Tolgfors vill ha kex

Försvarsminister Tomhylsa har nu svarat på debattartikeln av de 14 tunga moderaterna. Och vad är hans kommentar?

– Det finns ett antal missförstånd i debatten som har funnits med hela tiden. Ett sådant är att det skulle handla om massavlyssning av svenska folket, vilket nu upprepas i den här artikeln. (TT)

Återigen “Det är inte massavlyssning”. Som en jävla papegoja. Tolgfors vill ha kex. Nej, det står visserligen ingenting om massavlyssning i lagen. Men Tolgfors har inte förstått att det blir den oundvikliga konsekvensen. Det var därför jag tyckte så mycket om de 14 moderaternas formuleringar imorse, de var verkligen knivskarpt avvägda (min fetstil):

Vi som är lokala företrädare för moderaterna träffar dagligen väljare som undrar varför en lag som innebär massavlyssning av svenska folket är så viktig att genomföra.

De pratar inte om lagtexten, utan vad som krävs för att realisera den. Det är detta som Tomhylsan fortfarande inte har förstått. Samtidigt innebär den här debattartikeln en ny intressant öppning, för nu är det plötsligt okej för enskilda moderata politiker att gå ut och kritisera lagen, som Hax observerar.

Satsar karln hela sin prestige på ett sjunkande skepp?

Och Björklunds idiotier igår ska vi inte prata om. Eller förresten, det kan vi visst. Fast Opassande gör det bättre än jag

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Fredrik

  “- Tolgfors vill ha kex. Tolgfors vill ha kex. kex.”

  Fy fasiken vad jag skrattade! Jag gillar dig Rick! Hahahahaha.

  Det är ju så sant också. De som fortfarande säger att det inte handlar om massavlyssning bör inte ens få vara med i debatten – än mindre arbeta med frågan politiskt. Gosh!

  Vad som ännu inte kommit fram – RICK och andra – är att det inte bara är AVLYSSNING, utan även ÖVERVAKNING av vilka artiklar du läser, hur länge, vilka radiokanaler du lyssnar på, när du väljer bort ett TV-program, vilka böcker du läser och vilken musik du lyssnar på vid ett givet tillfälle! Om du lyssnar via Internet och om trafiken tar vägen förbi en avlyssningspunkt. Idag är vi många som har hela vår mediakonsumtion, litteraturkonsultion, musikkonsumption, etc via Internet. Det är som om staten skulle uppenbara sig på biblioteket och kvittera ut en lista varje vecka på vilka böcker du lånat. Sedan skulle de sitta och notera vilka artiklar du läste i DN eller Svenskan. Etc. Det är ju DETTA som är det värsta, tycker jag!

  /Fred

 2. Daniel Wijk

  Han förstår troligtvis. Så korkad kan han väl inte vara att han fortfarande inte fattar?

  Iofs så kan han säkert vara det om han bara ignorerar allting och struntar i att läsa allting som han svarar på.

  Själv utgår jag från att han vet precis vad som skrivs men fortfarande försöker vidhålla att det inte alls handlar om massavlyssning eftersom att erkänna detta vore inte bara självmål utan politiskt självmord.

 3. Daniel Wijk

  “Det är som om staten skulle uppenbara sig på biblioteket och kvittera ut en lista varje vecka på vilka böcker du lånat.”

  Så fungerar det i USA numera. Sjukt nog.

  Men USA är på god väg att bli USSR v2.

 4. minata

  Det är bättre med en Tolgfors i handen än fjorton moderata kommunpolitiker i landsbygden.

  Föredragande och försvarsministern i Alliansregeringen, hans ord, smäller högre internt hos Moderaterna än fjorton småpåvar uti landet.

  Därför är centeruppropet och referensgruppen hos Folkpartiet mer avgörande för skeendet.

  Det vi såg i dag på DN är blott bara ord.

  På lördag 9 augusti när Fredrik Reinfeldt håller sitt sommartal får vi förhoppningsvis statsministerns kommenterade ord på DN-artikeln, som kan ge vägvisning vad som händer i riksdagen i höst.

  Det spelar inte så stor roll i den argumentfäkning vi ser. Det som spelar roll är vem som har makt. Försvarsministern Tolgfors har både makt och vänner i försvarsutskottet.

 5. Fritänk

  hela försvaret av FRA-lagen är djupt ohederligt och förmodligen också KONTRAPRODUKTIV. Ja, det är förmodligen så att FRA-lagen kommer att göra oss MER sårbara för terrorattentat och militära hot. Läs gärna mitt senaste blogginlägg:

  http://fritank.wordpress.com/2008/08/04/underrattelser-och-fra-lagen/

 6. Mikael Nilsson

  Men man undrar hur han kan säga:

  “Partistyrelseledamoten Tolgfors håller inte heller med partikamraterna om att FRA-lagen innebär det samma som ett intrång i brevhemligheten, något som i så fall skulle vara ett brott mot internationella konventioner. ”

  Hur menar han då? Allvarligt, hur kan man som minister säga så utan att skämmas?

