När blev polisen medborgarnas fiender?

Jag satt uppe i en park i Norrland och drack gott vin vid ett tillfälle under min Norrlandsresa. (Jag har inte riktigt landat tillbaka i Stockholm ännu.) Folk där kände mig bara som privatperson, jag var alltså “Rick som kom till parken tillsammans med Anna”, inte “piratpartiets partiledare”.

En rolig detalj var att en tjej där, Hanna, frågade mig efter några glas vin hur man vet att man börjar bli berusad.

Jo“, sade hon, “FRA ringer och klagar på att de inte förstår vad du säger“.

Piratpartiets vårkampanj gick ut på att tala om för vanliga medborgare att FRA-lagen över huvud taget fanns och låg på bordet för beslut. Folk trodde inte på oss. Men där hände något. Efter en jävla enveten kampanj som fördes både på gator och bloggar så trängde det faktiskt igenom vad som höll på att hända.

Att folk skämtar uppe i Norrland om FRA som en jävla pajasorganisation av klåfingriga politiker visar hur otroligt bra vi lyckades. Sedan tror jag iofs att FRA har en väldigt teknisk kompetens, men delen med klåfingriga politiker stämmer absolut.

Och det är just den delen jag har tänkt lite mer på. Med jämna mellanrum kom nämligen polisen fram till oss för att kontrollera att vi inte drack något starkare än folköl. Polisen klagade till och med på att en person hade hällt upp öl i glas, för att polisen inte kunde se vilken alkoholhalt det var på ölen när den var upphälld i glas. Hur fan kunde det gå så fel?

Seriöst. På vilket sätt är det fel att sitta i en park i fint väder och dricka ett glas rödvin?

Ja, det finns människor som dricker för mycket och blir störande. Men håll då ordning genom att gå på dem som faktiskt stör ordningen, vare sig de är berusade eller inte — inte genom att gå på vanliga människor som bara söker livskvalitet. Ja, det är för politiker enklare att förbjuda alkohol i lokala ordningsstadgan för alla än att faktiskt ta itu med problemet. Att det är enklare är dock ingen ursäkt. Det skapar en situation där vanliga människor ser polisen som fiende. Även de som vill ta ett glas rödvin i parken.

När jag växte upp var polisen alltid på medborgarnas sida. Du kunde alltid gå till polisen och få hjälp. Idag har polisen blivit klåfingriga politikers verktyg för att trakassera vanliga Svensson. Hur fan kunde det gå så fel?

På samma sätt, när jag sitter och håller på med Piratpartiets medlemsregister, så kommer jag på mig själv hela tiden med att vidta olika skyddsåtgärder. Inte för att skydda det från angrepp utifrån, det är rutinåtgärder som sitter i varje IT-nisses ryggmärg. Jag skyddar det mot att polisen gör husrannsakan. Jag lägger massor av energi på att skydda de uppgifter som Piratpartiet fått i förtroende av medborgare från kränkningar av vårt eget rättsväsende. Hur fan kunde det gå så fel?

Jag vet att folk på Snuthögskolan här nära mig (jag bor på gångavstånd från Polishögskolan i Sörentorp) skämtar friskt om att de måste sätta dit fildelare när de väl fått snutlegget. Alla fildelar, punkt slut. Likväl slår polisen in dörrar och klampar rakt in i sovrummet hos sådana vanliga medborgare — personer som de själva på Polishögskolan. Likväl tog polisen Piratbyråns servrar och medlemsregister den 31 maj 2006, något de fortfarande inte fått tillbaka.

Inom Piratpartiet pratar vi ofta om oss själva som polisernas politiska kompisar — för vi är de enda som inte vill ha en utveckling där poliserna blir medborgarnas fiende. Upplevelsen i Norrland tillsammans med att jag sitter och lägger på kryptoskyddsvallar mot husrannsakan fick mig att inse att klåfingriga politiker sedan länge har satt polisen i situationen där de har blivit vanliga människors fiende. Mottot “to serve and protect” har upphört att existera genom klåfingriga politikers katastrofala försök till social ingenjörskonst.

