingen inte förstått vad kritiken går ut på, eller så är de så naiva att de är emot all svensk underrättelseverksamhet.

  De som skrivit den här debattartikeln är tydligen inte naiva på det sättet, alltså måste det ju vara så att de inte förstått vad lagen gått ut på.

  Det verkar som att fler och fler inte förstår varje dag. Jag måste fråga utbildningsminister Jan Björklund varför det ligger till på det här sättet, och vad vi kan göra åt det här.

  – Fredrik Reinfeldt

  P.S. Jag kommer fortsätta att lyssna på era synpunkter, men vi tjänar ju alla på att debatten lägger sig! D.S.

 24. Arizto

  Statsvetare om M:s hantering. Ingen djupare text, men det visar att FRA-debatten verkligen är i ropet.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/fralagen/article3029936.ab

 25. Mikkel

  och droppen urholkar långsamt stenen.

  Inte glömma Reinfeldt i Vaxholm denna helg. Läs mer på http://www.svartmandag.se och hoppas på vackert väder.

 26. Putte

  Reinfeldt har en utmärkt exit som han inte vill ta. Jag vet att den moderata partiledningen blev tipsade om denna möjlighet för flera veckor sedan:

  Statsministern kan gå ut och säga:

  – Vi hade aldrig ens tänkt att lyssna på vanliga svenskars trafik. De flesta kablarna som skulle dras till FRA var bara för syns skull och skulle aldrig ens ha kopplats in.

  – Det enda vi var intresserade av var trafiken till Ryssland. Nu när detta nu har fått så stor mediauppmärksamhet går det inte längre att dölja det verkliga syftet med FRA-lagen. Därför är det nu meningslöst att signalspana mot Ryssland
  och vi kommer att riva upp hela beslutet och avskaffa FRA-lagen.

  – Jag kan förstå att folk har varit upprörda över detta och tyvärr kunde vi i regeringen inte förklara de verkliga orsakerna till lagförslaget. Jag ber om ursäkt för det.

  Och Reinfeldt förvandlas på en minut från tondöv och arrogant slagpåse till ansvarsfull landsfader som bara inte kunde förklara de verkliga motiven för svenska folket

  Men den chansen tog han inte. Ridå.

 27. delade | 4 aug, 2008

  […] Falkvinge (pp), Moderater mot FRA: helt rätt  » Nyckelord: FRA, POLITIK, SAMHäLLE, REGERINGEN  » Bloggar som kommenterar […]

 28. […] Opassande igen, Bloggsam, Björn Wadström – ettan, Ännu en onödig blogg, ProjektPåRiktigt, Rick Falkvinge (pp) igen, deep.edition, Fria vingar, jonas – en annan tid, Rick Falkvinge (pp) #3, Min luktar oxo […]

 29. Anna Troberg » Newsflash: Bin-Ladin har just skrattat ihjäl sig

  […] har fått mer problem i de egna leden. 14 av hans egna kommunpolitiker skriver på DN Debatt att det är dags att […]

Comments are closed.

arrow