 7. Mikael Nilsson
 8. Daniel Wijk

  Mikael: Om man vill ha sitt jobb kvar efter att ha gjort bort sig i ett par veckor helt offentligt så är det det man måste göra.

 9. ST

  Rick, “Nej, det står visserligen ingenting om massavlyssning i lagen.”

  Faktiskt så står det någonting om massavlyssning i dagens lagtexter, dvs de som direkt rör “FRA-lagen”, och ännu fler ggr i propositionen som klubbades med visa tillägg som dom ska återkomma med.

  Ordet “massavlyssning” finns självklart inte i texterna. Men orden “avlyssning” och “signal” i plural, i mer generell form, för den kommunikation som passerar Svensk gräns finns. Vilket ju, per ordets definition, “massavlyssning” är synonymt med, ordets betydelse.

  (Det här var alltså mer menat till andra än till Rick 😉

 10. Manne

  Upprepa ett budskap tillräckligt många gånger och så tror folket på dig! D:

  Skulle gissa att det är taktiken som regeringen begagnar sig av i det här fallet.

 11. Nick

  Tolgfors börjar likna papegojan Ringholm allt mer för varje dag som går. Han verkar helt ha missförstått kritiken mot FRA-lagen det handlar inte om vad FRA:s syfte är utan vad konsekvensen blir. Jag tror inte heller att FRA är särskilt intresserade av “vanliga” svenskars mail men kontentan är ju att ingen vet vad som kommer att fastna i FRA:s filter och därför måste allt anses vara avlyssnat, en allmän avlyssning helt enkelt. Hur svårt ska det vara att fatta Tolgfors, sluta spela dum säger jag bara.

 12. Peter

  Kom osökt in på Monty Python och den döda papegojan.

  http://www.youtube.com/watch?v=4vuW6tQ0218

  Man kan ju själv fylla i rollerna.
  Norwegian Blue borde så klart döpas om till Swedish blue (Stasi Fredrik), affärsinnehavaren (Tomhylsan), British Railmannen (Generaldesinformatör Åkesson) och militären som kommer in och gastar på slutet (Björklund). John Cleese får väl vara Rick, eller?

 13. samface

  Tolgfors i ett nötskal:

  “Tolgfors visar i ytterligare en artikel i SvD att han totalt saknar förmågan att lyssna till sina väljare och arrogant framställer kritikerna som okunniga. Han uppreprar likt en gammal trasig grammofonskiva att uppfattningen om att det skulle handla om massavlyssning av svenska folket bara är ett missförstånd. Folk pratade om hur Persson var en buffel under sin tid men Tolgfors tar banne mig priset.”

  http://bloggsam.mindrelease.net/2008/08/04/tolgfors-i-ett-notskal/

 14. Martin

  Det förefaller som FRA spanat på näringslivskontoret i Lindesberg.

  http://www.na.se/lindesberg/index.asp?intId=1365752

 15. Daniel Wijk

  Jag får nog ta till den Pudel nu för det har ju visat sig att Partilednigne i M verkligen ÄR så korkad som man kunde ha fruktat:
  http://tinyurl.com/6zyucn

 16. Arizto

  Moderaterna fortsätter sprida felaktigheter, nu i interna mail.

  http://www.expressen.se/nyheter/fra-lagen/1.1253384/m-ledningens-attack-pa-fra-kritikerna

 17. Arizto

  Mailet i helhet:

  http://www.expressen.se/nyheter/fra-lagen/1.1253394/har-ar-hela-mejlet-som-skickades-ut

  “Det stämmer ej att FRA ska gå igenom allas e-mail, sms och telefonsamtal. Detta vore olagligt, icke önskvärt av någon och dessutom omöjligt.

  För att bedriva signalspaning krävs att sökbegreppen ryms inom den inriktning av försvarsunderrättelseverksamheten som regeringen beslutar.”

 18. Regeringens tomgångsargumentation | Svensson

  […] Bloggat: Badlands, Claes Krantz, Alliansfritt, Jinge, ModerataKarameller, Falkvinge, Esbati, Borgarmedia: SDS, HD, SVD1, SVD2, TA, Läs även andra bloggares åsikter om FRA, […]

 19. […] Karameller, Svensson, Jinges web och fotoblogg, Svensson igen, Blogge Bloggelito, Steve Lando, Rick Falkvinge (pp), Opassande igen, Bloggsam, Björn Wadström – ettan, Ännu en onödig blogg, ProjektPåRiktigt, […]

 20. Statsministern och verkligheten « Christian Engström (pp)

  […] Utan att lyssna det allra minsta på vad kritikerna faktiskt säger, har regeringen med en papegojas envishet upprepat att alla har missförstått, och därmed […]

Comments are closed.

arrow