Var finns polisorganisationerna i debatten? Den här utvecklingen kan omöjligen vara något som polisen själva vill ha.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

  1. Björn Odlund

    Kommentarer överflödiga.

  2. Madmax

    Det är ingen större överaskning. Faktum är att det snarare känns som en naturlig fortsättning.

    Politikerna har avskärmat sig från folket och närmat sig företagen. Eftersom politikerna vill ha våldsmonopolet på sin sida så hamnar vi där. FRA-lagen är också ett steg i den riktningen. Vi närmar oss den fjärde lådan med varje steg vi tar.

  3. Carl-Johan Sveningsson

    Strålande anekdot – fildelning för privat bruk är ju de facto lagligt, precis som alkoholförtäring på offentlig plats är de facto lagligt för städade människor. Jag kände för att påpeka detsamma för Cliff Harris nyligen – det är oerhört viktigt för aktörerna att komma ihåg att det är helt vanligt folk som fildelar, inte bortskämda ungdomar eller småbrottslingar.

    Förresten är det lite samma sak som hämmar mig att fullt stödja piratpartiet – att ni åtminstone vid namnet klamrar er fast vid det rebelliska och brottsliga. “Piratkopiering” kommer per definition aldrig kunna vara lagligt, vi måste vara noggranna med att använda “fildelning” istället.

    Så, i konsekvensens namn, när blir “piratpartiet” till exempel “privatpartiet” istället? 🙂

  4. Kålan

    Tyvärr så verkar inte Svensson fått upp ögonen för vad som håller på att hända med samhället. Opassande hade en postning för en tid sedan om alla förslag om inskränkningar i den personliga integriteten som är på väg, en del har trätt i kraft andra inte. Det är helheten som är skrämmande och så länge gammelmedia bara fokuserar på nakenchocker och dylikt så är merparten av befolkningen ovetande. Vi som använder Internet dagligen hittar denna information, men många av den äldre generationen kan på sin höjd adressen till Aftonbladet och youtube och där är det inte lätt att hitta något av verkligt värde. Ditt resonomang om polisen är lite intressant, jag minns också polisen som dem som skyddade medborgarna, men nu handlar det mest om statistik. Polisen försöker att bättra på statistiken genom att göra en massa ingripande mot hastighetsöverträdelser och fylleri för att statistiken skall visa att dem gör något (detta har jag personligen fått bekräftat av en polis). När polisen och lagarna har försämrats, så kommer man att jaga fildelare istället för fortkörare, eftersom det inte krävar att man lyfter häcken från stolen.

    Polisen som jag pratade med, sa att om man kollar på polisernas byxor så kan man se att dem är “helt blanka i röven” av allt skrivbordsarbete.

  5. Mary

    Haha…

    Biafrahistorier, Nlondinhistorier, Norgehistorier ocn nu FRA-historier.

    Tänk vad utvecklingen går framåt i alla fall.

  6. Johan

    Jag tycker mig se FRA-referenser lite här och var både i media och bland folk. Kampanjen har utan tvekan lyckats få ut ordet till folket men frågan är hur många som verkligen kommer att kämpa när det kommer till kritan.

  7. Anon

    Det är när medborgarnas förtroende för politiker och polis helt försvunnit som det totala övervakningssamhället fyller sin verkliga funktion.

    Det är inte konstigt att politikerna inte klarar av att förklara vad man ska massavlyssning till i dagens samhälle. Det är menat för morgondagens samhälle.

    Det faktum att det införs ändå ger en indikation på hur de verkliga makthavarna förväntar sig att västvärldens samhälle kommer att se ut inom en snar framtid.

    Det enda som behövs för att morgondagens samhälle ska göra entre är att det införs undantagstillstånd i USA och EU-länderna och när kontrollapparaterna är tillräckligt utbyggda kommer detta komma som ett brev på posten.

    En mindre kärnladdning detonerad i USA eller Europa där förslagsvis Iran/Nord-Korea/Osama eller valfri “terrorist” får skulden är enklare att fixa än t.o.m. raserandet av WTC eller Antrax-breven man skickade ut.

  8. Ola

    Hur kunde det bli så här?

    Enkelt. Det är politikerna som bestämt att fildelning skall ha prio nummer ett i brottsbekämpningen. Att folket skall massavlyssnas, övervakas. Att bloggar (kanske om EU vill) skall registreras. Att olämpliga åsikter skall noteras.

    Politikerbeslut. Polisen och statliga myndigheter verkställer.

  9. Slak Nudl

    Tja, vi talar ändå om en organisation som tjatar sig till ökade avlyssningsmöjligheter med motiveringen att man vill sluta bryta mot lagen, som tar DNA inte för att det har någon relevans för vad någon utreds för nu utan för att bygga upp register för framtida bruk, med mera, på alldeles eget initiativ – inga “klåfingriga politiker” som varit drivande där.

    Alltså, polisen är väldigt duktiga att på egen hand driva fram utökade befogenheter samt tolka och nyttja befintliga befogenheter på generösast tänkbara vis. Det förefaller mig mot den bakgrunden minst sagt en smula optimistiskt att förvänta sig något slags motstånd från ordningsmaktens sida. (Därmed givetvis inte sagt att de är lyriska just över att kontrollera huruvida drycken är starkare än folköl.)

  10. ST

    “Hur fan kunde det gå så fel?”

    I små små steg i en värld där beaktandet av en helhetsbild är passé, det är sakfrågan, hela sakfrågan, och inget annat än sakfrågan, som är relevant.

    Arbetsordern sammanställs enligt rådande dagordnings lagar och reglemente, poliskonstapeln praktiserar sedan sitt arbete enligt dagens arbetsorder punkt för punkt, utan vidare betänksamhet om rätt eller fel i samband med en eventuellt större sammanhängande helhet. Istället görs en mer dynamisk utvärdering per situation … filtrerat via deras känslomässiga tillstånd.

    Men skulle vi vilja ha poliser som arbetade utifrån konklusionen av alla “sakfrågor” i en större helhet, eller i hela helhetsbilden?

    (Skulle dock vara intressant att veta hur många poliser som skulle sätta dit sig själva, sina kolleger, familjemedlemmar, vänner och bekanta. Rent statistiskt. 😉

    Jag tror nog det är bättre att polisen går efter sin arbetsorder, sen får folket “jaga” regerande politiker med upplysningens lilla lampa, för att få till förändringar, i de jure form, i annat fall får man hoppas att en del lagar blir inaktuella per de facto i o m att dessa lagar inte går att upprätthålla i praktiken, inte minst pga kostnaderna (och då inte bara dom ekonomiska).

  11. cnab

    Angående din fundering om polisens ändrade roll så kan det kanske bero en hel del på den organisationsförändring som gjordes på 60-talet. På den tiden var polismyndigheten en kommunal angelägenhet. Strulade det till sig duktigt med en knepig utredning kunde man få hjälp av Statspolisen och Riksmordskommisionen. I den lilla kommun där jag bor med cirka 10.000 pers, avlönade kommunen innan förstatligandet 10-15 poliser, varav fem var kriminalpoliser! Det säger sig själv att den närheten de kommunala poliserna hade till medborgarna var av godo för dem och säkerligen ett gissel för buset. Jag tror därför att det vore vettigt att återkommunalisera polisen. Vad tycks?

  12. Rickard Olsson

    cnab, andra spiken i kistan var att de gjorde sig av med många civilanställda pappersvändare på 90-talet, sedan dess så måste operativ personal skriva mer och mer rapporter själva istället för att vara ute och göra riktig nytta. “blanka byxbakar”, som sagt…

  13. Micke A

    hmm jag personligen tror inte att alla som pluggar till snut vill klämma åt Fildelare. Tvärt om många där är ganska unga och har en helt annan syn än vad dom som tillhör “gammelmedia sverige kulturen” har. Känner tom en som ska bli polis som inte ens vågar ta emot filer av mig pga att han är rädd att någon ska se det ifrån dom “högre makterna”. och vi är då jättebra kompisar där det aldrig innnan var diskusioner om det. Så jag tror dom blir ganska hårt ansatta i lag/Moral/etik. Där emot så har väll aldrig poliser några problem moraliskt att köra förfort privat, där man utsätter andra mäniskor för livsfara.

  14. cnab

    “Var finns polisorganisationerna i debatten? Den här utvecklingen kan omöjligen vara något som polisen själva vill ha”, skriver du.

    Jag tror tyvärr att det är lika svårt att få ut enskilda poliser och deras organisationer i den här debatten som det är att få läkare och deras organsiationer att debattera sjukvården.

    Kåranda brukar det kallas. Somliga tycker det är något fint. Andra inser att begreppet snarare innebär att “man biter inte den hand som föder en.”

  15. Johan Öbrell

    Det är inte riktigt så enkelt cnab. Polisen skall vara opolitiska, därför kan de knappast gå ut i en politisk debatt.

  16. cnab

    Visst har du rätt, Johan, myndigheten ska naturligtvis vara partipolitiskt neutral (det du kallar “opolitisk”) men vad hindrar poliser att i en offentlig, öppen debatt uttrycka sitt eventuella misshag med nuvarande organisationsmodeller och inte bara internt i fikarum och patrullbilar? Eller naturligtvis att offentligt försvara nuvarande förhållanden. Vad säger poliserna själva om att återkommunaliseras? Jag ser det här mer som en ren arbetsplatsfråga för jag tror att både poliser (och läkare som jag nämnde i tidigare inlägg) har många funderingar på hur man kan få sina organisationer att fungera bättre i demokratin. Men här tror jag den s.k. kårandan kommer in – precis som partipiskan i riksdagen den 18 juni ….

  17. Ola

    Appropå att statlig byråkrati ständigt växer har Ingerö beskrivit bra:

    http://ingero.blogspot.com/search/label/Byr%C3%A5krati

    Men jag tror faktiskt mer på den gamla hederliga egennyttan. Det ligger i dessa myndigheters intresse att belysa allt som eventuellt kan tänkas vara problematiskt. Ordergången ser alltid ut på samma sätt

    1. Myndigheten identifierar det potentiella problemet X
    2. Myndigheten begär extra anslag för att utreda X
    3. Myndigheten slår fast att X verkligen är ett problem
    4. Myndigheten begär ökade anslag för att bemöta X
    5. Myndigheten anställer fler personer som specialiserar sig på X
    6. De nya experterna hittar olika infallsvinklar på X, vilka alla måste utredas
    7. Karusellen börjar om

  18. CarlJ

    Varför förutsätta att polisen alltid stått på befolkningens sida? När parlamentet i England under mitten av 1800-talet skaffade en offentlig, centralstyrd poliskår, så var ett av målen med det att “reglera” de lägre klassernas nöjen och se till så att de höll sig på plats. Gissningsvis var även den svenska polisen från början mer avsedd för att stärka statens makt, än att hjälpa befolkningen.

  19. cnab

    CarlJ, om vi håller oss till Sverige så förstatligades polisen på 60-talet från att tidigare varit kommunal. (Se mina inlägg ovan.) Men oavsett kommunal eller statlig huvudman har polisen tilldelats ett våldsmonopol i syfte att se till att vi övriga håller oss till gällande lag och förordning. Så visst, ibland är polisen fiende, ibland vän. Det beror liksom på vad vi har för oss. Och hur mycket man som individ är villig att riskera genom att ta konsekvenserna av civil olydnad.

  20. Bo Larsson

    Rick, hur kunde det gå så fel?

    [kommentar raderad efter MÅNGA tidigare varningar. Resten av texten här är Ricks.]

    Ricks kommentar: Ja, jag tycker att du tjatar, och jag har sagt MÅNGA gånger nu, att om du vill föra fram de här idéerna, så får du skaffa en egen blogg. Det här är INTE ett forum för att diskutera vem som låg bakom 9/11. Punkt slut.

    Jag håller med om att 9/11 har stora effekter på världen idag, inklusive FRA-lagen (SOU 2003:32 kallas för “11 september-utredningen”), så bara för att förtydliga:

    Det här är INTE ett forum för att diskutera vem som låg bakom 9/11. Punkt slut.

    (Om du vill ha textmassan från din kommentar har jag sparat undan den.)

  21. cnab

    Bo Larsson: Hoppas verkligen att din analys inte är korrekt, men du skriver så att nackhåren reser sig. Säger som Rick, “Hur fan kunde det gå så fel?”

  22. Hans J

    @Bo Larsson:

    Har du någon e-mail där man kan komma i kontakt med dig?

    Du kan t ex skapa en ny hotmail-adress på några minuter på http://www.hotmail.com i vilket namn som helst som [email protected]. Din fantasi sätter gränsen.

  23. Thisorder

    Senaste gången jag hade kontakt med polisen var på en efterfest hos en kompis. En kille som tydligen rymt från psyket stod av någon anledning och sparkade på dörren. Vi ringer naturligtvis polisen. 40 minuter senare (detta var en kvarts promenad från polisstationen) dyker det upp två piketbussar med poliser som stilrent kastar sig ur bilarna och rusar upp i fel trappuppgång…

    Min tiltro till polisen är inte direkt hög. De är duktiga på att gripa samma utslagna pundare för “ringa narkotikabrott” så många gånger som möjligt, inte mycket annat.
    Tror bristande förtroende kan vara en del av förklaringen iaf…

  24. Enligt Min Humla » Vems lag?

    […] eller kommande datalagringsdirektiv? Hur annars ska man förklara att polisen har till uppgift att kontrollera vad medborgarna dricker i en park i […]

  25. Putte

    Polisen är Sveriges sämst fungerade organisation, alla kategorier. Den är helt lamslagen av lata, inkompetenta och illojla mellanchefer. Deras adm. rutiner är löjliga och deras IT-mognad ligger 10 år efter övriga samhället. (Det var först i mitten på 90-talet som de överhuvudtaget fick PC på skrivbordet i tjänsterummen.)

  26. Johan

    Nån som såg på SVT1 ca 21:55? Dom körde ett inslag om FRA på “CHTV”

  27. Johan
  28. När blev polisen medborgarnas fiender? « pekare

    […] 16, 2008 När blev polisen medborgarnas fiender? Posted by onasut under Uncategorized   *När blev polisen medborgarnas fiender? Med jämna mellanrum kom nämligen polisen fram till oss för att kontrollera att vi inte drack […]

  29. tomas

    Vad är en “vanlig människa”. Vilka föreställningar om mänskligheten ligger bakom din idé om att det går att skilja på männiksor utifrån att de av samhällets företrädare uppfattas som vanliga respektive icke vanliga? hur normativ får man egentligen vara som politiskt parti utan att definiera vad normen är?

  30. Anders Andersson

    Lagar som förefaller sunda och vettiga när de införs, helt enkelt därför att det då saknas praktiska möjligheter att kontrollera efterlevnaden av dem, kan bli rent infernaliska att leva med när denna möjlighet en vacker dag uppstår.

    Det är bland annat därför jag drar öronen åt mig varje gång politikerna i brist på bättre idéer vill använda lagen för att “sända en signal” om vad de anser är rätt och riktigt. Så länge signalspänningen ligger på blygsamma 5 volt är det ingen som ens lägger märke till budskapet. Öka den till 5.000 volt, och människor kommer att avlida till följd av politikernas vårdslösa “signalerande” med voteringsknapparna.

    Hmm, det kanske är därför som landets sju miljoner väljare inte tillåts använda elektriska röstningsapparater i vallokalerna vart fjärde år, utan är hänvisade till valsedlar och kuvert tillverkade av papper? 🙂

  31. cnab

    Anders Andersson: Skälet till att vi inte kan rösta genom datorer är naturligtvis att FRA-lagen ännu inte är igång. Men vänta ska du se, till 2010 har dom nog fixat det hela. Så kommer demokrati-ingrediensen Rösthemligheten också att bli ett minne blott.

  32. Anders Troberg

    Förvänta dig inte att polisen ska vara den del av statsapparaten som skyddar medborgarna mot staten. Deras uppgift är och har alltid varit att skydda staten mot medborgarna, och möjligen, i mån av tid, skydda medborgarna mot varandra.

    Titta historiskt sett, det finns ingen diktator, hur elak han/hon än varit, som inte haft polisen som sin starka maktbas, möjligen kompletterad med militären. Jag kan inte komma på ett enda exempel där en ickedemokratisk ledare ifrågasatts av polisen.

    Varför blir det så?

    Tja, polisen har inte förstått sin uppgift. De ska vara medborgarnas sköld, inte statens svärd. Med det missförståndet som grund så blir det, enligt polisens sätt att se på det, svårare att utföra deras jobb om man respekterar mänskliga rättigheter.

    Värt att påpeka är också att när polisen tog Piratbyråns servers så försökte de tysta en politisk think tank som inte ens var misstänkt för brott. Lyckligtvis så fick grabbarna upp nya servers rätt kvickt, men om man ser till polisens handling så försökte de tysta en politisk åsikt.

    Det är dags för svenskarna att dumpa illusionen av att “det händer inte här”. Det händer här, och om vi inte kavlar upp ärmarna och hötter lite med näven åt de som bestämmer så kommer mycket värre saker att hända här.

  33. HejTpubliken

    Rick. Det du inte kan sätta namn på har David Eberhardt satt namn på i sin bok “I trygghetsnarkomanernas land”, han kallar det för det nationella paniksyndromet. Hans bok går ut på att han som läkare ställer diagnos på hur sverige mår rent mentalt. I vissa avseenden lider sverige av vad som i folkmun benämns torgskräck tillsammans med dödsångest. David förklarar det mycket bra och tar upp allt från zebralagen till Estonia och Tsunamin. Det du tar upp här passar också in i sjukdomsmönstret mönstret. Sverige behöver kort sagt gå i kognitiv beteendeterapi för att komma till rätta med de värsta undvikande beteendena.

  34. […] Enligt Min Humla, Björn Wadström, Björn Wadström igen, Opassande igen, Fritänk igen, Rick Falkvinge (pp), Opassande #3, Klas i Frankrike/Klas en France, Opassande #4, Christian Engström (pp), Olofs […]

  35. Erik Laakso | På Uppstuds » Är det skarpt läge nu?

    […] Enligt Min Humla, Björn Wadström, Björn Wadström igen, Opassande igen, Fritänk igen, Rick Falkvinge (pp), Opassande #3, Klas i Frankrike/Klas en France, Opassande #4, Christian Engström (pp), Olofs […]

  36. Blubb

    Krypterad hårddisk knäcks med kylsprej och USB-minne enligt NyTeknik

    http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/datorer/article72544.ece

    Rick:
    Hur gör du för att skydda medlemsregistret mot detta? Går det? *orolig*

    Här är några av krypteringarna som kan knäckas på detta sätt: Dm-crypt för Linux, Truecrypt” för Windows, Mac OS X och Linux, Bitlocker för Vista, Filevault för Mac OS X. Nycklar från dessa krypteringssystem kan kännas igen och extraheras: AES, DES och RSA

  37. Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Centern sviker - igen

    […] Wadström – ettan #3, ProjektPåRiktigt igen, scaber_nestor, Nonsens, garrar och allt därimellan, Rick Falkvinge (pp) #3, Mina Moderata Karameller igen, Fritänk #5, El Rubio talar igen, scaber_nestor igen, the real […]

  38. Erik Laakso | På Uppstuds » Så många FRAgetecken kvar

    […] Wadström – ettan #3, ProjektPåRiktigt igen, scaber_nestor, Nonsens, garrar och allt därimellan, Rick Falkvinge (pp) #3, Mina Moderata Karameller igen, Fritänk #5, El Rubio talar igen, scaber_nestor igen, the real […]

  39. Lowdin.com i Bromma » Bloggarkiv » FRA och Internet

    […] Wadström – ettan #3, ProjektPåRiktigt igen, scaber_nestor, Nonsens, garrar och allt därimellan, Rick Falkvinge (pp) #3, Mina Moderata Karameller igen, Fritänk #5, El Rubio talar igen, scaber_nestor igen, the real […]

Comments are closed.

arrow